Siirry pääsisältöön

Planeta Etna Rosso 2017 – hapokas punaviini Nerello Mascalese -rypäleestä


Planeta Etna Rosso 2017 –hapokas punaviini Nerello Mascalese -rypäleestä, Viiinihetki

Edellisessä rypäle-tastingissamme maistelimme valkoviiniä Treixadura-rypäleestä. Nyt maistettavana oli sisilialainen punaviini, Planeta Etna Rosso 2017, joka on valmistettu Nerello Mascalese -rypäleestä.

Nerello Mascalese – hapokas rypäle Etna -tulivuoren rinteiltä

Nerello Mascalese on sisilialainen lajike, joka todennäköisesti on peräisin Sisiliasta Etnan ympäristöstä Mascalin kunnan lähistöltä. Nerello tarkoittaa tummaa tai mustaa. Rypäleen ”vanhemmat”, italialaiset Sangiovese ja tuntemattomampi Montanico Bianco on löydetty vasta 2010-luvulla. 
Nerello Mascalesea viljellään Sisilian lisäksi myös mantereen puolella Calabriassa. Muita synonyymeja rypäleelle ovat mm. Nerello Calabrese, Nerello di Mascali ja Mascalese Nera.
Rypäleet kypsyvät myöhään, noin kilometrin korkeudella Etnan rinteillä vasta marraskuussa. Maaperä on vulkaaninen, rinteillä on viileää ja siellä sataa kohtuullisesti. Aurinko kuitenkin lämmittää riittävästi, joten olot ovat ihanteelliset rypäleiden kypsymiselle.
Lajike on kohtalaisen runsassatoinen ja pitkä kasvukausi tuottaa normaalia korkeamman alkoholipitoisuuden. Rypäleistä valmistetut viinit ovat runsashappoisia ja melko tanniinisia.

Planeta Etna Rosso 2017

Planeta Etna Rosso 2017 on kotoisin tarhalta, joka sijaitsee 510 metrin korkeudessa Etnan rinteellä. Maaperä on mineraalista, mustaa laavahiekkaa.  Pietra Marinan tarha koostuu 5000 viiniköynnöksestä/hehtaari. Rypäleet on poimittu käsin ja käyminen on tapahtunut 23 asteen lämpötilassa puisissa sammioissa ja ruostumattomasta teräksestä valmistetuissa säiliöissä 14 vrk. Viiniä on kypsytetty 6 - 8 kuukautta.
Planeta Etna Rosso 2017 on valmistettu 100 %:sti Nerello Mascalese -rypäleestä ja viinistä ensimmäinen vuosikerta on tehty vuonna 2012. Viini kuluu Italian toiseksi korkeimpaan laatuluokkaan, Denominazione di Origine Controllataan (DOC).  Vuoden 2017 viini on tuottajan, Planetan viinitalon mukaan heti juotavissa, mutta sitä voi säilyttää 6-7 vuotta. Tuottaja Planeta suosittelee nauttimaan tätä viiniä päivittäin. 😊

Maistelukokemukset ja havainnot

Lasissa viini oli kirkasta ja väriltään hennon vaalean rubiininpunaista, mikä toi mieleen Bourgognen Pinot Noir -rypäleestä tehdyt viinit. Viskositeetti oli yllättävän korkea (erittäin hitaat kyyneleet). 
Tuoksu, varsinkin alussa oli voimakas ja erittäin marjaisa. Aromeista erottui makeaa mansikkaa ja vadelmaa sekä savua. Myöhemmin marjaisuus kääntyi happamampaan suuntaan. 
Kevyen keskitäyteläinen maku oli runsaan hapokas ja hedelmäinen. Myös tanniineja oli kohtalaisesti. Aromeissa alun makea marjaisuus muuntui vähitellen tuoksua mukaellen happamien marjojen, kuten puolukan ja karpalon vivahteisiin. Myös hienoista pippurisuutta oli havaittavissa.
Kokonaisuutena viini oli hapokkuutensa ansiosta mehukas. Viinissä oli vivahteikkuutta, mutta se jätti hieman karhean jälkivaikutelman runsaiden tanniiniensa vuoksi. Viini on mielestämme parhaimmillaan ruokaviininä, esimerkiksi lintu- ja pataruokien seuralaisena.

Viiniä oli dekantoitu ennen maistamista noin 3 tuntia.

Pisteet 13,5 / 20p



Lisätietoa: Viinitalo Planeta
___________________________________




Planeta Etna Rosso 2017 –hapokas punaviini Nerello Mascalese -rypäleestä, Viinihetki
Paistettua kananrintaa 
Pesto alla Genovese  -basilikakastikkeella,
kasvisgratiini ja vihreitä papuja

Kuuntele musiikkia viinin synnyinsijoilta:

Tarantella siciliana

________________________________

Lue myös:

Ailalá 2017 – terhakkaa viiniä Treixadura-rypäleestä

___________________________________
Haluatko tietää lisää viineistä? 

Tilaa Viiniviesti!

________________________________





SUOSITUIMMAT

Punaviini Château Monbrison 1994 – arvokkaasti ikääntynyt ranskalainen

Viime aikoina olemme maistelleet peräkkäin useita nuoria viinejä. Vastapainoksi otimme maisteltavaksi viinikaapissamme säilytyksessä olleen tänä vuonna tasavuosia täyttävän punaviinin Ranskan Bordeaux’n alueelta, Château Monbrison 1994. Tämä viini sai meidät uppoutumaan muistoihin.  Kun tämän kyseisen viinin rypäleet kasvoivat ja kypsyivät Margaux’n kylässä Ranskassa, perheemme asui Suomen tunnetuimmassa ympyräkaupungissa ja olimme viettämässä kesää meren rannalla. Meille entisille Järvi-Suomen asukeille meri elementtinä teki suuren vaikutuksen. Juhannus meren rannalla oli ikimuistoinen. Tuon kesän jälkeen asuinpaikkakuntamme onkin jo vaihtunut useamman kerran. On juhlallinen hetki avata iäkäs viinipullo ja juoda omaa sekä viinin historiaa. 😊  Viinin ikääntymisen salaisuus ”Jos viini olisi auto, tanniineista rakentuisi runko. Alkoholi toimisi moottorina ja sokeri pehmentäisi kyytiä pyöreillä renkailla. Hapokkuus on viinin akku, joka herättää kokonaisuuden henkiin.”

Harvinaisia rypälelajikkeita

Innostavinta viiniharrastuksessa on maistella viinejä erilaisista rypäleistä , oppia rypäleiden ominaisuuksia ja oppia tunnistamaan niitä. Rypäleet ovat kiinnostavia myös siksi, että rypälelajikkeita on runsaasti - niissä riittää opiskeltavaa. Parhaiten tietyn rypäleen ominaisuuksia voi havainnoida maistelemalla viiniä, joka on valmistettu ainoastaan yhdestä rypäleestä. Jos rypälelajikkeet eivät ole ennestään tuttuja, on tutustuminen helpointa aloittaa yleisimmistä lajikkeista kuten esimerkiksi Chardonnay ja Cabernet Sauvignon. Tälle sivulle on koottu linkkejä Viinihetken blogiteksteihin, joissa on esitelty hiukan tuntemattomampi rypäle ja siitä 100%:sti tehty viini . Joitakin esiteltyjä rypäleitä voi esiintyä   sekoiteviineissä (esim. Pinot Meunier), mutta tavoitteena on ollut löytää viinejä, jotka on valmistettu ainoastaan yhdestä rypäleestä. AGLIANICO - punaviini CARIGNAN - punaviini CARRICANTE - valkoviini DORNFELDER - punaviini NERELLO MASCALESE - punaviin

Makea valkoviini Unkarista - Tokaji

Vaihteluksi kuiville puna- ja valkoviineille halusimme pitkästä aikaa suun makeaksi.   Blogissa on aiemmin arvioitu useita ranskalaisia Sauternesin alueen makeita valkoviinejä.  Myös Unkarista löytyy maailmankuulu makea valkoviini, Tokaji , johon aikoinaan viininmaistelumme alkuvuosina ihastuimme, mutta joka sittemmin on jäänyt lähes unohduksiin.  Unohduksissa ollutta viiniä ei tietenkään löytynyt myöskään viinikaapistamme. Alkon valikoimissa Tokaji-viinejä on muutamia, joista maisteltavaksi hankimme vuosikerraltaan nuorimman  St Stephans Crown Tokaji 5 Puttonyos 2013. Jalohomeisen viinin synty Unkarin Tokajin alueella on pitkä historia viininviljelyssä. Sen ensimmäinen tarhaluokitus tehtiin jo vuonna 1641 ja Tokajia pidetään myös ensimmäisenä viinialueena, jossa opittiin käyttämään jalohomeisia rypäleitä viinin valmistuksessa.  Historiatietojen mukaan sodat repivät Tokajin aluetta yli 300 vuotta sitten, eikä väestöllä tuolloin ollut juurikaan aikaa paneutua viin