Siirry pääsisältöön

Ailalá 2017 – terhakkaa valkoviiniä Treixadura-rypäleestä


Viinihetki


Yksi tämän vuoden tavoitteistamme Viinihetkessä on tutustua meille tuntemattomista rypäleistä valmistettuihin viineihin. Valitsimme ensimmäiseksi maisteltavaksi Treixadura-rypäleestä tehdyn espanjalaisen valkoviinin, Ailalá 2017

Treixadura – Riberon alueen viljellyin rypäle 


Treixadura -lajikkeen kotiseutu on todennäköisesti Pohjois-Portugali, josta se on kulkeutunut Espanjan puolelle. Portugalissa rypäleen nimi on Trajadura ja sitä käytetään Vinho Verde -viineissä, joissa se yleensä yhdistetään muihin valkoisiin rypäleisiin, Loureiroon, Alvarinhoon (Albarino) ja Arintoon.
Treixadura -rypäleen kasvumaaperää kutsutaan Espanjan Ribeirossa nimellä sábrego, joka tarkoittaa hiekan ja saven sekaista graniittipohjaa. Treixadura -rypäleet kerätään melko varhain, jotta herkkä hapokkuus rypäleissä säilyy. Suurissa tertuissa kasvavien ohutkuoristen rypäleiden homekestävyys on kohtalaisen hyvä. 
Treixadura -rypälettä käytetään pääosin sekoitteissa muiden Espanjan viinilain sallimien lajikkeiden kanssa, kuten Godello (Verdelho), Albarino, Palomino ja Macabeo (Viura). Treixadura-rypäleellä on kuitenkin todellista potentiaalia myös yhden rypäleen lajikeviiniksi.

Ailalá 2017


Viinitilan nimi, Ailalá-Ailalelo, on galicialainen versio sanasta olé, joka tarkoittaa hurraata tai jippiitä. Xose Lois Sebio, Inma Pazos ja Miguel Montoto perustivat viinitilan Galician Ribeiroon vuonna 2010. Viinitarhoja viljellään biodynaamisten periaatteiden mukaisesti, vaikka virallista luomuviinisertifiointia ei viinillä ole. 
Ailalá 2017 -viinin rypäleet tulevat laakson parhailta tarhoilta ja köynnökset ovat noin 25 vuotta vanhoja. Rypäleet on poimittu varhain aamulla ja niitä on käytetty luonnon hiivoilla. Viinin on annettu levätä sakkojen päällä 4 kuukautta ja kypsytys on tapahtunut terästankeissa 3 kuukauden ajan. 
Ailalá 2017 viiniä on tuotettu 20 000 pulloa. Tuottajan mukaan viini on kestävää ja hyvän hapokkuuden ansiosta se ikääntyy sekä kehittyy hyvin ajan myötä.

Maistelukokemukset


Lasissa viini oli kirkas, väriltään vihertävän keltainen ja viskositeetiltaan notkea. Tuoksu oli puhdas, melko voimakas, tuore nuoren viinin tuoksu, jossa erottui kasvi- ja kukkaisaromeja. 
Maku oli kuiva (sokeria 2g/l), kirpeän hapokas, runsaan hedelmäinen ja kevyen keskitäyteläinen. Maun aromeista erottui vihreää omenaa sekä vihreää paprikaa. Viinin jälkimaku oli pitkä ja vakaa.
Kokonaisuutena viiniä voi kuvata tasapainoiseksi, selväpiirteiseksi ja raikkaaksi ja se sopii mielestämme hyvin esimerkiksi äyriäisille, sushille sekä paistetuille ja grillatuille kalaruoille.

Viinin nuorta ja terhakkaa luonnetta kuvaa esimerkiksi Brian Setzerin (Stray Cats), esittäjinä Black Cat Trio & Donna

Kuuntele: Rock this town 

____________________________

Pisteet: 15/20 p


Hinta -  Alko________________________________Lue myös:

Luomuviiniä ja sinisimpukoita

________________________________SUOSITUIMMAT

Portugalilaista lihapataa ja täyteläistä punaviiniä - Rabo de Galo Reserva 2018

Rabo de Galo Reserva 2018 on hyvä ruokaviin i ja varsinkin talvisille lihapadoille sen voimakas maku sopii erittäin hyvin. Portugalilainen lihapata, Estufado Madresilva – naudanlihasta, porkkanoista, herkkusienistä, tomaateista, sipulista, valkosipulista ja hillosipuleista liedellä haudutettu portugalilainen lihapata keitettyjen perunoiden kera oli herkullinen. Lue lisää viinistä ja viinimaa Portugalista ...

Makea valkoviini Unkarista - Tokaji

Vaihteluksi kuiville puna- ja valkoviineille halusimme pitkästä aikaa suun makeaksi.   Blogissa on aiemmin arvioitu useita ranskalaisia Sauternesin alueen makeita valkoviinejä.  Myös Unkarista löytyy maailmankuulu makea valkoviini, Tokaji , johon aikoinaan viininmaistelumme alkuvuosina ihastuimme, mutta joka sittemmin on jäänyt lähes unohduksiin.  Unohduksissa ollutta viiniä ei tietenkään löytynyt myöskään viinikaapistamme. Alkon valikoimissa Tokaji-viinejä on muutamia, joista maisteltavaksi hankimme vuosikerraltaan nuorimman  St Stephans Crown Tokaji 5 Puttonyos 2013. Jalohomeisen viinin synty Unkarin Tokajin alueella on pitkä historia viininviljelyssä. Sen ensimmäinen tarhaluokitus tehtiin jo vuonna 1641 ja Tokajia pidetään myös ensimmäisenä viinialueena, jossa opittiin käyttämään jalohomeisia rypäleitä viinin valmistuksessa.  Historiatietojen mukaan sodat repivät Tokajin aluetta yli 300 vuotta sitten, eikä väestöllä tuolloin ollut juurikaan aikaa paneutua viin

Alkuviini Pietra 2016 – luonteikasta punaviiniä Susumaniello -rypäleestä

Hyvä makupari: Pietra Susumaniello 2016 ja italialainen lampaanmaitojuusto Pecorino Romano  (edessä) Vuoden rypäleteema jatkuu. Tällä kertaa vuorossa oli punainen rypäle Susumaniello Etelä-Italian itärannikolta Apuliasta (Pugliasta). Pietra Susumaniello 2016 - viiniharvinaisuuden saimme lahjaksi tyttäreltämme keväällä 2019.  Tämän viinin kanssa olisi voinut tarjota vahvaa liharuokaa, jopa riistaa. Viinille on kuitenkin suositeltu myös vahvoja, suolaisia juustoja. Tällainen on esimerkiksi Pecorino Romano , italialainen lampaanmaitojuusto , jota maistelimme viinin kanssa. Susumaniello -rypäle Susumaniello on yksi maailman harvinaisimmista viinirypälajikkeista. Rypäleen alkuperästä on monenlaisia teorioita. Todennäköisesti rypäle on tullut Italian Apuliaan Adrianmeren yli ehkä Kreikasta tai Kroatian Dalmatian rannikolta. Nykyisin sitä viljellään lähes yksinomaan Apulian Salenton ja Brindisin kaupunkia ympäröivillä alueilla. Susumaniello-rypäle on väriltää