Vuoden ensimmäiseen viinihetkeen valitsimme viinin rypäleen
perusteella. 100 % :sti Riesling -rypäleestä valmistettua viiniä emme ole
aiemmin blogissamme arvioineet. Viinikaapista löytyi säilytyksessä ollut, harvinainen
sertifioitu luomuviini Riesling Fronholz 2012, joka oli myytävänä Alkon
erikoisvalikoimassa muutama vuosi sitten.
Riesling Fronholz 2012
Viinin rypäleet on kerätty tuottajan Fronholz tarhasta Epfigin
kylästä Alsacen maakunnasta Ranskasta. Tarha tuottaa vuodesta toiseen
erinomaista kypsää ja raikkaan mineraalista viiniä. Riesling on yksi maailman
kuuluisimmista rypälelajikkeista. Se on kotoisin Saksasta ja on synnyinmaansa
tunnetuin ja viljellyin valkoinen rypälelajike.
Viileillä viinituotantoalueilla viihtyvän Rieslingin
salaisuus kätkeytyy rypälelajikkeen erinomaiseen kykyyn peilata kasvualueensa
erityispiirteitä; ilmastoa, maaperää ja viinitekijänsä tyyliä. Riesling -viinien
tyyli vaihtelee suuresti.
Yleensä viineillä on selvät mineraalisen maaperän aromit,
sitruksinen ja omenainen happoisuus. Lisäksi
viineistä voi löytyä siemenisten marjojen ja eksoottisten hedelmien aromeja,
petrolimaisuutta ja iän tuottamaa hunajaisuutta.
André Ostertag, viinintekijä ja runoilija tekee Ranskan
mielenkiintoisimpiin kuuluvia viinejä isänsä vuonna 1966 perustamalla tilalla
Alsacessa. Tila on noudattanut täysin biodynaamisia periaatteita viininviljelyssä
ja tuotannossa vuodesta 1998 lähtien.
Viinipullojen etikettejä koristaa André Ostertagin taiteilijapuolison
Christine Colinin
viiniköynnösaiheinen taide.
viiniköynnösaiheinen taide.
Maistelukokemukset
Lasissa viini oli väriltään syvän kullankeltainen.
Viskositeetiltaan se oli keskinkertainen, kauniisti lasissa liikkuva.
Viinin tuoksu oli puhdas ja voimakas. Tuoksussa nousivat
esille hunajaiset, pekoniset ja sienimäiset aromit. Viinin tuoksun avauduttua
lasissa enemmän, se monipuolistui ja uusia vivahteita alkoi ilmetä kuten mm.
hajuvesimäisyyttä.
Maku oli kuiva, raikkaan hapokas, täyteläinen ja runsaan
hedelmäinen. Mausta erottui kasvimaisuutta ja maaperän sekä maatuneiden lehtien
aromeja. Rieslingille tyypillinen voimakas sitruksisuus puuttui alkuun viinistä
lähes kokonaan.
Dekantoimme viinin (3h), jotta sen aromit pääsisivät paremmin
avautumaan. Dekantoiminen ei ole kovin yleistä valkoviinien kohdalla. Tämän viinin kohdalla dekantoinnista oli
hyötyä, sillä sen jälkeen viinin makuvivahteet syvenivät ja monipuolistuivat
mm. sitruksisuus lisääntyi.
Tämä persoonallinen ja luonteikas viini sopi hyvin sen
seurana nautitun sitruunaisen ja sipulisen seesamikanasalaatin kanssa. Viinin
hapokkuus korosti hiukan sitruunankuoren karvautta loppumaussa. Kokonaisuutena
viini ja ruoka oli tasapainoinen yhdistelmä. Viini voisi sopia hyvin myös kala-
ja äyriäisruoille.
Pisteet 15,5
Lisätietoa: Vindirekt / Domaine Osterdag
______________________________________
3 kanan rintafileetä
Marinadi:
- 1 tl inkivääriä
- 1 tl korianterijauhetta
- 1 rkl öljyä
- 1 rkl hunajaa
- 1 sitruunankuori ja mehu
Leikkaa rintafileet kuudeksi suikaleeksi. Sekoita marinadin
ainekset keskenään ja laita rintafileet marinadiin vähintään kuudeksi tunniksi.
Seesamikastike:
- 1 rkl seesamiöljyä
- 3 rkl ruokaöljyä
- 1 tl seesaminsiemeniä
- 1 tl hunajaa
- 1 tl suolaa
Sekoita kaikki ainekset keskenään.
Salaattiainekset:
- kurkku
- punasipuli
- kevätsipuli
- salaattia
Leikkaa kurkusta sekä punasipulista suikaleita. Leikkaa
kevätsipuli renkaiksi. Revi salaatti pieneksi. Paahda marinoidut fileepalat
kuumalla pannulla kypsiksi. Sekoita seesamikastike fileisiin. Kaada kasvikset
joukkoon ja sekoita.
(Lähde Viinilehti)
Riesling Fronholzia ei ole tällä hetkellä saatavana Suomen Alkosta. Sen sijaan tuottajan muita viinejä on tarjolla useita.
______________________________________
Lue myös:
____________________________________________________