Siirry pääsisältöön

Kuohuviini Pizzolato Valdobbiadene Prosecco Superiore Biologico Brut 2017 – kevyttä kuplivaa tonnikalapastan kanssa

Kuohuviini Pizzolato Valdobbiadene Prosecco Superiore Biologico Brut 2017 – kevyttä kuplivaa tonnikalapastan kanssa. Viinihetki


Kuohuviini Pizzolato Valdobbiadene Prosecco Superiore Biologico Brut 2017 – kevyttä kuplivaa tonnikalapastan kanssa. Viinihetki.com

Pizzolato Valdobbiadene Prosecco Superiore Biologico Brut 2017

Rosa Viini&Ruoka yhteistyön merkeissä saimme maisteltavaksi pullon luomuproseccoa, Pizzolato Valdobbiadene Prosecco Superiore Biologico Brut 2017. Tämä olikin mukava ja mielenkiintoinen tehtävä -  emme ole aikaisemmin arvioineet blogissamme tuota ehkä maailman suosituinta kuohuviiniä. 
Ruokasuosituksissa oli tarjolla tälle viinille niin makeita kuin suolaisiakin vaihtoehtoja. Päätimme kokeilla, miten kuohuviini taipuu tonnikalapastan (ks. resepti) makumaailmaan, joten jatkamme tänä kesänä (-19)  aloittamaamme tasting-sarjaa ”Arkiruokaa viinin kanssa”.

Pizzolato Valdobbiadene Prosecco Superiore Biologico Brut 2017 


Prosecco on Italian suosituimpia viinejä. Se on kuohuviini, jota valmistetaan tankkikäymismenetelmällä Veneton ja Friuli-Venezia Giulian alueella Koillis-Italiassa. Tämä maisteltava viini tulee Conegliano-Valdobbiadenen alueelta, joka on noin 50 kilometrin päästä Venetsiasta. 
Proseccon rypäleenä käytetään Gleraa, joka ei todellisuudessa ole pelkästään yksi lajike, vaan nimitys sisältää useita Proseccon kylän liepeillä kasvavia lajikkeita (Prosecco Tondo, Prosecco Lungo ja Prosecco Nostrano). Näitä rypäleitä on kasvatettu jo satoja vuosia Veneton ja Friuli-Venezia Giulian alueella.
Glera-rypäle on tuottoisa myöhään kypsyvä lajike. Sen korkea hapokkuus ja melko neutraali maku sopii erinomaisesti kuohuviinien valmistukseen. Rypäleen nimimuutos Proseccosta Gleraan tapahtui vuonna 2009, jolloin Conegliano-Valdobbiadenen alue pääsi Italian korkeimpaan laatuluokkaan DOCG. Samalla myös muu Proseccon tuotantoalue, jolla ei ollut laatuluokitusta, sai alemman DOC-statuksen.
Tämän maisteltavan viinin tuottajalla La Cantina Pizzolatolla on noin 5 ha viinitarhoja. Kaikilla Pizzolaton viineillä on ollut orgaanisen viinin sertifikaatti vuodesta 1991 alkaen. Pizzolato Valdobbiadene Prosecco Superiore Biologico Brut 2017 on myös vegaaninen viini ja kuuluu tilan arvostettuun Collection Line-sarjaan.

Prosecco valmistetaan tankkikäymismenetelmällä


Yksi suurimmista eroista Proseccon ja muiden kuohuviinien (esim. samppanja, cava) välillä on valmistustapa. Prosecco valmistetaan tankkikäymismenetelmällä (Charmat), jossa viini käy toisen käymisensä terästankeissa, mikä antaa viinille noin 3-4 ilmakehän paineen. Tämä tarkoittaa sitä, että Proseccon kuplat kestävät pidempään kuin oluessa (noin 1,5 ilmakehän paine), mutta eivät niin pitkään kuin samppanjassa (5-6 ilmakehän paine).
Tankkikäymiseen tarkoitetut säiliöt kehitettiin ensimmäisen kerran teollisuuskauden aikana 1800 -luvun lopulla. Nykyaikaisiin suuriin säiliöihin lisätään perusviinit ja erityinen sokeri- ja hiivaseos (tirage). Käydessään hiiva ”syö” sokeria, jolloin se vapauttaa hiilidioksidia ja säiliö paineistuu. Kun paine ei pääse purkautumaan ulos säiliöstä, se karbonoituu eli liukenee viinin, jolloin viini hiilihapottuu.
Kun käymisprosessi on saatu päätökseen, viini lepää noin 3 kuukautta säiliössä, jonka jälkeen se suodatetaan ja makeutetaan: brut (0-12g/l), extra dry (12-17g/l), dry (17-32g/l). Lopuksi viini pullotetaan.

Maistelukokemukset


Maistelimme viiniä sekä  Proseccolle usein suositellusta valkoviinilasista ja perinteisestä korkeasta kuohuviinilasista.

Ulkonäöltään viini oli kirkas, jopa kimmeltävä, sävyltään oljenkeltainen sekä viskositeetiltaan ohuehko. Irrallaan olevat kuplat olivat keskisuuret. 

Vaahtoreunus lasissa haihtui melko nopeasti erityisesti valkoviinilasissa. Kuohuviinilasissa sekä vaahtoreunus että kuplat säilyivät hiukan pidempään.
Valkoviinilasissa tuoksu tuli voimakkaammin esille ja aromit olivat helpommin eriteltävissä kuin kuohuviinilasissa. Tuoksu oli puhdas, tuore, hiukan mineraalinen ja sitruksinen sekä siinä oli havaittavissa häivähdys briossia.  
Maku oli kuiva, kevyt ja kasvimainen. Maun aromeista erottui erityisesti sitrusta ja omenaisuutta. Alkumaun runsas hapokkuus pehmeni nopeasti, erityisesti valkoviinilasissa.
Kokonaisuutena viini oli kevyt, raikas ja makumaailmaltaan hennon omenainen. 

Pisteet 12,5/20

Hinta – Alko


Lisätietoa: 

Viinitalo La Cantina Pizzolato

___________________________________
Kuohuviini Pizzolato Valdobbiadene Prosecco Superiore Biologico Brut 2017 – kevyttä kuplivaa tonnikalapastan kanssa. Viinihetki.com

Tonnikalapasta (Rosa Viini&Ruoka)

Viini ja ruoka


Perusreseptistä voi saada erilaisen makuelämyksen paitsi muuntamalla / muokkaamalla reseptiä myös valitsemalla sen kanssa erilaisen juoman, kuten tällä kertaa kuohuviinin. 
Pastat ja riisit sellaisenaan ovat neutraaleja maultaan, joten silloin viinin valintaan vaikuttaa enemmän kastike, täyte tai mausteet. Tässä tonnikalapastassa täyte eli tonnikala ja paseerattu tomaatti ovat määrääviä elementtejä. 
Vaikka tomaatti ei olisikaan ruoassa hallitseva ainesosa, se maistuu selkeästi ja antaa ruokaan hapokkuutta. Tomaatti sisältää erityisesti raakana paljon umamia (suolaisen makea), joka lisää ruokaan täyteläisyyttä. Tonnikala luokitellaan rasvaiseksi kalaksi ja pastakastikkeeseen oli lisätty myös jonkin verran kermaa.
Tämäntyyppiselle kohtalaisesti rasvaa ja hapokkuutta sisältävälle ruoalle sopivat usein hapokkaat viinit. Hapokkuus ruoassa tekee viinistä runsaamman ja pyöreämmän. Rasvaisuus puolestaan ”kevenee” hapoilla. Kuohuviini, Pizzolato Valdobbiadene Prosecco Superiore Biologico Brut 2017 sopi hyvin tonnikalapastan makumaailmaan ja pasta puolestaan korosti viinin raikasta hapokkuutta. 
Lopuksi voisimme todeta, että Prosecco on monikäyttöinen viini. Se on ehkä parhaimmillaan rentona, pirteänä seurusteluviininä tai esimerkiksi piknik- tai brunssiviininä. Se sopii myös arkiruoan kanssa. Viini kannattaa tarjoilla kylmänä (4-6 astetta).  
Lisäksi tässä tastingissa havaitsimme jälleen kerran, että myös lasilla on väliä. Mielestämme paras vaihtoehto tälle kuohuviinille on perinteinen korkea ja kapea kuohuviinilasi. 
___________________________________

Yhteistyössä:


Rosa Viini&Ruoka
___________________________________

Lue myös:


Täyteläinen punaviini Confidencial Reserva 2014 ja kermaista kanttarellipastaa
___________________________________ 

Tilaa Viinihetken uutiskirje, VIINIVIESTI!

____________________________________

SUOSITUIMMAT

Orgaaninen punaviini Heartwood Zinfandel 2015

Tällä kertaa meille viinihetken tarjosi pitkäaikainen ystävämme, joka on myös innokas viiniharrastaja. Italialainen  Heartwood Zinfandel 2015 oli matkannut maisteluhetkeemme Ruotsin Haaparannasta, sillä Suomen Alkossa sitä ei ole tarjolla. Luomuviinejä olemme aiemminkin maistelleet, mutta harvakseltaan, johtuen ilmeisesti siitä, että mitään ahaa -elämyksiä ne eivät ole tähän saakka tarjonneet. Tämän viinin etiketissä mainittiin teksti organic wine . Orgaanisia viinejä valmistetaan luonnonmukaisesti viljellyistä rypäleistä, joissa ei käytetä hyönteismyrkkyjä, kasvinsuojeluaineita eikä keinolannoitteita. Säilöntäaineita ei myöskään käytetä missään osassa prosessia (ks. linkki tekstin lopussa, orgaaninen viini). Lasissa tämä viini oli väriltään läpinäkymätön, syvä, lähes musta. Tuoksu ei yllättäen avautunut juuri ollenkaan, vaikka viini oli dekantoituna karahvissa tunnin verran ennen nauttimista. Olisiko voinut olla pidempäänkin? Maultaan viini oli yllättävän kevyt Zinf

Alkuviini Pietra 2016 – luonteikasta punaviiniä Susumaniello -rypäleestä

Hyvä makupari: Pietra Susumaniello 2016 ja italialainen lampaanmaitojuusto Pecorino Romano  (edessä) Vuoden rypäleteema jatkuu. Tällä kertaa vuorossa oli punainen rypäle Susumaniello Etelä-Italian itärannikolta Apuliasta (Pugliasta). Pietra Susumaniello 2016 - viiniharvinaisuuden saimme lahjaksi tyttäreltämme keväällä 2019.  Tämän viinin kanssa olisi voinut tarjota vahvaa liharuokaa, jopa riistaa. Viinille on kuitenkin suositeltu myös vahvoja, suolaisia juustoja. Tällainen on esimerkiksi Pecorino Romano , italialainen lampaanmaitojuusto , jota maistelimme viinin kanssa. Susumaniello -rypäle Susumaniello on yksi maailman harvinaisimmista viinirypälajikkeista. Rypäleen alkuperästä on monenlaisia teorioita. Todennäköisesti rypäle on tullut Italian Apuliaan Adrianmeren yli ehkä Kreikasta tai Kroatian Dalmatian rannikolta. Nykyisin sitä viljellään lähes yksinomaan Apulian Salenton ja Brindisin kaupunkia ympäröivillä alueilla. Susumaniello-rypäle on väriltää

Pipoli Aglianico Del Vulture 2017 – mausteista ja marjaista punaviiniä Aglianico-rypäleestä

Vuoden viimeiseen rypäletastingiin valitsimme viinin edelleen tuliperäiseltä alueelta Etelä-Italiasta, mutta tällä kertaa mantereen puolelta. Edellisen rypäletastingin viini oli peräisin Sisiliasta Etnan rinteiltä. Tämänkertainen viini tulee Monte Vulturen rinteillä kasvaneista rypäleistä. Aglianico -rypäleestä tehtyjä viinejä suositellaan yleensä vahvojen liharuokien seuralaiseksi, mutta halusimme nyt kokeilla sen sopivuutta uunissa paahdetun ankan kumppanina. Mahdollisesti maailman vanhin viljelty rypäle – Aglianico Tämä muinaisen rypäleen nimi Aglianico on vakiintunut käyttöön 1500-luvun alusta. Tätä ennen rypälettä kutsuttiin nimellä Ellenico. Rypäleen alkuperästä ollaan monta mieltä. Erään teorian mukaan Kreikan uudisasukkaat toivat sen eteläiseen Italiaan noin 800 eaa, jolloin sen nimi oli Vitis hellenica (kreikkalainen viiniköynnös). Rypäle oli Rooman vallan aikana todennäköisesti silloisen maailman kalleimman viinin Falernian tärkein rypälelajike. Toisen teor