Siirry pääsisältöön

Punaviini Confidencial Reserva 2014 ja kermaista kanttarellipastaa


Viinihetki


Viinihetki

Confidencial Reserva 2014


Viime viikonlopun portugalilainen valkoviini sai nyt jatkoa portugalilaisesta punaviinistä. Confidencial Reserva 2014 tulee samalta Vinho Regional Lisboa – alueelta kuin maistelemamme valkoviinikin.
Muutamasta Rosa Viini&Ruoka -kerhon tälle viinille esittämästä reseptivaihtoehdoista valitsimme arkiruoaksikin hyvin sopivan kanttarellipastan

Confidencial Reserva 2014 


Tämä viini on harvinainen siinä mielessä, että siihen on käytetty noin 10 eri rypälelajiketta. Viinin maahantuojan mukaan ainoastaan Casa Santos Lima - viinitalon omistajaperhe sekä pääviinintekijä tietävät tarkan viinin rypälesekoituksen.
Casa Santos Lima on suurin ”Vinho Regional Lisboa” ja “DOC Alenquer” -tuottaja ja sillä on omistuksessaan noin 400 hehtaaria viinitarhoja. Viinitila “Quinta da Boavista” sijaitsee Alenquerissa, noin 45 km Lissabonista pohjoiseen. Tila on kuulunut Santos Liman perheelle yli 4 sukupolven ajan.  
Toiminnan aloitti Joaquim Santos Lima, joka 1800-luvun vaihteessa oli jo suuri portugalilaisten viinien tuottaja ja viejä. Perustajan tyttärentytär ja pojanpoika, Maria João Santos Lima ja José Luís Santos Lima sekä Oliveira da Silva aloittivat uudelleen Casa Santos Liman vuonna 1990. He istuttivat uudelleen suurimman osan viiniköynnöksistä, parantaen samalla maatalouden tekniikoita ja nykyaikaistaen kaiken tuotannollisen rakenteen.
Casa Santos Liman viinitarhat on istutettu loiville rinteille, joiden korkeus on 100–220 metriä. Lähellä oleva Atlantin valtameri viilentää köynnöksien saamaa runsasta aurinkoa. Alue on yksi rikkaimmista viinialueista rypälelajikkeiden monimuotoisuuden, maaperän tyypin ja ilmaston vuoksi. Viinintuotannosta 90 prosenttia menee vientiin lähes 50 maahan kaikilla viidellä mantereella.
Confidencial Reserva 2014 on peräisin tarhalta, jonka istutustiheys on 4200 köynnöstä/ha. Maaperä on savea ja kalkkikiveä Jurakauden ajalta. Käyminen on tapahtunut 26 500 litran säiliöissä 20-30 asteen lämpötilassa. Viiniä on kypsytetty 250 litran ranskalaisissa ja portugalilaisissa tammitynnyreissä. Viini on saanut useita kansainvälisiä palkintoja. 

Maistelukokemukset 


Viiniä oli dekantoitu 2 tuntia ennen maistelua.
Ulkonäöltään viini oli kirkas, tumman kirsikanpunainen ja lähes läpinäkymätön. Viskositeetiltaan se oli korkea liikkuen lasissa kohtalaisen raskaasti. Tuoksu oli puhdas ja melko voimakas. Aromeista erottui erityisesti marjaisuutta ja mausteisuutta sekä häivähdys puumaista vivahdetta (ehkä setriä?)
Maku oli täyteläinen, pitkä, runsaan hedelmäinen ja tanniinit olivat pehmeät. Aromeista erottui makeaa marjaisuutta, mustikkaa ja karhunvadelmaa (sokeria 8g/l). Loppumaussa oli havaittavissa myös häivähdys pippurisuutta.
Viini oli kokonaisuutena pehmeän marjaisa, tasapainoinen sekä tuoksultaan ja maultaan vakaa. Viiniä voi suositella kermaisten pastaruokien lisäksi esimerkiksi grillatulle lihalle.

Pisteet 15/20p

Hinta – Alko


Lisätietoa: 




_______________________________

Viinihetki

Kanttarellipasta (resepti, Rosa Ruoka&Viini)


Viini ja ruoka

Tämänkertaisen aterian raaka-aineina olivat pasta ja kanttarellit. Pastana oli nauhamakaroni fettuccine, joka on kotoisin Italiasta Rooman seudulta. Yleensä valittaessa viiniä ruoan kanssa tarjottavaksi, päällimmäinen maku ratkaisee eli mikä on hallitseva makukuva.
Pastat ja riisit sellaisenaan ovat neutraaleja maultaan, joten silloin viinin valintaan vaikuttaa enemmän kastike, täyte tai mausteet. Kanttarellipastassa sienen maku hallitsee, joten viini tulisi valita sen mukaan. Jos ruoassa on kermaa, kuten tässä, vaaditaan viiniltä myös enemmän täyteläisyyttä.
Ruokakirjoissa suositellaan usein tämäntyyppisen ruoan kanssa täyteläistä valkoviiniä esim. Chardonnay-rypäleestä. Rosa Viini&Ruoka -yhteistyön merkeissä tälle reseptille ehdotettu punaviini Confidencial Reserva 2014 olikin positiivinen yllätys. Viini ja kanttarellipasta täydensivät toisiaan erittäin hyvin. 
Tämän herkullisen viini- ja ruokasuosituksen kautta saimme jälleen todeta sen tosiasian, että viini- ja ruokaharrastuksessa kannattaa jättää omat pinttyneet makutottumukset taka-alalle ja olla valmis kokeilemaan ennakkoluulottomasti uusia makuyhdistelmiä.
__________________________________
Yhteistyössä:


Lue myös:



SUOSITUIMMAT

Punaviini Il Barone Rosso 2018 ja Tagliatellea metsäsieni-sinihomejuustokastikkeella

Lokakuun viileään päivään sopi hyvin italialainen kevyt punaviini Il Barone Rosso 2018 ja pastaruoka Tagliatellea metsäsieni-sinihomejuustokastikkeella (Resepti) Rosa Viini & Ruoka yhteistyö sai jatkoa tämän maukkaan yhdistelmän muodossa. Il Barone Rosso 2018 Il Barone Rosson tuottaja on viinitila, joka on pysynyt saman perheen omistuksessa jo kolmen sukupolven ajan. Tämä punaviini on yksi heidän suosituimmista tuotteistaan. Viini on 100% Sangiovese -rypäleestä valmistettu. Sangiovese on Italian viljellyin rypälelajike ja maan arvostus punaviinimaana on pitkälti Sangiovesen ansiota. Toscanasta kotoisin oleva rypäle viihtyy parhaiten lämpimässä ilmastossa ja vaatii melko pitkän kasvukauden. Parhaat viininsä se tuottaa kasvaessaan kalkkipitoisessa sorassa. Maistelukokemukset Lasissa viini oli kirkas, väriltään rubiinipunainen ja syvyydeltään kohtalaisen voimakas. Viskositeetti oli yllättävän korkea. Tuoksu oli nuorelle viinille tyypillinen ja voimakkaan

Piqueras Gold Label 2016 – ryhdikästä punaviiniä kreikkalaiselle perinneruoalle

  Pitkästä, pitkästä aikaa teimme kreikkalaista kansallisruokaa, Stifadoa . Tätä herkkua olemme aikoinaan syöneet Kreikan matkoilla ja siihen ihastuneena olemme sittemmin valmistaneet sitä myös kotikeittiössä. Tällä kertaa tämän herkullisen lihapadan tekemiseen innoitti vuolukivestä valmistettu Uunikko -pata, joka sopii erinomaisesti kaikkiin pitkää haudutusta vaativiin pataruokiin. Samalla kokeilimme uutta Stifado-ohjetta Rosa Viini & Ruokakerhon reseptivalikoimasta. Viiniksi tälle reseptille valitsimme espanjalaisen luomupunaviinin, Piqueras Gold Label 2016 (näytepullo, Rosa Viini & Ruoka) Piqueras Gold Label 2016 Piqueras Gold Label 2016 tulee Espanjan Almansasta. Viini on kolmen rypäleen sekoitus: Monastrell 70%, Garnacha Tintorera 20% ja Syrah 10%. Viinitarha sijaitsee 800-900 metrin korkeudessa ja on luonnonmukaisesti viljelty. Maaperä on hiekkaista ja kalkkikivipitoista.  Piqueras Gold Label 2016 on saanut tänä vuonna useita kansainvälisiä pal

Punaviini Nugan Alfredo Passo Appassimento 2016 ja hunajaisia grillipihvejä

Vielä on kesää jäljellä ja suunnitelmissa oli grillata ulkona, mutta sateisesta säästä johtuen pihagrilli vaihtuikin parillapannuun. Possupihvien lisäksi pannulla tirisi puolikkaita puna- ja valkosipuleita sekä limeä. Rosa Ruoka&Viini -yhteistyön merkeissä meille tarjoutui mahdollisuus maistaa australialainen italiaisella appassimento - menetelmällä tehty punaviini, Nugan Alfredo Passo Appassimento 2016. Nugan Alfredo Passo Appassimento 2016 Nugan Alfredo Passo Appassimento on kunnianosoitus Nugan Estate -viinitilan perustajalle Alfredo Nuganille ja hänen intohimoiselle visiolleen laadukkaista ja upeista viineistä. Nykyään Nugan Estate -viinitilaa johtavat hänen lapsenlapsensa. Nugan Estate on tunnettu runsaista ja täyteläisistä punaviineistään. Tämä maistelemamme punaviini on peräisin premium -viinitarhasta, joka sijaitsee Riverinassa Australian Uudessa Etelä-Walesissa (New South Wales).  Australian New South Wales on tunnettu siitä, että viiniköynnös