Siirry pääsisältöön

Kimmeltävä makea valkoviini Chateau de Malle 2005


Naistenpäivänä lasissa säihkyi ranskalainen makea valkoviini Chateau de Malle 2005.


Tällä viinillä on pitkä historia ja aivan erityisen asema viinihetkissämme. Se on ensimmäinen viini, jota hankimme 3 pulloa viinikellariimme toukokuussa vuonna 1986 saman vuoden vapun ensimaistiaisten jälkeen. Varastoidut viinit olivat vuosikertaa 1981.

Tällä kertaa lasissa oli siis sama viini, mutta vuosikertaa 2005. Upea, syvän kullankeltainen väri, tuoksu voimakas ja hyvin tyypillinen jalohomeisista rypäleistä puristetulle viinille. Maku hapokas, pehmeän täyteläinen ja hedelmäinen. Aistittavissa olivat aprikoosin, rusinan ja hunajan aromit.

Chateau de Malle  koostuu kolmesta eri rypäleestä, joista Semillonia 70%, Sauvignon blancia 28% ja Muscadellea 2%. Se on saanut nimensä Bordeauxin parlamentin puhemies Jaques de Mallen mukaan, joka 1600-luvulla rakennutti viinin etiketissäkin komeilevan linnan Sauternesin alueelle.


Pehmeä Blue Castello -sinihomejuusto korosti sopivasti viinin makeutta ja tasoitti sen hapokkuutta. Ranskalainen viikunahillo "Rhapsodie de fruit Figues" ja päärynä viimeistelivät makuelämyksen. Miellyttävä kokonaisuus, joka sopii hyvin pieniin juhlahetkiin arjen keskellä.

Suomesta ei kyseistä Chateau de Mallea tällä hetkellä saa, mutta Ruotsin Systembolaget  -viinimyymälässä viiniä on tarjolla useita eri vuosikertoja.


Chateau de Malle, vuosikerta 1981 arvioitiin lokakuussa 1993, 13/20p

Lisätietoa:

Viinitalo Chateau de Malle

SUOSITUIMMAT

Lustau Fino 3 En Rama De Jerez De La Frontera - kuivaa sherryä ja tapaksia

Viinihetki espanjalaisittain. Sherry ja tapakset kuuluvat erottamattomana osana Espanjan andalusialaiseen ruokakulttuuriin . Sherryn sanotaan olevan hyvä viinivalinta, kun pöytään katetaan pientä syötävää. Sana ”tapa” tarkoittaa espanjan kielessä kantta. Se viittaa pieneen leipäpalaan, jolla viinilasi suojattiin kärpäsiltä. Leipäpalan päällä oli usein ilmakuivattua kinkkua tai juustoa. Nykyisin tapasvalikoimat ovat hyvin monipuolisia ja raaka-aineiltaan värikkäitä. Lustau Fino 3 En Rama De Jerez De La Frontera Sherry valmistetaan nykyisin lähes aina yhdestä rypälelajikkeesta, Palominosta . Sen osuus Jerezin viljelyalasta on 95 %. Muita lajikkeita ovat Pedro Ximénenez ja Palomino de Jerez. Bodega s Lustau julkaisi keväällä 2017 uuden sarjan 3 en Rama sherryistä . Nämä ovat kolme biologisesti vanhennettua viiniä, jotka tulevat jokaisesta Sherryn alueen kolmesta kaupungista: Fino Jerez de la Fronterasta, Manzanilla Sanlúcar de Barramedasta ja Fino El Puerto de San

Harvinaisia rypälelajikkeita

Innostavinta viiniharrastuksessa on maistella viinejä erilaisista rypäleistä , oppia rypäleiden ominaisuuksia ja oppia tunnistamaan niitä. Rypäleet ovat kiinnostavia myös siksi, että rypälelajikkeita on runsaasti - niissä riittää opiskeltavaa. Parhaiten tietyn rypäleen ominaisuuksia voi havainnoida maistelemalla viiniä, joka on valmistettu ainoastaan yhdestä rypäleestä. Jos rypälelajikkeet eivät ole ennestään tuttuja, on tutustuminen helpointa aloittaa yleisimmistä lajikkeista kuten esimerkiksi Chardonnay ja Cabernet Sauvignon. Tälle sivulle on koottu linkkejä Viinihetken blogiteksteihin, joissa on esitelty hiukan tuntemattomampi rypäle ja siitä 100%:sti tehty viini . Joitakin esiteltyjä rypäleitä voi esiintyä   sekoiteviineissä (esim. Pinot Meunier), mutta tavoitteena on ollut löytää viinejä, jotka on valmistettu ainoastaan yhdestä rypäleestä. AGLIANICO - punaviini CARIGNAN - punaviini CARRICANTE - valkoviini DORNFELDER - punaviini NERELLO MASCALESE - punaviin

Makea valkoviini Unkarista - Tokaji

Vaihteluksi kuiville puna- ja valkoviineille halusimme pitkästä aikaa suun makeaksi.   Blogissa on aiemmin arvioitu useita ranskalaisia Sauternesin alueen makeita valkoviinejä.  Myös Unkarista löytyy maailmankuulu makea valkoviini, Tokaji , johon aikoinaan viininmaistelumme alkuvuosina ihastuimme, mutta joka sittemmin on jäänyt lähes unohduksiin.  Unohduksissa ollutta viiniä ei tietenkään löytynyt myöskään viinikaapistamme. Alkon valikoimissa Tokaji-viinejä on muutamia, joista maisteltavaksi hankimme vuosikerraltaan nuorimman  St Stephans Crown Tokaji 5 Puttonyos 2013. Jalohomeisen viinin synty Unkarin Tokajin alueella on pitkä historia viininviljelyssä. Sen ensimmäinen tarhaluokitus tehtiin jo vuonna 1641 ja Tokajia pidetään myös ensimmäisenä viinialueena, jossa opittiin käyttämään jalohomeisia rypäleitä viinin valmistuksessa.  Historiatietojen mukaan sodat repivät Tokajin aluetta yli 300 vuotta sitten, eikä väestöllä tuolloin ollut juurikaan aikaa paneutua viin