Viinikaapistamme löytyi pieni pullo viiniä rypäleestä, jota käytetään
pääosin sekoiteviineissä. Tämä espanjalainen punaviini, El Sequé 2015 on
valmistettu 100 %:sti Monastrell -rypäleestä, joka oli meille täysin uusi
tuttavuus.
El Sequé 2015
Monastrell – rypäle on kotoisin Espanjan kaakkoisrannikolta,
Jumillasta ja Yeclasta, josta se levisi 1300-luvulla Etelä -Ranskaan. Ranskassa
rypälettä kutsutaan Mouvedreksi ja Mataroksi. Mataro – nimi on käytössä myös Australiassa.
Rypäle on kuumaan ilmastoon soveltuva, melko tanniininen
lajike. Rypäleen kuori on paksu ja tumma. Pienisatoisesta, myöhään kypsyvästä
rypäleestä saadaan usein aromeiltaan intensiivistä, hedelmäistä, hillomaista ja
korkea-alkoholipitoista viiniä.
El Sequé 2015 on
kotoisin Alicanten maakunnasta ja viinin tuottaja on Artadin viinitalo.
Maistelukokemukset
Väriltään viini oli tummaa, lähes läpinäkymätöntä. Sävyltään
se oli sinipunaista, joka kertoi viinin melko nuoresta iästä. Viskositeetti oli
korkea.
Viinin tuoksu oli voimakas ja marjaisa. Maussa erottui kirsikan,
karhunvadelman sekä mustapippurin aromeja. Viini oli täyteläistä, tanniinista
ja jälkimaultaan pitkä. Alkoholiprosentti oli korkeahko, 14,5.
Maun pehmentämiseksi viiniä oli dekantoitu 3 tuntia ennen
maistamista. Viinin hiukan kiristävät tanniinit todennäköisesti pehmenisivät
vielä muutaman vuoden varastoinnilla.
Viini sopii erityisen hyvin voimakkaille liharuoille
ja riistalle. Kasvispohjaisten ruokien miedot maut saattavat peittyä tämän terhakkaan
tanniinisen viinin maun alle. Näin kävi nauttimallemme täytetylle kesäkurpitsalle
huolimatta Amerikanpekonin kohtalaisen vahvasta mausta.
Pisteet 14,5 / 20
___________________________
Täytetyt kesäkurpitsat
(2 annosta)
- 1 kesäkurpitsa
Kastike:
- 150 g Amerikan pekonilastuja
- 1 sipuli
- 1 rkl kasvisöljyä
- ½ punaista paprikaa
- kesäkurpitsan koverrettu sisus
- 100 g Yrtti -tuorejuustoa
- yrttisuolaa, yrttiseos Provencalea
Halkaise kesäkurpitsa ja koverra sisus irti. Laita
puolikkaat voideltuun uuninkestävään vuokaan. Kastike: Ruskista pekonilastut ja
sipulikuutiot. Lisää pannulle paprikakuutiot ja kesäkurpitsan sisus pilkottuna,
tuorejuusto ja mausteet. Kuumenna kunnes tuorejuusto on sulanut muiden ainesten
joukkoon. Jaa kastike kesäkurpitsan puolikkaille. Kypsennä uunissa 200 asteessa
noin 30 minuuttia.
___________________________
___________________________
Lähteet:
Viinilehti
___________________________
___________________________