Siirry pääsisältöön

Punaviini Château Monbrison 1994 – arvokkaasti ikääntynyt ranskalainen


Punaviini Chateau Monbrison - arvokkaasti ikääntynyt ranskalainen, Viinihetki

Viime aikoina olemme maistelleet peräkkäin useita nuoria viinejä. Vastapainoksi otimme maisteltavaksi viinikaapissamme säilytyksessä olleen tänä vuonna tasavuosia täyttävän punaviinin Ranskan Bordeaux’n alueelta, Château Monbrison 1994. Tämä viini sai meidät uppoutumaan muistoihin. 
Kun tämän kyseisen viinin rypäleet kasvoivat ja kypsyivät Margaux’n kylässä Ranskassa, perheemme asui Suomen tunnetuimmassa ympyräkaupungissa ja olimme viettämässä kesää meren rannalla. Meille entisille Järvi-Suomen asukeille meri elementtinä teki suuren vaikutuksen. Juhannus meren rannalla oli ikimuistoinen.
Tuon kesän jälkeen asuinpaikkakuntamme onkin jo vaihtunut useamman kerran. On juhlallinen hetki avata iäkäs viinipullo ja juoda omaa sekä viinin historiaa. 😊 

Viinin ikääntymisen salaisuus


”Jos viini olisi auto, tanniineista rakentuisi runko. Alkoholi toimisi moottorina ja sokeri pehmentäisi kyytiä pyöreillä renkailla. Hapokkuus on viinin akku, joka herättää kokonaisuuden henkiin.” (Viinimaa.fi)
Viinin kypsyminen alkaa valmistusvaiheen jälkeen muutaman ensimmäisen viikon kuluttua . Se johtaa viinin aromin jalostumiseen huippuunsa, jossain ikääntymisen vaiheessa hapettumiseen ja lopulta maun ”kuolemiseen”.
Viinissä olevan hapen määrä pullotuksen jälkeen määrittää kypsymisen alkutahdit. Jos viiniin on liuennut paljon happea valmistuksen aikana, viiniä hapettumiselta suojaava rikkidioksidi kuluu nopeasti, jolloin viinin kehittyminen lähtee myös nopeasti käyntiin ja jatkuu nopeana.
Punaviini Chateau Monbrison 1994 - arvokkaasti ikääntynyt ranskalainen, Viinihetki
Ikääntyneen punaviinin väri on lasissa usein reunoiltaan ruskehtava

Kaikki viinit eivät parane vanhetessaan. Hedelmäisyys voi kuihtua, tai viinillä ei ole ikääntymiseen tarvittavaa selkärankaa; hapokkuutta tai tanniineja. Viinin väriin ikääntyminen vaikuttaa siten, että nuori punaviini on lasissa reunoiltaan sinertävä, mutta muuttuu kypsyessään ensin punaiseksi ja lopulta ruskeaksi. Valkoviinin värikehitys alkaa vihertävästä ja muuttuu keltaisen kautta lopulta kullanväriseksi.

Tanniinit ja hapot takaavat säilyvyyden


Tanniineja eli parkkihappoja on pääasiassa vain punaviineissä. Ne ovat peräisin rypäleiden kuorista, siemenistä ja rangoista. Tanniinit saadaan viiniin käymisen ja sen jälkeisen maseraation (viinin kypsyminen, pehmeneminen ja makuaineiden syveneminen) aikana. Tanniinit suojaavat viiniä hapettumiselta ja tämän vuoksi punaviinit kestävät varastointia ja kypsytystä paremmin kuin valkoviinit.
Viinin hapokkuus on peräisin pääosin viinirypäleestä itsestään. Rypäleissä on mm. viinihappoa, omenahappoa ja maitohappoa, joista tärkein on viinihappo. Eri hapot vaikuttavat viinin kemialliseen tasapainoon ja väriin. Yleensä valkoviinit ovat hapokkaampia kuin punaviinit.
Viinin säilyvyyttä parantavat happojen lisäksi alkoholi, sokeri sekä erilaiset uuteaineet. Mitä enemmän näitä aineita on viinissä, sitä pidempään se säilyy. Tällöin viini yleensä myös kypsyy pidempään. Edellä mainittujen aineiden tulee olla keskenään tasapainossa, jotta viini olisi parhaimmillaan.

Säilytysolosuhteilla on merkitystä viinin ikääntymiseen


Nykyisen tietämyksen perusteella voidaan sanoa, että viinin valmistuminen jatkuu vielä pitkään pullotuksen jälkeen. Viiniharrastaja voi järjestää viinilleen mahdollisimman hyvät säilytysolosuhteet, mutta kaikkiin pullotuksen jälkeisiin muutoksiin hän ei voi vaikuttaa. Parhaiten viini säilyy viileässä 10-13 asteessa, tärinättömässä, sopivan kosteassa ja pimeässä varastossa.

Château Monbrison 1994


Viinin tuottaja, viinitalo Château Monbrison sijaitsee Margaux’n kylässä Bordeauxissa Ranskassa. Viinitalo on perustettu vuonna 1749. Vuonna 1921 viinitilan osti amerikkalainen Robert Davies ja hänen jälkeläisensä omistavat ja johtavat viinitilaa edelleen.
Château Monbrison omistaa 21 hehtaaria viinitarhoja, mutta näistä vain 13 hehtaaria sijaitsee Margaux’n kylän alueella. Loput viinitarhoista sijaitsevat Haut Medoc’n -alueella. Kaikille näille viinitarhoille on istutettu 60% Cabernet Sauvignon-rypälettä, 20% Merlotia, 15% Cabernet Francia ja 5% Petit Verdotia. Viinitarhojen maaperä on hiekka- ja sorapohjainen ja viiniköynnökset ovat keskimäärin 40 -vuotiaita.
Château Monbrison 1994 on ns. Bordeaux Blend (sekoiteviini) ja se sisältää 4 eri rypälettä: 50% Gabernet Sauvignonia, 30 % Merlotia, 15 Gabernet Francia ja 5 % Petit Verdotia. Viini on käynyt terästankeissa ja sille on tehty malolaktinen käyminen, jolloin maitohappobakteerit muuttavat omenahapot pehmeäksi maitohapoksi. Viiniä on kypsytetty tammitynnyreissä noin 18 kk. Tynnyreistä 40-50% on uusia tammitynnyreitä.

Maistelukokemukset

Viiniä oli dekantoitu noin ½ tuntia ennen maistelua. 
Ulkonäöltään viini oli kirkas ja väriltään tiilenpunainen pienellä ruskehtavalla vivahteella. Viskositeetti oli keskinkertainen. Tuoksu oli voimakas ja kehittynyt. Alkutuoksussa tulivat esiin erityisesti tertiääriaromit (pullokypsytyksen aromit) mm. maatuneet lehdet ja multa. Lisäksi aromeista oli tunnistettavissa tallia ja nahkaa sekä häivähdys herukkaa ja luumua.
Maku oli kypsä, keskitäyteläinen ja tanniinit olivat pehmeät. Happoja oli kohtalaisen runsaasti (5,2g/l). Alkoholipitoisuus oli maltillinen (12%) ja hyvin integroituneena viiniin se oli tasapainossa muiden ominaisuuksien kanssa.  Maun aromeista erottuivat tuoksua mukaillen multa ja sienet. Lisäksi löysimme tummaa kypsää kirsikkaa, suklaata ja hapokkaita marjoja. Maku oli pitkä ja vakaa.
Kokonaisuutena viini oli tasapainoinen, jäntevä ja hieman rustiikkinen. Viini oli nyt nautittavimmillaan. 
_______________________________________

Pisteet: 16/20p

_______________________________________
Lisätietoa:

Viinitalo Château Monbrison
_______________________________________
 
Punaviini Chateau Monbrison 1994 - arvokkaasti ikääntynyt ranskalainen, Viinihetki
Ikääntynyt punaviini pitää pitkään kypsytetyistä ja kovista juustoista. Jo vuosia kasvattamamme Zilga -rypäle ilostutti meitä tänä vuonna ensimmäisellä pienellä rypäletertullaan. 👌😃

Viini ja ruoka


Kun siirryimme viininmaistelusta juustolautasen äärelle, vaihdoimme tasting-lasit Riedelin Bordeaux-laseihin. Nämä lasit avasivat lisää viinin tuoksuvivahteita. 
Viinin kanssa ”makusteltiin” juustoja, kuten pitkään kypsytettyä vahva-aromista hollantilaista Goudaa ”Old Amsterdam” ja espanjalaista manchego-tyyppistä lampaanmaitojuustoa ”Entrepinares”
Erityisesti Gouda sopi hyvin tälle herkälle vanhalle punaviinille. Vahvan makuisia ruokia emme suosittele näin ikääntyneelle viinille, koska ne voisivat peittää sen makuvivahteet.
_______________________________________

Lue myös:


Ikääntyneen punaviinin äärellä - tyylikäs Chateau Simard 1998


_______________________________________

Seuraa Viinihetkeä – Tilaa Viinihetken uutiskirje, Viiniviesti!


_______________________________________


SUOSITUIMMAT

Lustau Fino 3 En Rama De Jerez De La Frontera - kuivaa sherryä ja tapaksia

Viinihetki espanjalaisittain. Sherry ja tapakset kuuluvat erottamattomana osana Espanjan andalusialaiseen ruokakulttuuriin . Sherryn sanotaan olevan hyvä viinivalinta, kun pöytään katetaan pientä syötävää. Sana ”tapa” tarkoittaa espanjan kielessä kantta. Se viittaa pieneen leipäpalaan, jolla viinilasi suojattiin kärpäsiltä. Leipäpalan päällä oli usein ilmakuivattua kinkkua tai juustoa. Nykyisin tapasvalikoimat ovat hyvin monipuolisia ja raaka-aineiltaan värikkäitä. Lustau Fino 3 En Rama De Jerez De La Frontera Sherry valmistetaan nykyisin lähes aina yhdestä rypälelajikkeesta, Palominosta . Sen osuus Jerezin viljelyalasta on 95 %. Muita lajikkeita ovat Pedro Ximénenez ja Palomino de Jerez. Bodega s Lustau julkaisi keväällä 2017 uuden sarjan 3 en Rama sherryistä . Nämä ovat kolme biologisesti vanhennettua viiniä, jotka tulevat jokaisesta Sherryn alueen kolmesta kaupungista: Fino Jerez de la Fronterasta, Manzanilla Sanlúcar de Barramedasta ja Fino El Puerto de San

Harvinaisia rypälelajikkeita

Innostavinta viiniharrastuksessa on maistella viinejä erilaisista rypäleistä , oppia rypäleiden ominaisuuksia ja oppia tunnistamaan niitä. Rypäleet ovat kiinnostavia myös siksi, että rypälelajikkeita on runsaasti - niissä riittää opiskeltavaa. Parhaiten tietyn rypäleen ominaisuuksia voi havainnoida maistelemalla viiniä, joka on valmistettu ainoastaan yhdestä rypäleestä. Jos rypälelajikkeet eivät ole ennestään tuttuja, on tutustuminen helpointa aloittaa yleisimmistä lajikkeista kuten esimerkiksi Chardonnay ja Cabernet Sauvignon. Tälle sivulle on koottu linkkejä Viinihetken blogiteksteihin, joissa on esitelty hiukan tuntemattomampi rypäle ja siitä 100%:sti tehty viini . Joitakin esiteltyjä rypäleitä voi esiintyä   sekoiteviineissä (esim. Pinot Meunier), mutta tavoitteena on ollut löytää viinejä, jotka on valmistettu ainoastaan yhdestä rypäleestä. AGLIANICO - punaviini CARIGNAN - punaviini CARRICANTE - valkoviini DORNFELDER - punaviini NERELLO MASCALESE - punaviin

Makea valkoviini Unkarista - Tokaji

Vaihteluksi kuiville puna- ja valkoviineille halusimme pitkästä aikaa suun makeaksi.   Blogissa on aiemmin arvioitu useita ranskalaisia Sauternesin alueen makeita valkoviinejä.  Myös Unkarista löytyy maailmankuulu makea valkoviini, Tokaji , johon aikoinaan viininmaistelumme alkuvuosina ihastuimme, mutta joka sittemmin on jäänyt lähes unohduksiin.  Unohduksissa ollutta viiniä ei tietenkään löytynyt myöskään viinikaapistamme. Alkon valikoimissa Tokaji-viinejä on muutamia, joista maisteltavaksi hankimme vuosikerraltaan nuorimman  St Stephans Crown Tokaji 5 Puttonyos 2013. Jalohomeisen viinin synty Unkarin Tokajin alueella on pitkä historia viininviljelyssä. Sen ensimmäinen tarhaluokitus tehtiin jo vuonna 1641 ja Tokajia pidetään myös ensimmäisenä viinialueena, jossa opittiin käyttämään jalohomeisia rypäleitä viinin valmistuksessa.  Historiatietojen mukaan sodat repivät Tokajin aluetta yli 300 vuotta sitten, eikä väestöllä tuolloin ollut juurikaan aikaa paneutua viin