Siirry pääsisältöön

Masi Costasera Amarone Classico 2007 - nautinnollista punaviiniä takkatulen ääressä

Vuoden 2019 ensimmäinen viinihetki. Paukkuva pakkanen inspiroi meitä maistamaan jotakin voimakasta ja aromikasta punaviiniä takkatulen loisteessa. Tuli mieleen italiainen Amarone – viini, jota emme ole arvioineet vielä tähän mennessä Viinihetken sivuilla. Viinikaapista löytyi noin 10 vuotta sitten lahjaksi saatu säilytyksessä pidetty Masi Costasera Amarone Classico 2007.



Amaronen erityinen valmistusmenetelmä - appassimento 


Amarone -viini tulee Pohjois-Italian Valpolicellan viinialueelta ja on yksi Italian arvostetuimmista viineistä. Se on vahva, muheva, hienostunut ja täynnä vivahteikkuutta oleva punaviini. Amaronen ainutlaatuisuuden taustalla on sen perinteinen ja hyvin huolellinen valmistusmenetelmä. 
Valmistusmenetelmän nimi on appassimento ja siinä rypäleet kuivataan ennen puristamista ja mehun käyttämistä viiniksi. Kuivaus kestää vähintään 3 kuukautta ja rypäleet menettävät sen aikana yli puolet nesteestään. Amarone-rypäleet näyttävätkin enemmän rusinoilta kuin viinivalmistukseen käytettäviltä rypäleiltä.

Kun puristettavien rypäleiden nestemäärä vähenee, muu sisältö tiivistyy ja siksi appassimento-menetelmällä tehdyssä viinissä on enemmän makua ja sokeria. Viinistä tulee täyteläinen ja suuren sokerimäärän vuoksi alkoholipitoisuus on korkea.

Masi Costasera Amarone Classico 2007


Masi Agricola on perheyritys, joka on toiminut Valpolicellan sydämessä Veronan ympäristössä jo 1700 -luvulta. Yhtiötä johtaa tänä päivänä Sandro Boscaini, jonka esi-isät ostivat ensimmäiset tarhat yli 300 vuotta sitten pienestä Vai dei Masi -nimisestä laaksosta.
Costasera-rinteet sijaitsevat lähellä Garda-järveä, jossa ilta-aurinko on lämmin ja tuuli järveltä parantaa vielä rypäleiden kasvuolosuhteita. Masi Costasera Amarone Classico 2007 koostuu kolmesta alueen perinteisiin tummiin lajikkeisiin kuuluvista rypäleistä: Corvinasta (75 %), Rondinellasta (20 %) ja Molinarasta (5 %).
Rypäleet kuivatetaan optimaalisissa oloissa Masin ullakolla 3 - 4 kuukautta, jonka jälkeen ne murskataan varoen, rangat poistetaan ja 45 päivän käyminen isoissa tammitynnyreissä sekä terässäiliöissä voi alkaa. Tämän jälkeen viini siirretään 35 päiväksi 30 - 40 hehtolitran tynnyreihin alkoholikäymisen ajaksi. Pullokypsytys kestää 4 kuukautta.
Masi Costasera Amarone Classico 2007 on erinomaisen vuosikerran viini, joka on saanut 5 tähden merkinnän Masin oman laatuluokituksen mukaan. Näitä 5 tähden vuosikerran viinejä on syntynyt viimeisten 50 vuoden aikana vain 7 kpl.

Maistelukokemukset 


Viini oli lasissa kirkas, lähes läpinäkymätön, väriltään tumman kirsikanpunainen. Lasin reunoilla erottui ruskea vivahde. Viinin viskositeetti oli korkea (erittäin hitaat ”kyyneleet”).
Tuoksu oli voimakas, kehittynyt ja kerroksellinen. Aromeista erottui erityisesti paahteisuutta, savua ja pekonia.
Maku oli voimakas, runsaan hedelmäinen ja täyteläinen. Tanniinit olivat pehmeät ja viini oli kevyen hapokas. Vaikka viini oli kuiva, toteutui Amarone-viinille tyypillinen ”makeuden illuusio”: makea vivahde suussa, joka ei kuitenkaan muistuttanut uuden maailman viinien hillomaista makua. 
Kokonaisuutena viini oli monitahoinen, vivahteikas, vaikuttava ja nautinnollinen.

________________________________

Pisteet: 17/20p

Hinta - Alko

____________________________________


Viini ja ruoka

Amarone -viini sopii hyvin juustoille (esim. Roquefort-sinihomejuustolle ja Gruyère -tyyppisille juustoille) grillatuille ja paahdetuille liharuoille, riistalle sekä istuskeluviiniksi vaikkapa takkatulen ääressä.  

________________________________



Lue myös:

SUOSITUIMMAT

Punaviini Il Barone Rosso 2018 ja Tagliatellea metsäsieni-sinihomejuustokastikkeella

Lokakuun viileään päivään sopi hyvin italialainen kevyt punaviini Il Barone Rosso 2018 ja pastaruoka Tagliatellea metsäsieni-sinihomejuustokastikkeella (Resepti) Rosa Viini & Ruoka yhteistyö sai jatkoa tämän maukkaan yhdistelmän muodossa. Il Barone Rosso 2018 Il Barone Rosson tuottaja on viinitila, joka on pysynyt saman perheen omistuksessa jo kolmen sukupolven ajan. Tämä punaviini on yksi heidän suosituimmista tuotteistaan. Viini on 100% Sangiovese -rypäleestä valmistettu. Sangiovese on Italian viljellyin rypälelajike ja maan arvostus punaviinimaana on pitkälti Sangiovesen ansiota. Toscanasta kotoisin oleva rypäle viihtyy parhaiten lämpimässä ilmastossa ja vaatii melko pitkän kasvukauden. Parhaat viininsä se tuottaa kasvaessaan kalkkipitoisessa sorassa. Maistelukokemukset Lasissa viini oli kirkas, väriltään rubiinipunainen ja syvyydeltään kohtalaisen voimakas. Viskositeetti oli yllättävän korkea. Tuoksu oli nuorelle viinille tyypillinen ja voimakkaan

Makea valkoviini Unkarista - Tokaji

Vaihteluksi kuiville puna- ja valkoviineille halusimme pitkästä aikaa suun makeaksi.   Blogissa on aiemmin arvioitu useita ranskalaisia Sauternesin alueen makeita valkoviinejä.  Myös Unkarista löytyy maailmankuulu makea valkoviini, Tokaji , johon aikoinaan viininmaistelumme alkuvuosina ihastuimme, mutta joka sittemmin on jäänyt lähes unohduksiin.  Unohduksissa ollutta viiniä ei tietenkään löytynyt myöskään viinikaapistamme. Alkon valikoimissa Tokaji-viinejä on muutamia, joista maisteltavaksi hankimme vuosikerraltaan nuorimman  St Stephans Crown Tokaji 5 Puttonyos 2013. Jalohomeisen viinin synty Unkarin Tokajin alueella on pitkä historia viininviljelyssä. Sen ensimmäinen tarhaluokitus tehtiin jo vuonna 1641 ja Tokajia pidetään myös ensimmäisenä viinialueena, jossa opittiin käyttämään jalohomeisia rypäleitä viinin valmistuksessa.  Historiatietojen mukaan sodat repivät Tokajin aluetta yli 300 vuotta sitten, eikä väestöllä tuolloin ollut juurikaan aikaa paneutua viin

Punaviini Nugan Alfredo Passo Appassimento 2016 ja hunajaisia grillipihvejä

Vielä on kesää jäljellä ja suunnitelmissa oli grillata ulkona, mutta sateisesta säästä johtuen pihagrilli vaihtuikin parillapannuun. Possupihvien lisäksi pannulla tirisi puolikkaita puna- ja valkosipuleita sekä limeä. Rosa Ruoka&Viini -yhteistyön merkeissä meille tarjoutui mahdollisuus maistaa australialainen italiaisella appassimento - menetelmällä tehty punaviini, Nugan Alfredo Passo Appassimento 2016. Nugan Alfredo Passo Appassimento 2016 Nugan Alfredo Passo Appassimento on kunnianosoitus Nugan Estate -viinitilan perustajalle Alfredo Nuganille ja hänen intohimoiselle visiolleen laadukkaista ja upeista viineistä. Nykyään Nugan Estate -viinitilaa johtavat hänen lapsenlapsensa. Nugan Estate on tunnettu runsaista ja täyteläisistä punaviineistään. Tämä maistelemamme punaviini on peräisin premium -viinitarhasta, joka sijaitsee Riverinassa Australian Uudessa Etelä-Walesissa (New South Wales).  Australian New South Wales on tunnettu siitä, että viiniköynnös