Siirry pääsisältöön

Punaviiniä Dornfelder -rypäleestä ja herkkusieni-pekonipastaa


Punaviini Passione Doppio 2018 Dornfelder -rypäleestä ja herkkusieni-pekonipasta, Viinihetki


Vuoden 2019 harvinaisten rypäleiden teeman sekä Rosa Viini&Ruoka yhteistyön merkeissä testasimme vielä yhden tumman rypäleen. Dornfelder-lajikkeesta valmistettu viini, Passione Doppio 2018 on kotoisin Saksasta. Viinin kohtalaisen korkeasta sokeripitoisuudesta (14g/l) johtuen päätimme maistella viiniä pastan ja kermaisen herkkusieni-pekonikastikkeen kera. 


Viileän ilmaston Dornfelder -rypäle


Dornfelder -rypäle on August Heroldin 1950-luvun puolivälissä Württembergissä Saksassa kehittämä punaviinilajike. Se on Helfensteinerin ja Heroldreben lajikkeiden risteytys. Nimensä se on saanut Weinsbergin viiniviljelykoulun perustajan August Ludwig Dornfeldin mukaan (1796-1869).


Dornfelder on Saksan toiseksi eniten viljelty tumma rypäle ja se soveltuu viljeltäväksi vain viileään ilmastoon. Rypäle kypsyy varhain ja on satoisa. Sitä on helpompi viljellä kuin toista Saksassa yleisesti viljeltyä tumma rypälettä Spätburgunderia (Pinot Noir) ja sillä on parempi vastustuskyky kasvitaudeille kuin muilla punaisilla lajikkeilla. Tämä johtuu rypäleen paksusta kuoresta.


Nykyään Dornfelderin viljelyala Saksassa on noin 8000 hehtaaria, joista suurin osa sijaitsee Pfalzissa ja Rheinhessenissä. Viljelyala kattaa noin 8 prosenttia Saksan viinitarhoista. Dornfelder-rypäleet soveltuvat myös sellaisenaan syötäviksi.


Dornfelder -viinit ovat kohtalaisen hapokkaita, väriltään tummia ja aromeiltaan kukkaisia, luumuisia ja tumman marjaisia. Viinit kypsytetään usein tammitynnyreissä.

Punaviini Passione Doppio 2018 Dornfelder -rypäleestä ja herkkusieni-pekonipasta, Viinihetki

Passione Doppio 2018


Passione Doppio 2018 on 100 % Dornfelder-viini. Se tulee Saksan Pfalzista ja sen tuottaja on Weinland köningsbach - Neustadt.

Maistelukokemukset


Ulkonäöltään viini oli kirkas, syvän purppuranpunainen ja viskositeetiltaan korkea. Tuoksu oli voimakas ja hyvin marjaisa. Aromeista erottui erityisesti kirsikkaa.


Maku oli täyteläinen, luumuinen ja tuoksua mukaillen kirsikkainen. Tanniinit olivat pehmeät ja hapokkuus keskirunsas (4,8g/l). Runsas sokeripitoisuus (14g/l) toi viiniin selkeän makean vivahteen.


Tämä suhteellisen nuori, viime vuosisadan modernin rypälejalostuksen tuote Saksasta oli miellyttävä uusi tuttavuus, sillä olemme aiemmin maistelleet vain saksalaisia valkoviinejä.
___________________________________________

Pisteet: 14/20 p

__________________________________________Punaviini Passione Doppio 2018 Dornfelder -rypäleestä ja herkkusieni-pekonipasta, Viinihetki
Herkkusieni-pekonipasta (resepti Rosa Viini ja ruokakerho)

Viini ja ruoka

Passione Doppio 2018 sopii mielestämme erinomaisesti kermaiselle pastaruoalle. Itse ihastuimme herkkusieni-pekonipastaan ja kokonaisuutena tämä ruoka-viiniyhdistelmä oli suorastaan herkullinen. Viini voisi sopia hyvin myös kanalle ja kalkkunalle sekä istuskeluviiniksi.

Yhteistyössä:

_________________________________________

Lisää pastaruokien ja viinin yhdistämisestä:

🍝Punaviini Il Barone Rosso 2018 ja Tagliatellea metsäsieni-sinihomejuustokastikkeella

🍝Punaviini Confidencial Reserva 2014 ja kermaistakanttarellipastaa

_________________________________________

Lue myös:

Saksalaista valkoviiniä ja kalaa

Valkoviini Langwert von Simmern Hattenheimer Mannberg Riesling 2010

_________________________________________

Seuraa Viinihetki -blogia.... Tilaa Viiniviesti!

Kommentit

 1. Katriina7/1/20 21:30

  Passione doppio on laatuviiniä eikä halpaa Neustadt an der Weinstraßellakaan. Se maksaa paikan päällä silti 6 euroa vähemmän. On harhaluulo, että alkon hinta johtuisi vain veroista. Alkon tarkoitus on tuoda myyntivoittoa valtiolle verojen lisäksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nimetön8/1/20 12:59

   Hei, Passio Doppio on tosiaan hyvä viini. Niinhän se on, että Alko on liikelaitos ja tuottaa voittoa. Niinkin päin kokemus tosin on, että sama viini viinitilalla maksaa yksittäiselle ostajalle lähes saman verran tai jopa enemmän kuin Alkossa.

   - Sirpa Viinihetkestä

   Poista

Lähetä kommentti

Kirjoita viesti

SUOSITUIMMAT

Orgaaninen punaviini Heartwood Zinfandel 2015

Tällä kertaa meille viinihetken tarjosi pitkäaikainen ystävämme, joka on myös innokas viiniharrastaja. Italialainen  Heartwood Zinfandel 2015 oli matkannut maisteluhetkeemme Ruotsin Haaparannasta, sillä Suomen Alkossa sitä ei ole tarjolla. Luomuviinejä olemme aiemminkin maistelleet, mutta harvakseltaan, johtuen ilmeisesti siitä, että mitään ahaa -elämyksiä ne eivät ole tähän saakka tarjonneet. Tämän viinin etiketissä mainittiin teksti organic wine . Orgaanisia viinejä valmistetaan luonnonmukaisesti viljellyistä rypäleistä, joissa ei käytetä hyönteismyrkkyjä, kasvinsuojeluaineita eikä keinolannoitteita. Säilöntäaineita ei myöskään käytetä missään osassa prosessia (ks. linkki tekstin lopussa, orgaaninen viini). Lasissa tämä viini oli väriltään läpinäkymätön, syvä, lähes musta. Tuoksu ei yllättäen avautunut juuri ollenkaan, vaikka viini oli dekantoituna karahvissa tunnin verran ennen nauttimista. Olisiko voinut olla pidempäänkin? Maultaan viini oli yllättävän kevyt Zinf

Pipoli Aglianico Del Vulture 2017 – mausteista ja marjaista punaviiniä Aglianico-rypäleestä

Vuoden viimeiseen rypäletastingiin valitsimme viinin edelleen tuliperäiseltä alueelta Etelä-Italiasta, mutta tällä kertaa mantereen puolelta. Edellisen rypäletastingin viini oli peräisin Sisiliasta Etnan rinteiltä. Tämänkertainen viini tulee Monte Vulturen rinteillä kasvaneista rypäleistä. Aglianico -rypäleestä tehtyjä viinejä suositellaan yleensä vahvojen liharuokien seuralaiseksi, mutta halusimme nyt kokeilla sen sopivuutta uunissa paahdetun ankan kumppanina. Mahdollisesti maailman vanhin viljelty rypäle – Aglianico Tämä muinaisen rypäleen nimi Aglianico on vakiintunut käyttöön 1500-luvun alusta. Tätä ennen rypälettä kutsuttiin nimellä Ellenico. Rypäleen alkuperästä ollaan monta mieltä. Erään teorian mukaan Kreikan uudisasukkaat toivat sen eteläiseen Italiaan noin 800 eaa, jolloin sen nimi oli Vitis hellenica (kreikkalainen viiniköynnös). Rypäle oli Rooman vallan aikana todennäköisesti silloisen maailman kalleimman viinin Falernian tärkein rypälelajike. Toisen teor

Alkuviini Pietra 2016 – luonteikasta punaviiniä Susumaniello -rypäleestä

Hyvä makupari: Pietra Susumaniello 2016 ja italialainen lampaanmaitojuusto Pecorino Romano  (edessä) Vuoden rypäleteema jatkuu. Tällä kertaa vuorossa oli punainen rypäle Susumaniello Etelä-Italian itärannikolta Apuliasta (Pugliasta). Pietra Susumaniello 2016 - viiniharvinaisuuden saimme lahjaksi tyttäreltämme keväällä 2019.  Tämän viinin kanssa olisi voinut tarjota vahvaa liharuokaa, jopa riistaa. Viinille on kuitenkin suositeltu myös vahvoja, suolaisia juustoja. Tällainen on esimerkiksi Pecorino Romano , italialainen lampaanmaitojuusto , jota maistelimme viinin kanssa. Susumaniello -rypäle Susumaniello on yksi maailman harvinaisimmista viinirypälajikkeista. Rypäleen alkuperästä on monenlaisia teorioita. Todennäköisesti rypäle on tullut Italian Apuliaan Adrianmeren yli ehkä Kreikasta tai Kroatian Dalmatian rannikolta. Nykyisin sitä viljellään lähes yksinomaan Apulian Salenton ja Brindisin kaupunkia ympäröivillä alueilla. Susumaniello-rypäle on väriltää