Sana ”tapa” tarkoittaa espanjan kielessä kantta. Se viittaa
pieneen leipäpalaan, jolla viinilasi suojattiin kärpäsiltä. Leipäpalan päällä oli
usein ilmakuivattua kinkkua tai juustoa. Nykyisin tapasvalikoimat ovat hyvin
monipuolisia ja raaka-aineiltaan värikkäitä.
Lustau Fino 3 En Rama De Jerez De La Frontera
Sherry valmistetaan nykyisin lähes aina yhdestä rypälelajikkeesta, Palominosta. Sen osuus Jerezin viljelyalasta on 95 %. Muita lajikkeita ovat
Pedro Ximénenez ja Palomino de Jerez.
Bodegas Lustau julkaisi keväällä 2017 uuden sarjan 3 en
Rama sherryistä. Nämä ovat kolme biologisesti vanhennettua viiniä, jotka
tulevat jokaisesta Sherryn alueen kolmesta kaupungista: Fino
Jerez de la Fronterasta, Manzanilla Sanlúcar de Barramedasta ja Fino El Puerto de Santa Maríasta.
Viinit pullotetaan suoraan tynnyristä ilman lisäkäsittelyä. Tämä on en Rama
-tyyli, jota pidetään sherryn perinteisimpänä pullotustapana. 3 en Rama sherryjen
tavoitteena on korostaa kunkin alueen paikallisen mikroilmaston vaikutusta viinin
luonteeseen.
Lustaun kolmen sherryn kokoelma on esimerkki jokaisen kaupungin tyylistä. Kolme
viiniä, kolme kaupunkia, kolme persoonallisuutta: kuiva, mineraalinen ja
pähkinäinen Fino Jerez de la Frontera; tuore, monimuotoinen ja hedelmäinen
Manzanilla Sanlúcar de Barrameda; sekä merellinen ja täyteläinen Fino El Puerto
de Santa María. Lustaun filosofia on säilynyt muuttumattomana vuodesta 1896 lähtien:
tavoitteena on tarjota kuluttajille laajin valikoima Sherry-erikoisuuksia.
Sherry, väkevöity viini
Sherryn kypsytyksen erikoisuus on viinin tasaiseen laatuun tähtäävä
criadera- ja solerajärjestelmä. Järjestelmän perusperiaatetta voidaan verrata
suomalaisen ruisleivän leipäjuureen, jossa uusi leipätaikina saa
luonteenomaiset piirteensä vanhalta leivältä. Näin ruisleivän ainutlaatuinen
maku säilyy vuodesta toiseen. Myös sherryn kypsytyksessä criadera- ja solerajärjestelmässä
nuorta viiniä sekoitetaan kypsemmän viinin joukkoon. Näin taataan sherryn
tasainen laatu vuodesta toiseen.
Sherry on väkevöity viini. Väkevöittäminen tapahtuu siten, että rypäletislettä
sekoitetaan pieniä määriä uuden viinin joukkoon useiden viikkojen ajan.
Väkevöinnin jälkeen viinin annetaan rauhoittua väkevöintitankeissa vielä
muutaman viikon ajan. Fino -viinierät väkevöidään n. 15 prosentin vahvuuteen.
Maistelukokemukset
Viini oli ulkonäöltään kirkas, sävyltään oljenkeltainen ja viskositeetiltaan keskinkertainen. Tuoksu oli puhdas ja kohtalaisen voimakas. Aromeina erottui
kasvis- ja juuresmaisia tuoksuja sekä hiivaa ja briossia.
Viini oli erittäin kuiva, sisälsi sokeria vain 1g/litra.
Maultaan se oli kohtalaisen täyteläinen, runsaan hedelmäinen ja mineraalinen.
Hapokkuus oli melko korkea, mikä antoi viinille persoonallista särmikyyttä. Aromeista
löytyi vihreää paprikaa, paahteisuutta ja hiivaisuutta. Viinin jälkimaku oli
pitkä.
Viinin luonnetta kuvaa hyvin temperamenttinen flamenco.
Kokonaisuutena Lustau Fino 3 En Rama De Jerez De La Frontera
ja tapakset olivat luonteva yhdistelmä. Parhaiten sherryn vahvaan makumaailmaan
soveltuivat anjovistäytteiset oliivit ja yrttiset minipossuvartaat. Juustoille ja
espanjalaiselle ilmakuivatulle kinkulle sherryn maku tuntui liian
voimakkaalta. Muita ateriavaihtoehtoja voisivat olla esimerkiksi täyteläiset
sienikeitot ja vaikkapa äyriäispaella.
____________________________________
____________________________________
Pisteet 13,5 /20p
Lisätietoa: Bodegas Lustau
____________________________________
Espanjalaiset tapakset
- Ilmakuivattu espanjalainen serranokinkku, Spanish Serrano Ham, Dry-Cured
- Kypsennettyä yrttimarinoitua sianlihaa vartaassa, Pinchitos de cerdo a las finas hierbas
- Espanjalaisia juustoja: Queso Iberico, Queso de cabra, Queso Manchego g.ll
- Anjovistäytteisiä oliiveja, Aceitunas verdes rellenas de Anchoa
- Tomaatilla, oreganolla, valkosipulla ja persiljalla maustettua paahdettua leipää, Pan tostado con tomate y orégano, ajo y perejil.
__________________________________
Lähteet:
Uusitalo Antti. 2010. Sherry
__________________________________
__________________________________
Lue myös:
__________________________________