Siirry pääsisältöön

Valkoviini Marqués De Riscal Organic 2017 - kesäistä luomua Verdejo-rypäleestä


Kesäinen luomvalkoviini Verdejo-rypäleestä, Viinihetki

Keskikesän rypäletastingiin valitsimme valkoviinin, Marqués De Riscal Organic 2017, joka on 100%:sti valmistettu espanjalaisesta Verdejo-rypäleestä. Viinin oheen pikkupurtavaksi tuoretta parsaa parmakinkkuun käärittynä.

Verdejo – laaturypäle Espanjasta


Verdejoa pidetään Espanjan kuuluisimpana vaaleana rypälelajikkeena yhdessä Albarino-rypäleen kanssa. Yhteistä näille rypäleille on viileä kasvuympäristö. Se on tyypillistä Espanjan Kastilia y Leónin maakunnassa sijaitsevan Ruedan viininviljelyalueelle, joka sijaitsee lähes kilometrin korkeudella merenpinnasta.
Rypäleen nimen samankaltaisuudesta huolimatta lajiketta ei pidä sekoittaa Portugalin Madeiralla viljeltävään Verdelho-rypäleeseen. Verdejo nimi liittyy espanjankieliseen sanaan verde (vihreä), joka taas viittaa köynnöksen kirkkaanvihreisiin marjoihin. 
Verdejo-rypäleen alkuperä juontaa juurensa 1100-luvulle. Tutkimusten mukaan Verdejo-rypäle saapui Pohjois-Afrikasta Algaidasta ensin Etelä-Espanjaan, josta se myöhemmin levisi pohjoisemmaksi Ruedan alueelle.
Verdejo-rypäle viihtyy hyvin kuivassa mannermaisessa ilmastossa, jossa vuorokausilämpötilavaihtelut ovat suuria, maaperä on hyvin vettä läpäisevää ja osittain melko soraista. 

Koska talvella sataa niukasti, köynnös kasvattaa pitkät juuret vettä saadakseen. Maanpinnan vaihteluiden vaikutus viinin kasvulle on pieni. Nopeasti kypsyvänä lajikkeena verdejo on sopeutunut karuun ympäristöönsä hienosti.
Verdejo-rypäleestä valmistetut viinit ovat öljymäisiä, hapokkaita sekä yrttisiä ja sisältävät Sauvignon Blanc -viineille tyypillisiä aromeja. Lisäksi niistä voi löytyä fenkolin, sitrushedelmien ja aniksen vivahteita.

Marqués De Riscal Organic 2017


Verdejo-lajike oli unohduksissa useita satoja vuosia, kunnes 1980-luvulla Riojan viinituottaja Marqués De Riscal lanseerasi sen uudelleen. Marqués de Riscal kuuluu Riojan alueen vanhimpien viinintuottajien joukkoon. Tilan perusti Guillermo Hurtado de Amézaga Elciegoon, eli Álavaan vuonna 1858. Tilan tuotannosta suuri osa viedään yli sataan eri maahan.
Marqués De Riscal Organic 2017 on valmistettu 100%:sti De Riscalin omien viinitarhojen Verdejo-rypäleistä. Viintarhoilla on sovellettu luonnonmukaisia viiniviljelysmenetelmiä vuodesta 2010 alkaen. Viiniköynnökset ovat keskimäärin 25-30 vuotta vanhoja ja istutettu korkeille terasseille soramaaperään lähelle Dourojokea.
Tämän viinin rypäleet on kerätty öisin noin 10-15 asteen lämpötilassa. Viini on käynyt 20 päivää terästankeissa 13-16 asteen lämpötilassa luonnonhiivojen avulla. 

Maistelukokemukset


Lasissa viini oli kirkas ja väriltään hennon limenvihreä sekä viskositeetiltaan keskinkertainen. Tuoksu oli puhdas ja voimakas, aromeista erottuivat mineraalit ja yrtit. Lopputuoksussa oli havaittavissa hentoa kukkaisuutta. 
Maku oli kuiva (sokeria 2g/l), kevyen hapokas ja hedelmäinen. Maku ei kuitenkaan vahvistanut tuoksun antamaa melko voimakasta mielikuvaa aromikkaasta viinistä. Maun aromeissa nousivat miedosti esille ruoho, vihreä paprika ja valkoherukka. Verdejo-rypäleestä tehdyille viineille tyypillisiä aniksen tai fenkolin aromeja emme tästä viinistä löytäneet.
Orgaanisissa viineissä on riskinsä säilyvyyden osalta. Ne tulisi todennäköisesti nauttia mahdollisimman nuorena. Ainakin tämä viini menetti ominaisuuksiaan lasissa melko nopeasti.
Kokonaisuutena Marqués De Riscal Organic 2017 voisi kuvata selkeänä, mutkattomana kesäviininä, joka on parhaimmillaan kevyiden kesäruokien kuten kasvisten kumppanina. Mielenkiintoista olisi maistaa myös Verdejo-rypäleestä valmistettua ikääntyneempää ja ehkä tammikypsytettyä viiniä, josta pitäisi löytyä pähkinäistä pyöreyttä sekä pähkinäisiä aromeja.
____________________________________________

Pisteet 12,5 /20

Hinta - Alko

Lisätietoa:

Viinitalo Marqués De RiscalOrgaaninen viini

_______________________________


Kesäinen luomuvalkoviini Verdejo-rypäleestä, Viinihetki

_______________________________________

Lue myös :

_______________________________________

SUOSITUIMMAT

Punaviini Il Barone Rosso 2018 ja Tagliatellea metsäsieni-sinihomejuustokastikkeella

Lokakuun viileään päivään sopi hyvin italialainen kevyt punaviini Il Barone Rosso 2018 ja pastaruoka Tagliatellea metsäsieni-sinihomejuustokastikkeella (Resepti) Rosa Viini & Ruoka yhteistyö sai jatkoa tämän maukkaan yhdistelmän muodossa. Il Barone Rosso 2018 Il Barone Rosson tuottaja on viinitila, joka on pysynyt saman perheen omistuksessa jo kolmen sukupolven ajan. Tämä punaviini on yksi heidän suosituimmista tuotteistaan. Viini on 100% Sangiovese -rypäleestä valmistettu. Sangiovese on Italian viljellyin rypälelajike ja maan arvostus punaviinimaana on pitkälti Sangiovesen ansiota. Toscanasta kotoisin oleva rypäle viihtyy parhaiten lämpimässä ilmastossa ja vaatii melko pitkän kasvukauden. Parhaat viininsä se tuottaa kasvaessaan kalkkipitoisessa sorassa. Maistelukokemukset Lasissa viini oli kirkas, väriltään rubiinipunainen ja syvyydeltään kohtalaisen voimakas. Viskositeetti oli yllättävän korkea. Tuoksu oli nuorelle viinille tyypillinen ja voimakkaan

Punaviini Nugan Alfredo Passo Appassimento 2016 ja hunajaisia grillipihvejä

Vielä on kesää jäljellä ja suunnitelmissa oli grillata ulkona, mutta sateisesta säästä johtuen pihagrilli vaihtuikin parillapannuun. Possupihvien lisäksi pannulla tirisi puolikkaita puna- ja valkosipuleita sekä limeä. Rosa Ruoka&Viini -yhteistyön merkeissä meille tarjoutui mahdollisuus maistaa australialainen italiaisella appassimento - menetelmällä tehty punaviini, Nugan Alfredo Passo Appassimento 2016. Nugan Alfredo Passo Appassimento 2016 Nugan Alfredo Passo Appassimento on kunnianosoitus Nugan Estate -viinitilan perustajalle Alfredo Nuganille ja hänen intohimoiselle visiolleen laadukkaista ja upeista viineistä. Nykyään Nugan Estate -viinitilaa johtavat hänen lapsenlapsensa. Nugan Estate on tunnettu runsaista ja täyteläisistä punaviineistään. Tämä maistelemamme punaviini on peräisin premium -viinitarhasta, joka sijaitsee Riverinassa Australian Uudessa Etelä-Walesissa (New South Wales).  Australian New South Wales on tunnettu siitä, että viiniköynnös

Makea valkoviini Unkarista - Tokaji

Vaihteluksi kuiville puna- ja valkoviineille halusimme pitkästä aikaa suun makeaksi.   Blogissa on aiemmin arvioitu useita ranskalaisia Sauternesin alueen makeita valkoviinejä.  Myös Unkarista löytyy maailmankuulu makea valkoviini, Tokaji , johon aikoinaan viininmaistelumme alkuvuosina ihastuimme, mutta joka sittemmin on jäänyt lähes unohduksiin.  Unohduksissa ollutta viiniä ei tietenkään löytynyt myöskään viinikaapistamme. Alkon valikoimissa Tokaji-viinejä on muutamia, joista maisteltavaksi hankimme vuosikerraltaan nuorimman  St Stephans Crown Tokaji 5 Puttonyos 2013. Jalohomeisen viinin synty Unkarin Tokajin alueella on pitkä historia viininviljelyssä. Sen ensimmäinen tarhaluokitus tehtiin jo vuonna 1641 ja Tokajia pidetään myös ensimmäisenä viinialueena, jossa opittiin käyttämään jalohomeisia rypäleitä viinin valmistuksessa.  Historiatietojen mukaan sodat repivät Tokajin aluetta yli 300 vuotta sitten, eikä väestöllä tuolloin ollut juurikaan aikaa paneutua viin