Viinien säilyvyydestä on monenlaisia mielipiteitä. Tällä
kertaa maistelussa oli Libanonin kuuluisin, maailmalla jopa kulttiviinin
maineeseen noussut punaviini, Chateau Musar Red. Koska viinillä oli ikää jo 20 vuotta,
oli mielenkiintoista testata, miten vuodet ovat vaikuttaneet viinin
kehittymiseen.
Chateau Musar Red 1998
Libanon on ikivanhaa viinintuotantoaluetta, jossa viiniä on
viljelty tuhansia vuosia. Bekaan laaksossa sijaitseva 1700 -luvun Mzarin
linnaan perustettu Chateau Musar on yksi maailman erikoisimmista viinitaloista.
Viinintuotantoprosessi on pyritty säilyttämään mahdollisimman luonnonmukaisena;
mm. viiniköynnökset kasvavat täysin luonnonvaraisina ilman suurempia hoitotoimenpiteitä
(orgaaninen viljely).
Viinit valmistetaan betonisammioissa, kypsytetään tammitynnyreissä
ja pullotetaan ilman kirkastusta tai suodatusta. Viinin kypsyminen tapahtuu
Musarin omissa kellareissa ja viinit tulevat myyntiin noin 7 -vuotiaina. Vuonna
1930 perustettua viinitaloa ylläpitää Ranskasta Libanoniin muuttanut Hocharin
suku.
Chateau Musar Red 1998 on kolmen rypäleen sekoitus: Bordeaux’n
alueelta kotoisin oleva Cabernet Sauvignon sekä etelä-Ranskan viineissä
käytetyt rypäleet Carignan ja Cinsaut.
Maistelukokemukset
Viini oli väriltään kirkas, tiilenpunainen ja lasissa vaaleareunainen, syvyydeltään läpinäkyvä ja hennon heleä. Viskositeetti oli korkea, lasin pinnalla laskeutuvat
”jalat” , ”kyynelet” olivat huomattavan hitaat.
Melko nopeasti avautunut tuoksu oli voimakas, kehittynyt ja
monikerroksinen. Lannan tai tallin tuoksu nousi esiin alkuun jopa hieman pistävänä.
Animaaliset aromit hallitsivat tuoksun ensivaikutelmaa. Myöhemmin tuoksuun
liittyi enemmän maamaisia aromeja kuten esimerkiksi syksyisiä puiden lehtiä. Tuoksuttelun
viimevaiheessa aromeista löytyi mm. niittymäisiä vivahteita, kuten heiniä ja kuivakukkia.
Viini oli maultaan kohtalaisen täyteläinen ja kepeän hapokas.
Tanniinit olivat kypsät ja pehmeät. Tuoksun antamasta ensivaikutelmasta poiketen
maku oli marjainen (puolukka, karpalo), lannan ja maamaisten elementtien
jäädessä hieman taka-alalle. Kokonaisuutena viinin maku oli tasapainoinen ja
pitkä.
Ikääntyneeksi viiniksi Chateau Musar Red 1998 oli hyvin säilynyt.
Viinissä havaittu lievä oksidaatio (viinin hapettuminen) ei haitannut, vaan toi
mielestämme mielenkiintoisen lisän tämän viinin makumaailmaan.
Tätä vivahteikasta ja perinteikästä viiniä luonnehtii mielestämme
hyvin arabialainen ikivanhoilla soittimilla tulkittu perinnemusiikki...
Kuuntele: Darbuka Samai
__________________________________
Pisteet: 16,5 / 20
______________________________________
Maistelulautasella tarjolla olleet hollantilaiset goudatyyppiset juustot (Reypenaer, Reypenaer V.S.O.P, Chèvre, Affineurs) saivat viinistä harmonisen kumppanin. Erityisesti 2 vuotta kypsytetty aromikas Reypenaer V.S.O.P ja Musar nauttivat toistensa seurasta.
Viikunahilloke ja välimerellinen miedosti sinihomejuustoinen
pehmeä leipä olivat hyvä lisäke juustolautaselle. Viini saattaisi sopia myös
lähi-idästä kotoisin oleville ruoille. Pelkästään istuskelu/nautiskeluviininä
viinin ominaisuudet eivät ehkä pääsisi niin hyvin oikeuksiinsa kuin ruoan kanssa.
___________________________________
___________________________________
Lisätietoa juustoista:
Lue myös:
Historiallinen rypäle Kreikasta
___________________________________