Tämän viinihetken viinivalintaan vaikutti se havainto, että olemme viime aikoina nauttineet paljon eurooppalaisia viinejä, mutta italialaiset viinit ovat olleet lähes unohduksissa lukuun ottamatta muutama kuukausi sitten maisteltua Baroloa.
Viinikaapista löytyi kuin löytyikin säilytyksessä ollut vuonna 2015 lomamatkalta tuotu punaviini Rosso Di Montalcino 2010, jonka avasimme ankka-aterian seuraksi.
Tällä kertaa helpotimme itseämme ostamalla kaikki ateriaan tarvittavat ainekset valmiina pakasteina. Rosso Di Montalcino 2010 oli sattuva valinta ankan sisäfileelle, kermaiselle kasvisgratiinille, herkkusienikroketeille ja vihreille pavuille. Sekä viinin että ruoan makuvivahteet tukivat hyvin toisiaan.
____________________________
Viinikaapista löytyi kuin löytyikin säilytyksessä ollut vuonna 2015 lomamatkalta tuotu punaviini Rosso Di Montalcino 2010, jonka avasimme ankka-aterian seuraksi.
Biondi-Santi Rosso Di Montalcino 2010
Biondi-Santi on viinimaailman tunnetuimpia ja arvostetuimpia
viinitiloja. Se sijaitsee Italian Toscanassa, etruskien perustaman Montalcinon
vuoristokaupungin laidalla. Tilalla viljellään ainoastaan Sangiovese
-rypälettä.
Bionti-Santin tila on siirtynyt vuonna 2017 ranskalaiseen (EPI)
omistukseen, mutta osaomistajana on edelleen Jacopo Bionti Santi, joka vastaa tilan
toiminnasta. Jacopon isän Francon isoisä
Ferruccio Bionti-Santi nosti tilan aikoinaan maailman tietoisuuteen valmistamalla
ensimmäisen Brunellon (Sangiovese grosso) vuonna 1888. Ferruccion kuoleman
jälkeen hänet nimettiin virallisesti Brunello Di Montalcinon luojaksi Italian
sisäministeriön toimesta vuonna 1932.
Bionti-Santin Rosso Di Montalcino 2010 on 100 % Sangiovese
-rypäleestä valmistettu viini ja siihen käytetyt rypäleet ovat peräisin viinitilan
nuorimmista alle 10 -vuotiaista köynnöksistä. Bionti-Santin Brunello Di Montalcinoon
käytettävät rypäleet ovat taas peräisin 1930-luvulla istutetuista köynnöksistä.
Sangiovese -rypäle on lähtöisin Italian keskiosista ja
todennäköisesti Toscanan maakunnasta. Lajikkeen nimi (Sangue Jovese) tarkoittaa
”Jupiterin verta”. Rypäle on sopeutunut lämpimään ilmastoon, viileissä
olosuhteissa se ei ehdi kypsyä ja kuumassa sen aromaattiset ominaisuudet
latistuvat.
Maaperän suhteen lajike ei ole kovin vaativa, mutta se pääsee
parhaiten oikeuksiinsa kalkkipitoisessa sorassa. Rypäleet ovat hapokkaita ja
sisältävät paljon aromeja, sokeria ja tanniinia, mutta vähän väriaineita.
Maistelukokemukset
Lasissa viini oli ulkonäöltään kirkas ja viskositeetiltaan notkea.
Väri oli syvän kirsikanpunainen, jo hiukan ruskehtavaan vivahtava. Tuoksu oli
kehittynyt, mutta ei kovin voimakas. Aromeista erottui marjaisuutta, luumua ja
kirsikkaa sekä hiukan mausteisuutta.
Runsaan hedelmäisessä maussa samat aromit kuin tuoksussa
toistuivat huomattavasti voimakkaampana. Hapokkuus oli melko korkea. Sekä viinin maku että tuoksu säilyivät tasaisena koko maistelun ajan. Kohtalaisen runsaan tanniinisuuden pehmentämiseksi viiniä olisi voinut varastoida vielä lyhyen aikaa.
Viinin vakaata olemusta kuvaa mielestämme rauhallinen,
melodinen mollivoittoinen musiikki, kuten
La Strada
____________________________
Pisteet: 14/20 p
____________________________
Tällä kertaa helpotimme itseämme ostamalla kaikki ateriaan tarvittavat ainekset valmiina pakasteina. Rosso Di Montalcino 2010 oli sattuva valinta ankan sisäfileelle, kermaiselle kasvisgratiinille, herkkusienikroketeille ja vihreille pavuille. Sekä viinin että ruoan makuvivahteet tukivat hyvin toisiaan.
____________________________
Lue myös:
_______________________________________