Siirry pääsisältöön

Punaviiniä Dornfelder -rypäleestä ja herkkusieni-pekonipastaa


Punaviini Passione Doppio 2018 Dornfelder -rypäleestä ja herkkusieni-pekonipasta, Viinihetki


Vuoden 2019 harvinaisten rypäleiden teeman sekä Rosa Viini&Ruoka yhteistyön merkeissä testasimme vielä yhden tumman rypäleen. Dornfelder-lajikkeesta valmistettu viini, Passione Doppio 2018 on kotoisin Saksasta. Viinin kohtalaisen korkeasta sokeripitoisuudesta (14g/l) johtuen päätimme maistella viiniä pastan ja kermaisen herkkusieni-pekonikastikkeen kera. 


Viileän ilmaston Dornfelder -rypäle


Dornfelder -rypäle on August Heroldin 1950-luvun puolivälissä Württembergissä Saksassa kehittämä punaviinilajike. Se on Helfensteinerin ja Heroldreben lajikkeiden risteytys. Nimensä se on saanut Weinsbergin viiniviljelykoulun perustajan August Ludwig Dornfeldin mukaan (1796-1869).


Dornfelder on Saksan toiseksi eniten viljelty tumma rypäle ja se soveltuu viljeltäväksi vain viileään ilmastoon. Rypäle kypsyy varhain ja on satoisa. Sitä on helpompi viljellä kuin toista Saksassa yleisesti viljeltyä tumma rypälettä Spätburgunderia (Pinot Noir) ja sillä on parempi vastustuskyky kasvitaudeille kuin muilla punaisilla lajikkeilla. Tämä johtuu rypäleen paksusta kuoresta.


Nykyään Dornfelderin viljelyala Saksassa on noin 8000 hehtaaria, joista suurin osa sijaitsee Pfalzissa ja Rheinhessenissä. Viljelyala kattaa noin 8 prosenttia Saksan viinitarhoista. Dornfelder-rypäleet soveltuvat myös sellaisenaan syötäviksi.


Dornfelder -viinit ovat kohtalaisen hapokkaita, väriltään tummia ja aromeiltaan kukkaisia, luumuisia ja tumman marjaisia. Viinit kypsytetään usein tammitynnyreissä.

Punaviini Passione Doppio 2018 Dornfelder -rypäleestä ja herkkusieni-pekonipasta, Viinihetki

Passione Doppio 2018


Passione Doppio 2018 on 100 % Dornfelder-viini. Se tulee Saksan Pfalzista ja sen tuottaja on Weinland köningsbach - Neustadt.

Maistelukokemukset


Ulkonäöltään viini oli kirkas, syvän purppuranpunainen ja viskositeetiltaan korkea. Tuoksu oli voimakas ja hyvin marjaisa. Aromeista erottui erityisesti kirsikkaa.


Maku oli täyteläinen, luumuinen ja tuoksua mukaillen kirsikkainen. Tanniinit olivat pehmeät ja hapokkuus keskirunsas (4,8g/l). Runsas sokeripitoisuus (14g/l) toi viiniin selkeän makean vivahteen.


Tämä suhteellisen nuori, viime vuosisadan modernin rypälejalostuksen tuote Saksasta oli miellyttävä uusi tuttavuus, sillä olemme aiemmin maistelleet vain saksalaisia valkoviinejä.
___________________________________________

Pisteet: 14/20 p

__________________________________________Punaviini Passione Doppio 2018 Dornfelder -rypäleestä ja herkkusieni-pekonipasta, Viinihetki
Herkkusieni-pekonipasta (resepti Rosa Viini ja ruokakerho)

Viini ja ruoka

Passione Doppio 2018 sopii mielestämme erinomaisesti kermaiselle pastaruoalle. Itse ihastuimme herkkusieni-pekonipastaan ja kokonaisuutena tämä ruoka-viiniyhdistelmä oli suorastaan herkullinen. Viini voisi sopia hyvin myös kanalle ja kalkkunalle sekä istuskeluviiniksi.

Yhteistyössä:

_________________________________________

Lisää pastaruokien ja viinin yhdistämisestä:

🍝Punaviini Il Barone Rosso 2018 ja Tagliatellea metsäsieni-sinihomejuustokastikkeella

🍝Punaviini Confidencial Reserva 2014 ja kermaistakanttarellipastaa

_________________________________________

Lue myös:

Saksalaista valkoviiniä ja kalaa

Valkoviini Langwert von Simmern Hattenheimer Mannberg Riesling 2010

_________________________________________

Seuraa Viinihetki -blogia.... Tilaa Viiniviesti!

SUOSITUIMMAT

Piqueras Gold Label 2016 – ryhdikästä punaviiniä kreikkalaiselle perinneruoalle

  Pitkästä, pitkästä aikaa teimme kreikkalaista kansallisruokaa, Stifadoa . Tätä herkkua olemme aikoinaan syöneet Kreikan matkoilla ja siihen ihastuneena olemme sittemmin valmistaneet sitä myös kotikeittiössä. Tällä kertaa tämän herkullisen lihapadan tekemiseen innoitti vuolukivestä valmistettu Uunikko -pata, joka sopii erinomaisesti kaikkiin pitkää haudutusta vaativiin pataruokiin. Samalla kokeilimme uutta Stifado-ohjetta Rosa Viini & Ruokakerhon reseptivalikoimasta. Viiniksi tälle reseptille valitsimme espanjalaisen luomupunaviinin, Piqueras Gold Label 2016 (näytepullo, Rosa Viini & Ruoka) Piqueras Gold Label 2016 Piqueras Gold Label 2016 tulee Espanjan Almansasta. Viini on kolmen rypäleen sekoitus: Monastrell 70%, Garnacha Tintorera 20% ja Syrah 10%. Viinitarha sijaitsee 800-900 metrin korkeudessa ja on luonnonmukaisesti viljelty. Maaperä on hiekkaista ja kalkkikivipitoista.  Piqueras Gold Label 2016 on saanut tänä vuonna useita kansainvälisiä pal

Punaviini Nugan Alfredo Passo Appassimento 2016 ja hunajaisia grillipihvejä

Vielä on kesää jäljellä ja suunnitelmissa oli grillata ulkona, mutta sateisesta säästä johtuen pihagrilli vaihtuikin parillapannuun. Possupihvien lisäksi pannulla tirisi puolikkaita puna- ja valkosipuleita sekä limeä. Rosa Ruoka&Viini -yhteistyön merkeissä meille tarjoutui mahdollisuus maistaa australialainen italiaisella appassimento - menetelmällä tehty punaviini, Nugan Alfredo Passo Appassimento 2016. Nugan Alfredo Passo Appassimento 2016 Nugan Alfredo Passo Appassimento on kunnianosoitus Nugan Estate -viinitilan perustajalle Alfredo Nuganille ja hänen intohimoiselle visiolleen laadukkaista ja upeista viineistä. Nykyään Nugan Estate -viinitilaa johtavat hänen lapsenlapsensa. Nugan Estate on tunnettu runsaista ja täyteläisistä punaviineistään. Tämä maistelemamme punaviini on peräisin premium -viinitarhasta, joka sijaitsee Riverinassa Australian Uudessa Etelä-Walesissa (New South Wales).  Australian New South Wales on tunnettu siitä, että viiniköynnös

Punaviini Il Barone Rosso 2018 ja Tagliatellea metsäsieni-sinihomejuustokastikkeella

Lokakuun viileään päivään sopi hyvin italialainen kevyt punaviini Il Barone Rosso 2018 ja pastaruoka Tagliatellea metsäsieni-sinihomejuustokastikkeella (Resepti) Rosa Viini & Ruoka yhteistyö sai jatkoa tämän maukkaan yhdistelmän muodossa. Il Barone Rosso 2018 Il Barone Rosson tuottaja on viinitila, joka on pysynyt saman perheen omistuksessa jo kolmen sukupolven ajan. Tämä punaviini on yksi heidän suosituimmista tuotteistaan. Viini on 100% Sangiovese -rypäleestä valmistettu. Sangiovese on Italian viljellyin rypälelajike ja maan arvostus punaviinimaana on pitkälti Sangiovesen ansiota. Toscanasta kotoisin oleva rypäle viihtyy parhaiten lämpimässä ilmastossa ja vaatii melko pitkän kasvukauden. Parhaat viininsä se tuottaa kasvaessaan kalkkipitoisessa sorassa. Maistelukokemukset Lasissa viini oli kirkas, väriltään rubiinipunainen ja syvyydeltään kohtalaisen voimakas. Viskositeetti oli yllättävän korkea. Tuoksu oli nuorelle viinille tyypillinen ja voimakkaan