Siirry pääsisältöön

Punaviini Vite Colte Barolo Essenze Riserva 2001 ja maistelumenu


Vite Colte Barolo Essenze Riserva 2001 ja maistelumenu, Viinihetki

Teemme pari kertaa vuodessa ns. maistelumenun, joka koostuu 3-5 erilaisesta maistelulautasesta ja 1-2 viinistä.  Tämän vuoden ensimmäisen maistelumenun pääruoka-aineena oli naudan sisäfilepihvi, joten ruokajuomaksi valitsimme vahvan punaviinin - tällä kertaa Italian Piemonten alueelta.

Vite Colte Barolo Essenze Riserva 2001

Viinin tuottaja on Terre Da Vino, iso viinitalo, joka työskentelee Piemontessa yli 2500 viininviljelijän kanssa. Viinitarhoja on kaikkiaan yli 5000 hehtaaria. Moderni viinivalmistamo sijaitsee Barolon kunnan alueella.

Barolo Essenze Riserva on Terre Da Vinon vuonna 2000 aloittama projekti, jossa tuotetaan vain huippuvuosina ns. ”superbaroloa”. Lopullinen ”superbarolo” -viini on sekoitus tarkkaan valittujen tarhojen viineistä.
Vite Colte Barolo Essenze Riserva 2001 -viinin sekoitus on tehty seuraavien tarhojen viineistä: Bussia Monforte d’Alba, Annunziata La Morra, Ravera Novello, La Volta Barolo, Scarrone Castiglione Falletto ja Gianetto Serralunga d’Alba.
Barolo-viini on tehty aina 100 %:sti Nebbiolo-rypäleestä. Rypäleet tähän viiniin on poimittu käsin ja viiniköynnökset ovat 15 - 20 vuotta vanhoja. Viiniä on käytetty kuorien kanssa 25 päivän ajan, kypsytetty tammitynnyreissä 36 kuukautta ja pullossa 24 kuukautta ennen markkinoille laskemista. 

Maistelukokemukset ja havainnot

Viiniä oli dekantoitu 3 tunnin ajan ennen maistelua.
Väriltään viini oli kirkas, tumman kirsikanpunainen sisältäen tiilenpunaisen reunan. Värin syvyys oli runsas, mutta ei läpinäkymätön. Viskositeetti oli korkea. Tuoksu oli puhdas, voimakas ja kehittynyt. Aromeista erottui mausteisuutta, pippuria ja salamia, lopputuoksussa jopa kukkaisuutta.
Huolimatta siitä, että viini oli jo 18-vuotias, maussa tuntui edelleen suuret ja karheat tanniinit. Happoja oli myös kohtalaisesti. Maku oli täyteläinen ja runsaan hedelmäinen. Mausteiden, yrttien ja pippurin aromit erottuivat päällimmäisenä. Jälkimaku oli pitkä ja vakaa.
Kokonaisuutena viini oli selväpiirteinen, roteva, perinteinen ruokaviini. Muutaman vuoden varastointi olisi todennäköisesti vielä pehmentänyt tanniineja.

Pisteet 15/20pLisätietoa: 

Viinitalo Terre Da Vino

____________________________


Maistelumenussa Vite Colte Barolo Essenze Riserva 2001 oli odotetusti parhaimmillaan naudan sisäfilepihvin kanssa. Myös espanjalaisen ilmakuivatun chorizo -makkaran ja viinin yhdistelmä oli toimiva. 
Ensimmäisen maistelulautasen miedonmakuiselle kasviskakulle ja kananmunalle sopi parhaiten vesi. Jos kasviskakkuun olisi halunnut yhdistää viiniä, siihen olisi korkeintaan soveltunut kevyt, kuiva valkoviini. Jälkiruokajuustoille oli tarjolla oma makea Tokaji -viininsä. 

Maistelulautaset 

Vite Colte Barolo Essenze Riserva 2001 ja maistelumenu, Viinihetki
Kasviskakkua, kanamuna ja porkkanapurje
Vite Colte Barolo Essenze Riserva 2001 ja maistelumenu, Viinihetki
Tomaatti-Mozzarella-chorizo -varras ja basilikavinaigrette

Vite Colte Barolo Essenze Riserva 2001 ja maistelumenu, Viinihetki

Fileepihvi, perunapyreeta, parsaa, paistettua fenkolia ja yrttivoita


Vite Colte Barolo Essenze Riserva 2001 ja maistelumenu, Viinihetki

Juustolautanen ja rypälesalsa (+ Tokaji Aszu)


Tokaji-makea valkoviini Unkarista
 
(juustolautaselle)

Lue lisää maistelumenusta ja makulautasista:
Maistelumenu - kasviskakkua, chorizo, pihviä ja juustoja

Lue myös:

Italiasta - Rosso Di Montalcino

_____________________________________