Keskikesän rypäletastingiin valitsimme valkoviinin, Marqués De Riscal Organic 2017, joka on 100%:sti
valmistettu espanjalaisesta Verdejo-rypäleestä. Viinin oheen
pikkupurtavaksi tuoretta parsaa parmakinkkuun käärittynä.
Verdejo – laaturypäle Espanjasta
Verdejoa pidetään Espanjan kuuluisimpana vaaleana
rypälelajikkeena yhdessä Albarino-rypäleen kanssa. Yhteistä näille rypäleille
on viileä kasvuympäristö. Se on tyypillistä Espanjan Kastilia y Leónin maakunnassa
sijaitsevan Ruedan viininviljelyalueelle, joka sijaitsee lähes kilometrin
korkeudella merenpinnasta.
Rypäleen nimen samankaltaisuudesta huolimatta lajiketta ei
pidä sekoittaa Portugalin Madeiralla viljeltävään Verdelho-rypäleeseen. Verdejo
nimi liittyy espanjankieliseen sanaan verde (vihreä), joka taas viittaa
köynnöksen kirkkaanvihreisiin marjoihin.
Verdejo-rypäleen alkuperä juontaa juurensa 1100-luvulle. Tutkimusten
mukaan Verdejo-rypäle saapui Pohjois-Afrikasta Algaidasta ensin Etelä-Espanjaan,
josta se myöhemmin levisi pohjoisemmaksi Ruedan alueelle.
Verdejo-rypäle viihtyy hyvin kuivassa mannermaisessa ilmastossa,
jossa vuorokausilämpötilavaihtelut ovat suuria, maaperä on hyvin vettä läpäisevää
ja osittain melko soraista.
Koska talvella sataa niukasti, köynnös kasvattaa pitkät juuret vettä saadakseen. Maanpinnan vaihteluiden vaikutus viinin kasvulle on pieni. Nopeasti kypsyvänä lajikkeena verdejo on sopeutunut karuun ympäristöönsä hienosti.
Koska talvella sataa niukasti, köynnös kasvattaa pitkät juuret vettä saadakseen. Maanpinnan vaihteluiden vaikutus viinin kasvulle on pieni. Nopeasti kypsyvänä lajikkeena verdejo on sopeutunut karuun ympäristöönsä hienosti.
Verdejo-rypäleestä valmistetut viinit ovat öljymäisiä,
hapokkaita sekä yrttisiä ja sisältävät Sauvignon Blanc -viineille tyypillisiä
aromeja. Lisäksi niistä voi löytyä fenkolin, sitrushedelmien ja aniksen
vivahteita.
Marqués De Riscal Organic 2017
Verdejo-lajike oli unohduksissa useita satoja vuosia, kunnes
1980-luvulla Riojan viinituottaja Marqués De Riscal lanseerasi sen uudelleen.
Marqués de Riscal kuuluu Riojan alueen vanhimpien viinintuottajien joukkoon.
Tilan perusti Guillermo Hurtado de Amézaga Elciegoon, eli Álavaan vuonna 1858.
Tilan tuotannosta suuri osa viedään yli sataan eri maahan.
Marqués De Riscal Organic 2017 on valmistettu 100%:sti De
Riscalin omien viinitarhojen Verdejo-rypäleistä. Viintarhoilla on sovellettu luonnonmukaisia
viiniviljelysmenetelmiä vuodesta 2010 alkaen. Viiniköynnökset ovat keskimäärin
25-30 vuotta vanhoja ja istutettu korkeille terasseille soramaaperään lähelle Dourojokea.
Tämän viinin rypäleet on kerätty öisin noin 10-15 asteen
lämpötilassa. Viini on käynyt 20 päivää terästankeissa 13-16 asteen
lämpötilassa luonnonhiivojen avulla.
Maistelukokemukset
Lasissa viini oli kirkas ja väriltään hennon limenvihreä
sekä viskositeetiltaan keskinkertainen. Tuoksu oli puhdas ja voimakas,
aromeista erottuivat mineraalit ja yrtit. Lopputuoksussa oli havaittavissa hentoa
kukkaisuutta.
Maku oli kuiva (sokeria 2g/l), kevyen hapokas ja hedelmäinen.
Maku ei kuitenkaan vahvistanut tuoksun antamaa melko voimakasta mielikuvaa aromikkaasta viinistä. Maun aromeissa nousivat miedosti esille ruoho,
vihreä paprika ja valkoherukka. Verdejo-rypäleestä tehdyille viineille tyypillisiä
aniksen tai fenkolin aromeja emme tästä viinistä löytäneet.
Orgaanisissa viineissä on riskinsä säilyvyyden osalta. Ne
tulisi todennäköisesti nauttia mahdollisimman nuorena. Ainakin tämä viini
menetti ominaisuuksiaan lasissa melko nopeasti.
Kokonaisuutena Marqués De Riscal Organic
2017 voisi kuvata selkeänä, mutkattomana kesäviininä, joka on parhaimmillaan kevyiden
kesäruokien kuten kasvisten kumppanina. Mielenkiintoista olisi maistaa myös Verdejo-rypäleestä
valmistettua ikääntyneempää ja ehkä tammikypsytettyä viiniä, josta pitäisi
löytyä pähkinäistä pyöreyttä sekä pähkinäisiä aromeja.
____________________________________________
____________________________________________
Pisteet 12,5 /20
Hinta - Alko
Lisätietoa:
Viinitalo Marqués De RiscalOrgaaninen viini
_______________________________
_______________________________________
Lue myös :
_______________________________________