Siirry pääsisältöön

Punaviini Italiasta - Rosso Di Montalcino 2010

Tämän viinihetken viinivalintaan vaikutti se havainto, että olemme viime aikoina nauttineet paljon eurooppalaisia viinejä, mutta italialaiset viinit ovat olleet lähes unohduksissa lukuun ottamatta muutama kuukausi sitten maisteltua Baroloa. 

Viinikaapista löytyi kuin löytyikin säilytyksessä ollut vuonna 2015 lomamatkalta tuotu punaviini Rosso Di Montalcino 2010, jonka avasimme ankka-aterian seuraksi.


Italiasta - Rosso Di Montalcino

Biondi-Santi Rosso Di Montalcino 2010


Biondi-Santi on viinimaailman tunnetuimpia ja arvostetuimpia viinitiloja. Se sijaitsee Italian Toscanassa, etruskien perustaman Montalcinon vuoristokaupungin laidalla. Tilalla viljellään ainoastaan Sangiovese -rypälettä. 
Bionti-Santin tila on siirtynyt vuonna 2017 ranskalaiseen (EPI) omistukseen, mutta osaomistajana on edelleen Jacopo Bionti Santi, joka vastaa tilan toiminnasta.  Jacopon isän Francon isoisä Ferruccio Bionti-Santi nosti tilan aikoinaan maailman tietoisuuteen valmistamalla ensimmäisen Brunellon (Sangiovese grosso) vuonna 1888. Ferruccion kuoleman jälkeen hänet nimettiin virallisesti Brunello Di Montalcinon luojaksi Italian sisäministeriön toimesta vuonna 1932. 
Bionti-Santin Rosso Di Montalcino 2010 on 100 % Sangiovese -rypäleestä valmistettu viini ja siihen käytetyt rypäleet ovat peräisin viinitilan nuorimmista alle 10 -vuotiaista köynnöksistä. Bionti-Santin Brunello Di Montalcinoon käytettävät rypäleet ovat taas peräisin 1930-luvulla istutetuista köynnöksistä.
Sangiovese -rypäle on lähtöisin Italian keskiosista ja todennäköisesti Toscanan maakunnasta. Lajikkeen nimi (Sangue Jovese) tarkoittaa ”Jupiterin verta”. Rypäle on sopeutunut lämpimään ilmastoon, viileissä olosuhteissa se ei ehdi kypsyä ja kuumassa sen aromaattiset ominaisuudet latistuvat.
Maaperän suhteen lajike ei ole kovin vaativa, mutta se pääsee parhaiten oikeuksiinsa kalkkipitoisessa sorassa. Rypäleet ovat hapokkaita ja sisältävät paljon aromeja, sokeria ja tanniinia, mutta vähän väriaineita.

Maistelukokemukset


Lasissa viini oli ulkonäöltään kirkas ja viskositeetiltaan notkea. Väri oli syvän kirsikanpunainen, jo hiukan ruskehtavaan vivahtava. Tuoksu oli kehittynyt, mutta ei kovin voimakas. Aromeista erottui marjaisuutta, luumua ja kirsikkaa sekä hiukan mausteisuutta. 
Runsaan hedelmäisessä maussa samat aromit kuin tuoksussa toistuivat huomattavasti voimakkaampana. Hapokkuus oli melko korkea. Sekä viinin maku että tuoksu säilyivät tasaisena koko maistelun ajan. Kohtalaisen runsaan tanniinisuuden pehmentämiseksi viiniä olisi voinut varastoida vielä lyhyen aikaa.
Viinin vakaata olemusta kuvaa mielestämme rauhallinen, melodinen mollivoittoinen musiikki, kuten 

La Strada

____________________________

Pisteet: 14/20 p


Lisätietoa: 


____________________________


Italiasta - Rosso Di Montalcino

Tällä kertaa helpotimme itseämme ostamalla kaikki ateriaan tarvittavat ainekset valmiina pakasteina. Rosso Di Montalcino 2010 oli sattuva valinta ankan sisäfileelle, kermaiselle kasvisgratiinille, herkkusienikroketeille ja vihreille pavuille. Sekä viinin että ruoan makuvivahteet tukivat hyvin toisiaan.
____________________________

Lue myös:

_______________________________________

SUOSITUIMMAT

Harvinaisia rypälelajikkeita

Innostavinta viiniharrastuksessa on maistella viinejä erilaisista rypäleistä , oppia rypäleiden ominaisuuksia ja oppia tunnistamaan niitä. Rypäleet ovat kiinnostavia myös siksi, että rypälelajikkeita on runsaasti - niissä riittää opiskeltavaa. Parhaiten tietyn rypäleen ominaisuuksia voi havainnoida maistelemalla viiniä, joka on valmistettu ainoastaan yhdestä rypäleestä. Jos rypälelajikkeet eivät ole ennestään tuttuja, on tutustuminen helpointa aloittaa yleisimmistä lajikkeista kuten esimerkiksi Chardonnay ja Cabernet Sauvignon. Tälle sivulle on koottu linkkejä Viinihetken blogiteksteihin, joissa on esitelty hiukan tuntemattomampi rypäle ja siitä 100%:sti tehty viini . Joitakin esiteltyjä rypäleitä voi esiintyä   sekoiteviineissä (esim. Pinot Meunier), mutta tavoitteena on ollut löytää viinejä, jotka on valmistettu ainoastaan yhdestä rypäleestä. AGLIANICO - punaviini CARIGNAN - punaviini CARRICANTE - valkoviini DORNFELDER - punaviini NERELLO MASCALESE - puna...

Portugalilaista lihapataa ja täyteläistä punaviiniä - Rabo de Galo Reserva 2018

Rabo de Galo Reserva 2018 on hyvä ruokaviin i ja varsinkin talvisille lihapadoille sen voimakas maku sopii erittäin hyvin. Portugalilainen lihapata, Estufado Madresilva – naudanlihasta, porkkanoista, herkkusienistä, tomaateista, sipulista, valkosipulista ja hillosipuleista liedellä haudutettu portugalilainen lihapata keitettyjen perunoiden kera oli herkullinen. Lue lisää viinistä ja viinimaa Portugalista ...

Portugalilaista hapokasta valkoviiniä, Quinta de Chocapalha Arinto 2016 ja leivitettyä turskaa

  Quinta de Chocapalha Arinto 2016. Ruokapariksi viinin kanssa kokkasimme portugalilaisen keittiön ydinraaka-aineesta turskasta tehtyjä kalafileitä Viana do Castelon tapaan, Filettes De Peixe à Vianense...  Siirry lukemaan sivustolle viinihetki.fi... https://viinihetki.fi/hapokas-portugalilainen-valkoviini-ja-turskaa/ ______________________________