Siirry pääsisältöön

Argento Paraje Altamira Organic Malbec 2014 - juhannuksen luomupunaviini


Juhannuksen luomuviini, Viinihetki

Juhannuksena grillataan… Grillaaminen on kuulunut juhannusperinteisiimme jo vuosien ajan. Tällä kertaa grillissä eivät tirisseet makkarat, vaan kesän hittituote naudan kuvepaisti. Lisäksi tarjolla oli grillattua broileria, täytettyjä munakoisoja, grillattuja kesäporkkanoita ja sipuli-timjamifocacciaa.
Koska Argentiina on grilliruokien kehto, valitsimme maisteltavaksi 100 % Malbec -rypäleestä valmistetun argentiinalaisen viinin testataksemme, miten se istui suomalaiseen grilliruokaan.

Argento Paraje Altamira Organic Malbec 2014


Argentiinan viinialueet sijaitsevat maan länsiosassa Andien juurella sijaitsevalla tasangolla yli 500 metriä merenpinnan yläpuolella sekä osin vuoriston laaksoissa. Tärkein viljelyalue on Mendozan provinssi, joka tuottaa 70 % Argentiinan viineistä. Argento Paraje Altamira Organic Malbec 2014 on luomuviini ja kotoisin Mendozan provinssista Valle de Uco:sta, joka sijaitsee yli 1000 metrin korkeudessa. 
Malbec-rypäle on mustansininen lajike, jonka koko ja kuoren paksuus vaihtelevat kasvupaikan mukaan. Parhaiten se viihtyy lämpimässä, aurinkoisessa ilmastossa, kuten esimerkiksi Argentiinan Mendozassa, jossa viinitarhat sijaitsevat rinteillä korkealla merenpinnan yläpuolella. Päivät ovat siellä lämpimiä ja yöt viileitä. Lämpötilan vaihtelu antaa rypäleelle runsaasti aromeja ja hedelmäisyyttä, mutta ei tee niistä liian latteita. 
Malbec -rypäle on kotoisin Ranskan Cahorsista ja se rantautui 1800-luvulla Argentiinaan. Viimeisten vuosikymmenien aikana rypäleestä on tullut argentiinalaisen viinikulttuurin symboli ja maan kansallisrypäle. Argentiina on nimittänyt päivämärän 17.4. kansainväliseksi Malbec-päiväksi.

Maistelukokemukset


Lasissa viini oli ulkonäöltään hieman utuinen ja väriltään kirsikanpunainen. Väri oli syvä, mutta ei läpinäkymätön. Viskositeetti oli korkea, ”kyyneleet” lasin pinnalla laskeutuvat hitaasti.
Tuoksu oli puhdas, kohtalaisen voimakas ja ensivaikutelmaltaan hyvin marjainen. Myöhemmin tuoksussa erottui herukkaisuutta ja mausteisuutta mm. mustapippuria.
Melko täyteläisessä maussa oli havaittavissa hapokkuutta ja pehmeää tanniinisuutta. Hillomaisuutta ei tullut esille, vaikka sitä odotimme, koska kyseessä oli uuden maailman viini. Aromeista tuli esille erityisesti punaherukkaa ja jopa raparperia mausteisuuden lisäksi.
Tämän hitaasti avautuvan kesäisen grilliviinin luonnetta kuvaa mielestämme hyvin verkkaisesti etenevä kitaraversio tunnetusta Gershwinin 

Summertimesta

Viini sopi erittäin hyvin grilliruoan seuraksi. Se oli riittävän voimakas tummalle lihalle. Viiniä voisi kokeilla myös kypsien, kovien juustojen kanssa.
_______________________


Pisteet: 13,5 / 20p


____________________


Viini oli kaadettu dekanteriin noin 1,5 tuntia ennen maistelua. Tämä dekantointiaika oli liian lyhyt tälle viinille, eikä se ollut vielä täysin avautunut maisteltaessa. 8 tunnin dekantoinnin jälkeen viinin maku oli huomattavasti pehmeämpi ja monipuolisempi, joten pistemäärä hieman nousi alkuperäisestä.

Lisätietoa: 


Opas eettisten ja ekologisten viinien maailmaan


_________________________________


Täytetyt munakoisot (4:lle) 

4 munakoisoa
Täyte:
1 punasipuli
2 valkosipulinkynttä
1 pieni paprika
1 tlk esikeitettyjä kikherneitä
100 g cheddar juustoraastetta
1 rkl margariinia tai voita
2 dl ruokakermaa
suolaa, mustapippuria
1 rkl basilikaa
Pese ja halkaise munakoisot. Koverra munakoisojen sisus lusikalla, säästä täytettä varten. Ripottele koverrettuihin munakoison puolikkaisiin hieman suolaa. Esikypsennä uunivuoassa ilman täytettä 200 asteessa n. 15 min tai mikrossa täydellä teholla 8 min. 
Hienonna sipuli ja valkosipuli. Kuutioi paprika sekä munakoisojen koverrettu sisus. Huuhtele kikherneet siivilässä, valuta. Kuullota sipulit rasvassa. Lisää paprika ja munakoisokuutiot. Sekoita ja kuumenna hetken aikaa. Lisää kikherneet, vehnäjauhot ja ruokakerma. Mausta. Hauduta kunnes täyte on saostunut. Lisää lopuksi juustoraaste ja persilja.
Annostele täyte tasaisesti munakoison puolikkaisiin. Paista keskiosassa 200 asteessa n. 20 min tai kunnes kypsiä.
Juhannuksen luomuviini, Viinihetki

Sipuli-timjamifocaccia

2,5 dl vettä
25 g hiivaa
1 tl suolaa
1 rkl sokeria
noin 6 dl vehnäjauhoja
Lisäksi:
1 sipuli
2 rkl oliiviöljyä
2 rkl tuoretta timjamia
hienonnettua sormisuolaa

Lämmitä vesi kädenlämpöiseksi. Liota joukkoon hiiva. Lisää suola ja sokeri. Lisää jauhot vähitellen ja alusta hyvin. Painele taikina voideltuun tai leivinpaperilla päällystettyyn vuokaan (20x30) ja anna kohota.


Kuori, halkaise ja viipaloi sipuli hyvin ohueksi. Voitele leipä oliiviöljyllä. Levitä päälle sipulia, timjamia ja sormisuolaa. Paista uunissa 225 asteessa noin 15-20 minuuttia.
Valmistusaika yhteensä noin 1 tunti (alustaminen 20 min + kohoaminen 20 min + paisto 20 min)
___________________________________________

Lue myös:

________________________________________

SUOSITUIMMAT

Portugalilaista lihapataa ja täyteläistä punaviiniä - Rabo de Galo Reserva 2018

Rabo de Galo Reserva 2018 on hyvä ruokaviin i ja varsinkin talvisille lihapadoille sen voimakas maku sopii erittäin hyvin. Portugalilainen lihapata, Estufado Madresilva – naudanlihasta, porkkanoista, herkkusienistä, tomaateista, sipulista, valkosipulista ja hillosipuleista liedellä haudutettu portugalilainen lihapata keitettyjen perunoiden kera oli herkullinen. Lue lisää viinistä ja viinimaa Portugalista ...

Makea valkoviini Unkarista - Tokaji

Vaihteluksi kuiville puna- ja valkoviineille halusimme pitkästä aikaa suun makeaksi.   Blogissa on aiemmin arvioitu useita ranskalaisia Sauternesin alueen makeita valkoviinejä.  Myös Unkarista löytyy maailmankuulu makea valkoviini, Tokaji , johon aikoinaan viininmaistelumme alkuvuosina ihastuimme, mutta joka sittemmin on jäänyt lähes unohduksiin.  Unohduksissa ollutta viiniä ei tietenkään löytynyt myöskään viinikaapistamme. Alkon valikoimissa Tokaji-viinejä on muutamia, joista maisteltavaksi hankimme vuosikerraltaan nuorimman  St Stephans Crown Tokaji 5 Puttonyos 2013. Jalohomeisen viinin synty Unkarin Tokajin alueella on pitkä historia viininviljelyssä. Sen ensimmäinen tarhaluokitus tehtiin jo vuonna 1641 ja Tokajia pidetään myös ensimmäisenä viinialueena, jossa opittiin käyttämään jalohomeisia rypäleitä viinin valmistuksessa.  Historiatietojen mukaan sodat repivät Tokajin aluetta yli 300 vuotta sitten, eikä väestöllä tuolloin ollut juurikaan aikaa paneutua viin

Alkuviini Pietra 2016 – luonteikasta punaviiniä Susumaniello -rypäleestä

Hyvä makupari: Pietra Susumaniello 2016 ja italialainen lampaanmaitojuusto Pecorino Romano  (edessä) Vuoden rypäleteema jatkuu. Tällä kertaa vuorossa oli punainen rypäle Susumaniello Etelä-Italian itärannikolta Apuliasta (Pugliasta). Pietra Susumaniello 2016 - viiniharvinaisuuden saimme lahjaksi tyttäreltämme keväällä 2019.  Tämän viinin kanssa olisi voinut tarjota vahvaa liharuokaa, jopa riistaa. Viinille on kuitenkin suositeltu myös vahvoja, suolaisia juustoja. Tällainen on esimerkiksi Pecorino Romano , italialainen lampaanmaitojuusto , jota maistelimme viinin kanssa. Susumaniello -rypäle Susumaniello on yksi maailman harvinaisimmista viinirypälajikkeista. Rypäleen alkuperästä on monenlaisia teorioita. Todennäköisesti rypäle on tullut Italian Apuliaan Adrianmeren yli ehkä Kreikasta tai Kroatian Dalmatian rannikolta. Nykyisin sitä viljellään lähes yksinomaan Apulian Salenton ja Brindisin kaupunkia ympäröivillä alueilla. Susumaniello-rypäle on väriltää