Siirry pääsisältöön

Punaviiniä Dornfelder -rypäleestä ja herkkusieni-pekonipastaa


Punaviini Passione Doppio 2018 Dornfelder -rypäleestä ja herkkusieni-pekonipasta, Viinihetki


Vuoden 2019 harvinaisten rypäleiden teeman sekä Rosa Viini&Ruoka yhteistyön merkeissä testasimme vielä yhden tumman rypäleen. Dornfelder-lajikkeesta valmistettu viini, Passione Doppio 2018 on kotoisin Saksasta. Viinin kohtalaisen korkeasta sokeripitoisuudesta (14g/l) johtuen päätimme maistella viiniä pastan ja kermaisen herkkusieni-pekonikastikkeen kera. 


Viileän ilmaston Dornfelder -rypäle


Dornfelder -rypäle on August Heroldin 1950-luvun puolivälissä Württembergissä Saksassa kehittämä punaviinilajike. Se on Helfensteinerin ja Heroldreben lajikkeiden risteytys. Nimensä se on saanut Weinsbergin viiniviljelykoulun perustajan August Ludwig Dornfeldin mukaan (1796-1869).


Dornfelder on Saksan toiseksi eniten viljelty tumma rypäle ja se soveltuu viljeltäväksi vain viileään ilmastoon. Rypäle kypsyy varhain ja on satoisa. Sitä on helpompi viljellä kuin toista Saksassa yleisesti viljeltyä tumma rypälettä Spätburgunderia (Pinot Noir) ja sillä on parempi vastustuskyky kasvitaudeille kuin muilla punaisilla lajikkeilla. Tämä johtuu rypäleen paksusta kuoresta.


Nykyään Dornfelderin viljelyala Saksassa on noin 8000 hehtaaria, joista suurin osa sijaitsee Pfalzissa ja Rheinhessenissä. Viljelyala kattaa noin 8 prosenttia Saksan viinitarhoista. Dornfelder-rypäleet soveltuvat myös sellaisenaan syötäviksi.


Dornfelder -viinit ovat kohtalaisen hapokkaita, väriltään tummia ja aromeiltaan kukkaisia, luumuisia ja tumman marjaisia. Viinit kypsytetään usein tammitynnyreissä.

Punaviini Passione Doppio 2018 Dornfelder -rypäleestä ja herkkusieni-pekonipasta, Viinihetki

Passione Doppio 2018


Passione Doppio 2018 on 100 % Dornfelder-viini. Se tulee Saksan Pfalzista ja sen tuottaja on Weinland köningsbach - Neustadt.

Maistelukokemukset


Ulkonäöltään viini oli kirkas, syvän purppuranpunainen ja viskositeetiltaan korkea. Tuoksu oli voimakas ja hyvin marjaisa. Aromeista erottui erityisesti kirsikkaa.


Maku oli täyteläinen, luumuinen ja tuoksua mukaillen kirsikkainen. Tanniinit olivat pehmeät ja hapokkuus keskirunsas (4,8g/l). Runsas sokeripitoisuus (14g/l) toi viiniin selkeän makean vivahteen.


Tämä suhteellisen nuori, viime vuosisadan modernin rypälejalostuksen tuote Saksasta oli miellyttävä uusi tuttavuus, sillä olemme aiemmin maistelleet vain saksalaisia valkoviinejä.
___________________________________________

Pisteet: 14/20 p

__________________________________________Punaviini Passione Doppio 2018 Dornfelder -rypäleestä ja herkkusieni-pekonipasta, Viinihetki
Herkkusieni-pekonipasta (resepti Rosa Viini ja ruokakerho)

Viini ja ruoka

Passione Doppio 2018 sopii mielestämme erinomaisesti kermaiselle pastaruoalle. Itse ihastuimme herkkusieni-pekonipastaan ja kokonaisuutena tämä ruoka-viiniyhdistelmä oli suorastaan herkullinen. Viini voisi sopia hyvin myös kanalle ja kalkkunalle sekä istuskeluviiniksi.

Yhteistyössä:

_________________________________________

Lisää pastaruokien ja viinin yhdistämisestä:

🍝Punaviini Il Barone Rosso 2018 ja Tagliatellea metsäsieni-sinihomejuustokastikkeella

🍝Punaviini Confidencial Reserva 2014 ja kermaistakanttarellipastaa

_________________________________________

Lue myös:

Saksalaista valkoviiniä ja kalaa

Valkoviini Langwert von Simmern Hattenheimer Mannberg Riesling 2010

_________________________________________

Seuraa Viinihetki -blogia.... Tilaa Viiniviesti!

SUOSITUIMMAT

Orgaaninen punaviini Heartwood Zinfandel 2015

Tällä kertaa meille viinihetken tarjosi pitkäaikainen ystävämme, joka on myös innokas viiniharrastaja. Italialainen  Heartwood Zinfandel 2015 oli matkannut maisteluhetkeemme Ruotsin Haaparannasta, sillä Suomen Alkossa sitä ei ole tarjolla. Luomuviinejä olemme aiemminkin maistelleet, mutta harvakseltaan, johtuen ilmeisesti siitä, että mitään ahaa -elämyksiä ne eivät ole tähän saakka tarjonneet. Tämän viinin etiketissä mainittiin teksti organic wine . Orgaanisia viinejä valmistetaan luonnonmukaisesti viljellyistä rypäleistä, joissa ei käytetä hyönteismyrkkyjä, kasvinsuojeluaineita eikä keinolannoitteita. Säilöntäaineita ei myöskään käytetä missään osassa prosessia (ks. linkki tekstin lopussa, orgaaninen viini). Lasissa tämä viini oli väriltään läpinäkymätön, syvä, lähes musta. Tuoksu ei yllättäen avautunut juuri ollenkaan, vaikka viini oli dekantoituna karahvissa tunnin verran ennen nauttimista. Olisiko voinut olla pidempäänkin? Maultaan viini oli yllättävän kevyt Zinf

VIINIHETKI ON MUUTTANUT UUTEEN OSOITTEESEEN!

VIINIHETKI on muuttanut maaliskuussa 2020 Wordpress-julkaisualustalle osoitteeseen  https://viinihetki.fi   Aiempi sivusto on luettavissa edelleen tässä osoitteessa viinihetki.com (https://viinihetki.blogspot.com), mutta sivusto ei päivity enää. Sisältöä ei myöskään ole tarkoitus siirtää uudelle sivustolle muutamaa artikkelia lukuun ottamatta, vaan uusi ja vanha sivusto linkittyvät toisiinsa sisältöjensä kautta. Tervetuloa uusille sivuille. ___________________________________ Lisää Viinihetken vuoden tapahtumista: Viinihetki 5v (03/2022) ___________________________________

Makea valkoviini Unkarista - Tokaji

Vaihteluksi kuiville puna- ja valkoviineille halusimme pitkästä aikaa suun makeaksi.   Blogissa on aiemmin arvioitu useita ranskalaisia Sauternesin alueen makeita valkoviinejä.  Myös Unkarista löytyy maailmankuulu makea valkoviini, Tokaji , johon aikoinaan viininmaistelumme alkuvuosina ihastuimme, mutta joka sittemmin on jäänyt lähes unohduksiin.  Unohduksissa ollutta viiniä ei tietenkään löytynyt myöskään viinikaapistamme. Alkon valikoimissa Tokaji-viinejä on muutamia, joista maisteltavaksi hankimme vuosikerraltaan nuorimman  St Stephans Crown Tokaji 5 Puttonyos 2013. Jalohomeisen viinin synty Unkarin Tokajin alueella on pitkä historia viininviljelyssä. Sen ensimmäinen tarhaluokitus tehtiin jo vuonna 1641 ja Tokajia pidetään myös ensimmäisenä viinialueena, jossa opittiin käyttämään jalohomeisia rypäleitä viinin valmistuksessa.  Historiatietojen mukaan sodat repivät Tokajin aluetta yli 300 vuotta sitten, eikä väestöllä tuolloin ollut juurikaan aikaa paneutua viin