Siirry pääsisältöön

Kuohuviini Millè Villa Crespia Franciacorta 2011 – Italian ”samppanjaa” lohirullien kera


viinihetki.com

Itsenäisyyspäivän kunniaksi avasimme pullon kuohuvaa.  Tällä kertaa valinta osui Lombardian maakunnassa Pohjois-Italiassa tuotettavaan franciacortaan, jota on tituleerattu mm. yhdeksi samppanjan vakavimmista haastajista. Rosa Viini ja Ruokakerhon ruokaohjeista kokeilimme juuri tälle viinille suositeltua reseptiä - Lohirullat.

Kuohuviini Millè Villa Crespia Franciacorta 2011 – Italian ”samppanjaa” lohirullien kera, viinihetki

Millè Villa Crespia Franciacorta 2011 (näytepullo)

Franciacorta on Pohjois-Italiassa Lombardiassa sijaitseva viinialue, jossa tuotetaan franciacorta-nimistä kuohuviiniä. Alueen nimi on peräisin 1200-luvulta, kun Ranskasta saapuneille benediktiiniläismunkeille myönnettiin verovapaus, francae curtes.

Franciacortan keskeiset rypälelajikkeet ja valmistusmenetelmät ovat samoja kuin Ranskan Champagnessa ja hinnat kansainvälisesti lähes samalla tasolla samppanjan hintojen kanssa. Nämä yhtäläisyydet samppanjaan ovat perusteena sille, että franciacortaa pidetään nk. Italian ”samppanjana”.

Vuonna 1995 franciacorta sai ensimmäisenä italialaisena kuohuviininä maan korkeimman DOCG -statuksen. Se määrää, että viinejä voidaan tuottaa vain tarkkaan rajatulla alueella, rypäleet on poimittava käsin ja viinejä pitää kypsyttää pullossa vähintään 18 kuukautta. Vuosikerta-franciacortan kypsytysaika on vähintään 30 kuukautta.

Millè Villa Crespia Franciacorta 2011 on 100 % Chardonnay -rypäleestä valmistettu viini. Valmistuksessa on käytetty menetelmää, joka poikkeaa franciacortan tavanomaisesta valmistuksesta. Viini on kypsynyt tammitynnyreiden sijaan terästankeissa yli 30 kuukautta, jonka jälkeen kypsytystä on jatkettu vielä pulloissa saman ajan.

Millè on saanut nimensä sanasta Millesimato, joka tarkoittaa, että tämän viinin valmistamiseksi tuottaja Villa Crespia on valinnut parhaimmat Chardonnay rypäleet omilta tarhoiltaan. Millè -nimi viittaa myös Milleniaalit-ryhmään, 30–35-vuotiaaseen kuluttajaryhmään, ihmisiin, jotka rakastavat hyvää juomaa ja ruokaa sekä haluavat pitää hauskaa ystävien kanssa.

Maistelukokemukset


Pullo ja pullon etiketti poikkeaa tuottajan muista tummasävytteisistä pullotteista. Turkoosinsinisen muovipäällysteen kerrotaan viestivän viinin tuoreudesta, raikkaudesta ja monikäyttöisyydestä. Se onkin ulkonäöltään houkuttelevan näköinen ja todennäköisesti kerää katseita monenlaisissa tarjoilutilanteissa.

Lasissa viini oli ulkonäöltään kirkas, kullankeltainen, pienikuplainen ja viskositeetiltään hyvä. Tuoksu oli puhdas, voimakas ja Chardonnay-rypäleelle tyypillinen. Aromeista erottui mm. vihreää omenaa, briossia, paahteisuutta ja pähkinäisyyttä.

Maku oli kuiva ja runsaan hedelmäinen. Korkeat, mutta pehmeät hapot (6.2g/l) säilyivät lasissa pitkään. Sokeria tässä kuohuviinissä on 7g/l, joten tämä viini ei ollut aivan rutikuiva, vaan sisälsi miellyttävän makean vivahteen. Pitkässä jälkimaussa oli havaittavissa kasvi- ja vihannesaromeja, kuivattua hedelmää sekä vihreää omenaa.

Kokonaisuutena tämä viini oli tyylikäs, tasapainoinen, paahteinen, omenainen ja pähkinäinen.  Itse emme lukeudu milleniaaleihin, mutta tällä kuohuviinille on ehdottomasti paikka myös meidän vanhemman sukupolven edustajien makunautinnoissa, kuten viinille annetuista pisteistä voi havaita.
________________________________

Pisteet 16 / 20p

Hinta – Alko

Lisätietoa:
Villa Crespia
________________________________

Kuohuviini Millè Villa Crespia Franciacorta 2011 – Italian ”samppanjaa” lohirullien kera, viinihetki

Viini ja ruoka

Millè Villa Crespia Franciacorta 2011 -kuohuviinin pariksi valmistimme lohirullia kylmäsavu- ja graavilohesta sekä ruohosipulituorejuustosta. Lohirullat -resepti kuuluu Rosa Viini ja Ruokakerhon valikoimiin.

Lohi on rasvainen kala ja vaatii seurakseen hapokkaan ja hedelmäisen viinin. Graavi- ja kylmäsavulohen suolaisuus ja tillin yrttisyys tasapainottuvat runsaan hapokkuuden myötä. Hapokkuutensa ansiosta kuohuviini myös taittaa ruoan rasvaisuutta - hapokkuus ja kuplat pehmentävät ja raikastavat makukokonaisuutta.

Tämä Chardonnay -rypäleestä tehty kuohuviini sopi erittäin hyvin herkullisten lohirullien seuraksi. Lisäksi se sopii erinomaisesti raikkaaksi alkudrinkiksi ja seurusteluviiniksi esim. illanistujaisiin tai vaikkapa Uutta Vuotta juhlistamaan.
_______________________________


_______________________________

Lue myös:

Vegaaninen luomukuohuviini
Kuohuviini Pizzolato Valdobbiadene Prosecco SuperioreBiologico Brut 2017 – kevyttä kuplivaa tonnikalapastan kanssa

Kokeile em. sivulta löytyvää leikkimielistä tietovisaa: Mitä tiedät kuohuviineistä?

Graaville ja kypsennetylle kalalle
Valkoviini Sancerre Le MD de Bourgeois 2015 - ryhdikästä kalalle
_______________________________

Inspiroidu viineistä: Tilaa Viinihetken uutiskirje, Viiniviesti.

_______________________________

SUOSITUIMMAT

Portugalilaista lihapataa ja täyteläistä punaviiniä - Rabo de Galo Reserva 2018

Rabo de Galo Reserva 2018 on hyvä ruokaviin i ja varsinkin talvisille lihapadoille sen voimakas maku sopii erittäin hyvin. Portugalilainen lihapata, Estufado Madresilva – naudanlihasta, porkkanoista, herkkusienistä, tomaateista, sipulista, valkosipulista ja hillosipuleista liedellä haudutettu portugalilainen lihapata keitettyjen perunoiden kera oli herkullinen. Lue lisää viinistä ja viinimaa Portugalista ...

Harvinaisia rypälelajikkeita

Innostavinta viiniharrastuksessa on maistella viinejä erilaisista rypäleistä , oppia rypäleiden ominaisuuksia ja oppia tunnistamaan niitä. Rypäleet ovat kiinnostavia myös siksi, että rypälelajikkeita on runsaasti - niissä riittää opiskeltavaa. Parhaiten tietyn rypäleen ominaisuuksia voi havainnoida maistelemalla viiniä, joka on valmistettu ainoastaan yhdestä rypäleestä. Jos rypälelajikkeet eivät ole ennestään tuttuja, on tutustuminen helpointa aloittaa yleisimmistä lajikkeista kuten esimerkiksi Chardonnay ja Cabernet Sauvignon. Tälle sivulle on koottu linkkejä Viinihetken blogiteksteihin, joissa on esitelty hiukan tuntemattomampi rypäle ja siitä 100%:sti tehty viini . Joitakin esiteltyjä rypäleitä voi esiintyä   sekoiteviineissä (esim. Pinot Meunier), mutta tavoitteena on ollut löytää viinejä, jotka on valmistettu ainoastaan yhdestä rypäleestä. AGLIANICO - punaviini CARIGNAN - punaviini CARRICANTE - valkoviini DORNFELDER - punaviini NERELLO MASCALESE - puna...

Portugalilaista hapokasta valkoviiniä, Quinta de Chocapalha Arinto 2016 ja leivitettyä turskaa

  Quinta de Chocapalha Arinto 2016. Ruokapariksi viinin kanssa kokkasimme portugalilaisen keittiön ydinraaka-aineesta turskasta tehtyjä kalafileitä Viana do Castelon tapaan, Filettes De Peixe à Vianense...  Siirry lukemaan sivustolle viinihetki.fi... https://viinihetki.fi/hapokas-portugalilainen-valkoviini-ja-turskaa/ ______________________________