Innostavinta viiniharrastuksessa on maistella viinejä erilaisista rypäleistä, oppia rypäleiden ominaisuuksia ja oppia tunnistamaan niitä. Rypäleet ovat kiinnostavia myös siksi, että rypälelajikkeita on runsaasti - niissä riittää opiskeltavaa.
Parhaiten tietyn rypäleen ominaisuuksia voi havainnoida maistelemalla viiniä, joka on valmistettu ainoastaan yhdestä rypäleestä. Jos rypälelajikkeet eivät ole ennestään tuttuja, on tutustuminen helpointa aloittaa yleisimmistä lajikkeista kuten esimerkiksi Chardonnay ja Cabernet Sauvignon.
Tälle sivulle on koottu linkkejä Viinihetken blogiteksteihin, joissa on esitelty hiukan tuntemattomampi rypäle ja siitä 100%:sti tehty viini. Joitakin esiteltyjä rypäleitä voi esiintyä sekoiteviineissä (esim. Pinot Meunier), mutta tavoitteena on ollut löytää viinejä, jotka on valmistettu ainoastaan yhdestä rypäleestä.
AGLIANICO - punaviini
CARIGNAN - punaviini
CARRICANTE - valkoviini
DORNFELDER - punaviini
NERELLO MASCALESE - punaviini
PINOT MEUNIER - samppanja
SUSUMANIELLO - punaviini
TORRONTÉS - valkoviini
TREIXADURA - valkoviini
VERDEJO - valkoviini
___________________________________