Siirry pääsisältöön

Punaviini Vite Colte Barolo Essenze Riserva 2001 ja maistelumenu


Vite Colte Barolo Essenze Riserva 2001 ja maistelumenu, Viinihetki

Teemme pari kertaa vuodessa ns. maistelumenun, joka koostuu 3-5 erilaisesta maistelulautasesta ja 1-2 viinistä.  Tämän vuoden ensimmäisen maistelumenun pääruoka-aineena oli naudan sisäfilepihvi, joten ruokajuomaksi valitsimme vahvan punaviinin - tällä kertaa Italian Piemonten alueelta.

Vite Colte Barolo Essenze Riserva 2001

Viinin tuottaja on Terre Da Vino, iso viinitalo, joka työskentelee Piemontessa yli 2500 viininviljelijän kanssa. Viinitarhoja on kaikkiaan yli 5000 hehtaaria. Moderni viinivalmistamo sijaitsee Barolon kunnan alueella.

Barolo Essenze Riserva on Terre Da Vinon vuonna 2000 aloittama projekti, jossa tuotetaan vain huippuvuosina ns. ”superbaroloa”. Lopullinen ”superbarolo” -viini on sekoitus tarkkaan valittujen tarhojen viineistä.
Vite Colte Barolo Essenze Riserva 2001 -viinin sekoitus on tehty seuraavien tarhojen viineistä: Bussia Monforte d’Alba, Annunziata La Morra, Ravera Novello, La Volta Barolo, Scarrone Castiglione Falletto ja Gianetto Serralunga d’Alba.
Barolo-viini on tehty aina 100 %:sti Nebbiolo-rypäleestä. Rypäleet tähän viiniin on poimittu käsin ja viiniköynnökset ovat 15 - 20 vuotta vanhoja. Viiniä on käytetty kuorien kanssa 25 päivän ajan, kypsytetty tammitynnyreissä 36 kuukautta ja pullossa 24 kuukautta ennen markkinoille laskemista. 

Maistelukokemukset ja havainnot

Viiniä oli dekantoitu 3 tunnin ajan ennen maistelua.
Väriltään viini oli kirkas, tumman kirsikanpunainen sisältäen tiilenpunaisen reunan. Värin syvyys oli runsas, mutta ei läpinäkymätön. Viskositeetti oli korkea. Tuoksu oli puhdas, voimakas ja kehittynyt. Aromeista erottui mausteisuutta, pippuria ja salamia, lopputuoksussa jopa kukkaisuutta.
Huolimatta siitä, että viini oli jo 18-vuotias, maussa tuntui edelleen suuret ja karheat tanniinit. Happoja oli myös kohtalaisesti. Maku oli täyteläinen ja runsaan hedelmäinen. Mausteiden, yrttien ja pippurin aromit erottuivat päällimmäisenä. Jälkimaku oli pitkä ja vakaa.
Kokonaisuutena viini oli selväpiirteinen, roteva, perinteinen ruokaviini. Muutaman vuoden varastointi olisi todennäköisesti vielä pehmentänyt tanniineja.

Pisteet 15/20pLisätietoa: 

Viinitalo Terre Da Vino

____________________________


Maistelumenussa Vite Colte Barolo Essenze Riserva 2001 oli odotetusti parhaimmillaan naudan sisäfilepihvin kanssa. Myös espanjalaisen ilmakuivatun chorizo -makkaran ja viinin yhdistelmä oli toimiva. 
Ensimmäisen maistelulautasen miedonmakuiselle kasviskakulle ja kananmunalle sopi parhaiten vesi. Jos kasviskakkuun olisi halunnut yhdistää viiniä, siihen olisi korkeintaan soveltunut kevyt, kuiva valkoviini. Jälkiruokajuustoille oli tarjolla oma makea Tokaji -viininsä. 

Maistelulautaset 

Vite Colte Barolo Essenze Riserva 2001 ja maistelumenu, Viinihetki
Kasviskakkua, kanamuna ja porkkanapurje
Vite Colte Barolo Essenze Riserva 2001 ja maistelumenu, Viinihetki
Tomaatti-Mozzarella-chorizo -varras ja basilikavinaigrette

Vite Colte Barolo Essenze Riserva 2001 ja maistelumenu, Viinihetki

Fileepihvi, perunapyreeta, parsaa, paistettua fenkolia ja yrttivoita


Vite Colte Barolo Essenze Riserva 2001 ja maistelumenu, Viinihetki

Juustolautanen ja rypälesalsa (+ Tokaji Aszu)


Tokaji-makea valkoviini Unkarista
 
(juustolautaselle)

Lue lisää maistelumenusta ja makulautasista:
Maistelumenu - kasviskakkua, chorizo, pihviä ja juustoja

Lue myös:

Italiasta - Rosso Di Montalcino

_____________________________________


SUOSITUIMMAT

Orgaaninen punaviini Heartwood Zinfandel 2015

Tällä kertaa meille viinihetken tarjosi pitkäaikainen ystävämme, joka on myös innokas viiniharrastaja. Italialainen  Heartwood Zinfandel 2015 oli matkannut maisteluhetkeemme Ruotsin Haaparannasta, sillä Suomen Alkossa sitä ei ole tarjolla. Luomuviinejä olemme aiemminkin maistelleet, mutta harvakseltaan, johtuen ilmeisesti siitä, että mitään ahaa -elämyksiä ne eivät ole tähän saakka tarjonneet. Tämän viinin etiketissä mainittiin teksti organic wine . Orgaanisia viinejä valmistetaan luonnonmukaisesti viljellyistä rypäleistä, joissa ei käytetä hyönteismyrkkyjä, kasvinsuojeluaineita eikä keinolannoitteita. Säilöntäaineita ei myöskään käytetä missään osassa prosessia (ks. linkki tekstin lopussa, orgaaninen viini). Lasissa tämä viini oli väriltään läpinäkymätön, syvä, lähes musta. Tuoksu ei yllättäen avautunut juuri ollenkaan, vaikka viini oli dekantoituna karahvissa tunnin verran ennen nauttimista. Olisiko voinut olla pidempäänkin? Maultaan viini oli yllättävän kevyt Zinf

Pipoli Aglianico Del Vulture 2017 – mausteista ja marjaista punaviiniä Aglianico-rypäleestä

Vuoden viimeiseen rypäletastingiin valitsimme viinin edelleen tuliperäiseltä alueelta Etelä-Italiasta, mutta tällä kertaa mantereen puolelta. Edellisen rypäletastingin viini oli peräisin Sisiliasta Etnan rinteiltä. Tämänkertainen viini tulee Monte Vulturen rinteillä kasvaneista rypäleistä. Aglianico -rypäleestä tehtyjä viinejä suositellaan yleensä vahvojen liharuokien seuralaiseksi, mutta halusimme nyt kokeilla sen sopivuutta uunissa paahdetun ankan kumppanina. Mahdollisesti maailman vanhin viljelty rypäle – Aglianico Tämä muinaisen rypäleen nimi Aglianico on vakiintunut käyttöön 1500-luvun alusta. Tätä ennen rypälettä kutsuttiin nimellä Ellenico. Rypäleen alkuperästä ollaan monta mieltä. Erään teorian mukaan Kreikan uudisasukkaat toivat sen eteläiseen Italiaan noin 800 eaa, jolloin sen nimi oli Vitis hellenica (kreikkalainen viiniköynnös). Rypäle oli Rooman vallan aikana todennäköisesti silloisen maailman kalleimman viinin Falernian tärkein rypälelajike. Toisen teor

Alkuviini Pietra 2016 – luonteikasta punaviiniä Susumaniello -rypäleestä

Hyvä makupari: Pietra Susumaniello 2016 ja italialainen lampaanmaitojuusto Pecorino Romano  (edessä) Vuoden rypäleteema jatkuu. Tällä kertaa vuorossa oli punainen rypäle Susumaniello Etelä-Italian itärannikolta Apuliasta (Pugliasta). Pietra Susumaniello 2016 - viiniharvinaisuuden saimme lahjaksi tyttäreltämme keväällä 2019.  Tämän viinin kanssa olisi voinut tarjota vahvaa liharuokaa, jopa riistaa. Viinille on kuitenkin suositeltu myös vahvoja, suolaisia juustoja. Tällainen on esimerkiksi Pecorino Romano , italialainen lampaanmaitojuusto , jota maistelimme viinin kanssa. Susumaniello -rypäle Susumaniello on yksi maailman harvinaisimmista viinirypälajikkeista. Rypäleen alkuperästä on monenlaisia teorioita. Todennäköisesti rypäle on tullut Italian Apuliaan Adrianmeren yli ehkä Kreikasta tai Kroatian Dalmatian rannikolta. Nykyisin sitä viljellään lähes yksinomaan Apulian Salenton ja Brindisin kaupunkia ympäröivillä alueilla. Susumaniello-rypäle on väriltää