Edellisessä rypäle-tastingissamme maistelimme valkoviiniä
Treixadura-rypäleestä. Nyt maistettavana oli sisilialainen punaviini, Planeta
Etna Rosso 2017, joka on valmistettu Nerello Mascalese -rypäleestä.
Nerello Mascalese – hapokas rypäle Etna -tulivuoren rinteiltä
Nerello Mascalese on sisilialainen lajike, joka
todennäköisesti on peräisin Sisiliasta Etnan ympäristöstä Mascalin kunnan lähistöltä. Nerello
tarkoittaa tummaa tai mustaa. Rypäleen ”vanhemmat”, italialaiset Sangiovese ja
tuntemattomampi Montanico Bianco on löydetty vasta 2010-luvulla.
Nerello Mascalesea viljellään Sisilian lisäksi myös mantereen
puolella Calabriassa. Muita synonyymeja rypäleelle ovat mm. Nerello Calabrese,
Nerello di Mascali ja Mascalese Nera.
Rypäleet kypsyvät myöhään, noin kilometrin korkeudella Etnan
rinteillä vasta marraskuussa. Maaperä on vulkaaninen, rinteillä on viileää ja siellä
sataa kohtuullisesti. Aurinko kuitenkin lämmittää riittävästi, joten olot ovat
ihanteelliset rypäleiden kypsymiselle.
Lajike on kohtalaisen runsassatoinen ja pitkä kasvukausi
tuottaa normaalia korkeamman alkoholipitoisuuden. Rypäleistä valmistetut viinit
ovat runsashappoisia ja melko tanniinisia.
Planeta Etna Rosso 2017
Planeta Etna Rosso 2017 on kotoisin tarhalta, joka sijaitsee
510 metrin korkeudessa Etnan rinteellä. Maaperä on mineraalista, mustaa laavahiekkaa.
Pietra Marinan tarha koostuu 5000 viiniköynnöksestä/hehtaari.
Rypäleet on poimittu käsin ja käyminen on tapahtunut 23 asteen lämpötilassa puisissa
sammioissa ja ruostumattomasta teräksestä valmistetuissa säiliöissä 14 vrk. Viiniä
on kypsytetty 6 - 8 kuukautta.
Planeta Etna Rosso 2017 on valmistettu 100 %:sti Nerello
Mascalese -rypäleestä ja viinistä ensimmäinen vuosikerta on tehty vuonna 2012. Viini
kuluu Italian toiseksi korkeimpaan laatuluokkaan, Denominazione di Origine
Controllataan (DOC). Vuoden 2017 viini
on tuottajan, Planetan viinitalon mukaan heti juotavissa, mutta sitä voi
säilyttää 6-7 vuotta. Tuottaja Planeta suosittelee nauttimaan tätä viiniä päivittäin.
😊
Maistelukokemukset ja havainnot
Lasissa viini oli kirkasta ja väriltään hennon vaalean rubiininpunaista,
mikä toi mieleen Bourgognen Pinot Noir -rypäleestä tehdyt viinit. Viskositeetti
oli yllättävän korkea (erittäin hitaat kyyneleet).
Tuoksu, varsinkin alussa oli voimakas ja erittäin marjaisa.
Aromeista erottui makeaa mansikkaa ja vadelmaa sekä savua. Myöhemmin marjaisuus
kääntyi happamampaan suuntaan.
Kevyen keskitäyteläinen maku oli runsaan hapokas ja
hedelmäinen. Myös tanniineja oli kohtalaisesti. Aromeissa alun makea marjaisuus
muuntui vähitellen tuoksua mukaellen happamien marjojen, kuten puolukan ja karpalon
vivahteisiin. Myös hienoista pippurisuutta oli havaittavissa.
Kokonaisuutena viini oli hapokkuutensa ansiosta mehukas.
Viinissä oli vivahteikkuutta, mutta se jätti hieman karhean jälkivaikutelman
runsaiden tanniiniensa vuoksi. Viini on mielestämme parhaimmillaan ruokaviininä, esimerkiksi
lintu- ja pataruokien seuralaisena.
Viiniä oli dekantoitu ennen maistamista noin 3 tuntia.
Pisteet 13,5 / 20p
Lisätietoa: Viinitalo Planeta
Lue myös:
Ailalá 2017 – terhakkaa viiniä Treixadura-rypäleestä
___________________________________
Haluatko tietää lisää viineistä? Tilaa Viiniviesti!
________________________________