Siirry pääsisältöön

Punaviini Il Barone Rosso 2018 ja Tagliatellea metsäsieni-sinihomejuustokastikkeella


Punaviini Il Barone Rosso 2018 ja tagliatellea metsäsieni-sinihomejuustokastikkeella, Viinihetki

Lokakuun viileään päivään sopi hyvin italialainen kevyt punaviini Il Barone Rosso 2018 ja pastaruoka Tagliatellea metsäsieni-sinihomejuustokastikkeella (Resepti) Rosa Viini & Ruoka yhteistyö sai jatkoa tämän maukkaan yhdistelmän muodossa.

Viinihetki, Punaviini Il Barone Rosso 2018 ja tagliatellea metsäsieni-sinihomejuustokastikkeella

Il Barone Rosso 2018


Il Barone Rosson tuottaja on viinitila, joka on pysynyt saman perheen omistuksessa jo kolmen sukupolven ajan. Tämä punaviini on yksi heidän suosituimmista tuotteistaan.
Viini on 100% Sangiovese -rypäleestä valmistettu. Sangiovese on Italian viljellyin rypälelajike ja maan arvostus punaviinimaana on pitkälti Sangiovesen ansiota. Toscanasta kotoisin oleva rypäle viihtyy parhaiten lämpimässä ilmastossa ja vaatii melko pitkän kasvukauden. Parhaat viininsä se tuottaa kasvaessaan kalkkipitoisessa sorassa.

Maistelukokemukset

Lasissa viini oli kirkas, väriltään rubiinipunainen ja syvyydeltään kohtalaisen voimakas. Viskositeetti oli yllättävän korkea. Tuoksu oli nuorelle viinille tyypillinen ja voimakkaan marjainen. Aromeina erottuivat mm. vadelma ja kirsikka. 
Maku oli kohtalaisen hedelmäinen ja kevyen hillomainen (sokeria peräti 10g/l). Hapokkuus oli melko alhainen ja samoin tanniinit. Aromeina esiin tulivat tuoksua mukaillen marjat. 
Kokonaisuutena viini oli kevyt, tasapainoinen ja alkoholipitoisuudeltaan maltillinen (12 %). Se sopii hyvin mm. pastaruokien ja pizzan seuraksi, piknikille ja illanistujaisiin seurusteluviiniksi.  

Viiniä muovipullossa?


Il Barone Rosso 2018 on pakattu täysin kierrätettävään 1 litran muovipulloon (norm. pullokoko 0.75l), joka on eräs ympäristöystävällisimmistä pakkausmuodoista. Se on ilmastoystävällinen ja sen hiilijalanjälki on pienempi kuin perinteisen lasipullon.
Muovipullo ei tosin sovellu pitkään säilytettäville viineille, koska se läpäisee happea ja siten viini voi pilaantua nopeammin kuin lasipullossa. Kevyt muovipullo on kuitenkin helppo ottaa mukaan esimerkiksi kesäiselle piknikille.
Lasipulloihin tottuneina meillä oli havaittavissa pientä ennakkoasennetta muovista viinipulloa kohtaan. Miten viini on siinä säilynyt? Minkälaisessa kehitysvaiheessa viini nyt mahtaa olla? Kuinka laadukkaasta viinistä on kyse?
Maisteltumme viiniä havaitsimme, että nuorena juotavalle viinille muovipullo on kelvollinen säilytyspakkaus. Itsestään selvää on, että pullokypsytyksen aromit jäävät tässä tapauksessa puuttumaan. Muovipulloon pakattu viini kannattaa juoda vuoden sisällä.
______________________________________

Pisteet: 13/20 p

Hinta – Alko_

_____________________________________

Punaviini Il Barone Rosso 2018 ja tagliatellea metsäsieni-sinihomejuustokastikkeella, Viinihetki

Viini ja ruoka


Pastat ovat neutraaleja maultaan, joten viinin valintaan vaikuttaa enemmän kastike, täyte tai mausteet. Rosa Viini & Ruoka reseptissä ainesosina pastan lisäksi ovat siitakesienet ja Aurajuusto. Vaihdoimme siitakesienten tilalle pakastimestamme löytyneet metsäsienet.
Metsäsieni-sinihomejuustopastassa sienen ja sinihomejuuston maku hallitsee, joten viini on hyvä valita näiden ainesosien mukaan. Sienissä on umamia, joka voi olla haasteellinen punaviinille. Kun mukana kastikkeessa oli suolainen sinihomejuusto, punaviini sopi hyvin, sillä suola vaimentaa umamin aistimista. Tämä ruoka korosti entisestään maisteltavana olleen viinin makeaa vivahdetta.

Italialainen ruoka italialaisen viini kera on useimmiten maistuva kokonaisuus, kuten tälläkin kertaa.
_______________________________________

Yhteistyössä_______________________________________

Lue lisää


_______________________________________

Haluatko tietää lisää viineistä?

Tilaa Viinihetken uutiskirje, Viiniviesti!


_______________________________________

SUOSITUIMMAT

Trapiche Finca Jorge Miralles Malbec 2009 - mehevää punaviiniä mehevälle pihville

17.4 on kansainvälinen Malbec-päivä. Sitä ennakoiden valitsimme maisteltavaksi argentiinalaisen yhden tarhan rypäleistä tuotetun 100 % Malbec-viinin, Trapiche Finca Jorge Miralles Malbec 2009. Mikä sopisi paremmin argentiinalaisen Malbecin kanssa kuin argentiinalainen asado-illallinen eli iso mehevä entrecôte- pihvi perinteisen maustekastikkeen chimichurrin ja salaatin kanssa. Mikä on Malbec-päivä? 17.4.1985 aloitettiin Argentiinassa maan viinituotannon elvyttäminen. Tuohon päivään juontaa juurensa Malbec-päivän vietto, joka ensimmäisen kerran pidettiin maailmanlaajuisena 17.4.2011 (Malbec World Day). Itse asiassa Malbec -päivän vieton juuret ovat paljon kauempana, jo 1800 luvulla. 17.4.1853 Argentiinan presidentti Domingo Faustino Sarmiento teki lainsäädännöllisen aloitteen tavoitteena uudistaa maan viinituotanto. Tällöin maahan perustettiin myös viinitekijöiden koulu.  Tämän tapahtuman ansiosta Argentiinan viinintuotanto alkoi kehittyä ja maahan tuotiin uusia

Makea valkoviini Unkarista - Tokaji

Vaihteluksi kuiville puna- ja valkoviineille halusimme pitkästä aikaa suun makeaksi.   Blogissa on aiemmin arvioitu useita ranskalaisia Sauternesin alueen makeita valkoviinejä.  Myös Unkarista löytyy maailmankuulu makea valkoviini, Tokaji , johon aikoinaan viininmaistelumme alkuvuosina ihastuimme, mutta joka sittemmin on jäänyt lähes unohduksiin.  Unohduksissa ollutta viiniä ei tietenkään löytynyt myöskään viinikaapistamme. Alkon valikoimissa Tokaji-viinejä on muutamia, joista maisteltavaksi hankimme vuosikerraltaan nuorimman  St Stephans Crown Tokaji 5 Puttonyos 2013. Jalohomeisen viinin synty Unkarin Tokajin alueella on pitkä historia viininviljelyssä. Sen ensimmäinen tarhaluokitus tehtiin jo vuonna 1641 ja Tokajia pidetään myös ensimmäisenä viinialueena, jossa opittiin käyttämään jalohomeisia rypäleitä viinin valmistuksessa.  Historiatietojen mukaan sodat repivät Tokajin aluetta yli 300 vuotta sitten, eikä väestöllä tuolloin ollut juurikaan aikaa paneutua viin

Harvinaisia rypälelajikkeita

Innostavinta viiniharrastuksessa on maistella viinejä erilaisista rypäleistä , oppia rypäleiden ominaisuuksia ja oppia tunnistamaan niitä. Rypäleet ovat kiinnostavia myös siksi, että rypälelajikkeita on runsaasti - niissä riittää opiskeltavaa. Parhaiten tietyn rypäleen ominaisuuksia voi havainnoida maistelemalla viiniä, joka on valmistettu ainoastaan yhdestä rypäleestä. Jos rypälelajikkeet eivät ole ennestään tuttuja, on tutustuminen helpointa aloittaa yleisimmistä lajikkeista kuten esimerkiksi Chardonnay ja Cabernet Sauvignon. Tälle sivulle on koottu linkkejä Viinihetken blogiteksteihin, joissa on esitelty hiukan tuntemattomampi rypäle ja siitä 100%:sti tehty viini . Joitakin esiteltyjä rypäleitä voi esiintyä   sekoiteviineissä (esim. Pinot Meunier), mutta tavoitteena on ollut löytää viinejä, jotka on valmistettu ainoastaan yhdestä rypäleestä. AGLIANICO - punaviini CARIGNAN - punaviini CARRICANTE - valkoviini DORNFELDER - punaviini NERELLO MASCALESE - punaviin