Vuoden 2019 ensimmäinen viinihetki. Paukkuva pakkanen
inspiroi meitä maistamaan jotakin voimakasta ja aromikasta punaviiniä
takkatulen loisteessa. Tuli mieleen italiainen Amarone – viini, jota emme ole arvioineet
vielä tähän mennessä Viinihetken sivuilla. Viinikaapista löytyi noin 10 vuotta
sitten lahjaksi saatu säilytyksessä pidetty Masi Costasera Amarone Classico
2007.
Hinta - Alko
Amaronen erityinen valmistusmenetelmä - appassimento
Amarone -viini tulee Pohjois-Italian Valpolicellan viinialueelta
ja on yksi Italian arvostetuimmista viineistä. Se on vahva, muheva, hienostunut
ja täynnä vivahteikkuutta oleva punaviini. Amaronen ainutlaatuisuuden taustalla
on sen perinteinen ja hyvin huolellinen valmistusmenetelmä.
Valmistusmenetelmän nimi on appassimento ja siinä rypäleet
kuivataan ennen puristamista ja mehun käyttämistä viiniksi. Kuivaus kestää
vähintään 3 kuukautta ja rypäleet menettävät sen aikana yli puolet nesteestään.
Amarone-rypäleet näyttävätkin enemmän rusinoilta kuin viinivalmistukseen
käytettäviltä rypäleiltä.
Kun puristettavien rypäleiden nestemäärä vähenee, muu
sisältö tiivistyy ja siksi appassimento-menetelmällä tehdyssä viinissä on
enemmän makua ja sokeria. Viinistä tulee täyteläinen ja suuren sokerimäärän
vuoksi alkoholipitoisuus on korkea.
Masi Costasera Amarone Classico 2007
Masi Agricola on perheyritys, joka on toiminut Valpolicellan
sydämessä Veronan ympäristössä jo 1700 -luvulta. Yhtiötä johtaa tänä päivänä
Sandro Boscaini, jonka esi-isät ostivat ensimmäiset tarhat yli 300 vuotta
sitten pienestä Vai dei Masi -nimisestä laaksosta.
Costasera-rinteet sijaitsevat lähellä Garda-järveä, jossa ilta-aurinko
on lämmin ja tuuli järveltä parantaa vielä rypäleiden kasvuolosuhteita. Masi Costasera Amarone Classico 2007 koostuu kolmesta alueen
perinteisiin tummiin lajikkeisiin kuuluvista rypäleistä: Corvinasta (75 %),
Rondinellasta (20 %) ja Molinarasta (5 %).
Rypäleet kuivatetaan optimaalisissa oloissa Masin ullakolla
3 - 4 kuukautta, jonka jälkeen ne murskataan varoen, rangat poistetaan ja 45
päivän käyminen isoissa tammitynnyreissä sekä terässäiliöissä voi alkaa. Tämän
jälkeen viini siirretään 35 päiväksi 30 - 40 hehtolitran tynnyreihin
alkoholikäymisen ajaksi. Pullokypsytys kestää 4 kuukautta.
Masi Costasera Amarone Classico 2007 on erinomaisen
vuosikerran viini, joka on saanut 5 tähden merkinnän Masin oman
laatuluokituksen mukaan. Näitä 5 tähden vuosikerran viinejä on syntynyt viimeisten
50 vuoden aikana vain 7 kpl.
Maistelukokemukset
Viini oli lasissa kirkas, lähes läpinäkymätön, väriltään tumman
kirsikanpunainen. Lasin reunoilla erottui ruskea vivahde. Viinin viskositeetti
oli korkea (erittäin hitaat ”kyyneleet”).
Tuoksu oli voimakas, kehittynyt ja kerroksellinen. Aromeista
erottui erityisesti paahteisuutta, savua ja pekonia.
Maku oli voimakas, runsaan hedelmäinen ja täyteläinen. Tanniinit
olivat pehmeät ja viini oli kevyen hapokas. Vaikka viini oli kuiva, toteutui Amarone-viinille
tyypillinen ”makeuden illuusio”: makea vivahde suussa, joka ei kuitenkaan muistuttanut
uuden maailman viinien hillomaista makua.
Kokonaisuutena viini oli monitahoinen, vivahteikas,
vaikuttava ja nautinnollinen.
________________________________
Pisteet: 17/20p
Hinta - Alko
Lisätietoa:Tuottaja Masi Agricola
____________________________________