Siirry pääsisältöön

Ailalá 2017 – terhakkaa valkoviiniä Treixadura-rypäleestä


Viinihetki


Yksi tämän vuoden tavoitteistamme Viinihetkessä on tutustua meille tuntemattomista rypäleistä valmistettuihin viineihin. Valitsimme ensimmäiseksi maisteltavaksi Treixadura-rypäleestä tehdyn espanjalaisen valkoviinin, Ailalá 2017

Treixadura – Riberon alueen viljellyin rypäle 


Treixadura -lajikkeen kotiseutu on todennäköisesti Pohjois-Portugali, josta se on kulkeutunut Espanjan puolelle. Portugalissa rypäleen nimi on Trajadura ja sitä käytetään Vinho Verde -viineissä, joissa se yleensä yhdistetään muihin valkoisiin rypäleisiin, Loureiroon, Alvarinhoon (Albarino) ja Arintoon.
Treixadura -rypäleen kasvumaaperää kutsutaan Espanjan Ribeirossa nimellä sábrego, joka tarkoittaa hiekan ja saven sekaista graniittipohjaa. Treixadura -rypäleet kerätään melko varhain, jotta herkkä hapokkuus rypäleissä säilyy. Suurissa tertuissa kasvavien ohutkuoristen rypäleiden homekestävyys on kohtalaisen hyvä. 
Treixadura -rypälettä käytetään pääosin sekoitteissa muiden Espanjan viinilain sallimien lajikkeiden kanssa, kuten Godello (Verdelho), Albarino, Palomino ja Macabeo (Viura). Treixadura-rypäleellä on kuitenkin todellista potentiaalia myös yhden rypäleen lajikeviiniksi.

Ailalá 2017


Viinitilan nimi, Ailalá-Ailalelo, on galicialainen versio sanasta olé, joka tarkoittaa hurraata tai jippiitä. Xose Lois Sebio, Inma Pazos ja Miguel Montoto perustivat viinitilan Galician Ribeiroon vuonna 2010. Viinitarhoja viljellään biodynaamisten periaatteiden mukaisesti, vaikka virallista luomuviinisertifiointia ei viinillä ole. 
Ailalá 2017 -viinin rypäleet tulevat laakson parhailta tarhoilta ja köynnökset ovat noin 25 vuotta vanhoja. Rypäleet on poimittu varhain aamulla ja niitä on käytetty luonnon hiivoilla. Viinin on annettu levätä sakkojen päällä 4 kuukautta ja kypsytys on tapahtunut terästankeissa 3 kuukauden ajan. 
Ailalá 2017 viiniä on tuotettu 20 000 pulloa. Tuottajan mukaan viini on kestävää ja hyvän hapokkuuden ansiosta se ikääntyy sekä kehittyy hyvin ajan myötä.

Maistelukokemukset


Lasissa viini oli kirkas, väriltään vihertävän keltainen ja viskositeetiltaan notkea. Tuoksu oli puhdas, melko voimakas, tuore nuoren viinin tuoksu, jossa erottui kasvi- ja kukkaisaromeja. 
Maku oli kuiva (sokeria 2g/l), kirpeän hapokas, runsaan hedelmäinen ja kevyen keskitäyteläinen. Maun aromeista erottui vihreää omenaa sekä vihreää paprikaa. Viinin jälkimaku oli pitkä ja vakaa.
Kokonaisuutena viiniä voi kuvata tasapainoiseksi, selväpiirteiseksi ja raikkaaksi ja se sopii mielestämme hyvin esimerkiksi äyriäisille, sushille sekä paistetuille ja grillatuille kalaruoille.

Viinin nuorta ja terhakkaa luonnetta kuvaa esimerkiksi Brian Setzerin (Stray Cats), esittäjinä Black Cat Trio & Donna

Kuuntele: Rock this town 

____________________________

Pisteet: 15/20 p


Hinta -  Alko________________________________Lue myös:

Luomuviiniä ja sinisimpukoita

________________________________SUOSITUIMMAT

Orgaaninen punaviini Heartwood Zinfandel 2015

Tällä kertaa meille viinihetken tarjosi pitkäaikainen ystävämme, joka on myös innokas viiniharrastaja. Italialainen  Heartwood Zinfandel 2015 oli matkannut maisteluhetkeemme Ruotsin Haaparannasta, sillä Suomen Alkossa sitä ei ole tarjolla. Luomuviinejä olemme aiemminkin maistelleet, mutta harvakseltaan, johtuen ilmeisesti siitä, että mitään ahaa -elämyksiä ne eivät ole tähän saakka tarjonneet. Tämän viinin etiketissä mainittiin teksti organic wine . Orgaanisia viinejä valmistetaan luonnonmukaisesti viljellyistä rypäleistä, joissa ei käytetä hyönteismyrkkyjä, kasvinsuojeluaineita eikä keinolannoitteita. Säilöntäaineita ei myöskään käytetä missään osassa prosessia (ks. linkki tekstin lopussa, orgaaninen viini). Lasissa tämä viini oli väriltään läpinäkymätön, syvä, lähes musta. Tuoksu ei yllättäen avautunut juuri ollenkaan, vaikka viini oli dekantoituna karahvissa tunnin verran ennen nauttimista. Olisiko voinut olla pidempäänkin? Maultaan viini oli yllättävän kevyt Zinf

Pipoli Aglianico Del Vulture 2017 – mausteista ja marjaista punaviiniä Aglianico-rypäleestä

Vuoden viimeiseen rypäletastingiin valitsimme viinin edelleen tuliperäiseltä alueelta Etelä-Italiasta, mutta tällä kertaa mantereen puolelta. Edellisen rypäletastingin viini oli peräisin Sisiliasta Etnan rinteiltä. Tämänkertainen viini tulee Monte Vulturen rinteillä kasvaneista rypäleistä. Aglianico -rypäleestä tehtyjä viinejä suositellaan yleensä vahvojen liharuokien seuralaiseksi, mutta halusimme nyt kokeilla sen sopivuutta uunissa paahdetun ankan kumppanina. Mahdollisesti maailman vanhin viljelty rypäle – Aglianico Tämä muinaisen rypäleen nimi Aglianico on vakiintunut käyttöön 1500-luvun alusta. Tätä ennen rypälettä kutsuttiin nimellä Ellenico. Rypäleen alkuperästä ollaan monta mieltä. Erään teorian mukaan Kreikan uudisasukkaat toivat sen eteläiseen Italiaan noin 800 eaa, jolloin sen nimi oli Vitis hellenica (kreikkalainen viiniköynnös). Rypäle oli Rooman vallan aikana todennäköisesti silloisen maailman kalleimman viinin Falernian tärkein rypälelajike. Toisen teor

Alkuviini Pietra 2016 – luonteikasta punaviiniä Susumaniello -rypäleestä

Hyvä makupari: Pietra Susumaniello 2016 ja italialainen lampaanmaitojuusto Pecorino Romano  (edessä) Vuoden rypäleteema jatkuu. Tällä kertaa vuorossa oli punainen rypäle Susumaniello Etelä-Italian itärannikolta Apuliasta (Pugliasta). Pietra Susumaniello 2016 - viiniharvinaisuuden saimme lahjaksi tyttäreltämme keväällä 2019.  Tämän viinin kanssa olisi voinut tarjota vahvaa liharuokaa, jopa riistaa. Viinille on kuitenkin suositeltu myös vahvoja, suolaisia juustoja. Tällainen on esimerkiksi Pecorino Romano , italialainen lampaanmaitojuusto , jota maistelimme viinin kanssa. Susumaniello -rypäle Susumaniello on yksi maailman harvinaisimmista viinirypälajikkeista. Rypäleen alkuperästä on monenlaisia teorioita. Todennäköisesti rypäle on tullut Italian Apuliaan Adrianmeren yli ehkä Kreikasta tai Kroatian Dalmatian rannikolta. Nykyisin sitä viljellään lähes yksinomaan Apulian Salenton ja Brindisin kaupunkia ympäröivillä alueilla. Susumaniello-rypäle on väriltää