Siirry pääsisältöön

Blogin 1 -vuotisjuhlassa Champagne Gratiot-Pilliére Brut Tradition


Blogin 1-vuotisjuhlassa Champagne Gratiot – Pilliére Brut Tradition

Viinihetki -blogin perustamisesta on tullut kuluneeksi 1 vuosi (5.3.2018). Blogikirjoituksia tämä teksti mukaan lukien on vuoden aikana kertynyt kaikkiaan 30. 2/3 osaa arvioiduista viineistä on ollut säilytyksessä omassa viinikaapissa.
Blogin ajatuksena on ollut tuottaa lyhyehköjä kuvauksia ja arvioita maistelemistamme puna- ja valkoviineistä. Viime vuodelta erityisesti mieleen on jäänyt Pinot Noir -rypäleestä valmistettu ranskalainen Bourgognen alueen 15 -vuotias Premier Cru- punaviini. Viini ylsi blogissamme hopea-mitalille.

Oli myös mielenkiintoista maistella historiallisesta Assyrtiko –rypäleestä valmistettua valkoviiniä, jonka juuret ulottuvat kauas Antiikin ajoille saakka. 
Viiniä on joskus vaikea kuvata pelkästään sanoin, joten olemme pohtineet, voisiko musiikkia hyödyntää jollakin tavalla viinin olemuksen kuvailussa. Tässä juhlatastingissa kokeilimme ensimmäistä kertaa löytää viinin luonnetta kuvaavaa musiikkia. (ks. Kuuntele)
Blogille on perustettu tammikuussa 2018 Instagram -tili, minne on tarkoitus koota kuvastoa maistelluista viineistä.
_____________________________________________
Blogin 1-vuotisjuhlassa Champagne Gratiot – Pilliére Brut Tradition

Champagne Gratiot-Pilliére Brut Tradition 


Juhlapäivän kunniaksi avasimme perheyrityksenä toimivan pientuottajan valmistaman samppanjan. Gratiot-Pilliére -viinitalo on tuottanut samppanjaa jo 11:ssä sukupolvessa vuodesta 1657 lähtien. Se sijaitsee Pohjois-Ranskan Champagnen alueen eteläosassa, Charly sur Marnessa.

Gratiot-Pilliéren samppanjat ovat tunnettuja tasapainostaan, raikkaudestaan ja Pinot Meunierin -rypäleen tuomasta hedelmäisyydestä.  
Champagne Gratiot – Pilliére Brut Tradition -samppanja koostuu pääosin Pinot Meunier -rypäleestä (64%), Chardonnaysta (33%) ja  Pinot Noir -rypäleestä (3%). Viiniköynnöksistä vanhimmat ovat lähes 50 vuotiaita.

Maistelukokemukset


Lasissa samppanja oli ulkonäöltään kirkas ja väriltään kauniin oljenkeltainen. Pienet intensiiviset ja runsaat kuplat kestivät lasissa pitkään, samoin vaahtoreunus. Puhtaassa ja kohtalaisen voimakkaassa tuoksussa oli havaittavissa kukkaisuutta, hedelmäisyyttä, paahtoleipää ja briossia.
Maku oli kevyen täyteläinen, raikas ja runsaan hedelmäinen. Alkumaussa oli havaittavissa lievä makeuden vivahde, vaikka samppanja olikin luokiteltu kuivaksi (sokeria 11g/litra). Jälkimaku oli pitkä. Aromeista erottuivat parhaiten omena ja päärynä. 
Yleisvaikutelmaltaan Champagne Gratiot-Pilliére Brut Tradition oli kehittynyt, vivahteikas ja valmis juotavaksi. 

Kuuntele: Champagne Galop (Duo NIHZ)

___________________________

Pisteet: 16p/20

Hinta - Alko

Lisätietoa: Viinitalo Gratiot-Pilliére

_______________________________________
Blogin 1-vuotisjuhlassa Champagne Gratiot – Pilliére Brut Tradition


Samppanjan kanssa tarjolla oli intialainen mausteinen voikana Naan -leivän kera. Samppanjan hapokkuus pehmensi kokonaisuutena ruoan mausteisuutta, mutta korosti kuitenkin tuoreen korianterin makua. Intialaisen Basmati -riisin tuoksussa oli havaittavissa yhteneväisyyttä samppanjan kukkaisen aromin kanssa.
Puolikuiva Gewürztraminer -rypäleestä tehty viini voisi sopia myös tämän ruoan eksoottiseen makumaailmaan.

Butter chicken eli intialainen voikana  (4:lle)


400 g broilerinfileetä


Marinadi:
2 dl täyteläinen maustamatonta jogurtti
2 tl garam masala -mausteseosta
1 tl kanelia
1 tl kurkumaa
pala raastettua inkivääriä
2kpl murskattua valkosipulinkynttä
1 limen mehu
ripaus merisuolaa
Voi-kanakastike:
3 dl täyteläistä maustamatonta jogurttia
200 g paseerattua tomaattia
2 tl garam masala mausteseosta
2 tl chilijauhetta 
2 tl kurkumaa
2 rkl voita
tuoretta korianteria
Riisi:
vettä
3 dl basmatiriisiä
ripaus kurkumaa

Valmistusohje:
Blogin 1 vuotisjuhlassa Champagne Gratiot – Pilliére Brut Tradition
Basmatiriisi on Intiasta tai Pakistanista tuleva
tuoksuva, pitkäjyväinen riisi. Garam Masala on
intialainen mausteseos.


Paloittele broileri suupalojen kokoisiin paloihin. Sekoita marinadin ainekset keskenään ja laita fileesuikaleet marinadin joukkoon. Sekoita hyvin ja anna marinoitua jääkaapissa kelmun alla vähintään 3 tuntia. 
Kun broilerit ovat marinoituneet, pyyhi ylimääräinen marinadi pois ja ruskista fileesuikaleet pannulla. Lisää joukkoon jogurtti, paseerattu tomaatti, garam masala, chilijauhe sekä kurkuma ja anna hautua noin 30 minuuttia. Lisää lopuksi kastikkeeseen voi ja anna sen sulaa.
Keitä riisi pakkauksen ohjeen mukaan, mausta suolalla ja kurkumalla. Kokoa annos ja koristele tuoreella korianterilla. Valmistusaika noin 1 tunti.
Tarjoa lisänä Naan -leipää.

_______________________________________

Lue myös:

________________________________________

SUOSITUIMMAT

Orgaaninen punaviini Heartwood Zinfandel 2015

Tällä kertaa meille viinihetken tarjosi pitkäaikainen ystävämme, joka on myös innokas viiniharrastaja. Italialainen  Heartwood Zinfandel 2015 oli matkannut maisteluhetkeemme Ruotsin Haaparannasta, sillä Suomen Alkossa sitä ei ole tarjolla. Luomuviinejä olemme aiemminkin maistelleet, mutta harvakseltaan, johtuen ilmeisesti siitä, että mitään ahaa -elämyksiä ne eivät ole tähän saakka tarjonneet. Tämän viinin etiketissä mainittiin teksti organic wine . Orgaanisia viinejä valmistetaan luonnonmukaisesti viljellyistä rypäleistä, joissa ei käytetä hyönteismyrkkyjä, kasvinsuojeluaineita eikä keinolannoitteita. Säilöntäaineita ei myöskään käytetä missään osassa prosessia (ks. linkki tekstin lopussa, orgaaninen viini). Lasissa tämä viini oli väriltään läpinäkymätön, syvä, lähes musta. Tuoksu ei yllättäen avautunut juuri ollenkaan, vaikka viini oli dekantoituna karahvissa tunnin verran ennen nauttimista. Olisiko voinut olla pidempäänkin? Maultaan viini oli yllättävän kevyt Zinf

Pipoli Aglianico Del Vulture 2017 – mausteista ja marjaista punaviiniä Aglianico-rypäleestä

Vuoden viimeiseen rypäletastingiin valitsimme viinin edelleen tuliperäiseltä alueelta Etelä-Italiasta, mutta tällä kertaa mantereen puolelta. Edellisen rypäletastingin viini oli peräisin Sisiliasta Etnan rinteiltä. Tämänkertainen viini tulee Monte Vulturen rinteillä kasvaneista rypäleistä. Aglianico -rypäleestä tehtyjä viinejä suositellaan yleensä vahvojen liharuokien seuralaiseksi, mutta halusimme nyt kokeilla sen sopivuutta uunissa paahdetun ankan kumppanina. Mahdollisesti maailman vanhin viljelty rypäle – Aglianico Tämä muinaisen rypäleen nimi Aglianico on vakiintunut käyttöön 1500-luvun alusta. Tätä ennen rypälettä kutsuttiin nimellä Ellenico. Rypäleen alkuperästä ollaan monta mieltä. Erään teorian mukaan Kreikan uudisasukkaat toivat sen eteläiseen Italiaan noin 800 eaa, jolloin sen nimi oli Vitis hellenica (kreikkalainen viiniköynnös). Rypäle oli Rooman vallan aikana todennäköisesti silloisen maailman kalleimman viinin Falernian tärkein rypälelajike. Toisen teor

Alkuviini Pietra 2016 – luonteikasta punaviiniä Susumaniello -rypäleestä

Hyvä makupari: Pietra Susumaniello 2016 ja italialainen lampaanmaitojuusto Pecorino Romano  (edessä) Vuoden rypäleteema jatkuu. Tällä kertaa vuorossa oli punainen rypäle Susumaniello Etelä-Italian itärannikolta Apuliasta (Pugliasta). Pietra Susumaniello 2016 - viiniharvinaisuuden saimme lahjaksi tyttäreltämme keväällä 2019.  Tämän viinin kanssa olisi voinut tarjota vahvaa liharuokaa, jopa riistaa. Viinille on kuitenkin suositeltu myös vahvoja, suolaisia juustoja. Tällainen on esimerkiksi Pecorino Romano , italialainen lampaanmaitojuusto , jota maistelimme viinin kanssa. Susumaniello -rypäle Susumaniello on yksi maailman harvinaisimmista viinirypälajikkeista. Rypäleen alkuperästä on monenlaisia teorioita. Todennäköisesti rypäle on tullut Italian Apuliaan Adrianmeren yli ehkä Kreikasta tai Kroatian Dalmatian rannikolta. Nykyisin sitä viljellään lähes yksinomaan Apulian Salenton ja Brindisin kaupunkia ympäröivillä alueilla. Susumaniello-rypäle on väriltää