Viini valikoituu yleensä pääannoksen mukaan ja nyt ensimmäistä kertaa valinta osui uuden maailman viiniin, joka oli chileläinen ”ikoniviini” Montes Folly vuodelta 2005. Viini oli ollut säilytyksessä 11 vuotta, vuodesta 2009 lähtien ja nyt totesimme, että olisi aika avata tämä jo kohtalaisen ikääntynyt, 100 % Syrah-rypäleestä valmistettu viini.
Montesin viinitalon synty
Aurelio Montes, lahjakas chileläinen viininvalmistaja halusi jo opiskeluaikoinaan todistaa, että Apaltan laakso oli Chilen parasta punaviinien valmistusaluetta. Hän päätti istuttaa uutta testaamatonta lajiketta Syrahia Apaltassa sijaitsevan tarhan ylärinteille. Rinteille, joilla on erittäin kallista raivata maata, istuttaa ja hoitaa köynnöksiä. Tätä pidettiin hulluna ideana, mikä näkyy viinin nimessä Folly.Montesin viinitalo perustettiin vuonna 1988 neljän yhtiökumppanin toimesta, joista yksi oli Aurelio Montes. Jokaisella perustajista oli monien vuosien kokemus viininvalmistuksesta ja viinialasta. Heidän lähtökohtanaan oli alusta alkaen tuottaa chileläisiä premium -luokan huippulaatuisia viinejä, joita ei vielä silloin Chilessä ollut. Montesin viinit muodostuivatkin pian suunnannäyttäjiksi chileläiselle viininvalmistukselle.
Montes Folly 2005
Montes Follyn 2005 rypäleet tulevat korkeimmilta ”la Finca de Apalta” viinitarhan palstoilta. Tarhojen rinteet ovat kaltevuudeltaan jopa 45 astetta, mistä johtuu, että rypäletertut ja itse rypäleet ovat huomattavasti pienempiä ja konsentroituneempia kuin alemmilla rinteillä kasvavat.Edellä mainituista syistä rypäleet antavatkin enemmän väriä ja tanniineja tuottaen tumman väristä, voimakasta ja korkea-alkoholista viiniä. Kaikki rypäleet on poimittu ja lajiteltu käsin. Kun rypäleet oli murskattu ja siirretty käymistankkeihin, oli mehusta poistettu 20 %, jotta valmistuvasta viinistä saatiin entistäkin aromikkaampaa, tanniinisempaa ja syvemmän väristä.
Käyminen on tapahtunut itse viinitilalta tulleiden villihiivojen käyttämänä, jolloin voidaan sanoa viinin edustavan oman alueensa terroiria. Terroir tarkoittaa kasvupaikan ilmaston, maaperän ym. vaikutusta viiniköynnöksiin. Montes Folly 2005 on kypsynyt 18 kuukautta uusissa ranskalaisissa tammitynnyreissä. Viiniä ei ole kirkastettu eikä suodatettu. Tätä vuosikertaa on valmistettu 30 000 pulloa.
Syrah (Shiraz) -rypäle – rotevien punaviinien lajike
Syrah on yksi maailman vanhimmista edelleen viljellyistä lajikkeista. Viimeisten DNA – tutkimusten mukaan on pystytty osoittamaan Syrahin polveutuvan Dureza – ja Mondeuse Blanche -lajikkeista. Nämä lajikkeet ovat vanhoja Rhônen ja Alppien lajikkeita, mikä puoltaisi näkemystä, että rypäle on kasvanut aina Rhônessa villinä.Syrah-rypäle viihtyy köyhässä, vettä läpäisevässä maaperässä, kuten liuskekivessä, graniitissa tai sorassa. Syrah on köynnöksenä vankka ja voimakaskasvuinen. Rypäletertut ovat keskikokoisia, muodoltaan melko tiiviitä ja väriltään sinisenmustia sekä päältä voimakkaan tummanharmaan vahan peittämiä. Rypäle on paksukuorinen ja sisältää paljon sokeria, tanniinia, happoja ja aromiaineita.
Maistelukokemukset
Viiniä oli dekantoitu noin 4 tuntia.Ulkonäöltään viini oli kirkas, syvän tumman kirsikanpunainen. Viskositeetti oli korkea, mikä kertoi viinissä olevan runsaasti alkoholia (15%) ja uuteaineita. Viini liikkui lasissa raskaasti ja "kyyneleet" valuivat hitaasti lasin reunoja pitkin.
Tuoksu oli puhdas ja voimakas, kehittyneen viinin tuoksu. Kesto oli pitkä ja vakaa. Aromeista erottui erityisesti luumua, vadelmaa, salamia ja lakritsia. Lisäksi oli havaittavissa oletettavasti tammen tuomaa savuisuutta ja savulihan tuoksua.
Aromikortti Montes Folly 2005 |
Maku oli voimakkaan täyteläinen, tanniinit olivat pyörät ja pehmeät, hapokkuus oli kohtalainen (3,44 g/l). Jälkimaku oli pitkä. Sokeria oli 2,67g/l, josta johtuen uuden maailman viineille tyypillistä hillomaisuutta ei tullut juurikaan esille. Tuoksun aromit toistuivat maussa ja lisäksi oli havaittavissa pippurisuutta, korianteria ja pekonia. Korkea alkoholipitoisuus tuli esille nielua lämmittävänä tunteena.
Kokonaisuutena viini oli selväpiirteinen, vakaa, kehittynyt ja valmis juotavaksi. Vuoden 2005 Montes Follyn näyttävä etiketti oli Ralph Steadmanin suunnittelema.
________________________________
Pisteet 16 / 20p
Viinitalo Montes
________________________________Viini ja ruoka
Maistelumenu koostui 5 erilaisesta maistelulautasesta:- Jättikatkarapuja ja avocadomoussea
- Hanhipateeta, voissa ruskistettuja siitakesieniä, hillosipuleita ja paahtoleipäkolmiot
- Naudan fileepihvi, yrttitäytetyt uunitomaatit ja bataattipyre
- Lämmin punakittipintainen valkohomejuusto pähkinärouheella ja hunajalla
- Suklaata ja mansikoita
Jättikatkarapuja ja avokadomoussea |
Hanhipateeta, voissa paistettuja siitakesieniä ja hillosipuleita Naudan fileepihvi, yrttiset uunitomaatit ja bataattipyree |
Lämmin punakittipintainen valkohomejuusto, pähkinöitä ja hunajaa |
Suklaata ja mansikoita |
_______________________________
Lue myös:
Punaviini Vite Colte Barolo Essenze Riserva 2001 ja maistelumenu_______________________________