Rosa Ruoka&Viini -yhteistyön merkeissä meille tarjoutui
mahdollisuus maistaa australialainen italiaisella appassimento - menetelmällä tehty
punaviini, Nugan Alfredo Passo Appassimento 2016.
Nugan Alfredo Passo Appassimento 2016
Nugan Alfredo Passo Appassimento on kunnianosoitus Nugan
Estate -viinitilan perustajalle Alfredo Nuganille ja hänen intohimoiselle visiolleen
laadukkaista ja upeista viineistä. Nykyään Nugan Estate -viinitilaa johtavat
hänen lapsenlapsensa. Nugan Estate on tunnettu runsaista ja täyteläisistä
punaviineistään. Tämä maistelemamme punaviini on peräisin premium -viinitarhasta,
joka sijaitsee Riverinassa Australian Uudessa Etelä-Walesissa (New South Wales).
Australian New South Wales on tunnettu siitä, että
viiniköynnös tuli aikoinaan 1800-luvulla uudisasukkaiden mukana ensimmäisenä sinne, nykyisen Sydneyn alueelle. Ilmastoltaan kuuman alueen viinitarhat ovat
keskittyneet lähelle rannikkoa, jossa meren lauhduttava vaikutus parantaa
rypäleiden laatua. Poikkeuksen tekee Riverina, joka sijaitsee sisämaassa
vuoristojen takana ja jossa kastelu on erittäin tärkeässä asemassa
viininviljelyssä.
Nugan Alfredo Passo Appassimento 2016 on 100%:sti Shiraz
-rypäleestä valmistettu. Viiniä on käymisen jälkeen kypsytetty ranskalaisissa
ja amerikkalaisissa tammitynnyreissä 18 kuukauden ajan. Viinin valmistuksessa
on käytetty erityistä appassimento -menetelmää, joka on yksi vanhimmista viinin
valmistustavoista.
Appassimento-menetelmässä rypäleet kuivataan osittain tai kokonaan, jolloin
niistä saadaan makeampaa ja aromikkaampaa rypälemehua. Valmiit viinit ovat
usein makeita ja lähes aina intensiivisiä, vivahteikkaita ja voimakkaita. Kuuluisin
tällä menetelmällä tehty viini on Pohjois-Italian Amarone.
Lisää appassimento- menetelmästä (Amaronea takkatulen ääressä)
Maistelukokemukset
Ulkonäöltään viini oli kirkas, väriltään purppuranpunainen
ja lähes läpinäkymätön. Viskositeetti oli korkea. Tuoksu oli voimakas, aromimaailmaltaan
marjainen, mausteinen ja hiukan paahteinen. Lopputuoksussa tuli esille erityisesti mustikan
aromeja.
Maku oli runsaan hedelmäinen, voimakkaan täyteläinen ja etäisesti
italialaista Amarone-viiniä muistuttava. Tanniinit olivat kohtalaisen pehmeät. Sokeria
viinissä oli 14g/l, mikä ei kuitenkaan tullut esille korostuneena makeutena viinin
hyvästä hapokkuudesta (happoja 6g/l) johtuen.
Maun aromeissa erottuivat puolukka, tumma suklaa ja luumu. Lisäksi
oli havaittavissa pippurisuutta, joka on tyypillistä Shiraz -rypäleistä
tehdyille viineille. Kohtalaisen korkea alkoholipitoisuus (14,5%) jätti lämmittävän
jälkivaikutelman.
Kokonaisuutena viini oli täyteläinen, mausteinen ja tasapainoinen.
__________________________________
Pisteet: 14 / 20p
Hinta – Alko
__________________________________
Grillipihvit (resepti Rosa Viini&Ruoka) |
Viini ja ruoka
Vaalea, helposti kypsyvä porsaanfilee sopii sellaisenaan tai
paloiteltuna grillattavaksi, paahdettavaksi ja uunissa paistettavaksi.
Porsaanlihassa on yleensä vähemmän makua kuin häränlihassa, silti sille sopii
myös voimakkaamman makuiset viinit. Varsinkin, jos porsaanlihaa maustetaan
enemmän, sille sopivat erityisen hyvin uuden maailman viinit, kuten tämä maistelussa
ollut australialainen punaviini.
Ruoka-annoksessa oli sipulia useammassa eri muodossa. Sipuli
on hapan ruoka-aine, joka vaatii usein hapokkaan viinin. Punasipuli ei ole yhtä hapan
kuin keltasipuli, joten se sopii myös raakana paremmin viinin kumppaniksi. Kaalit
pitävät myös hapokkaasta viinistä. Viinin hapokkuus vähentää jonkin verran kaalin
karvautta.
Kaiken kaikkiaan tämä viini sopi hyvin tälle grilliaterialle ja ruoka-annoksen
eri maut toivat esille myös viinin hillomaista ominaisuutta. Hyvä ruokaviini erityisesti
liharuokien kumppaniksi. Maahantuojan mukaan viini sopii hyvin myös pizzalle.
______________________________
Yhteistyössä:
______________________________
Lue myös
Kuohuviini Pizzolato Valdobbiadene Prosecco SuperioreBiologico Brut 2017 – kevyttä kuplivaa tonnikalapastan kanssa
______________________________
___________________________