Siirry pääsisältöön

Runsaan tanniinista ja hapokasta punaviiniä Carignan-rypäleestä

Carignan - runsaan tanniinen ja hapokas rypäle, Viinihetki


Viinihetken harvinaisten rypäleiden sarjassa oli tällä kertaa maisteluvuorossa Carignan. Tätä rypälettä käytetään useimmiten Välimeren alueen viinisekoituksissa. Lajikeviininä (100 % Carignan) on melko harvinainen maailman viinialueilla. 
Espanjan kuuluisin viinintuottaja Miguel Torres on kuitenkin panostanut Carignan-rypäleen viljelyyn Chilessä. Tällainen harvinaisuus löytyi Alkon chileläisten punaviinien valikoimasta: Cordillera Carignan 2014.

Carignan – kuuman ilmaston tumma lajike


Rypäleestä useimmin käytetty nimi Carignan on ranskalaista alkuperää, vaikka rypäle onkin kotoisin Koillis- Espanjan Aragoniasta. Espanjassa siitä käytetään usein nimeä Mazuelo tai Cariñena. Carignan on Ranskan viljellyin rypälelajike, mutta sen viljelyala on reilusti supistumassa Grenachen ja Mouvedren tieltä. Espanjassa Carignania viljellään eniten Kataloniassa ja Riojassa.
Yhdysvalloissa Kalifornian viinialueen laatutuottajat käyttävät Carignan-rypälettä usein Zinfandel-rypäleen kumppanina. Lupaavin laatupotentiaali uudessa maailmassa tälle rypäleelle löytyy kuitenkin Chilestä, jossa sitä viljellään pääosin Maulen laaksossa. 
Viljelmät Maulen laaksossa ovat keinokastelemattomia pensasköynnöksiä (bush vine). Parhaimmat viinit tulevat vanhoista pienisatoisista viiniköynnöksistä, jotka kasvavat kivisessä, kuivassa ja niukkaravinteisessa maaperässä. Carignan on hitaasti ja myöhään kypsyvä lajike, joka hyötyy kuumasta ja pitkästä kasvukaudesta. 
Carignan -rypäleet ovat hapokkaita ja erittäin tanniinisia. Optimaalisissa olosuhteissa niistä saadaan laadukkaita, sävykkäitä ja konsentroituneita viinejä. 

Torres Cordillera Carignan 2014


Viini on valmistettu Linaresin läheltä (Maulen laakso) 1996 löydetyistä maailman iäkkäimpiin lukeutuvista (yli 80 v) Carignan-köynnösten rypäleistä. Erittäin pienen satomäärän rypäleet on heti puristamisen jälkeen käytetty +26 asteen lämpötilassa terästankeissa 7 päivän ajan. 
Malolaktisen käymisen jälkeen viini on kypsynyt 11 kuukautta 225 litran ranskalaisissa tammitynnyreissä (30 % uusia ja 70 % vuoden vanhoja). Tämän jälkeen viiniä on kypsytetty pullossa 3 kuukautta.
Viinintuottaja Miguel Torres aloitti viinien valmistuksen Chilessä vuonna 1979. Hän oli ensimmäinen eurooppalainen tuottaja, joka näki Chilen potentiaalin viinintuotannossa. Hän toi myös mukanaan modernit viinivalmistuksen menetelmät Chileen.
Tämän Cordillera Carignan -viinin vanhempi vuosikerta (2009) on voittanut lukuisia kansainvälisiä palkintoja ja sillä on lisäksi sertifikaatti vegaanisena viininä.

Maistelukokemukset


Lasissa viini oli ulkonäöltään kirkas, rubiinipunainen ja lähes läpinäkymätön. Viskositeetti oli korkea. Tuoksu oli puhdas, kohtalaisen voimakas, marjainen ja hillomainen. 
Maku oli voimakas, täyteläinen ja tanniininen, jälkimaku pitkä ja vakaa. Marjaisessa maussa erottui selkeimmin puolukka, karpalo ja punaherukka. Tuoksussa esiin tullutta hillomaisuutta ei maussa havaittu (sokeria 2g/l). 
Hapokkuus oli harvinaisen korkea, mikä toi viiniin luonteikkuutta ja omaperäisyyttä. Suhteellisen korkea alkoholipitoisuus (14.5%) oli hyvin integroitunut. Mielenkiintoinen uusi tuttavuus.
_______________________________________

Pisteet: 14/20p


Hinta - Alko


Lisätietoa: 


________________________________________

Viini ja ruoka


Carignan -runsaan tanniininen ja hapokas rypäle, Viinihetki

Viinin kanssa hyvin yhteen sopivia ruokia voisivat olla esim. kypsytetyt juustot (esim. vanha gouda) ja yksinkertaiset riista-sekä pataruoat.
______________________________________
Viinin luonnetta kuvaa hyvin seuraava omaleimainen haitarifado...

Maria Kalaniemi - Ahma

______________________________________

Lue myös:

________________________________________

SUOSITUIMMAT

Lustau Fino 3 En Rama De Jerez De La Frontera - kuivaa sherryä ja tapaksia

Viinihetki espanjalaisittain. Sherry ja tapakset kuuluvat erottamattomana osana Espanjan andalusialaiseen ruokakulttuuriin . Sherryn sanotaan olevan hyvä viinivalinta, kun pöytään katetaan pientä syötävää. Sana ”tapa” tarkoittaa espanjan kielessä kantta. Se viittaa pieneen leipäpalaan, jolla viinilasi suojattiin kärpäsiltä. Leipäpalan päällä oli usein ilmakuivattua kinkkua tai juustoa. Nykyisin tapasvalikoimat ovat hyvin monipuolisia ja raaka-aineiltaan värikkäitä. Lustau Fino 3 En Rama De Jerez De La Frontera Sherry valmistetaan nykyisin lähes aina yhdestä rypälelajikkeesta, Palominosta . Sen osuus Jerezin viljelyalasta on 95 %. Muita lajikkeita ovat Pedro Ximénenez ja Palomino de Jerez. Bodega s Lustau julkaisi keväällä 2017 uuden sarjan 3 en Rama sherryistä . Nämä ovat kolme biologisesti vanhennettua viiniä, jotka tulevat jokaisesta Sherryn alueen kolmesta kaupungista: Fino Jerez de la Fronterasta, Manzanilla Sanlúcar de Barramedasta ja Fino El Puerto de San

Punaviini Il Barone Rosso 2018 ja Tagliatellea metsäsieni-sinihomejuustokastikkeella

Lokakuun viileään päivään sopi hyvin italialainen kevyt punaviini Il Barone Rosso 2018 ja pastaruoka Tagliatellea metsäsieni-sinihomejuustokastikkeella (Resepti) Rosa Viini & Ruoka yhteistyö sai jatkoa tämän maukkaan yhdistelmän muodossa. Il Barone Rosso 2018 Il Barone Rosson tuottaja on viinitila, joka on pysynyt saman perheen omistuksessa jo kolmen sukupolven ajan. Tämä punaviini on yksi heidän suosituimmista tuotteistaan. Viini on 100% Sangiovese -rypäleestä valmistettu. Sangiovese on Italian viljellyin rypälelajike ja maan arvostus punaviinimaana on pitkälti Sangiovesen ansiota. Toscanasta kotoisin oleva rypäle viihtyy parhaiten lämpimässä ilmastossa ja vaatii melko pitkän kasvukauden. Parhaat viininsä se tuottaa kasvaessaan kalkkipitoisessa sorassa. Maistelukokemukset Lasissa viini oli kirkas, väriltään rubiinipunainen ja syvyydeltään kohtalaisen voimakas. Viskositeetti oli yllättävän korkea. Tuoksu oli nuorelle viinille tyypillinen ja voimakkaan

Makea valkoviini Unkarista - Tokaji

Vaihteluksi kuiville puna- ja valkoviineille halusimme pitkästä aikaa suun makeaksi.   Blogissa on aiemmin arvioitu useita ranskalaisia Sauternesin alueen makeita valkoviinejä.  Myös Unkarista löytyy maailmankuulu makea valkoviini, Tokaji , johon aikoinaan viininmaistelumme alkuvuosina ihastuimme, mutta joka sittemmin on jäänyt lähes unohduksiin.  Unohduksissa ollutta viiniä ei tietenkään löytynyt myöskään viinikaapistamme. Alkon valikoimissa Tokaji-viinejä on muutamia, joista maisteltavaksi hankimme vuosikerraltaan nuorimman  St Stephans Crown Tokaji 5 Puttonyos 2013. Jalohomeisen viinin synty Unkarin Tokajin alueella on pitkä historia viininviljelyssä. Sen ensimmäinen tarhaluokitus tehtiin jo vuonna 1641 ja Tokajia pidetään myös ensimmäisenä viinialueena, jossa opittiin käyttämään jalohomeisia rypäleitä viinin valmistuksessa.  Historiatietojen mukaan sodat repivät Tokajin aluetta yli 300 vuotta sitten, eikä väestöllä tuolloin ollut juurikaan aikaa paneutua viin