Siirry pääsisältöön

Valkoviini 2u Duas Uvas Branco White 2018 ja kanajauhelihapihvit vihreillä pavuilla


Viinihetki
Valkoviini 2u Duas Uvas Branco White 2018

Viinihetki
Kanajauhelihapihvit vihreillä pavuilla (Rosa Viini & Ruoka)
Kesäpäivän kevyehkö illallinen syntyi helposti ja nopeasti kanajauhelihasta ja vihreistä kasviksista (ks. resepti). Valittu resepti olikin mielenkiintoinen - emme ole koskaan aikaisemmin tehneet mitään kanajauhelihasta. Raaka-aine oli siis täysin uusi tuttavuus...
Ruoan kanssa maisteltavana ollut valkoviini 2u Duas Uvas Branco White 2018 tulee Portugalista Lissabonin alueelta. Viinin rypäleet Arinto ja Fernão Pires olivat  myös uusia tuttavuuksia meille.

Valkoviini 2u Duas Uvas Branco White 2018 


Lissabonin viinialue on tunnettu aiemmin nimellä Estremadura. Alue ulottuu Lissabonin laitamilta noin 150 km pohjoiseen pitkin Atlantin rannikkoa. Nimenmuutos on tehty vuonna 2009 ja uusi nimi on Vinho Regional Lisboa. Se on pinta-altaan Portugalin 4. suurin viinialue ja tuotantovolyymiltaan 3. suurin.
Tähän viiniin on käytetty kahta alkuperältään portugalilaista rypälettä Arintoa ja Fernão Piresta. Arinto on klassinen portugalilainen rypäle ja yksi maan parhaista valkoisista rypäleistä. Sitä kutsutaan myös Pedernãksi. Rypäleen selkeästi havaittava ominaisuus on runsas hapokkuus. Sen ansiosta se sopii hyvin sekoitettavaksi vähemmän hapokkaiden rypäleiden kanssa. 
Fernão Pires on vihreä rypälelaji, jota viljellään koko maassa ja erityisen paljon Lissabonin alueella. Se on yksi Portugalin vanhimmista ja yleisimmistä lajikkeista. Rypäleet ovat keskikokoiset, kullanruskehtavat ja sato on melko runsas. Se kypsyy varhain ja siitä tehdyissä viineissä on usein korkea alkoholipitoisuus ja vähän happoisuutta. Portugalin pohjoisosissa rypäleestä käytetään yleisimmin nimeä Maria Gomes.
2u Duas Uvas Branco White 2018 kuuluu Portugalin laatuluokituksessa Vinho Regional -luokkaan, joka vastaa Ranskan Vin de Pays-luokitusta. Portugali on jaettu kahdeksaan Vinho Regional -alueeseen, joiden viinit käyvät läpi tietyt laatu- ja alkuperäistarkastukset.

Maistelukokemukset


Lasissa viini oli ulkonäöltään kirkas, hennon vaalean oljenkeltainen ja viskositeetiltaan ohuehko. Tuoksu oli nuoreksi viiniksi yllättävän voimakas. Ensinuuhkaisulla aromeista löytyi mineraalisuutta ja herukkaa. Myöhemmin tuoksussa oli havaittavissa ohikiitävää hentoa kukkaistuoksua (ehkä Fernão Pires-rypäleelle tyypillinen pehmeä mimosan vivahde?)
Maku oli kuiva (sokeria 6g/l) runsaan hedelmäinen ja hapokkuus oli kohtalaisen korkea (5,9g/l). Aromeista erottuivat erityisesti tuoksua seuraten mineraalisuus ja hunaja sekä hento herukkaisuus, joka toi etäisesti mieleen Ranskan Loiren laakson Sauvignon Blanc -viinit. 
Kokonaisuutena viini oli kevyt, tasapainoinen, tuoksultaan vivahteikas ja maultaan raikkaan hapokas.

Pisteet: 13/20p

Hinta – Alko

Lisätietoa: Viinitalo Quinta Do Conde


_______________________________________
Viinihetki

Viini ja ruoka


Kananjauheliha osoittautui kokeilemisen arvoiseksi ja sopivan kevyeksi raaka-aineeksi helteiseen kesäpäivään. Resepti oli helppo ja nopea toteuttaa. Raaka-aineetkin olivat edullisia ja löytyivät lähikaupasta. 
Kananliha on vähärasvaista, se on vaaleaa ja mietoa maultaan. Tämän vuoksi siihen on mahdollista yhdistää hyvin sekä puna- että valkoviinejä. Tämän valkoviinin ominaisuudet tukivat hyvin tätä kevyttä ja vihannespitoista ateriakokonaisuutta. Viiniä voi lisäksi suositella esimerkiksi kesäiseen noutopöytään sekä salaattien kanssa.

Arkiruokaa viinin kanssa?

Ruoka itsessään sopi hyvin arkiruoaksi, mutta lasillinen viiniä teki myös tästä arkiateriasta nautittavamman. Siitä tulikin mieleemme havainto, että viini ei vielä täysin kuulu suomalaiseen arkiruokaperinteeseen. Pitäisikö sen kuulua?
Viinin kanssa ateria tulee automaattisesti nautittua hitaammin ja samalla tulee kiinnitettyä huomiota enemmän ruoan eri makuvivahteisiin. Voisiko ajatella, että esimerkiksi keskellä viikkoa nautittu ateria viinilasillisen kera toisi arkeen yhden kiireettömän hetken lisää?😊
______________________________________

Yhteistyössä:

*
Rosa Viini&Ruoka
______________________________________

Lue myös:

______________________________________

SUOSITUIMMAT

Punaviini Il Barone Rosso 2018 ja Tagliatellea metsäsieni-sinihomejuustokastikkeella

Lokakuun viileään päivään sopi hyvin italialainen kevyt punaviini Il Barone Rosso 2018 ja pastaruoka Tagliatellea metsäsieni-sinihomejuustokastikkeella (Resepti) Rosa Viini & Ruoka yhteistyö sai jatkoa tämän maukkaan yhdistelmän muodossa. Il Barone Rosso 2018 Il Barone Rosson tuottaja on viinitila, joka on pysynyt saman perheen omistuksessa jo kolmen sukupolven ajan. Tämä punaviini on yksi heidän suosituimmista tuotteistaan. Viini on 100% Sangiovese -rypäleestä valmistettu. Sangiovese on Italian viljellyin rypälelajike ja maan arvostus punaviinimaana on pitkälti Sangiovesen ansiota. Toscanasta kotoisin oleva rypäle viihtyy parhaiten lämpimässä ilmastossa ja vaatii melko pitkän kasvukauden. Parhaat viininsä se tuottaa kasvaessaan kalkkipitoisessa sorassa. Maistelukokemukset Lasissa viini oli kirkas, väriltään rubiinipunainen ja syvyydeltään kohtalaisen voimakas. Viskositeetti oli yllättävän korkea. Tuoksu oli nuorelle viinille tyypillinen ja voimakkaan

Piqueras Gold Label 2016 – ryhdikästä punaviiniä kreikkalaiselle perinneruoalle

  Pitkästä, pitkästä aikaa teimme kreikkalaista kansallisruokaa, Stifadoa . Tätä herkkua olemme aikoinaan syöneet Kreikan matkoilla ja siihen ihastuneena olemme sittemmin valmistaneet sitä myös kotikeittiössä. Tällä kertaa tämän herkullisen lihapadan tekemiseen innoitti vuolukivestä valmistettu Uunikko -pata, joka sopii erinomaisesti kaikkiin pitkää haudutusta vaativiin pataruokiin. Samalla kokeilimme uutta Stifado-ohjetta Rosa Viini & Ruokakerhon reseptivalikoimasta. Viiniksi tälle reseptille valitsimme espanjalaisen luomupunaviinin, Piqueras Gold Label 2016 (näytepullo, Rosa Viini & Ruoka) Piqueras Gold Label 2016 Piqueras Gold Label 2016 tulee Espanjan Almansasta. Viini on kolmen rypäleen sekoitus: Monastrell 70%, Garnacha Tintorera 20% ja Syrah 10%. Viinitarha sijaitsee 800-900 metrin korkeudessa ja on luonnonmukaisesti viljelty. Maaperä on hiekkaista ja kalkkikivipitoista.  Piqueras Gold Label 2016 on saanut tänä vuonna useita kansainvälisiä pal

Punaviini Nugan Alfredo Passo Appassimento 2016 ja hunajaisia grillipihvejä

Vielä on kesää jäljellä ja suunnitelmissa oli grillata ulkona, mutta sateisesta säästä johtuen pihagrilli vaihtuikin parillapannuun. Possupihvien lisäksi pannulla tirisi puolikkaita puna- ja valkosipuleita sekä limeä. Rosa Ruoka&Viini -yhteistyön merkeissä meille tarjoutui mahdollisuus maistaa australialainen italiaisella appassimento - menetelmällä tehty punaviini, Nugan Alfredo Passo Appassimento 2016. Nugan Alfredo Passo Appassimento 2016 Nugan Alfredo Passo Appassimento on kunnianosoitus Nugan Estate -viinitilan perustajalle Alfredo Nuganille ja hänen intohimoiselle visiolleen laadukkaista ja upeista viineistä. Nykyään Nugan Estate -viinitilaa johtavat hänen lapsenlapsensa. Nugan Estate on tunnettu runsaista ja täyteläisistä punaviineistään. Tämä maistelemamme punaviini on peräisin premium -viinitarhasta, joka sijaitsee Riverinassa Australian Uudessa Etelä-Walesissa (New South Wales).  Australian New South Wales on tunnettu siitä, että viiniköynnös