Siirry pääsisältöön

Punaviini Il Barone Rosso 2018 ja Tagliatellea metsäsieni-sinihomejuustokastikkeella


Punaviini Il Barone Rosso 2018 ja tagliatellea metsäsieni-sinihomejuustokastikkeella, Viinihetki

Lokakuun viileään päivään sopi hyvin italialainen kevyt punaviini Il Barone Rosso 2018 ja pastaruoka Tagliatellea metsäsieni-sinihomejuustokastikkeella (Resepti) Rosa Viini & Ruoka yhteistyö sai jatkoa tämän maukkaan yhdistelmän muodossa.

Viinihetki, Punaviini Il Barone Rosso 2018 ja tagliatellea metsäsieni-sinihomejuustokastikkeella

Il Barone Rosso 2018


Il Barone Rosson tuottaja on viinitila, joka on pysynyt saman perheen omistuksessa jo kolmen sukupolven ajan. Tämä punaviini on yksi heidän suosituimmista tuotteistaan.
Viini on 100% Sangiovese -rypäleestä valmistettu. Sangiovese on Italian viljellyin rypälelajike ja maan arvostus punaviinimaana on pitkälti Sangiovesen ansiota. Toscanasta kotoisin oleva rypäle viihtyy parhaiten lämpimässä ilmastossa ja vaatii melko pitkän kasvukauden. Parhaat viininsä se tuottaa kasvaessaan kalkkipitoisessa sorassa.

Maistelukokemukset

Lasissa viini oli kirkas, väriltään rubiinipunainen ja syvyydeltään kohtalaisen voimakas. Viskositeetti oli yllättävän korkea. Tuoksu oli nuorelle viinille tyypillinen ja voimakkaan marjainen. Aromeina erottuivat mm. vadelma ja kirsikka. 
Maku oli kohtalaisen hedelmäinen ja kevyen hillomainen (sokeria peräti 10g/l). Hapokkuus oli melko alhainen ja samoin tanniinit. Aromeina esiin tulivat tuoksua mukaillen marjat. 
Kokonaisuutena viini oli kevyt, tasapainoinen ja alkoholipitoisuudeltaan maltillinen (12 %). Se sopii hyvin mm. pastaruokien ja pizzan seuraksi, piknikille ja illanistujaisiin seurusteluviiniksi.  

Viiniä muovipullossa?


Il Barone Rosso 2018 on pakattu täysin kierrätettävään 1 litran muovipulloon (norm. pullokoko 0.75l), joka on eräs ympäristöystävällisimmistä pakkausmuodoista. Se on ilmastoystävällinen ja sen hiilijalanjälki on pienempi kuin perinteisen lasipullon.
Muovipullo ei tosin sovellu pitkään säilytettäville viineille, koska se läpäisee happea ja siten viini voi pilaantua nopeammin kuin lasipullossa. Kevyt muovipullo on kuitenkin helppo ottaa mukaan esimerkiksi kesäiselle piknikille.
Lasipulloihin tottuneina meillä oli havaittavissa pientä ennakkoasennetta muovista viinipulloa kohtaan. Miten viini on siinä säilynyt? Minkälaisessa kehitysvaiheessa viini nyt mahtaa olla? Kuinka laadukkaasta viinistä on kyse?
Maisteltumme viiniä havaitsimme, että nuorena juotavalle viinille muovipullo on kelvollinen säilytyspakkaus. Itsestään selvää on, että pullokypsytyksen aromit jäävät tässä tapauksessa puuttumaan. Muovipulloon pakattu viini kannattaa juoda vuoden sisällä.
______________________________________

Pisteet: 13/20 p

Hinta – Alko_

_____________________________________

Punaviini Il Barone Rosso 2018 ja tagliatellea metsäsieni-sinihomejuustokastikkeella, Viinihetki

Viini ja ruoka


Pastat ovat neutraaleja maultaan, joten viinin valintaan vaikuttaa enemmän kastike, täyte tai mausteet. Rosa Viini & Ruoka reseptissä ainesosina pastan lisäksi ovat siitakesienet ja Aurajuusto. Vaihdoimme siitakesienten tilalle pakastimestamme löytyneet metsäsienet.
Metsäsieni-sinihomejuustopastassa sienen ja sinihomejuuston maku hallitsee, joten viini on hyvä valita näiden ainesosien mukaan. Sienissä on umamia, joka voi olla haasteellinen punaviinille. Kun mukana kastikkeessa oli suolainen sinihomejuusto, punaviini sopi hyvin, sillä suola vaimentaa umamin aistimista. Tämä ruoka korosti entisestään maisteltavana olleen viinin makeaa vivahdetta.

Italialainen ruoka italialaisen viini kera on useimmiten maistuva kokonaisuus, kuten tälläkin kertaa.
_______________________________________

Yhteistyössä_______________________________________

Lue lisää


_______________________________________

Haluatko tietää lisää viineistä?

Tilaa Viinihetken uutiskirje, Viiniviesti!


_______________________________________

SUOSITUIMMAT

Portugalilaista lihapataa ja täyteläistä punaviiniä - Rabo de Galo Reserva 2018

Rabo de Galo Reserva 2018 on hyvä ruokaviin i ja varsinkin talvisille lihapadoille sen voimakas maku sopii erittäin hyvin. Portugalilainen lihapata, Estufado Madresilva – naudanlihasta, porkkanoista, herkkusienistä, tomaateista, sipulista, valkosipulista ja hillosipuleista liedellä haudutettu portugalilainen lihapata keitettyjen perunoiden kera oli herkullinen. Lue lisää viinistä ja viinimaa Portugalista ...

Makea valkoviini Unkarista - Tokaji

Vaihteluksi kuiville puna- ja valkoviineille halusimme pitkästä aikaa suun makeaksi.   Blogissa on aiemmin arvioitu useita ranskalaisia Sauternesin alueen makeita valkoviinejä.  Myös Unkarista löytyy maailmankuulu makea valkoviini, Tokaji , johon aikoinaan viininmaistelumme alkuvuosina ihastuimme, mutta joka sittemmin on jäänyt lähes unohduksiin.  Unohduksissa ollutta viiniä ei tietenkään löytynyt myöskään viinikaapistamme. Alkon valikoimissa Tokaji-viinejä on muutamia, joista maisteltavaksi hankimme vuosikerraltaan nuorimman  St Stephans Crown Tokaji 5 Puttonyos 2013. Jalohomeisen viinin synty Unkarin Tokajin alueella on pitkä historia viininviljelyssä. Sen ensimmäinen tarhaluokitus tehtiin jo vuonna 1641 ja Tokajia pidetään myös ensimmäisenä viinialueena, jossa opittiin käyttämään jalohomeisia rypäleitä viinin valmistuksessa.  Historiatietojen mukaan sodat repivät Tokajin aluetta yli 300 vuotta sitten, eikä väestöllä tuolloin ollut juurikaan aikaa paneutua viin

Alkuviini Pietra 2016 – luonteikasta punaviiniä Susumaniello -rypäleestä

Hyvä makupari: Pietra Susumaniello 2016 ja italialainen lampaanmaitojuusto Pecorino Romano  (edessä) Vuoden rypäleteema jatkuu. Tällä kertaa vuorossa oli punainen rypäle Susumaniello Etelä-Italian itärannikolta Apuliasta (Pugliasta). Pietra Susumaniello 2016 - viiniharvinaisuuden saimme lahjaksi tyttäreltämme keväällä 2019.  Tämän viinin kanssa olisi voinut tarjota vahvaa liharuokaa, jopa riistaa. Viinille on kuitenkin suositeltu myös vahvoja, suolaisia juustoja. Tällainen on esimerkiksi Pecorino Romano , italialainen lampaanmaitojuusto , jota maistelimme viinin kanssa. Susumaniello -rypäle Susumaniello on yksi maailman harvinaisimmista viinirypälajikkeista. Rypäleen alkuperästä on monenlaisia teorioita. Todennäköisesti rypäle on tullut Italian Apuliaan Adrianmeren yli ehkä Kreikasta tai Kroatian Dalmatian rannikolta. Nykyisin sitä viljellään lähes yksinomaan Apulian Salenton ja Brindisin kaupunkia ympäröivillä alueilla. Susumaniello-rypäle on väriltää