Siirry pääsisältöön

Punaviiniä Dornfelder -rypäleestä ja herkkusieni-pekonipastaa


Punaviini Passione Doppio 2018 Dornfelder -rypäleestä ja herkkusieni-pekonipasta, Viinihetki


Vuoden 2019 harvinaisten rypäleiden teeman sekä Rosa Viini&Ruoka yhteistyön merkeissä testasimme vielä yhden tumman rypäleen. Dornfelder-lajikkeesta valmistettu viini, Passione Doppio 2018 on kotoisin Saksasta. Viinin kohtalaisen korkeasta sokeripitoisuudesta (14g/l) johtuen päätimme maistella viiniä pastan ja kermaisen herkkusieni-pekonikastikkeen kera. 


Viileän ilmaston Dornfelder -rypäle


Dornfelder -rypäle on August Heroldin 1950-luvun puolivälissä Württembergissä Saksassa kehittämä punaviinilajike. Se on Helfensteinerin ja Heroldreben lajikkeiden risteytys. Nimensä se on saanut Weinsbergin viiniviljelykoulun perustajan August Ludwig Dornfeldin mukaan (1796-1869).


Dornfelder on Saksan toiseksi eniten viljelty tumma rypäle ja se soveltuu viljeltäväksi vain viileään ilmastoon. Rypäle kypsyy varhain ja on satoisa. Sitä on helpompi viljellä kuin toista Saksassa yleisesti viljeltyä tumma rypälettä Spätburgunderia (Pinot Noir) ja sillä on parempi vastustuskyky kasvitaudeille kuin muilla punaisilla lajikkeilla. Tämä johtuu rypäleen paksusta kuoresta.


Nykyään Dornfelderin viljelyala Saksassa on noin 8000 hehtaaria, joista suurin osa sijaitsee Pfalzissa ja Rheinhessenissä. Viljelyala kattaa noin 8 prosenttia Saksan viinitarhoista. Dornfelder-rypäleet soveltuvat myös sellaisenaan syötäviksi.


Dornfelder -viinit ovat kohtalaisen hapokkaita, väriltään tummia ja aromeiltaan kukkaisia, luumuisia ja tumman marjaisia. Viinit kypsytetään usein tammitynnyreissä.

Punaviini Passione Doppio 2018 Dornfelder -rypäleestä ja herkkusieni-pekonipasta, Viinihetki

Passione Doppio 2018


Passione Doppio 2018 on 100 % Dornfelder-viini. Se tulee Saksan Pfalzista ja sen tuottaja on Weinland köningsbach - Neustadt.

Maistelukokemukset


Ulkonäöltään viini oli kirkas, syvän purppuranpunainen ja viskositeetiltaan korkea. Tuoksu oli voimakas ja hyvin marjaisa. Aromeista erottui erityisesti kirsikkaa.


Maku oli täyteläinen, luumuinen ja tuoksua mukaillen kirsikkainen. Tanniinit olivat pehmeät ja hapokkuus keskirunsas (4,8g/l). Runsas sokeripitoisuus (14g/l) toi viiniin selkeän makean vivahteen.


Tämä suhteellisen nuori, viime vuosisadan modernin rypälejalostuksen tuote Saksasta oli miellyttävä uusi tuttavuus, sillä olemme aiemmin maistelleet vain saksalaisia valkoviinejä.
___________________________________________

Pisteet: 14/20 p

__________________________________________



Punaviini Passione Doppio 2018 Dornfelder -rypäleestä ja herkkusieni-pekonipasta, Viinihetki
Herkkusieni-pekonipasta (resepti Rosa Viini ja ruokakerho)

Viini ja ruoka

Passione Doppio 2018 sopii mielestämme erinomaisesti kermaiselle pastaruoalle. Itse ihastuimme herkkusieni-pekonipastaan ja kokonaisuutena tämä ruoka-viiniyhdistelmä oli suorastaan herkullinen. Viini voisi sopia hyvin myös kanalle ja kalkkunalle sekä istuskeluviiniksi.

Yhteistyössä:

_________________________________________

Lisää pastaruokien ja viinin yhdistämisestä:

🍝Punaviini Il Barone Rosso 2018 ja Tagliatellea metsäsieni-sinihomejuustokastikkeella

🍝Punaviini Confidencial Reserva 2014 ja kermaistakanttarellipastaa

_________________________________________

Lue myös:

Saksalaista valkoviiniä ja kalaa

Valkoviini Langwert von Simmern Hattenheimer Mannberg Riesling 2010

_________________________________________

Seuraa Viinihetki -blogia.... Tilaa Viiniviesti!

SUOSITUIMMAT

Harvinaisia rypälelajikkeita

Innostavinta viiniharrastuksessa on maistella viinejä erilaisista rypäleistä , oppia rypäleiden ominaisuuksia ja oppia tunnistamaan niitä. Rypäleet ovat kiinnostavia myös siksi, että rypälelajikkeita on runsaasti - niissä riittää opiskeltavaa. Parhaiten tietyn rypäleen ominaisuuksia voi havainnoida maistelemalla viiniä, joka on valmistettu ainoastaan yhdestä rypäleestä. Jos rypälelajikkeet eivät ole ennestään tuttuja, on tutustuminen helpointa aloittaa yleisimmistä lajikkeista kuten esimerkiksi Chardonnay ja Cabernet Sauvignon. Tälle sivulle on koottu linkkejä Viinihetken blogiteksteihin, joissa on esitelty hiukan tuntemattomampi rypäle ja siitä 100%:sti tehty viini . Joitakin esiteltyjä rypäleitä voi esiintyä   sekoiteviineissä (esim. Pinot Meunier), mutta tavoitteena on ollut löytää viinejä, jotka on valmistettu ainoastaan yhdestä rypäleestä. AGLIANICO - punaviini CARIGNAN - punaviini CARRICANTE - valkoviini DORNFELDER - punaviini NERELLO MASCALESE - puna...

Portugalilaista hapokasta valkoviiniä, Quinta de Chocapalha Arinto 2016 ja leivitettyä turskaa

  Quinta de Chocapalha Arinto 2016. Ruokapariksi viinin kanssa kokkasimme portugalilaisen keittiön ydinraaka-aineesta turskasta tehtyjä kalafileitä Viana do Castelon tapaan, Filettes De Peixe à Vianense...  Siirry lukemaan sivustolle viinihetki.fi... https://viinihetki.fi/hapokas-portugalilainen-valkoviini-ja-turskaa/ ______________________________

Biodynaamista samppanjaa Fleur de l’Europe Brut Nature blogin 3 -vuotisjuhlan kunniaksi

Viinihetki 3 vuotta! Viinihetki-blogi on nyt saavuttanut 3 vuoden iän ja kirjoitusten määrä lähentelee sataa. Olemme pysyneet tyylillemme uskollisina ja kuvailleet maistelemiamme viinejä samoin kriteerein kuin aiemminkin. Uutena blogiteksteihin on tullut mukaan aromikortti, jonka tavoitteena on havainnollistaa kuvin maisteltavien viinien aromimaailmaa. Blogista löytyy nyt myös ensimmäinen viinimatkakuvaus (Viinimatkalla Ranskan Champagnessa) sekä lyhyitä tietoiskun omaisia viinivideoita sekä viinitietovisoja . Vuoden 2019 teemana olivat  harvinaiset rypäleet ja artikkeleita ko. aiheen ympärille kertyi 10. Tänä vuonna jatkamme rypäleteemaa keskittyen yhden mielenkiintoisen viinimaan, Portugalin, rypäleisiin. Opas viiniharrastukseen Viinihetki-blogin tavoitteena on kuvata viiniharrastuksen monipuolisuutta; viinien maailmaa, viininmaistelua, viinin ja ruoan yhdistämistä, viinimatkoja jne. sekä kannustaa tämän mielenkiintoisen ja herkullisen harrastuksen piiriin. Ol...