Teemme pari kertaa vuodessa ns. maistelumenun, joka koostuu 3-5 erilaisesta maistelulautasesta ja 1-2 viinistä.
Tämän vuoden ensimmäisen maistelumenun pääruoka-aineena
oli naudan sisäfilepihvi, joten ruokajuomaksi valitsimme vahvan punaviinin - tällä
kertaa Italian Piemonten alueelta.
Vite Colte Barolo Essenze Riserva 2001
Viinin tuottaja on Terre Da Vino, iso viinitalo, joka työskentelee Piemontessa yli 2500 viininviljelijän kanssa. Viinitarhoja on kaikkiaan yli 5000 hehtaaria. Moderni viinivalmistamo sijaitsee Barolon kunnan alueella.
Barolo Essenze Riserva on Terre Da Vinon vuonna 2000
aloittama projekti, jossa tuotetaan vain huippuvuosina ns. ”superbaroloa”. Lopullinen
”superbarolo” -viini on sekoitus tarkkaan valittujen tarhojen viineistä.
Vite Colte Barolo Essenze Riserva 2001 -viinin sekoitus on
tehty seuraavien tarhojen viineistä: Bussia Monforte d’Alba, Annunziata La
Morra, Ravera Novello, La Volta Barolo, Scarrone Castiglione Falletto ja
Gianetto Serralunga d’Alba.
Barolo-viini on tehty aina 100 %:sti Nebbiolo-rypäleestä.
Rypäleet tähän viiniin on poimittu käsin ja viiniköynnökset ovat 15 - 20 vuotta
vanhoja. Viiniä on käytetty kuorien kanssa 25 päivän ajan, kypsytetty
tammitynnyreissä 36 kuukautta ja pullossa 24 kuukautta ennen markkinoille
laskemista.
Maistelukokemukset ja havainnot
Viiniä oli dekantoitu 3 tunnin ajan ennen maistelua.
Väriltään viini oli kirkas, tumman kirsikanpunainen sisältäen
tiilenpunaisen reunan. Värin syvyys oli runsas, mutta ei läpinäkymätön.
Viskositeetti oli korkea. Tuoksu oli puhdas, voimakas ja kehittynyt. Aromeista
erottui mausteisuutta, pippuria ja salamia, lopputuoksussa jopa kukkaisuutta.
Huolimatta siitä, että viini oli jo 18-vuotias, maussa
tuntui edelleen suuret ja karheat tanniinit. Happoja oli myös kohtalaisesti. Maku
oli täyteläinen ja runsaan hedelmäinen. Mausteiden, yrttien ja pippurin aromit
erottuivat päällimmäisenä. Jälkimaku oli pitkä ja vakaa.
Kokonaisuutena viini oli selväpiirteinen, roteva,
perinteinen ruokaviini. Muutaman vuoden varastointi olisi todennäköisesti vielä
pehmentänyt tanniineja.
Pisteet 15/20p
Maistelumenussa Vite Colte Barolo Essenze Riserva 2001 oli odotetusti
parhaimmillaan naudan sisäfilepihvin kanssa. Myös espanjalaisen ilmakuivatun chorizo -makkaran ja viinin yhdistelmä oli toimiva.
Ensimmäisen maistelulautasen
miedonmakuiselle kasviskakulle ja kananmunalle sopi parhaiten vesi. Jos kasviskakkuun olisi halunnut yhdistää viiniä, siihen olisi korkeintaan soveltunut kevyt,
kuiva valkoviini. Jälkiruokajuustoille oli tarjolla oma makea Tokaji -viininsä.
Maistelulautaset
Kasviskakkua, kanamuna ja porkkanapurje |
Tomaatti-Mozzarella-chorizo -varras ja basilikavinaigrette |
Fileepihvi, perunapyreeta, parsaa, paistettua fenkolia ja yrttivoita |
Juustolautanen ja rypälesalsa (+ Tokaji Aszu) |
Tokaji-makea valkoviini Unkarista (juustolautaselle)
Lue lisää maistelumenusta ja makulautasista:
Maistelumenu - kasviskakkua, chorizo, pihviä ja juustoja