Pitkästä, pitkästä aikaa teimme kreikkalaista kansallisruokaa, Stifadoa. Tätä herkkua olemme aikoinaan syöneet Kreikan matkoilla ja siihen ihastuneena olemme sittemmin valmistaneet sitä myös kotikeittiössä.
Tällä kertaa tämän herkullisen lihapadan tekemiseen innoitti vuolukivestä valmistettu Uunikko -pata, joka sopii erinomaisesti kaikkiin pitkää haudutusta vaativiin pataruokiin. Samalla kokeilimme uutta Stifado-ohjetta Rosa Viini & Ruokakerhon reseptivalikoimasta.
Viiniksi tälle reseptille valitsimme espanjalaisen luomupunaviinin, Piqueras Gold Label 2016 (näytepullo, Rosa Viini & Ruoka)
Piqueras Gold Label 2016
Piqueras Gold Label 2016 tulee Espanjan Almansasta. Viini on kolmen rypäleen sekoitus: Monastrell 70%, Garnacha Tintorera 20% ja Syrah 10%. Viinitarha sijaitsee 800-900 metrin korkeudessa ja on luonnonmukaisesti viljelty. Maaperä on hiekkaista ja kalkkikivipitoista.Piqueras Gold Label 2016 on saanut tänä vuonna useita kansainvälisiä palkintoja mm. kultaa Singapore Awards 2019 ja Citadelles Du Vin 2019.
Viinin tuottajan Bodegas Piquerasin perustamisvuodeksi on merkitty 1915, jolloin Luis Piqueras López alkoi myydä viiniä kannuissa pieneltä viinitilaltaan Almansassa. Luisin lapset Angel, Juan ja Luisa puolisonsa Mario Boneten kanssa ovat jatkaneet isänsä työtä. Vuodesta 2010 alkaen Angelin pojat Pablo and Javier ovat johtaneet Piquerasin viinitaloa.
Maistelukokemukset
Ulkonäöltään viini oli kirkas ja väriltään syvän purppuranpunainen. Viskositeetti oli korkea (tanakat ”jalat”). Viinin tuoksu oli voimakas ja nuorehkolle viinille tyypillisesti marjainen. Aromeista erottui marjaisuuden lisäksi yrttejä, kuten mm. eukalyptusta. Lisäksi monivivahteisessa tuoksussa havaitsimme kermatoffeisia ja vaniljaisia vivahteita paahteisuuden lisäksi.
Viini oli maultaan täyteläinen ja runsaan hedelmäinen. Tanniinit olivat pehmeät ja hapokkuus hyvä (5,6g/l). Maussa toistui tuoksun aromimaailma. Jälkimaku oli pitkä. Kohtalaisen korkea alkoholipitoisuus 14,5% oli lämmittävä.
Kokonaisuutena viini oli tasapainoinen, ryhdikäs, jäntevä ja intensiteetiltään kohtalaisen voimakas. Viini oli valmis juotavaksi, mutta kestäisi vielä lyhyen varastoinninkin (3-4 vuotta). Tämä Piqueras Gold Label 2016 sopii mielestämme erityisen hyvin padassa kypsennetyille liharuoille (myös riista). Myös voimakkaiden juustojen seuraksi se saattaisi olla hyvä valinta.
_____________________________
Pisteet 15,5 / 20p
Hinta – Alko
Viinitalo Podegas Piqueras
______________________________
Viini ja ruoka
Stifado on naudan- ja/tai lampaanlihasta haudutettu arkinen lihapata, jolle ominaisen mausteisen maun antavat kaneli, neilikka ja punaviini. Lihapadan valmistimme naudanlihasta, joka kypsytimme mureaksi hauduttamalla noin 3 tuntia.Viimeiset 40 minuuttia pata oli poissa uunista, mutta ruoka jatkoi edelleen kypsymistään, koska vuolukivinen pata varaa hyvin lämpöä. Parhaimmillaan vuolukivipata onkin juuri pitkää hauduttamista vaativien ruokien kypsennyksessä.
Stifadossa mausteet ovat keskeisessä roolissa. Mausteiden vaikutus viinille voi olla kahdenlainen. Toisaalta tiettyyn rajaan saakka mausteet tuovat viinin hedelmäisyyttä esiin, mutta jos mausteisuus on liian voimakasta, voi ruoka olla viinille melkoinen haaste.
Vahva mausteisuus voi peittää alleen jopa voimakkaimmankin viinin maun. Viinin kannalta parhaimpia mausteita ovat suola ja yrtit sekä makeat mausteet, kuten esimerkiksi neilikka, inkivääri, vanilja ja kaneli. Nämäkin vain kohtuullisesti käytettynä. Tämän mausteisen pataruoan ja espanjalaisen rotevan punaviinin yhdistelmä oli toimiva.
Viinin oikealla tarjoilulämpötilalla on merkitystä
Tärkeä elementti viinin ja ruoan yhdistämisessä on myös viinin oikea tarjoilulämpötila. Liian lämmin tai kylmä viini menettää helposti arominsa ja makunsa, mistä johtuen viiniä voidaan pitää joko huonona tai jopa pilalle menneenä.
Tämän aterian yhteydessä kokeilimme uudenlaista jäähdyttävää juomakarahvia (Carafina), jossa yhdistyvät lasi ja luonnonkivi. Karahvin kiviosa joko säilytetään pakastimessa tai laitetaan pakastimeen viilentymään noin 2-3 tuntia ennen käyttöä.
Ennen tarjoilua punaviini temperoidaan (jäähdytetään tarjoilulämpötilaan) siten, että pakastimessa ollut kiviosa asetetaan pöydälle ja huoneenlämpöinen (22-24-asteinen) viini kaadetaan lasikarahviin. Karahvi asetetaan kiviosaan ja reilun 20 minuutin kuluttua punaviini viilenee 18 asteeseen, joka on yleisin tarjoilulämpötila punaviineille.
Valkoviinit tarjoillaan yleensä 7-12 -asteisina viinin tyypistä riippuen. Makeat valkoviinit tarjoillaan viileämpinä kuin kuivat valkoviinit.
Yhteistyössä Rosa Viini & Ruoka
Lue myös:
100 % Monastrell-rypäleestä tehty espanjalainen punaviini:
El Sequé 2015 - tummaa ja täyteläistä punaviiniä Monastrell-rypäleestä
Punaviiniä possulle:Punaviini Nugan Alfredo Passo Appassimento 2016 ja hunajaisia grillipihvejä
______________________________
Haluatko tietää lisää viineistä - Tilaa Viinihetken uutiskirje!
______________________________