keskiviikko 30. toukokuuta 2018

Chardonnay ja kanttarellitaskut


Chardonnay ja kanttarellitaskut, Viinihetki
Kevään viimeiseen viinihetkeen valikoitui ranskalainen valkoviini kuuluisalta Bourgognen (Burgundin) viinialueelta. Lisäksi pakasteesta löytyi vielä pussillinen viime syksynä kerättyjä kanttarelleja. Näistä kahdesta elementistä saatiin aikaan maistuva kokonaisuus. 

Macon Villages Chameroy 2015 Louis Latour

Macon Villages Chameroy 2015 on valmistettu 100 %:sti valkoisesta Chardonnay-rypäleestä. Chardonnay on yksi maailman tunnetuimmista valkoviinilajikkeista. Dna-analyysin avulla on osoitettu, että rypäle on punaisen Pinot Noirin ja Gouais Blanc-nimisen valkoviinilajikkeen jälkeläinen. 
Chardonnay-rypäleestä valmistetaan sekä valko- että kuohuviinejä. Valkoviinit ovat yleensä kuivia tai kuivahkoja. Väriltään viinit vaihtelevat vaaleankeltaisesta keltaiseen, tammitetuissa viineissä väri on joskus melko syvä. 
Mâconnais-viinialue sijaitsee Ranskan Bourgognen eteläosassa. Alueen maaperässä on kalkkikiveä, jonka päälle on kerrostunut savi- tai lietemaata. Tällainen maaperä sopii mainiosti Chardonnay-rypäleelle, jonka osuus kaikesta Maconnais’ssa viljellyistä viinistä on lähes 90 %.
Vuonna 1797 perustettu Maison Louis Latour on yksi arvostetuimmista perheyrityksistä Bourgonessa. Latourin suku on viljellyt viiniä jo 1600-luvulta alkaen ja perheyritys on peritytynyt isältä pojalle yli kymmenen sukupolven ajan. Sen omistuksessa on noin 50 hehtaaria viinitarhoja ja mm. suurimmat Grand Cru-tarhat Cote D’orin alueella, yhteensä 28,63 hehtaaria.

Kokemukset ja havainnot

Lasissa viini oli ulkonäöltään kirkas, vaaleanvihertävä ja kyyneleet juoksivat notkeasti lasin reunoilla. Tuoksu oli puhdas, voimakas ja Chardonnay-rypäleelle ominainen. Heti alkuun tuoksussa erottui omenaa ja paahteisuutta.
Chardonnay ja kanttarellitaskut
Vasemmalla Bourgogne-viinilasi,
käytetään myös Pinot Noir-lasina.
Oikealla Riedelin yleisviinilasi.
Myöhemmin tuoksuttelimme viiniä myös erityisesti Bourgognen viineille tarkoitetuista laseista. Tämä lasimalli voimisti viini tuoksua ja korosti sen monivivahteisuutta tuoden esiin mm. trooppisten hedelmien aromeja.
Maku oli raikas, kuiva, täyteläinen ja runsaan hedelmäinen. Hapokkuus oli virkistävää ja jälkimaku pitkä. Hiukan kermaisessa yleismaussa erottui pähkinäisyyttä, omenaa, päärynää ja persikkaa.
Kokonaisuutena viini oli jäntevä, tasapainoinen ja monivivahteinen ja olisi ollut kellaroitavissakin vielä muutaman vuoden.  Bourgognen viiniksi hinta (n. 19 €)/laatusuhde oli yllättävän hyvä.
Viinin luonnetta kuvaavaksi musiikiksi sopii mielestämme melodinen, kaunis valssi.

The Second Waltz

Kanttarellitaskujen ja ranskalaisen Brie de Meaux -valkohomejuuston kanssa viini oli hyvin toimiva kokonaisuus. Viinin makeahkot trooppiset vivahteet korostuivat. Viini voisi sopia hyvin myös kermaisille kala- ja äyriäisruoille.

 16,5 / 20 p, hopea

 _______________________________

Chardonnay ja kanttarellitaskut, ViinihetkiKanttarellitaskut

  • 2-3 pakastettua lehtitaikinalevyä
  • 1 l kanttarelleja
  • 1 pieni pilkottu purjo
  • 1 dl hakattua tilliä
  • 2 dl kevytkermaa
  • suolaa ja pippuria

Valmistus:

Sulata taikinalevyt ja leikkaa noin 10 cm paloiksi. Paista palat 225-asteisessa uunissa muhkeaksi ja kypsäksi noin 10-15 minuuttia. Jäähdytä ja leikkaa paistetusta ruudusta kansi irti terävällä sahalaitaisella veitsellä. Ilmavaksi paistuneeseen leivonnaiseen jää mukavasti tyhjä tilaa täytettä varten. 
Valmista täyte. Paista puhdistettuja sieniä ja pilkottua purjosipulia voissa pannulla. Sekoita joukkoon kermaa ja reilusti hakattua tilliä. Mausta suolalla ja pippurilla. Lusikoi lämmintä täytettä lehtitaikinataskuihin. Lisäkkeeksi sopii myös vihersalaatti.

Lisätietoa: 

Lue myös:

_____________________________________________