Keskikesän kalaillalliselle valitsimme perinteikkään ranskalaisen
valkoviinin Loiren laaksosta. Valinta osuikin oikeaan, sillä Sancerre Le MD de
Bourgeois 2015 sopi loistavasti niin alkupalana tarjotulle kylmäsavulohelle
kuin pääruoallekin, lämminsavustetulle siialle.
Sancerre Le MD de Bourgeois 2015
Sancerre Le MD de Bourgeois 2015 -valkoviini on 100%:sti valmistettu
Sauvignon Blanc -rypäleestä, joka on yksi maailman tunnetuimmista. Rypäle on kotoisin
Ranskasta, joko Gironden tai Loiren laaksosta. Lajiketta on viljelty pitkään ja
ensimmäiset varmat tiedot kirjallisuudesta löytyvät Bordeaux´n Gravesista
vuodelta 1736 ja Niévrestä Loiren yläjuoksulta vuodelta 1783.
Sauvignon Blanc on viileän ilmaston lajike. Viileys takaa
rypäleen tarvitseman pitkän kasvukauden, mikä vaaditaan, että tyypilliset
aromit ehtivät muodostua. Lajike tarvitsee vettä läpäisevän, mielellään
hiekkaisen maaperän. Kalkkipitoisessa maassa Sauvignon Blanc tuottaa voimakkaan
aromikkaita viinejä.
Sauvignon Blanc on voimakaskasvuinen ja satoisa lajike. Sen
rypäletertut ovat pieniä, samoin rypäleet pienehköjä ja väriltään
vaaleanvihreitä. Kypsänä niiden väri muuttuu vihreänkeltaiseksi. Rypäleiden
kuoret ovat melko paksuja, sisältävät paljon happoja ja rypälemehun sokeripitoisuus
on kohtalaisen korkea.
Viinin tuottaja, Bourgeois´n perhe, on yksi Loiren laakson
kuuluisimmista viinintuottajista ja viljellyt viiniköynnöksiä Pouilly-Fumén ja
Sancerren parhailla rinteillä jo vuodesta 1789. Sancerre
Le MD de Bourgeois 2015 tulee Sancerren parhaalta viinipalstalta, joka
sijaitsee Mont Dmne -kukkulan lounaisrinteellä Chavignolissa. Viini on nimetty
tämän kukkulan mukaan. Viinin rypäleet tulevat vanhoista köynnöksistä, joiden
ikä on 35-45 vuotta.
Maistelukokemukset
Lasissa viini oli kirkas, väriltään hennon vaalea, oljenkeltainen. Viskoteetti
oli kohtalaisen korkea; lasin reunoilta valuvat ”kyyneleet” olivat paksuhkot.
Tuoksu oli puhdas, voimakas, herukkainen ja sitruksinen. Tuoksussa
erottui aluksi myös hyvin Sauvignon Blancille tyypillinen ”kissanpissa” (asetoni).
Kuiva ja kevyen täyteläinen maku oli runsaan hapokas ja hedelmäinen.
Maun aromeista erottui erityisesti herukkaa, greippiä, vihreää omenaa ja
mineraalisuutta. Jälkimaku oli pitkä, hiukan kirpakka, mutta vakaa. Viiniä olisi
voinut vielä säilyttää muutamia vuosia.
Viinin luonnetta kuvaa mielestämme parhaiten tempoltaan rauhallinen,
levollisesti etenevä melodinen musiikki esimerkiksi Louis Amstrongin
What a wonderful world
Sancerre Le MD de Bourgeois 2015 sopi erinomaisen hyvin sekä
alku- että pääruoalle, joissa molemmissa pääruoka-aineena oli kala. Sauvignon
Blanc on hyvä kala- ja kasvisruokaviini. Viinin raikas hapokkuus toimii hyvin erityisesti
savukalojen kanssa.
Aterialla tarjotun savusiian ja dijoninsinapilla maustetun
kermaisen kukkakaaliperunalisukkeen kanssa viinin mineraaliset ja sitrusmaiset
vivahteet nousivat hienosti esiin. Tämä selväpiirteinen ja sopusointuinen Sancerre
Le MD de Bourgeois 2015 voisi sopia hyvin myös vuohenjuustolle, äyriäisille ja
vaaleille liharuoille.
_______________________________
_______________________________
Pisteet 15 / 20 p
Hinta -Alko
Lisätietoa: Viinitalo: Henri Bourgeois
_______________________________
Leipäjuusto - lohialkupalat
- 200g leipäjuustoa
- 1 rkl sitruunapestoa
- 80g kylmäsavulohta
- tilliä tai rucolaa
Leikkaa leipäjuustopala kahteen osaan. Levitä päälle ohut
kerros sitruunapestoa.
Asettele lohiviipaleet juustojen päälle. Koristele tillillä
tai rucolalla. Tarjoa alkupalana tai pikkusuolaisena.
Savustettua siikaa, kermaista kukkakaalia ja varhaisperunoita
Ainekset (2 annosta)
- 1 pieni savustettu siika
- 8 varhaisperunaa
- 1 pieni kukkakaali
- 1 kevätsipuli
- ½ dl silputtua ruohosipulia
- dijoninsinappia
- 2 dl kermaa
- 2 rkl voita
- 1,5dl vettä
- mustapippuria
- suolaa
Perkaa kokonainen siika nahasta ja ruodoista ja leikkaa
pieniksi paloiksi.Rapsuta perunoista kuoret ja viipaloi ne. Leikkaa kukkakaali
pieniksi nupuiksi. Lisää laakeaan kattilaan voi ja 1,5 dl vettä. Kaada sekaan
perunat ja kukkakaali. Keitä kunnes vesi on haihtunut kokonaan pois.
Lisää sekaan kerma ja sinappi ja anna kiehua hetki
hiljaisella lämmöllä, kunnes perunat ovat kypsiä. Lisää sekaan suikaloitu
kevätsipuli ja ruohosipuli. Mausta pippurilla ja suolalla. Annostele perunat ja
kukkakaali lautaselle ja asettele savusiikapaloja päälle.
(Ohje: Berglund, Rinta-Huumo, Vahtera: Ruoasta viiniin, 2011,
s. 68)
Jälkiruokana mansikoita ja kermavaahtoa |
__________________________________