Siirry pääsisältöön

Planeta Etna Rosso 2017 – hapokas punaviini Nerello Mascalese -rypäleestä


Planeta Etna Rosso 2017 –hapokas punaviini Nerello Mascalese -rypäleestä, Viiinihetki

Edellisessä rypäle-tastingissamme maistelimme valkoviiniä Treixadura-rypäleestä. Nyt maistettavana oli sisilialainen punaviini, Planeta Etna Rosso 2017, joka on valmistettu Nerello Mascalese -rypäleestä.

Nerello Mascalese – hapokas rypäle Etna -tulivuoren rinteiltä

Nerello Mascalese on sisilialainen lajike, joka todennäköisesti on peräisin Sisiliasta Etnan ympäristöstä Mascalin kunnan lähistöltä. Nerello tarkoittaa tummaa tai mustaa. Rypäleen ”vanhemmat”, italialaiset Sangiovese ja tuntemattomampi Montanico Bianco on löydetty vasta 2010-luvulla. 
Nerello Mascalesea viljellään Sisilian lisäksi myös mantereen puolella Calabriassa. Muita synonyymeja rypäleelle ovat mm. Nerello Calabrese, Nerello di Mascali ja Mascalese Nera.
Rypäleet kypsyvät myöhään, noin kilometrin korkeudella Etnan rinteillä vasta marraskuussa. Maaperä on vulkaaninen, rinteillä on viileää ja siellä sataa kohtuullisesti. Aurinko kuitenkin lämmittää riittävästi, joten olot ovat ihanteelliset rypäleiden kypsymiselle.
Lajike on kohtalaisen runsassatoinen ja pitkä kasvukausi tuottaa normaalia korkeamman alkoholipitoisuuden. Rypäleistä valmistetut viinit ovat runsashappoisia ja melko tanniinisia.

Planeta Etna Rosso 2017

Planeta Etna Rosso 2017 on kotoisin tarhalta, joka sijaitsee 510 metrin korkeudessa Etnan rinteellä. Maaperä on mineraalista, mustaa laavahiekkaa.  Pietra Marinan tarha koostuu 5000 viiniköynnöksestä/hehtaari. Rypäleet on poimittu käsin ja käyminen on tapahtunut 23 asteen lämpötilassa puisissa sammioissa ja ruostumattomasta teräksestä valmistetuissa säiliöissä 14 vrk. Viiniä on kypsytetty 6 - 8 kuukautta.
Planeta Etna Rosso 2017 on valmistettu 100 %:sti Nerello Mascalese -rypäleestä ja viinistä ensimmäinen vuosikerta on tehty vuonna 2012. Viini kuluu Italian toiseksi korkeimpaan laatuluokkaan, Denominazione di Origine Controllataan (DOC).  Vuoden 2017 viini on tuottajan, Planetan viinitalon mukaan heti juotavissa, mutta sitä voi säilyttää 6-7 vuotta. Tuottaja Planeta suosittelee nauttimaan tätä viiniä päivittäin. 😊

Maistelukokemukset ja havainnot

Lasissa viini oli kirkasta ja väriltään hennon vaalean rubiininpunaista, mikä toi mieleen Bourgognen Pinot Noir -rypäleestä tehdyt viinit. Viskositeetti oli yllättävän korkea (erittäin hitaat kyyneleet). 
Tuoksu, varsinkin alussa oli voimakas ja erittäin marjaisa. Aromeista erottui makeaa mansikkaa ja vadelmaa sekä savua. Myöhemmin marjaisuus kääntyi happamampaan suuntaan. 
Kevyen keskitäyteläinen maku oli runsaan hapokas ja hedelmäinen. Myös tanniineja oli kohtalaisesti. Aromeissa alun makea marjaisuus muuntui vähitellen tuoksua mukaellen happamien marjojen, kuten puolukan ja karpalon vivahteisiin. Myös hienoista pippurisuutta oli havaittavissa.
Kokonaisuutena viini oli hapokkuutensa ansiosta mehukas. Viinissä oli vivahteikkuutta, mutta se jätti hieman karhean jälkivaikutelman runsaiden tanniiniensa vuoksi. Viini on mielestämme parhaimmillaan ruokaviininä, esimerkiksi lintu- ja pataruokien seuralaisena.

Viiniä oli dekantoitu ennen maistamista noin 3 tuntia.

Pisteet 13,5 / 20p



Lisätietoa: Viinitalo Planeta
___________________________________




Planeta Etna Rosso 2017 –hapokas punaviini Nerello Mascalese -rypäleestä, Viinihetki
Paistettua kananrintaa 
Pesto alla Genovese  -basilikakastikkeella,
kasvisgratiini ja vihreitä papuja

Kuuntele musiikkia viinin synnyinsijoilta:

Tarantella siciliana

________________________________

Lue myös:

Ailalá 2017 – terhakkaa viiniä Treixadura-rypäleestä

___________________________________
Haluatko tietää lisää viineistä? 

Tilaa Viiniviesti!

________________________________





SUOSITUIMMAT

Orgaaninen punaviini Heartwood Zinfandel 2015

Tällä kertaa meille viinihetken tarjosi pitkäaikainen ystävämme, joka on myös innokas viiniharrastaja. Italialainen  Heartwood Zinfandel 2015 oli matkannut maisteluhetkeemme Ruotsin Haaparannasta, sillä Suomen Alkossa sitä ei ole tarjolla. Luomuviinejä olemme aiemminkin maistelleet, mutta harvakseltaan, johtuen ilmeisesti siitä, että mitään ahaa -elämyksiä ne eivät ole tähän saakka tarjonneet. Tämän viinin etiketissä mainittiin teksti organic wine . Orgaanisia viinejä valmistetaan luonnonmukaisesti viljellyistä rypäleistä, joissa ei käytetä hyönteismyrkkyjä, kasvinsuojeluaineita eikä keinolannoitteita. Säilöntäaineita ei myöskään käytetä missään osassa prosessia (ks. linkki tekstin lopussa, orgaaninen viini). Lasissa tämä viini oli väriltään läpinäkymätön, syvä, lähes musta. Tuoksu ei yllättäen avautunut juuri ollenkaan, vaikka viini oli dekantoituna karahvissa tunnin verran ennen nauttimista. Olisiko voinut olla pidempäänkin? Maultaan viini oli yllättävän kevyt Zinf

Pipoli Aglianico Del Vulture 2017 – mausteista ja marjaista punaviiniä Aglianico-rypäleestä

Vuoden viimeiseen rypäletastingiin valitsimme viinin edelleen tuliperäiseltä alueelta Etelä-Italiasta, mutta tällä kertaa mantereen puolelta. Edellisen rypäletastingin viini oli peräisin Sisiliasta Etnan rinteiltä. Tämänkertainen viini tulee Monte Vulturen rinteillä kasvaneista rypäleistä. Aglianico -rypäleestä tehtyjä viinejä suositellaan yleensä vahvojen liharuokien seuralaiseksi, mutta halusimme nyt kokeilla sen sopivuutta uunissa paahdetun ankan kumppanina. Mahdollisesti maailman vanhin viljelty rypäle – Aglianico Tämä muinaisen rypäleen nimi Aglianico on vakiintunut käyttöön 1500-luvun alusta. Tätä ennen rypälettä kutsuttiin nimellä Ellenico. Rypäleen alkuperästä ollaan monta mieltä. Erään teorian mukaan Kreikan uudisasukkaat toivat sen eteläiseen Italiaan noin 800 eaa, jolloin sen nimi oli Vitis hellenica (kreikkalainen viiniköynnös). Rypäle oli Rooman vallan aikana todennäköisesti silloisen maailman kalleimman viinin Falernian tärkein rypälelajike. Toisen teor

Alkuviini Pietra 2016 – luonteikasta punaviiniä Susumaniello -rypäleestä

Hyvä makupari: Pietra Susumaniello 2016 ja italialainen lampaanmaitojuusto Pecorino Romano  (edessä) Vuoden rypäleteema jatkuu. Tällä kertaa vuorossa oli punainen rypäle Susumaniello Etelä-Italian itärannikolta Apuliasta (Pugliasta). Pietra Susumaniello 2016 - viiniharvinaisuuden saimme lahjaksi tyttäreltämme keväällä 2019.  Tämän viinin kanssa olisi voinut tarjota vahvaa liharuokaa, jopa riistaa. Viinille on kuitenkin suositeltu myös vahvoja, suolaisia juustoja. Tällainen on esimerkiksi Pecorino Romano , italialainen lampaanmaitojuusto , jota maistelimme viinin kanssa. Susumaniello -rypäle Susumaniello on yksi maailman harvinaisimmista viinirypälajikkeista. Rypäleen alkuperästä on monenlaisia teorioita. Todennäköisesti rypäle on tullut Italian Apuliaan Adrianmeren yli ehkä Kreikasta tai Kroatian Dalmatian rannikolta. Nykyisin sitä viljellään lähes yksinomaan Apulian Salenton ja Brindisin kaupunkia ympäröivillä alueilla. Susumaniello-rypäle on väriltää