Siirry pääsisältöön

Valkoviini Yali Wetland Reserva Gewürtzraminer 2016 - hieno sushi-viini Chilestä


Hieno sushiviini Chilestä, Viinihetki

Heinäkuun ensimmäisessä viinihetkessä tutustuimme chileläiseen Yali -valkoviiniin. Kuiva gewürztraminer –rypäleestä valmistettu viini oli uusi tuttavuus meille ja se on harvinainen myös Alkon valikoimissa. 

Yali Wetland Reserva Gewürtzraminer 2016


Viini kuuluu ympäristöystävälliseen Yali –viinisarjaan, joka on saanut inspiraationsa Chilen Valparaisossa sijaitsevan El Yali –kosteikon mukaan. Kosteikko toimii monien lintujen kotipaikkana ja linnut esiintyvät myös viinien etiketeissä. Yali toimii yhteistyössä useiden lintuja ja niiden elinpaikkoja suojelevien järjestöjen kanssa.
Viinin tuottaja, Vina Ventisquero on ainoa chileläinen viinitalo, jonka kaikki viinitilat täyttävät kestävän kehityksen tunnustukseen vaadittavat kriteerit. Viinitalolle on myönnetty ”Certified Sustainable Wine of Chile” –tunnustus.

Maistelukokemukset


Maisteltavana ollut viini on 100 % gewürztraminer –rypäleestä valmistettu. Lasissa se oli väriltään kauniin keltainen ja tuoksultaan voimakkaan kukkainen. Tuoksussa voi havaita erityisesti ruusun, hajuveden ja jopa kielon vivahteita.

Maku oli hedelmäinen, täyteläinen ja gewürztraminerille epätyypillisesti kohtalaisen hapokas. Pitkässä jälkimaussa oli havaittavissa myös passionhedelmän aromeja.
Viinin voimakas maku antoi hyvän vastuksen sushi -aterian vahvalle soija – wasabikastikkeelle. Vaikka viinin kukkaisuus hieman ohentuikin, ruoka ja juoma täydensivät toisiaan erinomaisesti. Viini todennäköisesti sopisi myös muunlaisille voimakkaille itämaisille ruokavaihtoehdoille.

 Pisteet 16,5 / 20. Hopea


Hinta - Alko


Lisätietoa:

Viña Ventisquero  (Viinimaa)
________________________________

Hieno sushi-viini Chilestä, Viinihetki

__________________________________

Lue myös:


__________________________________

SUOSITUIMMAT

Orgaaninen punaviini Heartwood Zinfandel 2015

Tällä kertaa meille viinihetken tarjosi pitkäaikainen ystävämme, joka on myös innokas viiniharrastaja. Italialainen  Heartwood Zinfandel 2015 oli matkannut maisteluhetkeemme Ruotsin Haaparannasta, sillä Suomen Alkossa sitä ei ole tarjolla. Luomuviinejä olemme aiemminkin maistelleet, mutta harvakseltaan, johtuen ilmeisesti siitä, että mitään ahaa -elämyksiä ne eivät ole tähän saakka tarjonneet. Tämän viinin etiketissä mainittiin teksti organic wine . Orgaanisia viinejä valmistetaan luonnonmukaisesti viljellyistä rypäleistä, joissa ei käytetä hyönteismyrkkyjä, kasvinsuojeluaineita eikä keinolannoitteita. Säilöntäaineita ei myöskään käytetä missään osassa prosessia (ks. linkki tekstin lopussa, orgaaninen viini). Lasissa tämä viini oli väriltään läpinäkymätön, syvä, lähes musta. Tuoksu ei yllättäen avautunut juuri ollenkaan, vaikka viini oli dekantoituna karahvissa tunnin verran ennen nauttimista. Olisiko voinut olla pidempäänkin? Maultaan viini oli yllättävän kevyt Zinf

Alkuviini Pietra 2016 – luonteikasta punaviiniä Susumaniello -rypäleestä

Hyvä makupari: Pietra Susumaniello 2016 ja italialainen lampaanmaitojuusto Pecorino Romano  (edessä) Vuoden rypäleteema jatkuu. Tällä kertaa vuorossa oli punainen rypäle Susumaniello Etelä-Italian itärannikolta Apuliasta (Pugliasta). Pietra Susumaniello 2016 - viiniharvinaisuuden saimme lahjaksi tyttäreltämme keväällä 2019.  Tämän viinin kanssa olisi voinut tarjota vahvaa liharuokaa, jopa riistaa. Viinille on kuitenkin suositeltu myös vahvoja, suolaisia juustoja. Tällainen on esimerkiksi Pecorino Romano , italialainen lampaanmaitojuusto , jota maistelimme viinin kanssa. Susumaniello -rypäle Susumaniello on yksi maailman harvinaisimmista viinirypälajikkeista. Rypäleen alkuperästä on monenlaisia teorioita. Todennäköisesti rypäle on tullut Italian Apuliaan Adrianmeren yli ehkä Kreikasta tai Kroatian Dalmatian rannikolta. Nykyisin sitä viljellään lähes yksinomaan Apulian Salenton ja Brindisin kaupunkia ympäröivillä alueilla. Susumaniello-rypäle on väriltää

Makea valkoviini Unkarista - Tokaji

Vaihteluksi kuiville puna- ja valkoviineille halusimme pitkästä aikaa suun makeaksi.   Blogissa on aiemmin arvioitu useita ranskalaisia Sauternesin alueen makeita valkoviinejä.  Myös Unkarista löytyy maailmankuulu makea valkoviini, Tokaji , johon aikoinaan viininmaistelumme alkuvuosina ihastuimme, mutta joka sittemmin on jäänyt lähes unohduksiin.  Unohduksissa ollutta viiniä ei tietenkään löytynyt myöskään viinikaapistamme. Alkon valikoimissa Tokaji-viinejä on muutamia, joista maisteltavaksi hankimme vuosikerraltaan nuorimman  St Stephans Crown Tokaji 5 Puttonyos 2013. Jalohomeisen viinin synty Unkarin Tokajin alueella on pitkä historia viininviljelyssä. Sen ensimmäinen tarhaluokitus tehtiin jo vuonna 1641 ja Tokajia pidetään myös ensimmäisenä viinialueena, jossa opittiin käyttämään jalohomeisia rypäleitä viinin valmistuksessa.  Historiatietojen mukaan sodat repivät Tokajin aluetta yli 300 vuotta sitten, eikä väestöllä tuolloin ollut juurikaan aikaa paneutua viin