Siirry pääsisältöön

Riesling Fronholz 2012 - Luomuvalkoviiniä Alsacesta


Luomuriesling Alsacesta, Viinihetki

Vuoden ensimmäiseen viinihetkeen valitsimme viinin rypäleen perusteella. 100 % :sti Riesling -rypäleestä valmistettua viiniä emme ole aiemmin blogissamme arvioineet. Viinikaapista löytyi säilytyksessä ollut, harvinainen sertifioitu luomuviini Riesling Fronholz 2012, joka oli myytävänä Alkon erikoisvalikoimassa muutama vuosi sitten.

Riesling Fronholz 2012


Viinin rypäleet on kerätty tuottajan Fronholz tarhasta Epfigin kylästä Alsacen maakunnasta Ranskasta. Tarha tuottaa vuodesta toiseen erinomaista kypsää ja raikkaan mineraalista viiniä. Riesling on yksi maailman kuuluisimmista rypälelajikkeista. Se on kotoisin Saksasta ja on synnyinmaansa tunnetuin ja viljellyin valkoinen rypälelajike. 
Viileillä viinituotantoalueilla viihtyvän Rieslingin salaisuus kätkeytyy rypälelajikkeen erinomaiseen kykyyn peilata kasvualueensa erityispiirteitä; ilmastoa, maaperää ja viinitekijänsä tyyliä. Riesling -viinien tyyli vaihtelee suuresti. 
Yleensä viineillä on selvät mineraalisen maaperän aromit, sitruksinen ja omenainen happoisuus. Lisäksi viineistä voi löytyä siemenisten marjojen ja eksoottisten hedelmien aromeja, petrolimaisuutta ja iän tuottamaa hunajaisuutta. 
André Ostertag, viinintekijä ja runoilija tekee Ranskan mielenkiintoisimpiin kuuluvia viinejä isänsä vuonna 1966 perustamalla tilalla Alsacessa. Tila on noudattanut täysin biodynaamisia periaatteita viininviljelyssä ja tuotannossa vuodesta 1998 lähtien.
Viinipullojen etikettejä koristaa André Ostertagin taiteilijapuolison Christine Colinin 
viiniköynnösaiheinen  taide. 

Maistelukokemukset


Lasissa viini oli väriltään syvän kullankeltainen. Viskositeetiltaan se oli keskinkertainen, kauniisti lasissa liikkuva. 
Viinin tuoksu oli puhdas ja voimakas. Tuoksussa nousivat esille hunajaiset, pekoniset ja sienimäiset aromit. Viinin tuoksun avauduttua lasissa enemmän, se monipuolistui ja uusia vivahteita alkoi ilmetä kuten mm. hajuvesimäisyyttä.
Maku oli kuiva, raikkaan hapokas, täyteläinen ja runsaan hedelmäinen. Mausta erottui kasvimaisuutta ja maaperän sekä maatuneiden lehtien aromeja. Rieslingille tyypillinen voimakas sitruksisuus puuttui alkuun viinistä lähes kokonaan. 
Dekantoimme viinin (3h), jotta sen aromit pääsisivät paremmin avautumaan. Dekantoiminen ei ole kovin yleistä valkoviinien kohdalla.  Tämän viinin kohdalla dekantoinnista oli hyötyä, sillä sen jälkeen viinin makuvivahteet syvenivät ja monipuolistuivat mm. sitruksisuus lisääntyi.
Tämä persoonallinen ja luonteikas viini sopi hyvin sen seurana nautitun sitruunaisen ja sipulisen seesamikanasalaatin kanssa. Viinin hapokkuus korosti hiukan sitruunankuoren karvautta loppumaussa. Kokonaisuutena viini ja ruoka oli tasapainoinen yhdistelmä. Viini voisi sopia hyvin myös kala- ja äyriäisruoille.


Pisteet 15,5


Lisätietoa: Vindirekt / Domaine Osterdag

______________________________________



Luomuriesling Alsacesta, Viinihetki

Seesamikanasalaatti (4:lle)


3 kanan rintafileetä
Marinadi:
  • 1 tl inkivääriä
  • 1 tl korianterijauhetta
  • 1 rkl öljyä
  • 1 rkl hunajaa
  • 1 sitruunankuori ja mehu
Leikkaa rintafileet kuudeksi suikaleeksi. Sekoita marinadin ainekset keskenään ja laita rintafileet marinadiin vähintään kuudeksi tunniksi.
Seesamikastike:
  • 1 rkl seesamiöljyä
  • 3 rkl ruokaöljyä
  • 1 tl seesaminsiemeniä
  • 1 tl hunajaa
  • 1 tl suolaa
Sekoita kaikki ainekset keskenään.
Salaattiainekset:
  • kurkku
  • punasipuli
  • kevätsipuli
  • salaattia
Leikkaa kurkusta sekä punasipulista suikaleita. Leikkaa kevätsipuli renkaiksi. Revi salaatti pieneksi. Paahda marinoidut fileepalat kuumalla pannulla kypsiksi. Sekoita seesamikastike fileisiin. Kaada kasvikset joukkoon ja sekoita.
(Lähde Viinilehti)

Riesling Fronholzia ei ole tällä hetkellä saatavana Suomen Alkosta. Sen sijaan tuottajan muita viinejä on tarjolla useita.

______________________________________

Lue myös:

____________________________________________________

SUOSITUIMMAT

Punaviini Il Barone Rosso 2018 ja Tagliatellea metsäsieni-sinihomejuustokastikkeella

Lokakuun viileään päivään sopi hyvin italialainen kevyt punaviini Il Barone Rosso 2018 ja pastaruoka Tagliatellea metsäsieni-sinihomejuustokastikkeella (Resepti) Rosa Viini & Ruoka yhteistyö sai jatkoa tämän maukkaan yhdistelmän muodossa. Il Barone Rosso 2018 Il Barone Rosson tuottaja on viinitila, joka on pysynyt saman perheen omistuksessa jo kolmen sukupolven ajan. Tämä punaviini on yksi heidän suosituimmista tuotteistaan. Viini on 100% Sangiovese -rypäleestä valmistettu. Sangiovese on Italian viljellyin rypälelajike ja maan arvostus punaviinimaana on pitkälti Sangiovesen ansiota. Toscanasta kotoisin oleva rypäle viihtyy parhaiten lämpimässä ilmastossa ja vaatii melko pitkän kasvukauden. Parhaat viininsä se tuottaa kasvaessaan kalkkipitoisessa sorassa. Maistelukokemukset Lasissa viini oli kirkas, väriltään rubiinipunainen ja syvyydeltään kohtalaisen voimakas. Viskositeetti oli yllättävän korkea. Tuoksu oli nuorelle viinille tyypillinen ja voimakkaan

Punaviini Nugan Alfredo Passo Appassimento 2016 ja hunajaisia grillipihvejä

Vielä on kesää jäljellä ja suunnitelmissa oli grillata ulkona, mutta sateisesta säästä johtuen pihagrilli vaihtuikin parillapannuun. Possupihvien lisäksi pannulla tirisi puolikkaita puna- ja valkosipuleita sekä limeä. Rosa Ruoka&Viini -yhteistyön merkeissä meille tarjoutui mahdollisuus maistaa australialainen italiaisella appassimento - menetelmällä tehty punaviini, Nugan Alfredo Passo Appassimento 2016. Nugan Alfredo Passo Appassimento 2016 Nugan Alfredo Passo Appassimento on kunnianosoitus Nugan Estate -viinitilan perustajalle Alfredo Nuganille ja hänen intohimoiselle visiolleen laadukkaista ja upeista viineistä. Nykyään Nugan Estate -viinitilaa johtavat hänen lapsenlapsensa. Nugan Estate on tunnettu runsaista ja täyteläisistä punaviineistään. Tämä maistelemamme punaviini on peräisin premium -viinitarhasta, joka sijaitsee Riverinassa Australian Uudessa Etelä-Walesissa (New South Wales).  Australian New South Wales on tunnettu siitä, että viiniköynnös

Piqueras Gold Label 2016 – ryhdikästä punaviiniä kreikkalaiselle perinneruoalle

  Pitkästä, pitkästä aikaa teimme kreikkalaista kansallisruokaa, Stifadoa . Tätä herkkua olemme aikoinaan syöneet Kreikan matkoilla ja siihen ihastuneena olemme sittemmin valmistaneet sitä myös kotikeittiössä. Tällä kertaa tämän herkullisen lihapadan tekemiseen innoitti vuolukivestä valmistettu Uunikko -pata, joka sopii erinomaisesti kaikkiin pitkää haudutusta vaativiin pataruokiin. Samalla kokeilimme uutta Stifado-ohjetta Rosa Viini & Ruokakerhon reseptivalikoimasta. Viiniksi tälle reseptille valitsimme espanjalaisen luomupunaviinin, Piqueras Gold Label 2016 (näytepullo, Rosa Viini & Ruoka) Piqueras Gold Label 2016 Piqueras Gold Label 2016 tulee Espanjan Almansasta. Viini on kolmen rypäleen sekoitus: Monastrell 70%, Garnacha Tintorera 20% ja Syrah 10%. Viinitarha sijaitsee 800-900 metrin korkeudessa ja on luonnonmukaisesti viljelty. Maaperä on hiekkaista ja kalkkikivipitoista.  Piqueras Gold Label 2016 on saanut tänä vuonna useita kansainvälisiä pal