Siirry pääsisältöön

Torrontés – aromaattinen valkoviinirypäle ArgentiinastaHarvinaisten rypäleiden sarjassa tutustumiskohteenamme oli tällä kertaa Argentiinan valkoinen kansallisrypäle Torrontés. Maistelimme sushin kera viiniä nimeltä Zuccardi Serie A Torrontés 2017.

Torrontés – korkean ilmanalan rypäle


Torrontés-rypälettä viljellään nykyisin lähes yksinomaan Argentiinassa, jossa sitä pidetään maan omana alkuperäislajikkeena. Viimeisimpien DNA-tutkimusten mukaan näyttää siltä, että Torrontés on peräisin Argentiinan kuuluisimmalta viiniviljelyalueelta Mendozasta. 
Torrontés nimi ei edusta vain yhtä rypälelajiketta, vaan useammalla lajikkeella on sama nimi. Näistä merkittävimmät ovat Torrontés Sanjuanino, Torrontés Mendocino ja Torrontés Riojano. Riojano on eniten istutettu ja tuottaa tyypillisesti laadukkaimmat viinit.
Torrontés köynnökset kasvavat hyvin viileillä, kuivilla ja tuulisilla alueilla, jolloin rypäleistä kehittyy raikkaita, aromipitoisia ja vähähappoisia. Rypäleet ovat keskikokoisia, pyöreitä ja väriltään keltaisia. Andien vuoriston kuiva, mannermainen ilmasto luo ihanteelliset kasvuolosuhteet tälle rypäleelle mm. siksi, että siellä ei ole pelkoa hometaudeista, joille Torrontés-rypäle on erityisen herkkä. 
Cafayaten laaksossa Saltassa, maan pohjoispuolella tuotetaan nykyään kansainvälisesti maineikkaimmat viinit Torrontés-rypäleestä. Alueella on ainutlaatuinen mikroilmasto ja viinitarhat kasvavat jopa 3000 metrin korkeudella merenpinnasta. Sademäärä on erittäin alhainen. Em. kasvuolosuhteet mahdollistavat poikkeuksellisen rypälemehun.
Torrontés-rypäleestä valmistetun viinin tuoksu on aromaattinen, makeahko, kukkainen, yrttinen ja mausteinen. Viineissä on Muscatin, Viognierin ja Gewürztraminerin piirteitä. Torrontés-rypäleestä saadaan laadukkaita ja persoonallisia viinejä, mutta niiden tuottaminen vaatii taidokasta viininviljelyn ja viinivalmistusprosessin osaamista.

Zuccardi Serie A Torrontés 2017


Zuccardi Serie A Torrontés 2017 valmistetaan tarkoin valituista rypäleistä, jotka tulevat Cafayaten laaksosta Saltan maakunnasta 1800 metrin korkeudelta. Sato on korjattu käsin maaliskuun viimeisellä viikolla 2017. Rypäleistä puristettu mehu on käynyt terästankeissa viiniksi 15-18 asteen lämpötilassa tarkoin valittujen hiivojen avulla.
Tämän jälkeen viiniä on kypsytetty puolen vuoden ajan sakan päällä ennen pullotusta. Viinin tekijä on Sebastian Zuccardi, joka on Zuccardin viinitalon viiniviljelijä kolmannessa polvessa. Viinituotannon aloitti isoisä Alberto vuonna 1963 Maipússa. Sebastian Zuccardi yhdessä isänsä José Alberton kanssa on palkittu kansainvälisesti viinitekijöinä moneen kertaan. 
Kokeilu ja keksinnöt ovat Zuccardin perheellä veressä. Isoisä Alberto oli insinööri, joka kehitti aikoinaan kastelujärjestelmän, jonka ottivat käyttöön myös monet muut Mendozan viini- ja hedelmätarhojen viljelijät. 
Osa Zuccardin tarhoista kastellaan ikivanhalla intiaanien keksimällä ja edelleen kehitetyllä kanavamenetelmällä. Osa tarhoista kastellaan isoisä Zuccardin menetelmällä ja osalla tarhoista on modernit täsmäkastelulaitteet.

Maistelukokemukset


Viini oli ulkonäöltään kirkas ja väriltään hyvin vaaleankeltainen. Viskositeetti oli alhainen, jopa hiukan vetinen. Tuoksu oli voimakas Gewürztraminer-viinin tyyppinen. Aromeissa erottui hajuvesi, trooppiset hedelmät ja kukat. 
Maku oli runsaan hedelmäinen, pehmeän hapokas ja hiukan öljyinen. Maussa tuli esiin mangoa, passionhedelmää, limeä ja kuivattua luumua. Jälkimaku oli pitkä ja jäntevä. Kokonaisuutena viini oli monivivahteinen ja mehukas. 
Mielestämme tämä viini sopisi hyvin maustetulle ja aromaattiselle ruoalle, kuten intialaiselle, kiinalaiselle ja thairuoalle sekä kalalle ja äyriäisille. 


Pisteet 15/20


Hinta -   Alko

Lisätietoa: 


_____________________________________

Lue myös:

Seuraa Viinihetki-blogia – Tilaa Viiniviesti!


__________________________________________

SUOSITUIMMAT

Orgaaninen punaviini Heartwood Zinfandel 2015

Tällä kertaa meille viinihetken tarjosi pitkäaikainen ystävämme, joka on myös innokas viiniharrastaja. Italialainen  Heartwood Zinfandel 2015 oli matkannut maisteluhetkeemme Ruotsin Haaparannasta, sillä Suomen Alkossa sitä ei ole tarjolla. Luomuviinejä olemme aiemminkin maistelleet, mutta harvakseltaan, johtuen ilmeisesti siitä, että mitään ahaa -elämyksiä ne eivät ole tähän saakka tarjonneet. Tämän viinin etiketissä mainittiin teksti organic wine . Orgaanisia viinejä valmistetaan luonnonmukaisesti viljellyistä rypäleistä, joissa ei käytetä hyönteismyrkkyjä, kasvinsuojeluaineita eikä keinolannoitteita. Säilöntäaineita ei myöskään käytetä missään osassa prosessia (ks. linkki tekstin lopussa, orgaaninen viini). Lasissa tämä viini oli väriltään läpinäkymätön, syvä, lähes musta. Tuoksu ei yllättäen avautunut juuri ollenkaan, vaikka viini oli dekantoituna karahvissa tunnin verran ennen nauttimista. Olisiko voinut olla pidempäänkin? Maultaan viini oli yllättävän kevyt Zinf

Pipoli Aglianico Del Vulture 2017 – mausteista ja marjaista punaviiniä Aglianico-rypäleestä

Vuoden viimeiseen rypäletastingiin valitsimme viinin edelleen tuliperäiseltä alueelta Etelä-Italiasta, mutta tällä kertaa mantereen puolelta. Edellisen rypäletastingin viini oli peräisin Sisiliasta Etnan rinteiltä. Tämänkertainen viini tulee Monte Vulturen rinteillä kasvaneista rypäleistä. Aglianico -rypäleestä tehtyjä viinejä suositellaan yleensä vahvojen liharuokien seuralaiseksi, mutta halusimme nyt kokeilla sen sopivuutta uunissa paahdetun ankan kumppanina. Mahdollisesti maailman vanhin viljelty rypäle – Aglianico Tämä muinaisen rypäleen nimi Aglianico on vakiintunut käyttöön 1500-luvun alusta. Tätä ennen rypälettä kutsuttiin nimellä Ellenico. Rypäleen alkuperästä ollaan monta mieltä. Erään teorian mukaan Kreikan uudisasukkaat toivat sen eteläiseen Italiaan noin 800 eaa, jolloin sen nimi oli Vitis hellenica (kreikkalainen viiniköynnös). Rypäle oli Rooman vallan aikana todennäköisesti silloisen maailman kalleimman viinin Falernian tärkein rypälelajike. Toisen teor

Alkuviini Pietra 2016 – luonteikasta punaviiniä Susumaniello -rypäleestä

Hyvä makupari: Pietra Susumaniello 2016 ja italialainen lampaanmaitojuusto Pecorino Romano  (edessä) Vuoden rypäleteema jatkuu. Tällä kertaa vuorossa oli punainen rypäle Susumaniello Etelä-Italian itärannikolta Apuliasta (Pugliasta). Pietra Susumaniello 2016 - viiniharvinaisuuden saimme lahjaksi tyttäreltämme keväällä 2019.  Tämän viinin kanssa olisi voinut tarjota vahvaa liharuokaa, jopa riistaa. Viinille on kuitenkin suositeltu myös vahvoja, suolaisia juustoja. Tällainen on esimerkiksi Pecorino Romano , italialainen lampaanmaitojuusto , jota maistelimme viinin kanssa. Susumaniello -rypäle Susumaniello on yksi maailman harvinaisimmista viinirypälajikkeista. Rypäleen alkuperästä on monenlaisia teorioita. Todennäköisesti rypäle on tullut Italian Apuliaan Adrianmeren yli ehkä Kreikasta tai Kroatian Dalmatian rannikolta. Nykyisin sitä viljellään lähes yksinomaan Apulian Salenton ja Brindisin kaupunkia ympäröivillä alueilla. Susumaniello-rypäle on väriltää