Siirry pääsisältöön

Ridge Geyserville 2009 – laadukas punaviini KaliforniastaPerinteisen tavan mukaan tänäkin Juhannuksena grilli oli kuumana. Poikkeuksellisesti grillissä tirisi lihan ja kanan lisäksi runsaasti kasviksia, kuten porkkanoita, perunoita, tomaattivartaita ja parmesaanitäytettyjä herkkusieniä. Lisäksi kokeiltiin grillattua fetajuustoa sipulisalsan kera.

Grilliviiniksi valikoitui yhden Kalifornian kuuluisimmista tuottajista, Ridge Vineyardsin valmistama 10-vuotias punaviini, Ridge Geyserville 2009, jonka hankinnasta viinikaappimme oli kulunut jo yli 7 vuotta. Tuottajan lupauksen mukaan viini olisi nyt parhaimmillaan nautittavaksi.

Ridge Geyserville 2009


Geyserville 2009 on Ridge viinitalon valmistamista Zinfandel -sekoiteviineistä kuuluisin. Geyservillen tarha sijaitsee Alexander Valleyssa Sonoma Countyssa Kaliforniassa. Osa tarhan köynnöksistä on 130 vuotta vanhoja ja tuottavat erittäin pientä satoa. Geyservillen rypäleet tulevat kolmelta vierekkäiseltä palstalta.

Geyserville 2009 koostuu kolmesta eri rypäleestä, joista Zinfandelia on 74%, Carignanea 19% ja Petit Shirahia 7 %. Viini on käynyt luonnonhiivoilla ja kypsynyt 15 kuukauden ajan amerikkalaisissa tammitynnyreissä, joista 20 % on ollut uusia tynnyreitä. Ridge on tuottanut Ceyserville tarhazinfandelia vuodesta 1966 lähtien.

Viinin päärypäle Zinfandel kulkeutui Euroopasta Kaliforniaan 1800-luvulla. Rypälettä pidettiin pitkään etelä -italialaisena Primitivona, mutta viimeisimmässä DNA -tutkimuksissa rypäleen alkuperämaaksi on paljastunut Kroatia.

Zinfandel on satoisa rypäle ja menestyy hyvin kohtalaisen lämpimässä ilmastossa, mutta kuumuutta se sietää huonosti. Ohutkuorinen Zinfandel on haastava viljeltävä, sillä sen rypäleet kypsyvät epätasaisesti. Samassa tertussa voi olla sekä raakoja että kypsiä rypäleitä ja siksi laatuviinien rypäleet poimitaankin aina käsin.

Maistelukokemukset


Viini oli kirkas ja väriltään tiilenpunainen. Viskositeetti oli korkea, viini liikkui lasissa raskaasti. Tuoksu oli voimakas, kehittynyt ja marjaisa. Aromeissa erottui metsämarjoja ja mausteisuutta sekä hiukan luumua. Maku oli kypsä ja täyteläinen. Pehmeitä tanniineja oli vielä kohtalaisesti sekä veden kielelle nostattavaa hapokkuutta. Aromeista erottuivat selkeästi mm. metsämarjat ja mustapippuri.

Kokonaisuutena viini oli runsaan hedelmäinen ja jälkimaultaan pitkä. Kypsien rypäleiden aikaansaama hillomainen vaikutelma maussa sopi erinomaisen hyvin grilliruoan kanssa. Sekä grillattava kana että liha olivat voimakkaasti maustettuja. Samoin kasvikset ja feta-juusto sipulisalsoineen. Tämä viini ei kuitenkaan jäänyt runsaan mausteisuuden alle, vaan täydensi hienosti em. makuvivahteita.

Pisteet 16/20p

Lisätietoa:

Viinitalo Ridge Vineyards

______________________________Grilliateria

Yrtti-valkosipulimarinoitua kanaa
Amerikkalaisittain maustettua porsaanfilepihvejä
Grillatut varhaisperunat
Grillatut varhaisporkkanat
Luumutomaattivartaat
Parmesaanitäytetyt herkkusienet
Grillattu fetajuusto ja sipulisalsa (ja kesäkasvikset)
Sipulitimjami-focaccia
______________________________________

Lue myös:

Juhannusmenu


Juhannuksen luomuviini
Orgaaninen Zinfandel
_____________________________________ 

SUOSITUIMMAT

Punaviini Il Barone Rosso 2018 ja Tagliatellea metsäsieni-sinihomejuustokastikkeella

Lokakuun viileään päivään sopi hyvin italialainen kevyt punaviini Il Barone Rosso 2018 ja pastaruoka Tagliatellea metsäsieni-sinihomejuustokastikkeella (Resepti) Rosa Viini & Ruoka yhteistyö sai jatkoa tämän maukkaan yhdistelmän muodossa. Il Barone Rosso 2018 Il Barone Rosson tuottaja on viinitila, joka on pysynyt saman perheen omistuksessa jo kolmen sukupolven ajan. Tämä punaviini on yksi heidän suosituimmista tuotteistaan. Viini on 100% Sangiovese -rypäleestä valmistettu. Sangiovese on Italian viljellyin rypälelajike ja maan arvostus punaviinimaana on pitkälti Sangiovesen ansiota. Toscanasta kotoisin oleva rypäle viihtyy parhaiten lämpimässä ilmastossa ja vaatii melko pitkän kasvukauden. Parhaat viininsä se tuottaa kasvaessaan kalkkipitoisessa sorassa. Maistelukokemukset Lasissa viini oli kirkas, väriltään rubiinipunainen ja syvyydeltään kohtalaisen voimakas. Viskositeetti oli yllättävän korkea. Tuoksu oli nuorelle viinille tyypillinen ja voimakkaan

Piqueras Gold Label 2016 – ryhdikästä punaviiniä kreikkalaiselle perinneruoalle

  Pitkästä, pitkästä aikaa teimme kreikkalaista kansallisruokaa, Stifadoa . Tätä herkkua olemme aikoinaan syöneet Kreikan matkoilla ja siihen ihastuneena olemme sittemmin valmistaneet sitä myös kotikeittiössä. Tällä kertaa tämän herkullisen lihapadan tekemiseen innoitti vuolukivestä valmistettu Uunikko -pata, joka sopii erinomaisesti kaikkiin pitkää haudutusta vaativiin pataruokiin. Samalla kokeilimme uutta Stifado-ohjetta Rosa Viini & Ruokakerhon reseptivalikoimasta. Viiniksi tälle reseptille valitsimme espanjalaisen luomupunaviinin, Piqueras Gold Label 2016 (näytepullo, Rosa Viini & Ruoka) Piqueras Gold Label 2016 Piqueras Gold Label 2016 tulee Espanjan Almansasta. Viini on kolmen rypäleen sekoitus: Monastrell 70%, Garnacha Tintorera 20% ja Syrah 10%. Viinitarha sijaitsee 800-900 metrin korkeudessa ja on luonnonmukaisesti viljelty. Maaperä on hiekkaista ja kalkkikivipitoista.  Piqueras Gold Label 2016 on saanut tänä vuonna useita kansainvälisiä pal

Punaviini Nugan Alfredo Passo Appassimento 2016 ja hunajaisia grillipihvejä

Vielä on kesää jäljellä ja suunnitelmissa oli grillata ulkona, mutta sateisesta säästä johtuen pihagrilli vaihtuikin parillapannuun. Possupihvien lisäksi pannulla tirisi puolikkaita puna- ja valkosipuleita sekä limeä. Rosa Ruoka&Viini -yhteistyön merkeissä meille tarjoutui mahdollisuus maistaa australialainen italiaisella appassimento - menetelmällä tehty punaviini, Nugan Alfredo Passo Appassimento 2016. Nugan Alfredo Passo Appassimento 2016 Nugan Alfredo Passo Appassimento on kunnianosoitus Nugan Estate -viinitilan perustajalle Alfredo Nuganille ja hänen intohimoiselle visiolleen laadukkaista ja upeista viineistä. Nykyään Nugan Estate -viinitilaa johtavat hänen lapsenlapsensa. Nugan Estate on tunnettu runsaista ja täyteläisistä punaviineistään. Tämä maistelemamme punaviini on peräisin premium -viinitarhasta, joka sijaitsee Riverinassa Australian Uudessa Etelä-Walesissa (New South Wales).  Australian New South Wales on tunnettu siitä, että viiniköynnös