Siirry pääsisältöön

Ailalá 2017 – terhakkaa valkoviiniä Treixadura-rypäleestä


Viinihetki


Yksi tämän vuoden tavoitteistamme Viinihetkessä on tutustua meille tuntemattomista rypäleistä valmistettuihin viineihin. Valitsimme ensimmäiseksi maisteltavaksi Treixadura-rypäleestä tehdyn espanjalaisen valkoviinin, Ailalá 2017

Treixadura – Riberon alueen viljellyin rypäle 


Treixadura -lajikkeen kotiseutu on todennäköisesti Pohjois-Portugali, josta se on kulkeutunut Espanjan puolelle. Portugalissa rypäleen nimi on Trajadura ja sitä käytetään Vinho Verde -viineissä, joissa se yleensä yhdistetään muihin valkoisiin rypäleisiin, Loureiroon, Alvarinhoon (Albarino) ja Arintoon.
Treixadura -rypäleen kasvumaaperää kutsutaan Espanjan Ribeirossa nimellä sábrego, joka tarkoittaa hiekan ja saven sekaista graniittipohjaa. Treixadura -rypäleet kerätään melko varhain, jotta herkkä hapokkuus rypäleissä säilyy. Suurissa tertuissa kasvavien ohutkuoristen rypäleiden homekestävyys on kohtalaisen hyvä. 
Treixadura -rypälettä käytetään pääosin sekoitteissa muiden Espanjan viinilain sallimien lajikkeiden kanssa, kuten Godello (Verdelho), Albarino, Palomino ja Macabeo (Viura). Treixadura-rypäleellä on kuitenkin todellista potentiaalia myös yhden rypäleen lajikeviiniksi.

Ailalá 2017


Viinitilan nimi, Ailalá-Ailalelo, on galicialainen versio sanasta olé, joka tarkoittaa hurraata tai jippiitä. Xose Lois Sebio, Inma Pazos ja Miguel Montoto perustivat viinitilan Galician Ribeiroon vuonna 2010. Viinitarhoja viljellään biodynaamisten periaatteiden mukaisesti, vaikka virallista luomuviinisertifiointia ei viinillä ole. 
Ailalá 2017 -viinin rypäleet tulevat laakson parhailta tarhoilta ja köynnökset ovat noin 25 vuotta vanhoja. Rypäleet on poimittu varhain aamulla ja niitä on käytetty luonnon hiivoilla. Viinin on annettu levätä sakkojen päällä 4 kuukautta ja kypsytys on tapahtunut terästankeissa 3 kuukauden ajan. 
Ailalá 2017 viiniä on tuotettu 20 000 pulloa. Tuottajan mukaan viini on kestävää ja hyvän hapokkuuden ansiosta se ikääntyy sekä kehittyy hyvin ajan myötä.

Maistelukokemukset


Lasissa viini oli kirkas, väriltään vihertävän keltainen ja viskositeetiltaan notkea. Tuoksu oli puhdas, melko voimakas, tuore nuoren viinin tuoksu, jossa erottui kasvi- ja kukkaisaromeja. 
Maku oli kuiva (sokeria 2g/l), kirpeän hapokas, runsaan hedelmäinen ja kevyen keskitäyteläinen. Maun aromeista erottui vihreää omenaa sekä vihreää paprikaa. Viinin jälkimaku oli pitkä ja vakaa.
Kokonaisuutena viiniä voi kuvata tasapainoiseksi, selväpiirteiseksi ja raikkaaksi ja se sopii mielestämme hyvin esimerkiksi äyriäisille, sushille sekä paistetuille ja grillatuille kalaruoille.

Viinin nuorta ja terhakkaa luonnetta kuvaa esimerkiksi Brian Setzerin (Stray Cats), esittäjinä Black Cat Trio & Donna

Kuuntele: Rock this town 

____________________________

Pisteet: 15/20 p


Hinta -  Alko________________________________Lue myös:

Luomuviiniä ja sinisimpukoita

________________________________