Siirry pääsisältöön

Valkoviini Julius Silvaner Westhofener Rotenstein organic 2015 ja uuden sadon parsaa

Viinihetki

Paikallislehden kuukauden viinisuositus innosti tutustumaan tarkemmin 100% Silvaner (Sylvaner) -rypäleestä valmistettuun kuivaan valkoviiniin.

Silvaner -rypäle on alun perin itävaltalainen, jota viljellään Saksan lisäksi myös Ranskassa Alsacen –alueella. Maisteltavana ollut viini, Julius Silvaner Westhofener Rotenstein organic 2015 on kotoisin Saksasta Rheinhessenin alueelta.
Lasissa viini oli väriltään hennon kirkkaan vaaleankeltainen. Tuoksultaan puhdas, sitruksinen ja mineraalinen. Myöhemmin viinissä oli havaittavissa myös hentoa paahteisuutta ja maanläheisiä aromeja, kuten sieniä.
Maku oli täyteläinen, hedelmäinen ja pitkä. Hapokkuutta oli melko runsaasti. Sokkona maistettuna viini voisi olla helposti sekoitetettavissa jopa Rieslingiin.

Pisteet 15/20


Hinta - Alko

Lisätietoa: Weingut Julius


_______________________________


viinihetki


Saksan Rheinhessenissä Silvanerin nauttiminen uuden sadon parsan kanssa on lähes uskonnollinen perinne. Halusimme kokeilla tätä perinnettä. Viinin seuralaisena nautimme unkarilaista uuden sadon parsaa.
Parsa Hollandaise -kastikkeen ja espanajalaisen Serrano -kinkun kera voimisti entisestään viinin kirpeän pirteää hapokkuutta.

O
nnistunut ja tasapainoinen ruoan ja viinin yhdistelmä.

_______________________________________

Lue myös:

_______________________________________

SUOSITUIMMAT

Lustau Fino 3 En Rama De Jerez De La Frontera - kuivaa sherryä ja tapaksia

Viinihetki espanjalaisittain. Sherry ja tapakset kuuluvat erottamattomana osana Espanjan andalusialaiseen ruokakulttuuriin . Sherryn sanotaan olevan hyvä viinivalinta, kun pöytään katetaan pientä syötävää. Sana ”tapa” tarkoittaa espanjan kielessä kantta. Se viittaa pieneen leipäpalaan, jolla viinilasi suojattiin kärpäsiltä. Leipäpalan päällä oli usein ilmakuivattua kinkkua tai juustoa. Nykyisin tapasvalikoimat ovat hyvin monipuolisia ja raaka-aineiltaan värikkäitä. Lustau Fino 3 En Rama De Jerez De La Frontera Sherry valmistetaan nykyisin lähes aina yhdestä rypälelajikkeesta, Palominosta . Sen osuus Jerezin viljelyalasta on 95 %. Muita lajikkeita ovat Pedro Ximénenez ja Palomino de Jerez. Bodega s Lustau julkaisi keväällä 2017 uuden sarjan 3 en Rama sherryistä . Nämä ovat kolme biologisesti vanhennettua viiniä, jotka tulevat jokaisesta Sherryn alueen kolmesta kaupungista: Fino Jerez de la Fronterasta, Manzanilla Sanlúcar de Barramedasta ja Fino El Puerto de San

Harvinaisia rypälelajikkeita

Innostavinta viiniharrastuksessa on maistella viinejä erilaisista rypäleistä , oppia rypäleiden ominaisuuksia ja oppia tunnistamaan niitä. Rypäleet ovat kiinnostavia myös siksi, että rypälelajikkeita on runsaasti - niissä riittää opiskeltavaa. Parhaiten tietyn rypäleen ominaisuuksia voi havainnoida maistelemalla viiniä, joka on valmistettu ainoastaan yhdestä rypäleestä. Jos rypälelajikkeet eivät ole ennestään tuttuja, on tutustuminen helpointa aloittaa yleisimmistä lajikkeista kuten esimerkiksi Chardonnay ja Cabernet Sauvignon. Tälle sivulle on koottu linkkejä Viinihetken blogiteksteihin, joissa on esitelty hiukan tuntemattomampi rypäle ja siitä 100%:sti tehty viini . Joitakin esiteltyjä rypäleitä voi esiintyä   sekoiteviineissä (esim. Pinot Meunier), mutta tavoitteena on ollut löytää viinejä, jotka on valmistettu ainoastaan yhdestä rypäleestä. AGLIANICO - punaviini CARIGNAN - punaviini CARRICANTE - valkoviini DORNFELDER - punaviini NERELLO MASCALESE - punaviin

Makea valkoviini Unkarista - Tokaji

Vaihteluksi kuiville puna- ja valkoviineille halusimme pitkästä aikaa suun makeaksi.   Blogissa on aiemmin arvioitu useita ranskalaisia Sauternesin alueen makeita valkoviinejä.  Myös Unkarista löytyy maailmankuulu makea valkoviini, Tokaji , johon aikoinaan viininmaistelumme alkuvuosina ihastuimme, mutta joka sittemmin on jäänyt lähes unohduksiin.  Unohduksissa ollutta viiniä ei tietenkään löytynyt myöskään viinikaapistamme. Alkon valikoimissa Tokaji-viinejä on muutamia, joista maisteltavaksi hankimme vuosikerraltaan nuorimman  St Stephans Crown Tokaji 5 Puttonyos 2013. Jalohomeisen viinin synty Unkarin Tokajin alueella on pitkä historia viininviljelyssä. Sen ensimmäinen tarhaluokitus tehtiin jo vuonna 1641 ja Tokajia pidetään myös ensimmäisenä viinialueena, jossa opittiin käyttämään jalohomeisia rypäleitä viinin valmistuksessa.  Historiatietojen mukaan sodat repivät Tokajin aluetta yli 300 vuotta sitten, eikä väestöllä tuolloin ollut juurikaan aikaa paneutua viin