Siirry pääsisältöön

Runsaan tanniinista ja hapokasta punaviiniä Carignan-rypäleestä

Carignan - runsaan tanniinen ja hapokas rypäle, Viinihetki


Viinihetken harvinaisten rypäleiden sarjassa oli tällä kertaa maisteluvuorossa Carignan. Tätä rypälettä käytetään useimmiten Välimeren alueen viinisekoituksissa. Lajikeviininä (100 % Carignan) on melko harvinainen maailman viinialueilla. 
Espanjan kuuluisin viinintuottaja Miguel Torres on kuitenkin panostanut Carignan-rypäleen viljelyyn Chilessä. Tällainen harvinaisuus löytyi Alkon chileläisten punaviinien valikoimasta: Cordillera Carignan 2014.

Carignan – kuuman ilmaston tumma lajike


Rypäleestä useimmin käytetty nimi Carignan on ranskalaista alkuperää, vaikka rypäle onkin kotoisin Koillis- Espanjan Aragoniasta. Espanjassa siitä käytetään usein nimeä Mazuelo tai Cariñena. Carignan on Ranskan viljellyin rypälelajike, mutta sen viljelyala on reilusti supistumassa Grenachen ja Mouvedren tieltä. Espanjassa Carignania viljellään eniten Kataloniassa ja Riojassa.
Yhdysvalloissa Kalifornian viinialueen laatutuottajat käyttävät Carignan-rypälettä usein Zinfandel-rypäleen kumppanina. Lupaavin laatupotentiaali uudessa maailmassa tälle rypäleelle löytyy kuitenkin Chilestä, jossa sitä viljellään pääosin Maulen laaksossa. 
Viljelmät Maulen laaksossa ovat keinokastelemattomia pensasköynnöksiä (bush vine). Parhaimmat viinit tulevat vanhoista pienisatoisista viiniköynnöksistä, jotka kasvavat kivisessä, kuivassa ja niukkaravinteisessa maaperässä. Carignan on hitaasti ja myöhään kypsyvä lajike, joka hyötyy kuumasta ja pitkästä kasvukaudesta. 
Carignan -rypäleet ovat hapokkaita ja erittäin tanniinisia. Optimaalisissa olosuhteissa niistä saadaan laadukkaita, sävykkäitä ja konsentroituneita viinejä. 

Torres Cordillera Carignan 2014


Viini on valmistettu Linaresin läheltä (Maulen laakso) 1996 löydetyistä maailman iäkkäimpiin lukeutuvista (yli 80 v) Carignan-köynnösten rypäleistä. Erittäin pienen satomäärän rypäleet on heti puristamisen jälkeen käytetty +26 asteen lämpötilassa terästankeissa 7 päivän ajan. 
Malolaktisen käymisen jälkeen viini on kypsynyt 11 kuukautta 225 litran ranskalaisissa tammitynnyreissä (30 % uusia ja 70 % vuoden vanhoja). Tämän jälkeen viiniä on kypsytetty pullossa 3 kuukautta.
Viinintuottaja Miguel Torres aloitti viinien valmistuksen Chilessä vuonna 1979. Hän oli ensimmäinen eurooppalainen tuottaja, joka näki Chilen potentiaalin viinintuotannossa. Hän toi myös mukanaan modernit viinivalmistuksen menetelmät Chileen.
Tämän Cordillera Carignan -viinin vanhempi vuosikerta (2009) on voittanut lukuisia kansainvälisiä palkintoja ja sillä on lisäksi sertifikaatti vegaanisena viininä.

Maistelukokemukset


Lasissa viini oli ulkonäöltään kirkas, rubiinipunainen ja lähes läpinäkymätön. Viskositeetti oli korkea. Tuoksu oli puhdas, kohtalaisen voimakas, marjainen ja hillomainen. 
Maku oli voimakas, täyteläinen ja tanniininen, jälkimaku pitkä ja vakaa. Marjaisessa maussa erottui selkeimmin puolukka, karpalo ja punaherukka. Tuoksussa esiin tullutta hillomaisuutta ei maussa havaittu (sokeria 2g/l). 
Hapokkuus oli harvinaisen korkea, mikä toi viiniin luonteikkuutta ja omaperäisyyttä. Suhteellisen korkea alkoholipitoisuus (14.5%) oli hyvin integroitunut. Mielenkiintoinen uusi tuttavuus.
_______________________________________

Pisteet: 14/20p


Hinta - Alko


Lisätietoa: 


________________________________________

Viini ja ruoka


Carignan -runsaan tanniininen ja hapokas rypäle, Viinihetki

Viinin kanssa hyvin yhteen sopivia ruokia voisivat olla esim. kypsytetyt juustot (esim. vanha gouda) ja yksinkertaiset riista-sekä pataruoat.
______________________________________
Viinin luonnetta kuvaa hyvin seuraava omaleimainen haitarifado...

Maria Kalaniemi - Ahma

______________________________________

Lue myös:

________________________________________

SUOSITUIMMAT

Punaviini Il Barone Rosso 2018 ja Tagliatellea metsäsieni-sinihomejuustokastikkeella

Lokakuun viileään päivään sopi hyvin italialainen kevyt punaviini Il Barone Rosso 2018 ja pastaruoka Tagliatellea metsäsieni-sinihomejuustokastikkeella (Resepti) Rosa Viini & Ruoka yhteistyö sai jatkoa tämän maukkaan yhdistelmän muodossa. Il Barone Rosso 2018 Il Barone Rosson tuottaja on viinitila, joka on pysynyt saman perheen omistuksessa jo kolmen sukupolven ajan. Tämä punaviini on yksi heidän suosituimmista tuotteistaan. Viini on 100% Sangiovese -rypäleestä valmistettu. Sangiovese on Italian viljellyin rypälelajike ja maan arvostus punaviinimaana on pitkälti Sangiovesen ansiota. Toscanasta kotoisin oleva rypäle viihtyy parhaiten lämpimässä ilmastossa ja vaatii melko pitkän kasvukauden. Parhaat viininsä se tuottaa kasvaessaan kalkkipitoisessa sorassa. Maistelukokemukset Lasissa viini oli kirkas, väriltään rubiinipunainen ja syvyydeltään kohtalaisen voimakas. Viskositeetti oli yllättävän korkea. Tuoksu oli nuorelle viinille tyypillinen ja voimakkaan

Punaviini Nugan Alfredo Passo Appassimento 2016 ja hunajaisia grillipihvejä

Vielä on kesää jäljellä ja suunnitelmissa oli grillata ulkona, mutta sateisesta säästä johtuen pihagrilli vaihtuikin parillapannuun. Possupihvien lisäksi pannulla tirisi puolikkaita puna- ja valkosipuleita sekä limeä. Rosa Ruoka&Viini -yhteistyön merkeissä meille tarjoutui mahdollisuus maistaa australialainen italiaisella appassimento - menetelmällä tehty punaviini, Nugan Alfredo Passo Appassimento 2016. Nugan Alfredo Passo Appassimento 2016 Nugan Alfredo Passo Appassimento on kunnianosoitus Nugan Estate -viinitilan perustajalle Alfredo Nuganille ja hänen intohimoiselle visiolleen laadukkaista ja upeista viineistä. Nykyään Nugan Estate -viinitilaa johtavat hänen lapsenlapsensa. Nugan Estate on tunnettu runsaista ja täyteläisistä punaviineistään. Tämä maistelemamme punaviini on peräisin premium -viinitarhasta, joka sijaitsee Riverinassa Australian Uudessa Etelä-Walesissa (New South Wales).  Australian New South Wales on tunnettu siitä, että viiniköynnös

Piqueras Gold Label 2016 – ryhdikästä punaviiniä kreikkalaiselle perinneruoalle

  Pitkästä, pitkästä aikaa teimme kreikkalaista kansallisruokaa, Stifadoa . Tätä herkkua olemme aikoinaan syöneet Kreikan matkoilla ja siihen ihastuneena olemme sittemmin valmistaneet sitä myös kotikeittiössä. Tällä kertaa tämän herkullisen lihapadan tekemiseen innoitti vuolukivestä valmistettu Uunikko -pata, joka sopii erinomaisesti kaikkiin pitkää haudutusta vaativiin pataruokiin. Samalla kokeilimme uutta Stifado-ohjetta Rosa Viini & Ruokakerhon reseptivalikoimasta. Viiniksi tälle reseptille valitsimme espanjalaisen luomupunaviinin, Piqueras Gold Label 2016 (näytepullo, Rosa Viini & Ruoka) Piqueras Gold Label 2016 Piqueras Gold Label 2016 tulee Espanjan Almansasta. Viini on kolmen rypäleen sekoitus: Monastrell 70%, Garnacha Tintorera 20% ja Syrah 10%. Viinitarha sijaitsee 800-900 metrin korkeudessa ja on luonnonmukaisesti viljelty. Maaperä on hiekkaista ja kalkkikivipitoista.  Piqueras Gold Label 2016 on saanut tänä vuonna useita kansainvälisiä pal