Siirry pääsisältöön

Masi Costasera Amarone Classico 2007 - nautinnollista punaviiniä takkatulen ääressä

Vuoden 2019 ensimmäinen viinihetki. Paukkuva pakkanen inspiroi meitä maistamaan jotakin voimakasta ja aromikasta punaviiniä takkatulen loisteessa. Tuli mieleen italiainen Amarone – viini, jota emme ole arvioineet vielä tähän mennessä Viinihetken sivuilla. Viinikaapista löytyi noin 10 vuotta sitten lahjaksi saatu säilytyksessä pidetty Masi Costasera Amarone Classico 2007.



Amaronen erityinen valmistusmenetelmä - appassimento 


Amarone -viini tulee Pohjois-Italian Valpolicellan viinialueelta ja on yksi Italian arvostetuimmista viineistä. Se on vahva, muheva, hienostunut ja täynnä vivahteikkuutta oleva punaviini. Amaronen ainutlaatuisuuden taustalla on sen perinteinen ja hyvin huolellinen valmistusmenetelmä. 
Valmistusmenetelmän nimi on appassimento ja siinä rypäleet kuivataan ennen puristamista ja mehun käyttämistä viiniksi. Kuivaus kestää vähintään 3 kuukautta ja rypäleet menettävät sen aikana yli puolet nesteestään. Amarone-rypäleet näyttävätkin enemmän rusinoilta kuin viinivalmistukseen käytettäviltä rypäleiltä.

Kun puristettavien rypäleiden nestemäärä vähenee, muu sisältö tiivistyy ja siksi appassimento-menetelmällä tehdyssä viinissä on enemmän makua ja sokeria. Viinistä tulee täyteläinen ja suuren sokerimäärän vuoksi alkoholipitoisuus on korkea.

Masi Costasera Amarone Classico 2007


Masi Agricola on perheyritys, joka on toiminut Valpolicellan sydämessä Veronan ympäristössä jo 1700 -luvulta. Yhtiötä johtaa tänä päivänä Sandro Boscaini, jonka esi-isät ostivat ensimmäiset tarhat yli 300 vuotta sitten pienestä Vai dei Masi -nimisestä laaksosta.
Costasera-rinteet sijaitsevat lähellä Garda-järveä, jossa ilta-aurinko on lämmin ja tuuli järveltä parantaa vielä rypäleiden kasvuolosuhteita. Masi Costasera Amarone Classico 2007 koostuu kolmesta alueen perinteisiin tummiin lajikkeisiin kuuluvista rypäleistä: Corvinasta (75 %), Rondinellasta (20 %) ja Molinarasta (5 %).
Rypäleet kuivatetaan optimaalisissa oloissa Masin ullakolla 3 - 4 kuukautta, jonka jälkeen ne murskataan varoen, rangat poistetaan ja 45 päivän käyminen isoissa tammitynnyreissä sekä terässäiliöissä voi alkaa. Tämän jälkeen viini siirretään 35 päiväksi 30 - 40 hehtolitran tynnyreihin alkoholikäymisen ajaksi. Pullokypsytys kestää 4 kuukautta.
Masi Costasera Amarone Classico 2007 on erinomaisen vuosikerran viini, joka on saanut 5 tähden merkinnän Masin oman laatuluokituksen mukaan. Näitä 5 tähden vuosikerran viinejä on syntynyt viimeisten 50 vuoden aikana vain 7 kpl.

Maistelukokemukset 


Viini oli lasissa kirkas, lähes läpinäkymätön, väriltään tumman kirsikanpunainen. Lasin reunoilla erottui ruskea vivahde. Viinin viskositeetti oli korkea (erittäin hitaat ”kyyneleet”).
Tuoksu oli voimakas, kehittynyt ja kerroksellinen. Aromeista erottui erityisesti paahteisuutta, savua ja pekonia.
Maku oli voimakas, runsaan hedelmäinen ja täyteläinen. Tanniinit olivat pehmeät ja viini oli kevyen hapokas. Vaikka viini oli kuiva, toteutui Amarone-viinille tyypillinen ”makeuden illuusio”: makea vivahde suussa, joka ei kuitenkaan muistuttanut uuden maailman viinien hillomaista makua. 
Kokonaisuutena viini oli monitahoinen, vivahteikas, vaikuttava ja nautinnollinen.

________________________________

Pisteet: 17/20p

Hinta - Alko

____________________________________


Viini ja ruoka

Amarone -viini sopii hyvin juustoille (esim. Roquefort-sinihomejuustolle ja Gruyère -tyyppisille juustoille) grillatuille ja paahdetuille liharuoille, riistalle sekä istuskeluviiniksi vaikkapa takkatulen ääressä.  

________________________________



Lue myös:

SUOSITUIMMAT

Makea valkoviini Unkarista - Tokaji

Vaihteluksi kuiville puna- ja valkoviineille halusimme pitkästä aikaa suun makeaksi.   Blogissa on aiemmin arvioitu useita ranskalaisia Sauternesin alueen makeita valkoviinejä.  Myös Unkarista löytyy maailmankuulu makea valkoviini, Tokaji , johon aikoinaan viininmaistelumme alkuvuosina ihastuimme, mutta joka sittemmin on jäänyt lähes unohduksiin.  Unohduksissa ollutta viiniä ei tietenkään löytynyt myöskään viinikaapistamme. Alkon valikoimissa Tokaji-viinejä on muutamia, joista maisteltavaksi hankimme vuosikerraltaan nuorimman  St Stephans Crown Tokaji 5 Puttonyos 2013. Jalohomeisen viinin synty Unkarin Tokajin alueella on pitkä historia viininviljelyssä. Sen ensimmäinen tarhaluokitus tehtiin jo vuonna 1641 ja Tokajia pidetään myös ensimmäisenä viinialueena, jossa opittiin käyttämään jalohomeisia rypäleitä viinin valmistuksessa.  Historiatietojen mukaan sodat repivät Tokajin aluetta yli 300 vuotta sitten, eikä väestöllä tuolloin ollut juurikaan aikaa paneutua viin

Punaviini Château Monbrison 1994 – arvokkaasti ikääntynyt ranskalainen

Viime aikoina olemme maistelleet peräkkäin useita nuoria viinejä. Vastapainoksi otimme maisteltavaksi viinikaapissamme säilytyksessä olleen tänä vuonna tasavuosia täyttävän punaviinin Ranskan Bordeaux’n alueelta, Château Monbrison 1994. Tämä viini sai meidät uppoutumaan muistoihin.  Kun tämän kyseisen viinin rypäleet kasvoivat ja kypsyivät Margaux’n kylässä Ranskassa, perheemme asui Suomen tunnetuimmassa ympyräkaupungissa ja olimme viettämässä kesää meren rannalla. Meille entisille Järvi-Suomen asukeille meri elementtinä teki suuren vaikutuksen. Juhannus meren rannalla oli ikimuistoinen. Tuon kesän jälkeen asuinpaikkakuntamme onkin jo vaihtunut useamman kerran. On juhlallinen hetki avata iäkäs viinipullo ja juoda omaa sekä viinin historiaa. 😊  Viinin ikääntymisen salaisuus ”Jos viini olisi auto, tanniineista rakentuisi runko. Alkoholi toimisi moottorina ja sokeri pehmentäisi kyytiä pyöreillä renkailla. Hapokkuus on viinin akku, joka herättää kokonaisuuden henkiin.”

Runsaan tanniinista ja hapokasta punaviiniä Carignan-rypäleestä

Viinihetken harvinaisten rypäleiden sarjassa oli tällä kertaa maisteluvuorossa Carignan . Tätä rypälettä käytetään useimmiten Välimeren alueen viinisekoituksissa. Lajikeviininä (100 % Carignan) on melko harvinainen maailman viinialueilla.  Espanjan kuuluisin viinintuottaja Miguel Torres on kuitenkin panostanut Carignan-rypäleen viljelyyn Chilessä. Tällainen harvinaisuus löytyi Alkon chileläisten punaviinien valikoimasta: Cordillera Carignan 2014 . Carignan – kuuman ilmaston tumma lajike Rypäleestä useimmin käytetty nimi Carignan on ranskalaista alkuperää, vaikka rypäle onkin kotoisin Koillis- Espanjan Aragoniasta . Espanjassa siitä käytetään usein nimeä Mazuelo tai Cariñena. Carignan on Ranskan viljellyin rypälelajike, mutta sen viljelyala on reilusti supistumassa Grenachen ja Mouvedren tieltä. Espanjassa Carignania viljellään eniten Kataloniassa ja Riojassa. Yhdysvalloissa Kalifornian viinialueen laatutuottajat käyttävät Carignan-rypälettä usein Zinfandel-rypäleen ku