Perinteisen tavan mukaan tänäkin Juhannuksena grilli oli
kuumana. Poikkeuksellisesti grillissä tirisi lihan ja kanan lisäksi runsaasti
kasviksia, kuten porkkanoita, perunoita, tomaattivartaita ja parmesaanitäytettyjä
herkkusieniä. Lisäksi kokeiltiin grillattua fetajuustoa sipulisalsan kera.
Grilliviiniksi valikoitui yhden Kalifornian kuuluisimmista tuottajista, Ridge Vineyardsin valmistama 10-vuotias punaviini, Ridge Geyserville 2009, jonka
hankinnasta viinikaappimme oli kulunut jo yli 7 vuotta. Tuottajan lupauksen mukaan viini olisi
nyt parhaimmillaan nautittavaksi.
Ridge Geyserville 2009
Geyserville 2009 on Ridge viinitalon valmistamista Zinfandel
-sekoiteviineistä kuuluisin. Geyservillen tarha sijaitsee Alexander Valleyssa
Sonoma Countyssa Kaliforniassa. Osa tarhan köynnöksistä on 130 vuotta vanhoja
ja tuottavat erittäin pientä satoa. Geyservillen rypäleet tulevat kolmelta vierekkäiseltä
palstalta.
Geyserville 2009 koostuu kolmesta eri rypäleestä, joista
Zinfandelia on 74%, Carignanea 19% ja Petit Shirahia 7 %. Viini on käynyt
luonnonhiivoilla ja kypsynyt 15 kuukauden ajan amerikkalaisissa tammitynnyreissä,
joista 20 % on ollut uusia tynnyreitä. Ridge on tuottanut Ceyserville tarhazinfandelia
vuodesta 1966 lähtien.
Viinin päärypäle Zinfandel kulkeutui Euroopasta Kaliforniaan
1800-luvulla. Rypälettä pidettiin pitkään etelä -italialaisena Primitivona,
mutta viimeisimmässä DNA -tutkimuksissa rypäleen alkuperämaaksi on paljastunut
Kroatia.
Zinfandel on satoisa rypäle ja menestyy hyvin kohtalaisen
lämpimässä ilmastossa, mutta kuumuutta se sietää huonosti. Ohutkuorinen
Zinfandel on haastava viljeltävä, sillä sen rypäleet kypsyvät epätasaisesti.
Samassa tertussa voi olla sekä raakoja että kypsiä rypäleitä ja siksi
laatuviinien rypäleet poimitaankin aina käsin.
Maistelukokemukset
Viini oli kirkas ja väriltään tiilenpunainen. Viskositeetti
oli korkea, viini liikkui lasissa raskaasti. Tuoksu oli voimakas, kehittynyt ja
marjaisa. Aromeissa erottui metsämarjoja ja mausteisuutta sekä hiukan luumua. Maku
oli kypsä ja täyteläinen. Pehmeitä tanniineja oli vielä kohtalaisesti sekä
veden kielelle nostattavaa hapokkuutta. Aromeista erottuivat selkeästi mm. metsämarjat
ja mustapippuri.
Kokonaisuutena viini oli runsaan hedelmäinen ja jälkimaultaan
pitkä. Kypsien rypäleiden aikaansaama hillomainen vaikutelma maussa sopi erinomaisen
hyvin grilliruoan kanssa. Sekä grillattava kana että liha olivat voimakkaasti
maustettuja. Samoin kasvikset ja feta-juusto sipulisalsoineen. Tämä viini ei
kuitenkaan jäänyt runsaan mausteisuuden alle, vaan täydensi hienosti em.
makuvivahteita.
Pisteet 16/20p
Lisätietoa:
Viinitalo Ridge Vineyards
______________________________
Grilliateria
Yrtti-valkosipulimarinoitua kanaa
Amerikkalaisittain maustettua porsaanfilepihvejä
Grillatut varhaisperunat
Grillatut varhaisporkkanat
Luumutomaattivartaat
Parmesaanitäytetyt herkkusienet
Grillattu fetajuusto ja sipulisalsa (ja kesäkasvikset)
Sipulitimjami-focaccia
Amerikkalaisittain maustettua porsaanfilepihvejä
Grillatut varhaisperunat
Grillatut varhaisporkkanat
Luumutomaattivartaat
Parmesaanitäytetyt herkkusienet
Grillattu fetajuusto ja sipulisalsa (ja kesäkasvikset)
Sipulitimjami-focaccia
______________________________________
Lue myös:
Juhannusmenu
Orgaaninen Zinfandel
_____________________________________