Siirry pääsisältöön

Valkoviini Macon Villages Chameroy 2015 Louis Latour ja kanttarellitaskut


Chardonnay ja kanttarellitaskut, Viinihetki

Kevään viimeiseen viinihetkeen valikoitui ranskalainen valkoviini kuuluisalta Bourgognen (Burgundin) viinialueelta. Lisäksi pakasteesta löytyi vielä pussillinen viime syksynä kerättyjä kanttarelleja. Näistä kahdesta elementistä saatiin aikaan maistuva kokonaisuus. 

Macon Villages Chameroy 2015 Louis Latour


Macon Villages Chameroy 2015 on valmistettu 100 %:sti valkoisesta Chardonnay-rypäleestä. Chardonnay on yksi maailman tunnetuimmista valkoviinilajikkeista. Dna-analyysin avulla on osoitettu, että rypäle on punaisen Pinot Noirin ja Gouais Blanc-nimisen valkoviinilajikkeen jälkeläinen. 
Chardonnay-rypäleestä valmistetaan sekä valko- että kuohuviinejä. Valkoviinit ovat yleensä kuivia tai kuivahkoja. Väriltään viinit vaihtelevat vaaleankeltaisesta keltaiseen, tammitetuissa viineissä väri on joskus melko syvä. 
Mâconnais-viinialue sijaitsee Ranskan Bourgognen eteläosassa. Alueen maaperässä on kalkkikiveä, jonka päälle on kerrostunut savi- tai lietemaata. Tällainen maaperä sopii mainiosti Chardonnay-rypäleelle, jonka osuus kaikesta Maconnais’ssa viljellyistä viinistä on lähes 90 %.
Vuonna 1797 perustettu Maison Louis Latour on yksi arvostetuimmista perheyrityksistä Bourgonessa. Latourin suku on viljellyt viiniä jo 1600-luvulta alkaen ja perheyritys on peritytynyt isältä pojalle yli kymmenen sukupolven ajan. Sen omistuksessa on noin 50 hehtaaria viinitarhoja ja mm. suurimmat Grand Cru-tarhat Cote D’orin alueella, yhteensä 28,63 hehtaaria.

Maistelukokemukset 


Lasissa viini oli ulkonäöltään kirkas, vaaleanvihertävä ja kyyneleet juoksivat notkeasti lasin reunoilla. Tuoksu oli puhdas, voimakas ja Chardonnay-rypäleelle ominainen. Heti alkuun tuoksussa erottui omenaa ja paahteisuutta.
Chardonnay ja kanttarellitaskut
Vasemmalla Bourgogne-viinilasi,
käytetään myös Pinot Noir-lasina.
Oikealla Riedelin yleisviinilasi.
Myöhemmin tuoksuttelimme viiniä myös erityisesti Bourgognen viineille tarkoitetuista laseista. Tämä lasimalli voimisti viini tuoksua ja korosti sen monivivahteisuutta tuoden esiin mm. trooppisten hedelmien aromeja.
Maku oli raikas, kuiva, täyteläinen ja runsaan hedelmäinen. Hapokkuus oli virkistävää ja jälkimaku pitkä. Hiukan kermaisessa yleismaussa erottui pähkinäisyyttä, omenaa, päärynää ja persikkaa.
Kokonaisuutena viini oli jäntevä, tasapainoinen ja monivivahteinen ja olisi ollut kellaroitavissakin vielä muutaman vuoden.  Bourgognen viiniksi hinta (n. 19 €)/laatusuhde oli yllättävän hyvä.
Kanttarellitaskujen ja ranskalaisen Brie de Meaux -valkohomejuuston kanssa viini oli hyvin toimiva kokonaisuus. Viinin makeahkot trooppiset vivahteet korostuivat. Viini voisi sopia hyvin myös kermaisille kala- ja äyriäisruoille.
_______________________________


Pisteet 16,5 / 20 p

Viinitalo Louis Latour 

 _______________________________
Chardonnay ja kanttarellitaskut, Viinihetki


Kanttarellitaskut

  • 2-3 pakastettua lehtitaikinalevyä
  • 1 l kanttarelleja
  • 1 pieni pilkottu purjo
  • 1 dl hakattua tilliä
  • 2 dl kevytkermaa
  • suolaa ja pippuria

Valmistus:

Sulata taikinalevyt ja leikkaa noin 10 cm paloiksi. Paista palat 225-asteisessa uunissa muhkeaksi ja kypsäksi noin 10-15 minuuttia. Jäähdytä ja leikkaa paistetusta ruudusta kansi irti terävällä sahalaitaisella veitsellä. Ilmavaksi paistuneeseen leivonnaiseen jää mukavasti tyhjä tilaa täytettä varten. 
Valmista täyte. Paista puhdistettuja sieniä ja pilkottua purjosipulia voissa pannulla. Sekoita joukkoon kermaa ja reilusti hakattua tilliä. Mausta suolalla ja pippurilla. Lusikoi lämmintä täytettä lehtitaikinataskuihin. Lisäkkeeksi sopii myös vihersalaatti.

_______________________________________

Lue myös:

_______________________________________

SUOSITUIMMAT

Portugalilaista lihapataa ja täyteläistä punaviiniä - Rabo de Galo Reserva 2018

Rabo de Galo Reserva 2018 on hyvä ruokaviin i ja varsinkin talvisille lihapadoille sen voimakas maku sopii erittäin hyvin. Portugalilainen lihapata, Estufado Madresilva – naudanlihasta, porkkanoista, herkkusienistä, tomaateista, sipulista, valkosipulista ja hillosipuleista liedellä haudutettu portugalilainen lihapata keitettyjen perunoiden kera oli herkullinen. Lue lisää viinistä ja viinimaa Portugalista ...

Makea valkoviini Unkarista - Tokaji

Vaihteluksi kuiville puna- ja valkoviineille halusimme pitkästä aikaa suun makeaksi.   Blogissa on aiemmin arvioitu useita ranskalaisia Sauternesin alueen makeita valkoviinejä.  Myös Unkarista löytyy maailmankuulu makea valkoviini, Tokaji , johon aikoinaan viininmaistelumme alkuvuosina ihastuimme, mutta joka sittemmin on jäänyt lähes unohduksiin.  Unohduksissa ollutta viiniä ei tietenkään löytynyt myöskään viinikaapistamme. Alkon valikoimissa Tokaji-viinejä on muutamia, joista maisteltavaksi hankimme vuosikerraltaan nuorimman  St Stephans Crown Tokaji 5 Puttonyos 2013. Jalohomeisen viinin synty Unkarin Tokajin alueella on pitkä historia viininviljelyssä. Sen ensimmäinen tarhaluokitus tehtiin jo vuonna 1641 ja Tokajia pidetään myös ensimmäisenä viinialueena, jossa opittiin käyttämään jalohomeisia rypäleitä viinin valmistuksessa.  Historiatietojen mukaan sodat repivät Tokajin aluetta yli 300 vuotta sitten, eikä väestöllä tuolloin ollut juurikaan aikaa paneutua viin

Alkuviini Pietra 2016 – luonteikasta punaviiniä Susumaniello -rypäleestä

Hyvä makupari: Pietra Susumaniello 2016 ja italialainen lampaanmaitojuusto Pecorino Romano  (edessä) Vuoden rypäleteema jatkuu. Tällä kertaa vuorossa oli punainen rypäle Susumaniello Etelä-Italian itärannikolta Apuliasta (Pugliasta). Pietra Susumaniello 2016 - viiniharvinaisuuden saimme lahjaksi tyttäreltämme keväällä 2019.  Tämän viinin kanssa olisi voinut tarjota vahvaa liharuokaa, jopa riistaa. Viinille on kuitenkin suositeltu myös vahvoja, suolaisia juustoja. Tällainen on esimerkiksi Pecorino Romano , italialainen lampaanmaitojuusto , jota maistelimme viinin kanssa. Susumaniello -rypäle Susumaniello on yksi maailman harvinaisimmista viinirypälajikkeista. Rypäleen alkuperästä on monenlaisia teorioita. Todennäköisesti rypäle on tullut Italian Apuliaan Adrianmeren yli ehkä Kreikasta tai Kroatian Dalmatian rannikolta. Nykyisin sitä viljellään lähes yksinomaan Apulian Salenton ja Brindisin kaupunkia ympäröivillä alueilla. Susumaniello-rypäle on väriltää