Juhannuksena grillataan… Grillaaminen on kuulunut juhannusperinteisiimme jo vuosien ajan. Tällä kertaa grillissä eivät tirisseet makkarat, vaan kesän hittituote naudan kuvepaisti. Lisäksi tarjolla oli grillattua broileria, täytettyjä munakoisoja, grillattuja kesäporkkanoita ja sipuli-timjamifocacciaa.
Koska Argentiina on grilliruokien kehto, valitsimme maisteltavaksi 100 % Malbec -rypäleestä valmistetun argentiinalaisen viinin testataksemme, miten se istui suomalaiseen grilliruokaan.
Argento Paraje Altamira Organic Malbec 2014
Argentiinan viinialueet sijaitsevat maan länsiosassa Andien juurella sijaitsevalla tasangolla yli 500 metriä merenpinnan yläpuolella sekä osin vuoriston laaksoissa. Tärkein viljelyalue on Mendozan provinssi, joka tuottaa 70 % Argentiinan viineistä. Argento Paraje Altamira Organic Malbec 2014 on luomuviini ja kotoisin Mendozan provinssista Valle de Uco:sta, joka sijaitsee yli 1000 metrin korkeudessa.
Malbec-rypäle on mustansininen lajike, jonka koko ja kuoren paksuus vaihtelevat kasvupaikan mukaan. Parhaiten se viihtyy lämpimässä, aurinkoisessa ilmastossa, kuten esimerkiksi Argentiinan Mendozassa, jossa viinitarhat sijaitsevat rinteillä korkealla merenpinnan yläpuolella. Päivät ovat siellä lämpimiä ja yöt viileitä. Lämpötilan vaihtelu antaa rypäleelle runsaasti aromeja ja hedelmäisyyttä, mutta ei tee niistä liian latteita.
Malbec -rypäle on kotoisin Ranskan Cahorsista ja se rantautui 1800-luvulla Argentiinaan. Viimeisten vuosikymmenien aikana rypäleestä on tullut argentiinalaisen viinikulttuurin symboli ja maan kansallisrypäle. Argentiina on nimittänyt päivämärän 17.4. kansainväliseksi Malbec-päiväksi.
Maistelukokemukset
Lasissa viini oli ulkonäöltään hieman utuinen ja väriltään kirsikanpunainen. Väri oli syvä, mutta ei läpinäkymätön. Viskositeetti oli korkea, ”kyyneleet” lasin pinnalla laskeutuvat hitaasti.
Tuoksu oli puhdas, kohtalaisen voimakas ja ensivaikutelmaltaan hyvin marjainen. Myöhemmin tuoksussa erottui herukkaisuutta ja mausteisuutta mm. mustapippuria.
Melko täyteläisessä maussa oli havaittavissa hapokkuutta ja pehmeää tanniinisuutta. Hillomaisuutta ei tullut esille, vaikka sitä odotimme, koska kyseessä oli uuden maailman viini. Aromeista tuli esille erityisesti punaherukkaa ja jopa raparperia mausteisuuden lisäksi.
Tämän hitaasti avautuvan kesäisen grilliviinin luonnetta kuvaa mielestämme hyvin verkkaisesti etenevä kitaraversio tunnetusta Gershwinin
Summertimesta
Viini sopi erittäin hyvin grilliruoan seuraksi. Se oli riittävän voimakas tummalle lihalle. Viiniä voisi kokeilla myös kypsien, kovien juustojen kanssa.
_______________________
_______________________
Pisteet: 13,5 / 20p
____________________
Viini oli kaadettu dekanteriin noin 1,5 tuntia ennen maistelua. Tämä dekantointiaika oli liian lyhyt tälle viinille, eikä se ollut vielä täysin avautunut maisteltaessa. 8 tunnin dekantoinnin jälkeen viinin maku oli huomattavasti pehmeämpi ja monipuolisempi, joten pistemäärä hieman nousi alkuperäisestä.
Lisätietoa:
_________________________________
Täytetyt munakoisot (4:lle)
4 munakoisoa
Täyte:
1 punasipuli
2 valkosipulinkynttä
1 pieni paprika
1 tlk esikeitettyjä kikherneitä
100 g cheddar juustoraastetta
1 rkl margariinia tai voita
2 dl ruokakermaa
suolaa, mustapippuria
1 rkl basilikaa
Pese ja halkaise munakoisot. Koverra munakoisojen sisus lusikalla, säästä täytettä varten. Ripottele koverrettuihin munakoison puolikkaisiin hieman suolaa. Esikypsennä uunivuoassa ilman täytettä 200 asteessa n. 15 min tai mikrossa täydellä teholla 8 min.
Hienonna sipuli ja valkosipuli. Kuutioi paprika sekä munakoisojen koverrettu sisus. Huuhtele kikherneet siivilässä, valuta. Kuullota sipulit rasvassa. Lisää paprika ja munakoisokuutiot. Sekoita ja kuumenna hetken aikaa. Lisää kikherneet, vehnäjauhot ja ruokakerma. Mausta. Hauduta kunnes täyte on saostunut. Lisää lopuksi juustoraaste ja persilja.
Annostele täyte tasaisesti munakoison puolikkaisiin. Paista keskiosassa 200 asteessa n. 20 min tai kunnes kypsiä.
Sipuli-timjamifocaccia
2,5 dl vettä
25 g hiivaa
1 tl suolaa
1 rkl sokeria
noin 6 dl vehnäjauhoja
Lisäksi:
1 sipuli
2 rkl oliiviöljyä
2 rkl tuoretta timjamia
hienonnettua sormisuolaa
Kuori, halkaise ja viipaloi sipuli hyvin ohueksi. Voitele leipä oliiviöljyllä. Levitä päälle sipulia, timjamia ja sormisuolaa. Paista uunissa 225 asteessa noin 15-20 minuuttia.
Valmistusaika yhteensä noin 1 tunti (alustaminen 20 min + kohoaminen 20 min + paisto 20 min)
___________________________________________Lue myös:
________________________________________