Siirry pääsisältöön

Valkoviini Sancerre Le MD de Bourgeois 2015 - ryhdikästä kalalle


Ryhdikästä valkoviiniä ja kahdenlaista kalaa, Viinihetki

Keskikesän kalaillalliselle valitsimme perinteikkään ranskalaisen valkoviinin Loiren laaksosta. Valinta osuikin oikeaan, sillä Sancerre Le MD de Bourgeois 2015 sopi loistavasti niin alkupalana tarjotulle kylmäsavulohelle kuin pääruoallekin, lämminsavustetulle siialle.

Sancerre Le MD de Bourgeois 2015


Sancerre Le MD de Bourgeois 2015 -valkoviini on 100%:sti valmistettu Sauvignon Blanc -rypäleestä, joka on yksi maailman tunnetuimmista. Rypäle on kotoisin Ranskasta, joko Gironden tai Loiren laaksosta. Lajiketta on viljelty pitkään ja ensimmäiset varmat tiedot kirjallisuudesta löytyvät Bordeaux´n Gravesista vuodelta 1736 ja Niévrestä Loiren yläjuoksulta vuodelta 1783.
Sauvignon Blanc on viileän ilmaston lajike. Viileys takaa rypäleen tarvitseman pitkän kasvukauden, mikä vaaditaan, että tyypilliset aromit ehtivät muodostua. Lajike tarvitsee vettä läpäisevän, mielellään hiekkaisen maaperän. Kalkkipitoisessa maassa Sauvignon Blanc tuottaa voimakkaan aromikkaita viinejä.
Sauvignon Blanc on voimakaskasvuinen ja satoisa lajike. Sen rypäletertut ovat pieniä, samoin rypäleet pienehköjä ja väriltään vaaleanvihreitä. Kypsänä niiden väri muuttuu vihreänkeltaiseksi. Rypäleiden kuoret ovat melko paksuja, sisältävät paljon happoja ja rypälemehun sokeripitoisuus on kohtalaisen korkea.
Viinin tuottaja, Bourgeois´n perhe, on yksi Loiren laakson kuuluisimmista viinintuottajista ja viljellyt viiniköynnöksiä Pouilly-Fumén ja Sancerren parhailla rinteillä jo vuodesta 1789. Sancerre Le MD de Bourgeois 2015 tulee Sancerren parhaalta viinipalstalta, joka sijaitsee Mont Dmne -kukkulan lounaisrinteellä Chavignolissa. Viini on nimetty tämän kukkulan mukaan. Viinin rypäleet tulevat vanhoista köynnöksistä, joiden ikä on 35-45 vuotta.

Maistelukokemukset


Lasissa viini oli kirkas, väriltään hennon vaalea, oljenkeltainen. Viskoteetti oli kohtalaisen korkea; lasin reunoilta valuvat ”kyyneleet” olivat paksuhkot.
Tuoksu oli puhdas, voimakas, herukkainen ja sitruksinen. Tuoksussa erottui aluksi myös hyvin Sauvignon Blancille tyypillinen ”kissanpissa” (asetoni). 
Kuiva ja kevyen täyteläinen maku oli runsaan hapokas ja hedelmäinen. Maun aromeista erottui erityisesti herukkaa, greippiä, vihreää omenaa ja mineraalisuutta. Jälkimaku oli pitkä, hiukan kirpakka, mutta vakaa. Viiniä olisi voinut vielä säilyttää muutamia vuosia.
Viinin luonnetta kuvaa mielestämme parhaiten tempoltaan rauhallinen, levollisesti etenevä melodinen musiikki esimerkiksi Louis Amstrongin

What a wonderful world

Sancerre Le MD de Bourgeois 2015 sopi erinomaisen hyvin sekä alku- että pääruoalle, joissa molemmissa pääruoka-aineena oli kala. Sauvignon Blanc on hyvä kala- ja kasvisruokaviini. Viinin raikas hapokkuus toimii hyvin erityisesti savukalojen kanssa. 
Aterialla tarjotun savusiian ja dijoninsinapilla maustetun kermaisen kukkakaaliperunalisukkeen kanssa viinin mineraaliset ja sitrusmaiset vivahteet nousivat hienosti esiin. Tämä selväpiirteinen ja sopusointuinen Sancerre Le MD de Bourgeois 2015 voisi sopia hyvin myös vuohenjuustolle, äyriäisille ja vaaleille liharuoille.

_______________________________

Pisteet 15 / 20 p

Hinta -Alko 

Lisätietoa: Viinitalo: Henri Bourgeois 

_______________________________

Ryhdikästä valkoviiniä ja kahdenlaista kalaa, Viinihetki


Leipäjuusto - lohialkupalat


Ainekset (2 annosta)
 • 200g leipäjuustoa
 • 1 rkl sitruunapestoa
 • 80g kylmäsavulohta
 • tilliä tai rucolaa
Leikkaa leipäjuustopala kahteen osaan. Levitä päälle ohut kerros sitruunapestoa.
Asettele lohiviipaleet juustojen päälle. Koristele tillillä tai rucolalla. Tarjoa alkupalana tai pikkusuolaisena. 

Ryhdikästä valkoviiniä ja kahdenlaista kalaa, Viinihetki


Savustettua siikaa, kermaista kukkakaalia ja varhaisperunoita

Ainekset (2 annosta)
 • 1 pieni savustettu siika
 • 8 varhaisperunaa
 • 1 pieni kukkakaali
 • 1 kevätsipuli
 • ½ dl silputtua ruohosipulia
 • dijoninsinappia
 • 2 dl kermaa
 • 2 rkl voita
 • 1,5dl vettä
 • mustapippuria
 • suolaa
Perkaa kokonainen siika nahasta ja ruodoista ja leikkaa pieniksi paloiksi.Rapsuta perunoista kuoret ja viipaloi ne. Leikkaa kukkakaali pieniksi nupuiksi. Lisää laakeaan kattilaan voi ja 1,5 dl vettä. Kaada sekaan perunat ja kukkakaali. Keitä kunnes vesi on haihtunut kokonaan pois.
Lisää sekaan kerma ja sinappi ja anna kiehua hetki hiljaisella lämmöllä, kunnes perunat ovat kypsiä. Lisää sekaan suikaloitu kevätsipuli ja ruohosipuli. Mausta pippurilla ja suolalla. Annostele perunat ja kukkakaali lautaselle ja asettele savusiikapaloja päälle.
(Ohje: Berglund, Rinta-Huumo, Vahtera: Ruoasta viiniin, 2011, s. 68)  

Jälkiruokana mansikoita ja kermavaahtoa

 __________________________________

Lue myös 

Laatuviini Loiren laaksosta

__________________________________

SUOSITUIMMAT

Orgaaninen punaviini Heartwood Zinfandel 2015

Tällä kertaa meille viinihetken tarjosi pitkäaikainen ystävämme, joka on myös innokas viiniharrastaja. Italialainen  Heartwood Zinfandel 2015 oli matkannut maisteluhetkeemme Ruotsin Haaparannasta, sillä Suomen Alkossa sitä ei ole tarjolla. Luomuviinejä olemme aiemminkin maistelleet, mutta harvakseltaan, johtuen ilmeisesti siitä, että mitään ahaa -elämyksiä ne eivät ole tähän saakka tarjonneet. Tämän viinin etiketissä mainittiin teksti organic wine . Orgaanisia viinejä valmistetaan luonnonmukaisesti viljellyistä rypäleistä, joissa ei käytetä hyönteismyrkkyjä, kasvinsuojeluaineita eikä keinolannoitteita. Säilöntäaineita ei myöskään käytetä missään osassa prosessia (ks. linkki tekstin lopussa, orgaaninen viini). Lasissa tämä viini oli väriltään läpinäkymätön, syvä, lähes musta. Tuoksu ei yllättäen avautunut juuri ollenkaan, vaikka viini oli dekantoituna karahvissa tunnin verran ennen nauttimista. Olisiko voinut olla pidempäänkin? Maultaan viini oli yllättävän kevyt Zinf

Pipoli Aglianico Del Vulture 2017 – mausteista ja marjaista punaviiniä Aglianico-rypäleestä

Vuoden viimeiseen rypäletastingiin valitsimme viinin edelleen tuliperäiseltä alueelta Etelä-Italiasta, mutta tällä kertaa mantereen puolelta. Edellisen rypäletastingin viini oli peräisin Sisiliasta Etnan rinteiltä. Tämänkertainen viini tulee Monte Vulturen rinteillä kasvaneista rypäleistä. Aglianico -rypäleestä tehtyjä viinejä suositellaan yleensä vahvojen liharuokien seuralaiseksi, mutta halusimme nyt kokeilla sen sopivuutta uunissa paahdetun ankan kumppanina. Mahdollisesti maailman vanhin viljelty rypäle – Aglianico Tämä muinaisen rypäleen nimi Aglianico on vakiintunut käyttöön 1500-luvun alusta. Tätä ennen rypälettä kutsuttiin nimellä Ellenico. Rypäleen alkuperästä ollaan monta mieltä. Erään teorian mukaan Kreikan uudisasukkaat toivat sen eteläiseen Italiaan noin 800 eaa, jolloin sen nimi oli Vitis hellenica (kreikkalainen viiniköynnös). Rypäle oli Rooman vallan aikana todennäköisesti silloisen maailman kalleimman viinin Falernian tärkein rypälelajike. Toisen teor

Alkuviini Pietra 2016 – luonteikasta punaviiniä Susumaniello -rypäleestä

Hyvä makupari: Pietra Susumaniello 2016 ja italialainen lampaanmaitojuusto Pecorino Romano  (edessä) Vuoden rypäleteema jatkuu. Tällä kertaa vuorossa oli punainen rypäle Susumaniello Etelä-Italian itärannikolta Apuliasta (Pugliasta). Pietra Susumaniello 2016 - viiniharvinaisuuden saimme lahjaksi tyttäreltämme keväällä 2019.  Tämän viinin kanssa olisi voinut tarjota vahvaa liharuokaa, jopa riistaa. Viinille on kuitenkin suositeltu myös vahvoja, suolaisia juustoja. Tällainen on esimerkiksi Pecorino Romano , italialainen lampaanmaitojuusto , jota maistelimme viinin kanssa. Susumaniello -rypäle Susumaniello on yksi maailman harvinaisimmista viinirypälajikkeista. Rypäleen alkuperästä on monenlaisia teorioita. Todennäköisesti rypäle on tullut Italian Apuliaan Adrianmeren yli ehkä Kreikasta tai Kroatian Dalmatian rannikolta. Nykyisin sitä viljellään lähes yksinomaan Apulian Salenton ja Brindisin kaupunkia ympäröivillä alueilla. Susumaniello-rypäle on väriltää