Siirry pääsisältöön

Kuohuviini Pizzolato Valdobbiadene Prosecco Superiore Biologico Brut 2017 – kevyttä kuplivaa tonnikalapastan kanssa

Kuohuviini Pizzolato Valdobbiadene Prosecco Superiore Biologico Brut 2017 – kevyttä kuplivaa tonnikalapastan kanssa. Viinihetki


Kuohuviini Pizzolato Valdobbiadene Prosecco Superiore Biologico Brut 2017 – kevyttä kuplivaa tonnikalapastan kanssa. Viinihetki.com

Pizzolato Valdobbiadene Prosecco Superiore Biologico Brut 2017

Rosa Viini&Ruoka yhteistyön merkeissä saimme maisteltavaksi pullon luomuproseccoa, Pizzolato Valdobbiadene Prosecco Superiore Biologico Brut 2017. Tämä olikin mukava ja mielenkiintoinen tehtävä -  emme ole aikaisemmin arvioineet blogissamme tuota ehkä maailman suosituinta kuohuviiniä. 
Ruokasuosituksissa oli tarjolla tälle viinille niin makeita kuin suolaisiakin vaihtoehtoja. Päätimme kokeilla, miten kuohuviini taipuu tonnikalapastan (ks. resepti) makumaailmaan, joten jatkamme tänä kesänä (-19)  aloittamaamme tasting-sarjaa ”Arkiruokaa viinin kanssa”.

Pizzolato Valdobbiadene Prosecco Superiore Biologico Brut 2017 


Prosecco on Italian suosituimpia viinejä. Se on kuohuviini, jota valmistetaan tankkikäymismenetelmällä Veneton ja Friuli-Venezia Giulian alueella Koillis-Italiassa. Tämä maisteltava viini tulee Conegliano-Valdobbiadenen alueelta, joka on noin 50 kilometrin päästä Venetsiasta. 
Proseccon rypäleenä käytetään Gleraa, joka ei todellisuudessa ole pelkästään yksi lajike, vaan nimitys sisältää useita Proseccon kylän liepeillä kasvavia lajikkeita (Prosecco Tondo, Prosecco Lungo ja Prosecco Nostrano). Näitä rypäleitä on kasvatettu jo satoja vuosia Veneton ja Friuli-Venezia Giulian alueella.
Glera-rypäle on tuottoisa myöhään kypsyvä lajike. Sen korkea hapokkuus ja melko neutraali maku sopii erinomaisesti kuohuviinien valmistukseen. Rypäleen nimimuutos Proseccosta Gleraan tapahtui vuonna 2009, jolloin Conegliano-Valdobbiadenen alue pääsi Italian korkeimpaan laatuluokkaan DOCG. Samalla myös muu Proseccon tuotantoalue, jolla ei ollut laatuluokitusta, sai alemman DOC-statuksen.
Tämän maisteltavan viinin tuottajalla La Cantina Pizzolatolla on noin 5 ha viinitarhoja. Kaikilla Pizzolaton viineillä on ollut orgaanisen viinin sertifikaatti vuodesta 1991 alkaen. Pizzolato Valdobbiadene Prosecco Superiore Biologico Brut 2017 on myös vegaaninen viini ja kuuluu tilan arvostettuun Collection Line-sarjaan.

Prosecco valmistetaan tankkikäymismenetelmällä


Yksi suurimmista eroista Proseccon ja muiden kuohuviinien (esim. samppanja, cava) välillä on valmistustapa. Prosecco valmistetaan tankkikäymismenetelmällä (Charmat), jossa viini käy toisen käymisensä terästankeissa, mikä antaa viinille noin 3-4 ilmakehän paineen. Tämä tarkoittaa sitä, että Proseccon kuplat kestävät pidempään kuin oluessa (noin 1,5 ilmakehän paine), mutta eivät niin pitkään kuin samppanjassa (5-6 ilmakehän paine).
Tankkikäymiseen tarkoitetut säiliöt kehitettiin ensimmäisen kerran teollisuuskauden aikana 1800 -luvun lopulla. Nykyaikaisiin suuriin säiliöihin lisätään perusviinit ja erityinen sokeri- ja hiivaseos (tirage). Käydessään hiiva ”syö” sokeria, jolloin se vapauttaa hiilidioksidia ja säiliö paineistuu. Kun paine ei pääse purkautumaan ulos säiliöstä, se karbonoituu eli liukenee viinin, jolloin viini hiilihapottuu.
Kun käymisprosessi on saatu päätökseen, viini lepää noin 3 kuukautta säiliössä, jonka jälkeen se suodatetaan ja makeutetaan: brut (0-12g/l), extra dry (12-17g/l), dry (17-32g/l). Lopuksi viini pullotetaan.

Maistelukokemukset


Maistelimme viiniä sekä  Proseccolle usein suositellusta valkoviinilasista ja perinteisestä korkeasta kuohuviinilasista.

Ulkonäöltään viini oli kirkas, jopa kimmeltävä, sävyltään oljenkeltainen sekä viskositeetiltaan ohuehko. Irrallaan olevat kuplat olivat keskisuuret. 

Vaahtoreunus lasissa haihtui melko nopeasti erityisesti valkoviinilasissa. Kuohuviinilasissa sekä vaahtoreunus että kuplat säilyivät hiukan pidempään.
Valkoviinilasissa tuoksu tuli voimakkaammin esille ja aromit olivat helpommin eriteltävissä kuin kuohuviinilasissa. Tuoksu oli puhdas, tuore, hiukan mineraalinen ja sitruksinen.
Maku oli kuiva, kevyt ja kasvimainen. Maun aromeista erottui erityisesti sitrusta ja omenaisuutta. Alkumaun runsas hapokkuus pehmeni nopeasti, erityisesti valkoviinilasissa.
Kokonaisuutena viini oli kevyt, raikas ja makumaailmaltaan hennon omenainen. 

Pisteet 12,5/20

Hinta – Alko


Lisätietoa: 

Viinitalo La Cantina Pizzolato

___________________________________
Kuohuviini Pizzolato Valdobbiadene Prosecco Superiore Biologico Brut 2017 – kevyttä kuplivaa tonnikalapastan kanssa. Viinihetki.com

Tonnikalapasta (Rosa Viini&Ruoka)

Viini ja ruoka


Perusreseptistä voi saada erilaisen makuelämyksen paitsi muuntamalla / muokkaamalla reseptiä myös valitsemalla sen kanssa erilaisen juoman, kuten tällä kertaa kuohuviinin. 
Pastat ja riisit sellaisenaan ovat neutraaleja maultaan, joten silloin viinin valintaan vaikuttaa enemmän kastike, täyte tai mausteet. Tässä tonnikalapastassa täyte eli tonnikala ja paseerattu tomaatti ovat määrääviä elementtejä. 
Vaikka tomaatti ei olisikaan ruoassa hallitseva ainesosa, se maistuu selkeästi ja antaa ruokaan hapokkuutta. Tomaatti sisältää erityisesti raakana paljon umamia (suolaisen makea), joka lisää ruokaan täyteläisyyttä. Tonnikala luokitellaan rasvaiseksi kalaksi ja pastakastikkeeseen oli lisätty myös jonkin verran kermaa.
Tämäntyyppiselle kohtalaisesti rasvaa ja hapokkuutta sisältävälle ruoalle sopivat usein hapokkaat viinit. Hapokkuus ruoassa tekee viinistä runsaamman ja pyöreämmän. Rasvaisuus puolestaan ”kevenee” hapoilla. Kuohuviini, Pizzolato Valdobbiadene Prosecco Superiore Biologico Brut 2017 sopi hyvin tonnikalapastan makumaailmaan ja pasta puolestaan korosti viinin raikasta hapokkuutta. 
Lopuksi voisimme todeta, että Prosecco on monikäyttöinen viini. Se on ehkä parhaimmillaan rentona, pirteänä seurusteluviininä tai esimerkiksi piknik- tai brunssiviininä. Se sopii myös arkiruoan kanssa. Viini kannattaa tarjoilla kylmänä (4-6 astetta).  
Lisäksi tässä tastingissa havaitsimme jälleen kerran, että myös lasilla on väliä. Mielestämme paras vaihtoehto tälle kuohuviinille on perinteinen korkea ja kapea kuohuviinilasi. 
___________________________________

Yhteistyössä:


Rosa Viini&Ruoka
___________________________________

Lue myös:


Täyteläinen punaviini Confidencial Reserva 2014 ja kermaista kanttarellipastaa
___________________________________ 

Tilaa Viinihetken uutiskirje, VIINIVIESTI!

____________________________________

SUOSITUIMMAT

Punaviini Il Barone Rosso 2018 ja Tagliatellea metsäsieni-sinihomejuustokastikkeella

Lokakuun viileään päivään sopi hyvin italialainen kevyt punaviini Il Barone Rosso 2018 ja pastaruoka Tagliatellea metsäsieni-sinihomejuustokastikkeella (Resepti) Rosa Viini & Ruoka yhteistyö sai jatkoa tämän maukkaan yhdistelmän muodossa. Il Barone Rosso 2018 Il Barone Rosson tuottaja on viinitila, joka on pysynyt saman perheen omistuksessa jo kolmen sukupolven ajan. Tämä punaviini on yksi heidän suosituimmista tuotteistaan. Viini on 100% Sangiovese -rypäleestä valmistettu. Sangiovese on Italian viljellyin rypälelajike ja maan arvostus punaviinimaana on pitkälti Sangiovesen ansiota. Toscanasta kotoisin oleva rypäle viihtyy parhaiten lämpimässä ilmastossa ja vaatii melko pitkän kasvukauden. Parhaat viininsä se tuottaa kasvaessaan kalkkipitoisessa sorassa. Maistelukokemukset Lasissa viini oli kirkas, väriltään rubiinipunainen ja syvyydeltään kohtalaisen voimakas. Viskositeetti oli yllättävän korkea. Tuoksu oli nuorelle viinille tyypillinen ja voimakkaan

Punaviini Nugan Alfredo Passo Appassimento 2016 ja hunajaisia grillipihvejä

Vielä on kesää jäljellä ja suunnitelmissa oli grillata ulkona, mutta sateisesta säästä johtuen pihagrilli vaihtuikin parillapannuun. Possupihvien lisäksi pannulla tirisi puolikkaita puna- ja valkosipuleita sekä limeä. Rosa Ruoka&Viini -yhteistyön merkeissä meille tarjoutui mahdollisuus maistaa australialainen italiaisella appassimento - menetelmällä tehty punaviini, Nugan Alfredo Passo Appassimento 2016. Nugan Alfredo Passo Appassimento 2016 Nugan Alfredo Passo Appassimento on kunnianosoitus Nugan Estate -viinitilan perustajalle Alfredo Nuganille ja hänen intohimoiselle visiolleen laadukkaista ja upeista viineistä. Nykyään Nugan Estate -viinitilaa johtavat hänen lapsenlapsensa. Nugan Estate on tunnettu runsaista ja täyteläisistä punaviineistään. Tämä maistelemamme punaviini on peräisin premium -viinitarhasta, joka sijaitsee Riverinassa Australian Uudessa Etelä-Walesissa (New South Wales).  Australian New South Wales on tunnettu siitä, että viiniköynnös

Piqueras Gold Label 2016 – ryhdikästä punaviiniä kreikkalaiselle perinneruoalle

  Pitkästä, pitkästä aikaa teimme kreikkalaista kansallisruokaa, Stifadoa . Tätä herkkua olemme aikoinaan syöneet Kreikan matkoilla ja siihen ihastuneena olemme sittemmin valmistaneet sitä myös kotikeittiössä. Tällä kertaa tämän herkullisen lihapadan tekemiseen innoitti vuolukivestä valmistettu Uunikko -pata, joka sopii erinomaisesti kaikkiin pitkää haudutusta vaativiin pataruokiin. Samalla kokeilimme uutta Stifado-ohjetta Rosa Viini & Ruokakerhon reseptivalikoimasta. Viiniksi tälle reseptille valitsimme espanjalaisen luomupunaviinin, Piqueras Gold Label 2016 (näytepullo, Rosa Viini & Ruoka) Piqueras Gold Label 2016 Piqueras Gold Label 2016 tulee Espanjan Almansasta. Viini on kolmen rypäleen sekoitus: Monastrell 70%, Garnacha Tintorera 20% ja Syrah 10%. Viinitarha sijaitsee 800-900 metrin korkeudessa ja on luonnonmukaisesti viljelty. Maaperä on hiekkaista ja kalkkikivipitoista.  Piqueras Gold Label 2016 on saanut tänä vuonna useita kansainvälisiä pal