Siirry pääsisältöön

Torrontés – aromaattinen valkoviinirypäle Argentiinasta



Harvinaisten rypäleiden sarjassa tutustumiskohteenamme oli tällä kertaa Argentiinan valkoinen kansallisrypäle Torrontés. Maistelimme sushin kera viiniä nimeltä Zuccardi Serie A Torrontés 2017.

Torrontés – korkean ilmanalan rypäle


Torrontés-rypälettä viljellään nykyisin lähes yksinomaan Argentiinassa, jossa sitä pidetään maan omana alkuperäislajikkeena. Viimeisimpien DNA-tutkimusten mukaan näyttää siltä, että Torrontés on peräisin Argentiinan kuuluisimmalta viiniviljelyalueelta Mendozasta. 
Torrontés nimi ei edusta vain yhtä rypälelajiketta, vaan useammalla lajikkeella on sama nimi. Näistä merkittävimmät ovat Torrontés Sanjuanino, Torrontés Mendocino ja Torrontés Riojano. Riojano on eniten istutettu ja tuottaa tyypillisesti laadukkaimmat viinit.
Torrontés köynnökset kasvavat hyvin viileillä, kuivilla ja tuulisilla alueilla, jolloin rypäleistä kehittyy raikkaita, aromipitoisia ja vähähappoisia. Rypäleet ovat keskikokoisia, pyöreitä ja väriltään keltaisia. Andien vuoriston kuiva, mannermainen ilmasto luo ihanteelliset kasvuolosuhteet tälle rypäleelle mm. siksi, että siellä ei ole pelkoa hometaudeista, joille Torrontés-rypäle on erityisen herkkä. 
Cafayaten laaksossa Saltassa, maan pohjoispuolella tuotetaan nykyään kansainvälisesti maineikkaimmat viinit Torrontés-rypäleestä. Alueella on ainutlaatuinen mikroilmasto ja viinitarhat kasvavat jopa 3000 metrin korkeudella merenpinnasta. Sademäärä on erittäin alhainen. Em. kasvuolosuhteet mahdollistavat poikkeuksellisen rypälemehun.
Torrontés-rypäleestä valmistetun viinin tuoksu on aromaattinen, makeahko, kukkainen, yrttinen ja mausteinen. Viineissä on Muscatin, Viognierin ja Gewürztraminerin piirteitä. Torrontés-rypäleestä saadaan laadukkaita ja persoonallisia viinejä, mutta niiden tuottaminen vaatii taidokasta viininviljelyn ja viinivalmistusprosessin osaamista.

Zuccardi Serie A Torrontés 2017


Zuccardi Serie A Torrontés 2017 valmistetaan tarkoin valituista rypäleistä, jotka tulevat Cafayaten laaksosta Saltan maakunnasta 1800 metrin korkeudelta. Sato on korjattu käsin maaliskuun viimeisellä viikolla 2017. Rypäleistä puristettu mehu on käynyt terästankeissa viiniksi 15-18 asteen lämpötilassa tarkoin valittujen hiivojen avulla.
Tämän jälkeen viiniä on kypsytetty puolen vuoden ajan sakan päällä ennen pullotusta. Viinin tekijä on Sebastian Zuccardi, joka on Zuccardin viinitalon viiniviljelijä kolmannessa polvessa. Viinituotannon aloitti isoisä Alberto vuonna 1963 Maipússa. Sebastian Zuccardi yhdessä isänsä José Alberton kanssa on palkittu kansainvälisesti viinitekijöinä moneen kertaan. 
Kokeilu ja keksinnöt ovat Zuccardin perheellä veressä. Isoisä Alberto oli insinööri, joka kehitti aikoinaan kastelujärjestelmän, jonka ottivat käyttöön myös monet muut Mendozan viini- ja hedelmätarhojen viljelijät. 
Osa Zuccardin tarhoista kastellaan ikivanhalla intiaanien keksimällä ja edelleen kehitetyllä kanavamenetelmällä. Osa tarhoista kastellaan isoisä Zuccardin menetelmällä ja osalla tarhoista on modernit täsmäkastelulaitteet.

Maistelukokemukset


Viini oli ulkonäöltään kirkas ja väriltään hyvin vaaleankeltainen. Viskositeetti oli alhainen, jopa hiukan vetinen. Tuoksu oli voimakas Gewürztraminer-viinin tyyppinen. Aromeissa erottui hajuvesi, trooppiset hedelmät ja kukat. 
Maku oli runsaan hedelmäinen, pehmeän hapokas ja hiukan öljyinen. Maussa tuli esiin mangoa, passionhedelmää, limeä ja kuivattua luumua. Jälkimaku oli pitkä ja jäntevä. Kokonaisuutena viini oli monivivahteinen ja mehukas. 
Mielestämme tämä viini sopisi hyvin maustetulle ja aromaattiselle ruoalle, kuten intialaiselle, kiinalaiselle ja thairuoalle sekä kalalle ja äyriäisille. 


Pisteet 15/20


Hinta -   Alko





Lisätietoa: 


_____________________________________

Lue myös:

Seuraa Viinihetki-blogia – Tilaa Viiniviesti!


__________________________________________

SUOSITUIMMAT

Portugalilaista lihapataa ja täyteläistä punaviiniä - Rabo de Galo Reserva 2018

Rabo de Galo Reserva 2018 on hyvä ruokaviin i ja varsinkin talvisille lihapadoille sen voimakas maku sopii erittäin hyvin. Portugalilainen lihapata, Estufado Madresilva – naudanlihasta, porkkanoista, herkkusienistä, tomaateista, sipulista, valkosipulista ja hillosipuleista liedellä haudutettu portugalilainen lihapata keitettyjen perunoiden kera oli herkullinen. Lue lisää viinistä ja viinimaa Portugalista ...

Makea valkoviini Unkarista - Tokaji

Vaihteluksi kuiville puna- ja valkoviineille halusimme pitkästä aikaa suun makeaksi.   Blogissa on aiemmin arvioitu useita ranskalaisia Sauternesin alueen makeita valkoviinejä.  Myös Unkarista löytyy maailmankuulu makea valkoviini, Tokaji , johon aikoinaan viininmaistelumme alkuvuosina ihastuimme, mutta joka sittemmin on jäänyt lähes unohduksiin.  Unohduksissa ollutta viiniä ei tietenkään löytynyt myöskään viinikaapistamme. Alkon valikoimissa Tokaji-viinejä on muutamia, joista maisteltavaksi hankimme vuosikerraltaan nuorimman  St Stephans Crown Tokaji 5 Puttonyos 2013. Jalohomeisen viinin synty Unkarin Tokajin alueella on pitkä historia viininviljelyssä. Sen ensimmäinen tarhaluokitus tehtiin jo vuonna 1641 ja Tokajia pidetään myös ensimmäisenä viinialueena, jossa opittiin käyttämään jalohomeisia rypäleitä viinin valmistuksessa.  Historiatietojen mukaan sodat repivät Tokajin aluetta yli 300 vuotta sitten, eikä väestöllä tuolloin ollut juurikaan aikaa paneutua viin

Alkuviini Pietra 2016 – luonteikasta punaviiniä Susumaniello -rypäleestä

Hyvä makupari: Pietra Susumaniello 2016 ja italialainen lampaanmaitojuusto Pecorino Romano  (edessä) Vuoden rypäleteema jatkuu. Tällä kertaa vuorossa oli punainen rypäle Susumaniello Etelä-Italian itärannikolta Apuliasta (Pugliasta). Pietra Susumaniello 2016 - viiniharvinaisuuden saimme lahjaksi tyttäreltämme keväällä 2019.  Tämän viinin kanssa olisi voinut tarjota vahvaa liharuokaa, jopa riistaa. Viinille on kuitenkin suositeltu myös vahvoja, suolaisia juustoja. Tällainen on esimerkiksi Pecorino Romano , italialainen lampaanmaitojuusto , jota maistelimme viinin kanssa. Susumaniello -rypäle Susumaniello on yksi maailman harvinaisimmista viinirypälajikkeista. Rypäleen alkuperästä on monenlaisia teorioita. Todennäköisesti rypäle on tullut Italian Apuliaan Adrianmeren yli ehkä Kreikasta tai Kroatian Dalmatian rannikolta. Nykyisin sitä viljellään lähes yksinomaan Apulian Salenton ja Brindisin kaupunkia ympäröivillä alueilla. Susumaniello-rypäle on väriltää