Siirry pääsisältöön

Kimmeltävä makea valkoviini Chateau de Malle 2005


Naistenpäivänä lasissa säihkyi ranskalainen makea valkoviini Chateau de Malle 2005.


Tällä viinillä on pitkä historia ja aivan erityisen asema viinihetkissämme. Se on ensimmäinen viini, jota hankimme 3 pulloa viinikellariimme toukokuussa vuonna 1986 saman vuoden vapun ensimaistiaisten jälkeen. Varastoidut viinit olivat vuosikertaa 1981.

Tällä kertaa lasissa oli siis sama viini, mutta vuosikertaa 2005. Upea, syvän kullankeltainen väri, tuoksu voimakas ja hyvin tyypillinen jalohomeisista rypäleistä puristetulle viinille. Maku hapokas, pehmeän täyteläinen ja hedelmäinen. Aistittavissa olivat aprikoosin, rusinan ja hunajan aromit.

Chateau de Malle  koostuu kolmesta eri rypäleestä, joista Semillonia 70%, Sauvignon blancia 28% ja Muscadellea 2%. Se on saanut nimensä Bordeauxin parlamentin puhemies Jaques de Mallen mukaan, joka 1600-luvulla rakennutti viinin etiketissäkin komeilevan linnan Sauternesin alueelle.


Pehmeä Blue Castello -sinihomejuusto korosti sopivasti viinin makeutta ja tasoitti sen hapokkuutta. Ranskalainen viikunahillo "Rhapsodie de fruit Figues" ja päärynä viimeistelivät makuelämyksen. Miellyttävä kokonaisuus, joka sopii hyvin pieniin juhlahetkiin arjen keskellä.

Suomesta ei kyseistä Chateau de Mallea tällä hetkellä saa, mutta Ruotsin Systembolaget  -viinimyymälässä viiniä on tarjolla useita eri vuosikertoja.


Chateau de Malle, vuosikerta 1981 arvioitiin lokakuussa 1993, 13/20p

Lisätietoa:

Viinitalo Chateau de Malle

SUOSITUIMMAT

Orgaaninen punaviini Heartwood Zinfandel 2015

Tällä kertaa meille viinihetken tarjosi pitkäaikainen ystävämme, joka on myös innokas viiniharrastaja. Italialainen Heartwood Zinfandel 2015 oli matkannut maisteluhetkeemme Ruotsin Haaparannasta, sillä Suomen Alkossa sitä ei ole tarjolla.Luomuviinejä olemme aiemminkin maistelleet, mutta harvakseltaan, johtuen ilmeisesti siitä, että mitään ahaa -elämyksiä ne eivät ole tähän saakka tarjonneet. Tämän viinin etiketissä mainittiin teksti organic wine.

Orgaanisia viinejä valmistetaan luonnonmukaisesti viljellyistä rypäleistä, joissa ei käytetä hyönteismyrkkyjä, kasvinsuojeluaineita eikä keinolannoitteita. Säilöntäaineita ei myöskään käytetä missään osassa prosessia (ks. linkki tekstin lopussa, orgaaninen viini).

Lasissa tämä viini oli väriltään läpinäkymätön, syvä, lähes musta. Tuoksu ei yllättäen avautunut juuri ollenkaan, vaikka viini oli dekantoituna karahvissa tunnin verran ennen nauttimista. Olisiko voinut olla pidempäänkin?

Maultaan viini oli yllättävän kevyt Zinfandeliksi. Tanniinit …

Pipoli Aglianico Del Vulture 2017 – mausteista ja marjaista punaviiniä Aglianico-rypäleestä

Vuoden viimeiseen rypäletastingiin valitsimme viinin edelleen tuliperäiseltä alueelta Etelä-Italiasta, mutta tällä kertaa mantereen puolelta. Edellisen rypäletastingin viini oli peräisin Sisiliasta Etnan rinteiltä. Tämänkertainen viini tulee Monte Vulturen rinteillä kasvaneista rypäleistä.

Aglianico-rypäleestä tehtyjä viinejä suositellaan yleensä vahvojen liharuokien seuralaiseksi, mutta halusimme nyt kokeilla sen sopivuutta uunissa paahdetun ankan kumppanina.

Mahdollisesti maailman vanhin viljelty rypäle – Aglianico
Tämä muinaisen rypäleen nimi Aglianico on vakiintunut käyttöön 1500-luvun alusta. Tätä ennen rypälettä kutsuttiin nimellä Ellenico. Rypäleen alkuperästä ollaan monta mieltä. Erään teorian mukaan Kreikan uudisasukkaat toivat sen eteläiseen Italiaan noin 800 eaa, jolloin sen nimi oli Vitis hellenica (kreikkalainen viiniköynnös). Rypäle oli Rooman vallan aikana todennäköisesti silloisen maailman kalleimman viinin Falernian tärkein rypälelajike.

Toisen teorian mukaan Aglianic…

Alkuviini Pietra 2016 – luonteikasta punaviiniä Susumaniello -rypäleestä

Vuoden rypäleteema jatkuu. Tällä kertaa vuorossa oli punainen rypäle Susumaniello Etelä-Italian itärannikolta Apuliasta (Pugliasta). Pietra Susumaniello 2016- viiniharvinaisuuden saimme lahjaksi tyttäreltämme keväällä 2019.  Tämän viinin kanssa olisi voinut tarjota vahvaa liharuokaa, jopa riistaa. Viinille on kuitenkin suositeltu myös vahvoja, suolaisia juustoja. Tällainen on esimerkiksi Pecorino Romano, italialainen lampaanmaitojuusto, jota maistelimme viinin kanssa.
Susumaniello -rypäle
Susumaniello on yksi maailman harvinaisimmista viinirypälajikkeista. Rypäleen alkuperästä on monenlaisia teorioita. Todennäköisesti rypäle on tullut Italian Apuliaan Adrianmeren yli ehkä Kreikasta tai Kroatian Dalmatian rannikolta. Nykyisin sitä viljellään lähes yksinomaan Apulian Salenton ja Brindisin kaupunkia ympäröivillä alueilla. Susumaniello-rypäle on väriltään tumma, kooltaan keskikoinen ja sen pinta on vahamainen. Rypäle on suurisatoinen ja se viihtyy hyvin kalkkipitoisessa maaperässä. Susmaniell…