Valkoviini 2u Duas Uvas Branco White 2018 |
Kanajauhelihapihvit vihreillä pavuilla (Rosa Viini & Ruoka) |
Kesäpäivän kevyehkö illallinen syntyi helposti ja nopeasti
kanajauhelihasta ja vihreistä kasviksista (ks. resepti). Valittu resepti olikin mielenkiintoinen
- emme ole koskaan aikaisemmin tehneet mitään kanajauhelihasta. Raaka-aine oli siis täysin uusi
tuttavuus...
Ruoan kanssa maisteltavana ollut valkoviini 2u Duas Uvas
Branco White 2018 tulee Portugalista Lissabonin alueelta. Viinin rypäleet
Arinto ja Fernão Pires olivat myös uusia tuttavuuksia meille.
Valkoviini 2u Duas Uvas Branco White 2018
Lissabonin viinialue on tunnettu aiemmin nimellä Estremadura.
Alue ulottuu Lissabonin laitamilta noin 150 km pohjoiseen pitkin Atlantin
rannikkoa. Nimenmuutos on tehty vuonna 2009 ja uusi nimi on Vinho Regional
Lisboa. Se on pinta-altaan Portugalin 4. suurin viinialue ja
tuotantovolyymiltaan 3. suurin.
Tähän viiniin on käytetty kahta alkuperältään
portugalilaista rypälettä Arintoa ja Fernão Piresta. Arinto on klassinen
portugalilainen rypäle ja yksi maan parhaista valkoisista rypäleistä. Sitä
kutsutaan myös Pedernãksi. Rypäleen selkeästi havaittava ominaisuus on runsas hapokkuus.
Sen ansiosta se sopii hyvin sekoitettavaksi vähemmän hapokkaiden rypäleiden
kanssa.
Fernão Pires on vihreä rypälelaji, jota viljellään koko
maassa ja erityisen paljon Lissabonin alueella. Se on yksi Portugalin
vanhimmista ja yleisimmistä lajikkeista. Rypäleet ovat keskikokoiset,
kullanruskehtavat ja sato on melko runsas. Se kypsyy varhain ja siitä tehdyissä
viineissä on usein korkea alkoholipitoisuus ja vähän happoisuutta. Portugalin
pohjoisosissa rypäleestä käytetään yleisimmin nimeä Maria Gomes.
2u Duas Uvas Branco White 2018 kuuluu Portugalin
laatuluokituksessa Vinho Regional -luokkaan, joka vastaa Ranskan Vin de
Pays-luokitusta. Portugali on jaettu kahdeksaan Vinho Regional -alueeseen,
joiden viinit käyvät läpi tietyt laatu- ja alkuperäistarkastukset.
Maistelukokemukset
Lasissa viini oli ulkonäöltään kirkas, hennon vaalean
oljenkeltainen ja viskositeetiltaan ohuehko. Tuoksu oli nuoreksi viiniksi
yllättävän voimakas. Ensinuuhkaisulla aromeista löytyi mineraalisuutta ja
herukkaa. Myöhemmin tuoksussa oli havaittavissa ohikiitävää hentoa kukkaistuoksua (ehkä Fernão Pires-rypäleelle tyypillinen pehmeä mimosan vivahde?)
Maku oli kuiva (sokeria 6g/l) runsaan hedelmäinen ja
hapokkuus oli kohtalaisen korkea (5,9g/l). Aromeista erottuivat erityisesti
tuoksua seuraten mineraalisuus ja hunaja sekä hento herukkaisuus, joka toi etäisesti
mieleen Ranskan Loiren laakson Sauvignon Blanc -viinit.
Kokonaisuutena viini oli kevyt, tasapainoinen, tuoksultaan
vivahteikas ja maultaan raikkaan hapokas.
Pisteet: 13/20p
Hinta – Alko
Lisätietoa: Viinitalo Quinta Do Conde
_______________________________________
Viini ja ruoka
Kananjauheliha osoittautui kokeilemisen arvoiseksi ja
sopivan kevyeksi raaka-aineeksi helteiseen kesäpäivään. Resepti oli helppo ja
nopea toteuttaa. Raaka-aineetkin olivat edullisia ja löytyivät lähikaupasta.
Kananliha on vähärasvaista, se on vaaleaa ja mietoa
maultaan. Tämän vuoksi siihen on mahdollista yhdistää hyvin sekä puna- että
valkoviinejä. Tämän valkoviinin ominaisuudet tukivat hyvin tätä kevyttä ja
vihannespitoista ateriakokonaisuutta. Viiniä voi lisäksi suositella esimerkiksi kesäiseen noutopöytään sekä salaattien kanssa.
Arkiruokaa viinin kanssa?
Ruoka itsessään sopi hyvin arkiruoaksi, mutta lasillinen
viiniä teki myös tästä arkiateriasta nautittavamman. Siitä tulikin mieleemme
havainto, että viini ei vielä täysin kuulu suomalaiseen arkiruokaperinteeseen.
Pitäisikö sen kuulua?
Viinin kanssa ateria tulee automaattisesti nautittua hitaammin
ja samalla tulee kiinnitettyä huomiota enemmän ruoan eri makuvivahteisiin. Voisiko ajatella, että esimerkiksi keskellä viikkoa nautittu ateria viinilasillisen kera toisi arkeen yhden kiireettömän hetken lisää?😊
______________________________________
Yhteistyössä:
Rosa Viini&Ruoka
Lue myös:
______________________________________