Vuoden 2019 harvinaisten rypäleiden teeman sekä Rosa Viini&Ruoka yhteistyön merkeissä testasimme vielä yhden tumman rypäleen. Dornfelder-lajikkeesta valmistettu viini, Passione Doppio 2018 on kotoisin Saksasta. Viinin kohtalaisen korkeasta sokeripitoisuudesta (14g/l) johtuen päätimme maistella viiniä pastan ja kermaisen herkkusieni-pekonikastikkeen kera.
Viileän ilmaston Dornfelder -rypäle
Dornfelder -rypäle on August Heroldin 1950-luvun puolivälissä Württembergissä Saksassa kehittämä punaviinilajike. Se on Helfensteinerin ja Heroldreben lajikkeiden risteytys. Nimensä se on saanut Weinsbergin viiniviljelykoulun perustajan August Ludwig Dornfeldin mukaan (1796-1869).
Dornfelder on Saksan toiseksi eniten viljelty tumma rypäle ja se soveltuu viljeltäväksi vain viileään ilmastoon. Rypäle kypsyy varhain ja on satoisa. Sitä on helpompi viljellä kuin toista Saksassa yleisesti viljeltyä tumma rypälettä Spätburgunderia (Pinot Noir) ja sillä on parempi vastustuskyky kasvitaudeille kuin muilla punaisilla lajikkeilla. Tämä johtuu rypäleen paksusta kuoresta.
Nykyään Dornfelderin viljelyala Saksassa on noin 8000 hehtaaria, joista suurin osa sijaitsee Pfalzissa ja Rheinhessenissä. Viljelyala kattaa noin 8 prosenttia Saksan viinitarhoista. Dornfelder-rypäleet soveltuvat myös sellaisenaan syötäviksi.
Dornfelder -viinit ovat kohtalaisen hapokkaita, väriltään tummia ja aromeiltaan kukkaisia, luumuisia ja tumman marjaisia. Viinit kypsytetään usein tammitynnyreissä.
Passione Doppio 2018
Passione Doppio 2018 on 100 % Dornfelder-viini. Se tulee Saksan Pfalzista ja sen tuottaja on Weinland köningsbach - Neustadt.
Maistelukokemukset
Ulkonäöltään viini oli kirkas, syvän purppuranpunainen ja viskositeetiltaan korkea. Tuoksu oli voimakas ja hyvin marjaisa. Aromeista erottui erityisesti kirsikkaa.
Maku oli täyteläinen, luumuinen ja tuoksua mukaillen kirsikkainen. Tanniinit olivat pehmeät ja hapokkuus keskirunsas (4,8g/l). Runsas sokeripitoisuus (14g/l) toi viiniin selkeän makean vivahteen.
Tämä suhteellisen nuori, viime vuosisadan modernin rypälejalostuksen tuote Saksasta oli miellyttävä uusi tuttavuus, sillä olemme aiemmin maistelleet vain saksalaisia valkoviinejä.
___________________________________________
Pisteet: 14/20 p
__________________________________________
Herkkusieni-pekonipasta (resepti Rosa Viini ja ruokakerho) |
Viini ja ruoka
Passione Doppio 2018 sopii mielestämme erinomaisesti kermaiselle pastaruoalle. Itse ihastuimme herkkusieni-pekonipastaan ja kokonaisuutena tämä ruoka-viiniyhdistelmä oli suorastaan herkullinen. Viini voisi sopia hyvin myös kanalle ja kalkkunalle sekä istuskeluviiniksi.
Yhteistyössä:
Lisää pastaruokien ja viinin yhdistämisestä:
🍝Punaviini Il Barone Rosso 2018 ja Tagliatellea metsäsieni-sinihomejuustokastikkeella
🍝Punaviini Confidencial Reserva 2014 ja kermaistakanttarellipastaa
_________________________________________Lue myös:
Saksalaista valkoviiniä ja kalaa
Valkoviini Langwert von Simmern Hattenheimer Mannberg Riesling 2010_________________________________________