Siirry pääsisältöön

Punaviini Damilano Lecinquevigne Barolo 2008 - viinien kuningasRiistamakuisen maistelulautasen viiniksi valitsimme 10 -vuotiaan Nebbiolo -rypäleestä tehdyn punaviinin Barolon viinialueelta Italiasta. Viinien kuninkaaksi ja kuninkaiden viiniksi kutsuttujen Barolo-viinien sanotaan sopivan erityisen hyvin riistaisille ja vahvoja makuja sisältäville ruoille.


Damilano Lecinquevigne Barolo 2008


Damilano Barolo on saanut nimensä Lecinquevigne,  ”viisi viiniä”, siitä että rypäleet kasvavat viidessä eri kylässä Barolon viinialueella (Barolo, Verduno, Grinzane Cavour, La Morra ja Novelle).
Nebbiolo -rypäle on Pohjois-Italian Piemonten ylpeydenaihe, mutta muualla maailmassa harvinainen ja melko tuntematon. Nebbiolo -nimi tulee sumua tarkoittavasta sanasta nebbia. Alppien läheisyydessä rypäleitä on vanhastaan korjattu syysmyöhällä, sumuisten aamujen jo enteillessä sateen tuloa.
Myöhään kypsyvänä lajikkeena Nebbiolo on altis kosteudesta johtuville sairauksille ja hyvin tarkka kasvupaikkansa suhteen. Se on melko pienisatoinen. Rypäleet ovat suurehkoja, paksukuorisia ja väriltään harmahtavan tummanpunavioletteja. Viinit ovat nuorina tanniinisia, erittäin hapokkaita ja vaativat kypsytystä.

Maistelukokemukset


Ulkonäöltään viini oli läpikuultavan kirkas ja väriltään tiilenpunainen. Lasissa viinistä erottui selkeä ruskehtava reuna merkkinä siitä, että se oli jo kohtalaisen ikääntynyt. Viinin viskositeetti oli korkea, paksut ”kyyneleet” valuivat hitaasti pitkin lasin reunoja.
Kehittyneestä, voimakkaasta ja kerroksisesta tuoksusta erottui heti ensi nuuhkaisulla mausteisuutta, marjaisuutta ja tummaa suklaata. Viinin avauduttua lasissa tuli esiin myös hajuveden kukkaisia (orvokkimaisia) aromeja.
Kypsän täyteläisessä maussa oli melko runsaasti vielä tanniineja. Aromeina erottuivat erityisesti mausteisuus ja marjaisuus (kirsikka). Marjaisuus ei kuitenkaan tullut esille hillomaisuutena. Viinin maku oli pitkä ja intensiivinen. 
Yleisvaikutelmaltaan Damilano Lecinquevigne Barolo 2008 oli roteva ja tanakka. Skottilainen kuuluisa säkkipillimelodia Higland Cathedral sopii mielestämme hyvin kuvaamaan viinin ”kuninkaallista” olemusta.
Kuuntele: Highland Cathedral
______________________________

Pisteet: 16/20p

Lisätietoa: Viinitalo Damilano Barolo


_________________________________
Damilano Lecinquevigne Barolo 2008 tuki kauttaaltaan hyvin maistelulautasen makuja. Erityisesti se korosti uunissa kypsennettyjen, maustettujen baatattilohkojen makeahkoa makuvivahdetta. Selväpiirteisenä ja luonteikkaana viininä se oli oiva valinta riistalihalle.
_________________________________

Maistelulautasen koostumus


-saksanhirvi (käristeliha)
-uunissa kuorrutetut bataattilohkot
-sharon (kaki, persimon)
-punajuuri
-pihlajanmarjahyytelö
-soijakastike
-lehtisalaattia

Lisänä ruischipsejä yrttituorejuuston kera.

Lisää maistelulautasesta...

________________________________

Lue myös:

Syntymäpäivämenu 25.3.2017 (G.D. Vajra Barolo Albe 2007)

________________________________

SUOSITUIMMAT

Portugalilaista lihapataa ja täyteläistä punaviiniä - Rabo de Galo Reserva 2018

Rabo de Galo Reserva 2018 on hyvä ruokaviin i ja varsinkin talvisille lihapadoille sen voimakas maku sopii erittäin hyvin. Portugalilainen lihapata, Estufado Madresilva – naudanlihasta, porkkanoista, herkkusienistä, tomaateista, sipulista, valkosipulista ja hillosipuleista liedellä haudutettu portugalilainen lihapata keitettyjen perunoiden kera oli herkullinen. Lue lisää viinistä ja viinimaa Portugalista ...

Makea valkoviini Unkarista - Tokaji

Vaihteluksi kuiville puna- ja valkoviineille halusimme pitkästä aikaa suun makeaksi.   Blogissa on aiemmin arvioitu useita ranskalaisia Sauternesin alueen makeita valkoviinejä.  Myös Unkarista löytyy maailmankuulu makea valkoviini, Tokaji , johon aikoinaan viininmaistelumme alkuvuosina ihastuimme, mutta joka sittemmin on jäänyt lähes unohduksiin.  Unohduksissa ollutta viiniä ei tietenkään löytynyt myöskään viinikaapistamme. Alkon valikoimissa Tokaji-viinejä on muutamia, joista maisteltavaksi hankimme vuosikerraltaan nuorimman  St Stephans Crown Tokaji 5 Puttonyos 2013. Jalohomeisen viinin synty Unkarin Tokajin alueella on pitkä historia viininviljelyssä. Sen ensimmäinen tarhaluokitus tehtiin jo vuonna 1641 ja Tokajia pidetään myös ensimmäisenä viinialueena, jossa opittiin käyttämään jalohomeisia rypäleitä viinin valmistuksessa.  Historiatietojen mukaan sodat repivät Tokajin aluetta yli 300 vuotta sitten, eikä väestöllä tuolloin ollut juurikaan aikaa paneutua viin

Alkuviini Pietra 2016 – luonteikasta punaviiniä Susumaniello -rypäleestä

Hyvä makupari: Pietra Susumaniello 2016 ja italialainen lampaanmaitojuusto Pecorino Romano  (edessä) Vuoden rypäleteema jatkuu. Tällä kertaa vuorossa oli punainen rypäle Susumaniello Etelä-Italian itärannikolta Apuliasta (Pugliasta). Pietra Susumaniello 2016 - viiniharvinaisuuden saimme lahjaksi tyttäreltämme keväällä 2019.  Tämän viinin kanssa olisi voinut tarjota vahvaa liharuokaa, jopa riistaa. Viinille on kuitenkin suositeltu myös vahvoja, suolaisia juustoja. Tällainen on esimerkiksi Pecorino Romano , italialainen lampaanmaitojuusto , jota maistelimme viinin kanssa. Susumaniello -rypäle Susumaniello on yksi maailman harvinaisimmista viinirypälajikkeista. Rypäleen alkuperästä on monenlaisia teorioita. Todennäköisesti rypäle on tullut Italian Apuliaan Adrianmeren yli ehkä Kreikasta tai Kroatian Dalmatian rannikolta. Nykyisin sitä viljellään lähes yksinomaan Apulian Salenton ja Brindisin kaupunkia ympäröivillä alueilla. Susumaniello-rypäle on väriltää