Siirry pääsisältöön

Punaviini Damilano Lecinquevigne Barolo 2008 - viinien kuningasRiistamakuisen maistelulautasen viiniksi valitsimme 10 -vuotiaan Nebbiolo -rypäleestä tehdyn punaviinin Barolon viinialueelta Italiasta. Viinien kuninkaaksi ja kuninkaiden viiniksi kutsuttujen Barolo-viinien sanotaan sopivan erityisen hyvin riistaisille ja vahvoja makuja sisältäville ruoille.


Damilano Lecinquevigne Barolo 2008


Damilano Barolo on saanut nimensä Lecinquevigne,  ”viisi viiniä”, siitä että rypäleet kasvavat viidessä eri kylässä Barolon viinialueella (Barolo, Verduno, Grinzane Cavour, La Morra ja Novelle).
Nebbiolo -rypäle on Pohjois-Italian Piemonten ylpeydenaihe, mutta muualla maailmassa harvinainen ja melko tuntematon. Nebbiolo -nimi tulee sumua tarkoittavasta sanasta nebbia. Alppien läheisyydessä rypäleitä on vanhastaan korjattu syysmyöhällä, sumuisten aamujen jo enteillessä sateen tuloa.
Myöhään kypsyvänä lajikkeena Nebbiolo on altis kosteudesta johtuville sairauksille ja hyvin tarkka kasvupaikkansa suhteen. Se on melko pienisatoinen. Rypäleet ovat suurehkoja, paksukuorisia ja väriltään harmahtavan tummanpunavioletteja. Viinit ovat nuorina tanniinisia, erittäin hapokkaita ja vaativat kypsytystä.

Maistelukokemukset


Ulkonäöltään viini oli läpikuultavan kirkas ja väriltään tiilenpunainen. Lasissa viinistä erottui selkeä ruskehtava reuna merkkinä siitä, että se oli jo kohtalaisen ikääntynyt. Viinin viskositeetti oli korkea, paksut ”kyyneleet” valuivat hitaasti pitkin lasin reunoja.
Kehittyneestä, voimakkaasta ja kerroksisesta tuoksusta erottui heti ensi nuuhkaisulla mausteisuutta, marjaisuutta ja tummaa suklaata. Viinin avauduttua lasissa tuli esiin myös hajuveden kukkaisia (orvokkimaisia) aromeja.
Kypsän täyteläisessä maussa oli melko runsaasti vielä tanniineja. Aromeina erottuivat erityisesti mausteisuus ja marjaisuus (kirsikka). Marjaisuus ei kuitenkaan tullut esille hillomaisuutena. Viinin maku oli pitkä ja intensiivinen. 
Yleisvaikutelmaltaan Damilano Lecinquevigne Barolo 2008 oli roteva ja tanakka. Skottilainen kuuluisa säkkipillimelodia Higland Cathedral sopii mielestämme hyvin kuvaamaan viinin ”kuninkaallista” olemusta.
Kuuntele: Highland Cathedral
______________________________

Pisteet: 16/20p

Lisätietoa: Viinitalo Damilano Barolo


_________________________________
Damilano Lecinquevigne Barolo 2008 tuki kauttaaltaan hyvin maistelulautasen makuja. Erityisesti se korosti uunissa kypsennettyjen, maustettujen baatattilohkojen makeahkoa makuvivahdetta. Selväpiirteisenä ja luonteikkaana viininä se oli oiva valinta riistalihalle.
_________________________________

Maistelulautasen koostumus


-saksanhirvi (käristeliha)
-uunissa kuorrutetut bataattilohkot
-sharon (kaki, persimon)
-punajuuri
-pihlajanmarjahyytelö
-soijakastike
-lehtisalaattia

Lisänä ruischipsejä yrttituorejuuston kera.

Lisää maistelulautasesta...

________________________________

Lue myös:

Syntymäpäivämenu 25.3.2017 (G.D. Vajra Barolo Albe 2007)

________________________________

SUOSITUIMMAT

Orgaaninen punaviini Heartwood Zinfandel 2015

Tällä kertaa meille viinihetken tarjosi pitkäaikainen ystävämme, joka on myös innokas viiniharrastaja. Italialainen  Heartwood Zinfandel 2015 oli matkannut maisteluhetkeemme Ruotsin Haaparannasta, sillä Suomen Alkossa sitä ei ole tarjolla. Luomuviinejä olemme aiemminkin maistelleet, mutta harvakseltaan, johtuen ilmeisesti siitä, että mitään ahaa -elämyksiä ne eivät ole tähän saakka tarjonneet. Tämän viinin etiketissä mainittiin teksti organic wine . Orgaanisia viinejä valmistetaan luonnonmukaisesti viljellyistä rypäleistä, joissa ei käytetä hyönteismyrkkyjä, kasvinsuojeluaineita eikä keinolannoitteita. Säilöntäaineita ei myöskään käytetä missään osassa prosessia (ks. linkki tekstin lopussa, orgaaninen viini). Lasissa tämä viini oli väriltään läpinäkymätön, syvä, lähes musta. Tuoksu ei yllättäen avautunut juuri ollenkaan, vaikka viini oli dekantoituna karahvissa tunnin verran ennen nauttimista. Olisiko voinut olla pidempäänkin? Maultaan viini oli yllättävän kevyt Zinf

Pipoli Aglianico Del Vulture 2017 – mausteista ja marjaista punaviiniä Aglianico-rypäleestä

Vuoden viimeiseen rypäletastingiin valitsimme viinin edelleen tuliperäiseltä alueelta Etelä-Italiasta, mutta tällä kertaa mantereen puolelta. Edellisen rypäletastingin viini oli peräisin Sisiliasta Etnan rinteiltä. Tämänkertainen viini tulee Monte Vulturen rinteillä kasvaneista rypäleistä. Aglianico -rypäleestä tehtyjä viinejä suositellaan yleensä vahvojen liharuokien seuralaiseksi, mutta halusimme nyt kokeilla sen sopivuutta uunissa paahdetun ankan kumppanina. Mahdollisesti maailman vanhin viljelty rypäle – Aglianico Tämä muinaisen rypäleen nimi Aglianico on vakiintunut käyttöön 1500-luvun alusta. Tätä ennen rypälettä kutsuttiin nimellä Ellenico. Rypäleen alkuperästä ollaan monta mieltä. Erään teorian mukaan Kreikan uudisasukkaat toivat sen eteläiseen Italiaan noin 800 eaa, jolloin sen nimi oli Vitis hellenica (kreikkalainen viiniköynnös). Rypäle oli Rooman vallan aikana todennäköisesti silloisen maailman kalleimman viinin Falernian tärkein rypälelajike. Toisen teor

Alkuviini Pietra 2016 – luonteikasta punaviiniä Susumaniello -rypäleestä

Hyvä makupari: Pietra Susumaniello 2016 ja italialainen lampaanmaitojuusto Pecorino Romano  (edessä) Vuoden rypäleteema jatkuu. Tällä kertaa vuorossa oli punainen rypäle Susumaniello Etelä-Italian itärannikolta Apuliasta (Pugliasta). Pietra Susumaniello 2016 - viiniharvinaisuuden saimme lahjaksi tyttäreltämme keväällä 2019.  Tämän viinin kanssa olisi voinut tarjota vahvaa liharuokaa, jopa riistaa. Viinille on kuitenkin suositeltu myös vahvoja, suolaisia juustoja. Tällainen on esimerkiksi Pecorino Romano , italialainen lampaanmaitojuusto , jota maistelimme viinin kanssa. Susumaniello -rypäle Susumaniello on yksi maailman harvinaisimmista viinirypälajikkeista. Rypäleen alkuperästä on monenlaisia teorioita. Todennäköisesti rypäle on tullut Italian Apuliaan Adrianmeren yli ehkä Kreikasta tai Kroatian Dalmatian rannikolta. Nykyisin sitä viljellään lähes yksinomaan Apulian Salenton ja Brindisin kaupunkia ympäröivillä alueilla. Susumaniello-rypäle on väriltää