Siirry pääsisältöön

Ridge Geyserville 2009 – laadukas punaviini Kaliforniasta



Perinteisen tavan mukaan tänäkin Juhannuksena grilli oli kuumana. Poikkeuksellisesti grillissä tirisi lihan ja kanan lisäksi runsaasti kasviksia, kuten porkkanoita, perunoita, tomaattivartaita ja parmesaanitäytettyjä herkkusieniä. Lisäksi kokeiltiin grillattua fetajuustoa sipulisalsan kera.

Grilliviiniksi valikoitui yhden Kalifornian kuuluisimmista tuottajista, Ridge Vineyardsin valmistama 10-vuotias punaviini, Ridge Geyserville 2009, jonka hankinnasta viinikaappimme oli kulunut jo yli 7 vuotta. Tuottajan lupauksen mukaan viini olisi nyt parhaimmillaan nautittavaksi.

Ridge Geyserville 2009


Geyserville 2009 on Ridge viinitalon valmistamista Zinfandel -sekoiteviineistä kuuluisin. Geyservillen tarha sijaitsee Alexander Valleyssa Sonoma Countyssa Kaliforniassa. Osa tarhan köynnöksistä on 130 vuotta vanhoja ja tuottavat erittäin pientä satoa. Geyservillen rypäleet tulevat kolmelta vierekkäiseltä palstalta.

Geyserville 2009 koostuu kolmesta eri rypäleestä, joista Zinfandelia on 74%, Carignanea 19% ja Petit Shirahia 7 %. Viini on käynyt luonnonhiivoilla ja kypsynyt 15 kuukauden ajan amerikkalaisissa tammitynnyreissä, joista 20 % on ollut uusia tynnyreitä. Ridge on tuottanut Ceyserville tarhazinfandelia vuodesta 1966 lähtien.

Viinin päärypäle Zinfandel kulkeutui Euroopasta Kaliforniaan 1800-luvulla. Rypälettä pidettiin pitkään etelä -italialaisena Primitivona, mutta viimeisimmässä DNA -tutkimuksissa rypäleen alkuperämaaksi on paljastunut Kroatia.

Zinfandel on satoisa rypäle ja menestyy hyvin kohtalaisen lämpimässä ilmastossa, mutta kuumuutta se sietää huonosti. Ohutkuorinen Zinfandel on haastava viljeltävä, sillä sen rypäleet kypsyvät epätasaisesti. Samassa tertussa voi olla sekä raakoja että kypsiä rypäleitä ja siksi laatuviinien rypäleet poimitaankin aina käsin.

Maistelukokemukset


Viini oli kirkas ja väriltään tiilenpunainen. Viskositeetti oli korkea, viini liikkui lasissa raskaasti. Tuoksu oli voimakas, kehittynyt ja marjaisa. Aromeissa erottui metsämarjoja ja mausteisuutta sekä hiukan luumua. Maku oli kypsä ja täyteläinen. Pehmeitä tanniineja oli vielä kohtalaisesti sekä veden kielelle nostattavaa hapokkuutta. Aromeista erottuivat selkeästi mm. metsämarjat ja mustapippuri.

Kokonaisuutena viini oli runsaan hedelmäinen ja jälkimaultaan pitkä. Kypsien rypäleiden aikaansaama hillomainen vaikutelma maussa sopi erinomaisen hyvin grilliruoan kanssa. Sekä grillattava kana että liha olivat voimakkaasti maustettuja. Samoin kasvikset ja feta-juusto sipulisalsoineen. Tämä viini ei kuitenkaan jäänyt runsaan mausteisuuden alle, vaan täydensi hienosti em. makuvivahteita.

Pisteet 16/20p

Lisätietoa:

Viinitalo Ridge Vineyards

______________________________



Grilliateria

Yrtti-valkosipulimarinoitua kanaa
Amerikkalaisittain maustettua porsaanfilepihvejä
Grillatut varhaisperunat
Grillatut varhaisporkkanat
Luumutomaattivartaat
Parmesaanitäytetyt herkkusienet
Grillattu fetajuusto ja sipulisalsa (ja kesäkasvikset)
Sipulitimjami-focaccia
______________________________________

Lue myös:

Juhannusmenu


Juhannuksen luomuviini
Orgaaninen Zinfandel
_____________________________________ 

SUOSITUIMMAT

Lustau Fino 3 En Rama De Jerez De La Frontera - kuivaa sherryä ja tapaksia

Viinihetki espanjalaisittain. Sherry ja tapakset kuuluvat erottamattomana osana Espanjan andalusialaiseen ruokakulttuuriin . Sherryn sanotaan olevan hyvä viinivalinta, kun pöytään katetaan pientä syötävää. Sana ”tapa” tarkoittaa espanjan kielessä kantta. Se viittaa pieneen leipäpalaan, jolla viinilasi suojattiin kärpäsiltä. Leipäpalan päällä oli usein ilmakuivattua kinkkua tai juustoa. Nykyisin tapasvalikoimat ovat hyvin monipuolisia ja raaka-aineiltaan värikkäitä. Lustau Fino 3 En Rama De Jerez De La Frontera Sherry valmistetaan nykyisin lähes aina yhdestä rypälelajikkeesta, Palominosta . Sen osuus Jerezin viljelyalasta on 95 %. Muita lajikkeita ovat Pedro Ximénenez ja Palomino de Jerez. Bodega s Lustau julkaisi keväällä 2017 uuden sarjan 3 en Rama sherryistä . Nämä ovat kolme biologisesti vanhennettua viiniä, jotka tulevat jokaisesta Sherryn alueen kolmesta kaupungista: Fino Jerez de la Fronterasta, Manzanilla Sanlúcar de Barramedasta ja Fino El Puerto de San...

Portugalilaista lihapataa ja täyteläistä punaviiniä - Rabo de Galo Reserva 2018

Rabo de Galo Reserva 2018 on hyvä ruokaviin i ja varsinkin talvisille lihapadoille sen voimakas maku sopii erittäin hyvin. Portugalilainen lihapata, Estufado Madresilva – naudanlihasta, porkkanoista, herkkusienistä, tomaateista, sipulista, valkosipulista ja hillosipuleista liedellä haudutettu portugalilainen lihapata keitettyjen perunoiden kera oli herkullinen. Lue lisää viinistä ja viinimaa Portugalista ...

Joulupäivän menu 2019

Valkoviini Domaine Ostertag Muenchberg Riesling 2011 (Ranska) (Pisteet 15,5 / 20p) Samettinen sosekeitto ja siikatartarleipä Punaviini Chateau Carbonnieux 2005 (Ranska) (Pisteet 15,5 / 20p) Mandariiniankka, mandariinikastike, Viikuna-Vuohenjuustosalaatti ja Kasviskuskus Jälkiruokaviini, makea Fine Rich Madeira 1995 (Portugali) (Pisteet 15 / 20p) Piparijäädyke piparikastikkeella ______________________________________ Lue myös: Joulupäivän menu 2020 Joulupäivän menu 2017 ______________________________________