Siirry pääsisältöön

Runsaan tanniinista ja hapokasta punaviiniä Carignan-rypäleestä

Carignan - runsaan tanniinen ja hapokas rypäle, Viinihetki


Viinihetken harvinaisten rypäleiden sarjassa oli tällä kertaa maisteluvuorossa Carignan. Tätä rypälettä käytetään useimmiten Välimeren alueen viinisekoituksissa. Lajikeviininä (100 % Carignan) on melko harvinainen maailman viinialueilla. 
Espanjan kuuluisin viinintuottaja Miguel Torres on kuitenkin panostanut Carignan-rypäleen viljelyyn Chilessä. Tällainen harvinaisuus löytyi Alkon chileläisten punaviinien valikoimasta: Cordillera Carignan 2014.

Carignan – kuuman ilmaston tumma lajike


Rypäleestä useimmin käytetty nimi Carignan on ranskalaista alkuperää, vaikka rypäle onkin kotoisin Koillis- Espanjan Aragoniasta. Espanjassa siitä käytetään usein nimeä Mazuelo tai Cariñena. Carignan on Ranskan viljellyin rypälelajike, mutta sen viljelyala on reilusti supistumassa Grenachen ja Mouvedren tieltä. Espanjassa Carignania viljellään eniten Kataloniassa ja Riojassa.
Yhdysvalloissa Kalifornian viinialueen laatutuottajat käyttävät Carignan-rypälettä usein Zinfandel-rypäleen kumppanina. Lupaavin laatupotentiaali uudessa maailmassa tälle rypäleelle löytyy kuitenkin Chilestä, jossa sitä viljellään pääosin Maulen laaksossa. 
Viljelmät Maulen laaksossa ovat keinokastelemattomia pensasköynnöksiä (bush vine). Parhaimmat viinit tulevat vanhoista pienisatoisista viiniköynnöksistä, jotka kasvavat kivisessä, kuivassa ja niukkaravinteisessa maaperässä. Carignan on hitaasti ja myöhään kypsyvä lajike, joka hyötyy kuumasta ja pitkästä kasvukaudesta. 
Carignan -rypäleet ovat hapokkaita ja erittäin tanniinisia. Optimaalisissa olosuhteissa niistä saadaan laadukkaita, sävykkäitä ja konsentroituneita viinejä. 

Torres Cordillera Carignan 2014


Viini on valmistettu Linaresin läheltä (Maulen laakso) 1996 löydetyistä maailman iäkkäimpiin lukeutuvista (yli 80 v) Carignan-köynnösten rypäleistä. Erittäin pienen satomäärän rypäleet on heti puristamisen jälkeen käytetty +26 asteen lämpötilassa terästankeissa 7 päivän ajan. 
Malolaktisen käymisen jälkeen viini on kypsynyt 11 kuukautta 225 litran ranskalaisissa tammitynnyreissä (30 % uusia ja 70 % vuoden vanhoja). Tämän jälkeen viiniä on kypsytetty pullossa 3 kuukautta.
Viinintuottaja Miguel Torres aloitti viinien valmistuksen Chilessä vuonna 1979. Hän oli ensimmäinen eurooppalainen tuottaja, joka näki Chilen potentiaalin viinintuotannossa. Hän toi myös mukanaan modernit viinivalmistuksen menetelmät Chileen.
Tämän Cordillera Carignan -viinin vanhempi vuosikerta (2009) on voittanut lukuisia kansainvälisiä palkintoja ja sillä on lisäksi sertifikaatti vegaanisena viininä.

Maistelukokemukset


Lasissa viini oli ulkonäöltään kirkas, rubiinipunainen ja lähes läpinäkymätön. Viskositeetti oli korkea. Tuoksu oli puhdas, kohtalaisen voimakas, marjainen ja hillomainen. 
Maku oli voimakas, täyteläinen ja tanniininen, jälkimaku pitkä ja vakaa. Marjaisessa maussa erottui selkeimmin puolukka, karpalo ja punaherukka. Tuoksussa esiin tullutta hillomaisuutta ei maussa havaittu (sokeria 2g/l). 
Hapokkuus oli harvinaisen korkea, mikä toi viiniin luonteikkuutta ja omaperäisyyttä. Suhteellisen korkea alkoholipitoisuus (14.5%) oli hyvin integroitunut. Mielenkiintoinen uusi tuttavuus.
_______________________________________

Pisteet: 14/20p


Hinta - Alko


Lisätietoa: 


________________________________________

Viini ja ruoka


Carignan -runsaan tanniininen ja hapokas rypäle, Viinihetki

Viinin kanssa hyvin yhteen sopivia ruokia voisivat olla esim. kypsytetyt juustot (esim. vanha gouda) ja yksinkertaiset riista-sekä pataruoat.
______________________________________
Viinin luonnetta kuvaa hyvin seuraava omaleimainen haitarifado...

Maria Kalaniemi - Ahma

______________________________________

Lue myös:

________________________________________

SUOSITUIMMAT

Portugalilaista lihapataa ja täyteläistä punaviiniä - Rabo de Galo Reserva 2018

Rabo de Galo Reserva 2018 on hyvä ruokaviin i ja varsinkin talvisille lihapadoille sen voimakas maku sopii erittäin hyvin. Portugalilainen lihapata, Estufado Madresilva – naudanlihasta, porkkanoista, herkkusienistä, tomaateista, sipulista, valkosipulista ja hillosipuleista liedellä haudutettu portugalilainen lihapata keitettyjen perunoiden kera oli herkullinen. Lue lisää viinistä ja viinimaa Portugalista ...

Makea valkoviini Unkarista - Tokaji

Vaihteluksi kuiville puna- ja valkoviineille halusimme pitkästä aikaa suun makeaksi.   Blogissa on aiemmin arvioitu useita ranskalaisia Sauternesin alueen makeita valkoviinejä.  Myös Unkarista löytyy maailmankuulu makea valkoviini, Tokaji , johon aikoinaan viininmaistelumme alkuvuosina ihastuimme, mutta joka sittemmin on jäänyt lähes unohduksiin.  Unohduksissa ollutta viiniä ei tietenkään löytynyt myöskään viinikaapistamme. Alkon valikoimissa Tokaji-viinejä on muutamia, joista maisteltavaksi hankimme vuosikerraltaan nuorimman  St Stephans Crown Tokaji 5 Puttonyos 2013. Jalohomeisen viinin synty Unkarin Tokajin alueella on pitkä historia viininviljelyssä. Sen ensimmäinen tarhaluokitus tehtiin jo vuonna 1641 ja Tokajia pidetään myös ensimmäisenä viinialueena, jossa opittiin käyttämään jalohomeisia rypäleitä viinin valmistuksessa.  Historiatietojen mukaan sodat repivät Tokajin aluetta yli 300 vuotta sitten, eikä väestöllä tuolloin ollut juurikaan aikaa paneutua viin

Alkuviini Pietra 2016 – luonteikasta punaviiniä Susumaniello -rypäleestä

Hyvä makupari: Pietra Susumaniello 2016 ja italialainen lampaanmaitojuusto Pecorino Romano  (edessä) Vuoden rypäleteema jatkuu. Tällä kertaa vuorossa oli punainen rypäle Susumaniello Etelä-Italian itärannikolta Apuliasta (Pugliasta). Pietra Susumaniello 2016 - viiniharvinaisuuden saimme lahjaksi tyttäreltämme keväällä 2019.  Tämän viinin kanssa olisi voinut tarjota vahvaa liharuokaa, jopa riistaa. Viinille on kuitenkin suositeltu myös vahvoja, suolaisia juustoja. Tällainen on esimerkiksi Pecorino Romano , italialainen lampaanmaitojuusto , jota maistelimme viinin kanssa. Susumaniello -rypäle Susumaniello on yksi maailman harvinaisimmista viinirypälajikkeista. Rypäleen alkuperästä on monenlaisia teorioita. Todennäköisesti rypäle on tullut Italian Apuliaan Adrianmeren yli ehkä Kreikasta tai Kroatian Dalmatian rannikolta. Nykyisin sitä viljellään lähes yksinomaan Apulian Salenton ja Brindisin kaupunkia ympäröivillä alueilla. Susumaniello-rypäle on väriltää