Siirry pääsisältöön

Punaviini Nugan Alfredo Passo Appassimento 2016 ja hunajaisia grillipihvejä


Punaviini Nugan Alfredo Passo Appassimento 2016 ja hunajaisia grillipihvejäVielä on kesää jäljellä ja suunnitelmissa oli grillata ulkona, mutta sateisesta säästä johtuen pihagrilli vaihtuikin parillapannuun. Possupihvien lisäksi pannulla tirisi puolikkaita puna- ja valkosipuleita sekä limeä.
Rosa Ruoka&Viini -yhteistyön merkeissä meille tarjoutui mahdollisuus maistaa australialainen italiaisella appassimento - menetelmällä tehty punaviini, Nugan Alfredo Passo Appassimento 2016.

Nugan Alfredo Passo Appassimento 2016


Nugan Alfredo Passo Appassimento on kunnianosoitus Nugan Estate -viinitilan perustajalle Alfredo Nuganille ja hänen intohimoiselle visiolleen laadukkaista ja upeista viineistä. Nykyään Nugan Estate -viinitilaa johtavat hänen lapsenlapsensa. Nugan Estate on tunnettu runsaista ja täyteläisistä punaviineistään. Tämä maistelemamme punaviini on peräisin premium -viinitarhasta, joka sijaitsee Riverinassa Australian Uudessa Etelä-Walesissa (New South Wales). 

Australian New South Wales on tunnettu siitä, että viiniköynnös tuli aikoinaan 1800-luvulla uudisasukkaiden mukana ensimmäisenä sinne, nykyisen Sydneyn alueelle. Ilmastoltaan kuuman alueen viinitarhat ovat keskittyneet lähelle rannikkoa, jossa meren lauhduttava vaikutus parantaa rypäleiden laatua. Poikkeuksen tekee Riverina, joka sijaitsee sisämaassa vuoristojen takana ja jossa kastelu on erittäin tärkeässä asemassa viininviljelyssä.
Nugan Alfredo Passo Appassimento 2016 on 100%:sti Shiraz -rypäleestä valmistettu. Viiniä on käymisen jälkeen kypsytetty ranskalaisissa ja amerikkalaisissa tammitynnyreissä 18 kuukauden ajan. Viinin valmistuksessa on käytetty erityistä appassimento -menetelmää, joka on yksi vanhimmista viinin valmistustavoista. 
Appassimento-menetelmässä rypäleet kuivataan osittain tai kokonaan, jolloin niistä saadaan makeampaa ja aromikkaampaa rypälemehua. Valmiit viinit ovat usein makeita ja lähes aina intensiivisiä, vivahteikkaita ja voimakkaita. Kuuluisin tällä menetelmällä tehty viini on Pohjois-Italian Amarone.

Lisää appassimento- menetelmästä (Amaronea takkatulen ääressä)


Maistelukokemukset


Ulkonäöltään viini oli kirkas, väriltään purppuranpunainen ja lähes läpinäkymätön. Viskositeetti oli korkea. Tuoksu oli voimakas, aromimaailmaltaan marjainen, mausteinen ja hiukan paahteinen. Lopputuoksussa tuli esille erityisesti mustikan aromeja.
Maku oli runsaan hedelmäinen, voimakkaan täyteläinen ja etäisesti italialaista Amarone-viiniä muistuttava. Tanniinit olivat kohtalaisen pehmeät. Sokeria viinissä oli 14g/l, mikä ei kuitenkaan tullut esille korostuneena makeutena viinin hyvästä hapokkuudesta (happoja 6g/l) johtuen. 
Maun aromeissa erottuivat puolukka, tumma suklaa ja luumu. Lisäksi oli havaittavissa pippurisuutta, joka on tyypillistä Shiraz -rypäleistä tehdyille viineille. Kohtalaisen korkea alkoholipitoisuus (14,5%) jätti lämmittävän jälkivaikutelman.
Kokonaisuutena viini oli täyteläinen, mausteinen ja tasapainoinen.
__________________________________

Pisteet: 14 / 20p

Hinta – Alko 


__________________________________

Punaviini Nugan Alfredo Passo Appassimento 2016 ja hunajaisia grillipihvejä, Viinihetki

Grillipihvit (resepti Rosa Viini&Ruoka)


Viini ja ruoka


Viinin kanssa tarjolla ollut ruoka-annos koostui pippuroidusta, hunajalla sivellystä grillatusta porsaanpihvistä, punasipulista, valkosipulista ja limestä. Lisäkkeenä lautasella oli keitettyä parsakaalia ja koristeena silputtua kevätsipulin vartta. 
Vaalea, helposti kypsyvä porsaanfilee sopii sellaisenaan tai paloiteltuna grillattavaksi, paahdettavaksi ja uunissa paistettavaksi. Porsaanlihassa on yleensä vähemmän makua kuin häränlihassa, silti sille sopii myös voimakkaamman makuiset viinit. Varsinkin, jos porsaanlihaa maustetaan enemmän, sille sopivat erityisen hyvin uuden maailman viinit, kuten tämä maistelussa ollut australialainen punaviini.
Ruoka-annoksessa oli sipulia useammassa eri muodossa. Sipuli on hapan ruoka-aine, joka vaatii usein hapokkaan viinin. Punasipuli ei ole yhtä hapan kuin keltasipuli, joten se sopii myös raakana paremmin viinin kumppaniksi. Kaalit pitävät myös hapokkaasta viinistä. Viinin hapokkuus vähentää jonkin verran kaalin karvautta. 
Kaiken kaikkiaan tämä viini sopi hyvin tälle grilliaterialle ja ruoka-annoksen eri maut toivat esille myös viinin hillomaista ominaisuutta. Hyvä ruokaviini erityisesti liharuokien kumppaniksi. Maahantuojan mukaan viini sopii hyvin myös pizzalle.
______________________________ 

Yhteistyössä: 


 ______________________________

Lue myös

Kuohuviini Pizzolato Valdobbiadene Prosecco SuperioreBiologico Brut 2017 – kevyttä kuplivaa tonnikalapastan kanssa

______________________________
___________________________

SUOSITUIMMAT

Punaviini Il Barone Rosso 2018 ja Tagliatellea metsäsieni-sinihomejuustokastikkeella

Lokakuun viileään päivään sopi hyvin italialainen kevyt punaviini Il Barone Rosso 2018 ja pastaruoka Tagliatellea metsäsieni-sinihomejuustokastikkeella (Resepti) Rosa Viini & Ruoka yhteistyö sai jatkoa tämän maukkaan yhdistelmän muodossa. Il Barone Rosso 2018 Il Barone Rosson tuottaja on viinitila, joka on pysynyt saman perheen omistuksessa jo kolmen sukupolven ajan. Tämä punaviini on yksi heidän suosituimmista tuotteistaan. Viini on 100% Sangiovese -rypäleestä valmistettu. Sangiovese on Italian viljellyin rypälelajike ja maan arvostus punaviinimaana on pitkälti Sangiovesen ansiota. Toscanasta kotoisin oleva rypäle viihtyy parhaiten lämpimässä ilmastossa ja vaatii melko pitkän kasvukauden. Parhaat viininsä se tuottaa kasvaessaan kalkkipitoisessa sorassa. Maistelukokemukset Lasissa viini oli kirkas, väriltään rubiinipunainen ja syvyydeltään kohtalaisen voimakas. Viskositeetti oli yllättävän korkea. Tuoksu oli nuorelle viinille tyypillinen ja voimakkaan

Piqueras Gold Label 2016 – ryhdikästä punaviiniä kreikkalaiselle perinneruoalle

  Pitkästä, pitkästä aikaa teimme kreikkalaista kansallisruokaa, Stifadoa . Tätä herkkua olemme aikoinaan syöneet Kreikan matkoilla ja siihen ihastuneena olemme sittemmin valmistaneet sitä myös kotikeittiössä. Tällä kertaa tämän herkullisen lihapadan tekemiseen innoitti vuolukivestä valmistettu Uunikko -pata, joka sopii erinomaisesti kaikkiin pitkää haudutusta vaativiin pataruokiin. Samalla kokeilimme uutta Stifado-ohjetta Rosa Viini & Ruokakerhon reseptivalikoimasta. Viiniksi tälle reseptille valitsimme espanjalaisen luomupunaviinin, Piqueras Gold Label 2016 (näytepullo, Rosa Viini & Ruoka) Piqueras Gold Label 2016 Piqueras Gold Label 2016 tulee Espanjan Almansasta. Viini on kolmen rypäleen sekoitus: Monastrell 70%, Garnacha Tintorera 20% ja Syrah 10%. Viinitarha sijaitsee 800-900 metrin korkeudessa ja on luonnonmukaisesti viljelty. Maaperä on hiekkaista ja kalkkikivipitoista.  Piqueras Gold Label 2016 on saanut tänä vuonna useita kansainvälisiä pal