Siirry pääsisältöön

Punaviini Confidencial Reserva 2014 ja kermaista kanttarellipastaa


Viinihetki


Viinihetki

Confidencial Reserva 2014


Viime viikonlopun portugalilainen valkoviini sai nyt jatkoa portugalilaisesta punaviinistä. Confidencial Reserva 2014 tulee samalta Vinho Regional Lisboa – alueelta kuin maistelemamme valkoviinikin.
Muutamasta Rosa Viini&Ruoka -kerhon tälle viinille esittämästä reseptivaihtoehdoista valitsimme arkiruoaksikin hyvin sopivan kanttarellipastan

Confidencial Reserva 2014 


Tämä viini on harvinainen siinä mielessä, että siihen on käytetty noin 10 eri rypälelajiketta. Viinin maahantuojan mukaan ainoastaan Casa Santos Lima - viinitalon omistajaperhe sekä pääviinintekijä tietävät tarkan viinin rypälesekoituksen.
Casa Santos Lima on suurin ”Vinho Regional Lisboa” ja “DOC Alenquer” -tuottaja ja sillä on omistuksessaan noin 400 hehtaaria viinitarhoja. Viinitila “Quinta da Boavista” sijaitsee Alenquerissa, noin 45 km Lissabonista pohjoiseen. Tila on kuulunut Santos Liman perheelle yli 4 sukupolven ajan.  
Toiminnan aloitti Joaquim Santos Lima, joka 1800-luvun vaihteessa oli jo suuri portugalilaisten viinien tuottaja ja viejä. Perustajan tyttärentytär ja pojanpoika, Maria João Santos Lima ja José Luís Santos Lima sekä Oliveira da Silva aloittivat uudelleen Casa Santos Liman vuonna 1990. He istuttivat uudelleen suurimman osan viiniköynnöksistä, parantaen samalla maatalouden tekniikoita ja nykyaikaistaen kaiken tuotannollisen rakenteen.
Casa Santos Liman viinitarhat on istutettu loiville rinteille, joiden korkeus on 100–220 metriä. Lähellä oleva Atlantin valtameri viilentää köynnöksien saamaa runsasta aurinkoa. Alue on yksi rikkaimmista viinialueista rypälelajikkeiden monimuotoisuuden, maaperän tyypin ja ilmaston vuoksi. Viinintuotannosta 90 prosenttia menee vientiin lähes 50 maahan kaikilla viidellä mantereella.
Confidencial Reserva 2014 on peräisin tarhalta, jonka istutustiheys on 4200 köynnöstä/ha. Maaperä on savea ja kalkkikiveä Jurakauden ajalta. Käyminen on tapahtunut 26 500 litran säiliöissä 20-30 asteen lämpötilassa. Viiniä on kypsytetty 250 litran ranskalaisissa ja portugalilaisissa tammitynnyreissä. Viini on saanut useita kansainvälisiä palkintoja. 

Maistelukokemukset 


Viiniä oli dekantoitu 2 tuntia ennen maistelua.
Ulkonäöltään viini oli kirkas, tumman kirsikanpunainen ja lähes läpinäkymätön. Viskositeetiltaan se oli korkea liikkuen lasissa kohtalaisen raskaasti. Tuoksu oli puhdas ja melko voimakas. Aromeista erottui erityisesti marjaisuutta ja mausteisuutta sekä häivähdys puumaista vivahdetta (ehkä setriä?)
Maku oli täyteläinen, pitkä, runsaan hedelmäinen ja tanniinit olivat pehmeät. Aromeista erottui makeaa marjaisuutta, mustikkaa ja karhunvadelmaa (sokeria 8g/l). Loppumaussa oli havaittavissa myös häivähdys pippurisuutta.
Viini oli kokonaisuutena pehmeän marjaisa, tasapainoinen sekä tuoksultaan ja maultaan vakaa. Viiniä voi suositella kermaisten pastaruokien lisäksi esimerkiksi grillatulle lihalle.

Pisteet 15/20p

Hinta – Alko


Lisätietoa: 
_______________________________

Viinihetki

Kanttarellipasta (resepti, Rosa Ruoka&Viini)


Viini ja ruoka

Tämänkertaisen aterian raaka-aineina olivat pasta ja kanttarellit. Pastana oli nauhamakaroni fettuccine, joka on kotoisin Italiasta Rooman seudulta. Yleensä valittaessa viiniä ruoan kanssa tarjottavaksi, päällimmäinen maku ratkaisee eli mikä on hallitseva makukuva.
Pastat ja riisit sellaisenaan ovat neutraaleja maultaan, joten silloin viinin valintaan vaikuttaa enemmän kastike, täyte tai mausteet. Kanttarellipastassa sienen maku hallitsee, joten viini tulisi valita sen mukaan. Jos ruoassa on kermaa, kuten tässä, vaaditaan viiniltä myös enemmän täyteläisyyttä.
Ruokakirjoissa suositellaan usein tämäntyyppisen ruoan kanssa täyteläistä valkoviiniä esim. Chardonnay-rypäleestä. Rosa Viini&Ruoka -yhteistyön merkeissä tälle reseptille ehdotettu punaviini Confidencial Reserva 2014 olikin positiivinen yllätys. Viini ja kanttarellipasta täydensivät toisiaan erittäin hyvin. 
Tämän herkullisen viini- ja ruokasuosituksen kautta saimme jälleen todeta sen tosiasian, että viini- ja ruokaharrastuksessa kannattaa jättää omat pinttyneet makutottumukset taka-alalle ja olla valmis kokeilemaan ennakkoluulottomasti uusia makuyhdistelmiä.
__________________________________
Yhteistyössä:


Lue myös:SUOSITUIMMAT

Orgaaninen punaviini Heartwood Zinfandel 2015

Tällä kertaa meille viinihetken tarjosi pitkäaikainen ystävämme, joka on myös innokas viiniharrastaja. Italialainen  Heartwood Zinfandel 2015 oli matkannut maisteluhetkeemme Ruotsin Haaparannasta, sillä Suomen Alkossa sitä ei ole tarjolla. Luomuviinejä olemme aiemminkin maistelleet, mutta harvakseltaan, johtuen ilmeisesti siitä, että mitään ahaa -elämyksiä ne eivät ole tähän saakka tarjonneet. Tämän viinin etiketissä mainittiin teksti organic wine . Orgaanisia viinejä valmistetaan luonnonmukaisesti viljellyistä rypäleistä, joissa ei käytetä hyönteismyrkkyjä, kasvinsuojeluaineita eikä keinolannoitteita. Säilöntäaineita ei myöskään käytetä missään osassa prosessia (ks. linkki tekstin lopussa, orgaaninen viini). Lasissa tämä viini oli väriltään läpinäkymätön, syvä, lähes musta. Tuoksu ei yllättäen avautunut juuri ollenkaan, vaikka viini oli dekantoituna karahvissa tunnin verran ennen nauttimista. Olisiko voinut olla pidempäänkin? Maultaan viini oli yllättävän kevyt Zinf

Pipoli Aglianico Del Vulture 2017 – mausteista ja marjaista punaviiniä Aglianico-rypäleestä

Vuoden viimeiseen rypäletastingiin valitsimme viinin edelleen tuliperäiseltä alueelta Etelä-Italiasta, mutta tällä kertaa mantereen puolelta. Edellisen rypäletastingin viini oli peräisin Sisiliasta Etnan rinteiltä. Tämänkertainen viini tulee Monte Vulturen rinteillä kasvaneista rypäleistä. Aglianico -rypäleestä tehtyjä viinejä suositellaan yleensä vahvojen liharuokien seuralaiseksi, mutta halusimme nyt kokeilla sen sopivuutta uunissa paahdetun ankan kumppanina. Mahdollisesti maailman vanhin viljelty rypäle – Aglianico Tämä muinaisen rypäleen nimi Aglianico on vakiintunut käyttöön 1500-luvun alusta. Tätä ennen rypälettä kutsuttiin nimellä Ellenico. Rypäleen alkuperästä ollaan monta mieltä. Erään teorian mukaan Kreikan uudisasukkaat toivat sen eteläiseen Italiaan noin 800 eaa, jolloin sen nimi oli Vitis hellenica (kreikkalainen viiniköynnös). Rypäle oli Rooman vallan aikana todennäköisesti silloisen maailman kalleimman viinin Falernian tärkein rypälelajike. Toisen teor

Alkuviini Pietra 2016 – luonteikasta punaviiniä Susumaniello -rypäleestä

Hyvä makupari: Pietra Susumaniello 2016 ja italialainen lampaanmaitojuusto Pecorino Romano  (edessä) Vuoden rypäleteema jatkuu. Tällä kertaa vuorossa oli punainen rypäle Susumaniello Etelä-Italian itärannikolta Apuliasta (Pugliasta). Pietra Susumaniello 2016 - viiniharvinaisuuden saimme lahjaksi tyttäreltämme keväällä 2019.  Tämän viinin kanssa olisi voinut tarjota vahvaa liharuokaa, jopa riistaa. Viinille on kuitenkin suositeltu myös vahvoja, suolaisia juustoja. Tällainen on esimerkiksi Pecorino Romano , italialainen lampaanmaitojuusto , jota maistelimme viinin kanssa. Susumaniello -rypäle Susumaniello on yksi maailman harvinaisimmista viinirypälajikkeista. Rypäleen alkuperästä on monenlaisia teorioita. Todennäköisesti rypäle on tullut Italian Apuliaan Adrianmeren yli ehkä Kreikasta tai Kroatian Dalmatian rannikolta. Nykyisin sitä viljellään lähes yksinomaan Apulian Salenton ja Brindisin kaupunkia ympäröivillä alueilla. Susumaniello-rypäle on väriltää