Viinihetken harvinaisten rypäleiden sarjassa oli tällä
kertaa maisteluvuorossa Carignan. Tätä rypälettä käytetään useimmiten Välimeren
alueen viinisekoituksissa. Lajikeviininä (100 % Carignan) on melko harvinainen
maailman viinialueilla.
Espanjan kuuluisin viinintuottaja Miguel Torres on kuitenkin
panostanut Carignan-rypäleen viljelyyn Chilessä. Tällainen harvinaisuus löytyi
Alkon chileläisten punaviinien valikoimasta: Cordillera Carignan 2014.
Carignan – kuuman ilmaston tumma lajike
Rypäleestä useimmin käytetty nimi Carignan on ranskalaista
alkuperää, vaikka rypäle onkin kotoisin Koillis- Espanjan Aragoniasta.
Espanjassa siitä käytetään usein nimeä Mazuelo tai Cariñena. Carignan on
Ranskan viljellyin rypälelajike, mutta sen viljelyala on reilusti supistumassa Grenachen
ja Mouvedren tieltä. Espanjassa Carignania viljellään eniten Kataloniassa ja
Riojassa.
Yhdysvalloissa Kalifornian viinialueen laatutuottajat
käyttävät Carignan-rypälettä usein Zinfandel-rypäleen kumppanina. Lupaavin laatupotentiaali
uudessa maailmassa tälle rypäleelle löytyy kuitenkin Chilestä, jossa sitä viljellään
pääosin Maulen laaksossa.
Viljelmät Maulen laaksossa ovat keinokastelemattomia
pensasköynnöksiä (bush vine). Parhaimmat viinit tulevat vanhoista
pienisatoisista viiniköynnöksistä, jotka kasvavat kivisessä, kuivassa ja niukkaravinteisessa
maaperässä. Carignan on hitaasti ja myöhään kypsyvä lajike, joka hyötyy
kuumasta ja pitkästä kasvukaudesta.
Carignan -rypäleet ovat hapokkaita ja erittäin tanniinisia. Optimaalisissa olosuhteissa niistä saadaan laadukkaita, sävykkäitä ja konsentroituneita
viinejä.
Torres Cordillera Carignan 2014
Viini on valmistettu Linaresin läheltä (Maulen laakso) 1996
löydetyistä maailman iäkkäimpiin lukeutuvista (yli 80 v) Carignan-köynnösten
rypäleistä. Erittäin pienen satomäärän rypäleet on heti puristamisen jälkeen
käytetty +26 asteen lämpötilassa terästankeissa 7 päivän ajan.
Malolaktisen käymisen jälkeen viini on kypsynyt 11 kuukautta
225 litran ranskalaisissa tammitynnyreissä (30 % uusia ja 70 % vuoden vanhoja).
Tämän jälkeen viiniä on kypsytetty pullossa 3 kuukautta.
Viinintuottaja Miguel Torres aloitti viinien valmistuksen
Chilessä vuonna 1979. Hän oli ensimmäinen eurooppalainen tuottaja, joka näki
Chilen potentiaalin viinintuotannossa. Hän toi myös mukanaan modernit
viinivalmistuksen menetelmät Chileen.
Tämän Cordillera Carignan -viinin vanhempi vuosikerta (2009)
on voittanut lukuisia kansainvälisiä palkintoja ja sillä on lisäksi
sertifikaatti vegaanisena viininä.
Maistelukokemukset
Lasissa viini oli ulkonäöltään kirkas, rubiinipunainen ja
lähes läpinäkymätön. Viskositeetti oli korkea. Tuoksu oli puhdas, kohtalaisen
voimakas, marjainen ja hillomainen.
Maku oli voimakas, täyteläinen ja tanniininen, jälkimaku pitkä
ja vakaa. Marjaisessa maussa erottui selkeimmin puolukka, karpalo ja
punaherukka. Tuoksussa esiin tullutta hillomaisuutta ei maussa havaittu (sokeria 2g/l).
Hapokkuus oli harvinaisen korkea, mikä toi viiniin luonteikkuutta
ja omaperäisyyttä. Suhteellisen korkea alkoholipitoisuus (14.5%) oli hyvin
integroitunut. Mielenkiintoinen uusi tuttavuus.
_______________________________________
Pisteet: 14/20p
Hinta - Alko
Lisätietoa:
________________________________________
Viini ja ruoka
Viinin kanssa hyvin yhteen sopivia ruokia voisivat olla esim. kypsytetyt juustot (esim. vanha gouda) ja yksinkertaiset riista-sekä pataruoat.
______________________________________
Viinin luonnetta kuvaa hyvin seuraava omaleimainen haitarifado...
Maria Kalaniemi - Ahma
______________________________________Lue myös:
________________________________________