Siirry pääsisältöön

Kuohuviini Millè Villa Crespia Franciacorta 2011 – Italian ”samppanjaa” lohirullien kera


viinihetki.com

Itsenäisyyspäivän kunniaksi avasimme pullon kuohuvaa.  Tällä kertaa valinta osui Lombardian maakunnassa Pohjois-Italiassa tuotettavaan franciacortaan, jota on tituleerattu mm. yhdeksi samppanjan vakavimmista haastajista. Rosa Viini ja Ruokakerhon ruokaohjeista kokeilimme juuri tälle viinille suositeltua reseptiä - Lohirullat.

Kuohuviini Millè Villa Crespia Franciacorta 2011 – Italian ”samppanjaa” lohirullien kera, viinihetki

Millè Villa Crespia Franciacorta 2011 (näytepullo)

Franciacorta on Pohjois-Italiassa Lombardiassa sijaitseva viinialue, jossa tuotetaan franciacorta-nimistä kuohuviiniä. Alueen nimi on peräisin 1200-luvulta, kun Ranskasta saapuneille benediktiiniläismunkeille myönnettiin verovapaus, francae curtes.

Franciacortan keskeiset rypälelajikkeet ja valmistusmenetelmät ovat samoja kuin Ranskan Champagnessa ja hinnat kansainvälisesti lähes samalla tasolla samppanjan hintojen kanssa. Nämä yhtäläisyydet samppanjaan ovat perusteena sille, että franciacortaa pidetään nk. Italian ”samppanjana”.

Vuonna 1995 franciacorta sai ensimmäisenä italialaisena kuohuviininä maan korkeimman DOCG -statuksen. Se määrää, että viinejä voidaan tuottaa vain tarkkaan rajatulla alueella, rypäleet on poimittava käsin ja viinejä pitää kypsyttää pullossa vähintään 18 kuukautta. Vuosikerta-franciacortan kypsytysaika on vähintään 30 kuukautta.

Millè Villa Crespia Franciacorta 2011 on 100 % Chardonnay -rypäleestä valmistettu viini. Valmistuksessa on käytetty menetelmää, joka poikkeaa franciacortan tavanomaisesta valmistuksesta. Viini on kypsynyt tammitynnyreiden sijaan terästankeissa yli 30 kuukautta, jonka jälkeen kypsytystä on jatkettu vielä pulloissa saman ajan.

Millè on saanut nimensä sanasta Millesimato, joka tarkoittaa, että tämän viinin valmistamiseksi tuottaja Villa Crespia on valinnut parhaimmat Chardonnay rypäleet omilta tarhoiltaan. Millè -nimi viittaa myös Milleniaalit-ryhmään, 30–35-vuotiaaseen kuluttajaryhmään, ihmisiin, jotka rakastavat hyvää juomaa ja ruokaa sekä haluavat pitää hauskaa ystävien kanssa.

Maistelukokemukset


Pullo ja pullon etiketti poikkeaa tuottajan muista tummasävytteisistä pullotteista. Turkoosinsinisen muovipäällysteen kerrotaan viestivän viinin tuoreudesta, raikkaudesta ja monikäyttöisyydestä. Se onkin ulkonäöltään houkuttelevan näköinen ja todennäköisesti kerää katseita monenlaisissa tarjoilutilanteissa.

Lasissa viini oli ulkonäöltään kirkas, kullankeltainen, pienikuplainen ja viskositeetiltään hyvä. Tuoksu oli puhdas, voimakas ja Chardonnay-rypäleelle tyypillinen. Aromeista erottui mm. vihreää omenaa, briossia, paahteisuutta ja pähkinäisyyttä.

Maku oli kuiva ja runsaan hedelmäinen. Korkeat, mutta pehmeät hapot (6.2g/l) säilyivät lasissa pitkään. Sokeria tässä kuohuviinissä on 7g/l, joten tämä viini ei ollut aivan rutikuiva, vaan sisälsi miellyttävän makean vivahteen. Pitkässä jälkimaussa oli havaittavissa kasvi- ja vihannesaromeja, kuivattua hedelmää sekä vihreää omenaa.

Kokonaisuutena tämä viini oli tyylikäs, tasapainoinen, paahteinen, omenainen ja pähkinäinen.  Itse emme lukeudu milleniaaleihin, mutta tällä kuohuviinille on ehdottomasti paikka myös meidän vanhemman sukupolven edustajien makunautinnoissa, kuten viinille annetuista pisteistä voi havaita.
________________________________

Pisteet 16 / 20p

Hinta – Alko

Lisätietoa:
Villa Crespia
________________________________

Kuohuviini Millè Villa Crespia Franciacorta 2011 – Italian ”samppanjaa” lohirullien kera, viinihetki

Viini ja ruoka

Millè Villa Crespia Franciacorta 2011 -kuohuviinin pariksi valmistimme lohirullia kylmäsavu- ja graavilohesta sekä ruohosipulituorejuustosta. Lohirullat -resepti kuuluu Rosa Viini ja Ruokakerhon valikoimiin.

Lohi on rasvainen kala ja vaatii seurakseen hapokkaan ja hedelmäisen viinin. Graavi- ja kylmäsavulohen suolaisuus ja tillin yrttisyys tasapainottuvat runsaan hapokkuuden myötä. Hapokkuutensa ansiosta kuohuviini myös taittaa ruoan rasvaisuutta - hapokkuus ja kuplat pehmentävät ja raikastavat makukokonaisuutta.

Tämä Chardonnay -rypäleestä tehty kuohuviini sopi erittäin hyvin herkullisten lohirullien seuraksi. Lisäksi se sopii erinomaisesti raikkaaksi alkudrinkiksi ja seurusteluviiniksi esim. illanistujaisiin tai vaikkapa Uutta Vuotta juhlistamaan.
_______________________________


_______________________________

Lue myös:

Vegaaninen luomukuohuviini
Kuohuviini Pizzolato Valdobbiadene Prosecco SuperioreBiologico Brut 2017 – kevyttä kuplivaa tonnikalapastan kanssa

Kokeile em. sivulta löytyvää leikkimielistä tietovisaa: Mitä tiedät kuohuviineistä?

Graaville ja kypsennetylle kalalle
Valkoviini Sancerre Le MD de Bourgeois 2015 - ryhdikästä kalalle
_______________________________

Inspiroidu viineistä: Tilaa Viinihetken uutiskirje, Viiniviesti.

_______________________________

SUOSITUIMMAT

Punaviini Il Barone Rosso 2018 ja Tagliatellea metsäsieni-sinihomejuustokastikkeella

Lokakuun viileään päivään sopi hyvin italialainen kevyt punaviini Il Barone Rosso 2018 ja pastaruoka Tagliatellea metsäsieni-sinihomejuustokastikkeella (Resepti) Rosa Viini & Ruoka yhteistyö sai jatkoa tämän maukkaan yhdistelmän muodossa. Il Barone Rosso 2018 Il Barone Rosson tuottaja on viinitila, joka on pysynyt saman perheen omistuksessa jo kolmen sukupolven ajan. Tämä punaviini on yksi heidän suosituimmista tuotteistaan. Viini on 100% Sangiovese -rypäleestä valmistettu. Sangiovese on Italian viljellyin rypälelajike ja maan arvostus punaviinimaana on pitkälti Sangiovesen ansiota. Toscanasta kotoisin oleva rypäle viihtyy parhaiten lämpimässä ilmastossa ja vaatii melko pitkän kasvukauden. Parhaat viininsä se tuottaa kasvaessaan kalkkipitoisessa sorassa. Maistelukokemukset Lasissa viini oli kirkas, väriltään rubiinipunainen ja syvyydeltään kohtalaisen voimakas. Viskositeetti oli yllättävän korkea. Tuoksu oli nuorelle viinille tyypillinen ja voimakkaan

Makea valkoviini Unkarista - Tokaji

Vaihteluksi kuiville puna- ja valkoviineille halusimme pitkästä aikaa suun makeaksi.   Blogissa on aiemmin arvioitu useita ranskalaisia Sauternesin alueen makeita valkoviinejä.  Myös Unkarista löytyy maailmankuulu makea valkoviini, Tokaji , johon aikoinaan viininmaistelumme alkuvuosina ihastuimme, mutta joka sittemmin on jäänyt lähes unohduksiin.  Unohduksissa ollutta viiniä ei tietenkään löytynyt myöskään viinikaapistamme. Alkon valikoimissa Tokaji-viinejä on muutamia, joista maisteltavaksi hankimme vuosikerraltaan nuorimman  St Stephans Crown Tokaji 5 Puttonyos 2013. Jalohomeisen viinin synty Unkarin Tokajin alueella on pitkä historia viininviljelyssä. Sen ensimmäinen tarhaluokitus tehtiin jo vuonna 1641 ja Tokajia pidetään myös ensimmäisenä viinialueena, jossa opittiin käyttämään jalohomeisia rypäleitä viinin valmistuksessa.  Historiatietojen mukaan sodat repivät Tokajin aluetta yli 300 vuotta sitten, eikä väestöllä tuolloin ollut juurikaan aikaa paneutua viin

El Sequé 2015 - tummaa ja täyteläistä punaviiniä Monastrell -rypäleestä

Viinikaapistamme löytyi pieni pullo viiniä rypäleestä, jota käytetään pääosin sekoiteviineissä. Tämä espanjalainen punaviini, El Sequé 2015 on valmistettu 100 %:sti Monastrell -rypäleestä, joka oli meille täysin uusi tuttavuus.  El Sequé 2015  Monastrell – rypäle on kotoisin Espanjan kaakkoisrannikolta, Jumillasta ja Yeclasta, josta se levisi 1300-luvulla Etelä -Ranskaan. Ranskassa rypälettä kutsutaan Mouvedreksi ja Mataroksi . Mataro – nimi on käytössä myös Australiassa.  Rypäle on kuumaan ilmastoon soveltuva, melko tanniininen lajike. Rypäleen kuori on paksu ja tumma. Pienisatoisesta, myöhään kypsyvästä rypäleestä saadaan usein aromeiltaan intensiivistä, hedelmäistä, hillomaista ja korkea-alkoholipitoista viiniä.  El Sequé 2015 on kotoisin Alicanten maakunnasta ja viinin tuottaja on Artadin viinitalo. Maistelukokemukset Väriltään viini oli tummaa, lähes läpinäkymätöntä. Sävyltään se oli sinipunaista, joka kertoi viinin melko nuoresta iästä. Viskositeetti