Siirry pääsisältöön

Masi Costasera Amarone Classico 2007 - nautinnollista punaviiniä takkatulen ääressä

Vuoden 2019 ensimmäinen viinihetki. Paukkuva pakkanen inspiroi meitä maistamaan jotakin voimakasta ja aromikasta punaviiniä takkatulen loisteessa. Tuli mieleen italiainen Amarone – viini, jota emme ole arvioineet vielä tähän mennessä Viinihetken sivuilla. Viinikaapista löytyi noin 10 vuotta sitten lahjaksi saatu säilytyksessä pidetty Masi Costasera Amarone Classico 2007.



Amaronen erityinen valmistusmenetelmä - appassimento 


Amarone -viini tulee Pohjois-Italian Valpolicellan viinialueelta ja on yksi Italian arvostetuimmista viineistä. Se on vahva, muheva, hienostunut ja täynnä vivahteikkuutta oleva punaviini. Amaronen ainutlaatuisuuden taustalla on sen perinteinen ja hyvin huolellinen valmistusmenetelmä. 
Valmistusmenetelmän nimi on appassimento ja siinä rypäleet kuivataan ennen puristamista ja mehun käyttämistä viiniksi. Kuivaus kestää vähintään 3 kuukautta ja rypäleet menettävät sen aikana yli puolet nesteestään. Amarone-rypäleet näyttävätkin enemmän rusinoilta kuin viinivalmistukseen käytettäviltä rypäleiltä.

Kun puristettavien rypäleiden nestemäärä vähenee, muu sisältö tiivistyy ja siksi appassimento-menetelmällä tehdyssä viinissä on enemmän makua ja sokeria. Viinistä tulee täyteläinen ja suuren sokerimäärän vuoksi alkoholipitoisuus on korkea.

Masi Costasera Amarone Classico 2007


Masi Agricola on perheyritys, joka on toiminut Valpolicellan sydämessä Veronan ympäristössä jo 1700 -luvulta. Yhtiötä johtaa tänä päivänä Sandro Boscaini, jonka esi-isät ostivat ensimmäiset tarhat yli 300 vuotta sitten pienestä Vai dei Masi -nimisestä laaksosta.
Costasera-rinteet sijaitsevat lähellä Garda-järveä, jossa ilta-aurinko on lämmin ja tuuli järveltä parantaa vielä rypäleiden kasvuolosuhteita. Masi Costasera Amarone Classico 2007 koostuu kolmesta alueen perinteisiin tummiin lajikkeisiin kuuluvista rypäleistä: Corvinasta (75 %), Rondinellasta (20 %) ja Molinarasta (5 %).
Rypäleet kuivatetaan optimaalisissa oloissa Masin ullakolla 3 - 4 kuukautta, jonka jälkeen ne murskataan varoen, rangat poistetaan ja 45 päivän käyminen isoissa tammitynnyreissä sekä terässäiliöissä voi alkaa. Tämän jälkeen viini siirretään 35 päiväksi 30 - 40 hehtolitran tynnyreihin alkoholikäymisen ajaksi. Pullokypsytys kestää 4 kuukautta.
Masi Costasera Amarone Classico 2007 on erinomaisen vuosikerran viini, joka on saanut 5 tähden merkinnän Masin oman laatuluokituksen mukaan. Näitä 5 tähden vuosikerran viinejä on syntynyt viimeisten 50 vuoden aikana vain 7 kpl.

Maistelukokemukset 


Viini oli lasissa kirkas, lähes läpinäkymätön, väriltään tumman kirsikanpunainen. Lasin reunoilla erottui ruskea vivahde. Viinin viskositeetti oli korkea (erittäin hitaat ”kyyneleet”).
Tuoksu oli voimakas, kehittynyt ja kerroksellinen. Aromeista erottui erityisesti paahteisuutta, savua ja pekonia.
Maku oli voimakas, runsaan hedelmäinen ja täyteläinen. Tanniinit olivat pehmeät ja viini oli kevyen hapokas. Vaikka viini oli kuiva, toteutui Amarone-viinille tyypillinen ”makeuden illuusio”: makea vivahde suussa, joka ei kuitenkaan muistuttanut uuden maailman viinien hillomaista makua. 
Kokonaisuutena viini oli monitahoinen, vivahteikas, vaikuttava ja nautinnollinen.

________________________________

Pisteet: 17/20p

Hinta - Alko

____________________________________


Viini ja ruoka

Amarone -viini sopii hyvin juustoille (esim. Roquefort-sinihomejuustolle ja Gruyère -tyyppisille juustoille) grillatuille ja paahdetuille liharuoille, riistalle sekä istuskeluviiniksi vaikkapa takkatulen ääressä.  

________________________________



Lue myös:

SUOSITUIMMAT

Portugalilaista lihapataa ja täyteläistä punaviiniä - Rabo de Galo Reserva 2018

Rabo de Galo Reserva 2018 on hyvä ruokaviin i ja varsinkin talvisille lihapadoille sen voimakas maku sopii erittäin hyvin. Portugalilainen lihapata, Estufado Madresilva – naudanlihasta, porkkanoista, herkkusienistä, tomaateista, sipulista, valkosipulista ja hillosipuleista liedellä haudutettu portugalilainen lihapata keitettyjen perunoiden kera oli herkullinen. Lue lisää viinistä ja viinimaa Portugalista ...

Makea valkoviini Unkarista - Tokaji

Vaihteluksi kuiville puna- ja valkoviineille halusimme pitkästä aikaa suun makeaksi.   Blogissa on aiemmin arvioitu useita ranskalaisia Sauternesin alueen makeita valkoviinejä.  Myös Unkarista löytyy maailmankuulu makea valkoviini, Tokaji , johon aikoinaan viininmaistelumme alkuvuosina ihastuimme, mutta joka sittemmin on jäänyt lähes unohduksiin.  Unohduksissa ollutta viiniä ei tietenkään löytynyt myöskään viinikaapistamme. Alkon valikoimissa Tokaji-viinejä on muutamia, joista maisteltavaksi hankimme vuosikerraltaan nuorimman  St Stephans Crown Tokaji 5 Puttonyos 2013. Jalohomeisen viinin synty Unkarin Tokajin alueella on pitkä historia viininviljelyssä. Sen ensimmäinen tarhaluokitus tehtiin jo vuonna 1641 ja Tokajia pidetään myös ensimmäisenä viinialueena, jossa opittiin käyttämään jalohomeisia rypäleitä viinin valmistuksessa.  Historiatietojen mukaan sodat repivät Tokajin aluetta yli 300 vuotta sitten, eikä väestöllä tuolloin ollut juurikaan aikaa paneutua viin

Alkuviini Pietra 2016 – luonteikasta punaviiniä Susumaniello -rypäleestä

Hyvä makupari: Pietra Susumaniello 2016 ja italialainen lampaanmaitojuusto Pecorino Romano  (edessä) Vuoden rypäleteema jatkuu. Tällä kertaa vuorossa oli punainen rypäle Susumaniello Etelä-Italian itärannikolta Apuliasta (Pugliasta). Pietra Susumaniello 2016 - viiniharvinaisuuden saimme lahjaksi tyttäreltämme keväällä 2019.  Tämän viinin kanssa olisi voinut tarjota vahvaa liharuokaa, jopa riistaa. Viinille on kuitenkin suositeltu myös vahvoja, suolaisia juustoja. Tällainen on esimerkiksi Pecorino Romano , italialainen lampaanmaitojuusto , jota maistelimme viinin kanssa. Susumaniello -rypäle Susumaniello on yksi maailman harvinaisimmista viinirypälajikkeista. Rypäleen alkuperästä on monenlaisia teorioita. Todennäköisesti rypäle on tullut Italian Apuliaan Adrianmeren yli ehkä Kreikasta tai Kroatian Dalmatian rannikolta. Nykyisin sitä viljellään lähes yksinomaan Apulian Salenton ja Brindisin kaupunkia ympäröivillä alueilla. Susumaniello-rypäle on väriltää