Siirry pääsisältöön

Riesling Fronholz 2012 - Luomuvalkoviiniä Alsacesta


Luomuriesling Alsacesta, Viinihetki

Vuoden ensimmäiseen viinihetkeen valitsimme viinin rypäleen perusteella. 100 % :sti Riesling -rypäleestä valmistettua viiniä emme ole aiemmin blogissamme arvioineet. Viinikaapista löytyi säilytyksessä ollut, harvinainen sertifioitu luomuviini Riesling Fronholz 2012, joka oli myytävänä Alkon erikoisvalikoimassa muutama vuosi sitten.

Riesling Fronholz 2012


Viinin rypäleet on kerätty tuottajan Fronholz tarhasta Epfigin kylästä Alsacen maakunnasta Ranskasta. Tarha tuottaa vuodesta toiseen erinomaista kypsää ja raikkaan mineraalista viiniä. Riesling on yksi maailman kuuluisimmista rypälelajikkeista. Se on kotoisin Saksasta ja on synnyinmaansa tunnetuin ja viljellyin valkoinen rypälelajike. 
Viileillä viinituotantoalueilla viihtyvän Rieslingin salaisuus kätkeytyy rypälelajikkeen erinomaiseen kykyyn peilata kasvualueensa erityispiirteitä; ilmastoa, maaperää ja viinitekijänsä tyyliä. Riesling -viinien tyyli vaihtelee suuresti. 
Yleensä viineillä on selvät mineraalisen maaperän aromit, sitruksinen ja omenainen happoisuus. Lisäksi viineistä voi löytyä siemenisten marjojen ja eksoottisten hedelmien aromeja, petrolimaisuutta ja iän tuottamaa hunajaisuutta. 
André Ostertag, viinintekijä ja runoilija tekee Ranskan mielenkiintoisimpiin kuuluvia viinejä isänsä vuonna 1966 perustamalla tilalla Alsacessa. Tila on noudattanut täysin biodynaamisia periaatteita viininviljelyssä ja tuotannossa vuodesta 1998 lähtien.
Viinipullojen etikettejä koristaa André Ostertagin taiteilijapuolison Christine Colinin 
viiniköynnösaiheinen  taide. 

Maistelukokemukset


Lasissa viini oli väriltään syvän kullankeltainen. Viskositeetiltaan se oli keskinkertainen, kauniisti lasissa liikkuva. 
Viinin tuoksu oli puhdas ja voimakas. Tuoksussa nousivat esille hunajaiset, pekoniset ja sienimäiset aromit. Viinin tuoksun avauduttua lasissa enemmän, se monipuolistui ja uusia vivahteita alkoi ilmetä kuten mm. hajuvesimäisyyttä.
Maku oli kuiva, raikkaan hapokas, täyteläinen ja runsaan hedelmäinen. Mausta erottui kasvimaisuutta ja maaperän sekä maatuneiden lehtien aromeja. Rieslingille tyypillinen voimakas sitruksisuus puuttui alkuun viinistä lähes kokonaan. 
Dekantoimme viinin (3h), jotta sen aromit pääsisivät paremmin avautumaan. Dekantoiminen ei ole kovin yleistä valkoviinien kohdalla.  Tämän viinin kohdalla dekantoinnista oli hyötyä, sillä sen jälkeen viinin makuvivahteet syvenivät ja monipuolistuivat mm. sitruksisuus lisääntyi.
Tämä persoonallinen ja luonteikas viini sopi hyvin sen seurana nautitun sitruunaisen ja sipulisen seesamikanasalaatin kanssa. Viinin hapokkuus korosti hiukan sitruunankuoren karvautta loppumaussa. Kokonaisuutena viini ja ruoka oli tasapainoinen yhdistelmä. Viini voisi sopia hyvin myös kala- ja äyriäisruoille.


Pisteet 15,5


Lisätietoa: Vindirekt / Domaine Osterdag

______________________________________



Luomuriesling Alsacesta, Viinihetki

Seesamikanasalaatti (4:lle)


3 kanan rintafileetä
Marinadi:
  • 1 tl inkivääriä
  • 1 tl korianterijauhetta
  • 1 rkl öljyä
  • 1 rkl hunajaa
  • 1 sitruunankuori ja mehu
Leikkaa rintafileet kuudeksi suikaleeksi. Sekoita marinadin ainekset keskenään ja laita rintafileet marinadiin vähintään kuudeksi tunniksi.
Seesamikastike:
  • 1 rkl seesamiöljyä
  • 3 rkl ruokaöljyä
  • 1 tl seesaminsiemeniä
  • 1 tl hunajaa
  • 1 tl suolaa
Sekoita kaikki ainekset keskenään.
Salaattiainekset:
  • kurkku
  • punasipuli
  • kevätsipuli
  • salaattia
Leikkaa kurkusta sekä punasipulista suikaleita. Leikkaa kevätsipuli renkaiksi. Revi salaatti pieneksi. Paahda marinoidut fileepalat kuumalla pannulla kypsiksi. Sekoita seesamikastike fileisiin. Kaada kasvikset joukkoon ja sekoita.
(Lähde Viinilehti)

Riesling Fronholzia ei ole tällä hetkellä saatavana Suomen Alkosta. Sen sijaan tuottajan muita viinejä on tarjolla useita.

______________________________________

Lue myös:

____________________________________________________

SUOSITUIMMAT

Lustau Fino 3 En Rama De Jerez De La Frontera - kuivaa sherryä ja tapaksia

Viinihetki espanjalaisittain. Sherry ja tapakset kuuluvat erottamattomana osana Espanjan andalusialaiseen ruokakulttuuriin . Sherryn sanotaan olevan hyvä viinivalinta, kun pöytään katetaan pientä syötävää. Sana ”tapa” tarkoittaa espanjan kielessä kantta. Se viittaa pieneen leipäpalaan, jolla viinilasi suojattiin kärpäsiltä. Leipäpalan päällä oli usein ilmakuivattua kinkkua tai juustoa. Nykyisin tapasvalikoimat ovat hyvin monipuolisia ja raaka-aineiltaan värikkäitä. Lustau Fino 3 En Rama De Jerez De La Frontera Sherry valmistetaan nykyisin lähes aina yhdestä rypälelajikkeesta, Palominosta . Sen osuus Jerezin viljelyalasta on 95 %. Muita lajikkeita ovat Pedro Ximénenez ja Palomino de Jerez. Bodega s Lustau julkaisi keväällä 2017 uuden sarjan 3 en Rama sherryistä . Nämä ovat kolme biologisesti vanhennettua viiniä, jotka tulevat jokaisesta Sherryn alueen kolmesta kaupungista: Fino Jerez de la Fronterasta, Manzanilla Sanlúcar de Barramedasta ja Fino El Puerto de San

Harvinaisia rypälelajikkeita

Innostavinta viiniharrastuksessa on maistella viinejä erilaisista rypäleistä , oppia rypäleiden ominaisuuksia ja oppia tunnistamaan niitä. Rypäleet ovat kiinnostavia myös siksi, että rypälelajikkeita on runsaasti - niissä riittää opiskeltavaa. Parhaiten tietyn rypäleen ominaisuuksia voi havainnoida maistelemalla viiniä, joka on valmistettu ainoastaan yhdestä rypäleestä. Jos rypälelajikkeet eivät ole ennestään tuttuja, on tutustuminen helpointa aloittaa yleisimmistä lajikkeista kuten esimerkiksi Chardonnay ja Cabernet Sauvignon. Tälle sivulle on koottu linkkejä Viinihetken blogiteksteihin, joissa on esitelty hiukan tuntemattomampi rypäle ja siitä 100%:sti tehty viini . Joitakin esiteltyjä rypäleitä voi esiintyä   sekoiteviineissä (esim. Pinot Meunier), mutta tavoitteena on ollut löytää viinejä, jotka on valmistettu ainoastaan yhdestä rypäleestä. AGLIANICO - punaviini CARIGNAN - punaviini CARRICANTE - valkoviini DORNFELDER - punaviini NERELLO MASCALESE - punaviin

Makea valkoviini Unkarista - Tokaji

Vaihteluksi kuiville puna- ja valkoviineille halusimme pitkästä aikaa suun makeaksi.   Blogissa on aiemmin arvioitu useita ranskalaisia Sauternesin alueen makeita valkoviinejä.  Myös Unkarista löytyy maailmankuulu makea valkoviini, Tokaji , johon aikoinaan viininmaistelumme alkuvuosina ihastuimme, mutta joka sittemmin on jäänyt lähes unohduksiin.  Unohduksissa ollutta viiniä ei tietenkään löytynyt myöskään viinikaapistamme. Alkon valikoimissa Tokaji-viinejä on muutamia, joista maisteltavaksi hankimme vuosikerraltaan nuorimman  St Stephans Crown Tokaji 5 Puttonyos 2013. Jalohomeisen viinin synty Unkarin Tokajin alueella on pitkä historia viininviljelyssä. Sen ensimmäinen tarhaluokitus tehtiin jo vuonna 1641 ja Tokajia pidetään myös ensimmäisenä viinialueena, jossa opittiin käyttämään jalohomeisia rypäleitä viinin valmistuksessa.  Historiatietojen mukaan sodat repivät Tokajin aluetta yli 300 vuotta sitten, eikä väestöllä tuolloin ollut juurikaan aikaa paneutua viin