Siirry pääsisältöön

Blogin 2-vuotisjuhlassa samppanjaa Pinot Meunier -rypäleestä - Laurent Lequart Blanc De Meunier Brut Nature


Viinihetki -blogin perustamisesta on tullut kuluneeksi 2 vuotta.  Aluksi kuulumisia kuluneelta blogivuodelta, jonka jälkeen juhlan kunniaksi samppanja-tasting (Laurent Lequart Blanc De Meunier Brut Nature).

Bolly ja kulttiviiniä Lähi-Idästä

Blogikirjoituksia tämä teksti mukaan lukien on 2 vuoden aikana kertynyt kaikkiaan 54. Blogin ajatuksena on ollut tuottaa lyhyehköjä kuvauksia ja arvioita maistelemistamme viineistä. Viime vuodelta erityisesti mieleen on jäänyt elokuussa maistettu Bollingerin iäkäs vuosikertasamppanja BollingerGrande Anné 1996, joka sai Viinihetken arviointiasteikolla kultamitalin.

Oli myös mielenkiintoista maistella kulttiviiniä Libanonista, Chateau Musar Red 1998. Viini oli kolmen rypäleen sekoitus: Cabernet Sauvignon, Carignan, ja Cinsaut. Ikääntyminen oli tapahtunut upeasti ja viini oli maistettaessa parhaimmillaan.

Viiniä ja musiikkia

Viiniä on joskus vaikea kuvata pelkästään sanoin, joten vuosi sitten aloimme kuvata viinin luonnetta valitsemalla mielestämme viiniä hyvin kuvaavan musiikkikappaleen. Välillä sopivan kappaleen löytäminen oli melko haasteellista, eikä kaikille viineille löytynytkään sopivaa musiikkia. Joidenkin viinien kohdalla musiikki taas löytyi helposti johtuen viinin selkeästä olemuksesta ja luonteesta.

Blogille perustettiin vuonna 2018 tammikuussa Instagram-tili, jonne on koottu kuvastoa maistelluista viineistä. Julkaisuja on tällä hetkellä 50 ja seuraajia 264 . Olemme kovin ilahtuneita em. seuraajamäärästä. Viinin ystäviä on paljon. 😊

Viiniviestissä vinkkejä viinimaailmasta

Heinäkuussa 2018 aloitimme kirjoittamaan teemallista Viiniviestiä, jossa syvennymme yhteen viiniaiheeseen kerrallaan ja ehdotamme mielenkiintoisia viinejä maisteltavaksi. Lisäksi Viiniviestistä löytyy  ideoita ruoan ja viinin yhdistämiseen, pieniä tietoiskuja viinimaailmasta, linkkejä viimeisimpiin blogiartikkeleihin jne.

Saat Viiniviestin sähköpostiisi tästä linkistä!

Tämän vuoden uutuutena esittelemme 1 x kuukaudessa viinejä, joiden valmistuksessa on käytetty vähemmän tunnettuja rypäleitä. Tästä esimerkkinä Ailalá 2017 – terhakkaa viiniä Treixadura-rypäleestä .
______________________________________


Aliarvostettu samppanjarypäle Pinot Meunier

Pinot Meunier kuuluu itsestään selvyytenä samppanjasekotteisiin (Chardonnay, Pinot Noir, Pinot Meunier). Vaikka se kuuluu olennaisena osana perussamppanjoihin, siitä puhutaan vähättelevään sävyyn. Pinot Meunierin luonnetta pidetään yksioikoisena ja sanotaan, ettei hyvää samppanjaa syntyisi ilman Pinot Noiria ja Chardonnayta. Tätä väittämää halusimme testata valitsemalla maaliskuun rypäletastingiin 100 % Pinot Meunier samppanjan, Laurent Lequart Blanc De Meunier Brut Naturen.
Pinot Meunier on Pinot Noir -rypäleen mutaatio. Sana Meunier on ranskaa ja tarkoittaa mylläriä. Tämä tumma rypäle tuottaa viinejä, joiden hapokkuus on hiukan korkeampi ja väri vaaleampi kuin Pinot Noirilla. Pinot Meunier on kotoisin Marlen jokilaaksosta Champagnen maakunnasta. Rypäle kukkii myöhemmin, kypsyy aikaisemmin ja sato on runsaampi kuin Pinot Noirilla. Se tuottaa hyvin satoa lähes kaikissa maaperätyypeissä.
Pinot Meunier on yksi eniten viljellyistä rypäleistä Ranskassa. Sitä viljellään myös Yhdysvalloissa Kaliforniassa sekä Australiassa, missä sitä käytettiin alun perin punaviinien valmistukseen. Nykyään sitä käytetään yhä enenevässä määrin kuohuviinin valmistuksessa.

Laurent Lequart Blanc De Meunier Brut Nature

Viinitalo Laurent Lequart sijaitsee Marne jokilaakson kylässä nimeltä Passy Grigny. Talo on harjoittanut erityisesti orgaanista viininviljelyä noin 15 vuoden ajan omistamillaan 10 hehtaarin viinitarhoilla. Blanc De Meunier samppanja on tehty yli 40-vuotiaiden viiniköynnösten sadosta, joten se on ns. Vieilles Vignes -samppanja.
Samppanja on 100 %:sti Pinot Meunier -rypäleestä. Sitä on ikäännytetty 36 kuukautta ja viini on ns. brut nature eli sokeria on alle 6 g /l. Tuottajan ilmoituksen mukaan tässä samppanjassa sokeria on 2,5 g/l.

Maistelukokemukset

Ulkonäöltään samppanja oli kirkas, keltainen ja viskositeetiltaan kohtalainen. Tasting-lasissa hiilidioksidikuplat nousivat melko nopeasti, mutta vaahtoreunusta ei syntynyt juuri ollenkaan, kun taas samppanja-lasissa (Riedel) vaahtoreunus oli helposti havaittava, mutta ei kuitenkaan kovin kestävä.
Alkutuoksu oli voimakas, puhdas, kehittynyt ja briossinen. Aromeista erottui sitrusta ja omenaa. Lopputuoksussa oli havaittavissa hentoista kukkaista aromia. Maku oli rutikuiva (extra brut) ja hapokkuus alussa korkea ja kirpeä, mutta lasissa se pehmentyi nopeasti jo maistelun aikana. Maussa tuoksun aromit kertautuivat ja mukaan tuli myös greippimäisiä vivahteita. Jälkimaku oli vahva ja pitkä.

Kokonaisuutena samppanja oli voimakas ja selväpiirteinen. Vivahteikkuutta ja samppanjalle tyypillistä hienostunutta sävykkyyttä olisimme kaivanneet hiukan lisää. Tavoitteenamme on vielä maistella lisää useamman eri tuottajan valmistamia Pinot Meunier -samppanjoita. Tämä maistelu kuitenkin osoitti sen, että Pinot Meunier -rypäleessä on potentiaalia kehittyä yhden rypäleen samppanjaksi.
__________________________________

Pisteet 14,5 / 20 p

Hinta - Alko

__________________________________
Kuuntele: 

Radetzky-marssi

__________________________________


Samppanjan kanssa söimme viinituottajan suosittelemaa katkarapurisottoa. Blanc De Meunier Brut Nature oli mielestämme hiukan liian vahva miedon makuiselle rapurisotolle. Ehkä paremmin tälle samppanjalle sopisi sushi ja jopa kana- ja kalkkunaruoat.

___________________________________


Lue myös:

___________________________________


SUOSITUIMMAT

Punaviini Il Barone Rosso 2018 ja Tagliatellea metsäsieni-sinihomejuustokastikkeella

Lokakuun viileään päivään sopi hyvin italialainen kevyt punaviini Il Barone Rosso 2018 ja pastaruoka Tagliatellea metsäsieni-sinihomejuustokastikkeella (Resepti) Rosa Viini & Ruoka yhteistyö sai jatkoa tämän maukkaan yhdistelmän muodossa. Il Barone Rosso 2018 Il Barone Rosson tuottaja on viinitila, joka on pysynyt saman perheen omistuksessa jo kolmen sukupolven ajan. Tämä punaviini on yksi heidän suosituimmista tuotteistaan. Viini on 100% Sangiovese -rypäleestä valmistettu. Sangiovese on Italian viljellyin rypälelajike ja maan arvostus punaviinimaana on pitkälti Sangiovesen ansiota. Toscanasta kotoisin oleva rypäle viihtyy parhaiten lämpimässä ilmastossa ja vaatii melko pitkän kasvukauden. Parhaat viininsä se tuottaa kasvaessaan kalkkipitoisessa sorassa. Maistelukokemukset Lasissa viini oli kirkas, väriltään rubiinipunainen ja syvyydeltään kohtalaisen voimakas. Viskositeetti oli yllättävän korkea. Tuoksu oli nuorelle viinille tyypillinen ja voimakkaan

Makea valkoviini Unkarista - Tokaji

Vaihteluksi kuiville puna- ja valkoviineille halusimme pitkästä aikaa suun makeaksi.   Blogissa on aiemmin arvioitu useita ranskalaisia Sauternesin alueen makeita valkoviinejä.  Myös Unkarista löytyy maailmankuulu makea valkoviini, Tokaji , johon aikoinaan viininmaistelumme alkuvuosina ihastuimme, mutta joka sittemmin on jäänyt lähes unohduksiin.  Unohduksissa ollutta viiniä ei tietenkään löytynyt myöskään viinikaapistamme. Alkon valikoimissa Tokaji-viinejä on muutamia, joista maisteltavaksi hankimme vuosikerraltaan nuorimman  St Stephans Crown Tokaji 5 Puttonyos 2013. Jalohomeisen viinin synty Unkarin Tokajin alueella on pitkä historia viininviljelyssä. Sen ensimmäinen tarhaluokitus tehtiin jo vuonna 1641 ja Tokajia pidetään myös ensimmäisenä viinialueena, jossa opittiin käyttämään jalohomeisia rypäleitä viinin valmistuksessa.  Historiatietojen mukaan sodat repivät Tokajin aluetta yli 300 vuotta sitten, eikä väestöllä tuolloin ollut juurikaan aikaa paneutua viin

Punaviini Nugan Alfredo Passo Appassimento 2016 ja hunajaisia grillipihvejä

Vielä on kesää jäljellä ja suunnitelmissa oli grillata ulkona, mutta sateisesta säästä johtuen pihagrilli vaihtuikin parillapannuun. Possupihvien lisäksi pannulla tirisi puolikkaita puna- ja valkosipuleita sekä limeä. Rosa Ruoka&Viini -yhteistyön merkeissä meille tarjoutui mahdollisuus maistaa australialainen italiaisella appassimento - menetelmällä tehty punaviini, Nugan Alfredo Passo Appassimento 2016. Nugan Alfredo Passo Appassimento 2016 Nugan Alfredo Passo Appassimento on kunnianosoitus Nugan Estate -viinitilan perustajalle Alfredo Nuganille ja hänen intohimoiselle visiolleen laadukkaista ja upeista viineistä. Nykyään Nugan Estate -viinitilaa johtavat hänen lapsenlapsensa. Nugan Estate on tunnettu runsaista ja täyteläisistä punaviineistään. Tämä maistelemamme punaviini on peräisin premium -viinitarhasta, joka sijaitsee Riverinassa Australian Uudessa Etelä-Walesissa (New South Wales).  Australian New South Wales on tunnettu siitä, että viiniköynnös