Siirry pääsisältöön

Punaviini Damilano Lecinquevigne Barolo 2008 - viinien kuningas



Riistamakuisen maistelulautasen viiniksi valitsimme 10 -vuotiaan Nebbiolo -rypäleestä tehdyn punaviinin Barolon viinialueelta Italiasta. Viinien kuninkaaksi ja kuninkaiden viiniksi kutsuttujen Barolo-viinien sanotaan sopivan erityisen hyvin riistaisille ja vahvoja makuja sisältäville ruoille.


Damilano Lecinquevigne Barolo 2008


Damilano Barolo on saanut nimensä Lecinquevigne,  ”viisi viiniä”, siitä että rypäleet kasvavat viidessä eri kylässä Barolon viinialueella (Barolo, Verduno, Grinzane Cavour, La Morra ja Novelle).
Nebbiolo -rypäle on Pohjois-Italian Piemonten ylpeydenaihe, mutta muualla maailmassa harvinainen ja melko tuntematon. Nebbiolo -nimi tulee sumua tarkoittavasta sanasta nebbia. Alppien läheisyydessä rypäleitä on vanhastaan korjattu syysmyöhällä, sumuisten aamujen jo enteillessä sateen tuloa.
Myöhään kypsyvänä lajikkeena Nebbiolo on altis kosteudesta johtuville sairauksille ja hyvin tarkka kasvupaikkansa suhteen. Se on melko pienisatoinen. Rypäleet ovat suurehkoja, paksukuorisia ja väriltään harmahtavan tummanpunavioletteja. Viinit ovat nuorina tanniinisia, erittäin hapokkaita ja vaativat kypsytystä.

Maistelukokemukset


Ulkonäöltään viini oli läpikuultavan kirkas ja väriltään tiilenpunainen. Lasissa viinistä erottui selkeä ruskehtava reuna merkkinä siitä, että se oli jo kohtalaisen ikääntynyt. Viinin viskositeetti oli korkea, paksut ”kyyneleet” valuivat hitaasti pitkin lasin reunoja.
Kehittyneestä, voimakkaasta ja kerroksisesta tuoksusta erottui heti ensi nuuhkaisulla mausteisuutta, marjaisuutta ja tummaa suklaata. Viinin avauduttua lasissa tuli esiin myös hajuveden kukkaisia (orvokkimaisia) aromeja.
Kypsän täyteläisessä maussa oli melko runsaasti vielä tanniineja. Aromeina erottuivat erityisesti mausteisuus ja marjaisuus (kirsikka). Marjaisuus ei kuitenkaan tullut esille hillomaisuutena. Viinin maku oli pitkä ja intensiivinen. 
Yleisvaikutelmaltaan Damilano Lecinquevigne Barolo 2008 oli roteva ja tanakka. Skottilainen kuuluisa säkkipillimelodia Higland Cathedral sopii mielestämme hyvin kuvaamaan viinin ”kuninkaallista” olemusta.
Kuuntele: Highland Cathedral
______________________________

Pisteet: 16/20p

Lisätietoa: Viinitalo Damilano Barolo


_________________________________
Damilano Lecinquevigne Barolo 2008 tuki kauttaaltaan hyvin maistelulautasen makuja. Erityisesti se korosti uunissa kypsennettyjen, maustettujen baatattilohkojen makeahkoa makuvivahdetta. Selväpiirteisenä ja luonteikkaana viininä se oli oiva valinta riistalihalle.
_________________________________

Maistelulautasen koostumus


-saksanhirvi (käristeliha)
-uunissa kuorrutetut bataattilohkot
-sharon (kaki, persimon)
-punajuuri
-pihlajanmarjahyytelö
-soijakastike
-lehtisalaattia

Lisänä ruischipsejä yrttituorejuuston kera.

Lisää maistelulautasesta...

________________________________

Lue myös:

Syntymäpäivämenu 25.3.2017 (G.D. Vajra Barolo Albe 2007)

________________________________

SUOSITUIMMAT

Lustau Fino 3 En Rama De Jerez De La Frontera - kuivaa sherryä ja tapaksia

Viinihetki espanjalaisittain. Sherry ja tapakset kuuluvat erottamattomana osana Espanjan andalusialaiseen ruokakulttuuriin . Sherryn sanotaan olevan hyvä viinivalinta, kun pöytään katetaan pientä syötävää. Sana ”tapa” tarkoittaa espanjan kielessä kantta. Se viittaa pieneen leipäpalaan, jolla viinilasi suojattiin kärpäsiltä. Leipäpalan päällä oli usein ilmakuivattua kinkkua tai juustoa. Nykyisin tapasvalikoimat ovat hyvin monipuolisia ja raaka-aineiltaan värikkäitä. Lustau Fino 3 En Rama De Jerez De La Frontera Sherry valmistetaan nykyisin lähes aina yhdestä rypälelajikkeesta, Palominosta . Sen osuus Jerezin viljelyalasta on 95 %. Muita lajikkeita ovat Pedro Ximénenez ja Palomino de Jerez. Bodega s Lustau julkaisi keväällä 2017 uuden sarjan 3 en Rama sherryistä . Nämä ovat kolme biologisesti vanhennettua viiniä, jotka tulevat jokaisesta Sherryn alueen kolmesta kaupungista: Fino Jerez de la Fronterasta, Manzanilla Sanlúcar de Barramedasta ja Fino El Puerto de San...

Portugalilaista lihapataa ja täyteläistä punaviiniä - Rabo de Galo Reserva 2018

Rabo de Galo Reserva 2018 on hyvä ruokaviin i ja varsinkin talvisille lihapadoille sen voimakas maku sopii erittäin hyvin. Portugalilainen lihapata, Estufado Madresilva – naudanlihasta, porkkanoista, herkkusienistä, tomaateista, sipulista, valkosipulista ja hillosipuleista liedellä haudutettu portugalilainen lihapata keitettyjen perunoiden kera oli herkullinen. Lue lisää viinistä ja viinimaa Portugalista ...

Joulupäivän menu 2019

Valkoviini Domaine Ostertag Muenchberg Riesling 2011 (Ranska) (Pisteet 15,5 / 20p) Samettinen sosekeitto ja siikatartarleipä Punaviini Chateau Carbonnieux 2005 (Ranska) (Pisteet 15,5 / 20p) Mandariiniankka, mandariinikastike, Viikuna-Vuohenjuustosalaatti ja Kasviskuskus Jälkiruokaviini, makea Fine Rich Madeira 1995 (Portugali) (Pisteet 15 / 20p) Piparijäädyke piparikastikkeella ______________________________________ Lue myös: Joulupäivän menu 2020 Joulupäivän menu 2017 ______________________________________