Siirry pääsisältöön

Punaviini Il Barone Rosso 2018 ja Tagliatellea metsäsieni-sinihomejuustokastikkeella


Punaviini Il Barone Rosso 2018 ja tagliatellea metsäsieni-sinihomejuustokastikkeella, Viinihetki

Lokakuun viileään päivään sopi hyvin italialainen kevyt punaviini Il Barone Rosso 2018 ja pastaruoka Tagliatellea metsäsieni-sinihomejuustokastikkeella (Resepti) Rosa Viini & Ruoka yhteistyö sai jatkoa tämän maukkaan yhdistelmän muodossa.

Viinihetki, Punaviini Il Barone Rosso 2018 ja tagliatellea metsäsieni-sinihomejuustokastikkeella

Il Barone Rosso 2018


Il Barone Rosson tuottaja on viinitila, joka on pysynyt saman perheen omistuksessa jo kolmen sukupolven ajan. Tämä punaviini on yksi heidän suosituimmista tuotteistaan.
Viini on 100% Sangiovese -rypäleestä valmistettu. Sangiovese on Italian viljellyin rypälelajike ja maan arvostus punaviinimaana on pitkälti Sangiovesen ansiota. Toscanasta kotoisin oleva rypäle viihtyy parhaiten lämpimässä ilmastossa ja vaatii melko pitkän kasvukauden. Parhaat viininsä se tuottaa kasvaessaan kalkkipitoisessa sorassa.

Maistelukokemukset

Lasissa viini oli kirkas, väriltään rubiinipunainen ja syvyydeltään kohtalaisen voimakas. Viskositeetti oli yllättävän korkea. Tuoksu oli nuorelle viinille tyypillinen ja voimakkaan marjainen. Aromeina erottuivat mm. vadelma ja kirsikka. 
Maku oli kohtalaisen hedelmäinen ja kevyen hillomainen (sokeria peräti 10g/l). Hapokkuus oli melko alhainen ja samoin tanniinit. Aromeina esiin tulivat tuoksua mukaillen marjat. 
Kokonaisuutena viini oli kevyt, tasapainoinen ja alkoholipitoisuudeltaan maltillinen (12 %). Se sopii hyvin mm. pastaruokien ja pizzan seuraksi, piknikille ja illanistujaisiin seurusteluviiniksi.  

Viiniä muovipullossa?


Il Barone Rosso 2018 on pakattu täysin kierrätettävään 1 litran muovipulloon (norm. pullokoko 0.75l), joka on eräs ympäristöystävällisimmistä pakkausmuodoista. Se on ilmastoystävällinen ja sen hiilijalanjälki on pienempi kuin perinteisen lasipullon.
Muovipullo ei tosin sovellu pitkään säilytettäville viineille, koska se läpäisee happea ja siten viini voi pilaantua nopeammin kuin lasipullossa. Kevyt muovipullo on kuitenkin helppo ottaa mukaan esimerkiksi kesäiselle piknikille.
Lasipulloihin tottuneina meillä oli havaittavissa pientä ennakkoasennetta muovista viinipulloa kohtaan. Miten viini on siinä säilynyt? Minkälaisessa kehitysvaiheessa viini nyt mahtaa olla? Kuinka laadukkaasta viinistä on kyse?
Maisteltumme viiniä havaitsimme, että nuorena juotavalle viinille muovipullo on kelvollinen säilytyspakkaus. Itsestään selvää on, että pullokypsytyksen aromit jäävät tässä tapauksessa puuttumaan. Muovipulloon pakattu viini kannattaa juoda vuoden sisällä.
______________________________________

Pisteet: 13/20 p

Hinta – Alko_

_____________________________________

Punaviini Il Barone Rosso 2018 ja tagliatellea metsäsieni-sinihomejuustokastikkeella, Viinihetki

Viini ja ruoka


Pastat ovat neutraaleja maultaan, joten viinin valintaan vaikuttaa enemmän kastike, täyte tai mausteet. Rosa Viini & Ruoka reseptissä ainesosina pastan lisäksi ovat siitakesienet ja Aurajuusto. Vaihdoimme siitakesienten tilalle pakastimestamme löytyneet metsäsienet.
Metsäsieni-sinihomejuustopastassa sienen ja sinihomejuuston maku hallitsee, joten viini on hyvä valita näiden ainesosien mukaan. Sienissä on umamia, joka voi olla haasteellinen punaviinille. Kun mukana kastikkeessa oli suolainen sinihomejuusto, punaviini sopi hyvin, sillä suola vaimentaa umamin aistimista. Tämä ruoka korosti entisestään maisteltavana olleen viinin makeaa vivahdetta.

Italialainen ruoka italialaisen viini kera on useimmiten maistuva kokonaisuus, kuten tälläkin kertaa.
_______________________________________

Yhteistyössä_______________________________________

Lue lisää


_______________________________________

Haluatko tietää lisää viineistä?

Tilaa Viinihetken uutiskirje, Viiniviesti!


_______________________________________

Kommentit

SUOSITUIMMAT

Orgaaninen punaviini Heartwood Zinfandel 2015

Tällä kertaa meille viinihetken tarjosi pitkäaikainen ystävämme, joka on myös innokas viiniharrastaja. Italialainen  Heartwood Zinfandel 2015 oli matkannut maisteluhetkeemme Ruotsin Haaparannasta, sillä Suomen Alkossa sitä ei ole tarjolla. Luomuviinejä olemme aiemminkin maistelleet, mutta harvakseltaan, johtuen ilmeisesti siitä, että mitään ahaa -elämyksiä ne eivät ole tähän saakka tarjonneet. Tämän viinin etiketissä mainittiin teksti organic wine . Orgaanisia viinejä valmistetaan luonnonmukaisesti viljellyistä rypäleistä, joissa ei käytetä hyönteismyrkkyjä, kasvinsuojeluaineita eikä keinolannoitteita. Säilöntäaineita ei myöskään käytetä missään osassa prosessia (ks. linkki tekstin lopussa, orgaaninen viini). Lasissa tämä viini oli väriltään läpinäkymätön, syvä, lähes musta. Tuoksu ei yllättäen avautunut juuri ollenkaan, vaikka viini oli dekantoituna karahvissa tunnin verran ennen nauttimista. Olisiko voinut olla pidempäänkin? Maultaan viini oli yllättävän kevyt Zinf

Pipoli Aglianico Del Vulture 2017 – mausteista ja marjaista punaviiniä Aglianico-rypäleestä

Vuoden viimeiseen rypäletastingiin valitsimme viinin edelleen tuliperäiseltä alueelta Etelä-Italiasta, mutta tällä kertaa mantereen puolelta. Edellisen rypäletastingin viini oli peräisin Sisiliasta Etnan rinteiltä. Tämänkertainen viini tulee Monte Vulturen rinteillä kasvaneista rypäleistä. Aglianico -rypäleestä tehtyjä viinejä suositellaan yleensä vahvojen liharuokien seuralaiseksi, mutta halusimme nyt kokeilla sen sopivuutta uunissa paahdetun ankan kumppanina. Mahdollisesti maailman vanhin viljelty rypäle – Aglianico Tämä muinaisen rypäleen nimi Aglianico on vakiintunut käyttöön 1500-luvun alusta. Tätä ennen rypälettä kutsuttiin nimellä Ellenico. Rypäleen alkuperästä ollaan monta mieltä. Erään teorian mukaan Kreikan uudisasukkaat toivat sen eteläiseen Italiaan noin 800 eaa, jolloin sen nimi oli Vitis hellenica (kreikkalainen viiniköynnös). Rypäle oli Rooman vallan aikana todennäköisesti silloisen maailman kalleimman viinin Falernian tärkein rypälelajike. Toisen teor

Alkuviini Pietra 2016 – luonteikasta punaviiniä Susumaniello -rypäleestä

Hyvä makupari: Pietra Susumaniello 2016 ja italialainen lampaanmaitojuusto Pecorino Romano  (edessä) Vuoden rypäleteema jatkuu. Tällä kertaa vuorossa oli punainen rypäle Susumaniello Etelä-Italian itärannikolta Apuliasta (Pugliasta). Pietra Susumaniello 2016 - viiniharvinaisuuden saimme lahjaksi tyttäreltämme keväällä 2019.  Tämän viinin kanssa olisi voinut tarjota vahvaa liharuokaa, jopa riistaa. Viinille on kuitenkin suositeltu myös vahvoja, suolaisia juustoja. Tällainen on esimerkiksi Pecorino Romano , italialainen lampaanmaitojuusto , jota maistelimme viinin kanssa. Susumaniello -rypäle Susumaniello on yksi maailman harvinaisimmista viinirypälajikkeista. Rypäleen alkuperästä on monenlaisia teorioita. Todennäköisesti rypäle on tullut Italian Apuliaan Adrianmeren yli ehkä Kreikasta tai Kroatian Dalmatian rannikolta. Nykyisin sitä viljellään lähes yksinomaan Apulian Salenton ja Brindisin kaupunkia ympäröivillä alueilla. Susumaniello-rypäle on väriltää