Siirry pääsisältöön

Planeta Etna Rosso 2017 – hapokas punaviini Nerello Mascalese -rypäleestä


Planeta Etna Rosso 2017 –hapokas punaviini Nerello Mascalese -rypäleestä, Viiinihetki

Edellisessä rypäle-tastingissamme maistelimme valkoviiniä Treixadura-rypäleestä. Nyt maistettavana oli sisilialainen punaviini, Planeta Etna Rosso 2017, joka on valmistettu Nerello Mascalese -rypäleestä.

Nerello Mascalese – hapokas rypäle Etna -tulivuoren rinteiltä

Nerello Mascalese on sisilialainen lajike, joka todennäköisesti on peräisin Sisiliasta Etnan ympäristöstä Mascalin kunnan lähistöltä. Nerello tarkoittaa tummaa tai mustaa. Rypäleen ”vanhemmat”, italialaiset Sangiovese ja tuntemattomampi Montanico Bianco on löydetty vasta 2010-luvulla. 
Nerello Mascalesea viljellään Sisilian lisäksi myös mantereen puolella Calabriassa. Muita synonyymeja rypäleelle ovat mm. Nerello Calabrese, Nerello di Mascali ja Mascalese Nera.
Rypäleet kypsyvät myöhään, noin kilometrin korkeudella Etnan rinteillä vasta marraskuussa. Maaperä on vulkaaninen, rinteillä on viileää ja siellä sataa kohtuullisesti. Aurinko kuitenkin lämmittää riittävästi, joten olot ovat ihanteelliset rypäleiden kypsymiselle.
Lajike on kohtalaisen runsassatoinen ja pitkä kasvukausi tuottaa normaalia korkeamman alkoholipitoisuuden. Rypäleistä valmistetut viinit ovat runsashappoisia ja melko tanniinisia.

Planeta Etna Rosso 2017

Planeta Etna Rosso 2017 on kotoisin tarhalta, joka sijaitsee 510 metrin korkeudessa Etnan rinteellä. Maaperä on mineraalista, mustaa laavahiekkaa.  Pietra Marinan tarha koostuu 5000 viiniköynnöksestä/hehtaari. Rypäleet on poimittu käsin ja käyminen on tapahtunut 23 asteen lämpötilassa puisissa sammioissa ja ruostumattomasta teräksestä valmistetuissa säiliöissä 14 vrk. Viiniä on kypsytetty 6 - 8 kuukautta.
Planeta Etna Rosso 2017 on valmistettu 100 %:sti Nerello Mascalese -rypäleestä ja viinistä ensimmäinen vuosikerta on tehty vuonna 2012. Viini kuluu Italian toiseksi korkeimpaan laatuluokkaan, Denominazione di Origine Controllataan (DOC).  Vuoden 2017 viini on tuottajan, Planetan viinitalon mukaan heti juotavissa, mutta sitä voi säilyttää 6-7 vuotta. Tuottaja Planeta suosittelee nauttimaan tätä viiniä päivittäin. 😊

Maistelukokemukset ja havainnot

Lasissa viini oli kirkasta ja väriltään hennon vaalean rubiininpunaista, mikä toi mieleen Bourgognen Pinot Noir -rypäleestä tehdyt viinit. Viskositeetti oli yllättävän korkea (erittäin hitaat kyyneleet). 
Tuoksu, varsinkin alussa oli voimakas ja erittäin marjaisa. Aromeista erottui makeaa mansikkaa ja vadelmaa sekä savua. Myöhemmin marjaisuus kääntyi happamampaan suuntaan. 
Kevyen keskitäyteläinen maku oli runsaan hapokas ja hedelmäinen. Myös tanniineja oli kohtalaisesti. Aromeissa alun makea marjaisuus muuntui vähitellen tuoksua mukaellen happamien marjojen, kuten puolukan ja karpalon vivahteisiin. Myös hienoista pippurisuutta oli havaittavissa.
Kokonaisuutena viini oli hapokkuutensa ansiosta mehukas. Viinissä oli vivahteikkuutta, mutta se jätti hieman karhean jälkivaikutelman runsaiden tanniiniensa vuoksi. Viini on mielestämme parhaimmillaan ruokaviininä, esimerkiksi lintu- ja pataruokien seuralaisena.

Viiniä oli dekantoitu ennen maistamista noin 3 tuntia.

Pisteet 13,5 / 20p



Lisätietoa: Viinitalo Planeta
___________________________________




Planeta Etna Rosso 2017 –hapokas punaviini Nerello Mascalese -rypäleestä, Viinihetki
Paistettua kananrintaa 
Pesto alla Genovese  -basilikakastikkeella,
kasvisgratiini ja vihreitä papuja

Kuuntele musiikkia viinin synnyinsijoilta:

Tarantella siciliana

________________________________

Lue myös:

Ailalá 2017 – terhakkaa viiniä Treixadura-rypäleestä

___________________________________
Haluatko tietää lisää viineistä? 

Tilaa Viiniviesti!

________________________________





SUOSITUIMMAT

Harvinaisia rypälelajikkeita

Innostavinta viiniharrastuksessa on maistella viinejä erilaisista rypäleistä , oppia rypäleiden ominaisuuksia ja oppia tunnistamaan niitä. Rypäleet ovat kiinnostavia myös siksi, että rypälelajikkeita on runsaasti - niissä riittää opiskeltavaa. Parhaiten tietyn rypäleen ominaisuuksia voi havainnoida maistelemalla viiniä, joka on valmistettu ainoastaan yhdestä rypäleestä. Jos rypälelajikkeet eivät ole ennestään tuttuja, on tutustuminen helpointa aloittaa yleisimmistä lajikkeista kuten esimerkiksi Chardonnay ja Cabernet Sauvignon. Tälle sivulle on koottu linkkejä Viinihetken blogiteksteihin, joissa on esitelty hiukan tuntemattomampi rypäle ja siitä 100%:sti tehty viini . Joitakin esiteltyjä rypäleitä voi esiintyä   sekoiteviineissä (esim. Pinot Meunier), mutta tavoitteena on ollut löytää viinejä, jotka on valmistettu ainoastaan yhdestä rypäleestä. AGLIANICO - punaviini CARIGNAN - punaviini CARRICANTE - valkoviini DORNFELDER - punaviini NERELLO MASCALESE - puna...

Portugalilaista lihapataa ja täyteläistä punaviiniä - Rabo de Galo Reserva 2018

Rabo de Galo Reserva 2018 on hyvä ruokaviin i ja varsinkin talvisille lihapadoille sen voimakas maku sopii erittäin hyvin. Portugalilainen lihapata, Estufado Madresilva – naudanlihasta, porkkanoista, herkkusienistä, tomaateista, sipulista, valkosipulista ja hillosipuleista liedellä haudutettu portugalilainen lihapata keitettyjen perunoiden kera oli herkullinen. Lue lisää viinistä ja viinimaa Portugalista ...

Portugalilaista hapokasta valkoviiniä, Quinta de Chocapalha Arinto 2016 ja leivitettyä turskaa

  Quinta de Chocapalha Arinto 2016. Ruokapariksi viinin kanssa kokkasimme portugalilaisen keittiön ydinraaka-aineesta turskasta tehtyjä kalafileitä Viana do Castelon tapaan, Filettes De Peixe à Vianense...  Siirry lukemaan sivustolle viinihetki.fi... https://viinihetki.fi/hapokas-portugalilainen-valkoviini-ja-turskaa/ ______________________________