Siirry pääsisältöön

Valkoviini Macon Villages Chameroy 2015 Louis Latour ja kanttarellitaskut


Chardonnay ja kanttarellitaskut, Viinihetki

Kevään viimeiseen viinihetkeen valikoitui ranskalainen valkoviini kuuluisalta Bourgognen (Burgundin) viinialueelta. Lisäksi pakasteesta löytyi vielä pussillinen viime syksynä kerättyjä kanttarelleja. Näistä kahdesta elementistä saatiin aikaan maistuva kokonaisuus. 

Macon Villages Chameroy 2015 Louis Latour


Macon Villages Chameroy 2015 on valmistettu 100 %:sti valkoisesta Chardonnay-rypäleestä. Chardonnay on yksi maailman tunnetuimmista valkoviinilajikkeista. Dna-analyysin avulla on osoitettu, että rypäle on punaisen Pinot Noirin ja Gouais Blanc-nimisen valkoviinilajikkeen jälkeläinen. 
Chardonnay-rypäleestä valmistetaan sekä valko- että kuohuviinejä. Valkoviinit ovat yleensä kuivia tai kuivahkoja. Väriltään viinit vaihtelevat vaaleankeltaisesta keltaiseen, tammitetuissa viineissä väri on joskus melko syvä. 
Mâconnais-viinialue sijaitsee Ranskan Bourgognen eteläosassa. Alueen maaperässä on kalkkikiveä, jonka päälle on kerrostunut savi- tai lietemaata. Tällainen maaperä sopii mainiosti Chardonnay-rypäleelle, jonka osuus kaikesta Maconnais’ssa viljellyistä viinistä on lähes 90 %.
Vuonna 1797 perustettu Maison Louis Latour on yksi arvostetuimmista perheyrityksistä Bourgonessa. Latourin suku on viljellyt viiniä jo 1600-luvulta alkaen ja perheyritys on peritytynyt isältä pojalle yli kymmenen sukupolven ajan. Sen omistuksessa on noin 50 hehtaaria viinitarhoja ja mm. suurimmat Grand Cru-tarhat Cote D’orin alueella, yhteensä 28,63 hehtaaria.

Maistelukokemukset 


Lasissa viini oli ulkonäöltään kirkas, vaaleanvihertävä ja kyyneleet juoksivat notkeasti lasin reunoilla. Tuoksu oli puhdas, voimakas ja Chardonnay-rypäleelle ominainen. Heti alkuun tuoksussa erottui omenaa ja paahteisuutta.
Chardonnay ja kanttarellitaskut
Vasemmalla Bourgogne-viinilasi,
käytetään myös Pinot Noir-lasina.
Oikealla Riedelin yleisviinilasi.
Myöhemmin tuoksuttelimme viiniä myös erityisesti Bourgognen viineille tarkoitetuista laseista. Tämä lasimalli voimisti viini tuoksua ja korosti sen monivivahteisuutta tuoden esiin mm. trooppisten hedelmien aromeja.
Maku oli raikas, kuiva, täyteläinen ja runsaan hedelmäinen. Hapokkuus oli virkistävää ja jälkimaku pitkä. Hiukan kermaisessa yleismaussa erottui pähkinäisyyttä, omenaa, päärynää ja persikkaa.
Kokonaisuutena viini oli jäntevä, tasapainoinen ja monivivahteinen ja olisi ollut kellaroitavissakin vielä muutaman vuoden.  Bourgognen viiniksi hinta (n. 19 €)/laatusuhde oli yllättävän hyvä.
Kanttarellitaskujen ja ranskalaisen Brie de Meaux -valkohomejuuston kanssa viini oli hyvin toimiva kokonaisuus. Viinin makeahkot trooppiset vivahteet korostuivat. Viini voisi sopia hyvin myös kermaisille kala- ja äyriäisruoille.
_______________________________


Pisteet 16,5 / 20 p

Viinitalo Louis Latour 

 _______________________________
Chardonnay ja kanttarellitaskut, Viinihetki


Kanttarellitaskut

  • 2-3 pakastettua lehtitaikinalevyä
  • 1 l kanttarelleja
  • 1 pieni pilkottu purjo
  • 1 dl hakattua tilliä
  • 2 dl kevytkermaa
  • suolaa ja pippuria

Valmistus:

Sulata taikinalevyt ja leikkaa noin 10 cm paloiksi. Paista palat 225-asteisessa uunissa muhkeaksi ja kypsäksi noin 10-15 minuuttia. Jäähdytä ja leikkaa paistetusta ruudusta kansi irti terävällä sahalaitaisella veitsellä. Ilmavaksi paistuneeseen leivonnaiseen jää mukavasti tyhjä tilaa täytettä varten. 
Valmista täyte. Paista puhdistettuja sieniä ja pilkottua purjosipulia voissa pannulla. Sekoita joukkoon kermaa ja reilusti hakattua tilliä. Mausta suolalla ja pippurilla. Lusikoi lämmintä täytettä lehtitaikinataskuihin. Lisäkkeeksi sopii myös vihersalaatti.

_______________________________________

Lue myös:

_______________________________________

SUOSITUIMMAT

Punaviini Il Barone Rosso 2018 ja Tagliatellea metsäsieni-sinihomejuustokastikkeella

Lokakuun viileään päivään sopi hyvin italialainen kevyt punaviini Il Barone Rosso 2018 ja pastaruoka Tagliatellea metsäsieni-sinihomejuustokastikkeella (Resepti) Rosa Viini & Ruoka yhteistyö sai jatkoa tämän maukkaan yhdistelmän muodossa. Il Barone Rosso 2018 Il Barone Rosson tuottaja on viinitila, joka on pysynyt saman perheen omistuksessa jo kolmen sukupolven ajan. Tämä punaviini on yksi heidän suosituimmista tuotteistaan. Viini on 100% Sangiovese -rypäleestä valmistettu. Sangiovese on Italian viljellyin rypälelajike ja maan arvostus punaviinimaana on pitkälti Sangiovesen ansiota. Toscanasta kotoisin oleva rypäle viihtyy parhaiten lämpimässä ilmastossa ja vaatii melko pitkän kasvukauden. Parhaat viininsä se tuottaa kasvaessaan kalkkipitoisessa sorassa. Maistelukokemukset Lasissa viini oli kirkas, väriltään rubiinipunainen ja syvyydeltään kohtalaisen voimakas. Viskositeetti oli yllättävän korkea. Tuoksu oli nuorelle viinille tyypillinen ja voimakkaan

Piqueras Gold Label 2016 – ryhdikästä punaviiniä kreikkalaiselle perinneruoalle

  Pitkästä, pitkästä aikaa teimme kreikkalaista kansallisruokaa, Stifadoa . Tätä herkkua olemme aikoinaan syöneet Kreikan matkoilla ja siihen ihastuneena olemme sittemmin valmistaneet sitä myös kotikeittiössä. Tällä kertaa tämän herkullisen lihapadan tekemiseen innoitti vuolukivestä valmistettu Uunikko -pata, joka sopii erinomaisesti kaikkiin pitkää haudutusta vaativiin pataruokiin. Samalla kokeilimme uutta Stifado-ohjetta Rosa Viini & Ruokakerhon reseptivalikoimasta. Viiniksi tälle reseptille valitsimme espanjalaisen luomupunaviinin, Piqueras Gold Label 2016 (näytepullo, Rosa Viini & Ruoka) Piqueras Gold Label 2016 Piqueras Gold Label 2016 tulee Espanjan Almansasta. Viini on kolmen rypäleen sekoitus: Monastrell 70%, Garnacha Tintorera 20% ja Syrah 10%. Viinitarha sijaitsee 800-900 metrin korkeudessa ja on luonnonmukaisesti viljelty. Maaperä on hiekkaista ja kalkkikivipitoista.  Piqueras Gold Label 2016 on saanut tänä vuonna useita kansainvälisiä pal

Punaviini Nugan Alfredo Passo Appassimento 2016 ja hunajaisia grillipihvejä

Vielä on kesää jäljellä ja suunnitelmissa oli grillata ulkona, mutta sateisesta säästä johtuen pihagrilli vaihtuikin parillapannuun. Possupihvien lisäksi pannulla tirisi puolikkaita puna- ja valkosipuleita sekä limeä. Rosa Ruoka&Viini -yhteistyön merkeissä meille tarjoutui mahdollisuus maistaa australialainen italiaisella appassimento - menetelmällä tehty punaviini, Nugan Alfredo Passo Appassimento 2016. Nugan Alfredo Passo Appassimento 2016 Nugan Alfredo Passo Appassimento on kunnianosoitus Nugan Estate -viinitilan perustajalle Alfredo Nuganille ja hänen intohimoiselle visiolleen laadukkaista ja upeista viineistä. Nykyään Nugan Estate -viinitilaa johtavat hänen lapsenlapsensa. Nugan Estate on tunnettu runsaista ja täyteläisistä punaviineistään. Tämä maistelemamme punaviini on peräisin premium -viinitarhasta, joka sijaitsee Riverinassa Australian Uudessa Etelä-Walesissa (New South Wales).  Australian New South Wales on tunnettu siitä, että viiniköynnös