Siirry pääsisältöön

Valkoviini Yali Wetland Reserva Gewürtzraminer 2016 - hieno sushi-viini Chilestä


Hieno sushiviini Chilestä, Viinihetki

Heinäkuun ensimmäisessä viinihetkessä tutustuimme chileläiseen Yali -valkoviiniin. Kuiva gewürztraminer –rypäleestä valmistettu viini oli uusi tuttavuus meille ja se on harvinainen myös Alkon valikoimissa. 

Yali Wetland Reserva Gewürtzraminer 2016


Viini kuuluu ympäristöystävälliseen Yali –viinisarjaan, joka on saanut inspiraationsa Chilen Valparaisossa sijaitsevan El Yali –kosteikon mukaan. Kosteikko toimii monien lintujen kotipaikkana ja linnut esiintyvät myös viinien etiketeissä. Yali toimii yhteistyössä useiden lintuja ja niiden elinpaikkoja suojelevien järjestöjen kanssa.
Viinin tuottaja, Vina Ventisquero on ainoa chileläinen viinitalo, jonka kaikki viinitilat täyttävät kestävän kehityksen tunnustukseen vaadittavat kriteerit. Viinitalolle on myönnetty ”Certified Sustainable Wine of Chile” –tunnustus.

Maistelukokemukset


Maisteltavana ollut viini on 100 % gewürztraminer –rypäleestä valmistettu. Lasissa se oli väriltään kauniin keltainen ja tuoksultaan voimakkaan kukkainen. Tuoksussa voi havaita erityisesti ruusun, hajuveden ja jopa kielon vivahteita.

Maku oli hedelmäinen, täyteläinen ja gewürztraminerille epätyypillisesti kohtalaisen hapokas. Pitkässä jälkimaussa oli havaittavissa myös passionhedelmän aromeja.
Viinin voimakas maku antoi hyvän vastuksen sushi -aterian vahvalle soija – wasabikastikkeelle. Vaikka viinin kukkaisuus hieman ohentuikin, ruoka ja juoma täydensivät toisiaan erinomaisesti. Viini todennäköisesti sopisi myös muunlaisille voimakkaille itämaisille ruokavaihtoehdoille.

 Pisteet 16,5 / 20. Hopea


Hinta - Alko


Lisätietoa:

Viña Ventisquero  (Viinimaa)
________________________________

Hieno sushi-viini Chilestä, Viinihetki

__________________________________

Lue myös:


__________________________________

SUOSITUIMMAT

Harvinaisia rypälelajikkeita

Innostavinta viiniharrastuksessa on maistella viinejä erilaisista rypäleistä , oppia rypäleiden ominaisuuksia ja oppia tunnistamaan niitä. Rypäleet ovat kiinnostavia myös siksi, että rypälelajikkeita on runsaasti - niissä riittää opiskeltavaa. Parhaiten tietyn rypäleen ominaisuuksia voi havainnoida maistelemalla viiniä, joka on valmistettu ainoastaan yhdestä rypäleestä. Jos rypälelajikkeet eivät ole ennestään tuttuja, on tutustuminen helpointa aloittaa yleisimmistä lajikkeista kuten esimerkiksi Chardonnay ja Cabernet Sauvignon. Tälle sivulle on koottu linkkejä Viinihetken blogiteksteihin, joissa on esitelty hiukan tuntemattomampi rypäle ja siitä 100%:sti tehty viini . Joitakin esiteltyjä rypäleitä voi esiintyä   sekoiteviineissä (esim. Pinot Meunier), mutta tavoitteena on ollut löytää viinejä, jotka on valmistettu ainoastaan yhdestä rypäleestä. AGLIANICO - punaviini CARIGNAN - punaviini CARRICANTE - valkoviini DORNFELDER - punaviini NERELLO MASCALESE - puna...

Portugalilaista lihapataa ja täyteläistä punaviiniä - Rabo de Galo Reserva 2018

Rabo de Galo Reserva 2018 on hyvä ruokaviin i ja varsinkin talvisille lihapadoille sen voimakas maku sopii erittäin hyvin. Portugalilainen lihapata, Estufado Madresilva – naudanlihasta, porkkanoista, herkkusienistä, tomaateista, sipulista, valkosipulista ja hillosipuleista liedellä haudutettu portugalilainen lihapata keitettyjen perunoiden kera oli herkullinen. Lue lisää viinistä ja viinimaa Portugalista ...

Portugalilaista hapokasta valkoviiniä, Quinta de Chocapalha Arinto 2016 ja leivitettyä turskaa

  Quinta de Chocapalha Arinto 2016. Ruokapariksi viinin kanssa kokkasimme portugalilaisen keittiön ydinraaka-aineesta turskasta tehtyjä kalafileitä Viana do Castelon tapaan, Filettes De Peixe à Vianense...  Siirry lukemaan sivustolle viinihetki.fi... https://viinihetki.fi/hapokas-portugalilainen-valkoviini-ja-turskaa/ ______________________________