Vuoden viimeiseen rypäletastingiin valitsimme viinin edelleen tuliperäiseltä alueelta Etelä-Italiasta, mutta tällä kertaa mantereen puolelta. Edellisen rypäletastingin viini oli peräisin Sisiliasta Etnan rinteiltä. Tämänkertainen viini tulee Monte Vulturen rinteillä kasvaneista rypäleistä.
Aglianico-rypäleestä tehtyjä viinejä suositellaan yleensä vahvojen liharuokien seuralaiseksi, mutta halusimme nyt kokeilla sen sopivuutta uunissa paahdetun ankan kumppanina.
Mahdollisesti maailman vanhin viljelty rypäle – Aglianico
Tämä muinaisen rypäleen nimi Aglianico on vakiintunut käyttöön 1500-luvun alusta. Tätä ennen rypälettä kutsuttiin nimellä Ellenico. Rypäleen alkuperästä ollaan monta mieltä. Erään teorian mukaan Kreikan uudisasukkaat toivat sen eteläiseen Italiaan noin 800 eaa, jolloin sen nimi oli Vitis hellenica (kreikkalainen viiniköynnös). Rypäle oli Rooman vallan aikana todennäköisesti silloisen maailman kalleimman viinin Falernian tärkein rypälelajike.
Toisen teorian mukaan Aglianico olisi peräisin Espanjasta. Espanjalaiset hallitsivat keski-Italiaa 1400-1500 -luvuilla, jolloin ilmestyivät myös lajikkeen ensimmäiset kirjallisuusmaininnat.
Myöhään kypsyvä ja kuivuutta kestävä lajike
Aglianico-rypälettä viljellään pääasiassa Campanian ja Basilicatan alueella ja jonkun verran myös Calabriassa, Apuliassa ja Molisessa. Lajiketta on yritetty viljellä myös Australiassa ja Kaliforniassa.Rypäleen kasvukausi on pitkä, se versoo aikaisin ja viimeiset rypäleet kerätään usein vasta marraskuussa. Pitkä kasvukausi ei kuitenkaan saa olla liian kuuma, josta syystä rypäleen viljelyalueet ovat pääosin vuoristossa. Vulkaaninen maaperä on tämän lajikkeen ominaisin kasvualusta, joka on usein aistittavissa viineistä rikkimäisenä ja hiilimäisenä ominaisuutena.
Aglianico -rypäleestä valmistetut viinit ovat tanniinisuudeltaan voimakkaita, täyteläisiä ja hyvän hedelmäisuuden omaavia. Nuorissa viineissä voi havaita mausteisia, yrttisiä ja marjaisia aromeja. Ikääntyessä viini saa lisää makeiden hedelmien ja kuivattujen kukkien aromeja.
Säilytyskelpoisuutta parantaa reilu hapokkuus. Viinit säilyvät pitkään ja yleensä vaativat varastointia. Ominaisuuksiltaan viinit muistuttavat Piemonten Nebbiolo-rypäleistä tehtyjä Baroloja ja Barbarescoja.
Pipoli Aglianico Del Vulture 2017
Ei -aktiivisen tulivuoren Monte Vulturen mukaan nimensä saanut viinintuottaja Vigneti del Vulture kuuluu Farnese Vini -yritykseen, joka on yksi Italian nousevia, laatuviineihin keskittyviä viiniyrityksiä. Viinitekijänä toimii Massimo di Bari ja konsultoivana viinitekijänä Albero Antinini.
Pipoli Aglianico Del Vulture 2017 on tehty Monte Vulturen rinteillä kasvaneista rypäleistä. Maaperä on mineraalinen, savinen ja kalkkinen, joka tuo viiniin särmikkyyttä. Rypäleet on poimittu käsin ja viini on kypsynyt tammitynnyreissä 10 kuukautta.
Maistelukokemukset
Viini oli ulkonäöltään kirkas, sävyltään punavioletti, lähes läpinäkymätön ja viskositeetiltaan korkea (hitaasti lasissa liikehtivä). Tuoksu oli voimakas, nuorelle viinille tyypillisesti marjaisa. Tuoksu ei avautunut lasissa aivan heti, vaan vaati hieman pidempää tutkiskelua, jonka jälkeen aromeissa alkoi erottua mm. mausteita ja paahteisuutta.
Maku oli täyteläinen ja runsaan hedelmäinen. Tanniinit olivat voimakkaat, mutta pehmeät ja hapokkuutta oli reilusti (5,5,g/l). Aromeissa erottui mm. herukkaa, mustikkaa, valkopippuria, tummaa kirsikkaa, kahvia ja kaakaota. Jälkimaku oli pitkä.
Kokonaisuutena viini oli tasapainoinen ja jo hieman kehittynyt. Muutaman vuoden varastointi voisi avata lisää tämän viinin nyt vielä nupullaan olevaa moniulotteisuutta.
________________________________
Pisteet 15/20p
Lisätietoa:
_________________________________
Viini ja ruoka
Tämä viini sopi hyvin uunissa paahdetulle ankalle. Paahteisuus aromina sekä ruoassa että viinissä osoittautui toimivaksi yhdistelmäksi. Viiniä voi suositella myös voimakkaille liharuoille, kuten riistalle ja erilaisille haudutetuille lihapadoilla sekä grilliruoalle._____________________________
Lue myös:
Runsaan tanniinista ja hapokasta punaviiniä Carignan-rypäleestä_______________________________
Haluaisitko lisää tietoa viineistä? Liity Viiniviestin tilaajaksi.
_______________________________