Harvinaisten rypäleiden sarjassa tutustumiskohteenamme oli
tällä kertaa Argentiinan valkoinen kansallisrypäle Torrontés. Maistelimme sushin kera viiniä
nimeltä Zuccardi Serie A Torrontés 2017.
Torrontés – korkean ilmanalan rypäle
Torrontés-rypälettä viljellään nykyisin lähes yksinomaan
Argentiinassa, jossa sitä pidetään maan omana alkuperäislajikkeena. Viimeisimpien
DNA-tutkimusten mukaan näyttää siltä, että Torrontés on peräisin Argentiinan
kuuluisimmalta viiniviljelyalueelta Mendozasta.
Torrontés nimi ei edusta vain yhtä rypälelajiketta, vaan
useammalla lajikkeella on sama nimi. Näistä merkittävimmät ovat Torrontés
Sanjuanino, Torrontés Mendocino ja Torrontés Riojano. Riojano on eniten
istutettu ja tuottaa tyypillisesti laadukkaimmat viinit.
Torrontés köynnökset kasvavat hyvin viileillä, kuivilla ja
tuulisilla alueilla, jolloin rypäleistä kehittyy raikkaita, aromipitoisia ja
vähähappoisia. Rypäleet ovat keskikokoisia, pyöreitä ja väriltään keltaisia. Andien
vuoriston kuiva, mannermainen ilmasto luo ihanteelliset kasvuolosuhteet tälle
rypäleelle mm. siksi, että siellä ei ole pelkoa hometaudeista, joille Torrontés-rypäle
on erityisen herkkä.
Cafayaten laaksossa Saltassa, maan pohjoispuolella tuotetaan
nykyään kansainvälisesti maineikkaimmat viinit Torrontés-rypäleestä. Alueella
on ainutlaatuinen mikroilmasto ja viinitarhat kasvavat jopa 3000 metrin
korkeudella merenpinnasta. Sademäärä on erittäin alhainen. Em. kasvuolosuhteet
mahdollistavat poikkeuksellisen rypälemehun.
Torrontés-rypäleestä valmistetun viinin tuoksu on
aromaattinen, makeahko, kukkainen, yrttinen ja mausteinen. Viineissä on
Muscatin, Viognierin ja Gewürztraminerin piirteitä. Torrontés-rypäleestä saadaan
laadukkaita ja persoonallisia viinejä, mutta niiden tuottaminen vaatii
taidokasta viininviljelyn ja viinivalmistusprosessin osaamista.
Zuccardi Serie A Torrontés 2017
Zuccardi Serie A Torrontés 2017 valmistetaan tarkoin
valituista rypäleistä, jotka tulevat Cafayaten laaksosta Saltan maakunnasta
1800 metrin korkeudelta. Sato on korjattu käsin maaliskuun viimeisellä viikolla
2017. Rypäleistä puristettu mehu on käynyt terästankeissa viiniksi 15-18 asteen
lämpötilassa tarkoin valittujen hiivojen avulla.
Tämän jälkeen viiniä on kypsytetty puolen vuoden ajan sakan
päällä ennen pullotusta. Viinin tekijä on Sebastian Zuccardi, joka on Zuccardin viinitalon
viiniviljelijä kolmannessa polvessa. Viinituotannon aloitti isoisä Alberto vuonna
1963 Maipússa. Sebastian Zuccardi yhdessä isänsä José Alberton kanssa on palkittu
kansainvälisesti viinitekijöinä moneen kertaan.
Kokeilu ja keksinnöt ovat Zuccardin perheellä veressä. Isoisä
Alberto oli insinööri, joka kehitti aikoinaan kastelujärjestelmän, jonka ottivat käyttöön myös monet muut Mendozan viini- ja hedelmätarhojen
viljelijät.
Osa Zuccardin tarhoista kastellaan ikivanhalla intiaanien
keksimällä ja edelleen kehitetyllä kanavamenetelmällä. Osa tarhoista kastellaan
isoisä Zuccardin menetelmällä ja osalla tarhoista on modernit täsmäkastelulaitteet.
Maistelukokemukset
Viini oli ulkonäöltään kirkas ja väriltään hyvin
vaaleankeltainen. Viskositeetti oli alhainen, jopa hiukan vetinen. Tuoksu oli
voimakas Gewürztraminer-viinin tyyppinen. Aromeissa erottui hajuvesi,
trooppiset hedelmät ja kukat.
Maku oli runsaan hedelmäinen, pehmeän hapokas ja hiukan öljyinen.
Maussa tuli esiin mangoa, passionhedelmää, limeä ja kuivattua luumua. Jälkimaku
oli pitkä ja jäntevä. Kokonaisuutena viini oli monivivahteinen ja mehukas.
Mielestämme tämä viini sopisi hyvin maustetulle ja
aromaattiselle ruoalle, kuten intialaiselle, kiinalaiselle ja thairuoalle sekä
kalalle ja äyriäisille.
Pisteet 15/20
_____________________________________
Lue myös:Seuraa Viinihetki-blogia – Tilaa Viiniviesti!
__________________________________________