Siirry pääsisältöön

El Sequé 2015 - tummaa ja täyteläistä punaviiniä Monastrell -rypäleestä



Viinikaapistamme löytyi pieni pullo viiniä rypäleestä, jota käytetään pääosin sekoiteviineissä. Tämä espanjalainen punaviini, El Sequé 2015 on valmistettu 100 %:sti Monastrell -rypäleestä, joka oli meille täysin uusi tuttavuus. 

El Sequé 2015 


Monastrell – rypäle on kotoisin Espanjan kaakkoisrannikolta, Jumillasta ja Yeclasta, josta se levisi 1300-luvulla Etelä -Ranskaan. Ranskassa rypälettä kutsutaan Mouvedreksi ja Mataroksi. Mataro – nimi on käytössä myös Australiassa. 
Rypäle on kuumaan ilmastoon soveltuva, melko tanniininen lajike. Rypäleen kuori on paksu ja tumma. Pienisatoisesta, myöhään kypsyvästä rypäleestä saadaan usein aromeiltaan intensiivistä, hedelmäistä, hillomaista ja korkea-alkoholipitoista viiniä. 
El Sequé 2015 on kotoisin Alicanten maakunnasta ja viinin tuottaja on Artadin viinitalo.

Maistelukokemukset


Väriltään viini oli tummaa, lähes läpinäkymätöntä. Sävyltään se oli sinipunaista, joka kertoi viinin melko nuoresta iästä. Viskositeetti oli korkea.
Viinin tuoksu oli voimakas ja marjaisa. Maussa erottui kirsikan, karhunvadelman sekä mustapippurin aromeja. Viini oli täyteläistä, tanniinista ja jälkimaultaan pitkä. Alkoholiprosentti oli korkeahko, 14,5.
Maun pehmentämiseksi viiniä oli dekantoitu 3 tuntia ennen maistamista. Viinin hiukan kiristävät tanniinit todennäköisesti pehmenisivät vielä muutaman vuoden varastoinnilla.
Viini sopii erityisen hyvin voimakkaille liharuoille ja riistalle. Kasvispohjaisten ruokien miedot maut saattavat peittyä tämän terhakkaan tanniinisen viinin maun alle. Näin kävi nauttimallemme täytetylle kesäkurpitsalle huolimatta Amerikanpekonin kohtalaisen vahvasta mausta.

Pisteet 14,5 / 20



Lisätietoa: 


___________________________


Täytetyt kesäkurpitsat 

(2 annosta)
  • 1 kesäkurpitsa
Kastike:
  • 150 g Amerikan pekonilastuja
  • 1 sipuli
  • 1 rkl kasvisöljyä
  • ½ punaista paprikaa
  • kesäkurpitsan koverrettu sisus
  • 100 g Yrtti -tuorejuustoa
  • yrttisuolaa, yrttiseos Provencalea
Halkaise kesäkurpitsa ja koverra sisus irti. Laita puolikkaat voideltuun uuninkestävään vuokaan. Kastike: Ruskista pekonilastut ja sipulikuutiot. Lisää pannulle paprikakuutiot ja kesäkurpitsan sisus pilkottuna, tuorejuusto ja mausteet. Kuumenna kunnes tuorejuusto on sulanut muiden ainesten joukkoon. Jaa kastike kesäkurpitsan puolikkaille. Kypsennä uunissa 200 asteessa noin 30 minuuttia.

___________________________

Lähteet:

Viinilehti
___________________________

Lue myös:

Ranskalainen viinihetki

_______________________________________________________________

SUOSITUIMMAT

Harvinaisia rypälelajikkeita

Innostavinta viiniharrastuksessa on maistella viinejä erilaisista rypäleistä , oppia rypäleiden ominaisuuksia ja oppia tunnistamaan niitä. Rypäleet ovat kiinnostavia myös siksi, että rypälelajikkeita on runsaasti - niissä riittää opiskeltavaa. Parhaiten tietyn rypäleen ominaisuuksia voi havainnoida maistelemalla viiniä, joka on valmistettu ainoastaan yhdestä rypäleestä. Jos rypälelajikkeet eivät ole ennestään tuttuja, on tutustuminen helpointa aloittaa yleisimmistä lajikkeista kuten esimerkiksi Chardonnay ja Cabernet Sauvignon. Tälle sivulle on koottu linkkejä Viinihetken blogiteksteihin, joissa on esitelty hiukan tuntemattomampi rypäle ja siitä 100%:sti tehty viini . Joitakin esiteltyjä rypäleitä voi esiintyä   sekoiteviineissä (esim. Pinot Meunier), mutta tavoitteena on ollut löytää viinejä, jotka on valmistettu ainoastaan yhdestä rypäleestä. AGLIANICO - punaviini CARIGNAN - punaviini CARRICANTE - valkoviini DORNFELDER - punaviini NERELLO MASCALESE - puna...

Portugalilaista hapokasta valkoviiniä, Quinta de Chocapalha Arinto 2016 ja leivitettyä turskaa

  Quinta de Chocapalha Arinto 2016. Ruokapariksi viinin kanssa kokkasimme portugalilaisen keittiön ydinraaka-aineesta turskasta tehtyjä kalafileitä Viana do Castelon tapaan, Filettes De Peixe à Vianense...  Siirry lukemaan sivustolle viinihetki.fi... https://viinihetki.fi/hapokas-portugalilainen-valkoviini-ja-turskaa/ ______________________________

Biodynaamista samppanjaa Fleur de l’Europe Brut Nature blogin 3 -vuotisjuhlan kunniaksi

Viinihetki 3 vuotta! Viinihetki-blogi on nyt saavuttanut 3 vuoden iän ja kirjoitusten määrä lähentelee sataa. Olemme pysyneet tyylillemme uskollisina ja kuvailleet maistelemiamme viinejä samoin kriteerein kuin aiemminkin. Uutena blogiteksteihin on tullut mukaan aromikortti, jonka tavoitteena on havainnollistaa kuvin maisteltavien viinien aromimaailmaa. Blogista löytyy nyt myös ensimmäinen viinimatkakuvaus (Viinimatkalla Ranskan Champagnessa) sekä lyhyitä tietoiskun omaisia viinivideoita sekä viinitietovisoja . Vuoden 2019 teemana olivat  harvinaiset rypäleet ja artikkeleita ko. aiheen ympärille kertyi 10. Tänä vuonna jatkamme rypäleteemaa keskittyen yhden mielenkiintoisen viinimaan, Portugalin, rypäleisiin. Opas viiniharrastukseen Viinihetki-blogin tavoitteena on kuvata viiniharrastuksen monipuolisuutta; viinien maailmaa, viininmaistelua, viinin ja ruoan yhdistämistä, viinimatkoja jne. sekä kannustaa tämän mielenkiintoisen ja herkullisen harrastuksen piiriin. Ol...