Siirry pääsisältöön

Punaviini Montes Folly 2005 ja talven maistelumenu

Punaviini Montes Folly 2005 ja talven maistelumenu, Viinihetki


Ystävänpäivän merkeissä pidimme harrastepäivän teemana maistelumenu. Maistelumenu tarkoittaa meillä kokonaisuutta, joka sisältää useita erilaisia pieniä annoksia.

Viini valikoituu yleensä pääannoksen mukaan ja nyt ensimmäistä kertaa valinta osui uuden maailman viiniin, joka oli chileläinen ”ikoniviini” Montes Folly vuodelta 2005. Viini oli ollut säilytyksessä 11 vuotta, vuodesta 2009 lähtien ja nyt totesimme, että olisi aika avata tämä jo kohtalaisen ikääntynyt, 100 % Syrah-rypäleestä valmistettu viini.

Montesin viinitalon synty

Aurelio Montes, lahjakas chileläinen viininvalmistaja halusi jo opiskeluaikoinaan todistaa, että Apaltan laakso oli Chilen parasta punaviinien valmistusaluetta. Hän päätti istuttaa uutta testaamatonta lajiketta Syrahia Apaltassa sijaitsevan tarhan ylärinteille. Rinteille, joilla on erittäin kallista raivata maata, istuttaa ja hoitaa köynnöksiä. Tätä pidettiin hulluna ideana, mikä näkyy viinin nimessä Folly.

Montesin viinitalo perustettiin vuonna 1988 neljän yhtiökumppanin toimesta, joista yksi oli Aurelio Montes. Jokaisella perustajista oli monien vuosien kokemus viininvalmistuksesta ja viinialasta. Heidän lähtökohtanaan oli alusta alkaen tuottaa chileläisiä premium -luokan huippulaatuisia viinejä, joita ei vielä silloin Chilessä ollut. Montesin viinit muodostuivatkin pian suunnannäyttäjiksi chileläiselle viininvalmistukselle.

Punaviini Montes Folly 2005 ja talven maistelumenu, Viinihetki

Montes Folly 2005

Montes Follyn 2005 rypäleet tulevat korkeimmilta ”la Finca de Apalta” viinitarhan palstoilta. Tarhojen rinteet ovat kaltevuudeltaan jopa 45 astetta, mistä johtuu, että rypäletertut ja itse rypäleet ovat huomattavasti pienempiä ja konsentroituneempia kuin alemmilla rinteillä kasvavat.

Edellä mainituista syistä rypäleet antavatkin enemmän väriä ja tanniineja tuottaen tumman väristä, voimakasta ja korkea-alkoholista viiniä. Kaikki rypäleet on poimittu ja lajiteltu käsin. Kun rypäleet oli murskattu ja siirretty käymistankkeihin, oli mehusta poistettu 20 %, jotta valmistuvasta viinistä saatiin entistäkin aromikkaampaa, tanniinisempaa ja syvemmän väristä.

Käyminen on tapahtunut itse viinitilalta tulleiden villihiivojen käyttämänä, jolloin voidaan sanoa viinin edustavan oman alueensa terroiria. Terroir tarkoittaa kasvupaikan ilmaston, maaperän ym. vaikutusta viiniköynnöksiin. Montes Folly 2005 on kypsynyt 18 kuukautta uusissa ranskalaisissa tammitynnyreissä. Viiniä ei ole kirkastettu eikä suodatettu. Tätä vuosikertaa on valmistettu 30 000 pulloa.

Syrah (Shiraz) -rypäle – rotevien punaviinien lajike

Syrah on yksi maailman vanhimmista edelleen viljellyistä lajikkeista. Viimeisten DNA – tutkimusten mukaan on pystytty osoittamaan Syrahin polveutuvan Dureza – ja Mondeuse Blanche -lajikkeista. Nämä lajikkeet ovat vanhoja Rhônen ja Alppien lajikkeita, mikä puoltaisi näkemystä, että rypäle on kasvanut aina Rhônessa villinä.

Syrah-rypäle viihtyy köyhässä, vettä läpäisevässä maaperässä, kuten liuskekivessä, graniitissa tai sorassa. Syrah on köynnöksenä vankka ja voimakaskasvuinen. Rypäletertut ovat keskikokoisia, muodoltaan melko tiiviitä ja väriltään sinisenmustia sekä päältä voimakkaan tummanharmaan vahan peittämiä. Rypäle on paksukuorinen ja sisältää paljon sokeria, tanniinia, happoja ja aromiaineita.

Maistelukokemukset

Viiniä oli dekantoitu noin 4 tuntia.

Ulkonäöltään viini oli kirkas, syvän tumman kirsikanpunainen. Viskositeetti oli korkea, mikä kertoi viinissä olevan runsaasti alkoholia (15%) ja uuteaineita. Viini liikkui lasissa raskaasti ja "kyyneleet" valuivat hitaasti lasin reunoja pitkin.

Tuoksu oli puhdas ja voimakas, kehittyneen viinin tuoksu. Kesto oli pitkä ja vakaa. Aromeista erottui erityisesti luumua, vadelmaa, salamia ja lakritsia. Lisäksi oli havaittavissa oletettavasti tammen tuomaa savuisuutta ja savulihan tuoksua.

Punaviini Montes Folly 2005 ja talven maistelumenu, Viinihetki
Aromikortti Montes Folly 2005

Maku oli voimakkaan täyteläinen, tanniinit olivat pyörät ja pehmeät, hapokkuus oli kohtalainen (3,44 g/l). Jälkimaku oli pitkä. Sokeria oli 2,67g/l, josta johtuen uuden maailman viineille tyypillistä hillomaisuutta ei tullut juurikaan esille. Tuoksun aromit toistuivat maussa ja lisäksi oli havaittavissa pippurisuutta, korianteria ja pekonia. Korkea alkoholipitoisuus tuli esille nielua lämmittävänä tunteena.

Kokonaisuutena viini oli selväpiirteinen, vakaa, kehittynyt ja valmis juotavaksi. Vuoden 2005 Montes Follyn näyttävä etiketti oli Ralph Steadmanin suunnittelema.  
________________________________

Pisteet 16 / 20p

Viinitalo Montes

________________________________

Viini ja ruoka

Maistelumenu koostui 5 erilaisesta maistelulautasesta:
  • Jättikatkarapuja ja avocadomoussea
  • Hanhipateeta, voissa ruskistettuja siitakesieniä, hillosipuleita ja paahtoleipäkolmiot
  • Naudan fileepihvi, yrttitäytetyt uunitomaatit ja bataattipyre
  • Lämmin punakittipintainen valkohomejuusto pähkinärouheella ja hunajalla
  • Suklaata ja mansikoita
Punaviini Montes Folly 2005 ja talven maistelumenu, Viinihetki
Jättikatkarapuja ja avokadomoussea
Punaviini Montes Folly 2005 ja talven maistelumenu, Viinihetki
Hanhipateeta, voissa paistettuja siitakesieniä ja hillosipuleita

Punaviini Montes Folly 2005 ja talven maistelumenu, Viinihetki
Naudan fileepihvi, yrttiset uunitomaatit ja bataattipyree
Punaviini Montes Folly 2005 ja talven maistelumenu, Viinihetki
Lämmin punakittipintainen valkohomejuusto, pähkinöitä ja hunajaa
Punaviini Montes Folly 2005 ja talven maistelumenu, Viinihetki
Suklaata ja mansikoita


Montes Folly 2005 sopi erityisen hyvin hanhipateen ja siitakesienien kanssa sekä naudan fileepihville. Punakittisen valkohomejuuston rasvaisuus, pähkinöiden aromit ja viinin pehmeä tanniinisuus tukivat myös toisiaan hyvin. Alkupalan katkaravuille ja avocadomousselle sopi parhaiten hapollinen kivennäisvesi.
 _______________________________

Lue myös:

Punaviini Vite Colte Barolo Essenze Riserva 2001 ja maistelumenu

_______________________________

SUOSITUIMMAT

Piqueras Gold Label 2016 – ryhdikästä punaviiniä kreikkalaiselle perinneruoalle

  Pitkästä, pitkästä aikaa teimme kreikkalaista kansallisruokaa, Stifadoa . Tätä herkkua olemme aikoinaan syöneet Kreikan matkoilla ja siihen ihastuneena olemme sittemmin valmistaneet sitä myös kotikeittiössä. Tällä kertaa tämän herkullisen lihapadan tekemiseen innoitti vuolukivestä valmistettu Uunikko -pata, joka sopii erinomaisesti kaikkiin pitkää haudutusta vaativiin pataruokiin. Samalla kokeilimme uutta Stifado-ohjetta Rosa Viini & Ruokakerhon reseptivalikoimasta. Viiniksi tälle reseptille valitsimme espanjalaisen luomupunaviinin, Piqueras Gold Label 2016 (näytepullo, Rosa Viini & Ruoka) Piqueras Gold Label 2016 Piqueras Gold Label 2016 tulee Espanjan Almansasta. Viini on kolmen rypäleen sekoitus: Monastrell 70%, Garnacha Tintorera 20% ja Syrah 10%. Viinitarha sijaitsee 800-900 metrin korkeudessa ja on luonnonmukaisesti viljelty. Maaperä on hiekkaista ja kalkkikivipitoista.  Piqueras Gold Label 2016 on saanut tänä vuonna useita kansainvälisiä pal

Punaviini Nugan Alfredo Passo Appassimento 2016 ja hunajaisia grillipihvejä

Vielä on kesää jäljellä ja suunnitelmissa oli grillata ulkona, mutta sateisesta säästä johtuen pihagrilli vaihtuikin parillapannuun. Possupihvien lisäksi pannulla tirisi puolikkaita puna- ja valkosipuleita sekä limeä. Rosa Ruoka&Viini -yhteistyön merkeissä meille tarjoutui mahdollisuus maistaa australialainen italiaisella appassimento - menetelmällä tehty punaviini, Nugan Alfredo Passo Appassimento 2016. Nugan Alfredo Passo Appassimento 2016 Nugan Alfredo Passo Appassimento on kunnianosoitus Nugan Estate -viinitilan perustajalle Alfredo Nuganille ja hänen intohimoiselle visiolleen laadukkaista ja upeista viineistä. Nykyään Nugan Estate -viinitilaa johtavat hänen lapsenlapsensa. Nugan Estate on tunnettu runsaista ja täyteläisistä punaviineistään. Tämä maistelemamme punaviini on peräisin premium -viinitarhasta, joka sijaitsee Riverinassa Australian Uudessa Etelä-Walesissa (New South Wales).  Australian New South Wales on tunnettu siitä, että viiniköynnös

Punaviini Il Barone Rosso 2018 ja Tagliatellea metsäsieni-sinihomejuustokastikkeella

Lokakuun viileään päivään sopi hyvin italialainen kevyt punaviini Il Barone Rosso 2018 ja pastaruoka Tagliatellea metsäsieni-sinihomejuustokastikkeella (Resepti) Rosa Viini & Ruoka yhteistyö sai jatkoa tämän maukkaan yhdistelmän muodossa. Il Barone Rosso 2018 Il Barone Rosson tuottaja on viinitila, joka on pysynyt saman perheen omistuksessa jo kolmen sukupolven ajan. Tämä punaviini on yksi heidän suosituimmista tuotteistaan. Viini on 100% Sangiovese -rypäleestä valmistettu. Sangiovese on Italian viljellyin rypälelajike ja maan arvostus punaviinimaana on pitkälti Sangiovesen ansiota. Toscanasta kotoisin oleva rypäle viihtyy parhaiten lämpimässä ilmastossa ja vaatii melko pitkän kasvukauden. Parhaat viininsä se tuottaa kasvaessaan kalkkipitoisessa sorassa. Maistelukokemukset Lasissa viini oli kirkas, väriltään rubiinipunainen ja syvyydeltään kohtalaisen voimakas. Viskositeetti oli yllättävän korkea. Tuoksu oli nuorelle viinille tyypillinen ja voimakkaan