Siirry pääsisältöön

Punaviini Il Barone Rosso 2018 ja Tagliatellea metsäsieni-sinihomejuustokastikkeella


Punaviini Il Barone Rosso 2018 ja tagliatellea metsäsieni-sinihomejuustokastikkeella, Viinihetki

Lokakuun viileään päivään sopi hyvin italialainen kevyt punaviini Il Barone Rosso 2018 ja pastaruoka Tagliatellea metsäsieni-sinihomejuustokastikkeella (Resepti) Rosa Viini & Ruoka yhteistyö sai jatkoa tämän maukkaan yhdistelmän muodossa.

Viinihetki, Punaviini Il Barone Rosso 2018 ja tagliatellea metsäsieni-sinihomejuustokastikkeella

Il Barone Rosso 2018


Il Barone Rosson tuottaja on viinitila, joka on pysynyt saman perheen omistuksessa jo kolmen sukupolven ajan. Tämä punaviini on yksi heidän suosituimmista tuotteistaan.
Viini on 100% Sangiovese -rypäleestä valmistettu. Sangiovese on Italian viljellyin rypälelajike ja maan arvostus punaviinimaana on pitkälti Sangiovesen ansiota. Toscanasta kotoisin oleva rypäle viihtyy parhaiten lämpimässä ilmastossa ja vaatii melko pitkän kasvukauden. Parhaat viininsä se tuottaa kasvaessaan kalkkipitoisessa sorassa.

Maistelukokemukset

Lasissa viini oli kirkas, väriltään rubiinipunainen ja syvyydeltään kohtalaisen voimakas. Viskositeetti oli yllättävän korkea. Tuoksu oli nuorelle viinille tyypillinen ja voimakkaan marjainen. Aromeina erottuivat mm. vadelma ja kirsikka. 
Maku oli kohtalaisen hedelmäinen ja kevyen hillomainen (sokeria peräti 10g/l). Hapokkuus oli melko alhainen ja samoin tanniinit. Aromeina esiin tulivat tuoksua mukaillen marjat. 
Kokonaisuutena viini oli kevyt, tasapainoinen ja alkoholipitoisuudeltaan maltillinen (12 %). Se sopii hyvin mm. pastaruokien ja pizzan seuraksi, piknikille ja illanistujaisiin seurusteluviiniksi.  

Viiniä muovipullossa?


Il Barone Rosso 2018 on pakattu täysin kierrätettävään 1 litran muovipulloon (norm. pullokoko 0.75l), joka on eräs ympäristöystävällisimmistä pakkausmuodoista. Se on ilmastoystävällinen ja sen hiilijalanjälki on pienempi kuin perinteisen lasipullon.
Muovipullo ei tosin sovellu pitkään säilytettäville viineille, koska se läpäisee happea ja siten viini voi pilaantua nopeammin kuin lasipullossa. Kevyt muovipullo on kuitenkin helppo ottaa mukaan esimerkiksi kesäiselle piknikille.
Lasipulloihin tottuneina meillä oli havaittavissa pientä ennakkoasennetta muovista viinipulloa kohtaan. Miten viini on siinä säilynyt? Minkälaisessa kehitysvaiheessa viini nyt mahtaa olla? Kuinka laadukkaasta viinistä on kyse?
Maisteltumme viiniä havaitsimme, että nuorena juotavalle viinille muovipullo on kelvollinen säilytyspakkaus. Itsestään selvää on, että pullokypsytyksen aromit jäävät tässä tapauksessa puuttumaan. Muovipulloon pakattu viini kannattaa juoda vuoden sisällä.
______________________________________

Pisteet: 13/20 p

Hinta – Alko_

_____________________________________

Punaviini Il Barone Rosso 2018 ja tagliatellea metsäsieni-sinihomejuustokastikkeella, Viinihetki

Viini ja ruoka


Pastat ovat neutraaleja maultaan, joten viinin valintaan vaikuttaa enemmän kastike, täyte tai mausteet. Rosa Viini & Ruoka reseptissä ainesosina pastan lisäksi ovat siitakesienet ja Aurajuusto. Vaihdoimme siitakesienten tilalle pakastimestamme löytyneet metsäsienet.
Metsäsieni-sinihomejuustopastassa sienen ja sinihomejuuston maku hallitsee, joten viini on hyvä valita näiden ainesosien mukaan. Sienissä on umamia, joka voi olla haasteellinen punaviinille. Kun mukana kastikkeessa oli suolainen sinihomejuusto, punaviini sopi hyvin, sillä suola vaimentaa umamin aistimista. Tämä ruoka korosti entisestään maisteltavana olleen viinin makeaa vivahdetta.

Italialainen ruoka italialaisen viini kera on useimmiten maistuva kokonaisuus, kuten tälläkin kertaa.
_______________________________________

Yhteistyössä_______________________________________

Lue lisää


_______________________________________

Haluatko tietää lisää viineistä?

Tilaa Viinihetken uutiskirje, Viiniviesti!


_______________________________________

SUOSITUIMMAT

Piqueras Gold Label 2016 – ryhdikästä punaviiniä kreikkalaiselle perinneruoalle

  Pitkästä, pitkästä aikaa teimme kreikkalaista kansallisruokaa, Stifadoa . Tätä herkkua olemme aikoinaan syöneet Kreikan matkoilla ja siihen ihastuneena olemme sittemmin valmistaneet sitä myös kotikeittiössä. Tällä kertaa tämän herkullisen lihapadan tekemiseen innoitti vuolukivestä valmistettu Uunikko -pata, joka sopii erinomaisesti kaikkiin pitkää haudutusta vaativiin pataruokiin. Samalla kokeilimme uutta Stifado-ohjetta Rosa Viini & Ruokakerhon reseptivalikoimasta. Viiniksi tälle reseptille valitsimme espanjalaisen luomupunaviinin, Piqueras Gold Label 2016 (näytepullo, Rosa Viini & Ruoka) Piqueras Gold Label 2016 Piqueras Gold Label 2016 tulee Espanjan Almansasta. Viini on kolmen rypäleen sekoitus: Monastrell 70%, Garnacha Tintorera 20% ja Syrah 10%. Viinitarha sijaitsee 800-900 metrin korkeudessa ja on luonnonmukaisesti viljelty. Maaperä on hiekkaista ja kalkkikivipitoista.  Piqueras Gold Label 2016 on saanut tänä vuonna useita kansainvälisiä pal

Punaviini Nugan Alfredo Passo Appassimento 2016 ja hunajaisia grillipihvejä

Vielä on kesää jäljellä ja suunnitelmissa oli grillata ulkona, mutta sateisesta säästä johtuen pihagrilli vaihtuikin parillapannuun. Possupihvien lisäksi pannulla tirisi puolikkaita puna- ja valkosipuleita sekä limeä. Rosa Ruoka&Viini -yhteistyön merkeissä meille tarjoutui mahdollisuus maistaa australialainen italiaisella appassimento - menetelmällä tehty punaviini, Nugan Alfredo Passo Appassimento 2016. Nugan Alfredo Passo Appassimento 2016 Nugan Alfredo Passo Appassimento on kunnianosoitus Nugan Estate -viinitilan perustajalle Alfredo Nuganille ja hänen intohimoiselle visiolleen laadukkaista ja upeista viineistä. Nykyään Nugan Estate -viinitilaa johtavat hänen lapsenlapsensa. Nugan Estate on tunnettu runsaista ja täyteläisistä punaviineistään. Tämä maistelemamme punaviini on peräisin premium -viinitarhasta, joka sijaitsee Riverinassa Australian Uudessa Etelä-Walesissa (New South Wales).  Australian New South Wales on tunnettu siitä, että viiniköynnös