Siirry pääsisältöön

Valkoviini Sancerre Le MD de Bourgeois 2015 - ryhdikästä kalalle


Ryhdikästä valkoviiniä ja kahdenlaista kalaa, Viinihetki

Keskikesän kalaillalliselle valitsimme perinteikkään ranskalaisen valkoviinin Loiren laaksosta. Valinta osuikin oikeaan, sillä Sancerre Le MD de Bourgeois 2015 sopi loistavasti niin alkupalana tarjotulle kylmäsavulohelle kuin pääruoallekin, lämminsavustetulle siialle.

Sancerre Le MD de Bourgeois 2015


Sancerre Le MD de Bourgeois 2015 -valkoviini on 100%:sti valmistettu Sauvignon Blanc -rypäleestä, joka on yksi maailman tunnetuimmista. Rypäle on kotoisin Ranskasta, joko Gironden tai Loiren laaksosta. Lajiketta on viljelty pitkään ja ensimmäiset varmat tiedot kirjallisuudesta löytyvät Bordeaux´n Gravesista vuodelta 1736 ja Niévrestä Loiren yläjuoksulta vuodelta 1783.
Sauvignon Blanc on viileän ilmaston lajike. Viileys takaa rypäleen tarvitseman pitkän kasvukauden, mikä vaaditaan, että tyypilliset aromit ehtivät muodostua. Lajike tarvitsee vettä läpäisevän, mielellään hiekkaisen maaperän. Kalkkipitoisessa maassa Sauvignon Blanc tuottaa voimakkaan aromikkaita viinejä.
Sauvignon Blanc on voimakaskasvuinen ja satoisa lajike. Sen rypäletertut ovat pieniä, samoin rypäleet pienehköjä ja väriltään vaaleanvihreitä. Kypsänä niiden väri muuttuu vihreänkeltaiseksi. Rypäleiden kuoret ovat melko paksuja, sisältävät paljon happoja ja rypälemehun sokeripitoisuus on kohtalaisen korkea.
Viinin tuottaja, Bourgeois´n perhe, on yksi Loiren laakson kuuluisimmista viinintuottajista ja viljellyt viiniköynnöksiä Pouilly-Fumén ja Sancerren parhailla rinteillä jo vuodesta 1789. Sancerre Le MD de Bourgeois 2015 tulee Sancerren parhaalta viinipalstalta, joka sijaitsee Mont Dmne -kukkulan lounaisrinteellä Chavignolissa. Viini on nimetty tämän kukkulan mukaan. Viinin rypäleet tulevat vanhoista köynnöksistä, joiden ikä on 35-45 vuotta.

Maistelukokemukset


Lasissa viini oli kirkas, väriltään hennon vaalea, oljenkeltainen. Viskoteetti oli kohtalaisen korkea; lasin reunoilta valuvat ”kyyneleet” olivat paksuhkot.
Tuoksu oli puhdas, voimakas, herukkainen ja sitruksinen. Tuoksussa erottui aluksi myös hyvin Sauvignon Blancille tyypillinen ”kissanpissa” (asetoni). 
Kuiva ja kevyen täyteläinen maku oli runsaan hapokas ja hedelmäinen. Maun aromeista erottui erityisesti herukkaa, greippiä, vihreää omenaa ja mineraalisuutta. Jälkimaku oli pitkä, hiukan kirpakka, mutta vakaa. Viiniä olisi voinut vielä säilyttää muutamia vuosia.
Viinin luonnetta kuvaa mielestämme parhaiten tempoltaan rauhallinen, levollisesti etenevä melodinen musiikki esimerkiksi Louis Amstrongin

What a wonderful world

Sancerre Le MD de Bourgeois 2015 sopi erinomaisen hyvin sekä alku- että pääruoalle, joissa molemmissa pääruoka-aineena oli kala. Sauvignon Blanc on hyvä kala- ja kasvisruokaviini. Viinin raikas hapokkuus toimii hyvin erityisesti savukalojen kanssa. 
Aterialla tarjotun savusiian ja dijoninsinapilla maustetun kermaisen kukkakaaliperunalisukkeen kanssa viinin mineraaliset ja sitrusmaiset vivahteet nousivat hienosti esiin. Tämä selväpiirteinen ja sopusointuinen Sancerre Le MD de Bourgeois 2015 voisi sopia hyvin myös vuohenjuustolle, äyriäisille ja vaaleille liharuoille.

_______________________________

Pisteet 15 / 20 p

Hinta -Alko 

Lisätietoa: Viinitalo: Henri Bourgeois 

_______________________________

Ryhdikästä valkoviiniä ja kahdenlaista kalaa, Viinihetki


Leipäjuusto - lohialkupalat


Ainekset (2 annosta)
  • 200g leipäjuustoa
  • 1 rkl sitruunapestoa
  • 80g kylmäsavulohta
  • tilliä tai rucolaa
Leikkaa leipäjuustopala kahteen osaan. Levitä päälle ohut kerros sitruunapestoa.
Asettele lohiviipaleet juustojen päälle. Koristele tillillä tai rucolalla. Tarjoa alkupalana tai pikkusuolaisena. 

Ryhdikästä valkoviiniä ja kahdenlaista kalaa, Viinihetki


Savustettua siikaa, kermaista kukkakaalia ja varhaisperunoita

Ainekset (2 annosta)
  • 1 pieni savustettu siika
  • 8 varhaisperunaa
  • 1 pieni kukkakaali
  • 1 kevätsipuli
  • ½ dl silputtua ruohosipulia
  • dijoninsinappia
  • 2 dl kermaa
  • 2 rkl voita
  • 1,5dl vettä
  • mustapippuria
  • suolaa
Perkaa kokonainen siika nahasta ja ruodoista ja leikkaa pieniksi paloiksi.Rapsuta perunoista kuoret ja viipaloi ne. Leikkaa kukkakaali pieniksi nupuiksi. Lisää laakeaan kattilaan voi ja 1,5 dl vettä. Kaada sekaan perunat ja kukkakaali. Keitä kunnes vesi on haihtunut kokonaan pois.
Lisää sekaan kerma ja sinappi ja anna kiehua hetki hiljaisella lämmöllä, kunnes perunat ovat kypsiä. Lisää sekaan suikaloitu kevätsipuli ja ruohosipuli. Mausta pippurilla ja suolalla. Annostele perunat ja kukkakaali lautaselle ja asettele savusiikapaloja päälle.
(Ohje: Berglund, Rinta-Huumo, Vahtera: Ruoasta viiniin, 2011, s. 68)  

Jälkiruokana mansikoita ja kermavaahtoa

 __________________________________

Lue myös 

Laatuviini Loiren laaksosta

__________________________________

SUOSITUIMMAT

Punaviini Château Monbrison 1994 – arvokkaasti ikääntynyt ranskalainen

Viime aikoina olemme maistelleet peräkkäin useita nuoria viinejä. Vastapainoksi otimme maisteltavaksi viinikaapissamme säilytyksessä olleen tänä vuonna tasavuosia täyttävän punaviinin Ranskan Bordeaux’n alueelta, Château Monbrison 1994. Tämä viini sai meidät uppoutumaan muistoihin.  Kun tämän kyseisen viinin rypäleet kasvoivat ja kypsyivät Margaux’n kylässä Ranskassa, perheemme asui Suomen tunnetuimmassa ympyräkaupungissa ja olimme viettämässä kesää meren rannalla. Meille entisille Järvi-Suomen asukeille meri elementtinä teki suuren vaikutuksen. Juhannus meren rannalla oli ikimuistoinen. Tuon kesän jälkeen asuinpaikkakuntamme onkin jo vaihtunut useamman kerran. On juhlallinen hetki avata iäkäs viinipullo ja juoda omaa sekä viinin historiaa. 😊  Viinin ikääntymisen salaisuus ”Jos viini olisi auto, tanniineista rakentuisi runko. Alkoholi toimisi moottorina ja sokeri pehmentäisi kyytiä pyöreillä renkailla. Hapokkuus on viinin akku, joka herättää kokonaisuuden henkiin.”

Harvinaisia rypälelajikkeita

Innostavinta viiniharrastuksessa on maistella viinejä erilaisista rypäleistä , oppia rypäleiden ominaisuuksia ja oppia tunnistamaan niitä. Rypäleet ovat kiinnostavia myös siksi, että rypälelajikkeita on runsaasti - niissä riittää opiskeltavaa. Parhaiten tietyn rypäleen ominaisuuksia voi havainnoida maistelemalla viiniä, joka on valmistettu ainoastaan yhdestä rypäleestä. Jos rypälelajikkeet eivät ole ennestään tuttuja, on tutustuminen helpointa aloittaa yleisimmistä lajikkeista kuten esimerkiksi Chardonnay ja Cabernet Sauvignon. Tälle sivulle on koottu linkkejä Viinihetken blogiteksteihin, joissa on esitelty hiukan tuntemattomampi rypäle ja siitä 100%:sti tehty viini . Joitakin esiteltyjä rypäleitä voi esiintyä   sekoiteviineissä (esim. Pinot Meunier), mutta tavoitteena on ollut löytää viinejä, jotka on valmistettu ainoastaan yhdestä rypäleestä. AGLIANICO - punaviini CARIGNAN - punaviini CARRICANTE - valkoviini DORNFELDER - punaviini NERELLO MASCALESE - punaviin

Makea valkoviini Unkarista - Tokaji

Vaihteluksi kuiville puna- ja valkoviineille halusimme pitkästä aikaa suun makeaksi.   Blogissa on aiemmin arvioitu useita ranskalaisia Sauternesin alueen makeita valkoviinejä.  Myös Unkarista löytyy maailmankuulu makea valkoviini, Tokaji , johon aikoinaan viininmaistelumme alkuvuosina ihastuimme, mutta joka sittemmin on jäänyt lähes unohduksiin.  Unohduksissa ollutta viiniä ei tietenkään löytynyt myöskään viinikaapistamme. Alkon valikoimissa Tokaji-viinejä on muutamia, joista maisteltavaksi hankimme vuosikerraltaan nuorimman  St Stephans Crown Tokaji 5 Puttonyos 2013. Jalohomeisen viinin synty Unkarin Tokajin alueella on pitkä historia viininviljelyssä. Sen ensimmäinen tarhaluokitus tehtiin jo vuonna 1641 ja Tokajia pidetään myös ensimmäisenä viinialueena, jossa opittiin käyttämään jalohomeisia rypäleitä viinin valmistuksessa.  Historiatietojen mukaan sodat repivät Tokajin aluetta yli 300 vuotta sitten, eikä väestöllä tuolloin ollut juurikaan aikaa paneutua viin