Viinihetki -blogin perustamisesta on tullut kuluneeksi 1 vuosi (5.3.2018). Blogikirjoituksia tämä teksti mukaan lukien on vuoden aikana kertynyt kaikkiaan 30. 2/3 osaa arvioiduista viineistä on ollut säilytyksessä omassa viinikaapissa.
Blogin ajatuksena on ollut tuottaa lyhyehköjä kuvauksia ja
arvioita maistelemistamme puna- ja valkoviineistä. Viime vuodelta erityisesti mieleen on jäänyt Pinot Noir -rypäleestä valmistettu ranskalainen
Bourgognen alueen 15 -vuotias Premier Cru- punaviini. Viini ylsi blogissamme hopea-mitalille.
Oli myös mielenkiintoista maistella historiallisesta Assyrtiko –rypäleestä valmistettua valkoviiniä, jonka juuret ulottuvat kauas Antiikin ajoille saakka.
Oli myös mielenkiintoista maistella historiallisesta Assyrtiko –rypäleestä valmistettua valkoviiniä, jonka juuret ulottuvat kauas Antiikin ajoille saakka.
Viiniä on joskus vaikea kuvata pelkästään sanoin,
joten olemme pohtineet, voisiko musiikkia hyödyntää jollakin tavalla viinin olemuksen kuvailussa. Tässä juhlatastingissa kokeilimme ensimmäistä
kertaa löytää viinin luonnetta kuvaavaa musiikkia. (ks. Kuuntele)
Blogille
on perustettu tammikuussa 2018 Instagram -tili, minne on tarkoitus koota kuvastoa
maistelluista viineistä.
_____________________________________________
Champagne Gratiot-Pilliére Brut Tradition
Juhlapäivän kunniaksi avasimme perheyrityksenä toimivan
pientuottajan valmistaman samppanjan. Gratiot-Pilliére -viinitalo on tuottanut
samppanjaa jo 11:ssä sukupolvessa vuodesta 1657 lähtien. Se sijaitsee Pohjois-Ranskan
Champagnen alueen eteläosassa, Charly sur Marnessa.
Gratiot-Pilliéren samppanjat ovat tunnettuja tasapainostaan, raikkaudestaan ja Pinot Meunierin -rypäleen tuomasta hedelmäisyydestä.
Gratiot-Pilliéren samppanjat ovat tunnettuja tasapainostaan, raikkaudestaan ja Pinot Meunierin -rypäleen tuomasta hedelmäisyydestä.
Champagne Gratiot – Pilliére Brut Tradition -samppanja koostuu pääosin
Pinot Meunier -rypäleestä (64%), Chardonnaysta (33%) ja Pinot Noir -rypäleestä (3%). Viiniköynnöksistä
vanhimmat ovat lähes 50 vuotiaita.
Maistelukokemukset
Lasissa samppanja oli ulkonäöltään kirkas ja väriltään kauniin oljenkeltainen.
Pienet intensiiviset ja runsaat kuplat kestivät lasissa pitkään, samoin vaahtoreunus.
Puhtaassa ja kohtalaisen voimakkaassa tuoksussa oli havaittavissa kukkaisuutta,
hedelmäisyyttä, paahtoleipää ja briossia.
Maku oli kevyen täyteläinen, raikas ja runsaan hedelmäinen.
Alkumaussa oli havaittavissa lievä makeuden vivahde, vaikka samppanja olikin
luokiteltu kuivaksi (sokeria 11g/litra). Jälkimaku oli pitkä. Aromeista erottuivat
parhaiten omena ja päärynä.
Yleisvaikutelmaltaan Champagne Gratiot-Pilliére Brut Tradition oli
kehittynyt, vivahteikas ja valmis juotavaksi.
Kuuntele: Champagne Galop (Duo NIHZ)
___________________________
Pisteet: 16p/20
Hinta - Alko
Lisätietoa: Viinitalo Gratiot-Pilliére
Samppanjan kanssa tarjolla oli intialainen mausteinen
voikana Naan -leivän kera. Samppanjan hapokkuus pehmensi kokonaisuutena ruoan
mausteisuutta, mutta korosti kuitenkin tuoreen korianterin makua. Intialaisen
Basmati -riisin tuoksussa oli havaittavissa yhteneväisyyttä samppanjan kukkaisen
aromin kanssa.
Puolikuiva Gewürztraminer -rypäleestä tehty viini voisi sopia
myös tämän ruoan eksoottiseen makumaailmaan.
Butter chicken eli intialainen voikana (4:lle)
Marinadi:
2 dl täyteläinen maustamatonta jogurtti
2 tl garam masala -mausteseosta
2 tl garam masala -mausteseosta
1 tl kanelia
1 tl kurkumaa
pala raastettua inkivääriä
2kpl murskattua valkosipulinkynttä
1 limen mehu
ripaus merisuolaa
pala raastettua inkivääriä
2kpl murskattua valkosipulinkynttä
1 limen mehu
ripaus merisuolaa
Voi-kanakastike:
3 dl täyteläistä maustamatonta jogurttia
200 g paseerattua tomaattia
2 tl garam masala mausteseosta
2 tl chilijauhetta
2 tl kurkumaa
2 rkl voita
tuoretta korianteria
200 g paseerattua tomaattia
2 tl garam masala mausteseosta
2 tl chilijauhetta
2 tl kurkumaa
2 rkl voita
tuoretta korianteria
Riisi:
vettä
3 dl basmatiriisiä
ripaus kurkumaa
3 dl basmatiriisiä
ripaus kurkumaa
Valmistusohje:
Basmatiriisi on Intiasta tai Pakistanista tuleva
tuoksuva, pitkäjyväinen riisi. Garam Masala on
intialainen mausteseos.
tuoksuva, pitkäjyväinen riisi. Garam Masala on
intialainen mausteseos.
Paloittele broileri suupalojen kokoisiin paloihin. Sekoita
marinadin ainekset keskenään ja laita fileesuikaleet marinadin joukkoon.
Sekoita hyvin ja anna marinoitua jääkaapissa kelmun alla vähintään 3 tuntia.
Kun broilerit ovat marinoituneet, pyyhi ylimääräinen
marinadi pois ja ruskista fileesuikaleet pannulla. Lisää joukkoon jogurtti,
paseerattu tomaatti, garam masala, chilijauhe sekä kurkuma ja anna hautua noin
30 minuuttia. Lisää lopuksi kastikkeeseen voi ja anna sen sulaa.
Keitä riisi pakkauksen ohjeen mukaan, mausta suolalla ja
kurkumalla. Kokoa annos ja koristele tuoreella korianterilla. Valmistusaika
noin 1 tunti.
Tarjoa lisänä Naan -leipää.
_______________________________________
Lue myös:
________________________________________