Siirry pääsisältöön

Punaviini Château Monbrison 1994 – arvokkaasti ikääntynyt ranskalainen


Punaviini Chateau Monbrison - arvokkaasti ikääntynyt ranskalainen, Viinihetki

Viime aikoina olemme maistelleet peräkkäin useita nuoria viinejä. Vastapainoksi otimme maisteltavaksi viinikaapissamme säilytyksessä olleen tänä vuonna tasavuosia täyttävän punaviinin Ranskan Bordeaux’n alueelta, Château Monbrison 1994. Tämä viini sai meidät uppoutumaan muistoihin. 
Kun tämän kyseisen viinin rypäleet kasvoivat ja kypsyivät Margaux’n kylässä Ranskassa, perheemme asui Suomen tunnetuimmassa ympyräkaupungissa ja olimme viettämässä kesää meren rannalla. Meille entisille Järvi-Suomen asukeille meri elementtinä teki suuren vaikutuksen. Juhannus meren rannalla oli ikimuistoinen.
Tuon kesän jälkeen asuinpaikkakuntamme onkin jo vaihtunut useamman kerran. On juhlallinen hetki avata iäkäs viinipullo ja juoda omaa sekä viinin historiaa. 😊 

Viinin ikääntymisen salaisuus


”Jos viini olisi auto, tanniineista rakentuisi runko. Alkoholi toimisi moottorina ja sokeri pehmentäisi kyytiä pyöreillä renkailla. Hapokkuus on viinin akku, joka herättää kokonaisuuden henkiin.” (Viinimaa.fi)
Viinin kypsyminen alkaa valmistusvaiheen jälkeen muutaman ensimmäisen viikon kuluttua . Se johtaa viinin aromin jalostumiseen huippuunsa, jossain ikääntymisen vaiheessa hapettumiseen ja lopulta maun ”kuolemiseen”.
Viinissä olevan hapen määrä pullotuksen jälkeen määrittää kypsymisen alkutahdit. Jos viiniin on liuennut paljon happea valmistuksen aikana, viiniä hapettumiselta suojaava rikkidioksidi kuluu nopeasti, jolloin viinin kehittyminen lähtee myös nopeasti käyntiin ja jatkuu nopeana.
Punaviini Chateau Monbrison 1994 - arvokkaasti ikääntynyt ranskalainen, Viinihetki
Ikääntyneen punaviinin väri on lasissa usein reunoiltaan ruskehtava

Kaikki viinit eivät parane vanhetessaan. Hedelmäisyys voi kuihtua, tai viinillä ei ole ikääntymiseen tarvittavaa selkärankaa; hapokkuutta tai tanniineja. Viinin väriin ikääntyminen vaikuttaa siten, että nuori punaviini on lasissa reunoiltaan sinertävä, mutta muuttuu kypsyessään ensin punaiseksi ja lopulta ruskeaksi. Valkoviinin värikehitys alkaa vihertävästä ja muuttuu keltaisen kautta lopulta kullanväriseksi.

Tanniinit ja hapot takaavat säilyvyyden


Tanniineja eli parkkihappoja on pääasiassa vain punaviineissä. Ne ovat peräisin rypäleiden kuorista, siemenistä ja rangoista. Tanniinit saadaan viiniin käymisen ja sen jälkeisen maseraation (viinin kypsyminen, pehmeneminen ja makuaineiden syveneminen) aikana. Tanniinit suojaavat viiniä hapettumiselta ja tämän vuoksi punaviinit kestävät varastointia ja kypsytystä paremmin kuin valkoviinit.
Viinin hapokkuus on peräisin pääosin viinirypäleestä itsestään. Rypäleissä on mm. viinihappoa, omenahappoa ja maitohappoa, joista tärkein on viinihappo. Eri hapot vaikuttavat viinin kemialliseen tasapainoon ja väriin. Yleensä valkoviinit ovat hapokkaampia kuin punaviinit.
Viinin säilyvyyttä parantavat happojen lisäksi alkoholi, sokeri sekä erilaiset uuteaineet. Mitä enemmän näitä aineita on viinissä, sitä pidempään se säilyy. Tällöin viini yleensä myös kypsyy pidempään. Edellä mainittujen aineiden tulee olla keskenään tasapainossa, jotta viini olisi parhaimmillaan.

Säilytysolosuhteilla on merkitystä viinin ikääntymiseen


Nykyisen tietämyksen perusteella voidaan sanoa, että viinin valmistuminen jatkuu vielä pitkään pullotuksen jälkeen. Viiniharrastaja voi järjestää viinilleen mahdollisimman hyvät säilytysolosuhteet, mutta kaikkiin pullotuksen jälkeisiin muutoksiin hän ei voi vaikuttaa. Parhaiten viini säilyy viileässä 10-13 asteessa, tärinättömässä, sopivan kosteassa ja pimeässä varastossa.

Château Monbrison 1994


Viinin tuottaja, viinitalo Château Monbrison sijaitsee Margaux’n kylässä Bordeauxissa Ranskassa. Viinitalo on perustettu vuonna 1749. Vuonna 1921 viinitilan osti amerikkalainen Robert Davies ja hänen jälkeläisensä omistavat ja johtavat viinitilaa edelleen.
Château Monbrison omistaa 21 hehtaaria viinitarhoja, mutta näistä vain 13 hehtaaria sijaitsee Margaux’n kylän alueella. Loput viinitarhoista sijaitsevat Haut Medoc’n -alueella. Kaikille näille viinitarhoille on istutettu 60% Cabernet Sauvignon-rypälettä, 20% Merlotia, 15% Cabernet Francia ja 5% Petit Verdotia. Viinitarhojen maaperä on hiekka- ja sorapohjainen ja viiniköynnökset ovat keskimäärin 40 -vuotiaita.
Château Monbrison 1994 on ns. Bordeaux Blend (sekoiteviini) ja se sisältää 4 eri rypälettä: 50% Gabernet Sauvignonia, 30 % Merlotia, 15 Gabernet Francia ja 5 % Petit Verdotia. Viini on käynyt terästankeissa ja sille on tehty malolaktinen käyminen, jolloin maitohappobakteerit muuttavat omenahapot pehmeäksi maitohapoksi. Viiniä on kypsytetty tammitynnyreissä noin 18 kk. Tynnyreistä 40-50% on uusia tammitynnyreitä.

Maistelukokemukset

Viiniä oli dekantoitu noin ½ tuntia ennen maistelua. 
Ulkonäöltään viini oli kirkas ja väriltään tiilenpunainen pienellä ruskehtavalla vivahteella. Viskositeetti oli keskinkertainen. Tuoksu oli voimakas ja kehittynyt. Alkutuoksussa tulivat esiin erityisesti tertiääriaromit (pullokypsytyksen aromit) mm. maatuneet lehdet ja multa. Lisäksi aromeista oli tunnistettavissa tallia ja nahkaa sekä häivähdys herukkaa ja luumua.
Maku oli kypsä, keskitäyteläinen ja tanniinit olivat pehmeät. Happoja oli kohtalaisen runsaasti (5,2g/l). Alkoholipitoisuus oli maltillinen (12%) ja hyvin integroituneena viiniin se oli tasapainossa muiden ominaisuuksien kanssa.  Maun aromeista erottuivat tuoksua mukaillen multa ja sienet. Lisäksi löysimme tummaa kypsää kirsikkaa, suklaata ja hapokkaita marjoja. Maku oli pitkä ja vakaa.
Kokonaisuutena viini oli tasapainoinen, jäntevä ja hieman rustiikkinen. Viini oli nyt nautittavimmillaan. 
_______________________________________

Pisteet: 16/20p

_______________________________________
Lisätietoa:

Viinitalo Château Monbrison
_______________________________________
 
Punaviini Chateau Monbrison 1994 - arvokkaasti ikääntynyt ranskalainen, Viinihetki
Ikääntynyt punaviini pitää pitkään kypsytetyistä ja kovista juustoista. Jo vuosia kasvattamamme Zilga -rypäle ilostutti meitä tänä vuonna ensimmäisellä pienellä rypäletertullaan. 👌😃

Viini ja ruoka


Kun siirryimme viininmaistelusta juustolautasen äärelle, vaihdoimme tasting-lasit Riedelin Bordeaux-laseihin. Nämä lasit avasivat lisää viinin tuoksuvivahteita. 
Viinin kanssa ”makusteltiin” juustoja, kuten pitkään kypsytettyä vahva-aromista hollantilaista Goudaa ”Old Amsterdam” ja espanjalaista manchego-tyyppistä lampaanmaitojuustoa ”Entrepinares”
Erityisesti Gouda sopi hyvin tälle herkälle vanhalle punaviinille. Vahvan makuisia ruokia emme suosittele näin ikääntyneelle viinille, koska ne voisivat peittää sen makuvivahteet.
_______________________________________

Lue myös:


Ikääntyneen punaviinin äärellä - tyylikäs Chateau Simard 1998


_______________________________________

Seuraa Viinihetkeä – Tilaa Viinihetken uutiskirje, Viiniviesti!


_______________________________________


SUOSITUIMMAT

Punaviini Il Barone Rosso 2018 ja Tagliatellea metsäsieni-sinihomejuustokastikkeella

Lokakuun viileään päivään sopi hyvin italialainen kevyt punaviini Il Barone Rosso 2018 ja pastaruoka Tagliatellea metsäsieni-sinihomejuustokastikkeella (Resepti) Rosa Viini & Ruoka yhteistyö sai jatkoa tämän maukkaan yhdistelmän muodossa. Il Barone Rosso 2018 Il Barone Rosson tuottaja on viinitila, joka on pysynyt saman perheen omistuksessa jo kolmen sukupolven ajan. Tämä punaviini on yksi heidän suosituimmista tuotteistaan. Viini on 100% Sangiovese -rypäleestä valmistettu. Sangiovese on Italian viljellyin rypälelajike ja maan arvostus punaviinimaana on pitkälti Sangiovesen ansiota. Toscanasta kotoisin oleva rypäle viihtyy parhaiten lämpimässä ilmastossa ja vaatii melko pitkän kasvukauden. Parhaat viininsä se tuottaa kasvaessaan kalkkipitoisessa sorassa. Maistelukokemukset Lasissa viini oli kirkas, väriltään rubiinipunainen ja syvyydeltään kohtalaisen voimakas. Viskositeetti oli yllättävän korkea. Tuoksu oli nuorelle viinille tyypillinen ja voimakkaan

Punaviini Nugan Alfredo Passo Appassimento 2016 ja hunajaisia grillipihvejä

Vielä on kesää jäljellä ja suunnitelmissa oli grillata ulkona, mutta sateisesta säästä johtuen pihagrilli vaihtuikin parillapannuun. Possupihvien lisäksi pannulla tirisi puolikkaita puna- ja valkosipuleita sekä limeä. Rosa Ruoka&Viini -yhteistyön merkeissä meille tarjoutui mahdollisuus maistaa australialainen italiaisella appassimento - menetelmällä tehty punaviini, Nugan Alfredo Passo Appassimento 2016. Nugan Alfredo Passo Appassimento 2016 Nugan Alfredo Passo Appassimento on kunnianosoitus Nugan Estate -viinitilan perustajalle Alfredo Nuganille ja hänen intohimoiselle visiolleen laadukkaista ja upeista viineistä. Nykyään Nugan Estate -viinitilaa johtavat hänen lapsenlapsensa. Nugan Estate on tunnettu runsaista ja täyteläisistä punaviineistään. Tämä maistelemamme punaviini on peräisin premium -viinitarhasta, joka sijaitsee Riverinassa Australian Uudessa Etelä-Walesissa (New South Wales).  Australian New South Wales on tunnettu siitä, että viiniköynnös

Piqueras Gold Label 2016 – ryhdikästä punaviiniä kreikkalaiselle perinneruoalle

  Pitkästä, pitkästä aikaa teimme kreikkalaista kansallisruokaa, Stifadoa . Tätä herkkua olemme aikoinaan syöneet Kreikan matkoilla ja siihen ihastuneena olemme sittemmin valmistaneet sitä myös kotikeittiössä. Tällä kertaa tämän herkullisen lihapadan tekemiseen innoitti vuolukivestä valmistettu Uunikko -pata, joka sopii erinomaisesti kaikkiin pitkää haudutusta vaativiin pataruokiin. Samalla kokeilimme uutta Stifado-ohjetta Rosa Viini & Ruokakerhon reseptivalikoimasta. Viiniksi tälle reseptille valitsimme espanjalaisen luomupunaviinin, Piqueras Gold Label 2016 (näytepullo, Rosa Viini & Ruoka) Piqueras Gold Label 2016 Piqueras Gold Label 2016 tulee Espanjan Almansasta. Viini on kolmen rypäleen sekoitus: Monastrell 70%, Garnacha Tintorera 20% ja Syrah 10%. Viinitarha sijaitsee 800-900 metrin korkeudessa ja on luonnonmukaisesti viljelty. Maaperä on hiekkaista ja kalkkikivipitoista.  Piqueras Gold Label 2016 on saanut tänä vuonna useita kansainvälisiä pal