Siirry pääsisältöön

Ridge Geyserville 2009 – laadukas punaviini KaliforniastaPerinteisen tavan mukaan tänäkin Juhannuksena grilli oli kuumana. Poikkeuksellisesti grillissä tirisi lihan ja kanan lisäksi runsaasti kasviksia, kuten porkkanoita, perunoita, tomaattivartaita ja parmesaanitäytettyjä herkkusieniä. Lisäksi kokeiltiin grillattua fetajuustoa sipulisalsan kera.

Grilliviiniksi valikoitui yhden Kalifornian kuuluisimmista tuottajista, Ridge Vineyardsin valmistama 10-vuotias punaviini, Ridge Geyserville 2009, jonka hankinnasta viinikaappimme oli kulunut jo yli 7 vuotta. Tuottajan lupauksen mukaan viini olisi nyt parhaimmillaan nautittavaksi.

Ridge Geyserville 2009


Geyserville 2009 on Ridge viinitalon valmistamista Zinfandel -sekoiteviineistä kuuluisin. Geyservillen tarha sijaitsee Alexander Valleyssa Sonoma Countyssa Kaliforniassa. Osa tarhan köynnöksistä on 130 vuotta vanhoja ja tuottavat erittäin pientä satoa. Geyservillen rypäleet tulevat kolmelta vierekkäiseltä palstalta.

Geyserville 2009 koostuu kolmesta eri rypäleestä, joista Zinfandelia on 74%, Carignanea 19% ja Petit Shirahia 7 %. Viini on käynyt luonnonhiivoilla ja kypsynyt 15 kuukauden ajan amerikkalaisissa tammitynnyreissä, joista 20 % on ollut uusia tynnyreitä. Ridge on tuottanut Ceyserville tarhazinfandelia vuodesta 1966 lähtien.

Viinin päärypäle Zinfandel kulkeutui Euroopasta Kaliforniaan 1800-luvulla. Rypälettä pidettiin pitkään etelä -italialaisena Primitivona, mutta viimeisimmässä DNA -tutkimuksissa rypäleen alkuperämaaksi on paljastunut Kroatia.

Zinfandel on satoisa rypäle ja menestyy hyvin kohtalaisen lämpimässä ilmastossa, mutta kuumuutta se sietää huonosti. Ohutkuorinen Zinfandel on haastava viljeltävä, sillä sen rypäleet kypsyvät epätasaisesti. Samassa tertussa voi olla sekä raakoja että kypsiä rypäleitä ja siksi laatuviinien rypäleet poimitaankin aina käsin.

Maistelukokemukset


Viini oli kirkas ja väriltään tiilenpunainen. Viskositeetti oli korkea, viini liikkui lasissa raskaasti. Tuoksu oli voimakas, kehittynyt ja marjaisa. Aromeissa erottui metsämarjoja ja mausteisuutta sekä hiukan luumua. Maku oli kypsä ja täyteläinen. Pehmeitä tanniineja oli vielä kohtalaisesti sekä veden kielelle nostattavaa hapokkuutta. Aromeista erottuivat selkeästi mm. metsämarjat ja mustapippuri.

Kokonaisuutena viini oli runsaan hedelmäinen ja jälkimaultaan pitkä. Kypsien rypäleiden aikaansaama hillomainen vaikutelma maussa sopi erinomaisen hyvin grilliruoan kanssa. Sekä grillattava kana että liha olivat voimakkaasti maustettuja. Samoin kasvikset ja feta-juusto sipulisalsoineen. Tämä viini ei kuitenkaan jäänyt runsaan mausteisuuden alle, vaan täydensi hienosti em. makuvivahteita.

Pisteet 16/20p

Lisätietoa:

Viinitalo Ridge Vineyards

______________________________Grilliateria

Yrtti-valkosipulimarinoitua kanaa
Amerikkalaisittain maustettua porsaanfilepihvejä
Grillatut varhaisperunat
Grillatut varhaisporkkanat
Luumutomaattivartaat
Parmesaanitäytetyt herkkusienet
Grillattu fetajuusto ja sipulisalsa (ja kesäkasvikset)
Sipulitimjami-focaccia
______________________________________

Lue myös:

Juhannusmenu


Juhannuksen luomuviini
Orgaaninen Zinfandel
_____________________________________ 

SUOSITUIMMAT

Orgaaninen punaviini Heartwood Zinfandel 2015

Tällä kertaa meille viinihetken tarjosi pitkäaikainen ystävämme, joka on myös innokas viiniharrastaja. Italialainen  Heartwood Zinfandel 2015 oli matkannut maisteluhetkeemme Ruotsin Haaparannasta, sillä Suomen Alkossa sitä ei ole tarjolla. Luomuviinejä olemme aiemminkin maistelleet, mutta harvakseltaan, johtuen ilmeisesti siitä, että mitään ahaa -elämyksiä ne eivät ole tähän saakka tarjonneet. Tämän viinin etiketissä mainittiin teksti organic wine . Orgaanisia viinejä valmistetaan luonnonmukaisesti viljellyistä rypäleistä, joissa ei käytetä hyönteismyrkkyjä, kasvinsuojeluaineita eikä keinolannoitteita. Säilöntäaineita ei myöskään käytetä missään osassa prosessia (ks. linkki tekstin lopussa, orgaaninen viini). Lasissa tämä viini oli väriltään läpinäkymätön, syvä, lähes musta. Tuoksu ei yllättäen avautunut juuri ollenkaan, vaikka viini oli dekantoituna karahvissa tunnin verran ennen nauttimista. Olisiko voinut olla pidempäänkin? Maultaan viini oli yllättävän kevyt Zinf

Pipoli Aglianico Del Vulture 2017 – mausteista ja marjaista punaviiniä Aglianico-rypäleestä

Vuoden viimeiseen rypäletastingiin valitsimme viinin edelleen tuliperäiseltä alueelta Etelä-Italiasta, mutta tällä kertaa mantereen puolelta. Edellisen rypäletastingin viini oli peräisin Sisiliasta Etnan rinteiltä. Tämänkertainen viini tulee Monte Vulturen rinteillä kasvaneista rypäleistä. Aglianico -rypäleestä tehtyjä viinejä suositellaan yleensä vahvojen liharuokien seuralaiseksi, mutta halusimme nyt kokeilla sen sopivuutta uunissa paahdetun ankan kumppanina. Mahdollisesti maailman vanhin viljelty rypäle – Aglianico Tämä muinaisen rypäleen nimi Aglianico on vakiintunut käyttöön 1500-luvun alusta. Tätä ennen rypälettä kutsuttiin nimellä Ellenico. Rypäleen alkuperästä ollaan monta mieltä. Erään teorian mukaan Kreikan uudisasukkaat toivat sen eteläiseen Italiaan noin 800 eaa, jolloin sen nimi oli Vitis hellenica (kreikkalainen viiniköynnös). Rypäle oli Rooman vallan aikana todennäköisesti silloisen maailman kalleimman viinin Falernian tärkein rypälelajike. Toisen teor

Alkuviini Pietra 2016 – luonteikasta punaviiniä Susumaniello -rypäleestä

Hyvä makupari: Pietra Susumaniello 2016 ja italialainen lampaanmaitojuusto Pecorino Romano  (edessä) Vuoden rypäleteema jatkuu. Tällä kertaa vuorossa oli punainen rypäle Susumaniello Etelä-Italian itärannikolta Apuliasta (Pugliasta). Pietra Susumaniello 2016 - viiniharvinaisuuden saimme lahjaksi tyttäreltämme keväällä 2019.  Tämän viinin kanssa olisi voinut tarjota vahvaa liharuokaa, jopa riistaa. Viinille on kuitenkin suositeltu myös vahvoja, suolaisia juustoja. Tällainen on esimerkiksi Pecorino Romano , italialainen lampaanmaitojuusto , jota maistelimme viinin kanssa. Susumaniello -rypäle Susumaniello on yksi maailman harvinaisimmista viinirypälajikkeista. Rypäleen alkuperästä on monenlaisia teorioita. Todennäköisesti rypäle on tullut Italian Apuliaan Adrianmeren yli ehkä Kreikasta tai Kroatian Dalmatian rannikolta. Nykyisin sitä viljellään lähes yksinomaan Apulian Salenton ja Brindisin kaupunkia ympäröivillä alueilla. Susumaniello-rypäle on väriltää