Siirry pääsisältöön

Punaviini Nugan Alfredo Passo Appassimento 2016 ja hunajaisia grillipihvejä


Punaviini Nugan Alfredo Passo Appassimento 2016 ja hunajaisia grillipihvejäVielä on kesää jäljellä ja suunnitelmissa oli grillata ulkona, mutta sateisesta säästä johtuen pihagrilli vaihtuikin parillapannuun. Possupihvien lisäksi pannulla tirisi puolikkaita puna- ja valkosipuleita sekä limeä.
Rosa Ruoka&Viini -yhteistyön merkeissä meille tarjoutui mahdollisuus maistaa australialainen italiaisella appassimento - menetelmällä tehty punaviini, Nugan Alfredo Passo Appassimento 2016.

Nugan Alfredo Passo Appassimento 2016


Nugan Alfredo Passo Appassimento on kunnianosoitus Nugan Estate -viinitilan perustajalle Alfredo Nuganille ja hänen intohimoiselle visiolleen laadukkaista ja upeista viineistä. Nykyään Nugan Estate -viinitilaa johtavat hänen lapsenlapsensa. Nugan Estate on tunnettu runsaista ja täyteläisistä punaviineistään. Tämä maistelemamme punaviini on peräisin premium -viinitarhasta, joka sijaitsee Riverinassa Australian Uudessa Etelä-Walesissa (New South Wales). 

Australian New South Wales on tunnettu siitä, että viiniköynnös tuli aikoinaan 1800-luvulla uudisasukkaiden mukana ensimmäisenä sinne, nykyisen Sydneyn alueelle. Ilmastoltaan kuuman alueen viinitarhat ovat keskittyneet lähelle rannikkoa, jossa meren lauhduttava vaikutus parantaa rypäleiden laatua. Poikkeuksen tekee Riverina, joka sijaitsee sisämaassa vuoristojen takana ja jossa kastelu on erittäin tärkeässä asemassa viininviljelyssä.
Nugan Alfredo Passo Appassimento 2016 on 100%:sti Shiraz -rypäleestä valmistettu. Viiniä on käymisen jälkeen kypsytetty ranskalaisissa ja amerikkalaisissa tammitynnyreissä 18 kuukauden ajan. Viinin valmistuksessa on käytetty erityistä appassimento -menetelmää, joka on yksi vanhimmista viinin valmistustavoista. 
Appassimento-menetelmässä rypäleet kuivataan osittain tai kokonaan, jolloin niistä saadaan makeampaa ja aromikkaampaa rypälemehua. Valmiit viinit ovat usein makeita ja lähes aina intensiivisiä, vivahteikkaita ja voimakkaita. Kuuluisin tällä menetelmällä tehty viini on Pohjois-Italian Amarone.

Lisää appassimento- menetelmästä (Amaronea takkatulen ääressä)


Maistelukokemukset


Ulkonäöltään viini oli kirkas, väriltään purppuranpunainen ja lähes läpinäkymätön. Viskositeetti oli korkea. Tuoksu oli voimakas, aromimaailmaltaan marjainen, mausteinen ja hiukan paahteinen. Lopputuoksussa tuli esille erityisesti mustikan aromeja.
Maku oli runsaan hedelmäinen, voimakkaan täyteläinen ja etäisesti italialaista Amarone-viiniä muistuttava. Tanniinit olivat kohtalaisen pehmeät. Sokeria viinissä oli 14g/l, mikä ei kuitenkaan tullut esille korostuneena makeutena viinin hyvästä hapokkuudesta (happoja 6g/l) johtuen. 
Maun aromeissa erottuivat puolukka, tumma suklaa ja luumu. Lisäksi oli havaittavissa pippurisuutta, joka on tyypillistä Shiraz -rypäleistä tehdyille viineille. Kohtalaisen korkea alkoholipitoisuus (14,5%) jätti lämmittävän jälkivaikutelman.
Kokonaisuutena viini oli täyteläinen, mausteinen ja tasapainoinen.
__________________________________

Pisteet: 14 / 20p

Hinta – Alko 


__________________________________

Punaviini Nugan Alfredo Passo Appassimento 2016 ja hunajaisia grillipihvejä, Viinihetki

Grillipihvit (resepti Rosa Viini&Ruoka)


Viini ja ruoka


Viinin kanssa tarjolla ollut ruoka-annos koostui pippuroidusta, hunajalla sivellystä grillatusta porsaanpihvistä, punasipulista, valkosipulista ja limestä. Lisäkkeenä lautasella oli keitettyä parsakaalia ja koristeena silputtua kevätsipulin vartta. 
Vaalea, helposti kypsyvä porsaanfilee sopii sellaisenaan tai paloiteltuna grillattavaksi, paahdettavaksi ja uunissa paistettavaksi. Porsaanlihassa on yleensä vähemmän makua kuin häränlihassa, silti sille sopii myös voimakkaamman makuiset viinit. Varsinkin, jos porsaanlihaa maustetaan enemmän, sille sopivat erityisen hyvin uuden maailman viinit, kuten tämä maistelussa ollut australialainen punaviini.
Ruoka-annoksessa oli sipulia useammassa eri muodossa. Sipuli on hapan ruoka-aine, joka vaatii usein hapokkaan viinin. Punasipuli ei ole yhtä hapan kuin keltasipuli, joten se sopii myös raakana paremmin viinin kumppaniksi. Kaalit pitävät myös hapokkaasta viinistä. Viinin hapokkuus vähentää jonkin verran kaalin karvautta. 
Kaiken kaikkiaan tämä viini sopi hyvin tälle grilliaterialle ja ruoka-annoksen eri maut toivat esille myös viinin hillomaista ominaisuutta. Hyvä ruokaviini erityisesti liharuokien kumppaniksi. Maahantuojan mukaan viini sopii hyvin myös pizzalle.
______________________________ 

Yhteistyössä: 


 ______________________________

Lue myös

Kuohuviini Pizzolato Valdobbiadene Prosecco SuperioreBiologico Brut 2017 – kevyttä kuplivaa tonnikalapastan kanssa

______________________________
___________________________

SUOSITUIMMAT

Portugalilaista lihapataa ja täyteläistä punaviiniä - Rabo de Galo Reserva 2018

Rabo de Galo Reserva 2018 on hyvä ruokaviin i ja varsinkin talvisille lihapadoille sen voimakas maku sopii erittäin hyvin. Portugalilainen lihapata, Estufado Madresilva – naudanlihasta, porkkanoista, herkkusienistä, tomaateista, sipulista, valkosipulista ja hillosipuleista liedellä haudutettu portugalilainen lihapata keitettyjen perunoiden kera oli herkullinen. Lue lisää viinistä ja viinimaa Portugalista ...

Makea valkoviini Unkarista - Tokaji

Vaihteluksi kuiville puna- ja valkoviineille halusimme pitkästä aikaa suun makeaksi.   Blogissa on aiemmin arvioitu useita ranskalaisia Sauternesin alueen makeita valkoviinejä.  Myös Unkarista löytyy maailmankuulu makea valkoviini, Tokaji , johon aikoinaan viininmaistelumme alkuvuosina ihastuimme, mutta joka sittemmin on jäänyt lähes unohduksiin.  Unohduksissa ollutta viiniä ei tietenkään löytynyt myöskään viinikaapistamme. Alkon valikoimissa Tokaji-viinejä on muutamia, joista maisteltavaksi hankimme vuosikerraltaan nuorimman  St Stephans Crown Tokaji 5 Puttonyos 2013. Jalohomeisen viinin synty Unkarin Tokajin alueella on pitkä historia viininviljelyssä. Sen ensimmäinen tarhaluokitus tehtiin jo vuonna 1641 ja Tokajia pidetään myös ensimmäisenä viinialueena, jossa opittiin käyttämään jalohomeisia rypäleitä viinin valmistuksessa.  Historiatietojen mukaan sodat repivät Tokajin aluetta yli 300 vuotta sitten, eikä väestöllä tuolloin ollut juurikaan aikaa paneutua viin

Alkuviini Pietra 2016 – luonteikasta punaviiniä Susumaniello -rypäleestä

Hyvä makupari: Pietra Susumaniello 2016 ja italialainen lampaanmaitojuusto Pecorino Romano  (edessä) Vuoden rypäleteema jatkuu. Tällä kertaa vuorossa oli punainen rypäle Susumaniello Etelä-Italian itärannikolta Apuliasta (Pugliasta). Pietra Susumaniello 2016 - viiniharvinaisuuden saimme lahjaksi tyttäreltämme keväällä 2019.  Tämän viinin kanssa olisi voinut tarjota vahvaa liharuokaa, jopa riistaa. Viinille on kuitenkin suositeltu myös vahvoja, suolaisia juustoja. Tällainen on esimerkiksi Pecorino Romano , italialainen lampaanmaitojuusto , jota maistelimme viinin kanssa. Susumaniello -rypäle Susumaniello on yksi maailman harvinaisimmista viinirypälajikkeista. Rypäleen alkuperästä on monenlaisia teorioita. Todennäköisesti rypäle on tullut Italian Apuliaan Adrianmeren yli ehkä Kreikasta tai Kroatian Dalmatian rannikolta. Nykyisin sitä viljellään lähes yksinomaan Apulian Salenton ja Brindisin kaupunkia ympäröivillä alueilla. Susumaniello-rypäle on väriltää