Viime aikoina olemme maistelleet peräkkäin useita nuoria viinejä. Vastapainoksi otimme maisteltavaksi viinikaapissamme säilytyksessä olleen tänä vuonna tasavuosia täyttävän punaviinin Ranskan Bordeaux’n alueelta, Château Monbrison 1994. Tämä viini sai meidät uppoutumaan muistoihin.
Kun tämän kyseisen viinin rypäleet kasvoivat ja kypsyivät
Margaux’n kylässä Ranskassa, perheemme asui Suomen tunnetuimmassa ympyräkaupungissa
ja olimme viettämässä kesää meren rannalla. Meille entisille Järvi-Suomen asukeille meri elementtinä teki suuren vaikutuksen. Juhannus meren rannalla oli ikimuistoinen.
Tuon kesän jälkeen
asuinpaikkakuntamme onkin jo vaihtunut useamman kerran. On juhlallinen hetki avata
iäkäs viinipullo ja juoda omaa sekä viinin historiaa. 😊
Viinin ikääntymisen salaisuus
”Jos viini olisi auto, tanniineista rakentuisi runko.
Alkoholi toimisi moottorina ja sokeri pehmentäisi kyytiä pyöreillä renkailla.
Hapokkuus on viinin akku, joka herättää kokonaisuuden henkiin.” (Viinimaa.fi)
Viinin kypsyminen alkaa valmistusvaiheen jälkeen muutaman ensimmäisen viikon kuluttua . Se johtaa viinin aromin jalostumiseen huippuunsa, jossain ikääntymisen
vaiheessa hapettumiseen ja lopulta maun ”kuolemiseen”.
Viinissä olevan hapen määrä pullotuksen jälkeen määrittää
kypsymisen alkutahdit. Jos viiniin on liuennut paljon happea valmistuksen
aikana, viiniä hapettumiselta suojaava rikkidioksidi kuluu nopeasti, jolloin
viinin kehittyminen lähtee myös nopeasti käyntiin ja jatkuu nopeana.
Ikääntyneen punaviinin väri on lasissa usein reunoiltaan ruskehtava |
Kaikki viinit eivät parane vanhetessaan. Hedelmäisyys voi kuihtua, tai viinillä ei ole ikääntymiseen tarvittavaa selkärankaa; hapokkuutta tai tanniineja. Viinin väriin ikääntyminen vaikuttaa siten, että nuori punaviini on lasissa reunoiltaan sinertävä, mutta muuttuu kypsyessään ensin punaiseksi ja lopulta ruskeaksi. Valkoviinin värikehitys alkaa vihertävästä ja muuttuu keltaisen kautta lopulta kullanväriseksi.
Tanniinit ja hapot takaavat säilyvyyden
Tanniineja eli parkkihappoja on pääasiassa vain punaviineissä.
Ne ovat peräisin rypäleiden kuorista, siemenistä ja rangoista. Tanniinit saadaan
viiniin käymisen ja sen jälkeisen maseraation (viinin kypsyminen, pehmeneminen
ja makuaineiden syveneminen) aikana. Tanniinit suojaavat viiniä hapettumiselta
ja tämän vuoksi punaviinit kestävät varastointia ja kypsytystä paremmin kuin
valkoviinit.
Viinin hapokkuus on peräisin pääosin viinirypäleestä
itsestään. Rypäleissä on mm. viinihappoa, omenahappoa ja maitohappoa, joista
tärkein on viinihappo. Eri hapot vaikuttavat viinin kemialliseen tasapainoon ja
väriin. Yleensä valkoviinit ovat hapokkaampia kuin punaviinit.
Viinin säilyvyyttä parantavat happojen lisäksi alkoholi,
sokeri sekä erilaiset uuteaineet. Mitä enemmän näitä aineita on viinissä, sitä
pidempään se säilyy. Tällöin viini yleensä myös kypsyy pidempään. Edellä
mainittujen aineiden tulee olla keskenään tasapainossa, jotta viini olisi
parhaimmillaan.
Säilytysolosuhteilla on merkitystä viinin ikääntymiseen
Nykyisen tietämyksen perusteella voidaan sanoa, että viinin
valmistuminen jatkuu vielä pitkään pullotuksen jälkeen. Viiniharrastaja voi
järjestää viinilleen mahdollisimman hyvät säilytysolosuhteet, mutta kaikkiin
pullotuksen jälkeisiin muutoksiin hän ei voi vaikuttaa. Parhaiten viini säilyy
viileässä 10-13 asteessa, tärinättömässä, sopivan kosteassa ja pimeässä
varastossa.
Château Monbrison 1994
Viinin tuottaja, viinitalo Château Monbrison sijaitsee Margaux’n
kylässä Bordeauxissa Ranskassa. Viinitalo on perustettu vuonna 1749. Vuonna
1921 viinitilan osti amerikkalainen Robert Davies ja hänen jälkeläisensä
omistavat ja johtavat viinitilaa edelleen.
Château Monbrison omistaa 21 hehtaaria viinitarhoja, mutta
näistä vain 13 hehtaaria sijaitsee Margaux’n kylän alueella. Loput viinitarhoista
sijaitsevat Haut Medoc’n -alueella. Kaikille näille viinitarhoille on istutettu
60% Cabernet Sauvignon-rypälettä, 20% Merlotia, 15% Cabernet Francia ja 5% Petit
Verdotia. Viinitarhojen maaperä on hiekka- ja sorapohjainen ja viiniköynnökset
ovat keskimäärin 40 -vuotiaita.
Château Monbrison 1994 on ns. Bordeaux Blend (sekoiteviini)
ja se sisältää 4 eri rypälettä: 50% Gabernet Sauvignonia, 30 % Merlotia, 15
Gabernet Francia ja 5 % Petit Verdotia. Viini on käynyt terästankeissa ja sille
on tehty malolaktinen käyminen, jolloin maitohappobakteerit muuttavat omenahapot
pehmeäksi maitohapoksi. Viiniä on kypsytetty tammitynnyreissä noin 18 kk.
Tynnyreistä 40-50% on uusia tammitynnyreitä.
Maistelukokemukset
Viiniä oli dekantoitu noin ½ tuntia ennen maistelua.
Ulkonäöltään viini oli kirkas ja väriltään tiilenpunainen
pienellä ruskehtavalla vivahteella. Viskositeetti oli keskinkertainen. Tuoksu
oli voimakas ja kehittynyt. Alkutuoksussa tulivat esiin erityisesti
tertiääriaromit (pullokypsytyksen aromit) mm. maatuneet lehdet ja multa.
Lisäksi aromeista oli tunnistettavissa tallia ja nahkaa sekä häivähdys herukkaa
ja luumua.
Maku oli kypsä, keskitäyteläinen ja tanniinit olivat pehmeät.
Happoja oli kohtalaisen runsaasti (5,2g/l). Alkoholipitoisuus oli maltillinen (12%) ja hyvin integroituneena viiniin se oli tasapainossa muiden ominaisuuksien
kanssa. Maun aromeista erottuivat tuoksua
mukaillen multa ja sienet. Lisäksi löysimme tummaa kypsää kirsikkaa, suklaata ja
hapokkaita marjoja. Maku oli pitkä ja vakaa.
Kokonaisuutena viini oli tasapainoinen, jäntevä ja hieman rustiikkinen. Viini oli nyt
nautittavimmillaan.
_______________________________________
Pisteet: 16/20p
_______________________________________
Lisätietoa:
Ikääntynyt punaviini pitää pitkään kypsytetyistä ja kovista juustoista. Jo vuosia kasvattamamme Zilga -rypäle ilostutti meitä tänä vuonna ensimmäisellä pienellä rypäletertullaan. 👌😃 |
Viini ja ruoka
Kun siirryimme viininmaistelusta juustolautasen äärelle,
vaihdoimme tasting-lasit Riedelin Bordeaux-laseihin. Nämä lasit avasivat lisää viinin
tuoksuvivahteita.
Viinin kanssa ”makusteltiin” juustoja, kuten pitkään
kypsytettyä vahva-aromista hollantilaista Goudaa ”Old Amsterdam” ja
espanjalaista manchego-tyyppistä lampaanmaitojuustoa ”Entrepinares”.
Erityisesti
Gouda sopi hyvin tälle herkälle vanhalle punaviinille. Vahvan makuisia ruokia
emme suosittele näin ikääntyneelle viinille, koska ne voisivat peittää sen makuvivahteet.
_______________________________________
Lue myös:
Ikääntyneen punaviinin äärellä - tyylikäs Chateau Simard 1998
_______________________________________
Seuraa Viinihetkeä – Tilaa Viinihetken uutiskirje, Viiniviesti!
_______________________________________