Blogin 2-vuotisjuhlassa samppanjaa Pinot Meunier -rypäleestä - Laurent Lequart Blanc De Meunier Brut Nature
Viinihetki -blogin perustamisesta on tullut kuluneeksi 2
vuotta. Aluksi kuulumisia
kuluneelta blogivuodelta, jonka jälkeen juhlan kunniaksi samppanja-tasting
(Laurent Lequart Blanc De Meunier Brut Nature).
Bolly ja kulttiviiniä Lähi-Idästä
Blogikirjoituksia tämä teksti mukaan lukien on 2 vuoden
aikana kertynyt kaikkiaan 54. Blogin ajatuksena on ollut tuottaa lyhyehköjä
kuvauksia ja arvioita maistelemistamme viineistä. Viime vuodelta erityisesti
mieleen on jäänyt elokuussa maistettu Bollingerin iäkäs vuosikertasamppanja
BollingerGrande Anné 1996, joka sai Viinihetken arviointiasteikolla
kultamitalin.
Oli myös mielenkiintoista maistella kulttiviiniä Libanonista, Chateau Musar Red 1998. Viini oli kolmen rypäleen sekoitus: Cabernet Sauvignon, Carignan, ja Cinsaut. Ikääntyminen oli tapahtunut upeasti ja viini oli maistettaessa parhaimmillaan.
Oli myös mielenkiintoista maistella kulttiviiniä Libanonista, Chateau Musar Red 1998. Viini oli kolmen rypäleen sekoitus: Cabernet Sauvignon, Carignan, ja Cinsaut. Ikääntyminen oli tapahtunut upeasti ja viini oli maistettaessa parhaimmillaan.
Viiniä ja musiikkia
Viiniä on joskus vaikea kuvata pelkästään sanoin, joten
vuosi sitten aloimme kuvata viinin luonnetta valitsemalla mielestämme viiniä
hyvin kuvaavan musiikkikappaleen. Välillä sopivan kappaleen löytäminen oli
melko haasteellista, eikä kaikille viineille löytynytkään sopivaa musiikkia.
Joidenkin viinien kohdalla musiikki taas löytyi helposti johtuen viinin
selkeästä olemuksesta ja luonteesta.
Blogille perustettiin vuonna 2018 tammikuussa Instagram-tili, jonne on koottu kuvastoa maistelluista viineistä. Julkaisuja on tällä hetkellä 50 ja seuraajia 264 . Olemme kovin ilahtuneita em. seuraajamäärästä. Viinin ystäviä on paljon. 😊
Blogille perustettiin vuonna 2018 tammikuussa Instagram-tili, jonne on koottu kuvastoa maistelluista viineistä. Julkaisuja on tällä hetkellä 50 ja seuraajia 264 . Olemme kovin ilahtuneita em. seuraajamäärästä. Viinin ystäviä on paljon. 😊
Viiniviestissä vinkkejä viinimaailmasta
Heinäkuussa 2018 aloitimme kirjoittamaan teemallista
Viiniviestiä, jossa syvennymme yhteen viiniaiheeseen kerrallaan ja ehdotamme
mielenkiintoisia viinejä maisteltavaksi. Lisäksi Viiniviestistä löytyy ideoita ruoan ja viinin yhdistämiseen, pieniä
tietoiskuja viinimaailmasta, linkkejä viimeisimpiin blogiartikkeleihin jne.
Saat Viiniviestin sähköpostiisi tästä linkistä!
Tämän vuoden uutuutena esittelemme 1 x kuukaudessa viinejä,
joiden valmistuksessa on käytetty vähemmän tunnettuja rypäleitä. Tästä esimerkkinä
Ailalá 2017 – terhakkaa viiniä Treixadura-rypäleestä .
______________________________________
______________________________________
Aliarvostettu samppanjarypäle Pinot Meunier
Pinot Meunier kuuluu itsestään selvyytenä samppanjasekotteisiin
(Chardonnay, Pinot Noir, Pinot Meunier). Vaikka se kuuluu olennaisena osana perussamppanjoihin,
siitä puhutaan vähättelevään sävyyn. Pinot Meunierin luonnetta pidetään
yksioikoisena ja sanotaan, ettei hyvää samppanjaa syntyisi ilman Pinot Noiria
ja Chardonnayta. Tätä väittämää halusimme testata valitsemalla maaliskuun rypäletastingiin
100 % Pinot Meunier samppanjan, Laurent Lequart Blanc De
Meunier Brut Naturen.
Pinot Meunier on Pinot Noir -rypäleen mutaatio. Sana
Meunier on ranskaa ja tarkoittaa mylläriä. Tämä tumma rypäle tuottaa viinejä, joiden
hapokkuus on hiukan korkeampi ja väri vaaleampi kuin Pinot Noirilla. Pinot
Meunier on kotoisin Marlen jokilaaksosta Champagnen maakunnasta. Rypäle kukkii
myöhemmin, kypsyy aikaisemmin ja sato on runsaampi kuin Pinot Noirilla. Se
tuottaa hyvin satoa lähes kaikissa maaperätyypeissä.
Pinot Meunier on yksi eniten viljellyistä rypäleistä Ranskassa.
Sitä viljellään myös Yhdysvalloissa Kaliforniassa sekä Australiassa, missä sitä
käytettiin alun perin punaviinien valmistukseen. Nykyään sitä käytetään yhä enenevässä
määrin kuohuviinin valmistuksessa.
Laurent Lequart Blanc De Meunier Brut Nature
Viinitalo Laurent Lequart sijaitsee Marne jokilaakson kylässä
nimeltä Passy Grigny. Talo on harjoittanut erityisesti orgaanista viininviljelyä
noin 15 vuoden ajan omistamillaan 10 hehtaarin viinitarhoilla. Blanc De Meunier
samppanja on tehty yli 40-vuotiaiden viiniköynnösten sadosta, joten se on ns. Vieilles
Vignes -samppanja.
Samppanja on 100 %:sti Pinot Meunier -rypäleestä. Sitä on
ikäännytetty 36 kuukautta ja viini on ns. brut nature eli sokeria on alle 6 g
/l. Tuottajan ilmoituksen mukaan tässä samppanjassa sokeria on 2,5 g/l.
Maistelukokemukset
Ulkonäöltään samppanja oli kirkas, keltainen ja viskositeetiltaan
kohtalainen. Tasting-lasissa hiilidioksidikuplat nousivat melko nopeasti, mutta
vaahtoreunusta ei syntynyt juuri ollenkaan, kun taas samppanja-lasissa (Riedel) vaahtoreunus
oli helposti havaittava, mutta ei kuitenkaan kovin kestävä.
Alkutuoksu oli voimakas, puhdas, kehittynyt ja briossinen.
Aromeista erottui sitrusta ja omenaa. Lopputuoksussa oli havaittavissa hentoista
kukkaista aromia. Maku oli rutikuiva (extra brut) ja hapokkuus alussa korkea ja
kirpeä, mutta lasissa se pehmentyi nopeasti jo maistelun aikana. Maussa tuoksun
aromit kertautuivat ja mukaan tuli myös greippimäisiä vivahteita. Jälkimaku oli
vahva ja pitkä.
Kokonaisuutena samppanja oli voimakas ja selväpiirteinen. Vivahteikkuutta ja samppanjalle tyypillistä hienostunutta sävykkyyttä olisimme kaivanneet hiukan lisää. Tavoitteenamme on vielä maistella lisää useamman eri tuottajan valmistamia Pinot Meunier -samppanjoita. Tämä maistelu kuitenkin osoitti sen, että Pinot Meunier -rypäleessä on potentiaalia kehittyä yhden rypäleen samppanjaksi.
__________________________________
Kokonaisuutena samppanja oli voimakas ja selväpiirteinen. Vivahteikkuutta ja samppanjalle tyypillistä hienostunutta sävykkyyttä olisimme kaivanneet hiukan lisää. Tavoitteenamme on vielä maistella lisää useamman eri tuottajan valmistamia Pinot Meunier -samppanjoita. Tämä maistelu kuitenkin osoitti sen, että Pinot Meunier -rypäleessä on potentiaalia kehittyä yhden rypäleen samppanjaksi.
__________________________________
Pisteet 14,5 / 20 p
Hinta - Alko
__________________________________
Kuuntele:
Radetzky-marssi
__________________________________
Samppanjan kanssa söimme viinituottajan suosittelemaa katkarapurisottoa. Blanc De Meunier Brut Nature oli mielestämme hiukan liian vahva miedon makuiselle rapurisotolle. Ehkä paremmin tälle samppanjalle sopisi sushi ja jopa kana- ja kalkkunaruoat.
___________________________________
Lue myös:
Blogin 1 -vuotisjuhlassa Champagne Gratiot-Pilliére BrutTradition
SEURAA VIINIHETKI -BLOGIA...TILAA VIINIVIESTI!
SEURAA VIINIHETKI -BLOGIA...TILAA VIINIVIESTI!
___________________________________