Siirry pääsisältöön

Punaviini Italiasta - Rosso Di Montalcino 2010

Tämän viinihetken viinivalintaan vaikutti se havainto, että olemme viime aikoina nauttineet paljon eurooppalaisia viinejä, mutta italialaiset viinit ovat olleet lähes unohduksissa lukuun ottamatta muutama kuukausi sitten maisteltua Baroloa. 

Viinikaapista löytyi kuin löytyikin säilytyksessä ollut vuonna 2015 lomamatkalta tuotu punaviini Rosso Di Montalcino 2010, jonka avasimme ankka-aterian seuraksi.


Italiasta - Rosso Di Montalcino

Biondi-Santi Rosso Di Montalcino 2010


Biondi-Santi on viinimaailman tunnetuimpia ja arvostetuimpia viinitiloja. Se sijaitsee Italian Toscanassa, etruskien perustaman Montalcinon vuoristokaupungin laidalla. Tilalla viljellään ainoastaan Sangiovese -rypälettä. 
Bionti-Santin tila on siirtynyt vuonna 2017 ranskalaiseen (EPI) omistukseen, mutta osaomistajana on edelleen Jacopo Bionti Santi, joka vastaa tilan toiminnasta.  Jacopon isän Francon isoisä Ferruccio Bionti-Santi nosti tilan aikoinaan maailman tietoisuuteen valmistamalla ensimmäisen Brunellon (Sangiovese grosso) vuonna 1888. Ferruccion kuoleman jälkeen hänet nimettiin virallisesti Brunello Di Montalcinon luojaksi Italian sisäministeriön toimesta vuonna 1932. 
Bionti-Santin Rosso Di Montalcino 2010 on 100 % Sangiovese -rypäleestä valmistettu viini ja siihen käytetyt rypäleet ovat peräisin viinitilan nuorimmista alle 10 -vuotiaista köynnöksistä. Bionti-Santin Brunello Di Montalcinoon käytettävät rypäleet ovat taas peräisin 1930-luvulla istutetuista köynnöksistä.
Sangiovese -rypäle on lähtöisin Italian keskiosista ja todennäköisesti Toscanan maakunnasta. Lajikkeen nimi (Sangue Jovese) tarkoittaa ”Jupiterin verta”. Rypäle on sopeutunut lämpimään ilmastoon, viileissä olosuhteissa se ei ehdi kypsyä ja kuumassa sen aromaattiset ominaisuudet latistuvat.
Maaperän suhteen lajike ei ole kovin vaativa, mutta se pääsee parhaiten oikeuksiinsa kalkkipitoisessa sorassa. Rypäleet ovat hapokkaita ja sisältävät paljon aromeja, sokeria ja tanniinia, mutta vähän väriaineita.

Maistelukokemukset


Lasissa viini oli ulkonäöltään kirkas ja viskositeetiltaan notkea. Väri oli syvän kirsikanpunainen, jo hiukan ruskehtavaan vivahtava. Tuoksu oli kehittynyt, mutta ei kovin voimakas. Aromeista erottui marjaisuutta, luumua ja kirsikkaa sekä hiukan mausteisuutta. 
Runsaan hedelmäisessä maussa samat aromit kuin tuoksussa toistuivat huomattavasti voimakkaampana. Hapokkuus oli melko korkea. Sekä viinin maku että tuoksu säilyivät tasaisena koko maistelun ajan. Kohtalaisen runsaan tanniinisuuden pehmentämiseksi viiniä olisi voinut varastoida vielä lyhyen aikaa.
Viinin vakaata olemusta kuvaa mielestämme rauhallinen, melodinen mollivoittoinen musiikki, kuten 

La Strada

____________________________

Pisteet: 14/20 p


Lisätietoa: 


____________________________


Italiasta - Rosso Di Montalcino

Tällä kertaa helpotimme itseämme ostamalla kaikki ateriaan tarvittavat ainekset valmiina pakasteina. Rosso Di Montalcino 2010 oli sattuva valinta ankan sisäfileelle, kermaiselle kasvisgratiinille, herkkusienikroketeille ja vihreille pavuille. Sekä viinin että ruoan makuvivahteet tukivat hyvin toisiaan.
____________________________

Lue myös:

_______________________________________

SUOSITUIMMAT

Makea valkoviini Unkarista - Tokaji

Vaihteluksi kuiville puna- ja valkoviineille halusimme pitkästä aikaa suun makeaksi.   Blogissa on aiemmin arvioitu useita ranskalaisia Sauternesin alueen makeita valkoviinejä.  Myös Unkarista löytyy maailmankuulu makea valkoviini, Tokaji , johon aikoinaan viininmaistelumme alkuvuosina ihastuimme, mutta joka sittemmin on jäänyt lähes unohduksiin.  Unohduksissa ollutta viiniä ei tietenkään löytynyt myöskään viinikaapistamme. Alkon valikoimissa Tokaji-viinejä on muutamia, joista maisteltavaksi hankimme vuosikerraltaan nuorimman  St Stephans Crown Tokaji 5 Puttonyos 2013. Jalohomeisen viinin synty Unkarin Tokajin alueella on pitkä historia viininviljelyssä. Sen ensimmäinen tarhaluokitus tehtiin jo vuonna 1641 ja Tokajia pidetään myös ensimmäisenä viinialueena, jossa opittiin käyttämään jalohomeisia rypäleitä viinin valmistuksessa.  Historiatietojen mukaan sodat repivät Tokajin aluetta yli 300 vuotta sitten, eikä väestöllä tuolloin ollut juurikaan aikaa paneutua viin

Punaviini Château Monbrison 1994 – arvokkaasti ikääntynyt ranskalainen

Viime aikoina olemme maistelleet peräkkäin useita nuoria viinejä. Vastapainoksi otimme maisteltavaksi viinikaapissamme säilytyksessä olleen tänä vuonna tasavuosia täyttävän punaviinin Ranskan Bordeaux’n alueelta, Château Monbrison 1994. Tämä viini sai meidät uppoutumaan muistoihin.  Kun tämän kyseisen viinin rypäleet kasvoivat ja kypsyivät Margaux’n kylässä Ranskassa, perheemme asui Suomen tunnetuimmassa ympyräkaupungissa ja olimme viettämässä kesää meren rannalla. Meille entisille Järvi-Suomen asukeille meri elementtinä teki suuren vaikutuksen. Juhannus meren rannalla oli ikimuistoinen. Tuon kesän jälkeen asuinpaikkakuntamme onkin jo vaihtunut useamman kerran. On juhlallinen hetki avata iäkäs viinipullo ja juoda omaa sekä viinin historiaa. 😊  Viinin ikääntymisen salaisuus ”Jos viini olisi auto, tanniineista rakentuisi runko. Alkoholi toimisi moottorina ja sokeri pehmentäisi kyytiä pyöreillä renkailla. Hapokkuus on viinin akku, joka herättää kokonaisuuden henkiin.”

Runsaan tanniinista ja hapokasta punaviiniä Carignan-rypäleestä

Viinihetken harvinaisten rypäleiden sarjassa oli tällä kertaa maisteluvuorossa Carignan . Tätä rypälettä käytetään useimmiten Välimeren alueen viinisekoituksissa. Lajikeviininä (100 % Carignan) on melko harvinainen maailman viinialueilla.  Espanjan kuuluisin viinintuottaja Miguel Torres on kuitenkin panostanut Carignan-rypäleen viljelyyn Chilessä. Tällainen harvinaisuus löytyi Alkon chileläisten punaviinien valikoimasta: Cordillera Carignan 2014 . Carignan – kuuman ilmaston tumma lajike Rypäleestä useimmin käytetty nimi Carignan on ranskalaista alkuperää, vaikka rypäle onkin kotoisin Koillis- Espanjan Aragoniasta . Espanjassa siitä käytetään usein nimeä Mazuelo tai Cariñena. Carignan on Ranskan viljellyin rypälelajike, mutta sen viljelyala on reilusti supistumassa Grenachen ja Mouvedren tieltä. Espanjassa Carignania viljellään eniten Kataloniassa ja Riojassa. Yhdysvalloissa Kalifornian viinialueen laatutuottajat käyttävät Carignan-rypälettä usein Zinfandel-rypäleen ku