Siirry pääsisältöön

Kimmeltävä makea valkoviini Chateau de Malle 2005


Naistenpäivänä lasissa säihkyi ranskalainen makea valkoviini Chateau de Malle 2005.


Tällä viinillä on pitkä historia ja aivan erityisen asema viinihetkissämme. Se on ensimmäinen viini, jota hankimme 3 pulloa viinikellariimme toukokuussa vuonna 1986 saman vuoden vapun ensimaistiaisten jälkeen. Varastoidut viinit olivat vuosikertaa 1981.

Tällä kertaa lasissa oli siis sama viini, mutta vuosikertaa 2005. Upea, syvän kullankeltainen väri, tuoksu voimakas ja hyvin tyypillinen jalohomeisista rypäleistä puristetulle viinille. Maku hapokas, pehmeän täyteläinen ja hedelmäinen. Aistittavissa olivat aprikoosin, rusinan ja hunajan aromit.

Chateau de Malle  koostuu kolmesta eri rypäleestä, joista Semillonia 70%, Sauvignon blancia 28% ja Muscadellea 2%. Se on saanut nimensä Bordeauxin parlamentin puhemies Jaques de Mallen mukaan, joka 1600-luvulla rakennutti viinin etiketissäkin komeilevan linnan Sauternesin alueelle.


Pehmeä Blue Castello -sinihomejuusto korosti sopivasti viinin makeutta ja tasoitti sen hapokkuutta. Ranskalainen viikunahillo "Rhapsodie de fruit Figues" ja päärynä viimeistelivät makuelämyksen. Miellyttävä kokonaisuus, joka sopii hyvin pieniin juhlahetkiin arjen keskellä.

Suomesta ei kyseistä Chateau de Mallea tällä hetkellä saa, mutta Ruotsin Systembolaget  -viinimyymälässä viiniä on tarjolla useita eri vuosikertoja.


Chateau de Malle, vuosikerta 1981 arvioitiin lokakuussa 1993, 13/20p

Lisätietoa:

Viinitalo Chateau de Malle

SUOSITUIMMAT

Lustau Fino 3 En Rama De Jerez De La Frontera - kuivaa sherryä ja tapaksia

Viinihetki espanjalaisittain. Sherry ja tapakset kuuluvat erottamattomana osana Espanjan andalusialaiseen ruokakulttuuriin . Sherryn sanotaan olevan hyvä viinivalinta, kun pöytään katetaan pientä syötävää. Sana ”tapa” tarkoittaa espanjan kielessä kantta. Se viittaa pieneen leipäpalaan, jolla viinilasi suojattiin kärpäsiltä. Leipäpalan päällä oli usein ilmakuivattua kinkkua tai juustoa. Nykyisin tapasvalikoimat ovat hyvin monipuolisia ja raaka-aineiltaan värikkäitä. Lustau Fino 3 En Rama De Jerez De La Frontera Sherry valmistetaan nykyisin lähes aina yhdestä rypälelajikkeesta, Palominosta . Sen osuus Jerezin viljelyalasta on 95 %. Muita lajikkeita ovat Pedro Ximénenez ja Palomino de Jerez. Bodega s Lustau julkaisi keväällä 2017 uuden sarjan 3 en Rama sherryistä . Nämä ovat kolme biologisesti vanhennettua viiniä, jotka tulevat jokaisesta Sherryn alueen kolmesta kaupungista: Fino Jerez de la Fronterasta, Manzanilla Sanlúcar de Barramedasta ja Fino El Puerto de San...

Makea valkoviini Unkarista - Tokaji

Vaihteluksi kuiville puna- ja valkoviineille halusimme pitkästä aikaa suun makeaksi.   Blogissa on aiemmin arvioitu useita ranskalaisia Sauternesin alueen makeita valkoviinejä.  Myös Unkarista löytyy maailmankuulu makea valkoviini, Tokaji , johon aikoinaan viininmaistelumme alkuvuosina ihastuimme, mutta joka sittemmin on jäänyt lähes unohduksiin.  Unohduksissa ollutta viiniä ei tietenkään löytynyt myöskään viinikaapistamme. Alkon valikoimissa Tokaji-viinejä on muutamia, joista maisteltavaksi hankimme vuosikerraltaan nuorimman  St Stephans Crown Tokaji 5 Puttonyos 2013. Jalohomeisen viinin synty Unkarin Tokajin alueella on pitkä historia viininviljelyssä. Sen ensimmäinen tarhaluokitus tehtiin jo vuonna 1641 ja Tokajia pidetään myös ensimmäisenä viinialueena, jossa opittiin käyttämään jalohomeisia rypäleitä viinin valmistuksessa.  Historiatietojen mukaan sodat repivät Tokajin aluetta yli 300 vuotta sitten, eikä väestöllä tuolloin ollut juuri...

Punaviini Aalto 2002 ja savulammassalaattia

Pääsiäisen ajan viinihetki muodostui 2002 vuosikerran espanjalaisesta Aalto –punaviinistä j a peruna – savulammassalaatista .  Viini on kotoisin Ribera del Dueron alueelta Pohjois-Espanjasta ja rypäleenä on 100 % Tinto Fino   (Tempranillo ) . Viinin nimi, Aalto on peräisin viinintekijöiden Mariano Carcian ja Javier Zaccagninin tilan nimestä Bodegas Aalto. Tila nimettiin aikoinaan Alvar Aallon mukaan. Javier Zaccagnini ihaili Aallon uudenlaista arkkitehtuuria ja halusi ilmentää tätä myös viineissään. Toisena nimen perusteena oli se, että aa –alkuisena viini pääsisi maailman kaikilla myyntilistoilla  aina aakkosellisten listojen kärkeen. Väriltään viini oli kirkas, kirsikanpunainen, syvän läpinäkymätön ja viskositeetiltaan notkea. Tuoksu oli voimakas vivahteina mm. vadelmaa ja teetä. Myös sikarilaatikon aromia oli havaittavissa. Maultaan viini oli täyteläinen, kohtalaisen hapokas sekä yllättävän tanniinen 15- vuotiaaksi viiniksi. Hedelmäisyyttä oli ...