Siirry pääsisältöön

Lustau Fino 3 En Rama De Jerez De La Frontera - kuivaa sherryä ja tapaksiaViinihetki espanjalaisittain. Sherry ja tapakset kuuluvat erottamattomana osana Espanjan andalusialaiseen ruokakulttuuriin. Sherryn sanotaan olevan hyvä viinivalinta, kun pöytään katetaan pientä syötävää.


Sana ”tapa” tarkoittaa espanjan kielessä kantta. Se viittaa pieneen leipäpalaan, jolla viinilasi suojattiin kärpäsiltä. Leipäpalan päällä oli usein ilmakuivattua kinkkua tai juustoa. Nykyisin tapasvalikoimat ovat hyvin monipuolisia ja raaka-aineiltaan värikkäitä.

Lustau Fino 3 En Rama De Jerez De La Frontera


Sherry valmistetaan nykyisin lähes aina yhdestä rypälelajikkeesta, Palominosta. Sen osuus Jerezin viljelyalasta on 95 %. Muita lajikkeita ovat Pedro Ximénenez ja Palomino de Jerez.
Bodegas Lustau julkaisi keväällä 2017 uuden sarjan 3 en Rama sherryistä. Nämä ovat kolme biologisesti vanhennettua viiniä, jotka tulevat jokaisesta Sherryn alueen kolmesta kaupungista: Fino Jerez de la Fronterasta, Manzanilla Sanlúcar de Barramedasta ja Fino El Puerto de Santa Maríasta. 
Viinit pullotetaan suoraan tynnyristä ilman lisäkäsittelyä. Tämä on en Rama -tyyli, jota pidetään sherryn perinteisimpänä pullotustapana. 3 en Rama sherryjen tavoitteena on korostaa kunkin alueen paikallisen mikroilmaston vaikutusta viinin luonteeseen. 
Lustaun kolmen sherryn kokoelma on esimerkki jokaisen kaupungin tyylistä. Kolme viiniä, kolme kaupunkia, kolme persoonallisuutta: kuiva, mineraalinen ja pähkinäinen Fino Jerez de la Frontera; tuore, monimuotoinen ja hedelmäinen Manzanilla Sanlúcar de Barrameda; sekä merellinen ja täyteläinen Fino El Puerto de Santa María. Lustaun filosofia on säilynyt muuttumattomana vuodesta 1896 lähtien: tavoitteena on tarjota kuluttajille laajin valikoima Sherry-erikoisuuksia.

Sherry, väkevöity viini


Sherryn kypsytyksen erikoisuus on viinin tasaiseen laatuun tähtäävä criadera- ja solerajärjestelmä. Järjestelmän perusperiaatetta voidaan verrata suomalaisen ruisleivän leipäjuureen, jossa uusi leipätaikina saa luonteenomaiset piirteensä vanhalta leivältä. Näin ruisleivän ainutlaatuinen maku säilyy vuodesta toiseen. Myös sherryn kypsytyksessä criadera- ja solerajärjestelmässä nuorta viiniä sekoitetaan kypsemmän viinin joukkoon. Näin taataan sherryn tasainen laatu vuodesta toiseen.
Sherry on väkevöity viini. Väkevöittäminen tapahtuu siten, että rypäletislettä sekoitetaan pieniä määriä uuden viinin joukkoon useiden viikkojen ajan. Väkevöinnin jälkeen viinin annetaan rauhoittua väkevöintitankeissa vielä muutaman viikon ajan. Fino -viinierät väkevöidään n. 15 prosentin vahvuuteen.

Maistelukokemukset 


Viini oli ulkonäöltään kirkas, sävyltään oljenkeltainen ja viskositeetiltaan keskinkertainen. Tuoksu oli puhdas ja kohtalaisen voimakas. Aromeina erottui kasvis- ja juuresmaisia tuoksuja sekä hiivaa ja briossia.
Viini oli erittäin kuiva, sisälsi sokeria vain 1g/litra. Maultaan se oli kohtalaisen täyteläinen, runsaan hedelmäinen ja mineraalinen. Hapokkuus oli melko korkea, mikä antoi viinille persoonallista särmikyyttä. Aromeista löytyi vihreää paprikaa, paahteisuutta ja hiivaisuutta. Viinin jälkimaku oli pitkä.
Viinin luonnetta kuvaa hyvin temperamenttinen flamenco.
Kokonaisuutena Lustau Fino 3 En Rama De Jerez De La Frontera ja tapakset olivat luonteva yhdistelmä. Parhaiten sherryn vahvaan makumaailmaan soveltuivat anjovistäytteiset oliivit ja yrttiset minipossuvartaat. Juustoille ja espanjalaiselle ilmakuivatulle kinkulle sherryn maku tuntui  liian voimakkaalta. Muita ateriavaihtoehtoja voisivat olla esimerkiksi täyteläiset sienikeitot ja vaikkapa äyriäispaella.
____________________________________

Pisteet 13,5 /20p


Lisätietoa: Bodegas Lustau

____________________________________Espanjalaiset tapakset


  • Ilmakuivattu espanjalainen serranokinkku, Spanish Serrano Ham, Dry-Cured
  • Kypsennettyä yrttimarinoitua sianlihaa vartaassa,  Pinchitos de cerdo a las finas hierbas
  • Espanjalaisia juustoja: Queso Iberico, Queso de cabra, Queso Manchego g.ll
  • Anjovistäytteisiä oliiveja, Aceitunas verdes rellenas de Anchoa
  • Tomaatilla, oreganolla, valkosipulla ja persiljalla maustettua paahdettua leipää, Pan tostado con tomate y orégano, ajo y perejil.
__________________________________

Lähteet: 

Uusitalo Antti. 2010. Sherry
__________________________________

Lue myös:__________________________________

SUOSITUIMMAT

Orgaaninen punaviini Heartwood Zinfandel 2015

Tällä kertaa meille viinihetken tarjosi pitkäaikainen ystävämme, joka on myös innokas viiniharrastaja. Italialainen  Heartwood Zinfandel 2015 oli matkannut maisteluhetkeemme Ruotsin Haaparannasta, sillä Suomen Alkossa sitä ei ole tarjolla. Luomuviinejä olemme aiemminkin maistelleet, mutta harvakseltaan, johtuen ilmeisesti siitä, että mitään ahaa -elämyksiä ne eivät ole tähän saakka tarjonneet. Tämän viinin etiketissä mainittiin teksti organic wine . Orgaanisia viinejä valmistetaan luonnonmukaisesti viljellyistä rypäleistä, joissa ei käytetä hyönteismyrkkyjä, kasvinsuojeluaineita eikä keinolannoitteita. Säilöntäaineita ei myöskään käytetä missään osassa prosessia (ks. linkki tekstin lopussa, orgaaninen viini). Lasissa tämä viini oli väriltään läpinäkymätön, syvä, lähes musta. Tuoksu ei yllättäen avautunut juuri ollenkaan, vaikka viini oli dekantoituna karahvissa tunnin verran ennen nauttimista. Olisiko voinut olla pidempäänkin? Maultaan viini oli yllättävän kevyt Zinf

Alkuviini Pietra 2016 – luonteikasta punaviiniä Susumaniello -rypäleestä

Hyvä makupari: Pietra Susumaniello 2016 ja italialainen lampaanmaitojuusto Pecorino Romano  (edessä) Vuoden rypäleteema jatkuu. Tällä kertaa vuorossa oli punainen rypäle Susumaniello Etelä-Italian itärannikolta Apuliasta (Pugliasta). Pietra Susumaniello 2016 - viiniharvinaisuuden saimme lahjaksi tyttäreltämme keväällä 2019.  Tämän viinin kanssa olisi voinut tarjota vahvaa liharuokaa, jopa riistaa. Viinille on kuitenkin suositeltu myös vahvoja, suolaisia juustoja. Tällainen on esimerkiksi Pecorino Romano , italialainen lampaanmaitojuusto , jota maistelimme viinin kanssa. Susumaniello -rypäle Susumaniello on yksi maailman harvinaisimmista viinirypälajikkeista. Rypäleen alkuperästä on monenlaisia teorioita. Todennäköisesti rypäle on tullut Italian Apuliaan Adrianmeren yli ehkä Kreikasta tai Kroatian Dalmatian rannikolta. Nykyisin sitä viljellään lähes yksinomaan Apulian Salenton ja Brindisin kaupunkia ympäröivillä alueilla. Susumaniello-rypäle on väriltää

Pipoli Aglianico Del Vulture 2017 – mausteista ja marjaista punaviiniä Aglianico-rypäleestä

Vuoden viimeiseen rypäletastingiin valitsimme viinin edelleen tuliperäiseltä alueelta Etelä-Italiasta, mutta tällä kertaa mantereen puolelta. Edellisen rypäletastingin viini oli peräisin Sisiliasta Etnan rinteiltä. Tämänkertainen viini tulee Monte Vulturen rinteillä kasvaneista rypäleistä. Aglianico -rypäleestä tehtyjä viinejä suositellaan yleensä vahvojen liharuokien seuralaiseksi, mutta halusimme nyt kokeilla sen sopivuutta uunissa paahdetun ankan kumppanina. Mahdollisesti maailman vanhin viljelty rypäle – Aglianico Tämä muinaisen rypäleen nimi Aglianico on vakiintunut käyttöön 1500-luvun alusta. Tätä ennen rypälettä kutsuttiin nimellä Ellenico. Rypäleen alkuperästä ollaan monta mieltä. Erään teorian mukaan Kreikan uudisasukkaat toivat sen eteläiseen Italiaan noin 800 eaa, jolloin sen nimi oli Vitis hellenica (kreikkalainen viiniköynnös). Rypäle oli Rooman vallan aikana todennäköisesti silloisen maailman kalleimman viinin Falernian tärkein rypälelajike. Toisen teor