Siirry pääsisältöön

Punaviini Chateau Fontesteau 2011 ja kesäkurpitsaa

Innoituksen tähän viinihetkeen antoi alunperin ranskalainen, pastöroimattomasta lehmänmaidosta valmistettu puolikova juusto, Comté, jota oli tarkoitus käyttää illan aterialla. Juuston pohjalta viinihetkeen valikoitui niinikään ranskalainen Bordeaux / Haut-Medoc – alueen punaviini Chateau Fontesteau 2011.

Huonoksi onneksi Comté –juustoa ei löytynytkään kotipaikkakuntamme ruokakaupoista. Sijaiseksi kelpuutimme kotimaisen, Juustoportin handmade Vuohen GR Grande Reserven, joka osoittautuikin erinomaiseksi korvaavaksi juustoksi kesäkurpitsasta valmistettuun iltapalaan. 

Viinihetki

Chateau Fontesteau 2011 


Chateau Fontesteau 2011 kuuluu ranskalaisessa laatuluokituksessa Cru Bourgeois (Porvaris-chateau) –luokkaan. Cru Bourgeois on Medocin alueen toiseksi korkein laatuluokka ns. aateliskalenterin jälkeen. Viini  koostuu Cabernet Sauvignon –rypäleestä (52 %) ja Merlot –rypäleestä (48 %).

Maistelukokemukset


Viini oli väriltään syvän kirsikanpunainen, lasissa hiukan utuinen ja viskositeetiltaan notkeasti juokseva. 

Tuoksu oli puhdas, melko voimakas ja kohtalaisen kehittynyt. Tuoksusta löytyi vivahteita mustaherukasta ja puumaisista aromeista kuten tammesta.

Maussa oli runsaasti hedelmäisyyttä, tanniinit olivat pehmeät ja hapokkuutta vähän. Mustaherukkaisuutta ja paahteisuutta.

Juustokuorrutteisen kesäkurpitsan kanssa viinin aromit tulivat esiin paremmin. Aterian yrttinen mausteisuus korosti positiivisesti myös viinin yrttisiä aromeja ja lisäsi viinin jäntevyyttä. Iltapalan seurassa viini osoitti olevansa hyvä ja nautittava ruokaviini, joka voisi sopia myös tummemman lihan esimerkiksi naudanlihapihvin kanssa. Pelkäksi nautiskeluviiniksi emme viiniä suosittelisi.

Pisteet 13 /20. Hyvä


Hinta -  Alko


Lisätietoa: Chateau FontesteauViinihetki

Juustokuorrutteinen kesäkurpista (kahdelle)


1 kesäkurpitsa
broilerin fileesuikaleita 250 g
2 salottisipulia
½ punainen paprika
1 rkl ruokaöljyä
150g yrttituorejuustoa
pizzamaustetta, oreganoa, aromisuolaa
100g Vuohen GR Grande Reserve – juustoraaste

Halkaise kesäkurpitsa ja koverra sisus. Laita puolikkaat voideltuun uunivuokaan. Kuutio paprika. Ruskista broilerinfileet pannulla. Kuullota sipuli pannulla. Lisää pannulle paprikakuutiot, kesäkurpitsan sisus pilkottuna, yrttijuustolevite ja mausteet. Jaa täyte kesäkurpitsan puolikkaisiin, sirottele vuohenjuustoraaste päälle. Kypsennä uunissa 200 asteessa noin 20-25 minuuttia.
Tarjoa lisänä patonkia tai maalaisleipää.

_____________________________________________

Lue myös:


_____________________________________________SUOSITUIMMAT

Orgaaninen punaviini Heartwood Zinfandel 2015

Tällä kertaa meille viinihetken tarjosi pitkäaikainen ystävämme, joka on myös innokas viiniharrastaja. Italialainen  Heartwood Zinfandel 2015 oli matkannut maisteluhetkeemme Ruotsin Haaparannasta, sillä Suomen Alkossa sitä ei ole tarjolla. Luomuviinejä olemme aiemminkin maistelleet, mutta harvakseltaan, johtuen ilmeisesti siitä, että mitään ahaa -elämyksiä ne eivät ole tähän saakka tarjonneet. Tämän viinin etiketissä mainittiin teksti organic wine . Orgaanisia viinejä valmistetaan luonnonmukaisesti viljellyistä rypäleistä, joissa ei käytetä hyönteismyrkkyjä, kasvinsuojeluaineita eikä keinolannoitteita. Säilöntäaineita ei myöskään käytetä missään osassa prosessia (ks. linkki tekstin lopussa, orgaaninen viini). Lasissa tämä viini oli väriltään läpinäkymätön, syvä, lähes musta. Tuoksu ei yllättäen avautunut juuri ollenkaan, vaikka viini oli dekantoituna karahvissa tunnin verran ennen nauttimista. Olisiko voinut olla pidempäänkin? Maultaan viini oli yllättävän kevyt Zinf

Pipoli Aglianico Del Vulture 2017 – mausteista ja marjaista punaviiniä Aglianico-rypäleestä

Vuoden viimeiseen rypäletastingiin valitsimme viinin edelleen tuliperäiseltä alueelta Etelä-Italiasta, mutta tällä kertaa mantereen puolelta. Edellisen rypäletastingin viini oli peräisin Sisiliasta Etnan rinteiltä. Tämänkertainen viini tulee Monte Vulturen rinteillä kasvaneista rypäleistä. Aglianico -rypäleestä tehtyjä viinejä suositellaan yleensä vahvojen liharuokien seuralaiseksi, mutta halusimme nyt kokeilla sen sopivuutta uunissa paahdetun ankan kumppanina. Mahdollisesti maailman vanhin viljelty rypäle – Aglianico Tämä muinaisen rypäleen nimi Aglianico on vakiintunut käyttöön 1500-luvun alusta. Tätä ennen rypälettä kutsuttiin nimellä Ellenico. Rypäleen alkuperästä ollaan monta mieltä. Erään teorian mukaan Kreikan uudisasukkaat toivat sen eteläiseen Italiaan noin 800 eaa, jolloin sen nimi oli Vitis hellenica (kreikkalainen viiniköynnös). Rypäle oli Rooman vallan aikana todennäköisesti silloisen maailman kalleimman viinin Falernian tärkein rypälelajike. Toisen teor

Alkuviini Pietra 2016 – luonteikasta punaviiniä Susumaniello -rypäleestä

Hyvä makupari: Pietra Susumaniello 2016 ja italialainen lampaanmaitojuusto Pecorino Romano  (edessä) Vuoden rypäleteema jatkuu. Tällä kertaa vuorossa oli punainen rypäle Susumaniello Etelä-Italian itärannikolta Apuliasta (Pugliasta). Pietra Susumaniello 2016 - viiniharvinaisuuden saimme lahjaksi tyttäreltämme keväällä 2019.  Tämän viinin kanssa olisi voinut tarjota vahvaa liharuokaa, jopa riistaa. Viinille on kuitenkin suositeltu myös vahvoja, suolaisia juustoja. Tällainen on esimerkiksi Pecorino Romano , italialainen lampaanmaitojuusto , jota maistelimme viinin kanssa. Susumaniello -rypäle Susumaniello on yksi maailman harvinaisimmista viinirypälajikkeista. Rypäleen alkuperästä on monenlaisia teorioita. Todennäköisesti rypäle on tullut Italian Apuliaan Adrianmeren yli ehkä Kreikasta tai Kroatian Dalmatian rannikolta. Nykyisin sitä viljellään lähes yksinomaan Apulian Salenton ja Brindisin kaupunkia ympäröivillä alueilla. Susumaniello-rypäle on väriltää