Siirry pääsisältöön

El Sequé 2015 - tummaa ja täyteläistä punaviiniä Monastrell -rypäleestäViinikaapistamme löytyi pieni pullo viiniä rypäleestä, jota käytetään pääosin sekoiteviineissä. Tämä espanjalainen punaviini, El Sequé 2015 on valmistettu 100 %:sti Monastrell -rypäleestä, joka oli meille täysin uusi tuttavuus. 

El Sequé 2015 


Monastrell – rypäle on kotoisin Espanjan kaakkoisrannikolta, Jumillasta ja Yeclasta, josta se levisi 1300-luvulla Etelä -Ranskaan. Ranskassa rypälettä kutsutaan Mouvedreksi ja Mataroksi. Mataro – nimi on käytössä myös Australiassa. 
Rypäle on kuumaan ilmastoon soveltuva, melko tanniininen lajike. Rypäleen kuori on paksu ja tumma. Pienisatoisesta, myöhään kypsyvästä rypäleestä saadaan usein aromeiltaan intensiivistä, hedelmäistä, hillomaista ja korkea-alkoholipitoista viiniä. 
El Sequé 2015 on kotoisin Alicanten maakunnasta ja viinin tuottaja on Artadin viinitalo.

Maistelukokemukset


Väriltään viini oli tummaa, lähes läpinäkymätöntä. Sävyltään se oli sinipunaista, joka kertoi viinin melko nuoresta iästä. Viskositeetti oli korkea.
Viinin tuoksu oli voimakas ja marjaisa. Maussa erottui kirsikan, karhunvadelman sekä mustapippurin aromeja. Viini oli täyteläistä, tanniinista ja jälkimaultaan pitkä. Alkoholiprosentti oli korkeahko, 14,5.
Maun pehmentämiseksi viiniä oli dekantoitu 3 tuntia ennen maistamista. Viinin hiukan kiristävät tanniinit todennäköisesti pehmenisivät vielä muutaman vuoden varastoinnilla.
Viini sopii erityisen hyvin voimakkaille liharuoille ja riistalle. Kasvispohjaisten ruokien miedot maut saattavat peittyä tämän terhakkaan tanniinisen viinin maun alle. Näin kävi nauttimallemme täytetylle kesäkurpitsalle huolimatta Amerikanpekonin kohtalaisen vahvasta mausta.

Pisteet 14,5 / 20Lisätietoa: 


___________________________


Täytetyt kesäkurpitsat 

(2 annosta)
  • 1 kesäkurpitsa
Kastike:
  • 150 g Amerikan pekonilastuja
  • 1 sipuli
  • 1 rkl kasvisöljyä
  • ½ punaista paprikaa
  • kesäkurpitsan koverrettu sisus
  • 100 g Yrtti -tuorejuustoa
  • yrttisuolaa, yrttiseos Provencalea
Halkaise kesäkurpitsa ja koverra sisus irti. Laita puolikkaat voideltuun uuninkestävään vuokaan. Kastike: Ruskista pekonilastut ja sipulikuutiot. Lisää pannulle paprikakuutiot ja kesäkurpitsan sisus pilkottuna, tuorejuusto ja mausteet. Kuumenna kunnes tuorejuusto on sulanut muiden ainesten joukkoon. Jaa kastike kesäkurpitsan puolikkaille. Kypsennä uunissa 200 asteessa noin 30 minuuttia.

___________________________

Lähteet:

Viinilehti
___________________________

Lue myös:

Ranskalainen viinihetki

_______________________________________________________________

SUOSITUIMMAT

Orgaaninen punaviini Heartwood Zinfandel 2015

Tällä kertaa meille viinihetken tarjosi pitkäaikainen ystävämme, joka on myös innokas viiniharrastaja. Italialainen  Heartwood Zinfandel 2015 oli matkannut maisteluhetkeemme Ruotsin Haaparannasta, sillä Suomen Alkossa sitä ei ole tarjolla. Luomuviinejä olemme aiemminkin maistelleet, mutta harvakseltaan, johtuen ilmeisesti siitä, että mitään ahaa -elämyksiä ne eivät ole tähän saakka tarjonneet. Tämän viinin etiketissä mainittiin teksti organic wine . Orgaanisia viinejä valmistetaan luonnonmukaisesti viljellyistä rypäleistä, joissa ei käytetä hyönteismyrkkyjä, kasvinsuojeluaineita eikä keinolannoitteita. Säilöntäaineita ei myöskään käytetä missään osassa prosessia (ks. linkki tekstin lopussa, orgaaninen viini). Lasissa tämä viini oli väriltään läpinäkymätön, syvä, lähes musta. Tuoksu ei yllättäen avautunut juuri ollenkaan, vaikka viini oli dekantoituna karahvissa tunnin verran ennen nauttimista. Olisiko voinut olla pidempäänkin? Maultaan viini oli yllättävän kevyt Zinf

Pipoli Aglianico Del Vulture 2017 – mausteista ja marjaista punaviiniä Aglianico-rypäleestä

Vuoden viimeiseen rypäletastingiin valitsimme viinin edelleen tuliperäiseltä alueelta Etelä-Italiasta, mutta tällä kertaa mantereen puolelta. Edellisen rypäletastingin viini oli peräisin Sisiliasta Etnan rinteiltä. Tämänkertainen viini tulee Monte Vulturen rinteillä kasvaneista rypäleistä. Aglianico -rypäleestä tehtyjä viinejä suositellaan yleensä vahvojen liharuokien seuralaiseksi, mutta halusimme nyt kokeilla sen sopivuutta uunissa paahdetun ankan kumppanina. Mahdollisesti maailman vanhin viljelty rypäle – Aglianico Tämä muinaisen rypäleen nimi Aglianico on vakiintunut käyttöön 1500-luvun alusta. Tätä ennen rypälettä kutsuttiin nimellä Ellenico. Rypäleen alkuperästä ollaan monta mieltä. Erään teorian mukaan Kreikan uudisasukkaat toivat sen eteläiseen Italiaan noin 800 eaa, jolloin sen nimi oli Vitis hellenica (kreikkalainen viiniköynnös). Rypäle oli Rooman vallan aikana todennäköisesti silloisen maailman kalleimman viinin Falernian tärkein rypälelajike. Toisen teor

Alkuviini Pietra 2016 – luonteikasta punaviiniä Susumaniello -rypäleestä

Hyvä makupari: Pietra Susumaniello 2016 ja italialainen lampaanmaitojuusto Pecorino Romano  (edessä) Vuoden rypäleteema jatkuu. Tällä kertaa vuorossa oli punainen rypäle Susumaniello Etelä-Italian itärannikolta Apuliasta (Pugliasta). Pietra Susumaniello 2016 - viiniharvinaisuuden saimme lahjaksi tyttäreltämme keväällä 2019.  Tämän viinin kanssa olisi voinut tarjota vahvaa liharuokaa, jopa riistaa. Viinille on kuitenkin suositeltu myös vahvoja, suolaisia juustoja. Tällainen on esimerkiksi Pecorino Romano , italialainen lampaanmaitojuusto , jota maistelimme viinin kanssa. Susumaniello -rypäle Susumaniello on yksi maailman harvinaisimmista viinirypälajikkeista. Rypäleen alkuperästä on monenlaisia teorioita. Todennäköisesti rypäle on tullut Italian Apuliaan Adrianmeren yli ehkä Kreikasta tai Kroatian Dalmatian rannikolta. Nykyisin sitä viljellään lähes yksinomaan Apulian Salenton ja Brindisin kaupunkia ympäröivillä alueilla. Susumaniello-rypäle on väriltää