Siirry pääsisältöön

Alta Mora Etna Bianco 2017 – valkoviiniä historiallisesta Carricante -rypäleestä


 Alta Mora Etna Bianco 2017 – valkoviiniä historiallisesta Carricante -rypäleestä

Helmikuussa tänä vuonna maistelimme punaviiniä Italian Sisiliassa sijaitsevan Etna -tulivuoren rinteiltä (3330 m). Kyseinen viini oli samaa vuosikertaa 2017, mutta rypäleenä paikallinen Nerello Mascalese (100%).

Tämän kertaiseen rypäletastingiin valitsimme samalta alueelta valkoviini Alta Mora Etna Biancon 2017, joka on valmistettu paikallisesta valkoisesta Carricante-rypäleestä (100%). Viinin kanssa maistelimme juustoja Belgiasta.

Historiallinen Carricante -rypäle


Viini on valmistettu Carricante -rypäleestä, joka on historiallinen Sisilian itäosasta peräisin oleva rypälelajike. Sen uskotaan kasvaneen Etnan tuliperäisillä rinteillä ainakin 1000 vuoden ajan. Carica tarkoittaa italiaksi kuormaa, ja tästä termistä on peräisin tämän rypälelajikkeen nimi. Rypäle on runsassatoinen ja voimakkaan hapokas.

Rypäle kasvaa ainoastaan Etnan vuorella ja sen ympäristössä
 

Carricante viiniköynnösten menestyksellinen kasvu edellyttää erityiset kasvuolosuhteet ja ne löytyvät ainoastaan Etnan rinteiltä. Tulivuoren rinteillä kasvavat viinitarhat ulottuvat jopa 1200 metriin.

Carricante viiniköynnökset sopeutuvat hyvin suuriin vuorokauden lämpötilavaihteluihin, jotka ovat ominaisia korkeilla Etnan rinteillä. Tuliperäinen maaperä on hyvin monimuotoinen. Se muodostuu mm. noin 46 erilaisesta laavatyypistä.


Etnan vulkaaninen maaperä sisältää rypäleen kasvulle välttämättömiä mineraaleja ja alkuaineita mm. magnesiumia, fosforia, rikkiä, piioksidia ja rautaa. Carricante on yhden vyöhykkeen lajike. Sitä on yritetty siirtää Etnan rinteiltä jo 1800 -luvulla Sisilian saaren muihin osiin siinä onnistumatta.


Carricante -rypäleet ovat keskikokoisia ja ne kypsyvät hitaasti pitkän kasvukauden aikana. Ne korjataan myöhään ja viileämpinä syksyinä jopa vasta lokakuussa.  Lajike on kohtalaisen herkkä erilaisille viiniköynnöstaudeille.


Kuuman ilmaston aiheuttama ominaisuus, korkea hapokkuus antaa Carricante-viineille laadukkuutta ja säilyvyyttä. Se on aromiltaan mineraalinen ja kevyen sitruksinen. Viinien ominaisuudet muistuttavat Pohjois-Italiassa viljeltävää Trebbianoa ja Kreikassa vastaavan tyyppinen lajike vulkaanisesta maaperästä on Assyrtiko.

Alta Mora Etna Bianco 2017 – valkoviiniä historiallisesta Carricante -rypäleestä

Alta Mora Etna Bianco 2017


Alta Mora on Cusumano-perheen viinitila. Nimi Alta Mora tarkoittaa ”pitkä, musta”, joka kuvaa Etnan rinteiden viinitarhojen tummaa vulkaanista maaperää. Tämän viinin rypäleet on kasvatettu 6 hehtaarin tilalla noin 600 metrin korkeudessa merenpinnan yläpuolella. Viini ovat käynyt 4 kuukauden ajan terästankeissa 18-20 asteen lämpötilassa, jonka lisäksi sitä on kypsytetty 6 kk pullossa.

Maistelukokemukset

Ulkonäöltään viini oli kirkas, väriltään voimakkaan keltainen ja viskositeetti oli kohtalainen. Tuoksu oli aluksi sulkeutunut, mutta pikku hiljaa lasissa avautuessaan viinin aromeista alkoi erottua kasviksia, raakaa omenaa ja yrttisyyttä. Lopputuoksussa oli havaittavissa hennon kukkaisia vivahteita.


Maku oli rutikuiva (sokeria 1g/), keskitäyteläinen ja kohtalaisen hapokas (happoja 5.9g /l). Jälkimaku oli pitkä ja aromeista erottui mineraalisuutta, heinää, vihreää omenaa, parsaa ja artisokkaa.


Kokonaisuutena viini oli tasapainoinen ja selväpiirteinen. Persoonallisuutta tälle viinille toi sen katkeromainen vahva maku. Juustojen kanssa viinin maku pehmeni, sen ” ärhäkkyys” väheni ja vivahteikkuus lisääntyi.
______________________________

Pisteet 13,5 / 20 p

Lisätietoa:
Viinitalo Cusumano

_______________________________ 

Viini ja ruoka

Viinin kanssa maistelimme belgialaisia juustoja:

  • Oud Brugge Vieux, leikattava goudatyyppinen juusto, kypsytetty 12kk, rasvapitoisuus 33%, suolapitoisuus 2,3%.
  • La Ramée, mausteinen, voimakas puolikova luostarijuusto. Kosteissa kellareissa tapahtuvan kypsymisjakson aikana sen kuori pestään säännöllisesti La Ramée -luostarioluella
  • Watou, miedonmakuinen puolikova olutjuusto
  • Fleur de Fagne, kermainen pehmeä juusto
  • Herve Société Doux, voimakas, mausteinen pehmeä juusto
Yleensä olemme yhdistäneet juustoja punaviinin tai makeaan valkoviiniin. Ennakkoluulottomasti kokeilimme tällä kertaa tätä hyvin kuivaa valkoviiniä makupariksi juustoille. 

Parhaiten näistä juustoista tämän viinin kanssa sopivat mielestämme kovat, pidempään kypsytetyt, voimakkaat juustot, kuten Oud Brugge ja La Ramée. Viiniä suosittelemme myös rasvaiselle kalalle, äyriäisille ja tapaksille.
______________________________

Lue myös:

Punaviini Etnan rinteiltä...
Planeta Etna Rosso 2017 – hapokas punaviini NerelloMascalese -rypäleestä
______________________________

Liity Viinihetken harrastajaporukkaan! Tilaa uutiskirje, Viiniviesti.


______________________________

SUOSITUIMMAT

Punaviini Il Barone Rosso 2018 ja Tagliatellea metsäsieni-sinihomejuustokastikkeella

Lokakuun viileään päivään sopi hyvin italialainen kevyt punaviini Il Barone Rosso 2018 ja pastaruoka Tagliatellea metsäsieni-sinihomejuustokastikkeella (Resepti) Rosa Viini & Ruoka yhteistyö sai jatkoa tämän maukkaan yhdistelmän muodossa. Il Barone Rosso 2018 Il Barone Rosson tuottaja on viinitila, joka on pysynyt saman perheen omistuksessa jo kolmen sukupolven ajan. Tämä punaviini on yksi heidän suosituimmista tuotteistaan. Viini on 100% Sangiovese -rypäleestä valmistettu. Sangiovese on Italian viljellyin rypälelajike ja maan arvostus punaviinimaana on pitkälti Sangiovesen ansiota. Toscanasta kotoisin oleva rypäle viihtyy parhaiten lämpimässä ilmastossa ja vaatii melko pitkän kasvukauden. Parhaat viininsä se tuottaa kasvaessaan kalkkipitoisessa sorassa. Maistelukokemukset Lasissa viini oli kirkas, väriltään rubiinipunainen ja syvyydeltään kohtalaisen voimakas. Viskositeetti oli yllättävän korkea. Tuoksu oli nuorelle viinille tyypillinen ja voimakkaan

Piqueras Gold Label 2016 – ryhdikästä punaviiniä kreikkalaiselle perinneruoalle

  Pitkästä, pitkästä aikaa teimme kreikkalaista kansallisruokaa, Stifadoa . Tätä herkkua olemme aikoinaan syöneet Kreikan matkoilla ja siihen ihastuneena olemme sittemmin valmistaneet sitä myös kotikeittiössä. Tällä kertaa tämän herkullisen lihapadan tekemiseen innoitti vuolukivestä valmistettu Uunikko -pata, joka sopii erinomaisesti kaikkiin pitkää haudutusta vaativiin pataruokiin. Samalla kokeilimme uutta Stifado-ohjetta Rosa Viini & Ruokakerhon reseptivalikoimasta. Viiniksi tälle reseptille valitsimme espanjalaisen luomupunaviinin, Piqueras Gold Label 2016 (näytepullo, Rosa Viini & Ruoka) Piqueras Gold Label 2016 Piqueras Gold Label 2016 tulee Espanjan Almansasta. Viini on kolmen rypäleen sekoitus: Monastrell 70%, Garnacha Tintorera 20% ja Syrah 10%. Viinitarha sijaitsee 800-900 metrin korkeudessa ja on luonnonmukaisesti viljelty. Maaperä on hiekkaista ja kalkkikivipitoista.  Piqueras Gold Label 2016 on saanut tänä vuonna useita kansainvälisiä pal

Punaviini Nugan Alfredo Passo Appassimento 2016 ja hunajaisia grillipihvejä

Vielä on kesää jäljellä ja suunnitelmissa oli grillata ulkona, mutta sateisesta säästä johtuen pihagrilli vaihtuikin parillapannuun. Possupihvien lisäksi pannulla tirisi puolikkaita puna- ja valkosipuleita sekä limeä. Rosa Ruoka&Viini -yhteistyön merkeissä meille tarjoutui mahdollisuus maistaa australialainen italiaisella appassimento - menetelmällä tehty punaviini, Nugan Alfredo Passo Appassimento 2016. Nugan Alfredo Passo Appassimento 2016 Nugan Alfredo Passo Appassimento on kunnianosoitus Nugan Estate -viinitilan perustajalle Alfredo Nuganille ja hänen intohimoiselle visiolleen laadukkaista ja upeista viineistä. Nykyään Nugan Estate -viinitilaa johtavat hänen lapsenlapsensa. Nugan Estate on tunnettu runsaista ja täyteläisistä punaviineistään. Tämä maistelemamme punaviini on peräisin premium -viinitarhasta, joka sijaitsee Riverinassa Australian Uudessa Etelä-Walesissa (New South Wales).  Australian New South Wales on tunnettu siitä, että viiniköynnös