Siirry pääsisältöön

Punaviini Confidencial Reserva 2014 ja kermaista kanttarellipastaa


Viinihetki


Viinihetki

Confidencial Reserva 2014


Viime viikonlopun portugalilainen valkoviini sai nyt jatkoa portugalilaisesta punaviinistä. Confidencial Reserva 2014 tulee samalta Vinho Regional Lisboa – alueelta kuin maistelemamme valkoviinikin.
Muutamasta Rosa Viini&Ruoka -kerhon tälle viinille esittämästä reseptivaihtoehdoista valitsimme arkiruoaksikin hyvin sopivan kanttarellipastan

Confidencial Reserva 2014 


Tämä viini on harvinainen siinä mielessä, että siihen on käytetty noin 10 eri rypälelajiketta. Viinin maahantuojan mukaan ainoastaan Casa Santos Lima - viinitalon omistajaperhe sekä pääviinintekijä tietävät tarkan viinin rypälesekoituksen.
Casa Santos Lima on suurin ”Vinho Regional Lisboa” ja “DOC Alenquer” -tuottaja ja sillä on omistuksessaan noin 400 hehtaaria viinitarhoja. Viinitila “Quinta da Boavista” sijaitsee Alenquerissa, noin 45 km Lissabonista pohjoiseen. Tila on kuulunut Santos Liman perheelle yli 4 sukupolven ajan.  
Toiminnan aloitti Joaquim Santos Lima, joka 1800-luvun vaihteessa oli jo suuri portugalilaisten viinien tuottaja ja viejä. Perustajan tyttärentytär ja pojanpoika, Maria João Santos Lima ja José Luís Santos Lima sekä Oliveira da Silva aloittivat uudelleen Casa Santos Liman vuonna 1990. He istuttivat uudelleen suurimman osan viiniköynnöksistä, parantaen samalla maatalouden tekniikoita ja nykyaikaistaen kaiken tuotannollisen rakenteen.
Casa Santos Liman viinitarhat on istutettu loiville rinteille, joiden korkeus on 100–220 metriä. Lähellä oleva Atlantin valtameri viilentää köynnöksien saamaa runsasta aurinkoa. Alue on yksi rikkaimmista viinialueista rypälelajikkeiden monimuotoisuuden, maaperän tyypin ja ilmaston vuoksi. Viinintuotannosta 90 prosenttia menee vientiin lähes 50 maahan kaikilla viidellä mantereella.
Confidencial Reserva 2014 on peräisin tarhalta, jonka istutustiheys on 4200 köynnöstä/ha. Maaperä on savea ja kalkkikiveä Jurakauden ajalta. Käyminen on tapahtunut 26 500 litran säiliöissä 20-30 asteen lämpötilassa. Viiniä on kypsytetty 250 litran ranskalaisissa ja portugalilaisissa tammitynnyreissä. Viini on saanut useita kansainvälisiä palkintoja. 

Maistelukokemukset 


Viiniä oli dekantoitu 2 tuntia ennen maistelua.
Ulkonäöltään viini oli kirkas, tumman kirsikanpunainen ja lähes läpinäkymätön. Viskositeetiltaan se oli korkea liikkuen lasissa kohtalaisen raskaasti. Tuoksu oli puhdas ja melko voimakas. Aromeista erottui erityisesti marjaisuutta ja mausteisuutta sekä häivähdys puumaista vivahdetta (ehkä setriä?)
Maku oli täyteläinen, pitkä, runsaan hedelmäinen ja tanniinit olivat pehmeät. Aromeista erottui makeaa marjaisuutta, mustikkaa ja karhunvadelmaa (sokeria 8g/l). Loppumaussa oli havaittavissa myös häivähdys pippurisuutta.
Viini oli kokonaisuutena pehmeän marjaisa, tasapainoinen sekä tuoksultaan ja maultaan vakaa. Viiniä voi suositella kermaisten pastaruokien lisäksi esimerkiksi grillatulle lihalle.

Pisteet 15/20p

Hinta – Alko


Lisätietoa: 
_______________________________

Viinihetki

Kanttarellipasta (resepti, Rosa Ruoka&Viini)


Viini ja ruoka

Tämänkertaisen aterian raaka-aineina olivat pasta ja kanttarellit. Pastana oli nauhamakaroni fettuccine, joka on kotoisin Italiasta Rooman seudulta. Yleensä valittaessa viiniä ruoan kanssa tarjottavaksi, päällimmäinen maku ratkaisee eli mikä on hallitseva makukuva.
Pastat ja riisit sellaisenaan ovat neutraaleja maultaan, joten silloin viinin valintaan vaikuttaa enemmän kastike, täyte tai mausteet. Kanttarellipastassa sienen maku hallitsee, joten viini tulisi valita sen mukaan. Jos ruoassa on kermaa, kuten tässä, vaaditaan viiniltä myös enemmän täyteläisyyttä.
Ruokakirjoissa suositellaan usein tämäntyyppisen ruoan kanssa täyteläistä valkoviiniä esim. Chardonnay-rypäleestä. Rosa Viini&Ruoka -yhteistyön merkeissä tälle reseptille ehdotettu punaviini Confidencial Reserva 2014 olikin positiivinen yllätys. Viini ja kanttarellipasta täydensivät toisiaan erittäin hyvin. 
Tämän herkullisen viini- ja ruokasuosituksen kautta saimme jälleen todeta sen tosiasian, että viini- ja ruokaharrastuksessa kannattaa jättää omat pinttyneet makutottumukset taka-alalle ja olla valmis kokeilemaan ennakkoluulottomasti uusia makuyhdistelmiä.
__________________________________
Yhteistyössä:


Lue myös:SUOSITUIMMAT

Portugalilaista lihapataa ja täyteläistä punaviiniä - Rabo de Galo Reserva 2018

Rabo de Galo Reserva 2018 on hyvä ruokaviin i ja varsinkin talvisille lihapadoille sen voimakas maku sopii erittäin hyvin. Portugalilainen lihapata, Estufado Madresilva – naudanlihasta, porkkanoista, herkkusienistä, tomaateista, sipulista, valkosipulista ja hillosipuleista liedellä haudutettu portugalilainen lihapata keitettyjen perunoiden kera oli herkullinen. Lue lisää viinistä ja viinimaa Portugalista ...

Makea valkoviini Unkarista - Tokaji

Vaihteluksi kuiville puna- ja valkoviineille halusimme pitkästä aikaa suun makeaksi.   Blogissa on aiemmin arvioitu useita ranskalaisia Sauternesin alueen makeita valkoviinejä.  Myös Unkarista löytyy maailmankuulu makea valkoviini, Tokaji , johon aikoinaan viininmaistelumme alkuvuosina ihastuimme, mutta joka sittemmin on jäänyt lähes unohduksiin.  Unohduksissa ollutta viiniä ei tietenkään löytynyt myöskään viinikaapistamme. Alkon valikoimissa Tokaji-viinejä on muutamia, joista maisteltavaksi hankimme vuosikerraltaan nuorimman  St Stephans Crown Tokaji 5 Puttonyos 2013. Jalohomeisen viinin synty Unkarin Tokajin alueella on pitkä historia viininviljelyssä. Sen ensimmäinen tarhaluokitus tehtiin jo vuonna 1641 ja Tokajia pidetään myös ensimmäisenä viinialueena, jossa opittiin käyttämään jalohomeisia rypäleitä viinin valmistuksessa.  Historiatietojen mukaan sodat repivät Tokajin aluetta yli 300 vuotta sitten, eikä väestöllä tuolloin ollut juurikaan aikaa paneutua viin

Alkuviini Pietra 2016 – luonteikasta punaviiniä Susumaniello -rypäleestä

Hyvä makupari: Pietra Susumaniello 2016 ja italialainen lampaanmaitojuusto Pecorino Romano  (edessä) Vuoden rypäleteema jatkuu. Tällä kertaa vuorossa oli punainen rypäle Susumaniello Etelä-Italian itärannikolta Apuliasta (Pugliasta). Pietra Susumaniello 2016 - viiniharvinaisuuden saimme lahjaksi tyttäreltämme keväällä 2019.  Tämän viinin kanssa olisi voinut tarjota vahvaa liharuokaa, jopa riistaa. Viinille on kuitenkin suositeltu myös vahvoja, suolaisia juustoja. Tällainen on esimerkiksi Pecorino Romano , italialainen lampaanmaitojuusto , jota maistelimme viinin kanssa. Susumaniello -rypäle Susumaniello on yksi maailman harvinaisimmista viinirypälajikkeista. Rypäleen alkuperästä on monenlaisia teorioita. Todennäköisesti rypäle on tullut Italian Apuliaan Adrianmeren yli ehkä Kreikasta tai Kroatian Dalmatian rannikolta. Nykyisin sitä viljellään lähes yksinomaan Apulian Salenton ja Brindisin kaupunkia ympäröivillä alueilla. Susumaniello-rypäle on väriltää