Siirry pääsisältöön

Kuohuviini Pizzolato Valdobbiadene Prosecco Superiore Biologico Brut 2017 – kevyttä kuplivaa tonnikalapastan kanssa

Kuohuviini Pizzolato Valdobbiadene Prosecco Superiore Biologico Brut 2017 – kevyttä kuplivaa tonnikalapastan kanssa. Viinihetki


Kuohuviini Pizzolato Valdobbiadene Prosecco Superiore Biologico Brut 2017 – kevyttä kuplivaa tonnikalapastan kanssa. Viinihetki.com

Pizzolato Valdobbiadene Prosecco Superiore Biologico Brut 2017

Rosa Viini&Ruoka yhteistyön merkeissä saimme maisteltavaksi pullon luomuproseccoa, Pizzolato Valdobbiadene Prosecco Superiore Biologico Brut 2017. Tämä olikin mukava ja mielenkiintoinen tehtävä -  emme ole aikaisemmin arvioineet blogissamme tuota ehkä maailman suosituinta kuohuviiniä. 
Ruokasuosituksissa oli tarjolla tälle viinille niin makeita kuin suolaisiakin vaihtoehtoja. Päätimme kokeilla, miten kuohuviini taipuu tonnikalapastan (ks. resepti) makumaailmaan, joten jatkamme tänä kesänä (-19)  aloittamaamme tasting-sarjaa ”Arkiruokaa viinin kanssa”.

Pizzolato Valdobbiadene Prosecco Superiore Biologico Brut 2017 


Prosecco on Italian suosituimpia viinejä. Se on kuohuviini, jota valmistetaan tankkikäymismenetelmällä Veneton ja Friuli-Venezia Giulian alueella Koillis-Italiassa. Tämä maisteltava viini tulee Conegliano-Valdobbiadenen alueelta, joka on noin 50 kilometrin päästä Venetsiasta. 
Proseccon rypäleenä käytetään Gleraa, joka ei todellisuudessa ole pelkästään yksi lajike, vaan nimitys sisältää useita Proseccon kylän liepeillä kasvavia lajikkeita (Prosecco Tondo, Prosecco Lungo ja Prosecco Nostrano). Näitä rypäleitä on kasvatettu jo satoja vuosia Veneton ja Friuli-Venezia Giulian alueella.
Glera-rypäle on tuottoisa myöhään kypsyvä lajike. Sen korkea hapokkuus ja melko neutraali maku sopii erinomaisesti kuohuviinien valmistukseen. Rypäleen nimimuutos Proseccosta Gleraan tapahtui vuonna 2009, jolloin Conegliano-Valdobbiadenen alue pääsi Italian korkeimpaan laatuluokkaan DOCG. Samalla myös muu Proseccon tuotantoalue, jolla ei ollut laatuluokitusta, sai alemman DOC-statuksen.
Tämän maisteltavan viinin tuottajalla La Cantina Pizzolatolla on noin 5 ha viinitarhoja. Kaikilla Pizzolaton viineillä on ollut orgaanisen viinin sertifikaatti vuodesta 1991 alkaen. Pizzolato Valdobbiadene Prosecco Superiore Biologico Brut 2017 on myös vegaaninen viini ja kuuluu tilan arvostettuun Collection Line-sarjaan.

Prosecco valmistetaan tankkikäymismenetelmällä


Yksi suurimmista eroista Proseccon ja muiden kuohuviinien (esim. samppanja, cava) välillä on valmistustapa. Prosecco valmistetaan tankkikäymismenetelmällä (Charmat), jossa viini käy toisen käymisensä terästankeissa, mikä antaa viinille noin 3-4 ilmakehän paineen. Tämä tarkoittaa sitä, että Proseccon kuplat kestävät pidempään kuin oluessa (noin 1,5 ilmakehän paine), mutta eivät niin pitkään kuin samppanjassa (5-6 ilmakehän paine).
Tankkikäymiseen tarkoitetut säiliöt kehitettiin ensimmäisen kerran teollisuuskauden aikana 1800 -luvun lopulla. Nykyaikaisiin suuriin säiliöihin lisätään perusviinit ja erityinen sokeri- ja hiivaseos (tirage). Käydessään hiiva ”syö” sokeria, jolloin se vapauttaa hiilidioksidia ja säiliö paineistuu. Kun paine ei pääse purkautumaan ulos säiliöstä, se karbonoituu eli liukenee viinin, jolloin viini hiilihapottuu.
Kun käymisprosessi on saatu päätökseen, viini lepää noin 3 kuukautta säiliössä, jonka jälkeen se suodatetaan ja makeutetaan: brut (0-12g/l), extra dry (12-17g/l), dry (17-32g/l). Lopuksi viini pullotetaan.

Maistelukokemukset


Maistelimme viiniä sekä  Proseccolle usein suositellusta valkoviinilasista ja perinteisestä korkeasta kuohuviinilasista.

Ulkonäöltään viini oli kirkas, jopa kimmeltävä, sävyltään oljenkeltainen sekä viskositeetiltaan ohuehko. Irrallaan olevat kuplat olivat keskisuuret. 

Vaahtoreunus lasissa haihtui melko nopeasti erityisesti valkoviinilasissa. Kuohuviinilasissa sekä vaahtoreunus että kuplat säilyivät hiukan pidempään.
Valkoviinilasissa tuoksu tuli voimakkaammin esille ja aromit olivat helpommin eriteltävissä kuin kuohuviinilasissa. Tuoksu oli puhdas, tuore, hiukan mineraalinen ja sitruksinen.
Maku oli kuiva, kevyt ja kasvimainen. Maun aromeista erottui erityisesti sitrusta ja omenaisuutta. Alkumaun runsas hapokkuus pehmeni nopeasti, erityisesti valkoviinilasissa.
Kokonaisuutena viini oli kevyt, raikas ja makumaailmaltaan hennon omenainen. 

Pisteet 12,5/20

Hinta – Alko


Lisätietoa: 

Viinitalo La Cantina Pizzolato

___________________________________
Kuohuviini Pizzolato Valdobbiadene Prosecco Superiore Biologico Brut 2017 – kevyttä kuplivaa tonnikalapastan kanssa. Viinihetki.com

Tonnikalapasta (Rosa Viini&Ruoka)

Viini ja ruoka


Perusreseptistä voi saada erilaisen makuelämyksen paitsi muuntamalla / muokkaamalla reseptiä myös valitsemalla sen kanssa erilaisen juoman, kuten tällä kertaa kuohuviinin. 
Pastat ja riisit sellaisenaan ovat neutraaleja maultaan, joten silloin viinin valintaan vaikuttaa enemmän kastike, täyte tai mausteet. Tässä tonnikalapastassa täyte eli tonnikala ja paseerattu tomaatti ovat määrääviä elementtejä. 
Vaikka tomaatti ei olisikaan ruoassa hallitseva ainesosa, se maistuu selkeästi ja antaa ruokaan hapokkuutta. Tomaatti sisältää erityisesti raakana paljon umamia (suolaisen makea), joka lisää ruokaan täyteläisyyttä. Tonnikala luokitellaan rasvaiseksi kalaksi ja pastakastikkeeseen oli lisätty myös jonkin verran kermaa.
Tämäntyyppiselle kohtalaisesti rasvaa ja hapokkuutta sisältävälle ruoalle sopivat usein hapokkaat viinit. Hapokkuus ruoassa tekee viinistä runsaamman ja pyöreämmän. Rasvaisuus puolestaan ”kevenee” hapoilla. Kuohuviini, Pizzolato Valdobbiadene Prosecco Superiore Biologico Brut 2017 sopi hyvin tonnikalapastan makumaailmaan ja pasta puolestaan korosti viinin raikasta hapokkuutta. 
Lopuksi voisimme todeta, että Prosecco on monikäyttöinen viini. Se on ehkä parhaimmillaan rentona, pirteänä seurusteluviininä tai esimerkiksi piknik- tai brunssiviininä. Se sopii myös arkiruoan kanssa. Viini kannattaa tarjoilla kylmänä (4-6 astetta).  
Lisäksi tässä tastingissa havaitsimme jälleen kerran, että myös lasilla on väliä. Mielestämme paras vaihtoehto tälle kuohuviinille on perinteinen korkea ja kapea kuohuviinilasi. 
___________________________________

Yhteistyössä:


Rosa Viini&Ruoka
___________________________________

Lue myös:


Täyteläinen punaviini Confidencial Reserva 2014 ja kermaista kanttarellipastaa
___________________________________ 

Tilaa Viinihetken uutiskirje, VIINIVIESTI!

____________________________________

SUOSITUIMMAT

Lustau Fino 3 En Rama De Jerez De La Frontera - kuivaa sherryä ja tapaksia

Viinihetki espanjalaisittain. Sherry ja tapakset kuuluvat erottamattomana osana Espanjan andalusialaiseen ruokakulttuuriin . Sherryn sanotaan olevan hyvä viinivalinta, kun pöytään katetaan pientä syötävää. Sana ”tapa” tarkoittaa espanjan kielessä kantta. Se viittaa pieneen leipäpalaan, jolla viinilasi suojattiin kärpäsiltä. Leipäpalan päällä oli usein ilmakuivattua kinkkua tai juustoa. Nykyisin tapasvalikoimat ovat hyvin monipuolisia ja raaka-aineiltaan värikkäitä. Lustau Fino 3 En Rama De Jerez De La Frontera Sherry valmistetaan nykyisin lähes aina yhdestä rypälelajikkeesta, Palominosta . Sen osuus Jerezin viljelyalasta on 95 %. Muita lajikkeita ovat Pedro Ximénenez ja Palomino de Jerez. Bodega s Lustau julkaisi keväällä 2017 uuden sarjan 3 en Rama sherryistä . Nämä ovat kolme biologisesti vanhennettua viiniä, jotka tulevat jokaisesta Sherryn alueen kolmesta kaupungista: Fino Jerez de la Fronterasta, Manzanilla Sanlúcar de Barramedasta ja Fino El Puerto de San

Harvinaisia rypälelajikkeita

Innostavinta viiniharrastuksessa on maistella viinejä erilaisista rypäleistä , oppia rypäleiden ominaisuuksia ja oppia tunnistamaan niitä. Rypäleet ovat kiinnostavia myös siksi, että rypälelajikkeita on runsaasti - niissä riittää opiskeltavaa. Parhaiten tietyn rypäleen ominaisuuksia voi havainnoida maistelemalla viiniä, joka on valmistettu ainoastaan yhdestä rypäleestä. Jos rypälelajikkeet eivät ole ennestään tuttuja, on tutustuminen helpointa aloittaa yleisimmistä lajikkeista kuten esimerkiksi Chardonnay ja Cabernet Sauvignon. Tälle sivulle on koottu linkkejä Viinihetken blogiteksteihin, joissa on esitelty hiukan tuntemattomampi rypäle ja siitä 100%:sti tehty viini . Joitakin esiteltyjä rypäleitä voi esiintyä   sekoiteviineissä (esim. Pinot Meunier), mutta tavoitteena on ollut löytää viinejä, jotka on valmistettu ainoastaan yhdestä rypäleestä. AGLIANICO - punaviini CARIGNAN - punaviini CARRICANTE - valkoviini DORNFELDER - punaviini NERELLO MASCALESE - punaviin

Makea valkoviini Unkarista - Tokaji

Vaihteluksi kuiville puna- ja valkoviineille halusimme pitkästä aikaa suun makeaksi.   Blogissa on aiemmin arvioitu useita ranskalaisia Sauternesin alueen makeita valkoviinejä.  Myös Unkarista löytyy maailmankuulu makea valkoviini, Tokaji , johon aikoinaan viininmaistelumme alkuvuosina ihastuimme, mutta joka sittemmin on jäänyt lähes unohduksiin.  Unohduksissa ollutta viiniä ei tietenkään löytynyt myöskään viinikaapistamme. Alkon valikoimissa Tokaji-viinejä on muutamia, joista maisteltavaksi hankimme vuosikerraltaan nuorimman  St Stephans Crown Tokaji 5 Puttonyos 2013. Jalohomeisen viinin synty Unkarin Tokajin alueella on pitkä historia viininviljelyssä. Sen ensimmäinen tarhaluokitus tehtiin jo vuonna 1641 ja Tokajia pidetään myös ensimmäisenä viinialueena, jossa opittiin käyttämään jalohomeisia rypäleitä viinin valmistuksessa.  Historiatietojen mukaan sodat repivät Tokajin aluetta yli 300 vuotta sitten, eikä väestöllä tuolloin ollut juurikaan aikaa paneutua viin