Siirry pääsisältöön

Blogin 1 -vuotisjuhlassa Champagne Gratiot-Pilliére Brut Tradition


Blogin 1-vuotisjuhlassa Champagne Gratiot – Pilliére Brut Tradition

Viinihetki -blogin perustamisesta on tullut kuluneeksi 1 vuosi (5.3.2018). Blogikirjoituksia tämä teksti mukaan lukien on vuoden aikana kertynyt kaikkiaan 30. 2/3 osaa arvioiduista viineistä on ollut säilytyksessä omassa viinikaapissa.
Blogin ajatuksena on ollut tuottaa lyhyehköjä kuvauksia ja arvioita maistelemistamme puna- ja valkoviineistä. Viime vuodelta erityisesti mieleen on jäänyt Pinot Noir -rypäleestä valmistettu ranskalainen Bourgognen alueen 15 -vuotias Premier Cru- punaviini. Viini ylsi blogissamme hopea-mitalille.

Oli myös mielenkiintoista maistella historiallisesta Assyrtiko –rypäleestä valmistettua valkoviiniä, jonka juuret ulottuvat kauas Antiikin ajoille saakka. 
Viiniä on joskus vaikea kuvata pelkästään sanoin, joten olemme pohtineet, voisiko musiikkia hyödyntää jollakin tavalla viinin olemuksen kuvailussa. Tässä juhlatastingissa kokeilimme ensimmäistä kertaa löytää viinin luonnetta kuvaavaa musiikkia. (ks. Kuuntele)
Blogille on perustettu tammikuussa 2018 Instagram -tili, minne on tarkoitus koota kuvastoa maistelluista viineistä.
_____________________________________________
Blogin 1-vuotisjuhlassa Champagne Gratiot – Pilliére Brut Tradition

Champagne Gratiot-Pilliére Brut Tradition 


Juhlapäivän kunniaksi avasimme perheyrityksenä toimivan pientuottajan valmistaman samppanjan. Gratiot-Pilliére -viinitalo on tuottanut samppanjaa jo 11:ssä sukupolvessa vuodesta 1657 lähtien. Se sijaitsee Pohjois-Ranskan Champagnen alueen eteläosassa, Charly sur Marnessa.

Gratiot-Pilliéren samppanjat ovat tunnettuja tasapainostaan, raikkaudestaan ja Pinot Meunierin -rypäleen tuomasta hedelmäisyydestä.  
Champagne Gratiot – Pilliére Brut Tradition -samppanja koostuu pääosin Pinot Meunier -rypäleestä (64%), Chardonnaysta (33%) ja  Pinot Noir -rypäleestä (3%). Viiniköynnöksistä vanhimmat ovat lähes 50 vuotiaita.

Maistelukokemukset


Lasissa samppanja oli ulkonäöltään kirkas ja väriltään kauniin oljenkeltainen. Pienet intensiiviset ja runsaat kuplat kestivät lasissa pitkään, samoin vaahtoreunus. Puhtaassa ja kohtalaisen voimakkaassa tuoksussa oli havaittavissa kukkaisuutta, hedelmäisyyttä, paahtoleipää ja briossia.
Maku oli kevyen täyteläinen, raikas ja runsaan hedelmäinen. Alkumaussa oli havaittavissa lievä makeuden vivahde, vaikka samppanja olikin luokiteltu kuivaksi (sokeria 11g/litra). Jälkimaku oli pitkä. Aromeista erottuivat parhaiten omena ja päärynä. 
Yleisvaikutelmaltaan Champagne Gratiot-Pilliére Brut Tradition oli kehittynyt, vivahteikas ja valmis juotavaksi. 

Kuuntele: Champagne Galop (Duo NIHZ)

___________________________

Pisteet: 16p/20

Hinta - Alko

Lisätietoa: Viinitalo Gratiot-Pilliére

_______________________________________
Blogin 1-vuotisjuhlassa Champagne Gratiot – Pilliére Brut Tradition


Samppanjan kanssa tarjolla oli intialainen mausteinen voikana Naan -leivän kera. Samppanjan hapokkuus pehmensi kokonaisuutena ruoan mausteisuutta, mutta korosti kuitenkin tuoreen korianterin makua. Intialaisen Basmati -riisin tuoksussa oli havaittavissa yhteneväisyyttä samppanjan kukkaisen aromin kanssa.
Puolikuiva Gewürztraminer -rypäleestä tehty viini voisi sopia myös tämän ruoan eksoottiseen makumaailmaan.

Butter chicken eli intialainen voikana  (4:lle)


400 g broilerinfileetä


Marinadi:
2 dl täyteläinen maustamatonta jogurtti
2 tl garam masala -mausteseosta
1 tl kanelia
1 tl kurkumaa
pala raastettua inkivääriä
2kpl murskattua valkosipulinkynttä
1 limen mehu
ripaus merisuolaa
Voi-kanakastike:
3 dl täyteläistä maustamatonta jogurttia
200 g paseerattua tomaattia
2 tl garam masala mausteseosta
2 tl chilijauhetta 
2 tl kurkumaa
2 rkl voita
tuoretta korianteria
Riisi:
vettä
3 dl basmatiriisiä
ripaus kurkumaa

Valmistusohje:
Blogin 1 vuotisjuhlassa Champagne Gratiot – Pilliére Brut Tradition
Basmatiriisi on Intiasta tai Pakistanista tuleva
tuoksuva, pitkäjyväinen riisi. Garam Masala on
intialainen mausteseos.


Paloittele broileri suupalojen kokoisiin paloihin. Sekoita marinadin ainekset keskenään ja laita fileesuikaleet marinadin joukkoon. Sekoita hyvin ja anna marinoitua jääkaapissa kelmun alla vähintään 3 tuntia. 
Kun broilerit ovat marinoituneet, pyyhi ylimääräinen marinadi pois ja ruskista fileesuikaleet pannulla. Lisää joukkoon jogurtti, paseerattu tomaatti, garam masala, chilijauhe sekä kurkuma ja anna hautua noin 30 minuuttia. Lisää lopuksi kastikkeeseen voi ja anna sen sulaa.
Keitä riisi pakkauksen ohjeen mukaan, mausta suolalla ja kurkumalla. Kokoa annos ja koristele tuoreella korianterilla. Valmistusaika noin 1 tunti.
Tarjoa lisänä Naan -leipää.

_______________________________________

Lue myös:

________________________________________

SUOSITUIMMAT

Lustau Fino 3 En Rama De Jerez De La Frontera - kuivaa sherryä ja tapaksia

Viinihetki espanjalaisittain. Sherry ja tapakset kuuluvat erottamattomana osana Espanjan andalusialaiseen ruokakulttuuriin . Sherryn sanotaan olevan hyvä viinivalinta, kun pöytään katetaan pientä syötävää. Sana ”tapa” tarkoittaa espanjan kielessä kantta. Se viittaa pieneen leipäpalaan, jolla viinilasi suojattiin kärpäsiltä. Leipäpalan päällä oli usein ilmakuivattua kinkkua tai juustoa. Nykyisin tapasvalikoimat ovat hyvin monipuolisia ja raaka-aineiltaan värikkäitä. Lustau Fino 3 En Rama De Jerez De La Frontera Sherry valmistetaan nykyisin lähes aina yhdestä rypälelajikkeesta, Palominosta . Sen osuus Jerezin viljelyalasta on 95 %. Muita lajikkeita ovat Pedro Ximénenez ja Palomino de Jerez. Bodega s Lustau julkaisi keväällä 2017 uuden sarjan 3 en Rama sherryistä . Nämä ovat kolme biologisesti vanhennettua viiniä, jotka tulevat jokaisesta Sherryn alueen kolmesta kaupungista: Fino Jerez de la Fronterasta, Manzanilla Sanlúcar de Barramedasta ja Fino El Puerto de San...

Portugalilaista lihapataa ja täyteläistä punaviiniä - Rabo de Galo Reserva 2018

Rabo de Galo Reserva 2018 on hyvä ruokaviin i ja varsinkin talvisille lihapadoille sen voimakas maku sopii erittäin hyvin. Portugalilainen lihapata, Estufado Madresilva – naudanlihasta, porkkanoista, herkkusienistä, tomaateista, sipulista, valkosipulista ja hillosipuleista liedellä haudutettu portugalilainen lihapata keitettyjen perunoiden kera oli herkullinen. Lue lisää viinistä ja viinimaa Portugalista ...

Joulupäivän menu 2019

Valkoviini Domaine Ostertag Muenchberg Riesling 2011 (Ranska) (Pisteet 15,5 / 20p) Samettinen sosekeitto ja siikatartarleipä Punaviini Chateau Carbonnieux 2005 (Ranska) (Pisteet 15,5 / 20p) Mandariiniankka, mandariinikastike, Viikuna-Vuohenjuustosalaatti ja Kasviskuskus Jälkiruokaviini, makea Fine Rich Madeira 1995 (Portugali) (Pisteet 15 / 20p) Piparijäädyke piparikastikkeella ______________________________________ Lue myös: Joulupäivän menu 2020 Joulupäivän menu 2017 ______________________________________