Siirry pääsisältöön

Lustau Fino 3 En Rama De Jerez De La Frontera - kuivaa sherryä ja tapaksia



Viinihetki espanjalaisittain. Sherry ja tapakset kuuluvat erottamattomana osana Espanjan andalusialaiseen ruokakulttuuriin. Sherryn sanotaan olevan hyvä viinivalinta, kun pöytään katetaan pientä syötävää.


Sana ”tapa” tarkoittaa espanjan kielessä kantta. Se viittaa pieneen leipäpalaan, jolla viinilasi suojattiin kärpäsiltä. Leipäpalan päällä oli usein ilmakuivattua kinkkua tai juustoa. Nykyisin tapasvalikoimat ovat hyvin monipuolisia ja raaka-aineiltaan värikkäitä.

Lustau Fino 3 En Rama De Jerez De La Frontera


Sherry valmistetaan nykyisin lähes aina yhdestä rypälelajikkeesta, Palominosta. Sen osuus Jerezin viljelyalasta on 95 %. Muita lajikkeita ovat Pedro Ximénenez ja Palomino de Jerez.
Bodegas Lustau julkaisi keväällä 2017 uuden sarjan 3 en Rama sherryistä. Nämä ovat kolme biologisesti vanhennettua viiniä, jotka tulevat jokaisesta Sherryn alueen kolmesta kaupungista: Fino Jerez de la Fronterasta, Manzanilla Sanlúcar de Barramedasta ja Fino El Puerto de Santa Maríasta. 
Viinit pullotetaan suoraan tynnyristä ilman lisäkäsittelyä. Tämä on en Rama -tyyli, jota pidetään sherryn perinteisimpänä pullotustapana. 3 en Rama sherryjen tavoitteena on korostaa kunkin alueen paikallisen mikroilmaston vaikutusta viinin luonteeseen. 
Lustaun kolmen sherryn kokoelma on esimerkki jokaisen kaupungin tyylistä. Kolme viiniä, kolme kaupunkia, kolme persoonallisuutta: kuiva, mineraalinen ja pähkinäinen Fino Jerez de la Frontera; tuore, monimuotoinen ja hedelmäinen Manzanilla Sanlúcar de Barrameda; sekä merellinen ja täyteläinen Fino El Puerto de Santa María. Lustaun filosofia on säilynyt muuttumattomana vuodesta 1896 lähtien: tavoitteena on tarjota kuluttajille laajin valikoima Sherry-erikoisuuksia.

Sherry, väkevöity viini


Sherryn kypsytyksen erikoisuus on viinin tasaiseen laatuun tähtäävä criadera- ja solerajärjestelmä. Järjestelmän perusperiaatetta voidaan verrata suomalaisen ruisleivän leipäjuureen, jossa uusi leipätaikina saa luonteenomaiset piirteensä vanhalta leivältä. Näin ruisleivän ainutlaatuinen maku säilyy vuodesta toiseen. Myös sherryn kypsytyksessä criadera- ja solerajärjestelmässä nuorta viiniä sekoitetaan kypsemmän viinin joukkoon. Näin taataan sherryn tasainen laatu vuodesta toiseen.
Sherry on väkevöity viini. Väkevöittäminen tapahtuu siten, että rypäletislettä sekoitetaan pieniä määriä uuden viinin joukkoon useiden viikkojen ajan. Väkevöinnin jälkeen viinin annetaan rauhoittua väkevöintitankeissa vielä muutaman viikon ajan. Fino -viinierät väkevöidään n. 15 prosentin vahvuuteen.

Maistelukokemukset 


Viini oli ulkonäöltään kirkas, sävyltään oljenkeltainen ja viskositeetiltaan keskinkertainen. Tuoksu oli puhdas ja kohtalaisen voimakas. Aromeina erottui kasvis- ja juuresmaisia tuoksuja sekä hiivaa ja briossia.
Viini oli erittäin kuiva, sisälsi sokeria vain 1g/litra. Maultaan se oli kohtalaisen täyteläinen, runsaan hedelmäinen ja mineraalinen. Hapokkuus oli melko korkea, mikä antoi viinille persoonallista särmikyyttä. Aromeista löytyi vihreää paprikaa, paahteisuutta ja hiivaisuutta. Viinin jälkimaku oli pitkä.
Viinin luonnetta kuvaa hyvin temperamenttinen flamenco.
Kokonaisuutena Lustau Fino 3 En Rama De Jerez De La Frontera ja tapakset olivat luonteva yhdistelmä. Parhaiten sherryn vahvaan makumaailmaan soveltuivat anjovistäytteiset oliivit ja yrttiset minipossuvartaat. Juustoille ja espanjalaiselle ilmakuivatulle kinkulle sherryn maku tuntui  liian voimakkaalta. Muita ateriavaihtoehtoja voisivat olla esimerkiksi täyteläiset sienikeitot ja vaikkapa äyriäispaella.
____________________________________

Pisteet 13,5 /20p


Lisätietoa: Bodegas Lustau

____________________________________



Espanjalaiset tapakset


  • Ilmakuivattu espanjalainen serranokinkku, Spanish Serrano Ham, Dry-Cured
  • Kypsennettyä yrttimarinoitua sianlihaa vartaassa,  Pinchitos de cerdo a las finas hierbas
  • Espanjalaisia juustoja: Queso Iberico, Queso de cabra, Queso Manchego g.ll
  • Anjovistäytteisiä oliiveja, Aceitunas verdes rellenas de Anchoa
  • Tomaatilla, oreganolla, valkosipulla ja persiljalla maustettua paahdettua leipää, Pan tostado con tomate y orégano, ajo y perejil.
__________________________________

Lähteet: 

Uusitalo Antti. 2010. Sherry
__________________________________

Lue myös:



__________________________________

SUOSITUIMMAT

Punaviini Château Monbrison 1994 – arvokkaasti ikääntynyt ranskalainen

Viime aikoina olemme maistelleet peräkkäin useita nuoria viinejä. Vastapainoksi otimme maisteltavaksi viinikaapissamme säilytyksessä olleen tänä vuonna tasavuosia täyttävän punaviinin Ranskan Bordeaux’n alueelta, Château Monbrison 1994. Tämä viini sai meidät uppoutumaan muistoihin.  Kun tämän kyseisen viinin rypäleet kasvoivat ja kypsyivät Margaux’n kylässä Ranskassa, perheemme asui Suomen tunnetuimmassa ympyräkaupungissa ja olimme viettämässä kesää meren rannalla. Meille entisille Järvi-Suomen asukeille meri elementtinä teki suuren vaikutuksen. Juhannus meren rannalla oli ikimuistoinen. Tuon kesän jälkeen asuinpaikkakuntamme onkin jo vaihtunut useamman kerran. On juhlallinen hetki avata iäkäs viinipullo ja juoda omaa sekä viinin historiaa. 😊  Viinin ikääntymisen salaisuus ”Jos viini olisi auto, tanniineista rakentuisi runko. Alkoholi toimisi moottorina ja sokeri pehmentäisi kyytiä pyöreillä renkailla. Hapokkuus on viinin akku, joka herättää kokonaisuuden henkiin.”

Harvinaisia rypälelajikkeita

Innostavinta viiniharrastuksessa on maistella viinejä erilaisista rypäleistä , oppia rypäleiden ominaisuuksia ja oppia tunnistamaan niitä. Rypäleet ovat kiinnostavia myös siksi, että rypälelajikkeita on runsaasti - niissä riittää opiskeltavaa. Parhaiten tietyn rypäleen ominaisuuksia voi havainnoida maistelemalla viiniä, joka on valmistettu ainoastaan yhdestä rypäleestä. Jos rypälelajikkeet eivät ole ennestään tuttuja, on tutustuminen helpointa aloittaa yleisimmistä lajikkeista kuten esimerkiksi Chardonnay ja Cabernet Sauvignon. Tälle sivulle on koottu linkkejä Viinihetken blogiteksteihin, joissa on esitelty hiukan tuntemattomampi rypäle ja siitä 100%:sti tehty viini . Joitakin esiteltyjä rypäleitä voi esiintyä   sekoiteviineissä (esim. Pinot Meunier), mutta tavoitteena on ollut löytää viinejä, jotka on valmistettu ainoastaan yhdestä rypäleestä. AGLIANICO - punaviini CARIGNAN - punaviini CARRICANTE - valkoviini DORNFELDER - punaviini NERELLO MASCALESE - punaviin

Makea valkoviini Unkarista - Tokaji

Vaihteluksi kuiville puna- ja valkoviineille halusimme pitkästä aikaa suun makeaksi.   Blogissa on aiemmin arvioitu useita ranskalaisia Sauternesin alueen makeita valkoviinejä.  Myös Unkarista löytyy maailmankuulu makea valkoviini, Tokaji , johon aikoinaan viininmaistelumme alkuvuosina ihastuimme, mutta joka sittemmin on jäänyt lähes unohduksiin.  Unohduksissa ollutta viiniä ei tietenkään löytynyt myöskään viinikaapistamme. Alkon valikoimissa Tokaji-viinejä on muutamia, joista maisteltavaksi hankimme vuosikerraltaan nuorimman  St Stephans Crown Tokaji 5 Puttonyos 2013. Jalohomeisen viinin synty Unkarin Tokajin alueella on pitkä historia viininviljelyssä. Sen ensimmäinen tarhaluokitus tehtiin jo vuonna 1641 ja Tokajia pidetään myös ensimmäisenä viinialueena, jossa opittiin käyttämään jalohomeisia rypäleitä viinin valmistuksessa.  Historiatietojen mukaan sodat repivät Tokajin aluetta yli 300 vuotta sitten, eikä väestöllä tuolloin ollut juurikaan aikaa paneutua viin