Confidencial Reserva 2014 |
Viime viikonlopun portugalilainen valkoviini sai nyt jatkoa
portugalilaisesta punaviinistä. Confidencial Reserva 2014 tulee samalta Vinho
Regional Lisboa – alueelta kuin maistelemamme valkoviinikin.
Muutamasta Rosa Viini&Ruoka -kerhon tälle viinille esittämästä
reseptivaihtoehdoista valitsimme arkiruoaksikin hyvin sopivan
kanttarellipastan.
Confidencial Reserva 2014
Tämä viini on harvinainen siinä mielessä, että siihen on
käytetty noin 10 eri rypälelajiketta. Viinin maahantuojan mukaan ainoastaan Casa
Santos Lima - viinitalon omistajaperhe sekä pääviinintekijä tietävät tarkan viinin
rypälesekoituksen.
Casa Santos Lima on suurin ”Vinho Regional Lisboa” ja “DOC
Alenquer” -tuottaja ja sillä on omistuksessaan noin 400 hehtaaria viinitarhoja.
Viinitila “Quinta da Boavista” sijaitsee Alenquerissa, noin 45 km Lissabonista
pohjoiseen. Tila on kuulunut Santos Liman perheelle yli 4 sukupolven ajan.
Toiminnan aloitti Joaquim Santos Lima, joka 1800-luvun
vaihteessa oli jo suuri portugalilaisten viinien tuottaja ja viejä. Perustajan
tyttärentytär ja pojanpoika, Maria João Santos Lima ja José Luís Santos Lima
sekä Oliveira da Silva aloittivat uudelleen Casa Santos Liman vuonna 1990. He istuttivat uudelleen suurimman osan viiniköynnöksistä, parantaen samalla maatalouden tekniikoita ja
nykyaikaistaen kaiken tuotannollisen rakenteen.
Casa Santos Liman viinitarhat on istutettu loiville rinteille,
joiden korkeus on 100–220 metriä. Lähellä oleva Atlantin valtameri viilentää köynnöksien
saamaa runsasta aurinkoa. Alue on yksi rikkaimmista viinialueista
rypälelajikkeiden monimuotoisuuden, maaperän tyypin ja ilmaston vuoksi. Viinintuotannosta
90 prosenttia menee vientiin lähes 50 maahan kaikilla viidellä mantereella.
Confidencial Reserva 2014 on peräisin tarhalta, jonka
istutustiheys on 4200 köynnöstä/ha. Maaperä on savea ja kalkkikiveä Jurakauden
ajalta. Käyminen on tapahtunut 26 500 litran säiliöissä 20-30 asteen
lämpötilassa. Viiniä on kypsytetty 250 litran ranskalaisissa ja portugalilaisissa
tammitynnyreissä. Viini on saanut useita kansainvälisiä palkintoja.
Maistelukokemukset
Viiniä oli dekantoitu 2 tuntia ennen maistelua.
Ulkonäöltään viini oli kirkas, tumman kirsikanpunainen ja lähes
läpinäkymätön. Viskositeetiltaan se oli korkea liikkuen lasissa kohtalaisen
raskaasti. Tuoksu oli puhdas ja melko voimakas. Aromeista erottui erityisesti
marjaisuutta ja mausteisuutta sekä häivähdys puumaista vivahdetta (ehkä
setriä?)
Maku oli täyteläinen, pitkä, runsaan hedelmäinen ja tanniinit olivat pehmeät. Aromeista erottui makeaa marjaisuutta, mustikkaa ja
karhunvadelmaa (sokeria 8g/l). Loppumaussa oli havaittavissa myös häivähdys
pippurisuutta.
Viini oli kokonaisuutena pehmeän marjaisa, tasapainoinen sekä tuoksultaan ja maultaan vakaa. Viiniä voi suositella kermaisten pastaruokien lisäksi esimerkiksi grillatulle lihalle.
Pisteet 15/20p
Hinta – Alko
Lisätietoa:
_______________________________
Kanttarellipasta (resepti, Rosa Ruoka&Viini) |
Viini ja ruoka
Tämänkertaisen aterian raaka-aineina olivat pasta ja kanttarellit.
Pastana oli nauhamakaroni fettuccine, joka on kotoisin Italiasta Rooman seudulta.
Yleensä valittaessa viiniä ruoan kanssa tarjottavaksi, päällimmäinen maku
ratkaisee eli mikä on hallitseva makukuva.
Pastat ja riisit sellaisenaan ovat neutraaleja maultaan,
joten silloin viinin valintaan vaikuttaa enemmän kastike, täyte tai mausteet.
Kanttarellipastassa sienen maku hallitsee, joten viini tulisi valita sen
mukaan. Jos ruoassa on kermaa, kuten tässä, vaaditaan viiniltä myös enemmän
täyteläisyyttä.
Ruokakirjoissa suositellaan usein tämäntyyppisen ruoan
kanssa täyteläistä valkoviiniä esim. Chardonnay-rypäleestä. Rosa Viini&Ruoka
-yhteistyön merkeissä tälle reseptille ehdotettu punaviini Confidencial Reserva
2014 olikin positiivinen yllätys. Viini ja kanttarellipasta täydensivät toisiaan
erittäin hyvin.
Tämän herkullisen viini- ja ruokasuosituksen kautta saimme
jälleen todeta sen tosiasian, että viini- ja ruokaharrastuksessa kannattaa jättää omat pinttyneet makutottumukset taka-alalle ja olla valmis kokeilemaan ennakkoluulottomasti uusia makuyhdistelmiä.
__________________________________
Yhteistyössä:__________________________________
Lue myös:
Valkoviini Macon Villages Chameroy 2015 Louis Latour ja kanttarellitaskut
Punaviini Fonte do Beco 2017 ja yrttistä kanapataa Portugalista
__________________________________
Punaviini Fonte do Beco 2017 ja yrttistä kanapataa Portugalista
__________________________________