Siirry pääsisältöön

Punaviini Château Monbrison 1994 – arvokkaasti ikääntynyt ranskalainen


Punaviini Chateau Monbrison - arvokkaasti ikääntynyt ranskalainen, Viinihetki

Viime aikoina olemme maistelleet peräkkäin useita nuoria viinejä. Vastapainoksi otimme maisteltavaksi viinikaapissamme säilytyksessä olleen tänä vuonna tasavuosia täyttävän punaviinin Ranskan Bordeaux’n alueelta, Château Monbrison 1994. Tämä viini sai meidät uppoutumaan muistoihin. 
Kun tämän kyseisen viinin rypäleet kasvoivat ja kypsyivät Margaux’n kylässä Ranskassa, perheemme asui Suomen tunnetuimmassa ympyräkaupungissa ja olimme viettämässä kesää meren rannalla. Meille entisille Järvi-Suomen asukeille meri elementtinä teki suuren vaikutuksen. Juhannus meren rannalla oli ikimuistoinen.
Tuon kesän jälkeen asuinpaikkakuntamme onkin jo vaihtunut useamman kerran. On juhlallinen hetki avata iäkäs viinipullo ja juoda omaa sekä viinin historiaa. 😊 

Viinin ikääntymisen salaisuus


”Jos viini olisi auto, tanniineista rakentuisi runko. Alkoholi toimisi moottorina ja sokeri pehmentäisi kyytiä pyöreillä renkailla. Hapokkuus on viinin akku, joka herättää kokonaisuuden henkiin.” (Viinimaa.fi)
Viinin kypsyminen alkaa valmistusvaiheen jälkeen muutaman ensimmäisen viikon kuluttua . Se johtaa viinin aromin jalostumiseen huippuunsa, jossain ikääntymisen vaiheessa hapettumiseen ja lopulta maun ”kuolemiseen”.
Viinissä olevan hapen määrä pullotuksen jälkeen määrittää kypsymisen alkutahdit. Jos viiniin on liuennut paljon happea valmistuksen aikana, viiniä hapettumiselta suojaava rikkidioksidi kuluu nopeasti, jolloin viinin kehittyminen lähtee myös nopeasti käyntiin ja jatkuu nopeana.
Punaviini Chateau Monbrison 1994 - arvokkaasti ikääntynyt ranskalainen, Viinihetki
Ikääntyneen punaviinin väri on lasissa usein reunoiltaan ruskehtava

Kaikki viinit eivät parane vanhetessaan. Hedelmäisyys voi kuihtua, tai viinillä ei ole ikääntymiseen tarvittavaa selkärankaa; hapokkuutta tai tanniineja. Viinin väriin ikääntyminen vaikuttaa siten, että nuori punaviini on lasissa reunoiltaan sinertävä, mutta muuttuu kypsyessään ensin punaiseksi ja lopulta ruskeaksi. Valkoviinin värikehitys alkaa vihertävästä ja muuttuu keltaisen kautta lopulta kullanväriseksi.

Tanniinit ja hapot takaavat säilyvyyden


Tanniineja eli parkkihappoja on pääasiassa vain punaviineissä. Ne ovat peräisin rypäleiden kuorista, siemenistä ja rangoista. Tanniinit saadaan viiniin käymisen ja sen jälkeisen maseraation (viinin kypsyminen, pehmeneminen ja makuaineiden syveneminen) aikana. Tanniinit suojaavat viiniä hapettumiselta ja tämän vuoksi punaviinit kestävät varastointia ja kypsytystä paremmin kuin valkoviinit.
Viinin hapokkuus on peräisin pääosin viinirypäleestä itsestään. Rypäleissä on mm. viinihappoa, omenahappoa ja maitohappoa, joista tärkein on viinihappo. Eri hapot vaikuttavat viinin kemialliseen tasapainoon ja väriin. Yleensä valkoviinit ovat hapokkaampia kuin punaviinit.
Viinin säilyvyyttä parantavat happojen lisäksi alkoholi, sokeri sekä erilaiset uuteaineet. Mitä enemmän näitä aineita on viinissä, sitä pidempään se säilyy. Tällöin viini yleensä myös kypsyy pidempään. Edellä mainittujen aineiden tulee olla keskenään tasapainossa, jotta viini olisi parhaimmillaan.

Säilytysolosuhteilla on merkitystä viinin ikääntymiseen


Nykyisen tietämyksen perusteella voidaan sanoa, että viinin valmistuminen jatkuu vielä pitkään pullotuksen jälkeen. Viiniharrastaja voi järjestää viinilleen mahdollisimman hyvät säilytysolosuhteet, mutta kaikkiin pullotuksen jälkeisiin muutoksiin hän ei voi vaikuttaa. Parhaiten viini säilyy viileässä 10-13 asteessa, tärinättömässä, sopivan kosteassa ja pimeässä varastossa.

Château Monbrison 1994


Viinin tuottaja, viinitalo Château Monbrison sijaitsee Margaux’n kylässä Bordeauxissa Ranskassa. Viinitalo on perustettu vuonna 1749. Vuonna 1921 viinitilan osti amerikkalainen Robert Davies ja hänen jälkeläisensä omistavat ja johtavat viinitilaa edelleen.
Château Monbrison omistaa 21 hehtaaria viinitarhoja, mutta näistä vain 13 hehtaaria sijaitsee Margaux’n kylän alueella. Loput viinitarhoista sijaitsevat Haut Medoc’n -alueella. Kaikille näille viinitarhoille on istutettu 60% Cabernet Sauvignon-rypälettä, 20% Merlotia, 15% Cabernet Francia ja 5% Petit Verdotia. Viinitarhojen maaperä on hiekka- ja sorapohjainen ja viiniköynnökset ovat keskimäärin 40 -vuotiaita.
Château Monbrison 1994 on ns. Bordeaux Blend (sekoiteviini) ja se sisältää 4 eri rypälettä: 50% Gabernet Sauvignonia, 30 % Merlotia, 15 Gabernet Francia ja 5 % Petit Verdotia. Viini on käynyt terästankeissa ja sille on tehty malolaktinen käyminen, jolloin maitohappobakteerit muuttavat omenahapot pehmeäksi maitohapoksi. Viiniä on kypsytetty tammitynnyreissä noin 18 kk. Tynnyreistä 40-50% on uusia tammitynnyreitä.

Maistelukokemukset

Viiniä oli dekantoitu noin ½ tuntia ennen maistelua. 
Ulkonäöltään viini oli kirkas ja väriltään tiilenpunainen pienellä ruskehtavalla vivahteella. Viskositeetti oli keskinkertainen. Tuoksu oli voimakas ja kehittynyt. Alkutuoksussa tulivat esiin erityisesti tertiääriaromit (pullokypsytyksen aromit) mm. maatuneet lehdet ja multa. Lisäksi aromeista oli tunnistettavissa tallia ja nahkaa sekä häivähdys herukkaa ja luumua.
Maku oli kypsä, keskitäyteläinen ja tanniinit olivat pehmeät. Happoja oli kohtalaisen runsaasti (5,2g/l). Alkoholipitoisuus oli maltillinen (12%) ja hyvin integroituneena viiniin se oli tasapainossa muiden ominaisuuksien kanssa.  Maun aromeista erottuivat tuoksua mukaillen multa ja sienet. Lisäksi löysimme tummaa kypsää kirsikkaa, suklaata ja hapokkaita marjoja. Maku oli pitkä ja vakaa.
Kokonaisuutena viini oli tasapainoinen, jäntevä ja hieman rustiikkinen. Viini oli nyt nautittavimmillaan. 
_______________________________________

Pisteet: 16/20p

_______________________________________
Lisätietoa:

Viinitalo Château Monbrison
_______________________________________
 
Punaviini Chateau Monbrison 1994 - arvokkaasti ikääntynyt ranskalainen, Viinihetki
Ikääntynyt punaviini pitää pitkään kypsytetyistä ja kovista juustoista. Jo vuosia kasvattamamme Zilga -rypäle ilostutti meitä tänä vuonna ensimmäisellä pienellä rypäletertullaan. 👌😃

Viini ja ruoka


Kun siirryimme viininmaistelusta juustolautasen äärelle, vaihdoimme tasting-lasit Riedelin Bordeaux-laseihin. Nämä lasit avasivat lisää viinin tuoksuvivahteita. 
Viinin kanssa ”makusteltiin” juustoja, kuten pitkään kypsytettyä vahva-aromista hollantilaista Goudaa ”Old Amsterdam” ja espanjalaista manchego-tyyppistä lampaanmaitojuustoa ”Entrepinares”
Erityisesti Gouda sopi hyvin tälle herkälle vanhalle punaviinille. Vahvan makuisia ruokia emme suosittele näin ikääntyneelle viinille, koska ne voisivat peittää sen makuvivahteet.
_______________________________________

Lue myös:


Ikääntyneen punaviinin äärellä - tyylikäs Chateau Simard 1998


_______________________________________

Seuraa Viinihetkeä – Tilaa Viinihetken uutiskirje, Viiniviesti!


_______________________________________


SUOSITUIMMAT

Portugalilaista lihapataa ja täyteläistä punaviiniä - Rabo de Galo Reserva 2018

Rabo de Galo Reserva 2018 on hyvä ruokaviin i ja varsinkin talvisille lihapadoille sen voimakas maku sopii erittäin hyvin. Portugalilainen lihapata, Estufado Madresilva – naudanlihasta, porkkanoista, herkkusienistä, tomaateista, sipulista, valkosipulista ja hillosipuleista liedellä haudutettu portugalilainen lihapata keitettyjen perunoiden kera oli herkullinen. Lue lisää viinistä ja viinimaa Portugalista ...

Makea valkoviini Unkarista - Tokaji

Vaihteluksi kuiville puna- ja valkoviineille halusimme pitkästä aikaa suun makeaksi.   Blogissa on aiemmin arvioitu useita ranskalaisia Sauternesin alueen makeita valkoviinejä.  Myös Unkarista löytyy maailmankuulu makea valkoviini, Tokaji , johon aikoinaan viininmaistelumme alkuvuosina ihastuimme, mutta joka sittemmin on jäänyt lähes unohduksiin.  Unohduksissa ollutta viiniä ei tietenkään löytynyt myöskään viinikaapistamme. Alkon valikoimissa Tokaji-viinejä on muutamia, joista maisteltavaksi hankimme vuosikerraltaan nuorimman  St Stephans Crown Tokaji 5 Puttonyos 2013. Jalohomeisen viinin synty Unkarin Tokajin alueella on pitkä historia viininviljelyssä. Sen ensimmäinen tarhaluokitus tehtiin jo vuonna 1641 ja Tokajia pidetään myös ensimmäisenä viinialueena, jossa opittiin käyttämään jalohomeisia rypäleitä viinin valmistuksessa.  Historiatietojen mukaan sodat repivät Tokajin aluetta yli 300 vuotta sitten, eikä väestöllä tuolloin ollut juurikaan aikaa paneutua viin

Alkuviini Pietra 2016 – luonteikasta punaviiniä Susumaniello -rypäleestä

Hyvä makupari: Pietra Susumaniello 2016 ja italialainen lampaanmaitojuusto Pecorino Romano  (edessä) Vuoden rypäleteema jatkuu. Tällä kertaa vuorossa oli punainen rypäle Susumaniello Etelä-Italian itärannikolta Apuliasta (Pugliasta). Pietra Susumaniello 2016 - viiniharvinaisuuden saimme lahjaksi tyttäreltämme keväällä 2019.  Tämän viinin kanssa olisi voinut tarjota vahvaa liharuokaa, jopa riistaa. Viinille on kuitenkin suositeltu myös vahvoja, suolaisia juustoja. Tällainen on esimerkiksi Pecorino Romano , italialainen lampaanmaitojuusto , jota maistelimme viinin kanssa. Susumaniello -rypäle Susumaniello on yksi maailman harvinaisimmista viinirypälajikkeista. Rypäleen alkuperästä on monenlaisia teorioita. Todennäköisesti rypäle on tullut Italian Apuliaan Adrianmeren yli ehkä Kreikasta tai Kroatian Dalmatian rannikolta. Nykyisin sitä viljellään lähes yksinomaan Apulian Salenton ja Brindisin kaupunkia ympäröivillä alueilla. Susumaniello-rypäle on väriltää