Siirry pääsisältöön

Ailalá 2017 – terhakkaa valkoviiniä Treixadura-rypäleestä


Viinihetki


Yksi tämän vuoden tavoitteistamme Viinihetkessä on tutustua meille tuntemattomista rypäleistä valmistettuihin viineihin. Valitsimme ensimmäiseksi maisteltavaksi Treixadura-rypäleestä tehdyn espanjalaisen valkoviinin, Ailalá 2017

Treixadura – Riberon alueen viljellyin rypäle 


Treixadura -lajikkeen kotiseutu on todennäköisesti Pohjois-Portugali, josta se on kulkeutunut Espanjan puolelle. Portugalissa rypäleen nimi on Trajadura ja sitä käytetään Vinho Verde -viineissä, joissa se yleensä yhdistetään muihin valkoisiin rypäleisiin, Loureiroon, Alvarinhoon (Albarino) ja Arintoon.
Treixadura -rypäleen kasvumaaperää kutsutaan Espanjan Ribeirossa nimellä sábrego, joka tarkoittaa hiekan ja saven sekaista graniittipohjaa. Treixadura -rypäleet kerätään melko varhain, jotta herkkä hapokkuus rypäleissä säilyy. Suurissa tertuissa kasvavien ohutkuoristen rypäleiden homekestävyys on kohtalaisen hyvä. 
Treixadura -rypälettä käytetään pääosin sekoitteissa muiden Espanjan viinilain sallimien lajikkeiden kanssa, kuten Godello (Verdelho), Albarino, Palomino ja Macabeo (Viura). Treixadura-rypäleellä on kuitenkin todellista potentiaalia myös yhden rypäleen lajikeviiniksi.

Ailalá 2017


Viinitilan nimi, Ailalá-Ailalelo, on galicialainen versio sanasta olé, joka tarkoittaa hurraata tai jippiitä. Xose Lois Sebio, Inma Pazos ja Miguel Montoto perustivat viinitilan Galician Ribeiroon vuonna 2010. Viinitarhoja viljellään biodynaamisten periaatteiden mukaisesti, vaikka virallista luomuviinisertifiointia ei viinillä ole. 
Ailalá 2017 -viinin rypäleet tulevat laakson parhailta tarhoilta ja köynnökset ovat noin 25 vuotta vanhoja. Rypäleet on poimittu varhain aamulla ja niitä on käytetty luonnon hiivoilla. Viinin on annettu levätä sakkojen päällä 4 kuukautta ja kypsytys on tapahtunut terästankeissa 3 kuukauden ajan. 
Ailalá 2017 viiniä on tuotettu 20 000 pulloa. Tuottajan mukaan viini on kestävää ja hyvän hapokkuuden ansiosta se ikääntyy sekä kehittyy hyvin ajan myötä.

Maistelukokemukset


Lasissa viini oli kirkas, väriltään vihertävän keltainen ja viskositeetiltaan notkea. Tuoksu oli puhdas, melko voimakas, tuore nuoren viinin tuoksu, jossa erottui kasvi- ja kukkaisaromeja. 
Maku oli kuiva (sokeria 2g/l), kirpeän hapokas, runsaan hedelmäinen ja kevyen keskitäyteläinen. Maun aromeista erottui vihreää omenaa sekä vihreää paprikaa. Viinin jälkimaku oli pitkä ja vakaa.
Kokonaisuutena viiniä voi kuvata tasapainoiseksi, selväpiirteiseksi ja raikkaaksi ja se sopii mielestämme hyvin esimerkiksi äyriäisille, sushille sekä paistetuille ja grillatuille kalaruoille.

Viinin nuorta ja terhakkaa luonnetta kuvaa esimerkiksi Brian Setzerin (Stray Cats), esittäjinä Black Cat Trio & Donna

Kuuntele: Rock this town 

____________________________

Pisteet: 15/20 p


Hinta -  Alko



________________________________



Lue myös:

Luomuviiniä ja sinisimpukoita

________________________________



SUOSITUIMMAT

Punaviini Il Barone Rosso 2018 ja Tagliatellea metsäsieni-sinihomejuustokastikkeella

Lokakuun viileään päivään sopi hyvin italialainen kevyt punaviini Il Barone Rosso 2018 ja pastaruoka Tagliatellea metsäsieni-sinihomejuustokastikkeella (Resepti) Rosa Viini & Ruoka yhteistyö sai jatkoa tämän maukkaan yhdistelmän muodossa. Il Barone Rosso 2018 Il Barone Rosson tuottaja on viinitila, joka on pysynyt saman perheen omistuksessa jo kolmen sukupolven ajan. Tämä punaviini on yksi heidän suosituimmista tuotteistaan. Viini on 100% Sangiovese -rypäleestä valmistettu. Sangiovese on Italian viljellyin rypälelajike ja maan arvostus punaviinimaana on pitkälti Sangiovesen ansiota. Toscanasta kotoisin oleva rypäle viihtyy parhaiten lämpimässä ilmastossa ja vaatii melko pitkän kasvukauden. Parhaat viininsä se tuottaa kasvaessaan kalkkipitoisessa sorassa. Maistelukokemukset Lasissa viini oli kirkas, väriltään rubiinipunainen ja syvyydeltään kohtalaisen voimakas. Viskositeetti oli yllättävän korkea. Tuoksu oli nuorelle viinille tyypillinen ja voimakkaan

Makea valkoviini Unkarista - Tokaji

Vaihteluksi kuiville puna- ja valkoviineille halusimme pitkästä aikaa suun makeaksi.   Blogissa on aiemmin arvioitu useita ranskalaisia Sauternesin alueen makeita valkoviinejä.  Myös Unkarista löytyy maailmankuulu makea valkoviini, Tokaji , johon aikoinaan viininmaistelumme alkuvuosina ihastuimme, mutta joka sittemmin on jäänyt lähes unohduksiin.  Unohduksissa ollutta viiniä ei tietenkään löytynyt myöskään viinikaapistamme. Alkon valikoimissa Tokaji-viinejä on muutamia, joista maisteltavaksi hankimme vuosikerraltaan nuorimman  St Stephans Crown Tokaji 5 Puttonyos 2013. Jalohomeisen viinin synty Unkarin Tokajin alueella on pitkä historia viininviljelyssä. Sen ensimmäinen tarhaluokitus tehtiin jo vuonna 1641 ja Tokajia pidetään myös ensimmäisenä viinialueena, jossa opittiin käyttämään jalohomeisia rypäleitä viinin valmistuksessa.  Historiatietojen mukaan sodat repivät Tokajin aluetta yli 300 vuotta sitten, eikä väestöllä tuolloin ollut juurikaan aikaa paneutua viin

Punaviini Nugan Alfredo Passo Appassimento 2016 ja hunajaisia grillipihvejä

Vielä on kesää jäljellä ja suunnitelmissa oli grillata ulkona, mutta sateisesta säästä johtuen pihagrilli vaihtuikin parillapannuun. Possupihvien lisäksi pannulla tirisi puolikkaita puna- ja valkosipuleita sekä limeä. Rosa Ruoka&Viini -yhteistyön merkeissä meille tarjoutui mahdollisuus maistaa australialainen italiaisella appassimento - menetelmällä tehty punaviini, Nugan Alfredo Passo Appassimento 2016. Nugan Alfredo Passo Appassimento 2016 Nugan Alfredo Passo Appassimento on kunnianosoitus Nugan Estate -viinitilan perustajalle Alfredo Nuganille ja hänen intohimoiselle visiolleen laadukkaista ja upeista viineistä. Nykyään Nugan Estate -viinitilaa johtavat hänen lapsenlapsensa. Nugan Estate on tunnettu runsaista ja täyteläisistä punaviineistään. Tämä maistelemamme punaviini on peräisin premium -viinitarhasta, joka sijaitsee Riverinassa Australian Uudessa Etelä-Walesissa (New South Wales).  Australian New South Wales on tunnettu siitä, että viiniköynnös