Siirry pääsisältöön

Valkoviini 2u Duas Uvas Branco White 2018 ja kanajauhelihapihvit vihreillä pavuilla


Viinihetki
Valkoviini 2u Duas Uvas Branco White 2018

Viinihetki
Kanajauhelihapihvit vihreillä pavuilla (Rosa Viini & Ruoka)
Kesäpäivän kevyehkö illallinen syntyi helposti ja nopeasti kanajauhelihasta ja vihreistä kasviksista (ks. resepti). Valittu resepti olikin mielenkiintoinen - emme ole koskaan aikaisemmin tehneet mitään kanajauhelihasta. Raaka-aine oli siis täysin uusi tuttavuus...
Ruoan kanssa maisteltavana ollut valkoviini 2u Duas Uvas Branco White 2018 tulee Portugalista Lissabonin alueelta. Viinin rypäleet Arinto ja Fernão Pires olivat  myös uusia tuttavuuksia meille.

Valkoviini 2u Duas Uvas Branco White 2018 


Lissabonin viinialue on tunnettu aiemmin nimellä Estremadura. Alue ulottuu Lissabonin laitamilta noin 150 km pohjoiseen pitkin Atlantin rannikkoa. Nimenmuutos on tehty vuonna 2009 ja uusi nimi on Vinho Regional Lisboa. Se on pinta-altaan Portugalin 4. suurin viinialue ja tuotantovolyymiltaan 3. suurin.
Tähän viiniin on käytetty kahta alkuperältään portugalilaista rypälettä Arintoa ja Fernão Piresta. Arinto on klassinen portugalilainen rypäle ja yksi maan parhaista valkoisista rypäleistä. Sitä kutsutaan myös Pedernãksi. Rypäleen selkeästi havaittava ominaisuus on runsas hapokkuus. Sen ansiosta se sopii hyvin sekoitettavaksi vähemmän hapokkaiden rypäleiden kanssa. 
Fernão Pires on vihreä rypälelaji, jota viljellään koko maassa ja erityisen paljon Lissabonin alueella. Se on yksi Portugalin vanhimmista ja yleisimmistä lajikkeista. Rypäleet ovat keskikokoiset, kullanruskehtavat ja sato on melko runsas. Se kypsyy varhain ja siitä tehdyissä viineissä on usein korkea alkoholipitoisuus ja vähän happoisuutta. Portugalin pohjoisosissa rypäleestä käytetään yleisimmin nimeä Maria Gomes.
2u Duas Uvas Branco White 2018 kuuluu Portugalin laatuluokituksessa Vinho Regional -luokkaan, joka vastaa Ranskan Vin de Pays-luokitusta. Portugali on jaettu kahdeksaan Vinho Regional -alueeseen, joiden viinit käyvät läpi tietyt laatu- ja alkuperäistarkastukset.

Maistelukokemukset


Lasissa viini oli ulkonäöltään kirkas, hennon vaalean oljenkeltainen ja viskositeetiltaan ohuehko. Tuoksu oli nuoreksi viiniksi yllättävän voimakas. Ensinuuhkaisulla aromeista löytyi mineraalisuutta ja herukkaa. Myöhemmin tuoksussa oli havaittavissa ohikiitävää hentoa kukkaistuoksua (ehkä Fernão Pires-rypäleelle tyypillinen pehmeä mimosan vivahde?)
Maku oli kuiva (sokeria 6g/l) runsaan hedelmäinen ja hapokkuus oli kohtalaisen korkea (5,9g/l). Aromeista erottuivat erityisesti tuoksua seuraten mineraalisuus ja hunaja sekä hento herukkaisuus, joka toi etäisesti mieleen Ranskan Loiren laakson Sauvignon Blanc -viinit. 
Kokonaisuutena viini oli kevyt, tasapainoinen, tuoksultaan vivahteikas ja maultaan raikkaan hapokas.

Pisteet: 13/20p

Hinta – Alko

Lisätietoa: Viinitalo Quinta Do Conde


_______________________________________
Viinihetki

Viini ja ruoka


Kananjauheliha osoittautui kokeilemisen arvoiseksi ja sopivan kevyeksi raaka-aineeksi helteiseen kesäpäivään. Resepti oli helppo ja nopea toteuttaa. Raaka-aineetkin olivat edullisia ja löytyivät lähikaupasta. 
Kananliha on vähärasvaista, se on vaaleaa ja mietoa maultaan. Tämän vuoksi siihen on mahdollista yhdistää hyvin sekä puna- että valkoviinejä. Tämän valkoviinin ominaisuudet tukivat hyvin tätä kevyttä ja vihannespitoista ateriakokonaisuutta. Viiniä voi lisäksi suositella esimerkiksi kesäiseen noutopöytään sekä salaattien kanssa.

Arkiruokaa viinin kanssa?

Ruoka itsessään sopi hyvin arkiruoaksi, mutta lasillinen viiniä teki myös tästä arkiateriasta nautittavamman. Siitä tulikin mieleemme havainto, että viini ei vielä täysin kuulu suomalaiseen arkiruokaperinteeseen. Pitäisikö sen kuulua?
Viinin kanssa ateria tulee automaattisesti nautittua hitaammin ja samalla tulee kiinnitettyä huomiota enemmän ruoan eri makuvivahteisiin. Voisiko ajatella, että esimerkiksi keskellä viikkoa nautittu ateria viinilasillisen kera toisi arkeen yhden kiireettömän hetken lisää?😊
______________________________________

Yhteistyössä:

*
Rosa Viini&Ruoka
______________________________________

Lue myös:

______________________________________

SUOSITUIMMAT

Orgaaninen punaviini Heartwood Zinfandel 2015

Tällä kertaa meille viinihetken tarjosi pitkäaikainen ystävämme, joka on myös innokas viiniharrastaja. Italialainen  Heartwood Zinfandel 2015 oli matkannut maisteluhetkeemme Ruotsin Haaparannasta, sillä Suomen Alkossa sitä ei ole tarjolla. Luomuviinejä olemme aiemminkin maistelleet, mutta harvakseltaan, johtuen ilmeisesti siitä, että mitään ahaa -elämyksiä ne eivät ole tähän saakka tarjonneet. Tämän viinin etiketissä mainittiin teksti organic wine . Orgaanisia viinejä valmistetaan luonnonmukaisesti viljellyistä rypäleistä, joissa ei käytetä hyönteismyrkkyjä, kasvinsuojeluaineita eikä keinolannoitteita. Säilöntäaineita ei myöskään käytetä missään osassa prosessia (ks. linkki tekstin lopussa, orgaaninen viini). Lasissa tämä viini oli väriltään läpinäkymätön, syvä, lähes musta. Tuoksu ei yllättäen avautunut juuri ollenkaan, vaikka viini oli dekantoituna karahvissa tunnin verran ennen nauttimista. Olisiko voinut olla pidempäänkin? Maultaan viini oli yllättävän kevyt Zinf

Pipoli Aglianico Del Vulture 2017 – mausteista ja marjaista punaviiniä Aglianico-rypäleestä

Vuoden viimeiseen rypäletastingiin valitsimme viinin edelleen tuliperäiseltä alueelta Etelä-Italiasta, mutta tällä kertaa mantereen puolelta. Edellisen rypäletastingin viini oli peräisin Sisiliasta Etnan rinteiltä. Tämänkertainen viini tulee Monte Vulturen rinteillä kasvaneista rypäleistä. Aglianico -rypäleestä tehtyjä viinejä suositellaan yleensä vahvojen liharuokien seuralaiseksi, mutta halusimme nyt kokeilla sen sopivuutta uunissa paahdetun ankan kumppanina. Mahdollisesti maailman vanhin viljelty rypäle – Aglianico Tämä muinaisen rypäleen nimi Aglianico on vakiintunut käyttöön 1500-luvun alusta. Tätä ennen rypälettä kutsuttiin nimellä Ellenico. Rypäleen alkuperästä ollaan monta mieltä. Erään teorian mukaan Kreikan uudisasukkaat toivat sen eteläiseen Italiaan noin 800 eaa, jolloin sen nimi oli Vitis hellenica (kreikkalainen viiniköynnös). Rypäle oli Rooman vallan aikana todennäköisesti silloisen maailman kalleimman viinin Falernian tärkein rypälelajike. Toisen teor

Alkuviini Pietra 2016 – luonteikasta punaviiniä Susumaniello -rypäleestä

Hyvä makupari: Pietra Susumaniello 2016 ja italialainen lampaanmaitojuusto Pecorino Romano  (edessä) Vuoden rypäleteema jatkuu. Tällä kertaa vuorossa oli punainen rypäle Susumaniello Etelä-Italian itärannikolta Apuliasta (Pugliasta). Pietra Susumaniello 2016 - viiniharvinaisuuden saimme lahjaksi tyttäreltämme keväällä 2019.  Tämän viinin kanssa olisi voinut tarjota vahvaa liharuokaa, jopa riistaa. Viinille on kuitenkin suositeltu myös vahvoja, suolaisia juustoja. Tällainen on esimerkiksi Pecorino Romano , italialainen lampaanmaitojuusto , jota maistelimme viinin kanssa. Susumaniello -rypäle Susumaniello on yksi maailman harvinaisimmista viinirypälajikkeista. Rypäleen alkuperästä on monenlaisia teorioita. Todennäköisesti rypäle on tullut Italian Apuliaan Adrianmeren yli ehkä Kreikasta tai Kroatian Dalmatian rannikolta. Nykyisin sitä viljellään lähes yksinomaan Apulian Salenton ja Brindisin kaupunkia ympäröivillä alueilla. Susumaniello-rypäle on väriltää