Siirry pääsisältöön

Lustau Fino 3 En Rama De Jerez De La Frontera - kuivaa sherryä ja tapaksiaViinihetki espanjalaisittain. Sherry ja tapakset kuuluvat erottamattomana osana Espanjan andalusialaiseen ruokakulttuuriin. Sherryn sanotaan olevan hyvä viinivalinta, kun pöytään katetaan pientä syötävää.


Sana ”tapa” tarkoittaa espanjan kielessä kantta. Se viittaa pieneen leipäpalaan, jolla viinilasi suojattiin kärpäsiltä. Leipäpalan päällä oli usein ilmakuivattua kinkkua tai juustoa. Nykyisin tapasvalikoimat ovat hyvin monipuolisia ja raaka-aineiltaan värikkäitä.

Lustau Fino 3 En Rama De Jerez De La Frontera


Sherry valmistetaan nykyisin lähes aina yhdestä rypälelajikkeesta, Palominosta. Sen osuus Jerezin viljelyalasta on 95 %. Muita lajikkeita ovat Pedro Ximénenez ja Palomino de Jerez.
Bodegas Lustau julkaisi keväällä 2017 uuden sarjan 3 en Rama sherryistä. Nämä ovat kolme biologisesti vanhennettua viiniä, jotka tulevat jokaisesta Sherryn alueen kolmesta kaupungista: Fino Jerez de la Fronterasta, Manzanilla Sanlúcar de Barramedasta ja Fino El Puerto de Santa Maríasta. 
Viinit pullotetaan suoraan tynnyristä ilman lisäkäsittelyä. Tämä on en Rama -tyyli, jota pidetään sherryn perinteisimpänä pullotustapana. 3 en Rama sherryjen tavoitteena on korostaa kunkin alueen paikallisen mikroilmaston vaikutusta viinin luonteeseen. 
Lustaun kolmen sherryn kokoelma on esimerkki jokaisen kaupungin tyylistä. Kolme viiniä, kolme kaupunkia, kolme persoonallisuutta: kuiva, mineraalinen ja pähkinäinen Fino Jerez de la Frontera; tuore, monimuotoinen ja hedelmäinen Manzanilla Sanlúcar de Barrameda; sekä merellinen ja täyteläinen Fino El Puerto de Santa María. Lustaun filosofia on säilynyt muuttumattomana vuodesta 1896 lähtien: tavoitteena on tarjota kuluttajille laajin valikoima Sherry-erikoisuuksia.

Sherry, väkevöity viini


Sherryn kypsytyksen erikoisuus on viinin tasaiseen laatuun tähtäävä criadera- ja solerajärjestelmä. Järjestelmän perusperiaatetta voidaan verrata suomalaisen ruisleivän leipäjuureen, jossa uusi leipätaikina saa luonteenomaiset piirteensä vanhalta leivältä. Näin ruisleivän ainutlaatuinen maku säilyy vuodesta toiseen. Myös sherryn kypsytyksessä criadera- ja solerajärjestelmässä nuorta viiniä sekoitetaan kypsemmän viinin joukkoon. Näin taataan sherryn tasainen laatu vuodesta toiseen.
Sherry on väkevöity viini. Väkevöittäminen tapahtuu siten, että rypäletislettä sekoitetaan pieniä määriä uuden viinin joukkoon useiden viikkojen ajan. Väkevöinnin jälkeen viinin annetaan rauhoittua väkevöintitankeissa vielä muutaman viikon ajan. Fino -viinierät väkevöidään n. 15 prosentin vahvuuteen.

Maistelukokemukset 


Viini oli ulkonäöltään kirkas, sävyltään oljenkeltainen ja viskositeetiltaan keskinkertainen. Tuoksu oli puhdas ja kohtalaisen voimakas. Aromeina erottui kasvis- ja juuresmaisia tuoksuja sekä hiivaa ja briossia.
Viini oli erittäin kuiva, sisälsi sokeria vain 1g/litra. Maultaan se oli kohtalaisen täyteläinen, runsaan hedelmäinen ja mineraalinen. Hapokkuus oli melko korkea, mikä antoi viinille persoonallista särmikyyttä. Aromeista löytyi vihreää paprikaa, paahteisuutta ja hiivaisuutta. Viinin jälkimaku oli pitkä.
Viinin luonnetta kuvaa hyvin temperamenttinen flamenco.
Kokonaisuutena Lustau Fino 3 En Rama De Jerez De La Frontera ja tapakset olivat luonteva yhdistelmä. Parhaiten sherryn vahvaan makumaailmaan soveltuivat anjovistäytteiset oliivit ja yrttiset minipossuvartaat. Juustoille ja espanjalaiselle ilmakuivatulle kinkulle sherryn maku tuntui  liian voimakkaalta. Muita ateriavaihtoehtoja voisivat olla esimerkiksi täyteläiset sienikeitot ja vaikkapa äyriäispaella.
____________________________________

Pisteet 13,5 /20p


Lisätietoa: Bodegas Lustau

____________________________________Espanjalaiset tapakset


  • Ilmakuivattu espanjalainen serranokinkku, Spanish Serrano Ham, Dry-Cured
  • Kypsennettyä yrttimarinoitua sianlihaa vartaassa,  Pinchitos de cerdo a las finas hierbas
  • Espanjalaisia juustoja: Queso Iberico, Queso de cabra, Queso Manchego g.ll
  • Anjovistäytteisiä oliiveja, Aceitunas verdes rellenas de Anchoa
  • Tomaatilla, oreganolla, valkosipulla ja persiljalla maustettua paahdettua leipää, Pan tostado con tomate y orégano, ajo y perejil.
__________________________________

Lähteet: 

Uusitalo Antti. 2010. Sherry
__________________________________

Lue myös:__________________________________

SUOSITUIMMAT

Punaviini Il Barone Rosso 2018 ja Tagliatellea metsäsieni-sinihomejuustokastikkeella

Lokakuun viileään päivään sopi hyvin italialainen kevyt punaviini Il Barone Rosso 2018 ja pastaruoka Tagliatellea metsäsieni-sinihomejuustokastikkeella (Resepti) Rosa Viini & Ruoka yhteistyö sai jatkoa tämän maukkaan yhdistelmän muodossa. Il Barone Rosso 2018 Il Barone Rosson tuottaja on viinitila, joka on pysynyt saman perheen omistuksessa jo kolmen sukupolven ajan. Tämä punaviini on yksi heidän suosituimmista tuotteistaan. Viini on 100% Sangiovese -rypäleestä valmistettu. Sangiovese on Italian viljellyin rypälelajike ja maan arvostus punaviinimaana on pitkälti Sangiovesen ansiota. Toscanasta kotoisin oleva rypäle viihtyy parhaiten lämpimässä ilmastossa ja vaatii melko pitkän kasvukauden. Parhaat viininsä se tuottaa kasvaessaan kalkkipitoisessa sorassa. Maistelukokemukset Lasissa viini oli kirkas, väriltään rubiinipunainen ja syvyydeltään kohtalaisen voimakas. Viskositeetti oli yllättävän korkea. Tuoksu oli nuorelle viinille tyypillinen ja voimakkaan

Punaviini Nugan Alfredo Passo Appassimento 2016 ja hunajaisia grillipihvejä

Vielä on kesää jäljellä ja suunnitelmissa oli grillata ulkona, mutta sateisesta säästä johtuen pihagrilli vaihtuikin parillapannuun. Possupihvien lisäksi pannulla tirisi puolikkaita puna- ja valkosipuleita sekä limeä. Rosa Ruoka&Viini -yhteistyön merkeissä meille tarjoutui mahdollisuus maistaa australialainen italiaisella appassimento - menetelmällä tehty punaviini, Nugan Alfredo Passo Appassimento 2016. Nugan Alfredo Passo Appassimento 2016 Nugan Alfredo Passo Appassimento on kunnianosoitus Nugan Estate -viinitilan perustajalle Alfredo Nuganille ja hänen intohimoiselle visiolleen laadukkaista ja upeista viineistä. Nykyään Nugan Estate -viinitilaa johtavat hänen lapsenlapsensa. Nugan Estate on tunnettu runsaista ja täyteläisistä punaviineistään. Tämä maistelemamme punaviini on peräisin premium -viinitarhasta, joka sijaitsee Riverinassa Australian Uudessa Etelä-Walesissa (New South Wales).  Australian New South Wales on tunnettu siitä, että viiniköynnös

Piqueras Gold Label 2016 – ryhdikästä punaviiniä kreikkalaiselle perinneruoalle

  Pitkästä, pitkästä aikaa teimme kreikkalaista kansallisruokaa, Stifadoa . Tätä herkkua olemme aikoinaan syöneet Kreikan matkoilla ja siihen ihastuneena olemme sittemmin valmistaneet sitä myös kotikeittiössä. Tällä kertaa tämän herkullisen lihapadan tekemiseen innoitti vuolukivestä valmistettu Uunikko -pata, joka sopii erinomaisesti kaikkiin pitkää haudutusta vaativiin pataruokiin. Samalla kokeilimme uutta Stifado-ohjetta Rosa Viini & Ruokakerhon reseptivalikoimasta. Viiniksi tälle reseptille valitsimme espanjalaisen luomupunaviinin, Piqueras Gold Label 2016 (näytepullo, Rosa Viini & Ruoka) Piqueras Gold Label 2016 Piqueras Gold Label 2016 tulee Espanjan Almansasta. Viini on kolmen rypäleen sekoitus: Monastrell 70%, Garnacha Tintorera 20% ja Syrah 10%. Viinitarha sijaitsee 800-900 metrin korkeudessa ja on luonnonmukaisesti viljelty. Maaperä on hiekkaista ja kalkkikivipitoista.  Piqueras Gold Label 2016 on saanut tänä vuonna useita kansainvälisiä pal