lauantai 5. tammikuuta 2019

Amarone-viiniä takkatulen ääressä

Vuoden 2019 ensimmäinen viinihetki. Paukkuva pakkanen inspiroi meitä maistamaan jotakin voimakasta ja aromikasta punaviiniä takkatulen loisteessa. Tuli mieleen italiainen Amarone – viini, jota emme ole arvioineet vielä tähän mennessä Viinihetken sivuilla. Viinikaapista löytyi noin 10 vuotta sitten lahjaksi saatu säilytyksessä pidetty Masi Costasera Amarone Classico 2007.


Amaronen erityinen valmistusmenetelmä - appassimento 

Amarone -viini tulee Pohjois-Italian Valpolicellan viinialueelta ja on yksi Italian arvostetuimmista viineistä. Se on vahva, muheva, hienostunut ja täynnä vivahteikkuutta oleva punaviini. Amaronen ainutlaatuisuuden taustalla on sen perinteinen ja hyvin huolellinen valmistusmenetelmä. 
Valmistusmenetelmän nimi on appassimento ja siinä rypäleet kuivataan ennen puristamista ja mehun käyttämistä viiniksi. Kuivaus kestää vähintään 3 kuukautta ja rypäleet menettävät sen aikana yli puolet nesteestään. Amarone-rypäleet näyttävätkin enemmän rusinoilta kuin viinivalmistukseen käytettäviltä rypäleiltä.

Kun puristettavien rypäleiden nestemäärä vähenee, muu sisältö tiivistyy ja siksi appassimento-menetelmällä tehdyssä viinissä on enemmän makua ja sokeria. Viinistä tulee täyteläinen ja suuren sokerimäärän vuoksi alkoholipitoisuus on korkea.

Masi Costasera Amarone Classico 2007

Masi Agricola on perheyritys, joka on toiminut Valpolicellan sydämessä Veronan ympäristössä jo 1700 -luvulta. Yhtiötä johtaa tänä päivänä Sandro Boscaini, jonka esi-isät ostivat ensimmäiset tarhat yli 300 vuotta sitten pienestä Vai dei Masi -nimisestä laaksosta.
Costasera-rinteet sijaitsevat lähellä Garda-järveä, jossa ilta-aurinko on lämmin ja tuuli järveltä parantaa vielä rypäleiden kasvuolosuhteita. Masi Costasera Amarone Classico 2007 koostuu kolmesta alueen perinteisiin tummiin lajikkeisiin kuuluvista rypäleistä: Corvinasta (75 %), Rondinellasta (20 %) ja Molinarasta (5 %).
Rypäleet kuivatetaan optimaalisissa oloissa Masin ullakolla 3 - 4 kuukautta, jonka jälkeen ne murskataan varoen, rangat poistetaan ja 45 päivän käyminen isoissa tammitynnyreissä sekä terässäiliöissä voi alkaa. Tämän jälkeen viini siirretään 35 päiväksi 30 - 40 hehtolitran tynnyreihin alkoholikäymisen ajaksi. Pullokypsytys kestää 4 kuukautta.
Masi Costasera Amarone Classico 2007 on erinomaisen vuosikerran viini, joka on saanut 5 tähden merkinnän Masin oman laatuluokituksen mukaan. Näitä 5 tähden vuosikerran viinejä on syntynyt viimeisten 50 vuoden aikana vain 7 kpl.

Maistelukokemukset ja -havainnot

Viini oli lasissa kirkas, lähes läpinäkymätön, väriltään tumman kirsikanpunainen. Lasin reunoilla erottui ruskea vivahde. Viinin viskositeetti oli korkea (erittäin hitaat ”kyyneleet”).
Tuoksu oli voimakas, kehittynyt ja kerroksellinen. Aromeista erottui erityisesti paahteisuutta, savua ja pekonia.
Maku oli voimakas, runsaan hedelmäinen ja täyteläinen. Tanniinit olivat pehmeät ja viini oli kevyen hapokas. Vaikka viini oli kuiva, toteutui Amarone-viinille tyypillinen ”makeuden illuusio”: makea vivahde suussa, joka ei kuitenkaan muistuttanut uuden maailman viinien hillomaista makua. 
Kokonaisuutena viini oli monitahoinen, vivahteikas, vaikuttava ja nautinnollinen.Viinin vahvaa ja persoonallista luonnetta kuvaa seuraava ikivihreä 

My Way


Pisteet: 17/20p. Hopea

____________________________________

Viini ja ruoka


Amarone -viini sopii hyvin juustoille (esim. Roquefort-sinihomejuustolle ja Gruyère -tyyppisille juustoille) grillatuille ja paahdetuille liharuoille, riistalle sekä istuskeluviiniksi vaikkapa takkatulen ääressä.  

________________________________


Lisätietoa:


Lue myös: