Siirry pääsisältöön

Valkoviini Macon Villages Chameroy 2015 Louis Latour ja kanttarellitaskut


Chardonnay ja kanttarellitaskut, Viinihetki

Kevään viimeiseen viinihetkeen valikoitui ranskalainen valkoviini kuuluisalta Bourgognen (Burgundin) viinialueelta. Lisäksi pakasteesta löytyi vielä pussillinen viime syksynä kerättyjä kanttarelleja. Näistä kahdesta elementistä saatiin aikaan maistuva kokonaisuus. 

Macon Villages Chameroy 2015 Louis Latour


Macon Villages Chameroy 2015 on valmistettu 100 %:sti valkoisesta Chardonnay-rypäleestä. Chardonnay on yksi maailman tunnetuimmista valkoviinilajikkeista. Dna-analyysin avulla on osoitettu, että rypäle on punaisen Pinot Noirin ja Gouais Blanc-nimisen valkoviinilajikkeen jälkeläinen. 
Chardonnay-rypäleestä valmistetaan sekä valko- että kuohuviinejä. Valkoviinit ovat yleensä kuivia tai kuivahkoja. Väriltään viinit vaihtelevat vaaleankeltaisesta keltaiseen, tammitetuissa viineissä väri on joskus melko syvä. 
Mâconnais-viinialue sijaitsee Ranskan Bourgognen eteläosassa. Alueen maaperässä on kalkkikiveä, jonka päälle on kerrostunut savi- tai lietemaata. Tällainen maaperä sopii mainiosti Chardonnay-rypäleelle, jonka osuus kaikesta Maconnais’ssa viljellyistä viinistä on lähes 90 %.
Vuonna 1797 perustettu Maison Louis Latour on yksi arvostetuimmista perheyrityksistä Bourgonessa. Latourin suku on viljellyt viiniä jo 1600-luvulta alkaen ja perheyritys on peritytynyt isältä pojalle yli kymmenen sukupolven ajan. Sen omistuksessa on noin 50 hehtaaria viinitarhoja ja mm. suurimmat Grand Cru-tarhat Cote D’orin alueella, yhteensä 28,63 hehtaaria.

Maistelukokemukset 


Lasissa viini oli ulkonäöltään kirkas, vaaleanvihertävä ja kyyneleet juoksivat notkeasti lasin reunoilla. Tuoksu oli puhdas, voimakas ja Chardonnay-rypäleelle ominainen. Heti alkuun tuoksussa erottui omenaa ja paahteisuutta.
Chardonnay ja kanttarellitaskut
Vasemmalla Bourgogne-viinilasi,
käytetään myös Pinot Noir-lasina.
Oikealla Riedelin yleisviinilasi.
Myöhemmin tuoksuttelimme viiniä myös erityisesti Bourgognen viineille tarkoitetuista laseista. Tämä lasimalli voimisti viini tuoksua ja korosti sen monivivahteisuutta tuoden esiin mm. trooppisten hedelmien aromeja.
Maku oli raikas, kuiva, täyteläinen ja runsaan hedelmäinen. Hapokkuus oli virkistävää ja jälkimaku pitkä. Hiukan kermaisessa yleismaussa erottui pähkinäisyyttä, omenaa, päärynää ja persikkaa.
Kokonaisuutena viini oli jäntevä, tasapainoinen ja monivivahteinen ja olisi ollut kellaroitavissakin vielä muutaman vuoden.  Bourgognen viiniksi hinta (n. 19 €)/laatusuhde oli yllättävän hyvä.
Kanttarellitaskujen ja ranskalaisen Brie de Meaux -valkohomejuuston kanssa viini oli hyvin toimiva kokonaisuus. Viinin makeahkot trooppiset vivahteet korostuivat. Viini voisi sopia hyvin myös kermaisille kala- ja äyriäisruoille.
_______________________________


Pisteet 16,5 / 20 p

Viinitalo Louis Latour 

 _______________________________
Chardonnay ja kanttarellitaskut, Viinihetki


Kanttarellitaskut

  • 2-3 pakastettua lehtitaikinalevyä
  • 1 l kanttarelleja
  • 1 pieni pilkottu purjo
  • 1 dl hakattua tilliä
  • 2 dl kevytkermaa
  • suolaa ja pippuria

Valmistus:

Sulata taikinalevyt ja leikkaa noin 10 cm paloiksi. Paista palat 225-asteisessa uunissa muhkeaksi ja kypsäksi noin 10-15 minuuttia. Jäähdytä ja leikkaa paistetusta ruudusta kansi irti terävällä sahalaitaisella veitsellä. Ilmavaksi paistuneeseen leivonnaiseen jää mukavasti tyhjä tilaa täytettä varten. 
Valmista täyte. Paista puhdistettuja sieniä ja pilkottua purjosipulia voissa pannulla. Sekoita joukkoon kermaa ja reilusti hakattua tilliä. Mausta suolalla ja pippurilla. Lusikoi lämmintä täytettä lehtitaikinataskuihin. Lisäkkeeksi sopii myös vihersalaatti.

_______________________________________

Lue myös:

_______________________________________

SUOSITUIMMAT

Orgaaninen punaviini Heartwood Zinfandel 2015

Tällä kertaa meille viinihetken tarjosi pitkäaikainen ystävämme, joka on myös innokas viiniharrastaja. Italialainen  Heartwood Zinfandel 2015 oli matkannut maisteluhetkeemme Ruotsin Haaparannasta, sillä Suomen Alkossa sitä ei ole tarjolla. Luomuviinejä olemme aiemminkin maistelleet, mutta harvakseltaan, johtuen ilmeisesti siitä, että mitään ahaa -elämyksiä ne eivät ole tähän saakka tarjonneet. Tämän viinin etiketissä mainittiin teksti organic wine . Orgaanisia viinejä valmistetaan luonnonmukaisesti viljellyistä rypäleistä, joissa ei käytetä hyönteismyrkkyjä, kasvinsuojeluaineita eikä keinolannoitteita. Säilöntäaineita ei myöskään käytetä missään osassa prosessia (ks. linkki tekstin lopussa, orgaaninen viini). Lasissa tämä viini oli väriltään läpinäkymätön, syvä, lähes musta. Tuoksu ei yllättäen avautunut juuri ollenkaan, vaikka viini oli dekantoituna karahvissa tunnin verran ennen nauttimista. Olisiko voinut olla pidempäänkin? Maultaan viini oli yllättävän kevyt Zinf

Pipoli Aglianico Del Vulture 2017 – mausteista ja marjaista punaviiniä Aglianico-rypäleestä

Vuoden viimeiseen rypäletastingiin valitsimme viinin edelleen tuliperäiseltä alueelta Etelä-Italiasta, mutta tällä kertaa mantereen puolelta. Edellisen rypäletastingin viini oli peräisin Sisiliasta Etnan rinteiltä. Tämänkertainen viini tulee Monte Vulturen rinteillä kasvaneista rypäleistä. Aglianico -rypäleestä tehtyjä viinejä suositellaan yleensä vahvojen liharuokien seuralaiseksi, mutta halusimme nyt kokeilla sen sopivuutta uunissa paahdetun ankan kumppanina. Mahdollisesti maailman vanhin viljelty rypäle – Aglianico Tämä muinaisen rypäleen nimi Aglianico on vakiintunut käyttöön 1500-luvun alusta. Tätä ennen rypälettä kutsuttiin nimellä Ellenico. Rypäleen alkuperästä ollaan monta mieltä. Erään teorian mukaan Kreikan uudisasukkaat toivat sen eteläiseen Italiaan noin 800 eaa, jolloin sen nimi oli Vitis hellenica (kreikkalainen viiniköynnös). Rypäle oli Rooman vallan aikana todennäköisesti silloisen maailman kalleimman viinin Falernian tärkein rypälelajike. Toisen teor

Alkuviini Pietra 2016 – luonteikasta punaviiniä Susumaniello -rypäleestä

Hyvä makupari: Pietra Susumaniello 2016 ja italialainen lampaanmaitojuusto Pecorino Romano  (edessä) Vuoden rypäleteema jatkuu. Tällä kertaa vuorossa oli punainen rypäle Susumaniello Etelä-Italian itärannikolta Apuliasta (Pugliasta). Pietra Susumaniello 2016 - viiniharvinaisuuden saimme lahjaksi tyttäreltämme keväällä 2019.  Tämän viinin kanssa olisi voinut tarjota vahvaa liharuokaa, jopa riistaa. Viinille on kuitenkin suositeltu myös vahvoja, suolaisia juustoja. Tällainen on esimerkiksi Pecorino Romano , italialainen lampaanmaitojuusto , jota maistelimme viinin kanssa. Susumaniello -rypäle Susumaniello on yksi maailman harvinaisimmista viinirypälajikkeista. Rypäleen alkuperästä on monenlaisia teorioita. Todennäköisesti rypäle on tullut Italian Apuliaan Adrianmeren yli ehkä Kreikasta tai Kroatian Dalmatian rannikolta. Nykyisin sitä viljellään lähes yksinomaan Apulian Salenton ja Brindisin kaupunkia ympäröivillä alueilla. Susumaniello-rypäle on väriltää