Kuohuviini Pizzolato Valdobbiadene Prosecco Superiore Biologico Brut 2017 – kevyttä kuplivaa tonnikalapastan kanssa
Pizzolato Valdobbiadene Prosecco Superiore Biologico Brut 2017 |
Ruokasuosituksissa oli tarjolla tälle viinille niin makeita kuin suolaisiakin vaihtoehtoja. Päätimme kokeilla, miten kuohuviini taipuu tonnikalapastan (ks. resepti) makumaailmaan, joten jatkamme tänä kesänä (-19) aloittamaamme tasting-sarjaa ”Arkiruokaa viinin kanssa”.
Pizzolato Valdobbiadene Prosecco Superiore Biologico Brut 2017
Prosecco on Italian suosituimpia viinejä. Se on kuohuviini, jota valmistetaan tankkikäymismenetelmällä Veneton ja Friuli-Venezia Giulian alueella Koillis-Italiassa. Tämä maisteltava viini tulee Conegliano-Valdobbiadenen alueelta, joka on noin 50 kilometrin päästä Venetsiasta.
Proseccon rypäleenä käytetään Gleraa, joka ei todellisuudessa ole pelkästään yksi lajike, vaan nimitys sisältää useita Proseccon kylän liepeillä kasvavia lajikkeita (Prosecco Tondo, Prosecco Lungo ja Prosecco Nostrano). Näitä rypäleitä on kasvatettu jo satoja vuosia Veneton ja Friuli-Venezia Giulian alueella.
Glera-rypäle on tuottoisa myöhään kypsyvä lajike. Sen korkea hapokkuus ja melko neutraali maku sopii erinomaisesti kuohuviinien valmistukseen. Rypäleen nimimuutos Proseccosta Gleraan tapahtui vuonna 2009, jolloin Conegliano-Valdobbiadenen alue pääsi Italian korkeimpaan laatuluokkaan DOCG. Samalla myös muu Proseccon tuotantoalue, jolla ei ollut laatuluokitusta, sai alemman DOC-statuksen.
Tämän maisteltavan viinin tuottajalla La Cantina Pizzolatolla on noin 5 ha viinitarhoja. Kaikilla Pizzolaton viineillä on ollut orgaanisen viinin sertifikaatti vuodesta 1991 alkaen. Pizzolato Valdobbiadene Prosecco Superiore Biologico Brut 2017 on myös vegaaninen viini ja kuuluu tilan arvostettuun Collection Line-sarjaan.
Prosecco valmistetaan tankkikäymismenetelmällä
Yksi suurimmista eroista Proseccon ja muiden kuohuviinien (esim. samppanja, cava) välillä on valmistustapa. Prosecco valmistetaan tankkikäymismenetelmällä (Charmat), jossa viini käy toisen käymisensä terästankeissa, mikä antaa viinille noin 3-4 ilmakehän paineen. Tämä tarkoittaa sitä, että Proseccon kuplat kestävät pidempään kuin oluessa (noin 1,5 ilmakehän paine), mutta eivät niin pitkään kuin samppanjassa (5-6 ilmakehän paine).
Tankkikäymiseen tarkoitetut säiliöt kehitettiin ensimmäisen kerran teollisuuskauden aikana 1800 -luvun lopulla. Nykyaikaisiin suuriin säiliöihin lisätään perusviinit ja erityinen sokeri- ja hiivaseos (tirage). Käydessään hiiva ”syö” sokeria, jolloin se vapauttaa hiilidioksidia ja säiliö paineistuu. Kun paine ei pääse purkautumaan ulos säiliöstä, se karbonoituu eli liukenee viinin, jolloin viini hiilihapottuu.
Kun käymisprosessi on saatu päätökseen, viini lepää noin 3 kuukautta säiliössä, jonka jälkeen se suodatetaan ja makeutetaan: brut (0-12g/l), extra dry (12-17g/l), dry (17-32g/l). Lopuksi viini pullotetaan.
Maistelukokemukset
Maistelimme viiniä sekä Proseccolle usein suositellusta valkoviinilasista ja perinteisestä korkeasta kuohuviinilasista.
Vaahtoreunus lasissa haihtui melko nopeasti erityisesti valkoviinilasissa. Kuohuviinilasissa sekä vaahtoreunus että kuplat säilyivät hiukan pidempään.
Valkoviinilasissa tuoksu tuli voimakkaammin esille ja aromit olivat helpommin eriteltävissä kuin kuohuviinilasissa. Tuoksu oli puhdas, tuore, hiukan mineraalinen ja sitruksinen.
Maku oli kuiva, kevyt ja kasvimainen. Maun aromeista erottui erityisesti sitrusta ja omenaisuutta. Alkumaun runsas hapokkuus pehmeni nopeasti, erityisesti valkoviinilasissa.
Kokonaisuutena viini oli kevyt, raikas ja makumaailmaltaan hennon omenainen.
Pisteet 12,5/20
Hinta – Alko
Lisätietoa:
Viinitalo La Cantina Pizzolato___________________________________
Tonnikalapasta (Rosa Viini&Ruoka) |
Viini ja ruoka
Perusreseptistä voi saada erilaisen makuelämyksen paitsi muuntamalla / muokkaamalla reseptiä myös valitsemalla sen kanssa erilaisen juoman, kuten tällä kertaa kuohuviinin.
Pastat ja riisit sellaisenaan ovat neutraaleja maultaan, joten silloin viinin valintaan vaikuttaa enemmän kastike, täyte tai mausteet. Tässä tonnikalapastassa täyte eli tonnikala ja paseerattu tomaatti ovat määrääviä elementtejä.
Vaikka tomaatti ei olisikaan ruoassa hallitseva ainesosa, se maistuu selkeästi ja antaa ruokaan hapokkuutta. Tomaatti sisältää erityisesti raakana paljon umamia (suolaisen makea), joka lisää ruokaan täyteläisyyttä. Tonnikala luokitellaan rasvaiseksi kalaksi ja pastakastikkeeseen oli lisätty myös jonkin verran kermaa.
Tämäntyyppiselle kohtalaisesti rasvaa ja hapokkuutta sisältävälle ruoalle sopivat usein hapokkaat viinit. Hapokkuus ruoassa tekee viinistä runsaamman ja pyöreämmän. Rasvaisuus puolestaan ”kevenee” hapoilla. Kuohuviini, Pizzolato Valdobbiadene Prosecco Superiore Biologico Brut 2017 sopi hyvin tonnikalapastan makumaailmaan ja pasta puolestaan korosti viinin raikasta hapokkuutta.
Lopuksi voisimme todeta, että Prosecco on monikäyttöinen viini. Se on ehkä parhaimmillaan rentona, pirteänä seurusteluviininä tai esimerkiksi piknik- tai brunssiviininä. Se sopii myös arkiruoan kanssa. Viini kannattaa tarjoilla kylmänä (4-6 astetta).
Lisäksi tässä tastingissa havaitsimme jälleen kerran, että myös lasilla on väliä. Mielestämme paras vaihtoehto tälle kuohuviinille on perinteinen korkea ja kapea kuohuviinilasi.
___________________________________
___________________________________
Yhteistyössä:
Rosa Viini&Ruoka
___________________________________
Lue myös:
___________________________________
Tilaa Viinihetken uutiskirje, VIINIVIESTI!
____________________________________