Siirry pääsisältöön

Chateau Musar Red 1998 - iäkäs kulttipunaviini Libanonista

Chateau Musar - iäkäs kulttiviini Libanonista, Viinihetki


Viinien säilyvyydestä on monenlaisia mielipiteitä. Tällä kertaa maistelussa oli Libanonin kuuluisin, maailmalla jopa kulttiviinin maineeseen noussut punaviini, Chateau Musar Red. Koska viinillä oli ikää jo 20 vuotta, oli mielenkiintoista testata, miten vuodet ovat vaikuttaneet viinin kehittymiseen.

Chateau Musar Red 1998

Libanon on ikivanhaa viinintuotantoaluetta, jossa viiniä on viljelty tuhansia vuosia. Bekaan laaksossa sijaitseva 1700 -luvun Mzarin linnaan perustettu Chateau Musar on yksi maailman erikoisimmista viinitaloista.
Viinintuotantoprosessi on pyritty säilyttämään mahdollisimman luonnonmukaisena; mm. viiniköynnökset kasvavat täysin luonnonvaraisina ilman suurempia hoitotoimenpiteitä (orgaaninen viljely).
Viinit valmistetaan betonisammioissa, kypsytetään tammitynnyreissä ja pullotetaan ilman kirkastusta tai suodatusta. Viinin kypsyminen tapahtuu Musarin omissa kellareissa ja viinit tulevat myyntiin noin 7 -vuotiaina. Vuonna 1930 perustettua viinitaloa ylläpitää Ranskasta Libanoniin muuttanut Hocharin suku.
Chateau Musar Red 1998 on kolmen rypäleen sekoitus: Bordeaux’n alueelta kotoisin oleva Cabernet Sauvignon sekä etelä-Ranskan viineissä käytetyt rypäleet Carignan ja Cinsaut.

Maistelukokemukset


Viini oli väriltään kirkas, tiilenpunainen ja lasissa vaaleareunainen, syvyydeltään läpinäkyvä ja hennon heleä. Viskositeetti oli korkea, lasin pinnalla laskeutuvat ”jalat” , ”kyynelet” olivat huomattavan hitaat. 
Melko nopeasti avautunut tuoksu oli voimakas, kehittynyt ja monikerroksinen. Lannan tai tallin tuoksu nousi esiin alkuun jopa hieman pistävänä. Animaaliset aromit hallitsivat tuoksun ensivaikutelmaa. Myöhemmin tuoksuun liittyi enemmän maamaisia aromeja kuten esimerkiksi syksyisiä puiden lehtiä. Tuoksuttelun viimevaiheessa aromeista löytyi mm. niittymäisiä vivahteita, kuten heiniä ja kuivakukkia.
Viini oli maultaan kohtalaisen täyteläinen ja kepeän hapokas. Tanniinit olivat kypsät ja pehmeät. Tuoksun antamasta ensivaikutelmasta poiketen maku oli marjainen (puolukka, karpalo), lannan ja maamaisten elementtien jäädessä hieman taka-alalle. Kokonaisuutena viinin maku oli tasapainoinen ja pitkä.
Ikääntyneeksi viiniksi Chateau Musar Red 1998 oli hyvin säilynyt. Viinissä havaittu lievä oksidaatio (viinin hapettuminen) ei haitannut, vaan toi mielestämme mielenkiintoisen lisän tämän viinin makumaailmaan.
Tätä vivahteikasta ja perinteikästä viiniä luonnehtii mielestämme hyvin arabialainen ikivanhoilla soittimilla tulkittu perinnemusiikki...

Kuuntele: Darbuka Samai

__________________________________

Pisteet: 16,5 / 20

______________________________________

Chateau Musar - iäkäs kulttiviini Libanonista, Viinihetki

Maistelulautasella tarjolla olleet hollantilaiset goudatyyppiset juustot (Reypenaer, Reypenaer V.S.O.P, Chèvre, Affineurs) saivat viinistä harmonisen kumppanin.  Erityisesti 2 vuotta kypsytetty aromikas Reypenaer V.S.O.P ja Musar nauttivat toistensa seurasta. 
Viikunahilloke ja välimerellinen miedosti sinihomejuustoinen pehmeä leipä olivat hyvä lisäke juustolautaselle. Viini saattaisi sopia myös lähi-idästä kotoisin oleville ruoille. Pelkästään istuskelu/nautiskeluviininä viinin ominaisuudet eivät ehkä pääsisi niin hyvin oikeuksiinsa kuin ruoan kanssa.
___________________________________

Lisätietoa juustoista:

Reypenaer Cheese 
___________________________________

Lue myös:


Historiallinen rypäle Kreikasta

___________________________________

SUOSITUIMMAT

Orgaaninen punaviini Heartwood Zinfandel 2015

Tällä kertaa meille viinihetken tarjosi pitkäaikainen ystävämme, joka on myös innokas viiniharrastaja. Italialainen  Heartwood Zinfandel 2015 oli matkannut maisteluhetkeemme Ruotsin Haaparannasta, sillä Suomen Alkossa sitä ei ole tarjolla. Luomuviinejä olemme aiemminkin maistelleet, mutta harvakseltaan, johtuen ilmeisesti siitä, että mitään ahaa -elämyksiä ne eivät ole tähän saakka tarjonneet. Tämän viinin etiketissä mainittiin teksti organic wine . Orgaanisia viinejä valmistetaan luonnonmukaisesti viljellyistä rypäleistä, joissa ei käytetä hyönteismyrkkyjä, kasvinsuojeluaineita eikä keinolannoitteita. Säilöntäaineita ei myöskään käytetä missään osassa prosessia (ks. linkki tekstin lopussa, orgaaninen viini). Lasissa tämä viini oli väriltään läpinäkymätön, syvä, lähes musta. Tuoksu ei yllättäen avautunut juuri ollenkaan, vaikka viini oli dekantoituna karahvissa tunnin verran ennen nauttimista. Olisiko voinut olla pidempäänkin? Maultaan viini oli yllättävän kevyt Zinf

Alkuviini Pietra 2016 – luonteikasta punaviiniä Susumaniello -rypäleestä

Hyvä makupari: Pietra Susumaniello 2016 ja italialainen lampaanmaitojuusto Pecorino Romano  (edessä) Vuoden rypäleteema jatkuu. Tällä kertaa vuorossa oli punainen rypäle Susumaniello Etelä-Italian itärannikolta Apuliasta (Pugliasta). Pietra Susumaniello 2016 - viiniharvinaisuuden saimme lahjaksi tyttäreltämme keväällä 2019.  Tämän viinin kanssa olisi voinut tarjota vahvaa liharuokaa, jopa riistaa. Viinille on kuitenkin suositeltu myös vahvoja, suolaisia juustoja. Tällainen on esimerkiksi Pecorino Romano , italialainen lampaanmaitojuusto , jota maistelimme viinin kanssa. Susumaniello -rypäle Susumaniello on yksi maailman harvinaisimmista viinirypälajikkeista. Rypäleen alkuperästä on monenlaisia teorioita. Todennäköisesti rypäle on tullut Italian Apuliaan Adrianmeren yli ehkä Kreikasta tai Kroatian Dalmatian rannikolta. Nykyisin sitä viljellään lähes yksinomaan Apulian Salenton ja Brindisin kaupunkia ympäröivillä alueilla. Susumaniello-rypäle on väriltää

Pipoli Aglianico Del Vulture 2017 – mausteista ja marjaista punaviiniä Aglianico-rypäleestä

Vuoden viimeiseen rypäletastingiin valitsimme viinin edelleen tuliperäiseltä alueelta Etelä-Italiasta, mutta tällä kertaa mantereen puolelta. Edellisen rypäletastingin viini oli peräisin Sisiliasta Etnan rinteiltä. Tämänkertainen viini tulee Monte Vulturen rinteillä kasvaneista rypäleistä. Aglianico -rypäleestä tehtyjä viinejä suositellaan yleensä vahvojen liharuokien seuralaiseksi, mutta halusimme nyt kokeilla sen sopivuutta uunissa paahdetun ankan kumppanina. Mahdollisesti maailman vanhin viljelty rypäle – Aglianico Tämä muinaisen rypäleen nimi Aglianico on vakiintunut käyttöön 1500-luvun alusta. Tätä ennen rypälettä kutsuttiin nimellä Ellenico. Rypäleen alkuperästä ollaan monta mieltä. Erään teorian mukaan Kreikan uudisasukkaat toivat sen eteläiseen Italiaan noin 800 eaa, jolloin sen nimi oli Vitis hellenica (kreikkalainen viiniköynnös). Rypäle oli Rooman vallan aikana todennäköisesti silloisen maailman kalleimman viinin Falernian tärkein rypälelajike. Toisen teor