Myös Unkarista löytyy maailmankuulu makea valkoviini, Tokaji, johon aikoinaan viininmaistelumme alkuvuosina ihastuimme, mutta joka sittemmin on jäänyt lähes unohduksiin.
Unohduksissa ollutta viiniä ei tietenkään löytynyt myöskään viinikaapistamme. Alkon valikoimissa Tokaji-viinejä on muutamia, joista maisteltavaksi
hankimme vuosikerraltaan nuorimman St
Stephans Crown Tokaji 5 Puttonyos 2013.
Jalohomeisen viinin synty
Unkarin Tokajin alueella on pitkä historia viininviljelyssä.
Sen ensimmäinen tarhaluokitus tehtiin jo vuonna 1641 ja Tokajia pidetään myös
ensimmäisenä viinialueena, jossa opittiin käyttämään jalohomeisia rypäleitä
viinin valmistuksessa.
Historiatietojen mukaan sodat repivät Tokajin aluetta yli 300 vuotta sitten, eikä väestöllä tuolloin ollut juurikaan aikaa paneutua viininviljelyyn. Niinpä Botrythis cinera -nimistä jalohometta ehti kehittyä valtaosaan rypäleistä ennen kuin viininkorjuuseen ehdittiin. Maanomistajien ensireaktio oli syvä pettymys, koska sadon luultiin olevan pilalla.
Historiatietojen mukaan sodat repivät Tokajin aluetta yli 300 vuotta sitten, eikä väestöllä tuolloin ollut juurikaan aikaa paneutua viininviljelyyn. Niinpä Botrythis cinera -nimistä jalohometta ehti kehittyä valtaosaan rypäleistä ennen kuin viininkorjuuseen ehdittiin. Maanomistajien ensireaktio oli syvä pettymys, koska sadon luultiin olevan pilalla.
Joukosta löytyi kuitenkin uskalikko, paikallisen luostarin
apotti Máté Szepsi-Laczkó, joka ei pelästynyt rypäleiden ulkonäköä, vaan keräsi
ne talteen ja valmisti viiniksi. Viini sai nimekseen Szamorodni (= niin kuin on
kasvanut). Seuraavina vuosina apotti muutti vielä hieman menetelmiään. Hän
erotti homeen peittämät rypäleet muista ja sai näin kunnian olla makeiden
Tokaji-viinien keksijä ja isä.
St Stephans Crown Tokaji 5 Puttonyos 2013
Viinin tuottaja on unkarilainen Törleyn viinitalo, joka
vietti 130-vuotisjuhliaan 2012. Törley on Unkarin suurin kuohuviinien
valmistaja ja St Stephans Crown on Törleyn omistama brändi.
St Stephans Crown Tokaji 5 Puttonyos 2013 -viinin päärypäle
on Furmint ja muina rypäleinä ovat Hárslevelü ja Muskótaly. Furmint on Tokajin
alueen päärypäle. Se kukkii aikaisin keväällä, mutta sen kypsyminen hidastuu
syksyä kohti, jolloin suhteellisen ohuet kuoret jalohomehtuvat helposti.
Sopivina vuosina niistä voidaan valmistaa Tokaji Aszu -viinejä. Furmint tuo
viiniin vahvan alkoholipitoisuuden (jopa 14 %).
Hárslevelü -rypäle on toinen Tokaji-alueen päärypäleistä. Se
on tyyliltään vähempihappoinen ja sokeripitoisuus on alhaisempi. Paksut kuoret
suojelevat isoja rypäleitä, eikä jalohomeen syntyminen tapahdu kovin helposti.
Rypäle on ominaisuuksiltaan voimakkaasi tuoksuva ja mausteinen. Se antaa
viinille myös pehmeyttä.
Muskótaly -rypäle tunnetaan muualla maailmassa myös Muscat
Ottonel -nimellä. Sitä käytetään täydentämään Tokaji-viineissä kahden
aikaisemman rypäleen tuottamaa kokonaisuutta. Tästä rypälelajikkeesta saadaan
viineihin lisää raikkautta, mausteisuutta, mehevyyttä ja hedelmäisyyttä.
Maistelukokemukset ja havainnot
Lasissa viini oli kirkasta ja väriltään syvän kullankeltaista.
Aluksi viinin viskositeetti vaikutti melko alhaiselta, mutta viinin lämmetessä viskositeetti kohosi.
Tuoksu oli puhdas, Tokajille tyypillisesti jalohomeinen,
kohtalaisen voimakas ja vivahteikas. Aromeista erottui mm. aprikoosia, mangoa,
kukkaisuutta ja erityisesti lopputuoksussa hajuvettä.
Maku oli runsaan hedelmäinen, makea (sokeria 130g/l), täyteläinen
ja melko hapokas. Makuvivahteina erottui erityisesti ananasta, aprikoosia ja
trooppisia hedelmiä. Jälkimaku ei ollut kovin pitkä.
Kokonaisuutena viini oli miellyttävä, sopusointuinen, pehmeän
samettinen ja nautinnollinen. Viinin seuralaisena tarjolla oli kolmea erilaista
juustoa: Roquefort -sinihomejuustoa, Parmesaania ja Kainuun juustoleipää.
Parhaimman makunautinnon viinin kanssa tuotti yllättäen Parmesan.
Myös sinihomejuusto toimi hyvin viinin kanssa. Sellaisenaan
suoraan pakkauksesta tarjolle aseteltu Kainuun leipäjuusto jäi mielestämme
altavastaajaksi Tokajin vahvalle makealle maulle. Ehkä leipäjuuston
kypsentäminen uunissa ja tarjoaminen esimerkiksi lakkahillon kera oli
parantanut makunautintoa.
Pisteet: 15,5,/20
Hinta - Alko
G. Dinicu: Leivo (Ciocarlia) - Stefan Stanciu, Panflute
_________________________________
Lue myös:
Maistelumenu (Tokaji ja juustolautanen osana maistelumenua)
_________________________________
Haluatko tietää lisää viineistä?