Siirry pääsisältöön

Punaviini Chateau Fontesteau 2011 ja kesäkurpitsaa

Innoituksen tähän viinihetkeen antoi alunperin ranskalainen, pastöroimattomasta lehmänmaidosta valmistettu puolikova juusto, Comté, jota oli tarkoitus käyttää illan aterialla. Juuston pohjalta viinihetkeen valikoitui niinikään ranskalainen Bordeaux / Haut-Medoc – alueen punaviini Chateau Fontesteau 2011.

Huonoksi onneksi Comté –juustoa ei löytynytkään kotipaikkakuntamme ruokakaupoista. Sijaiseksi kelpuutimme kotimaisen, Juustoportin handmade Vuohen GR Grande Reserven, joka osoittautuikin erinomaiseksi korvaavaksi juustoksi kesäkurpitsasta valmistettuun iltapalaan. 

Viinihetki

Chateau Fontesteau 2011 


Chateau Fontesteau 2011 kuuluu ranskalaisessa laatuluokituksessa Cru Bourgeois (Porvaris-chateau) –luokkaan. Cru Bourgeois on Medocin alueen toiseksi korkein laatuluokka ns. aateliskalenterin jälkeen. Viini  koostuu Cabernet Sauvignon –rypäleestä (52 %) ja Merlot –rypäleestä (48 %).

Maistelukokemukset


Viini oli väriltään syvän kirsikanpunainen, lasissa hiukan utuinen ja viskositeetiltaan notkeasti juokseva. 

Tuoksu oli puhdas, melko voimakas ja kohtalaisen kehittynyt. Tuoksusta löytyi vivahteita mustaherukasta ja puumaisista aromeista kuten tammesta.

Maussa oli runsaasti hedelmäisyyttä, tanniinit olivat pehmeät ja hapokkuutta vähän. Mustaherukkaisuutta ja paahteisuutta.

Juustokuorrutteisen kesäkurpitsan kanssa viinin aromit tulivat esiin paremmin. Aterian yrttinen mausteisuus korosti positiivisesti myös viinin yrttisiä aromeja ja lisäsi viinin jäntevyyttä. Iltapalan seurassa viini osoitti olevansa hyvä ja nautittava ruokaviini, joka voisi sopia myös tummemman lihan esimerkiksi naudanlihapihvin kanssa. Pelkäksi nautiskeluviiniksi emme viiniä suosittelisi.

Pisteet 13 /20. Hyvä


Hinta -  Alko


Lisätietoa: Chateau Fontesteau



Viinihetki

Juustokuorrutteinen kesäkurpista (kahdelle)


1 kesäkurpitsa
broilerin fileesuikaleita 250 g
2 salottisipulia
½ punainen paprika
1 rkl ruokaöljyä
150g yrttituorejuustoa
pizzamaustetta, oreganoa, aromisuolaa
100g Vuohen GR Grande Reserve – juustoraaste

Halkaise kesäkurpitsa ja koverra sisus. Laita puolikkaat voideltuun uunivuokaan. Kuutio paprika. Ruskista broilerinfileet pannulla. Kuullota sipuli pannulla. Lisää pannulle paprikakuutiot, kesäkurpitsan sisus pilkottuna, yrttijuustolevite ja mausteet. Jaa täyte kesäkurpitsan puolikkaisiin, sirottele vuohenjuustoraaste päälle. Kypsennä uunissa 200 asteessa noin 20-25 minuuttia.
Tarjoa lisänä patonkia tai maalaisleipää.

_____________________________________________

Lue myös:


_____________________________________________



SUOSITUIMMAT

Lustau Fino 3 En Rama De Jerez De La Frontera - kuivaa sherryä ja tapaksia

Viinihetki espanjalaisittain. Sherry ja tapakset kuuluvat erottamattomana osana Espanjan andalusialaiseen ruokakulttuuriin . Sherryn sanotaan olevan hyvä viinivalinta, kun pöytään katetaan pientä syötävää. Sana ”tapa” tarkoittaa espanjan kielessä kantta. Se viittaa pieneen leipäpalaan, jolla viinilasi suojattiin kärpäsiltä. Leipäpalan päällä oli usein ilmakuivattua kinkkua tai juustoa. Nykyisin tapasvalikoimat ovat hyvin monipuolisia ja raaka-aineiltaan värikkäitä. Lustau Fino 3 En Rama De Jerez De La Frontera Sherry valmistetaan nykyisin lähes aina yhdestä rypälelajikkeesta, Palominosta . Sen osuus Jerezin viljelyalasta on 95 %. Muita lajikkeita ovat Pedro Ximénenez ja Palomino de Jerez. Bodega s Lustau julkaisi keväällä 2017 uuden sarjan 3 en Rama sherryistä . Nämä ovat kolme biologisesti vanhennettua viiniä, jotka tulevat jokaisesta Sherryn alueen kolmesta kaupungista: Fino Jerez de la Fronterasta, Manzanilla Sanlúcar de Barramedasta ja Fino El Puerto de San

Harvinaisia rypälelajikkeita

Innostavinta viiniharrastuksessa on maistella viinejä erilaisista rypäleistä , oppia rypäleiden ominaisuuksia ja oppia tunnistamaan niitä. Rypäleet ovat kiinnostavia myös siksi, että rypälelajikkeita on runsaasti - niissä riittää opiskeltavaa. Parhaiten tietyn rypäleen ominaisuuksia voi havainnoida maistelemalla viiniä, joka on valmistettu ainoastaan yhdestä rypäleestä. Jos rypälelajikkeet eivät ole ennestään tuttuja, on tutustuminen helpointa aloittaa yleisimmistä lajikkeista kuten esimerkiksi Chardonnay ja Cabernet Sauvignon. Tälle sivulle on koottu linkkejä Viinihetken blogiteksteihin, joissa on esitelty hiukan tuntemattomampi rypäle ja siitä 100%:sti tehty viini . Joitakin esiteltyjä rypäleitä voi esiintyä   sekoiteviineissä (esim. Pinot Meunier), mutta tavoitteena on ollut löytää viinejä, jotka on valmistettu ainoastaan yhdestä rypäleestä. AGLIANICO - punaviini CARIGNAN - punaviini CARRICANTE - valkoviini DORNFELDER - punaviini NERELLO MASCALESE - punaviin

Makea valkoviini Unkarista - Tokaji

Vaihteluksi kuiville puna- ja valkoviineille halusimme pitkästä aikaa suun makeaksi.   Blogissa on aiemmin arvioitu useita ranskalaisia Sauternesin alueen makeita valkoviinejä.  Myös Unkarista löytyy maailmankuulu makea valkoviini, Tokaji , johon aikoinaan viininmaistelumme alkuvuosina ihastuimme, mutta joka sittemmin on jäänyt lähes unohduksiin.  Unohduksissa ollutta viiniä ei tietenkään löytynyt myöskään viinikaapistamme. Alkon valikoimissa Tokaji-viinejä on muutamia, joista maisteltavaksi hankimme vuosikerraltaan nuorimman  St Stephans Crown Tokaji 5 Puttonyos 2013. Jalohomeisen viinin synty Unkarin Tokajin alueella on pitkä historia viininviljelyssä. Sen ensimmäinen tarhaluokitus tehtiin jo vuonna 1641 ja Tokajia pidetään myös ensimmäisenä viinialueena, jossa opittiin käyttämään jalohomeisia rypäleitä viinin valmistuksessa.  Historiatietojen mukaan sodat repivät Tokajin aluetta yli 300 vuotta sitten, eikä väestöllä tuolloin ollut juurikaan aikaa paneutua viin