Siirry pääsisältöön

El Sequé 2015 - tummaa ja täyteläistä punaviiniä Monastrell -rypäleestäViinikaapistamme löytyi pieni pullo viiniä rypäleestä, jota käytetään pääosin sekoiteviineissä. Tämä espanjalainen punaviini, El Sequé 2015 on valmistettu 100 %:sti Monastrell -rypäleestä, joka oli meille täysin uusi tuttavuus. 

El Sequé 2015 


Monastrell – rypäle on kotoisin Espanjan kaakkoisrannikolta, Jumillasta ja Yeclasta, josta se levisi 1300-luvulla Etelä -Ranskaan. Ranskassa rypälettä kutsutaan Mouvedreksi ja Mataroksi. Mataro – nimi on käytössä myös Australiassa. 
Rypäle on kuumaan ilmastoon soveltuva, melko tanniininen lajike. Rypäleen kuori on paksu ja tumma. Pienisatoisesta, myöhään kypsyvästä rypäleestä saadaan usein aromeiltaan intensiivistä, hedelmäistä, hillomaista ja korkea-alkoholipitoista viiniä. 
El Sequé 2015 on kotoisin Alicanten maakunnasta ja viinin tuottaja on Artadin viinitalo.

Maistelukokemukset


Väriltään viini oli tummaa, lähes läpinäkymätöntä. Sävyltään se oli sinipunaista, joka kertoi viinin melko nuoresta iästä. Viskositeetti oli korkea.
Viinin tuoksu oli voimakas ja marjaisa. Maussa erottui kirsikan, karhunvadelman sekä mustapippurin aromeja. Viini oli täyteläistä, tanniinista ja jälkimaultaan pitkä. Alkoholiprosentti oli korkeahko, 14,5.
Maun pehmentämiseksi viiniä oli dekantoitu 3 tuntia ennen maistamista. Viinin hiukan kiristävät tanniinit todennäköisesti pehmenisivät vielä muutaman vuoden varastoinnilla.
Viini sopii erityisen hyvin voimakkaille liharuoille ja riistalle. Kasvispohjaisten ruokien miedot maut saattavat peittyä tämän terhakkaan tanniinisen viinin maun alle. Näin kävi nauttimallemme täytetylle kesäkurpitsalle huolimatta Amerikanpekonin kohtalaisen vahvasta mausta.

Pisteet 14,5 / 20Lisätietoa: 


___________________________


Täytetyt kesäkurpitsat 

(2 annosta)
  • 1 kesäkurpitsa
Kastike:
  • 150 g Amerikan pekonilastuja
  • 1 sipuli
  • 1 rkl kasvisöljyä
  • ½ punaista paprikaa
  • kesäkurpitsan koverrettu sisus
  • 100 g Yrtti -tuorejuustoa
  • yrttisuolaa, yrttiseos Provencalea
Halkaise kesäkurpitsa ja koverra sisus irti. Laita puolikkaat voideltuun uuninkestävään vuokaan. Kastike: Ruskista pekonilastut ja sipulikuutiot. Lisää pannulle paprikakuutiot ja kesäkurpitsan sisus pilkottuna, tuorejuusto ja mausteet. Kuumenna kunnes tuorejuusto on sulanut muiden ainesten joukkoon. Jaa kastike kesäkurpitsan puolikkaille. Kypsennä uunissa 200 asteessa noin 30 minuuttia.

___________________________

Lähteet:

Viinilehti
___________________________

Lue myös:

Ranskalainen viinihetki

_______________________________________________________________

SUOSITUIMMAT

Portugalilaista lihapataa ja täyteläistä punaviiniä - Rabo de Galo Reserva 2018

Rabo de Galo Reserva 2018 on hyvä ruokaviin i ja varsinkin talvisille lihapadoille sen voimakas maku sopii erittäin hyvin. Portugalilainen lihapata, Estufado Madresilva – naudanlihasta, porkkanoista, herkkusienistä, tomaateista, sipulista, valkosipulista ja hillosipuleista liedellä haudutettu portugalilainen lihapata keitettyjen perunoiden kera oli herkullinen. Lue lisää viinistä ja viinimaa Portugalista ...

Makea valkoviini Unkarista - Tokaji

Vaihteluksi kuiville puna- ja valkoviineille halusimme pitkästä aikaa suun makeaksi.   Blogissa on aiemmin arvioitu useita ranskalaisia Sauternesin alueen makeita valkoviinejä.  Myös Unkarista löytyy maailmankuulu makea valkoviini, Tokaji , johon aikoinaan viininmaistelumme alkuvuosina ihastuimme, mutta joka sittemmin on jäänyt lähes unohduksiin.  Unohduksissa ollutta viiniä ei tietenkään löytynyt myöskään viinikaapistamme. Alkon valikoimissa Tokaji-viinejä on muutamia, joista maisteltavaksi hankimme vuosikerraltaan nuorimman  St Stephans Crown Tokaji 5 Puttonyos 2013. Jalohomeisen viinin synty Unkarin Tokajin alueella on pitkä historia viininviljelyssä. Sen ensimmäinen tarhaluokitus tehtiin jo vuonna 1641 ja Tokajia pidetään myös ensimmäisenä viinialueena, jossa opittiin käyttämään jalohomeisia rypäleitä viinin valmistuksessa.  Historiatietojen mukaan sodat repivät Tokajin aluetta yli 300 vuotta sitten, eikä väestöllä tuolloin ollut juurikaan aikaa paneutua viin

Alkuviini Pietra 2016 – luonteikasta punaviiniä Susumaniello -rypäleestä

Hyvä makupari: Pietra Susumaniello 2016 ja italialainen lampaanmaitojuusto Pecorino Romano  (edessä) Vuoden rypäleteema jatkuu. Tällä kertaa vuorossa oli punainen rypäle Susumaniello Etelä-Italian itärannikolta Apuliasta (Pugliasta). Pietra Susumaniello 2016 - viiniharvinaisuuden saimme lahjaksi tyttäreltämme keväällä 2019.  Tämän viinin kanssa olisi voinut tarjota vahvaa liharuokaa, jopa riistaa. Viinille on kuitenkin suositeltu myös vahvoja, suolaisia juustoja. Tällainen on esimerkiksi Pecorino Romano , italialainen lampaanmaitojuusto , jota maistelimme viinin kanssa. Susumaniello -rypäle Susumaniello on yksi maailman harvinaisimmista viinirypälajikkeista. Rypäleen alkuperästä on monenlaisia teorioita. Todennäköisesti rypäle on tullut Italian Apuliaan Adrianmeren yli ehkä Kreikasta tai Kroatian Dalmatian rannikolta. Nykyisin sitä viljellään lähes yksinomaan Apulian Salenton ja Brindisin kaupunkia ympäröivillä alueilla. Susumaniello-rypäle on väriltää