Siirry pääsisältöön

Punaviini Montes Folly 2005 ja talven maistelumenu

Punaviini Montes Folly 2005 ja talven maistelumenu, Viinihetki


Ystävänpäivän merkeissä pidimme harrastepäivän teemana maistelumenu. Maistelumenu tarkoittaa meillä kokonaisuutta, joka sisältää useita erilaisia pieniä annoksia.

Viini valikoituu yleensä pääannoksen mukaan ja nyt ensimmäistä kertaa valinta osui uuden maailman viiniin, joka oli chileläinen ”ikoniviini” Montes Folly vuodelta 2005. Viini oli ollut säilytyksessä 11 vuotta, vuodesta 2009 lähtien ja nyt totesimme, että olisi aika avata tämä jo kohtalaisen ikääntynyt, 100 % Syrah-rypäleestä valmistettu viini.

Montesin viinitalon synty

Aurelio Montes, lahjakas chileläinen viininvalmistaja halusi jo opiskeluaikoinaan todistaa, että Apaltan laakso oli Chilen parasta punaviinien valmistusaluetta. Hän päätti istuttaa uutta testaamatonta lajiketta Syrahia Apaltassa sijaitsevan tarhan ylärinteille. Rinteille, joilla on erittäin kallista raivata maata, istuttaa ja hoitaa köynnöksiä. Tätä pidettiin hulluna ideana, mikä näkyy viinin nimessä Folly.

Montesin viinitalo perustettiin vuonna 1988 neljän yhtiökumppanin toimesta, joista yksi oli Aurelio Montes. Jokaisella perustajista oli monien vuosien kokemus viininvalmistuksesta ja viinialasta. Heidän lähtökohtanaan oli alusta alkaen tuottaa chileläisiä premium -luokan huippulaatuisia viinejä, joita ei vielä silloin Chilessä ollut. Montesin viinit muodostuivatkin pian suunnannäyttäjiksi chileläiselle viininvalmistukselle.

Punaviini Montes Folly 2005 ja talven maistelumenu, Viinihetki

Montes Folly 2005

Montes Follyn 2005 rypäleet tulevat korkeimmilta ”la Finca de Apalta” viinitarhan palstoilta. Tarhojen rinteet ovat kaltevuudeltaan jopa 45 astetta, mistä johtuu, että rypäletertut ja itse rypäleet ovat huomattavasti pienempiä ja konsentroituneempia kuin alemmilla rinteillä kasvavat.

Edellä mainituista syistä rypäleet antavatkin enemmän väriä ja tanniineja tuottaen tumman väristä, voimakasta ja korkea-alkoholista viiniä. Kaikki rypäleet on poimittu ja lajiteltu käsin. Kun rypäleet oli murskattu ja siirretty käymistankkeihin, oli mehusta poistettu 20 %, jotta valmistuvasta viinistä saatiin entistäkin aromikkaampaa, tanniinisempaa ja syvemmän väristä.

Käyminen on tapahtunut itse viinitilalta tulleiden villihiivojen käyttämänä, jolloin voidaan sanoa viinin edustavan oman alueensa terroiria. Terroir tarkoittaa kasvupaikan ilmaston, maaperän ym. vaikutusta viiniköynnöksiin. Montes Folly 2005 on kypsynyt 18 kuukautta uusissa ranskalaisissa tammitynnyreissä. Viiniä ei ole kirkastettu eikä suodatettu. Tätä vuosikertaa on valmistettu 30 000 pulloa.

Syrah (Shiraz) -rypäle – rotevien punaviinien lajike

Syrah on yksi maailman vanhimmista edelleen viljellyistä lajikkeista. Viimeisten DNA – tutkimusten mukaan on pystytty osoittamaan Syrahin polveutuvan Dureza – ja Mondeuse Blanche -lajikkeista. Nämä lajikkeet ovat vanhoja Rhônen ja Alppien lajikkeita, mikä puoltaisi näkemystä, että rypäle on kasvanut aina Rhônessa villinä.

Syrah-rypäle viihtyy köyhässä, vettä läpäisevässä maaperässä, kuten liuskekivessä, graniitissa tai sorassa. Syrah on köynnöksenä vankka ja voimakaskasvuinen. Rypäletertut ovat keskikokoisia, muodoltaan melko tiiviitä ja väriltään sinisenmustia sekä päältä voimakkaan tummanharmaan vahan peittämiä. Rypäle on paksukuorinen ja sisältää paljon sokeria, tanniinia, happoja ja aromiaineita.

Maistelukokemukset

Viiniä oli dekantoitu noin 4 tuntia.

Ulkonäöltään viini oli kirkas, syvän tumman kirsikanpunainen. Viskositeetti oli korkea, mikä kertoi viinissä olevan runsaasti alkoholia (15%) ja uuteaineita. Viini liikkui lasissa raskaasti ja "kyyneleet" valuivat hitaasti lasin reunoja pitkin.

Tuoksu oli puhdas ja voimakas, kehittyneen viinin tuoksu. Kesto oli pitkä ja vakaa. Aromeista erottui erityisesti luumua, vadelmaa, salamia ja lakritsia. Lisäksi oli havaittavissa oletettavasti tammen tuomaa savuisuutta ja savulihan tuoksua.

Punaviini Montes Folly 2005 ja talven maistelumenu, Viinihetki
Aromikortti Montes Folly 2005

Maku oli voimakkaan täyteläinen, tanniinit olivat pyörät ja pehmeät, hapokkuus oli kohtalainen (3,44 g/l). Jälkimaku oli pitkä. Sokeria oli 2,67g/l, josta johtuen uuden maailman viineille tyypillistä hillomaisuutta ei tullut juurikaan esille. Tuoksun aromit toistuivat maussa ja lisäksi oli havaittavissa pippurisuutta, korianteria ja pekonia. Korkea alkoholipitoisuus tuli esille nielua lämmittävänä tunteena.

Kokonaisuutena viini oli selväpiirteinen, vakaa, kehittynyt ja valmis juotavaksi. Vuoden 2005 Montes Follyn näyttävä etiketti oli Ralph Steadmanin suunnittelema.  
________________________________

Pisteet 16 / 20p

Viinitalo Montes

________________________________

Viini ja ruoka

Maistelumenu koostui 5 erilaisesta maistelulautasesta:
  • Jättikatkarapuja ja avocadomoussea
  • Hanhipateeta, voissa ruskistettuja siitakesieniä, hillosipuleita ja paahtoleipäkolmiot
  • Naudan fileepihvi, yrttitäytetyt uunitomaatit ja bataattipyre
  • Lämmin punakittipintainen valkohomejuusto pähkinärouheella ja hunajalla
  • Suklaata ja mansikoita
Punaviini Montes Folly 2005 ja talven maistelumenu, Viinihetki
Jättikatkarapuja ja avokadomoussea
Punaviini Montes Folly 2005 ja talven maistelumenu, Viinihetki
Hanhipateeta, voissa paistettuja siitakesieniä ja hillosipuleita

Punaviini Montes Folly 2005 ja talven maistelumenu, Viinihetki
Naudan fileepihvi, yrttiset uunitomaatit ja bataattipyree
Punaviini Montes Folly 2005 ja talven maistelumenu, Viinihetki
Lämmin punakittipintainen valkohomejuusto, pähkinöitä ja hunajaa
Punaviini Montes Folly 2005 ja talven maistelumenu, Viinihetki
Suklaata ja mansikoita


Montes Folly 2005 sopi erityisen hyvin hanhipateen ja siitakesienien kanssa sekä naudan fileepihville. Punakittisen valkohomejuuston rasvaisuus, pähkinöiden aromit ja viinin pehmeä tanniinisuus tukivat myös toisiaan hyvin. Alkupalan katkaravuille ja avocadomousselle sopi parhaiten hapollinen kivennäisvesi.
 _______________________________

Lue myös:

Punaviini Vite Colte Barolo Essenze Riserva 2001 ja maistelumenu

_______________________________

SUOSITUIMMAT

Punaviini Château Monbrison 1994 – arvokkaasti ikääntynyt ranskalainen

Viime aikoina olemme maistelleet peräkkäin useita nuoria viinejä. Vastapainoksi otimme maisteltavaksi viinikaapissamme säilytyksessä olleen tänä vuonna tasavuosia täyttävän punaviinin Ranskan Bordeaux’n alueelta, Château Monbrison 1994. Tämä viini sai meidät uppoutumaan muistoihin.  Kun tämän kyseisen viinin rypäleet kasvoivat ja kypsyivät Margaux’n kylässä Ranskassa, perheemme asui Suomen tunnetuimmassa ympyräkaupungissa ja olimme viettämässä kesää meren rannalla. Meille entisille Järvi-Suomen asukeille meri elementtinä teki suuren vaikutuksen. Juhannus meren rannalla oli ikimuistoinen. Tuon kesän jälkeen asuinpaikkakuntamme onkin jo vaihtunut useamman kerran. On juhlallinen hetki avata iäkäs viinipullo ja juoda omaa sekä viinin historiaa. 😊  Viinin ikääntymisen salaisuus ”Jos viini olisi auto, tanniineista rakentuisi runko. Alkoholi toimisi moottorina ja sokeri pehmentäisi kyytiä pyöreillä renkailla. Hapokkuus on viinin akku, joka herättää kokonaisuuden henkiin.”

Harvinaisia rypälelajikkeita

Innostavinta viiniharrastuksessa on maistella viinejä erilaisista rypäleistä , oppia rypäleiden ominaisuuksia ja oppia tunnistamaan niitä. Rypäleet ovat kiinnostavia myös siksi, että rypälelajikkeita on runsaasti - niissä riittää opiskeltavaa. Parhaiten tietyn rypäleen ominaisuuksia voi havainnoida maistelemalla viiniä, joka on valmistettu ainoastaan yhdestä rypäleestä. Jos rypälelajikkeet eivät ole ennestään tuttuja, on tutustuminen helpointa aloittaa yleisimmistä lajikkeista kuten esimerkiksi Chardonnay ja Cabernet Sauvignon. Tälle sivulle on koottu linkkejä Viinihetken blogiteksteihin, joissa on esitelty hiukan tuntemattomampi rypäle ja siitä 100%:sti tehty viini . Joitakin esiteltyjä rypäleitä voi esiintyä   sekoiteviineissä (esim. Pinot Meunier), mutta tavoitteena on ollut löytää viinejä, jotka on valmistettu ainoastaan yhdestä rypäleestä. AGLIANICO - punaviini CARIGNAN - punaviini CARRICANTE - valkoviini DORNFELDER - punaviini NERELLO MASCALESE - punaviin

Makea valkoviini Unkarista - Tokaji

Vaihteluksi kuiville puna- ja valkoviineille halusimme pitkästä aikaa suun makeaksi.   Blogissa on aiemmin arvioitu useita ranskalaisia Sauternesin alueen makeita valkoviinejä.  Myös Unkarista löytyy maailmankuulu makea valkoviini, Tokaji , johon aikoinaan viininmaistelumme alkuvuosina ihastuimme, mutta joka sittemmin on jäänyt lähes unohduksiin.  Unohduksissa ollutta viiniä ei tietenkään löytynyt myöskään viinikaapistamme. Alkon valikoimissa Tokaji-viinejä on muutamia, joista maisteltavaksi hankimme vuosikerraltaan nuorimman  St Stephans Crown Tokaji 5 Puttonyos 2013. Jalohomeisen viinin synty Unkarin Tokajin alueella on pitkä historia viininviljelyssä. Sen ensimmäinen tarhaluokitus tehtiin jo vuonna 1641 ja Tokajia pidetään myös ensimmäisenä viinialueena, jossa opittiin käyttämään jalohomeisia rypäleitä viinin valmistuksessa.  Historiatietojen mukaan sodat repivät Tokajin aluetta yli 300 vuotta sitten, eikä väestöllä tuolloin ollut juurikaan aikaa paneutua viin