Siirry pääsisältöön

Valkoviini Yali Wetland Reserva Gewürtzraminer 2016 - hieno sushi-viini Chilestä


Hieno sushiviini Chilestä, Viinihetki

Heinäkuun ensimmäisessä viinihetkessä tutustuimme chileläiseen Yali -valkoviiniin. Kuiva gewürztraminer –rypäleestä valmistettu viini oli uusi tuttavuus meille ja se on harvinainen myös Alkon valikoimissa. 

Yali Wetland Reserva Gewürtzraminer 2016


Viini kuuluu ympäristöystävälliseen Yali –viinisarjaan, joka on saanut inspiraationsa Chilen Valparaisossa sijaitsevan El Yali –kosteikon mukaan. Kosteikko toimii monien lintujen kotipaikkana ja linnut esiintyvät myös viinien etiketeissä. Yali toimii yhteistyössä useiden lintuja ja niiden elinpaikkoja suojelevien järjestöjen kanssa.
Viinin tuottaja, Vina Ventisquero on ainoa chileläinen viinitalo, jonka kaikki viinitilat täyttävät kestävän kehityksen tunnustukseen vaadittavat kriteerit. Viinitalolle on myönnetty ”Certified Sustainable Wine of Chile” –tunnustus.

Maistelukokemukset


Maisteltavana ollut viini on 100 % gewürztraminer –rypäleestä valmistettu. Lasissa se oli väriltään kauniin keltainen ja tuoksultaan voimakkaan kukkainen. Tuoksussa voi havaita erityisesti ruusun, hajuveden ja jopa kielon vivahteita.

Maku oli hedelmäinen, täyteläinen ja gewürztraminerille epätyypillisesti kohtalaisen hapokas. Pitkässä jälkimaussa oli havaittavissa myös passionhedelmän aromeja.
Viinin voimakas maku antoi hyvän vastuksen sushi -aterian vahvalle soija – wasabikastikkeelle. Vaikka viinin kukkaisuus hieman ohentuikin, ruoka ja juoma täydensivät toisiaan erinomaisesti. Viini todennäköisesti sopisi myös muunlaisille voimakkaille itämaisille ruokavaihtoehdoille.

 Pisteet 16,5 / 20. Hopea


Hinta - Alko


Lisätietoa:

Viña Ventisquero  (Viinimaa)
________________________________

Hieno sushi-viini Chilestä, Viinihetki

__________________________________

Lue myös:


__________________________________

SUOSITUIMMAT

Orgaaninen punaviini Heartwood Zinfandel 2015

Tällä kertaa meille viinihetken tarjosi pitkäaikainen ystävämme, joka on myös innokas viiniharrastaja. Italialainen  Heartwood Zinfandel 2015 oli matkannut maisteluhetkeemme Ruotsin Haaparannasta, sillä Suomen Alkossa sitä ei ole tarjolla. Luomuviinejä olemme aiemminkin maistelleet, mutta harvakseltaan, johtuen ilmeisesti siitä, että mitään ahaa -elämyksiä ne eivät ole tähän saakka tarjonneet. Tämän viinin etiketissä mainittiin teksti organic wine . Orgaanisia viinejä valmistetaan luonnonmukaisesti viljellyistä rypäleistä, joissa ei käytetä hyönteismyrkkyjä, kasvinsuojeluaineita eikä keinolannoitteita. Säilöntäaineita ei myöskään käytetä missään osassa prosessia (ks. linkki tekstin lopussa, orgaaninen viini). Lasissa tämä viini oli väriltään läpinäkymätön, syvä, lähes musta. Tuoksu ei yllättäen avautunut juuri ollenkaan, vaikka viini oli dekantoituna karahvissa tunnin verran ennen nauttimista. Olisiko voinut olla pidempäänkin? Maultaan viini oli yllättävän kevyt Zinf

Pipoli Aglianico Del Vulture 2017 – mausteista ja marjaista punaviiniä Aglianico-rypäleestä

Vuoden viimeiseen rypäletastingiin valitsimme viinin edelleen tuliperäiseltä alueelta Etelä-Italiasta, mutta tällä kertaa mantereen puolelta. Edellisen rypäletastingin viini oli peräisin Sisiliasta Etnan rinteiltä. Tämänkertainen viini tulee Monte Vulturen rinteillä kasvaneista rypäleistä. Aglianico -rypäleestä tehtyjä viinejä suositellaan yleensä vahvojen liharuokien seuralaiseksi, mutta halusimme nyt kokeilla sen sopivuutta uunissa paahdetun ankan kumppanina. Mahdollisesti maailman vanhin viljelty rypäle – Aglianico Tämä muinaisen rypäleen nimi Aglianico on vakiintunut käyttöön 1500-luvun alusta. Tätä ennen rypälettä kutsuttiin nimellä Ellenico. Rypäleen alkuperästä ollaan monta mieltä. Erään teorian mukaan Kreikan uudisasukkaat toivat sen eteläiseen Italiaan noin 800 eaa, jolloin sen nimi oli Vitis hellenica (kreikkalainen viiniköynnös). Rypäle oli Rooman vallan aikana todennäköisesti silloisen maailman kalleimman viinin Falernian tärkein rypälelajike. Toisen teor

Alkuviini Pietra 2016 – luonteikasta punaviiniä Susumaniello -rypäleestä

Hyvä makupari: Pietra Susumaniello 2016 ja italialainen lampaanmaitojuusto Pecorino Romano  (edessä) Vuoden rypäleteema jatkuu. Tällä kertaa vuorossa oli punainen rypäle Susumaniello Etelä-Italian itärannikolta Apuliasta (Pugliasta). Pietra Susumaniello 2016 - viiniharvinaisuuden saimme lahjaksi tyttäreltämme keväällä 2019.  Tämän viinin kanssa olisi voinut tarjota vahvaa liharuokaa, jopa riistaa. Viinille on kuitenkin suositeltu myös vahvoja, suolaisia juustoja. Tällainen on esimerkiksi Pecorino Romano , italialainen lampaanmaitojuusto , jota maistelimme viinin kanssa. Susumaniello -rypäle Susumaniello on yksi maailman harvinaisimmista viinirypälajikkeista. Rypäleen alkuperästä on monenlaisia teorioita. Todennäköisesti rypäle on tullut Italian Apuliaan Adrianmeren yli ehkä Kreikasta tai Kroatian Dalmatian rannikolta. Nykyisin sitä viljellään lähes yksinomaan Apulian Salenton ja Brindisin kaupunkia ympäröivillä alueilla. Susumaniello-rypäle on väriltää