Siirry pääsisältöön

Argento Paraje Altamira Organic Malbec 2014 - juhannuksen luomupunaviini


Juhannuksen luomuviini, Viinihetki

Juhannuksena grillataan… Grillaaminen on kuulunut juhannusperinteisiimme jo vuosien ajan. Tällä kertaa grillissä eivät tirisseet makkarat, vaan kesän hittituote naudan kuvepaisti. Lisäksi tarjolla oli grillattua broileria, täytettyjä munakoisoja, grillattuja kesäporkkanoita ja sipuli-timjamifocacciaa.
Koska Argentiina on grilliruokien kehto, valitsimme maisteltavaksi 100 % Malbec -rypäleestä valmistetun argentiinalaisen viinin testataksemme, miten se istui suomalaiseen grilliruokaan.

Argento Paraje Altamira Organic Malbec 2014


Argentiinan viinialueet sijaitsevat maan länsiosassa Andien juurella sijaitsevalla tasangolla yli 500 metriä merenpinnan yläpuolella sekä osin vuoriston laaksoissa. Tärkein viljelyalue on Mendozan provinssi, joka tuottaa 70 % Argentiinan viineistä. Argento Paraje Altamira Organic Malbec 2014 on luomuviini ja kotoisin Mendozan provinssista Valle de Uco:sta, joka sijaitsee yli 1000 metrin korkeudessa. 
Malbec-rypäle on mustansininen lajike, jonka koko ja kuoren paksuus vaihtelevat kasvupaikan mukaan. Parhaiten se viihtyy lämpimässä, aurinkoisessa ilmastossa, kuten esimerkiksi Argentiinan Mendozassa, jossa viinitarhat sijaitsevat rinteillä korkealla merenpinnan yläpuolella. Päivät ovat siellä lämpimiä ja yöt viileitä. Lämpötilan vaihtelu antaa rypäleelle runsaasti aromeja ja hedelmäisyyttä, mutta ei tee niistä liian latteita. 
Malbec -rypäle on kotoisin Ranskan Cahorsista ja se rantautui 1800-luvulla Argentiinaan. Viimeisten vuosikymmenien aikana rypäleestä on tullut argentiinalaisen viinikulttuurin symboli ja maan kansallisrypäle. Argentiina on nimittänyt päivämärän 17.4. kansainväliseksi Malbec-päiväksi.

Maistelukokemukset


Lasissa viini oli ulkonäöltään hieman utuinen ja väriltään kirsikanpunainen. Väri oli syvä, mutta ei läpinäkymätön. Viskositeetti oli korkea, ”kyyneleet” lasin pinnalla laskeutuvat hitaasti.
Tuoksu oli puhdas, kohtalaisen voimakas ja ensivaikutelmaltaan hyvin marjainen. Myöhemmin tuoksussa erottui herukkaisuutta ja mausteisuutta mm. mustapippuria.
Melko täyteläisessä maussa oli havaittavissa hapokkuutta ja pehmeää tanniinisuutta. Hillomaisuutta ei tullut esille, vaikka sitä odotimme, koska kyseessä oli uuden maailman viini. Aromeista tuli esille erityisesti punaherukkaa ja jopa raparperia mausteisuuden lisäksi.
Tämän hitaasti avautuvan kesäisen grilliviinin luonnetta kuvaa mielestämme hyvin verkkaisesti etenevä kitaraversio tunnetusta Gershwinin 

Summertimesta

Viini sopi erittäin hyvin grilliruoan seuraksi. Se oli riittävän voimakas tummalle lihalle. Viiniä voisi kokeilla myös kypsien, kovien juustojen kanssa.
_______________________


Pisteet: 13,5 / 20p


____________________


Viini oli kaadettu dekanteriin noin 1,5 tuntia ennen maistelua. Tämä dekantointiaika oli liian lyhyt tälle viinille, eikä se ollut vielä täysin avautunut maisteltaessa. 8 tunnin dekantoinnin jälkeen viinin maku oli huomattavasti pehmeämpi ja monipuolisempi, joten pistemäärä hieman nousi alkuperäisestä.

Lisätietoa: 


Opas eettisten ja ekologisten viinien maailmaan


_________________________________


Täytetyt munakoisot (4:lle) 

4 munakoisoa
Täyte:
1 punasipuli
2 valkosipulinkynttä
1 pieni paprika
1 tlk esikeitettyjä kikherneitä
100 g cheddar juustoraastetta
1 rkl margariinia tai voita
2 dl ruokakermaa
suolaa, mustapippuria
1 rkl basilikaa
Pese ja halkaise munakoisot. Koverra munakoisojen sisus lusikalla, säästä täytettä varten. Ripottele koverrettuihin munakoison puolikkaisiin hieman suolaa. Esikypsennä uunivuoassa ilman täytettä 200 asteessa n. 15 min tai mikrossa täydellä teholla 8 min. 
Hienonna sipuli ja valkosipuli. Kuutioi paprika sekä munakoisojen koverrettu sisus. Huuhtele kikherneet siivilässä, valuta. Kuullota sipulit rasvassa. Lisää paprika ja munakoisokuutiot. Sekoita ja kuumenna hetken aikaa. Lisää kikherneet, vehnäjauhot ja ruokakerma. Mausta. Hauduta kunnes täyte on saostunut. Lisää lopuksi juustoraaste ja persilja.
Annostele täyte tasaisesti munakoison puolikkaisiin. Paista keskiosassa 200 asteessa n. 20 min tai kunnes kypsiä.
Juhannuksen luomuviini, Viinihetki

Sipuli-timjamifocaccia

2,5 dl vettä
25 g hiivaa
1 tl suolaa
1 rkl sokeria
noin 6 dl vehnäjauhoja
Lisäksi:
1 sipuli
2 rkl oliiviöljyä
2 rkl tuoretta timjamia
hienonnettua sormisuolaa

Lämmitä vesi kädenlämpöiseksi. Liota joukkoon hiiva. Lisää suola ja sokeri. Lisää jauhot vähitellen ja alusta hyvin. Painele taikina voideltuun tai leivinpaperilla päällystettyyn vuokaan (20x30) ja anna kohota.


Kuori, halkaise ja viipaloi sipuli hyvin ohueksi. Voitele leipä oliiviöljyllä. Levitä päälle sipulia, timjamia ja sormisuolaa. Paista uunissa 225 asteessa noin 15-20 minuuttia.
Valmistusaika yhteensä noin 1 tunti (alustaminen 20 min + kohoaminen 20 min + paisto 20 min)
___________________________________________

Lue myös:

________________________________________

SUOSITUIMMAT

Punaviini Il Barone Rosso 2018 ja Tagliatellea metsäsieni-sinihomejuustokastikkeella

Lokakuun viileään päivään sopi hyvin italialainen kevyt punaviini Il Barone Rosso 2018 ja pastaruoka Tagliatellea metsäsieni-sinihomejuustokastikkeella (Resepti) Rosa Viini & Ruoka yhteistyö sai jatkoa tämän maukkaan yhdistelmän muodossa. Il Barone Rosso 2018 Il Barone Rosson tuottaja on viinitila, joka on pysynyt saman perheen omistuksessa jo kolmen sukupolven ajan. Tämä punaviini on yksi heidän suosituimmista tuotteistaan. Viini on 100% Sangiovese -rypäleestä valmistettu. Sangiovese on Italian viljellyin rypälelajike ja maan arvostus punaviinimaana on pitkälti Sangiovesen ansiota. Toscanasta kotoisin oleva rypäle viihtyy parhaiten lämpimässä ilmastossa ja vaatii melko pitkän kasvukauden. Parhaat viininsä se tuottaa kasvaessaan kalkkipitoisessa sorassa. Maistelukokemukset Lasissa viini oli kirkas, väriltään rubiinipunainen ja syvyydeltään kohtalaisen voimakas. Viskositeetti oli yllättävän korkea. Tuoksu oli nuorelle viinille tyypillinen ja voimakkaan

Piqueras Gold Label 2016 – ryhdikästä punaviiniä kreikkalaiselle perinneruoalle

  Pitkästä, pitkästä aikaa teimme kreikkalaista kansallisruokaa, Stifadoa . Tätä herkkua olemme aikoinaan syöneet Kreikan matkoilla ja siihen ihastuneena olemme sittemmin valmistaneet sitä myös kotikeittiössä. Tällä kertaa tämän herkullisen lihapadan tekemiseen innoitti vuolukivestä valmistettu Uunikko -pata, joka sopii erinomaisesti kaikkiin pitkää haudutusta vaativiin pataruokiin. Samalla kokeilimme uutta Stifado-ohjetta Rosa Viini & Ruokakerhon reseptivalikoimasta. Viiniksi tälle reseptille valitsimme espanjalaisen luomupunaviinin, Piqueras Gold Label 2016 (näytepullo, Rosa Viini & Ruoka) Piqueras Gold Label 2016 Piqueras Gold Label 2016 tulee Espanjan Almansasta. Viini on kolmen rypäleen sekoitus: Monastrell 70%, Garnacha Tintorera 20% ja Syrah 10%. Viinitarha sijaitsee 800-900 metrin korkeudessa ja on luonnonmukaisesti viljelty. Maaperä on hiekkaista ja kalkkikivipitoista.  Piqueras Gold Label 2016 on saanut tänä vuonna useita kansainvälisiä pal

Punaviini Nugan Alfredo Passo Appassimento 2016 ja hunajaisia grillipihvejä

Vielä on kesää jäljellä ja suunnitelmissa oli grillata ulkona, mutta sateisesta säästä johtuen pihagrilli vaihtuikin parillapannuun. Possupihvien lisäksi pannulla tirisi puolikkaita puna- ja valkosipuleita sekä limeä. Rosa Ruoka&Viini -yhteistyön merkeissä meille tarjoutui mahdollisuus maistaa australialainen italiaisella appassimento - menetelmällä tehty punaviini, Nugan Alfredo Passo Appassimento 2016. Nugan Alfredo Passo Appassimento 2016 Nugan Alfredo Passo Appassimento on kunnianosoitus Nugan Estate -viinitilan perustajalle Alfredo Nuganille ja hänen intohimoiselle visiolleen laadukkaista ja upeista viineistä. Nykyään Nugan Estate -viinitilaa johtavat hänen lapsenlapsensa. Nugan Estate on tunnettu runsaista ja täyteläisistä punaviineistään. Tämä maistelemamme punaviini on peräisin premium -viinitarhasta, joka sijaitsee Riverinassa Australian Uudessa Etelä-Walesissa (New South Wales).  Australian New South Wales on tunnettu siitä, että viiniköynnös