Siirry pääsisältöön

Torrontés – aromaattinen valkoviinirypäle ArgentiinastaHarvinaisten rypäleiden sarjassa tutustumiskohteenamme oli tällä kertaa Argentiinan valkoinen kansallisrypäle Torrontés. Maistelimme sushin kera viiniä nimeltä Zuccardi Serie A Torrontés 2017.

Torrontés – korkean ilmanalan rypäle


Torrontés-rypälettä viljellään nykyisin lähes yksinomaan Argentiinassa, jossa sitä pidetään maan omana alkuperäislajikkeena. Viimeisimpien DNA-tutkimusten mukaan näyttää siltä, että Torrontés on peräisin Argentiinan kuuluisimmalta viiniviljelyalueelta Mendozasta. 
Torrontés nimi ei edusta vain yhtä rypälelajiketta, vaan useammalla lajikkeella on sama nimi. Näistä merkittävimmät ovat Torrontés Sanjuanino, Torrontés Mendocino ja Torrontés Riojano. Riojano on eniten istutettu ja tuottaa tyypillisesti laadukkaimmat viinit.
Torrontés köynnökset kasvavat hyvin viileillä, kuivilla ja tuulisilla alueilla, jolloin rypäleistä kehittyy raikkaita, aromipitoisia ja vähähappoisia. Rypäleet ovat keskikokoisia, pyöreitä ja väriltään keltaisia. Andien vuoriston kuiva, mannermainen ilmasto luo ihanteelliset kasvuolosuhteet tälle rypäleelle mm. siksi, että siellä ei ole pelkoa hometaudeista, joille Torrontés-rypäle on erityisen herkkä. 
Cafayaten laaksossa Saltassa, maan pohjoispuolella tuotetaan nykyään kansainvälisesti maineikkaimmat viinit Torrontés-rypäleestä. Alueella on ainutlaatuinen mikroilmasto ja viinitarhat kasvavat jopa 3000 metrin korkeudella merenpinnasta. Sademäärä on erittäin alhainen. Em. kasvuolosuhteet mahdollistavat poikkeuksellisen rypälemehun.
Torrontés-rypäleestä valmistetun viinin tuoksu on aromaattinen, makeahko, kukkainen, yrttinen ja mausteinen. Viineissä on Muscatin, Viognierin ja Gewürztraminerin piirteitä. Torrontés-rypäleestä saadaan laadukkaita ja persoonallisia viinejä, mutta niiden tuottaminen vaatii taidokasta viininviljelyn ja viinivalmistusprosessin osaamista.

Zuccardi Serie A Torrontés 2017


Zuccardi Serie A Torrontés 2017 valmistetaan tarkoin valituista rypäleistä, jotka tulevat Cafayaten laaksosta Saltan maakunnasta 1800 metrin korkeudelta. Sato on korjattu käsin maaliskuun viimeisellä viikolla 2017. Rypäleistä puristettu mehu on käynyt terästankeissa viiniksi 15-18 asteen lämpötilassa tarkoin valittujen hiivojen avulla.
Tämän jälkeen viiniä on kypsytetty puolen vuoden ajan sakan päällä ennen pullotusta. Viinin tekijä on Sebastian Zuccardi, joka on Zuccardin viinitalon viiniviljelijä kolmannessa polvessa. Viinituotannon aloitti isoisä Alberto vuonna 1963 Maipússa. Sebastian Zuccardi yhdessä isänsä José Alberton kanssa on palkittu kansainvälisesti viinitekijöinä moneen kertaan. 
Kokeilu ja keksinnöt ovat Zuccardin perheellä veressä. Isoisä Alberto oli insinööri, joka kehitti aikoinaan kastelujärjestelmän, jonka ottivat käyttöön myös monet muut Mendozan viini- ja hedelmätarhojen viljelijät. 
Osa Zuccardin tarhoista kastellaan ikivanhalla intiaanien keksimällä ja edelleen kehitetyllä kanavamenetelmällä. Osa tarhoista kastellaan isoisä Zuccardin menetelmällä ja osalla tarhoista on modernit täsmäkastelulaitteet.

Maistelukokemukset


Viini oli ulkonäöltään kirkas ja väriltään hyvin vaaleankeltainen. Viskositeetti oli alhainen, jopa hiukan vetinen. Tuoksu oli voimakas Gewürztraminer-viinin tyyppinen. Aromeissa erottui hajuvesi, trooppiset hedelmät ja kukat. 
Maku oli runsaan hedelmäinen, pehmeän hapokas ja hiukan öljyinen. Maussa tuli esiin mangoa, passionhedelmää, limeä ja kuivattua luumua. Jälkimaku oli pitkä ja jäntevä. Kokonaisuutena viini oli monivivahteinen ja mehukas. 
Mielestämme tämä viini sopisi hyvin maustetulle ja aromaattiselle ruoalle, kuten intialaiselle, kiinalaiselle ja thairuoalle sekä kalalle ja äyriäisille. 


Pisteet 15/20


Hinta -   Alko

Lisätietoa: 


_____________________________________

Lue myös:

Seuraa Viinihetki-blogia – Tilaa Viiniviesti!


__________________________________________

SUOSITUIMMAT

Punaviini Il Barone Rosso 2018 ja Tagliatellea metsäsieni-sinihomejuustokastikkeella

Lokakuun viileään päivään sopi hyvin italialainen kevyt punaviini Il Barone Rosso 2018 ja pastaruoka Tagliatellea metsäsieni-sinihomejuustokastikkeella (Resepti) Rosa Viini & Ruoka yhteistyö sai jatkoa tämän maukkaan yhdistelmän muodossa. Il Barone Rosso 2018 Il Barone Rosson tuottaja on viinitila, joka on pysynyt saman perheen omistuksessa jo kolmen sukupolven ajan. Tämä punaviini on yksi heidän suosituimmista tuotteistaan. Viini on 100% Sangiovese -rypäleestä valmistettu. Sangiovese on Italian viljellyin rypälelajike ja maan arvostus punaviinimaana on pitkälti Sangiovesen ansiota. Toscanasta kotoisin oleva rypäle viihtyy parhaiten lämpimässä ilmastossa ja vaatii melko pitkän kasvukauden. Parhaat viininsä se tuottaa kasvaessaan kalkkipitoisessa sorassa. Maistelukokemukset Lasissa viini oli kirkas, väriltään rubiinipunainen ja syvyydeltään kohtalaisen voimakas. Viskositeetti oli yllättävän korkea. Tuoksu oli nuorelle viinille tyypillinen ja voimakkaan

Piqueras Gold Label 2016 – ryhdikästä punaviiniä kreikkalaiselle perinneruoalle

  Pitkästä, pitkästä aikaa teimme kreikkalaista kansallisruokaa, Stifadoa . Tätä herkkua olemme aikoinaan syöneet Kreikan matkoilla ja siihen ihastuneena olemme sittemmin valmistaneet sitä myös kotikeittiössä. Tällä kertaa tämän herkullisen lihapadan tekemiseen innoitti vuolukivestä valmistettu Uunikko -pata, joka sopii erinomaisesti kaikkiin pitkää haudutusta vaativiin pataruokiin. Samalla kokeilimme uutta Stifado-ohjetta Rosa Viini & Ruokakerhon reseptivalikoimasta. Viiniksi tälle reseptille valitsimme espanjalaisen luomupunaviinin, Piqueras Gold Label 2016 (näytepullo, Rosa Viini & Ruoka) Piqueras Gold Label 2016 Piqueras Gold Label 2016 tulee Espanjan Almansasta. Viini on kolmen rypäleen sekoitus: Monastrell 70%, Garnacha Tintorera 20% ja Syrah 10%. Viinitarha sijaitsee 800-900 metrin korkeudessa ja on luonnonmukaisesti viljelty. Maaperä on hiekkaista ja kalkkikivipitoista.  Piqueras Gold Label 2016 on saanut tänä vuonna useita kansainvälisiä pal

Punaviini Nugan Alfredo Passo Appassimento 2016 ja hunajaisia grillipihvejä

Vielä on kesää jäljellä ja suunnitelmissa oli grillata ulkona, mutta sateisesta säästä johtuen pihagrilli vaihtuikin parillapannuun. Possupihvien lisäksi pannulla tirisi puolikkaita puna- ja valkosipuleita sekä limeä. Rosa Ruoka&Viini -yhteistyön merkeissä meille tarjoutui mahdollisuus maistaa australialainen italiaisella appassimento - menetelmällä tehty punaviini, Nugan Alfredo Passo Appassimento 2016. Nugan Alfredo Passo Appassimento 2016 Nugan Alfredo Passo Appassimento on kunnianosoitus Nugan Estate -viinitilan perustajalle Alfredo Nuganille ja hänen intohimoiselle visiolleen laadukkaista ja upeista viineistä. Nykyään Nugan Estate -viinitilaa johtavat hänen lapsenlapsensa. Nugan Estate on tunnettu runsaista ja täyteläisistä punaviineistään. Tämä maistelemamme punaviini on peräisin premium -viinitarhasta, joka sijaitsee Riverinassa Australian Uudessa Etelä-Walesissa (New South Wales).  Australian New South Wales on tunnettu siitä, että viiniköynnös