Siirry pääsisältöön

Torrontés – aromaattinen valkoviinirypäle Argentiinasta



Harvinaisten rypäleiden sarjassa tutustumiskohteenamme oli tällä kertaa Argentiinan valkoinen kansallisrypäle Torrontés. Maistelimme sushin kera viiniä nimeltä Zuccardi Serie A Torrontés 2017.

Torrontés – korkean ilmanalan rypäle


Torrontés-rypälettä viljellään nykyisin lähes yksinomaan Argentiinassa, jossa sitä pidetään maan omana alkuperäislajikkeena. Viimeisimpien DNA-tutkimusten mukaan näyttää siltä, että Torrontés on peräisin Argentiinan kuuluisimmalta viiniviljelyalueelta Mendozasta. 
Torrontés nimi ei edusta vain yhtä rypälelajiketta, vaan useammalla lajikkeella on sama nimi. Näistä merkittävimmät ovat Torrontés Sanjuanino, Torrontés Mendocino ja Torrontés Riojano. Riojano on eniten istutettu ja tuottaa tyypillisesti laadukkaimmat viinit.
Torrontés köynnökset kasvavat hyvin viileillä, kuivilla ja tuulisilla alueilla, jolloin rypäleistä kehittyy raikkaita, aromipitoisia ja vähähappoisia. Rypäleet ovat keskikokoisia, pyöreitä ja väriltään keltaisia. Andien vuoriston kuiva, mannermainen ilmasto luo ihanteelliset kasvuolosuhteet tälle rypäleelle mm. siksi, että siellä ei ole pelkoa hometaudeista, joille Torrontés-rypäle on erityisen herkkä. 
Cafayaten laaksossa Saltassa, maan pohjoispuolella tuotetaan nykyään kansainvälisesti maineikkaimmat viinit Torrontés-rypäleestä. Alueella on ainutlaatuinen mikroilmasto ja viinitarhat kasvavat jopa 3000 metrin korkeudella merenpinnasta. Sademäärä on erittäin alhainen. Em. kasvuolosuhteet mahdollistavat poikkeuksellisen rypälemehun.
Torrontés-rypäleestä valmistetun viinin tuoksu on aromaattinen, makeahko, kukkainen, yrttinen ja mausteinen. Viineissä on Muscatin, Viognierin ja Gewürztraminerin piirteitä. Torrontés-rypäleestä saadaan laadukkaita ja persoonallisia viinejä, mutta niiden tuottaminen vaatii taidokasta viininviljelyn ja viinivalmistusprosessin osaamista.

Zuccardi Serie A Torrontés 2017


Zuccardi Serie A Torrontés 2017 valmistetaan tarkoin valituista rypäleistä, jotka tulevat Cafayaten laaksosta Saltan maakunnasta 1800 metrin korkeudelta. Sato on korjattu käsin maaliskuun viimeisellä viikolla 2017. Rypäleistä puristettu mehu on käynyt terästankeissa viiniksi 15-18 asteen lämpötilassa tarkoin valittujen hiivojen avulla.
Tämän jälkeen viiniä on kypsytetty puolen vuoden ajan sakan päällä ennen pullotusta. Viinin tekijä on Sebastian Zuccardi, joka on Zuccardin viinitalon viiniviljelijä kolmannessa polvessa. Viinituotannon aloitti isoisä Alberto vuonna 1963 Maipússa. Sebastian Zuccardi yhdessä isänsä José Alberton kanssa on palkittu kansainvälisesti viinitekijöinä moneen kertaan. 
Kokeilu ja keksinnöt ovat Zuccardin perheellä veressä. Isoisä Alberto oli insinööri, joka kehitti aikoinaan kastelujärjestelmän, jonka ottivat käyttöön myös monet muut Mendozan viini- ja hedelmätarhojen viljelijät. 
Osa Zuccardin tarhoista kastellaan ikivanhalla intiaanien keksimällä ja edelleen kehitetyllä kanavamenetelmällä. Osa tarhoista kastellaan isoisä Zuccardin menetelmällä ja osalla tarhoista on modernit täsmäkastelulaitteet.

Maistelukokemukset


Viini oli ulkonäöltään kirkas ja väriltään hyvin vaaleankeltainen. Viskositeetti oli alhainen, jopa hiukan vetinen. Tuoksu oli voimakas Gewürztraminer-viinin tyyppinen. Aromeissa erottui hajuvesi, trooppiset hedelmät ja kukat. 
Maku oli runsaan hedelmäinen, pehmeän hapokas ja hiukan öljyinen. Maussa tuli esiin mangoa, passionhedelmää, limeä ja kuivattua luumua. Jälkimaku oli pitkä ja jäntevä. Kokonaisuutena viini oli monivivahteinen ja mehukas. 
Mielestämme tämä viini sopisi hyvin maustetulle ja aromaattiselle ruoalle, kuten intialaiselle, kiinalaiselle ja thairuoalle sekä kalalle ja äyriäisille. 


Pisteet 15/20


Hinta -   Alko





Lisätietoa: 


_____________________________________

Lue myös:

Seuraa Viinihetki-blogia – Tilaa Viiniviesti!


__________________________________________

SUOSITUIMMAT

Punaviini Château Monbrison 1994 – arvokkaasti ikääntynyt ranskalainen

Viime aikoina olemme maistelleet peräkkäin useita nuoria viinejä. Vastapainoksi otimme maisteltavaksi viinikaapissamme säilytyksessä olleen tänä vuonna tasavuosia täyttävän punaviinin Ranskan Bordeaux’n alueelta, Château Monbrison 1994. Tämä viini sai meidät uppoutumaan muistoihin.  Kun tämän kyseisen viinin rypäleet kasvoivat ja kypsyivät Margaux’n kylässä Ranskassa, perheemme asui Suomen tunnetuimmassa ympyräkaupungissa ja olimme viettämässä kesää meren rannalla. Meille entisille Järvi-Suomen asukeille meri elementtinä teki suuren vaikutuksen. Juhannus meren rannalla oli ikimuistoinen. Tuon kesän jälkeen asuinpaikkakuntamme onkin jo vaihtunut useamman kerran. On juhlallinen hetki avata iäkäs viinipullo ja juoda omaa sekä viinin historiaa. 😊  Viinin ikääntymisen salaisuus ”Jos viini olisi auto, tanniineista rakentuisi runko. Alkoholi toimisi moottorina ja sokeri pehmentäisi kyytiä pyöreillä renkailla. Hapokkuus on viinin akku, joka herättää kokonaisuuden henkiin.”

Harvinaisia rypälelajikkeita

Innostavinta viiniharrastuksessa on maistella viinejä erilaisista rypäleistä , oppia rypäleiden ominaisuuksia ja oppia tunnistamaan niitä. Rypäleet ovat kiinnostavia myös siksi, että rypälelajikkeita on runsaasti - niissä riittää opiskeltavaa. Parhaiten tietyn rypäleen ominaisuuksia voi havainnoida maistelemalla viiniä, joka on valmistettu ainoastaan yhdestä rypäleestä. Jos rypälelajikkeet eivät ole ennestään tuttuja, on tutustuminen helpointa aloittaa yleisimmistä lajikkeista kuten esimerkiksi Chardonnay ja Cabernet Sauvignon. Tälle sivulle on koottu linkkejä Viinihetken blogiteksteihin, joissa on esitelty hiukan tuntemattomampi rypäle ja siitä 100%:sti tehty viini . Joitakin esiteltyjä rypäleitä voi esiintyä   sekoiteviineissä (esim. Pinot Meunier), mutta tavoitteena on ollut löytää viinejä, jotka on valmistettu ainoastaan yhdestä rypäleestä. AGLIANICO - punaviini CARIGNAN - punaviini CARRICANTE - valkoviini DORNFELDER - punaviini NERELLO MASCALESE - punaviin

Makea valkoviini Unkarista - Tokaji

Vaihteluksi kuiville puna- ja valkoviineille halusimme pitkästä aikaa suun makeaksi.   Blogissa on aiemmin arvioitu useita ranskalaisia Sauternesin alueen makeita valkoviinejä.  Myös Unkarista löytyy maailmankuulu makea valkoviini, Tokaji , johon aikoinaan viininmaistelumme alkuvuosina ihastuimme, mutta joka sittemmin on jäänyt lähes unohduksiin.  Unohduksissa ollutta viiniä ei tietenkään löytynyt myöskään viinikaapistamme. Alkon valikoimissa Tokaji-viinejä on muutamia, joista maisteltavaksi hankimme vuosikerraltaan nuorimman  St Stephans Crown Tokaji 5 Puttonyos 2013. Jalohomeisen viinin synty Unkarin Tokajin alueella on pitkä historia viininviljelyssä. Sen ensimmäinen tarhaluokitus tehtiin jo vuonna 1641 ja Tokajia pidetään myös ensimmäisenä viinialueena, jossa opittiin käyttämään jalohomeisia rypäleitä viinin valmistuksessa.  Historiatietojen mukaan sodat repivät Tokajin aluetta yli 300 vuotta sitten, eikä väestöllä tuolloin ollut juurikaan aikaa paneutua viin