Siirry pääsisältöön

El Sequé 2015 - tummaa ja täyteläistä punaviiniä Monastrell -rypäleestä



Viinikaapistamme löytyi pieni pullo viiniä rypäleestä, jota käytetään pääosin sekoiteviineissä. Tämä espanjalainen punaviini, El Sequé 2015 on valmistettu 100 %:sti Monastrell -rypäleestä, joka oli meille täysin uusi tuttavuus. 

El Sequé 2015 


Monastrell – rypäle on kotoisin Espanjan kaakkoisrannikolta, Jumillasta ja Yeclasta, josta se levisi 1300-luvulla Etelä -Ranskaan. Ranskassa rypälettä kutsutaan Mouvedreksi ja Mataroksi. Mataro – nimi on käytössä myös Australiassa. 
Rypäle on kuumaan ilmastoon soveltuva, melko tanniininen lajike. Rypäleen kuori on paksu ja tumma. Pienisatoisesta, myöhään kypsyvästä rypäleestä saadaan usein aromeiltaan intensiivistä, hedelmäistä, hillomaista ja korkea-alkoholipitoista viiniä. 
El Sequé 2015 on kotoisin Alicanten maakunnasta ja viinin tuottaja on Artadin viinitalo.

Maistelukokemukset


Väriltään viini oli tummaa, lähes läpinäkymätöntä. Sävyltään se oli sinipunaista, joka kertoi viinin melko nuoresta iästä. Viskositeetti oli korkea.
Viinin tuoksu oli voimakas ja marjaisa. Maussa erottui kirsikan, karhunvadelman sekä mustapippurin aromeja. Viini oli täyteläistä, tanniinista ja jälkimaultaan pitkä. Alkoholiprosentti oli korkeahko, 14,5.
Maun pehmentämiseksi viiniä oli dekantoitu 3 tuntia ennen maistamista. Viinin hiukan kiristävät tanniinit todennäköisesti pehmenisivät vielä muutaman vuoden varastoinnilla.
Viini sopii erityisen hyvin voimakkaille liharuoille ja riistalle. Kasvispohjaisten ruokien miedot maut saattavat peittyä tämän terhakkaan tanniinisen viinin maun alle. Näin kävi nauttimallemme täytetylle kesäkurpitsalle huolimatta Amerikanpekonin kohtalaisen vahvasta mausta.

Pisteet 14,5 / 20



Lisätietoa: 


___________________________


Täytetyt kesäkurpitsat 

(2 annosta)
  • 1 kesäkurpitsa
Kastike:
  • 150 g Amerikan pekonilastuja
  • 1 sipuli
  • 1 rkl kasvisöljyä
  • ½ punaista paprikaa
  • kesäkurpitsan koverrettu sisus
  • 100 g Yrtti -tuorejuustoa
  • yrttisuolaa, yrttiseos Provencalea
Halkaise kesäkurpitsa ja koverra sisus irti. Laita puolikkaat voideltuun uuninkestävään vuokaan. Kastike: Ruskista pekonilastut ja sipulikuutiot. Lisää pannulle paprikakuutiot ja kesäkurpitsan sisus pilkottuna, tuorejuusto ja mausteet. Kuumenna kunnes tuorejuusto on sulanut muiden ainesten joukkoon. Jaa kastike kesäkurpitsan puolikkaille. Kypsennä uunissa 200 asteessa noin 30 minuuttia.

___________________________

Lähteet:

Viinilehti
___________________________

Lue myös:

Ranskalainen viinihetki

_______________________________________________________________

SUOSITUIMMAT

Lustau Fino 3 En Rama De Jerez De La Frontera - kuivaa sherryä ja tapaksia

Viinihetki espanjalaisittain. Sherry ja tapakset kuuluvat erottamattomana osana Espanjan andalusialaiseen ruokakulttuuriin . Sherryn sanotaan olevan hyvä viinivalinta, kun pöytään katetaan pientä syötävää. Sana ”tapa” tarkoittaa espanjan kielessä kantta. Se viittaa pieneen leipäpalaan, jolla viinilasi suojattiin kärpäsiltä. Leipäpalan päällä oli usein ilmakuivattua kinkkua tai juustoa. Nykyisin tapasvalikoimat ovat hyvin monipuolisia ja raaka-aineiltaan värikkäitä. Lustau Fino 3 En Rama De Jerez De La Frontera Sherry valmistetaan nykyisin lähes aina yhdestä rypälelajikkeesta, Palominosta . Sen osuus Jerezin viljelyalasta on 95 %. Muita lajikkeita ovat Pedro Ximénenez ja Palomino de Jerez. Bodega s Lustau julkaisi keväällä 2017 uuden sarjan 3 en Rama sherryistä . Nämä ovat kolme biologisesti vanhennettua viiniä, jotka tulevat jokaisesta Sherryn alueen kolmesta kaupungista: Fino Jerez de la Fronterasta, Manzanilla Sanlúcar de Barramedasta ja Fino El Puerto de San

Harvinaisia rypälelajikkeita

Innostavinta viiniharrastuksessa on maistella viinejä erilaisista rypäleistä , oppia rypäleiden ominaisuuksia ja oppia tunnistamaan niitä. Rypäleet ovat kiinnostavia myös siksi, että rypälelajikkeita on runsaasti - niissä riittää opiskeltavaa. Parhaiten tietyn rypäleen ominaisuuksia voi havainnoida maistelemalla viiniä, joka on valmistettu ainoastaan yhdestä rypäleestä. Jos rypälelajikkeet eivät ole ennestään tuttuja, on tutustuminen helpointa aloittaa yleisimmistä lajikkeista kuten esimerkiksi Chardonnay ja Cabernet Sauvignon. Tälle sivulle on koottu linkkejä Viinihetken blogiteksteihin, joissa on esitelty hiukan tuntemattomampi rypäle ja siitä 100%:sti tehty viini . Joitakin esiteltyjä rypäleitä voi esiintyä   sekoiteviineissä (esim. Pinot Meunier), mutta tavoitteena on ollut löytää viinejä, jotka on valmistettu ainoastaan yhdestä rypäleestä. AGLIANICO - punaviini CARIGNAN - punaviini CARRICANTE - valkoviini DORNFELDER - punaviini NERELLO MASCALESE - punaviin

Makea valkoviini Unkarista - Tokaji

Vaihteluksi kuiville puna- ja valkoviineille halusimme pitkästä aikaa suun makeaksi.   Blogissa on aiemmin arvioitu useita ranskalaisia Sauternesin alueen makeita valkoviinejä.  Myös Unkarista löytyy maailmankuulu makea valkoviini, Tokaji , johon aikoinaan viininmaistelumme alkuvuosina ihastuimme, mutta joka sittemmin on jäänyt lähes unohduksiin.  Unohduksissa ollutta viiniä ei tietenkään löytynyt myöskään viinikaapistamme. Alkon valikoimissa Tokaji-viinejä on muutamia, joista maisteltavaksi hankimme vuosikerraltaan nuorimman  St Stephans Crown Tokaji 5 Puttonyos 2013. Jalohomeisen viinin synty Unkarin Tokajin alueella on pitkä historia viininviljelyssä. Sen ensimmäinen tarhaluokitus tehtiin jo vuonna 1641 ja Tokajia pidetään myös ensimmäisenä viinialueena, jossa opittiin käyttämään jalohomeisia rypäleitä viinin valmistuksessa.  Historiatietojen mukaan sodat repivät Tokajin aluetta yli 300 vuotta sitten, eikä väestöllä tuolloin ollut juurikaan aikaa paneutua viin