Siirry pääsisältöön

Punaviini Il Barone Rosso 2018 ja Tagliatellea metsäsieni-sinihomejuustokastikkeella


Punaviini Il Barone Rosso 2018 ja tagliatellea metsäsieni-sinihomejuustokastikkeella, Viinihetki

Lokakuun viileään päivään sopi hyvin italialainen kevyt punaviini Il Barone Rosso 2018 ja pastaruoka Tagliatellea metsäsieni-sinihomejuustokastikkeella (Resepti) Rosa Viini & Ruoka yhteistyö sai jatkoa tämän maukkaan yhdistelmän muodossa.

Viinihetki, Punaviini Il Barone Rosso 2018 ja tagliatellea metsäsieni-sinihomejuustokastikkeella

Il Barone Rosso 2018


Il Barone Rosson tuottaja on viinitila, joka on pysynyt saman perheen omistuksessa jo kolmen sukupolven ajan. Tämä punaviini on yksi heidän suosituimmista tuotteistaan.
Viini on 100% Sangiovese -rypäleestä valmistettu. Sangiovese on Italian viljellyin rypälelajike ja maan arvostus punaviinimaana on pitkälti Sangiovesen ansiota. Toscanasta kotoisin oleva rypäle viihtyy parhaiten lämpimässä ilmastossa ja vaatii melko pitkän kasvukauden. Parhaat viininsä se tuottaa kasvaessaan kalkkipitoisessa sorassa.

Maistelukokemukset

Lasissa viini oli kirkas, väriltään rubiinipunainen ja syvyydeltään kohtalaisen voimakas. Viskositeetti oli yllättävän korkea. Tuoksu oli nuorelle viinille tyypillinen ja voimakkaan marjainen. Aromeina erottuivat mm. vadelma ja kirsikka. 
Maku oli kohtalaisen hedelmäinen ja kevyen hillomainen (sokeria peräti 10g/l). Hapokkuus oli melko alhainen ja samoin tanniinit. Aromeina esiin tulivat tuoksua mukaillen marjat. 
Kokonaisuutena viini oli kevyt, tasapainoinen ja alkoholipitoisuudeltaan maltillinen (12 %). Se sopii hyvin mm. pastaruokien ja pizzan seuraksi, piknikille ja illanistujaisiin seurusteluviiniksi.  

Viiniä muovipullossa?


Il Barone Rosso 2018 on pakattu täysin kierrätettävään 1 litran muovipulloon (norm. pullokoko 0.75l), joka on eräs ympäristöystävällisimmistä pakkausmuodoista. Se on ilmastoystävällinen ja sen hiilijalanjälki on pienempi kuin perinteisen lasipullon.
Muovipullo ei tosin sovellu pitkään säilytettäville viineille, koska se läpäisee happea ja siten viini voi pilaantua nopeammin kuin lasipullossa. Kevyt muovipullo on kuitenkin helppo ottaa mukaan esimerkiksi kesäiselle piknikille.
Lasipulloihin tottuneina meillä oli havaittavissa pientä ennakkoasennetta muovista viinipulloa kohtaan. Miten viini on siinä säilynyt? Minkälaisessa kehitysvaiheessa viini nyt mahtaa olla? Kuinka laadukkaasta viinistä on kyse?
Maisteltumme viiniä havaitsimme, että nuorena juotavalle viinille muovipullo on kelvollinen säilytyspakkaus. Itsestään selvää on, että pullokypsytyksen aromit jäävät tässä tapauksessa puuttumaan. Muovipulloon pakattu viini kannattaa juoda vuoden sisällä.
______________________________________

Pisteet: 13/20 p

Hinta – Alko_

_____________________________________

Punaviini Il Barone Rosso 2018 ja tagliatellea metsäsieni-sinihomejuustokastikkeella, Viinihetki

Viini ja ruoka


Pastat ovat neutraaleja maultaan, joten viinin valintaan vaikuttaa enemmän kastike, täyte tai mausteet. Rosa Viini & Ruoka reseptissä ainesosina pastan lisäksi ovat siitakesienet ja Aurajuusto. Vaihdoimme siitakesienten tilalle pakastimestamme löytyneet metsäsienet.
Metsäsieni-sinihomejuustopastassa sienen ja sinihomejuuston maku hallitsee, joten viini on hyvä valita näiden ainesosien mukaan. Sienissä on umamia, joka voi olla haasteellinen punaviinille. Kun mukana kastikkeessa oli suolainen sinihomejuusto, punaviini sopi hyvin, sillä suola vaimentaa umamin aistimista. Tämä ruoka korosti entisestään maisteltavana olleen viinin makeaa vivahdetta.

Italialainen ruoka italialaisen viini kera on useimmiten maistuva kokonaisuus, kuten tälläkin kertaa.
_______________________________________

Yhteistyössä



_______________________________________

Lue lisää


_______________________________________

Haluatko tietää lisää viineistä?

Tilaa Viinihetken uutiskirje, Viiniviesti!










_______________________________________

SUOSITUIMMAT

Lustau Fino 3 En Rama De Jerez De La Frontera - kuivaa sherryä ja tapaksia

Viinihetki espanjalaisittain. Sherry ja tapakset kuuluvat erottamattomana osana Espanjan andalusialaiseen ruokakulttuuriin . Sherryn sanotaan olevan hyvä viinivalinta, kun pöytään katetaan pientä syötävää. Sana ”tapa” tarkoittaa espanjan kielessä kantta. Se viittaa pieneen leipäpalaan, jolla viinilasi suojattiin kärpäsiltä. Leipäpalan päällä oli usein ilmakuivattua kinkkua tai juustoa. Nykyisin tapasvalikoimat ovat hyvin monipuolisia ja raaka-aineiltaan värikkäitä. Lustau Fino 3 En Rama De Jerez De La Frontera Sherry valmistetaan nykyisin lähes aina yhdestä rypälelajikkeesta, Palominosta . Sen osuus Jerezin viljelyalasta on 95 %. Muita lajikkeita ovat Pedro Ximénenez ja Palomino de Jerez. Bodega s Lustau julkaisi keväällä 2017 uuden sarjan 3 en Rama sherryistä . Nämä ovat kolme biologisesti vanhennettua viiniä, jotka tulevat jokaisesta Sherryn alueen kolmesta kaupungista: Fino Jerez de la Fronterasta, Manzanilla Sanlúcar de Barramedasta ja Fino El Puerto de San...

Portugalilaista lihapataa ja täyteläistä punaviiniä - Rabo de Galo Reserva 2018

Rabo de Galo Reserva 2018 on hyvä ruokaviin i ja varsinkin talvisille lihapadoille sen voimakas maku sopii erittäin hyvin. Portugalilainen lihapata, Estufado Madresilva – naudanlihasta, porkkanoista, herkkusienistä, tomaateista, sipulista, valkosipulista ja hillosipuleista liedellä haudutettu portugalilainen lihapata keitettyjen perunoiden kera oli herkullinen. Lue lisää viinistä ja viinimaa Portugalista ...

Joulupäivän menu 2019

Valkoviini Domaine Ostertag Muenchberg Riesling 2011 (Ranska) (Pisteet 15,5 / 20p) Samettinen sosekeitto ja siikatartarleipä Punaviini Chateau Carbonnieux 2005 (Ranska) (Pisteet 15,5 / 20p) Mandariiniankka, mandariinikastike, Viikuna-Vuohenjuustosalaatti ja Kasviskuskus Jälkiruokaviini, makea Fine Rich Madeira 1995 (Portugali) (Pisteet 15 / 20p) Piparijäädyke piparikastikkeella ______________________________________ Lue myös: Joulupäivän menu 2020 Joulupäivän menu 2017 ______________________________________