Damilano Lecinquevigne Barolo 2008
Damilano Barolo on saanut nimensä Lecinquevigne, ”viisi viiniä”, siitä että rypäleet kasvavat viidessä
eri kylässä Barolon viinialueella (Barolo, Verduno, Grinzane Cavour, La Morra
ja Novelle).
Nebbiolo -rypäle on Pohjois-Italian Piemonten ylpeydenaihe,
mutta muualla maailmassa harvinainen ja melko tuntematon. Nebbiolo -nimi tulee
sumua tarkoittavasta sanasta nebbia. Alppien läheisyydessä rypäleitä on vanhastaan
korjattu syysmyöhällä, sumuisten aamujen jo enteillessä sateen tuloa.
Myöhään kypsyvänä lajikkeena Nebbiolo on altis kosteudesta
johtuville sairauksille ja hyvin tarkka kasvupaikkansa suhteen. Se on melko
pienisatoinen. Rypäleet ovat suurehkoja, paksukuorisia ja väriltään harmahtavan
tummanpunavioletteja. Viinit ovat nuorina tanniinisia, erittäin hapokkaita ja
vaativat kypsytystä.
Maistelukokemukset
Ulkonäöltään viini oli läpikuultavan kirkas ja väriltään tiilenpunainen.
Lasissa viinistä erottui selkeä ruskehtava reuna merkkinä siitä, että se oli jo
kohtalaisen ikääntynyt. Viinin viskositeetti oli korkea, paksut
”kyyneleet” valuivat hitaasti pitkin lasin reunoja.
Kehittyneestä, voimakkaasta ja kerroksisesta tuoksusta
erottui heti ensi nuuhkaisulla mausteisuutta, marjaisuutta ja tummaa suklaata. Viinin
avauduttua lasissa tuli esiin myös hajuveden kukkaisia (orvokkimaisia) aromeja.
Kypsän täyteläisessä maussa oli melko runsaasti vielä
tanniineja. Aromeina erottuivat erityisesti mausteisuus ja marjaisuus (kirsikka). Marjaisuus ei kuitenkaan tullut esille hillomaisuutena. Viinin maku oli pitkä ja intensiivinen.
Yleisvaikutelmaltaan Damilano Lecinquevigne Barolo 2008 oli roteva
ja tanakka. Skottilainen kuuluisa säkkipillimelodia Higland Cathedral sopii
mielestämme hyvin kuvaamaan viinin ”kuninkaallista” olemusta.
Pisteet: 16/20p
Lisätietoa: Viinitalo Damilano Barolo
_________________________________
Damilano Lecinquevigne Barolo 2008 tuki kauttaaltaan
hyvin maistelulautasen makuja. Erityisesti se korosti uunissa kypsennettyjen,
maustettujen baatattilohkojen makeahkoa makuvivahdetta. Selväpiirteisenä ja
luonteikkaana viininä se oli oiva valinta riistalihalle.
_________________________________
_________________________________
Maistelulautasen koostumus
-saksanhirvi (käristeliha)
-uunissa kuorrutetut bataattilohkot
-sharon (kaki, persimon)
-punajuuri
-pihlajanmarjahyytelö
-soijakastike
-lehtisalaattia
Lisänä ruischipsejä yrttituorejuuston kera.
Lisää maistelulautasesta...