Siirry pääsisältöön

Valkoviini Sancerre Le MD de Bourgeois 2015 - ryhdikästä kalalle


Ryhdikästä valkoviiniä ja kahdenlaista kalaa, Viinihetki

Keskikesän kalaillalliselle valitsimme perinteikkään ranskalaisen valkoviinin Loiren laaksosta. Valinta osuikin oikeaan, sillä Sancerre Le MD de Bourgeois 2015 sopi loistavasti niin alkupalana tarjotulle kylmäsavulohelle kuin pääruoallekin, lämminsavustetulle siialle.

Sancerre Le MD de Bourgeois 2015


Sancerre Le MD de Bourgeois 2015 -valkoviini on 100%:sti valmistettu Sauvignon Blanc -rypäleestä, joka on yksi maailman tunnetuimmista. Rypäle on kotoisin Ranskasta, joko Gironden tai Loiren laaksosta. Lajiketta on viljelty pitkään ja ensimmäiset varmat tiedot kirjallisuudesta löytyvät Bordeaux´n Gravesista vuodelta 1736 ja Niévrestä Loiren yläjuoksulta vuodelta 1783.
Sauvignon Blanc on viileän ilmaston lajike. Viileys takaa rypäleen tarvitseman pitkän kasvukauden, mikä vaaditaan, että tyypilliset aromit ehtivät muodostua. Lajike tarvitsee vettä läpäisevän, mielellään hiekkaisen maaperän. Kalkkipitoisessa maassa Sauvignon Blanc tuottaa voimakkaan aromikkaita viinejä.
Sauvignon Blanc on voimakaskasvuinen ja satoisa lajike. Sen rypäletertut ovat pieniä, samoin rypäleet pienehköjä ja väriltään vaaleanvihreitä. Kypsänä niiden väri muuttuu vihreänkeltaiseksi. Rypäleiden kuoret ovat melko paksuja, sisältävät paljon happoja ja rypälemehun sokeripitoisuus on kohtalaisen korkea.
Viinin tuottaja, Bourgeois´n perhe, on yksi Loiren laakson kuuluisimmista viinintuottajista ja viljellyt viiniköynnöksiä Pouilly-Fumén ja Sancerren parhailla rinteillä jo vuodesta 1789. Sancerre Le MD de Bourgeois 2015 tulee Sancerren parhaalta viinipalstalta, joka sijaitsee Mont Dmne -kukkulan lounaisrinteellä Chavignolissa. Viini on nimetty tämän kukkulan mukaan. Viinin rypäleet tulevat vanhoista köynnöksistä, joiden ikä on 35-45 vuotta.

Maistelukokemukset


Lasissa viini oli kirkas, väriltään hennon vaalea, oljenkeltainen. Viskoteetti oli kohtalaisen korkea; lasin reunoilta valuvat ”kyyneleet” olivat paksuhkot.
Tuoksu oli puhdas, voimakas, herukkainen ja sitruksinen. Tuoksussa erottui aluksi myös hyvin Sauvignon Blancille tyypillinen ”kissanpissa” (asetoni). 
Kuiva ja kevyen täyteläinen maku oli runsaan hapokas ja hedelmäinen. Maun aromeista erottui erityisesti herukkaa, greippiä, vihreää omenaa ja mineraalisuutta. Jälkimaku oli pitkä, hiukan kirpakka, mutta vakaa. Viiniä olisi voinut vielä säilyttää muutamia vuosia.
Viinin luonnetta kuvaa mielestämme parhaiten tempoltaan rauhallinen, levollisesti etenevä melodinen musiikki esimerkiksi Louis Amstrongin

What a wonderful world

Sancerre Le MD de Bourgeois 2015 sopi erinomaisen hyvin sekä alku- että pääruoalle, joissa molemmissa pääruoka-aineena oli kala. Sauvignon Blanc on hyvä kala- ja kasvisruokaviini. Viinin raikas hapokkuus toimii hyvin erityisesti savukalojen kanssa. 
Aterialla tarjotun savusiian ja dijoninsinapilla maustetun kermaisen kukkakaaliperunalisukkeen kanssa viinin mineraaliset ja sitrusmaiset vivahteet nousivat hienosti esiin. Tämä selväpiirteinen ja sopusointuinen Sancerre Le MD de Bourgeois 2015 voisi sopia hyvin myös vuohenjuustolle, äyriäisille ja vaaleille liharuoille.

_______________________________

Pisteet 15 / 20 p

Hinta -Alko 

Lisätietoa: Viinitalo: Henri Bourgeois 

_______________________________

Ryhdikästä valkoviiniä ja kahdenlaista kalaa, Viinihetki


Leipäjuusto - lohialkupalat


Ainekset (2 annosta)
  • 200g leipäjuustoa
  • 1 rkl sitruunapestoa
  • 80g kylmäsavulohta
  • tilliä tai rucolaa
Leikkaa leipäjuustopala kahteen osaan. Levitä päälle ohut kerros sitruunapestoa.
Asettele lohiviipaleet juustojen päälle. Koristele tillillä tai rucolalla. Tarjoa alkupalana tai pikkusuolaisena. 

Ryhdikästä valkoviiniä ja kahdenlaista kalaa, Viinihetki


Savustettua siikaa, kermaista kukkakaalia ja varhaisperunoita

Ainekset (2 annosta)
  • 1 pieni savustettu siika
  • 8 varhaisperunaa
  • 1 pieni kukkakaali
  • 1 kevätsipuli
  • ½ dl silputtua ruohosipulia
  • dijoninsinappia
  • 2 dl kermaa
  • 2 rkl voita
  • 1,5dl vettä
  • mustapippuria
  • suolaa
Perkaa kokonainen siika nahasta ja ruodoista ja leikkaa pieniksi paloiksi.Rapsuta perunoista kuoret ja viipaloi ne. Leikkaa kukkakaali pieniksi nupuiksi. Lisää laakeaan kattilaan voi ja 1,5 dl vettä. Kaada sekaan perunat ja kukkakaali. Keitä kunnes vesi on haihtunut kokonaan pois.
Lisää sekaan kerma ja sinappi ja anna kiehua hetki hiljaisella lämmöllä, kunnes perunat ovat kypsiä. Lisää sekaan suikaloitu kevätsipuli ja ruohosipuli. Mausta pippurilla ja suolalla. Annostele perunat ja kukkakaali lautaselle ja asettele savusiikapaloja päälle.
(Ohje: Berglund, Rinta-Huumo, Vahtera: Ruoasta viiniin, 2011, s. 68)  

Jälkiruokana mansikoita ja kermavaahtoa

 __________________________________

Lue myös 

Laatuviini Loiren laaksosta

__________________________________

SUOSITUIMMAT

Punaviini Il Barone Rosso 2018 ja Tagliatellea metsäsieni-sinihomejuustokastikkeella

Lokakuun viileään päivään sopi hyvin italialainen kevyt punaviini Il Barone Rosso 2018 ja pastaruoka Tagliatellea metsäsieni-sinihomejuustokastikkeella (Resepti) Rosa Viini & Ruoka yhteistyö sai jatkoa tämän maukkaan yhdistelmän muodossa. Il Barone Rosso 2018 Il Barone Rosson tuottaja on viinitila, joka on pysynyt saman perheen omistuksessa jo kolmen sukupolven ajan. Tämä punaviini on yksi heidän suosituimmista tuotteistaan. Viini on 100% Sangiovese -rypäleestä valmistettu. Sangiovese on Italian viljellyin rypälelajike ja maan arvostus punaviinimaana on pitkälti Sangiovesen ansiota. Toscanasta kotoisin oleva rypäle viihtyy parhaiten lämpimässä ilmastossa ja vaatii melko pitkän kasvukauden. Parhaat viininsä se tuottaa kasvaessaan kalkkipitoisessa sorassa. Maistelukokemukset Lasissa viini oli kirkas, väriltään rubiinipunainen ja syvyydeltään kohtalaisen voimakas. Viskositeetti oli yllättävän korkea. Tuoksu oli nuorelle viinille tyypillinen ja voimakkaan

Punaviini Nugan Alfredo Passo Appassimento 2016 ja hunajaisia grillipihvejä

Vielä on kesää jäljellä ja suunnitelmissa oli grillata ulkona, mutta sateisesta säästä johtuen pihagrilli vaihtuikin parillapannuun. Possupihvien lisäksi pannulla tirisi puolikkaita puna- ja valkosipuleita sekä limeä. Rosa Ruoka&Viini -yhteistyön merkeissä meille tarjoutui mahdollisuus maistaa australialainen italiaisella appassimento - menetelmällä tehty punaviini, Nugan Alfredo Passo Appassimento 2016. Nugan Alfredo Passo Appassimento 2016 Nugan Alfredo Passo Appassimento on kunnianosoitus Nugan Estate -viinitilan perustajalle Alfredo Nuganille ja hänen intohimoiselle visiolleen laadukkaista ja upeista viineistä. Nykyään Nugan Estate -viinitilaa johtavat hänen lapsenlapsensa. Nugan Estate on tunnettu runsaista ja täyteläisistä punaviineistään. Tämä maistelemamme punaviini on peräisin premium -viinitarhasta, joka sijaitsee Riverinassa Australian Uudessa Etelä-Walesissa (New South Wales).  Australian New South Wales on tunnettu siitä, että viiniköynnös

Makea valkoviini Unkarista - Tokaji

Vaihteluksi kuiville puna- ja valkoviineille halusimme pitkästä aikaa suun makeaksi.   Blogissa on aiemmin arvioitu useita ranskalaisia Sauternesin alueen makeita valkoviinejä.  Myös Unkarista löytyy maailmankuulu makea valkoviini, Tokaji , johon aikoinaan viininmaistelumme alkuvuosina ihastuimme, mutta joka sittemmin on jäänyt lähes unohduksiin.  Unohduksissa ollutta viiniä ei tietenkään löytynyt myöskään viinikaapistamme. Alkon valikoimissa Tokaji-viinejä on muutamia, joista maisteltavaksi hankimme vuosikerraltaan nuorimman  St Stephans Crown Tokaji 5 Puttonyos 2013. Jalohomeisen viinin synty Unkarin Tokajin alueella on pitkä historia viininviljelyssä. Sen ensimmäinen tarhaluokitus tehtiin jo vuonna 1641 ja Tokajia pidetään myös ensimmäisenä viinialueena, jossa opittiin käyttämään jalohomeisia rypäleitä viinin valmistuksessa.  Historiatietojen mukaan sodat repivät Tokajin aluetta yli 300 vuotta sitten, eikä väestöllä tuolloin ollut juurikaan aikaa paneutua viin