Kevään viimeiseen viinihetkeen valikoitui ranskalainen valkoviini
kuuluisalta Bourgognen (Burgundin) viinialueelta. Lisäksi pakasteesta löytyi vielä pussillinen viime
syksynä kerättyjä kanttarelleja. Näistä kahdesta elementistä saatiin aikaan maistuva kokonaisuus.
Macon Villages Chameroy 2015 Louis Latour
Macon Villages Chameroy 2015 on valmistettu 100 %:sti valkoisesta
Chardonnay-rypäleestä. Chardonnay on yksi maailman tunnetuimmista
valkoviinilajikkeista. Dna-analyysin avulla on osoitettu, että rypäle on punaisen
Pinot Noirin ja Gouais Blanc-nimisen valkoviinilajikkeen jälkeläinen.
Chardonnay-rypäleestä valmistetaan sekä valko- että
kuohuviinejä. Valkoviinit ovat yleensä kuivia tai kuivahkoja. Väriltään viinit
vaihtelevat vaaleankeltaisesta keltaiseen, tammitetuissa viineissä väri on
joskus melko syvä.
Mâconnais-viinialue sijaitsee Ranskan Bourgognen
eteläosassa. Alueen maaperässä on kalkkikiveä, jonka päälle on kerrostunut
savi- tai lietemaata. Tällainen maaperä sopii mainiosti Chardonnay-rypäleelle,
jonka osuus kaikesta Maconnais’ssa viljellyistä viinistä on lähes 90 %.
Vuonna 1797 perustettu Maison Louis Latour on yksi
arvostetuimmista perheyrityksistä Bourgonessa. Latourin suku on viljellyt
viiniä jo 1600-luvulta alkaen ja perheyritys on peritytynyt isältä pojalle yli
kymmenen sukupolven ajan. Sen omistuksessa on noin 50 hehtaaria viinitarhoja ja
mm. suurimmat Grand Cru-tarhat Cote D’orin alueella, yhteensä 28,63 hehtaaria.
Maistelukokemukset
Lasissa viini oli ulkonäöltään kirkas, vaaleanvihertävä ja kyyneleet
juoksivat notkeasti lasin reunoilla. Tuoksu oli puhdas, voimakas ja Chardonnay-rypäleelle ominainen. Heti alkuun tuoksussa erottui omenaa ja paahteisuutta.
Vasemmalla Bourgogne-viinilasi, käytetään myös Pinot Noir-lasina. Oikealla Riedelin yleisviinilasi. |
Myöhemmin tuoksuttelimme viiniä myös erityisesti Bourgognen viineille tarkoitetuista laseista. Tämä lasimalli voimisti viini
tuoksua ja korosti sen monivivahteisuutta tuoden esiin mm. trooppisten
hedelmien aromeja.
Maku oli raikas, kuiva, täyteläinen ja runsaan hedelmäinen.
Hapokkuus oli virkistävää ja jälkimaku pitkä. Hiukan kermaisessa yleismaussa
erottui pähkinäisyyttä, omenaa, päärynää ja persikkaa.
Kokonaisuutena viini oli
jäntevä, tasapainoinen ja monivivahteinen ja olisi ollut kellaroitavissakin
vielä muutaman vuoden. Bourgognen
viiniksi hinta (n. 19 €)/laatusuhde oli yllättävän hyvä.
Kanttarellitaskujen ja ranskalaisen Brie de Meaux -valkohomejuuston
kanssa viini oli hyvin toimiva kokonaisuus. Viinin makeahkot trooppiset vivahteet korostuivat. Viini voisi sopia hyvin myös kermaisille kala- ja äyriäisruoille.
_______________________________
Pisteet 16,5 / 20 p
Viinitalo Louis Latour
_______________________________
Kanttarellitaskut
- 2-3 pakastettua lehtitaikinalevyä
- 1 l kanttarelleja
- 1 pieni pilkottu purjo
- 1 dl hakattua tilliä
- 2 dl kevytkermaa
- suolaa ja pippuria
Valmistus:
Sulata taikinalevyt ja leikkaa noin 10 cm paloiksi. Paista
palat 225-asteisessa uunissa muhkeaksi ja kypsäksi noin 10-15 minuuttia.
Jäähdytä ja leikkaa paistetusta ruudusta kansi irti terävällä sahalaitaisella
veitsellä. Ilmavaksi paistuneeseen leivonnaiseen jää mukavasti tyhjä tilaa
täytettä varten.
Valmista täyte. Paista puhdistettuja sieniä ja pilkottua
purjosipulia voissa pannulla. Sekoita joukkoon kermaa ja reilusti hakattua tilliä.
Mausta suolalla ja pippurilla. Lusikoi lämmintä täytettä lehtitaikinataskuihin.
Lisäkkeeksi sopii myös vihersalaatti.
_______________________________________
_______________________________________
Lue myös:
_______________________________________