Siirry pääsisältöön

Masi Costasera Amarone Classico 2007 - nautinnollista punaviiniä takkatulen ääressä

Vuoden 2019 ensimmäinen viinihetki. Paukkuva pakkanen inspiroi meitä maistamaan jotakin voimakasta ja aromikasta punaviiniä takkatulen loisteessa. Tuli mieleen italiainen Amarone – viini, jota emme ole arvioineet vielä tähän mennessä Viinihetken sivuilla. Viinikaapista löytyi noin 10 vuotta sitten lahjaksi saatu säilytyksessä pidetty Masi Costasera Amarone Classico 2007.



Amaronen erityinen valmistusmenetelmä - appassimento 


Amarone -viini tulee Pohjois-Italian Valpolicellan viinialueelta ja on yksi Italian arvostetuimmista viineistä. Se on vahva, muheva, hienostunut ja täynnä vivahteikkuutta oleva punaviini. Amaronen ainutlaatuisuuden taustalla on sen perinteinen ja hyvin huolellinen valmistusmenetelmä. 
Valmistusmenetelmän nimi on appassimento ja siinä rypäleet kuivataan ennen puristamista ja mehun käyttämistä viiniksi. Kuivaus kestää vähintään 3 kuukautta ja rypäleet menettävät sen aikana yli puolet nesteestään. Amarone-rypäleet näyttävätkin enemmän rusinoilta kuin viinivalmistukseen käytettäviltä rypäleiltä.

Kun puristettavien rypäleiden nestemäärä vähenee, muu sisältö tiivistyy ja siksi appassimento-menetelmällä tehdyssä viinissä on enemmän makua ja sokeria. Viinistä tulee täyteläinen ja suuren sokerimäärän vuoksi alkoholipitoisuus on korkea.

Masi Costasera Amarone Classico 2007


Masi Agricola on perheyritys, joka on toiminut Valpolicellan sydämessä Veronan ympäristössä jo 1700 -luvulta. Yhtiötä johtaa tänä päivänä Sandro Boscaini, jonka esi-isät ostivat ensimmäiset tarhat yli 300 vuotta sitten pienestä Vai dei Masi -nimisestä laaksosta.
Costasera-rinteet sijaitsevat lähellä Garda-järveä, jossa ilta-aurinko on lämmin ja tuuli järveltä parantaa vielä rypäleiden kasvuolosuhteita. Masi Costasera Amarone Classico 2007 koostuu kolmesta alueen perinteisiin tummiin lajikkeisiin kuuluvista rypäleistä: Corvinasta (75 %), Rondinellasta (20 %) ja Molinarasta (5 %).
Rypäleet kuivatetaan optimaalisissa oloissa Masin ullakolla 3 - 4 kuukautta, jonka jälkeen ne murskataan varoen, rangat poistetaan ja 45 päivän käyminen isoissa tammitynnyreissä sekä terässäiliöissä voi alkaa. Tämän jälkeen viini siirretään 35 päiväksi 30 - 40 hehtolitran tynnyreihin alkoholikäymisen ajaksi. Pullokypsytys kestää 4 kuukautta.
Masi Costasera Amarone Classico 2007 on erinomaisen vuosikerran viini, joka on saanut 5 tähden merkinnän Masin oman laatuluokituksen mukaan. Näitä 5 tähden vuosikerran viinejä on syntynyt viimeisten 50 vuoden aikana vain 7 kpl.

Maistelukokemukset 


Viini oli lasissa kirkas, lähes läpinäkymätön, väriltään tumman kirsikanpunainen. Lasin reunoilla erottui ruskea vivahde. Viinin viskositeetti oli korkea (erittäin hitaat ”kyyneleet”).
Tuoksu oli voimakas, kehittynyt ja kerroksellinen. Aromeista erottui erityisesti paahteisuutta, savua ja pekonia.
Maku oli voimakas, runsaan hedelmäinen ja täyteläinen. Tanniinit olivat pehmeät ja viini oli kevyen hapokas. Vaikka viini oli kuiva, toteutui Amarone-viinille tyypillinen ”makeuden illuusio”: makea vivahde suussa, joka ei kuitenkaan muistuttanut uuden maailman viinien hillomaista makua. 
Kokonaisuutena viini oli monitahoinen, vivahteikas, vaikuttava ja nautinnollinen.

________________________________

Pisteet: 17/20p

Hinta - Alko

____________________________________


Viini ja ruoka

Amarone -viini sopii hyvin juustoille (esim. Roquefort-sinihomejuustolle ja Gruyère -tyyppisille juustoille) grillatuille ja paahdetuille liharuoille, riistalle sekä istuskeluviiniksi vaikkapa takkatulen ääressä.  

________________________________



Lue myös:

SUOSITUIMMAT

Harvinaisia rypälelajikkeita

Innostavinta viiniharrastuksessa on maistella viinejä erilaisista rypäleistä , oppia rypäleiden ominaisuuksia ja oppia tunnistamaan niitä. Rypäleet ovat kiinnostavia myös siksi, että rypälelajikkeita on runsaasti - niissä riittää opiskeltavaa. Parhaiten tietyn rypäleen ominaisuuksia voi havainnoida maistelemalla viiniä, joka on valmistettu ainoastaan yhdestä rypäleestä. Jos rypälelajikkeet eivät ole ennestään tuttuja, on tutustuminen helpointa aloittaa yleisimmistä lajikkeista kuten esimerkiksi Chardonnay ja Cabernet Sauvignon. Tälle sivulle on koottu linkkejä Viinihetken blogiteksteihin, joissa on esitelty hiukan tuntemattomampi rypäle ja siitä 100%:sti tehty viini . Joitakin esiteltyjä rypäleitä voi esiintyä   sekoiteviineissä (esim. Pinot Meunier), mutta tavoitteena on ollut löytää viinejä, jotka on valmistettu ainoastaan yhdestä rypäleestä. AGLIANICO - punaviini CARIGNAN - punaviini CARRICANTE - valkoviini DORNFELDER - punaviini NERELLO MASCALESE - puna...

Portugalilaista lihapataa ja täyteläistä punaviiniä - Rabo de Galo Reserva 2018

Rabo de Galo Reserva 2018 on hyvä ruokaviin i ja varsinkin talvisille lihapadoille sen voimakas maku sopii erittäin hyvin. Portugalilainen lihapata, Estufado Madresilva – naudanlihasta, porkkanoista, herkkusienistä, tomaateista, sipulista, valkosipulista ja hillosipuleista liedellä haudutettu portugalilainen lihapata keitettyjen perunoiden kera oli herkullinen. Lue lisää viinistä ja viinimaa Portugalista ...

Portugalilaista hapokasta valkoviiniä, Quinta de Chocapalha Arinto 2016 ja leivitettyä turskaa

  Quinta de Chocapalha Arinto 2016. Ruokapariksi viinin kanssa kokkasimme portugalilaisen keittiön ydinraaka-aineesta turskasta tehtyjä kalafileitä Viana do Castelon tapaan, Filettes De Peixe à Vianense...  Siirry lukemaan sivustolle viinihetki.fi... https://viinihetki.fi/hapokas-portugalilainen-valkoviini-ja-turskaa/ ______________________________