Siirry pääsisältöön

Alta Mora Etna Bianco 2017 – valkoviiniä historiallisesta Carricante -rypäleestä


 Alta Mora Etna Bianco 2017 – valkoviiniä historiallisesta Carricante -rypäleestä

Helmikuussa tänä vuonna maistelimme punaviiniä Italian Sisiliassa sijaitsevan Etna -tulivuoren rinteiltä (3330 m). Kyseinen viini oli samaa vuosikertaa 2017, mutta rypäleenä paikallinen Nerello Mascalese (100%).

Tämän kertaiseen rypäletastingiin valitsimme samalta alueelta valkoviini Alta Mora Etna Biancon 2017, joka on valmistettu paikallisesta valkoisesta Carricante-rypäleestä (100%). Viinin kanssa maistelimme juustoja Belgiasta.

Historiallinen Carricante -rypäle


Viini on valmistettu Carricante -rypäleestä, joka on historiallinen Sisilian itäosasta peräisin oleva rypälelajike. Sen uskotaan kasvaneen Etnan tuliperäisillä rinteillä ainakin 1000 vuoden ajan. Carica tarkoittaa italiaksi kuormaa, ja tästä termistä on peräisin tämän rypälelajikkeen nimi. Rypäle on runsassatoinen ja voimakkaan hapokas.

Rypäle kasvaa ainoastaan Etnan vuorella ja sen ympäristössä
 

Carricante viiniköynnösten menestyksellinen kasvu edellyttää erityiset kasvuolosuhteet ja ne löytyvät ainoastaan Etnan rinteiltä. Tulivuoren rinteillä kasvavat viinitarhat ulottuvat jopa 1200 metriin.

Carricante viiniköynnökset sopeutuvat hyvin suuriin vuorokauden lämpötilavaihteluihin, jotka ovat ominaisia korkeilla Etnan rinteillä. Tuliperäinen maaperä on hyvin monimuotoinen. Se muodostuu mm. noin 46 erilaisesta laavatyypistä.


Etnan vulkaaninen maaperä sisältää rypäleen kasvulle välttämättömiä mineraaleja ja alkuaineita mm. magnesiumia, fosforia, rikkiä, piioksidia ja rautaa. Carricante on yhden vyöhykkeen lajike. Sitä on yritetty siirtää Etnan rinteiltä jo 1800 -luvulla Sisilian saaren muihin osiin siinä onnistumatta.


Carricante -rypäleet ovat keskikokoisia ja ne kypsyvät hitaasti pitkän kasvukauden aikana. Ne korjataan myöhään ja viileämpinä syksyinä jopa vasta lokakuussa.  Lajike on kohtalaisen herkkä erilaisille viiniköynnöstaudeille.


Kuuman ilmaston aiheuttama ominaisuus, korkea hapokkuus antaa Carricante-viineille laadukkuutta ja säilyvyyttä. Se on aromiltaan mineraalinen ja kevyen sitruksinen. Viinien ominaisuudet muistuttavat Pohjois-Italiassa viljeltävää Trebbianoa ja Kreikassa vastaavan tyyppinen lajike vulkaanisesta maaperästä on Assyrtiko.

Alta Mora Etna Bianco 2017 – valkoviiniä historiallisesta Carricante -rypäleestä

Alta Mora Etna Bianco 2017


Alta Mora on Cusumano-perheen viinitila. Nimi Alta Mora tarkoittaa ”pitkä, musta”, joka kuvaa Etnan rinteiden viinitarhojen tummaa vulkaanista maaperää. Tämän viinin rypäleet on kasvatettu 6 hehtaarin tilalla noin 600 metrin korkeudessa merenpinnan yläpuolella. Viini ovat käynyt 4 kuukauden ajan terästankeissa 18-20 asteen lämpötilassa, jonka lisäksi sitä on kypsytetty 6 kk pullossa.

Maistelukokemukset

Ulkonäöltään viini oli kirkas, väriltään voimakkaan keltainen ja viskositeetti oli kohtalainen. Tuoksu oli aluksi sulkeutunut, mutta pikku hiljaa lasissa avautuessaan viinin aromeista alkoi erottua kasviksia, raakaa omenaa ja yrttisyyttä. Lopputuoksussa oli havaittavissa hennon kukkaisia vivahteita.


Maku oli rutikuiva (sokeria 1g/), keskitäyteläinen ja kohtalaisen hapokas (happoja 5.9g /l). Jälkimaku oli pitkä ja aromeista erottui mineraalisuutta, heinää, vihreää omenaa, parsaa ja artisokkaa.


Kokonaisuutena viini oli tasapainoinen ja selväpiirteinen. Persoonallisuutta tälle viinille toi sen katkeromainen vahva maku. Juustojen kanssa viinin maku pehmeni, sen ” ärhäkkyys” väheni ja vivahteikkuus lisääntyi.
______________________________

Pisteet 13,5 / 20 p

Lisätietoa:
Viinitalo Cusumano

_______________________________ 

Viini ja ruoka

Viinin kanssa maistelimme belgialaisia juustoja:

  • Oud Brugge Vieux, leikattava goudatyyppinen juusto, kypsytetty 12kk, rasvapitoisuus 33%, suolapitoisuus 2,3%.
  • La Ramée, mausteinen, voimakas puolikova luostarijuusto. Kosteissa kellareissa tapahtuvan kypsymisjakson aikana sen kuori pestään säännöllisesti La Ramée -luostarioluella
  • Watou, miedonmakuinen puolikova olutjuusto
  • Fleur de Fagne, kermainen pehmeä juusto
  • Herve Société Doux, voimakas, mausteinen pehmeä juusto
Yleensä olemme yhdistäneet juustoja punaviinin tai makeaan valkoviiniin. Ennakkoluulottomasti kokeilimme tällä kertaa tätä hyvin kuivaa valkoviiniä makupariksi juustoille. 

Parhaiten näistä juustoista tämän viinin kanssa sopivat mielestämme kovat, pidempään kypsytetyt, voimakkaat juustot, kuten Oud Brugge ja La Ramée. Viiniä suosittelemme myös rasvaiselle kalalle, äyriäisille ja tapaksille.
______________________________

Lue myös:

Punaviini Etnan rinteiltä...
Planeta Etna Rosso 2017 – hapokas punaviini NerelloMascalese -rypäleestä
______________________________

Liity Viinihetken harrastajaporukkaan! Tilaa uutiskirje, Viiniviesti.


______________________________

SUOSITUIMMAT

Portugalilaista lihapataa ja täyteläistä punaviiniä - Rabo de Galo Reserva 2018

Rabo de Galo Reserva 2018 on hyvä ruokaviin i ja varsinkin talvisille lihapadoille sen voimakas maku sopii erittäin hyvin. Portugalilainen lihapata, Estufado Madresilva – naudanlihasta, porkkanoista, herkkusienistä, tomaateista, sipulista, valkosipulista ja hillosipuleista liedellä haudutettu portugalilainen lihapata keitettyjen perunoiden kera oli herkullinen. Lue lisää viinistä ja viinimaa Portugalista ...

Makea valkoviini Unkarista - Tokaji

Vaihteluksi kuiville puna- ja valkoviineille halusimme pitkästä aikaa suun makeaksi.   Blogissa on aiemmin arvioitu useita ranskalaisia Sauternesin alueen makeita valkoviinejä.  Myös Unkarista löytyy maailmankuulu makea valkoviini, Tokaji , johon aikoinaan viininmaistelumme alkuvuosina ihastuimme, mutta joka sittemmin on jäänyt lähes unohduksiin.  Unohduksissa ollutta viiniä ei tietenkään löytynyt myöskään viinikaapistamme. Alkon valikoimissa Tokaji-viinejä on muutamia, joista maisteltavaksi hankimme vuosikerraltaan nuorimman  St Stephans Crown Tokaji 5 Puttonyos 2013. Jalohomeisen viinin synty Unkarin Tokajin alueella on pitkä historia viininviljelyssä. Sen ensimmäinen tarhaluokitus tehtiin jo vuonna 1641 ja Tokajia pidetään myös ensimmäisenä viinialueena, jossa opittiin käyttämään jalohomeisia rypäleitä viinin valmistuksessa.  Historiatietojen mukaan sodat repivät Tokajin aluetta yli 300 vuotta sitten, eikä väestöllä tuolloin ollut juurikaan aikaa paneutua viin

Alkuviini Pietra 2016 – luonteikasta punaviiniä Susumaniello -rypäleestä

Hyvä makupari: Pietra Susumaniello 2016 ja italialainen lampaanmaitojuusto Pecorino Romano  (edessä) Vuoden rypäleteema jatkuu. Tällä kertaa vuorossa oli punainen rypäle Susumaniello Etelä-Italian itärannikolta Apuliasta (Pugliasta). Pietra Susumaniello 2016 - viiniharvinaisuuden saimme lahjaksi tyttäreltämme keväällä 2019.  Tämän viinin kanssa olisi voinut tarjota vahvaa liharuokaa, jopa riistaa. Viinille on kuitenkin suositeltu myös vahvoja, suolaisia juustoja. Tällainen on esimerkiksi Pecorino Romano , italialainen lampaanmaitojuusto , jota maistelimme viinin kanssa. Susumaniello -rypäle Susumaniello on yksi maailman harvinaisimmista viinirypälajikkeista. Rypäleen alkuperästä on monenlaisia teorioita. Todennäköisesti rypäle on tullut Italian Apuliaan Adrianmeren yli ehkä Kreikasta tai Kroatian Dalmatian rannikolta. Nykyisin sitä viljellään lähes yksinomaan Apulian Salenton ja Brindisin kaupunkia ympäröivillä alueilla. Susumaniello-rypäle on väriltää