Siirry pääsisältöön

Chateau Musar Red 1998 - iäkäs kulttipunaviini Libanonista

Chateau Musar - iäkäs kulttiviini Libanonista, Viinihetki


Viinien säilyvyydestä on monenlaisia mielipiteitä. Tällä kertaa maistelussa oli Libanonin kuuluisin, maailmalla jopa kulttiviinin maineeseen noussut punaviini, Chateau Musar Red. Koska viinillä oli ikää jo 20 vuotta, oli mielenkiintoista testata, miten vuodet ovat vaikuttaneet viinin kehittymiseen.

Chateau Musar Red 1998

Libanon on ikivanhaa viinintuotantoaluetta, jossa viiniä on viljelty tuhansia vuosia. Bekaan laaksossa sijaitseva 1700 -luvun Mzarin linnaan perustettu Chateau Musar on yksi maailman erikoisimmista viinitaloista.
Viinintuotantoprosessi on pyritty säilyttämään mahdollisimman luonnonmukaisena; mm. viiniköynnökset kasvavat täysin luonnonvaraisina ilman suurempia hoitotoimenpiteitä (orgaaninen viljely).
Viinit valmistetaan betonisammioissa, kypsytetään tammitynnyreissä ja pullotetaan ilman kirkastusta tai suodatusta. Viinin kypsyminen tapahtuu Musarin omissa kellareissa ja viinit tulevat myyntiin noin 7 -vuotiaina. Vuonna 1930 perustettua viinitaloa ylläpitää Ranskasta Libanoniin muuttanut Hocharin suku.
Chateau Musar Red 1998 on kolmen rypäleen sekoitus: Bordeaux’n alueelta kotoisin oleva Cabernet Sauvignon sekä etelä-Ranskan viineissä käytetyt rypäleet Carignan ja Cinsaut.

Maistelukokemukset


Viini oli väriltään kirkas, tiilenpunainen ja lasissa vaaleareunainen, syvyydeltään läpinäkyvä ja hennon heleä. Viskositeetti oli korkea, lasin pinnalla laskeutuvat ”jalat” , ”kyynelet” olivat huomattavan hitaat. 
Melko nopeasti avautunut tuoksu oli voimakas, kehittynyt ja monikerroksinen. Lannan tai tallin tuoksu nousi esiin alkuun jopa hieman pistävänä. Animaaliset aromit hallitsivat tuoksun ensivaikutelmaa. Myöhemmin tuoksuun liittyi enemmän maamaisia aromeja kuten esimerkiksi syksyisiä puiden lehtiä. Tuoksuttelun viimevaiheessa aromeista löytyi mm. niittymäisiä vivahteita, kuten heiniä ja kuivakukkia.
Viini oli maultaan kohtalaisen täyteläinen ja kepeän hapokas. Tanniinit olivat kypsät ja pehmeät. Tuoksun antamasta ensivaikutelmasta poiketen maku oli marjainen (puolukka, karpalo), lannan ja maamaisten elementtien jäädessä hieman taka-alalle. Kokonaisuutena viinin maku oli tasapainoinen ja pitkä.
Ikääntyneeksi viiniksi Chateau Musar Red 1998 oli hyvin säilynyt. Viinissä havaittu lievä oksidaatio (viinin hapettuminen) ei haitannut, vaan toi mielestämme mielenkiintoisen lisän tämän viinin makumaailmaan.
Tätä vivahteikasta ja perinteikästä viiniä luonnehtii mielestämme hyvin arabialainen ikivanhoilla soittimilla tulkittu perinnemusiikki...

Kuuntele: Darbuka Samai

__________________________________

Pisteet: 16,5 / 20

______________________________________

Chateau Musar - iäkäs kulttiviini Libanonista, Viinihetki

Maistelulautasella tarjolla olleet hollantilaiset goudatyyppiset juustot (Reypenaer, Reypenaer V.S.O.P, Chèvre, Affineurs) saivat viinistä harmonisen kumppanin.  Erityisesti 2 vuotta kypsytetty aromikas Reypenaer V.S.O.P ja Musar nauttivat toistensa seurasta. 
Viikunahilloke ja välimerellinen miedosti sinihomejuustoinen pehmeä leipä olivat hyvä lisäke juustolautaselle. Viini saattaisi sopia myös lähi-idästä kotoisin oleville ruoille. Pelkästään istuskelu/nautiskeluviininä viinin ominaisuudet eivät ehkä pääsisi niin hyvin oikeuksiinsa kuin ruoan kanssa.
___________________________________

Lisätietoa juustoista:

Reypenaer Cheese 
___________________________________

Lue myös:


Historiallinen rypäle Kreikasta

___________________________________

SUOSITUIMMAT

Portugalilaista lihapataa ja täyteläistä punaviiniä - Rabo de Galo Reserva 2018

Rabo de Galo Reserva 2018 on hyvä ruokaviin i ja varsinkin talvisille lihapadoille sen voimakas maku sopii erittäin hyvin. Portugalilainen lihapata, Estufado Madresilva – naudanlihasta, porkkanoista, herkkusienistä, tomaateista, sipulista, valkosipulista ja hillosipuleista liedellä haudutettu portugalilainen lihapata keitettyjen perunoiden kera oli herkullinen. Lue lisää viinistä ja viinimaa Portugalista ...

Makea valkoviini Unkarista - Tokaji

Vaihteluksi kuiville puna- ja valkoviineille halusimme pitkästä aikaa suun makeaksi.   Blogissa on aiemmin arvioitu useita ranskalaisia Sauternesin alueen makeita valkoviinejä.  Myös Unkarista löytyy maailmankuulu makea valkoviini, Tokaji , johon aikoinaan viininmaistelumme alkuvuosina ihastuimme, mutta joka sittemmin on jäänyt lähes unohduksiin.  Unohduksissa ollutta viiniä ei tietenkään löytynyt myöskään viinikaapistamme. Alkon valikoimissa Tokaji-viinejä on muutamia, joista maisteltavaksi hankimme vuosikerraltaan nuorimman  St Stephans Crown Tokaji 5 Puttonyos 2013. Jalohomeisen viinin synty Unkarin Tokajin alueella on pitkä historia viininviljelyssä. Sen ensimmäinen tarhaluokitus tehtiin jo vuonna 1641 ja Tokajia pidetään myös ensimmäisenä viinialueena, jossa opittiin käyttämään jalohomeisia rypäleitä viinin valmistuksessa.  Historiatietojen mukaan sodat repivät Tokajin aluetta yli 300 vuotta sitten, eikä väestöllä tuolloin ollut juurikaan aikaa paneutua viin

Alkuviini Pietra 2016 – luonteikasta punaviiniä Susumaniello -rypäleestä

Hyvä makupari: Pietra Susumaniello 2016 ja italialainen lampaanmaitojuusto Pecorino Romano  (edessä) Vuoden rypäleteema jatkuu. Tällä kertaa vuorossa oli punainen rypäle Susumaniello Etelä-Italian itärannikolta Apuliasta (Pugliasta). Pietra Susumaniello 2016 - viiniharvinaisuuden saimme lahjaksi tyttäreltämme keväällä 2019.  Tämän viinin kanssa olisi voinut tarjota vahvaa liharuokaa, jopa riistaa. Viinille on kuitenkin suositeltu myös vahvoja, suolaisia juustoja. Tällainen on esimerkiksi Pecorino Romano , italialainen lampaanmaitojuusto , jota maistelimme viinin kanssa. Susumaniello -rypäle Susumaniello on yksi maailman harvinaisimmista viinirypälajikkeista. Rypäleen alkuperästä on monenlaisia teorioita. Todennäköisesti rypäle on tullut Italian Apuliaan Adrianmeren yli ehkä Kreikasta tai Kroatian Dalmatian rannikolta. Nykyisin sitä viljellään lähes yksinomaan Apulian Salenton ja Brindisin kaupunkia ympäröivillä alueilla. Susumaniello-rypäle on väriltää