Siirry pääsisältöön

Valkoviini Langwert von Simmern Hattenheimer Mannberg Riesling 2010


Onnea Riesling 13.3.2019! Viinihetki

Saksan Viinitiedotuksen sivuilta sattui silmään, että Risukalla eli Riesling -rypäleellä on syntymäpäivä 13.3.2019. Tästä syntyi idea maistaa jo jonkin verran ikääntynyttä Rieslingin syntysijoilla Saksan Reininlaaksossa tuotettua viiniä nimeltään Langwert von Simmern Hattenheimer Mannberg Riesling 2010. 

Riesling-rypäleen historiaa


Oletetusti villinä kasvaneesta viinilajikkeesta polveutunut Riesling -rypäle on kirjattu ensimmäisen kerran historian kirjoihin 13.3.1435 Saksan Reininlaaksossa. Klaus Kleinfisch, kreivi Johann IV von Katzenelnbogenin sijaishallitsija, osti viiniköynnöksiä istutettaviksi Rüsselsheimiin, Frankfurtin lähellä sijaitsevaan viinitarhaan. 
Sana "Riesling" mainitaan virallisesti ensimmäistä kertaa 13.3.1435 päivätyssä myyntiasiakirjassa, siis 584 vuotta sitten. Viittauksia rypäleeseen löytyy varhaisemmiltakin ajoilta, mutta tästä asiakirjasta juontuu Rieslingin syntymäpäivä, maaliskuun 13. päivä.
Rypäle levisi 1500 -luvulla Moselin ja Reinin jokivarsiin. Tiettävästi ensimmäinen yksistään Rieslingillä istutettu viinitarha, josta Rieslingin tuotanto virallisesti aloitettiin, oli Schloss Johannisbergin tila Rheingaussa vuonna 1720.
Ranskan Alsacen alueelle rypäle istutettiin 1477. Uuteen maailmaan rypäle kulkeutui vuonna 1857, ensin Kaliforniaan ja sitten Washingtonin osavaltioon. Etelä-Australiaan rypäle istutettiin 1880-luvun alussa.

Rieslingin ominaisuudet


Riesling on rypälelajikkeena hyvin elinvoimainen ja se kestää mm. pakkasta hyvin. Riesling rypäleet ovat pyöreitä, tertut pienehköjä ja tiiviitä. Rypäleet ovat usein pilkullisia ja niiden vahapinta on melko voimakas. Riesling sisältää paljon happoja, aromiaineita ja kypsänä myös sokeria. Se on altis jalohomeelle. 
Nykyään Rieslingistä tuotetaan maailmalla monenlaisia viinejä. Siitä tuotetut viinit ovat voimakkaan hapokkaita ja niissä esiintyy pitkän pullokypsytyksen seurauksena petrolimaisia aromeja. Kestävimpiä Rieslingviinejä ovat jalohomeen rusinoimista rypäleistä valmistetut makeat Beerenauslese- ja Trockenbeerenauslese -viinit. Ne voivat oikeissa olosuhteissa säilytettynä olla juomakelpoisia jopa 100 vuotta.
Rieslingin tyypillisiä aromeja ovat kukat, hunaja, sitrukset, persikka, aprikoosi, rusina, mustaherukka, savu, omena ja kuivatut sekahedelmät. Tumman saviliuskeen päällä kasvaneet rypäleet saavat usein selkeän kerosiinisen, petrolisen tai autokorjaamoa muistuttavan aromin.

Langwert von Simmern Hattenheimer Mannberg Riesling 2010


Harva viinitila voi käyttää Guinnessin ennätysten kirjaa markkinoinnissaan, mutta Weingut Langwert von Simmern on listattu maailman vanhimmaksi saman suvun omistuksessa olevaksi viinitilaksi. Tilan juuret juontavat vuoteen 1464.
Rypäleet ovat kasvaneet 6.1 hehtaarin alalla Hattenheimer Mannbergin tarhalla Rheingaussa. Viini on käynyt terästankeissa ja sitä on kypsytetty pulloissa 24 kk. Viini on ns. VDP Verband Deutscher Prädikatsweingüter, joka tarkoittaa Saksan parhaiden viinitilojen yhteenliittymää. Liittymään kuuluu noin 200 tuottajaa, jotka voivat käyttää pulloissaan VDP- kotkatunnusta.
VDP:llä on oma laatuluokituksensa, jossa viinitarhat on jaoteltu laadun perusteella. Langwert von Simmern Hattenheimer Mannberg Riesling 2010 on Qualitätswein Rheingau, Erstes Gewächs. Se tarkoittaa VPD-luokituksen korkeinta laatuluokkaa Rheingaussa vastaten Bourgognen korkeinta Grand Cru laatuluokkaa.

Maistelukokemukset


Lasissa viini oli kirkas, kimmeltävä ja väriltään vaalean kullankeltainen. Viskositeetti oli korkea ja viini liikkui lasissa öljymäisen hitaasti. 
Tuoksu oli puhdas, voimakas ja kehittynyt. Alkutuoksussa oli havaittavissa kohtalaista petroolisuutta, kun taas lopputuoksussa kukkaisuutta ja hunajaa. 
Maku oli kuiva, kohtalaisen täyteläinen ja virkistävän hapokas. Aromeina erottuivat sitrus, vihreä paprika, parsa, kaali ja kasvimaiset sekä mineraaliset vivahteet. Vastoin odotuksiamme hedelmäiset ja kukkaiset aromit, jotka ovat usein tyypillisiä nuorelle Rieslingille, puuttuivat tämän viinin mausta täysin.
Kokonaisuutena viini oli luonteikas ja  tasapainoinen ja olisi ollut varastoitavissa vielä muutaman vuoden. Tastingissa viini sai 15 pistettä (pronssi), mutta uunissa paistetun kuhan kanssa se osoittautui niin loistavaksi ruokaviiniksi, että nostimme pistemäärän hopealle. 

Pisteet 16/20p



Lisätietoa: 


Viinitalo Weingut Langwerth von Simmer

____________________________________
Katso Antti Vahteran tälle viinille suunnittelema ruokaohje (Viinilehti):

Onnea Riesling 13.3.2019! Viinihetki

Seesamisiemenillä kuorrutettua kuhaa, juures-mantelimuhennosta ja voikastiketta

___________________________________

Lue myös:


(Historiatietojen lähde:
Karmavuo, Lihtonen 2005:  Viini ja ruoka)


SEURAA VIINIHETKI -BLOGIA... TILAA VIINIVIESTI!

___________________________________

SUOSITUIMMAT

Orgaaninen punaviini Heartwood Zinfandel 2015

Tällä kertaa meille viinihetken tarjosi pitkäaikainen ystävämme, joka on myös innokas viiniharrastaja. Italialainen  Heartwood Zinfandel 2015 oli matkannut maisteluhetkeemme Ruotsin Haaparannasta, sillä Suomen Alkossa sitä ei ole tarjolla. Luomuviinejä olemme aiemminkin maistelleet, mutta harvakseltaan, johtuen ilmeisesti siitä, että mitään ahaa -elämyksiä ne eivät ole tähän saakka tarjonneet. Tämän viinin etiketissä mainittiin teksti organic wine . Orgaanisia viinejä valmistetaan luonnonmukaisesti viljellyistä rypäleistä, joissa ei käytetä hyönteismyrkkyjä, kasvinsuojeluaineita eikä keinolannoitteita. Säilöntäaineita ei myöskään käytetä missään osassa prosessia (ks. linkki tekstin lopussa, orgaaninen viini). Lasissa tämä viini oli väriltään läpinäkymätön, syvä, lähes musta. Tuoksu ei yllättäen avautunut juuri ollenkaan, vaikka viini oli dekantoituna karahvissa tunnin verran ennen nauttimista. Olisiko voinut olla pidempäänkin? Maultaan viini oli yllättävän kevyt Zinf

Pipoli Aglianico Del Vulture 2017 – mausteista ja marjaista punaviiniä Aglianico-rypäleestä

Vuoden viimeiseen rypäletastingiin valitsimme viinin edelleen tuliperäiseltä alueelta Etelä-Italiasta, mutta tällä kertaa mantereen puolelta. Edellisen rypäletastingin viini oli peräisin Sisiliasta Etnan rinteiltä. Tämänkertainen viini tulee Monte Vulturen rinteillä kasvaneista rypäleistä. Aglianico -rypäleestä tehtyjä viinejä suositellaan yleensä vahvojen liharuokien seuralaiseksi, mutta halusimme nyt kokeilla sen sopivuutta uunissa paahdetun ankan kumppanina. Mahdollisesti maailman vanhin viljelty rypäle – Aglianico Tämä muinaisen rypäleen nimi Aglianico on vakiintunut käyttöön 1500-luvun alusta. Tätä ennen rypälettä kutsuttiin nimellä Ellenico. Rypäleen alkuperästä ollaan monta mieltä. Erään teorian mukaan Kreikan uudisasukkaat toivat sen eteläiseen Italiaan noin 800 eaa, jolloin sen nimi oli Vitis hellenica (kreikkalainen viiniköynnös). Rypäle oli Rooman vallan aikana todennäköisesti silloisen maailman kalleimman viinin Falernian tärkein rypälelajike. Toisen teor

Alkuviini Pietra 2016 – luonteikasta punaviiniä Susumaniello -rypäleestä

Hyvä makupari: Pietra Susumaniello 2016 ja italialainen lampaanmaitojuusto Pecorino Romano  (edessä) Vuoden rypäleteema jatkuu. Tällä kertaa vuorossa oli punainen rypäle Susumaniello Etelä-Italian itärannikolta Apuliasta (Pugliasta). Pietra Susumaniello 2016 - viiniharvinaisuuden saimme lahjaksi tyttäreltämme keväällä 2019.  Tämän viinin kanssa olisi voinut tarjota vahvaa liharuokaa, jopa riistaa. Viinille on kuitenkin suositeltu myös vahvoja, suolaisia juustoja. Tällainen on esimerkiksi Pecorino Romano , italialainen lampaanmaitojuusto , jota maistelimme viinin kanssa. Susumaniello -rypäle Susumaniello on yksi maailman harvinaisimmista viinirypälajikkeista. Rypäleen alkuperästä on monenlaisia teorioita. Todennäköisesti rypäle on tullut Italian Apuliaan Adrianmeren yli ehkä Kreikasta tai Kroatian Dalmatian rannikolta. Nykyisin sitä viljellään lähes yksinomaan Apulian Salenton ja Brindisin kaupunkia ympäröivillä alueilla. Susumaniello-rypäle on väriltää