Siirry pääsisältöön

Valkoviini 2u Duas Uvas Branco White 2018 ja kanajauhelihapihvit vihreillä pavuilla


Viinihetki
Valkoviini 2u Duas Uvas Branco White 2018

Viinihetki
Kanajauhelihapihvit vihreillä pavuilla (Rosa Viini & Ruoka)
Kesäpäivän kevyehkö illallinen syntyi helposti ja nopeasti kanajauhelihasta ja vihreistä kasviksista (ks. resepti). Valittu resepti olikin mielenkiintoinen - emme ole koskaan aikaisemmin tehneet mitään kanajauhelihasta. Raaka-aine oli siis täysin uusi tuttavuus...
Ruoan kanssa maisteltavana ollut valkoviini 2u Duas Uvas Branco White 2018 tulee Portugalista Lissabonin alueelta. Viinin rypäleet Arinto ja Fernão Pires olivat  myös uusia tuttavuuksia meille.

Valkoviini 2u Duas Uvas Branco White 2018 


Lissabonin viinialue on tunnettu aiemmin nimellä Estremadura. Alue ulottuu Lissabonin laitamilta noin 150 km pohjoiseen pitkin Atlantin rannikkoa. Nimenmuutos on tehty vuonna 2009 ja uusi nimi on Vinho Regional Lisboa. Se on pinta-altaan Portugalin 4. suurin viinialue ja tuotantovolyymiltaan 3. suurin.
Tähän viiniin on käytetty kahta alkuperältään portugalilaista rypälettä Arintoa ja Fernão Piresta. Arinto on klassinen portugalilainen rypäle ja yksi maan parhaista valkoisista rypäleistä. Sitä kutsutaan myös Pedernãksi. Rypäleen selkeästi havaittava ominaisuus on runsas hapokkuus. Sen ansiosta se sopii hyvin sekoitettavaksi vähemmän hapokkaiden rypäleiden kanssa. 
Fernão Pires on vihreä rypälelaji, jota viljellään koko maassa ja erityisen paljon Lissabonin alueella. Se on yksi Portugalin vanhimmista ja yleisimmistä lajikkeista. Rypäleet ovat keskikokoiset, kullanruskehtavat ja sato on melko runsas. Se kypsyy varhain ja siitä tehdyissä viineissä on usein korkea alkoholipitoisuus ja vähän happoisuutta. Portugalin pohjoisosissa rypäleestä käytetään yleisimmin nimeä Maria Gomes.
2u Duas Uvas Branco White 2018 kuuluu Portugalin laatuluokituksessa Vinho Regional -luokkaan, joka vastaa Ranskan Vin de Pays-luokitusta. Portugali on jaettu kahdeksaan Vinho Regional -alueeseen, joiden viinit käyvät läpi tietyt laatu- ja alkuperäistarkastukset.

Maistelukokemukset


Lasissa viini oli ulkonäöltään kirkas, hennon vaalean oljenkeltainen ja viskositeetiltaan ohuehko. Tuoksu oli nuoreksi viiniksi yllättävän voimakas. Ensinuuhkaisulla aromeista löytyi mineraalisuutta ja herukkaa. Myöhemmin tuoksussa oli havaittavissa ohikiitävää hentoa kukkaistuoksua (ehkä Fernão Pires-rypäleelle tyypillinen pehmeä mimosan vivahde?)
Maku oli kuiva (sokeria 6g/l) runsaan hedelmäinen ja hapokkuus oli kohtalaisen korkea (5,9g/l). Aromeista erottuivat erityisesti tuoksua seuraten mineraalisuus ja hunaja sekä hento herukkaisuus, joka toi etäisesti mieleen Ranskan Loiren laakson Sauvignon Blanc -viinit. 
Kokonaisuutena viini oli kevyt, tasapainoinen, tuoksultaan vivahteikas ja maultaan raikkaan hapokas.

Pisteet: 13/20p

Hinta – Alko

Lisätietoa: Viinitalo Quinta Do Conde


_______________________________________
Viinihetki

Viini ja ruoka


Kananjauheliha osoittautui kokeilemisen arvoiseksi ja sopivan kevyeksi raaka-aineeksi helteiseen kesäpäivään. Resepti oli helppo ja nopea toteuttaa. Raaka-aineetkin olivat edullisia ja löytyivät lähikaupasta. 
Kananliha on vähärasvaista, se on vaaleaa ja mietoa maultaan. Tämän vuoksi siihen on mahdollista yhdistää hyvin sekä puna- että valkoviinejä. Tämän valkoviinin ominaisuudet tukivat hyvin tätä kevyttä ja vihannespitoista ateriakokonaisuutta. Viiniä voi lisäksi suositella esimerkiksi kesäiseen noutopöytään sekä salaattien kanssa.

Arkiruokaa viinin kanssa?

Ruoka itsessään sopi hyvin arkiruoaksi, mutta lasillinen viiniä teki myös tästä arkiateriasta nautittavamman. Siitä tulikin mieleemme havainto, että viini ei vielä täysin kuulu suomalaiseen arkiruokaperinteeseen. Pitäisikö sen kuulua?
Viinin kanssa ateria tulee automaattisesti nautittua hitaammin ja samalla tulee kiinnitettyä huomiota enemmän ruoan eri makuvivahteisiin. Voisiko ajatella, että esimerkiksi keskellä viikkoa nautittu ateria viinilasillisen kera toisi arkeen yhden kiireettömän hetken lisää?😊
______________________________________

Yhteistyössä:

*
Rosa Viini&Ruoka
______________________________________

Lue myös:

______________________________________

SUOSITUIMMAT

Punaviini Château Monbrison 1994 – arvokkaasti ikääntynyt ranskalainen

Viime aikoina olemme maistelleet peräkkäin useita nuoria viinejä. Vastapainoksi otimme maisteltavaksi viinikaapissamme säilytyksessä olleen tänä vuonna tasavuosia täyttävän punaviinin Ranskan Bordeaux’n alueelta, Château Monbrison 1994. Tämä viini sai meidät uppoutumaan muistoihin.  Kun tämän kyseisen viinin rypäleet kasvoivat ja kypsyivät Margaux’n kylässä Ranskassa, perheemme asui Suomen tunnetuimmassa ympyräkaupungissa ja olimme viettämässä kesää meren rannalla. Meille entisille Järvi-Suomen asukeille meri elementtinä teki suuren vaikutuksen. Juhannus meren rannalla oli ikimuistoinen. Tuon kesän jälkeen asuinpaikkakuntamme onkin jo vaihtunut useamman kerran. On juhlallinen hetki avata iäkäs viinipullo ja juoda omaa sekä viinin historiaa. 😊  Viinin ikääntymisen salaisuus ”Jos viini olisi auto, tanniineista rakentuisi runko. Alkoholi toimisi moottorina ja sokeri pehmentäisi kyytiä pyöreillä renkailla. Hapokkuus on viinin akku, joka herättää kokonaisuuden henkiin.”

Harvinaisia rypälelajikkeita

Innostavinta viiniharrastuksessa on maistella viinejä erilaisista rypäleistä , oppia rypäleiden ominaisuuksia ja oppia tunnistamaan niitä. Rypäleet ovat kiinnostavia myös siksi, että rypälelajikkeita on runsaasti - niissä riittää opiskeltavaa. Parhaiten tietyn rypäleen ominaisuuksia voi havainnoida maistelemalla viiniä, joka on valmistettu ainoastaan yhdestä rypäleestä. Jos rypälelajikkeet eivät ole ennestään tuttuja, on tutustuminen helpointa aloittaa yleisimmistä lajikkeista kuten esimerkiksi Chardonnay ja Cabernet Sauvignon. Tälle sivulle on koottu linkkejä Viinihetken blogiteksteihin, joissa on esitelty hiukan tuntemattomampi rypäle ja siitä 100%:sti tehty viini . Joitakin esiteltyjä rypäleitä voi esiintyä   sekoiteviineissä (esim. Pinot Meunier), mutta tavoitteena on ollut löytää viinejä, jotka on valmistettu ainoastaan yhdestä rypäleestä. AGLIANICO - punaviini CARIGNAN - punaviini CARRICANTE - valkoviini DORNFELDER - punaviini NERELLO MASCALESE - punaviin

Makea valkoviini Unkarista - Tokaji

Vaihteluksi kuiville puna- ja valkoviineille halusimme pitkästä aikaa suun makeaksi.   Blogissa on aiemmin arvioitu useita ranskalaisia Sauternesin alueen makeita valkoviinejä.  Myös Unkarista löytyy maailmankuulu makea valkoviini, Tokaji , johon aikoinaan viininmaistelumme alkuvuosina ihastuimme, mutta joka sittemmin on jäänyt lähes unohduksiin.  Unohduksissa ollutta viiniä ei tietenkään löytynyt myöskään viinikaapistamme. Alkon valikoimissa Tokaji-viinejä on muutamia, joista maisteltavaksi hankimme vuosikerraltaan nuorimman  St Stephans Crown Tokaji 5 Puttonyos 2013. Jalohomeisen viinin synty Unkarin Tokajin alueella on pitkä historia viininviljelyssä. Sen ensimmäinen tarhaluokitus tehtiin jo vuonna 1641 ja Tokajia pidetään myös ensimmäisenä viinialueena, jossa opittiin käyttämään jalohomeisia rypäleitä viinin valmistuksessa.  Historiatietojen mukaan sodat repivät Tokajin aluetta yli 300 vuotta sitten, eikä väestöllä tuolloin ollut juurikaan aikaa paneutua viin