Siirry pääsisältöön

Trapiche Finca Jorge Miralles Malbec 2009 - mehevää punaviiniä mehevälle pihville

Mehevää Malbecia mehevälle pihville, Viinihetki

17.4 on kansainvälinen Malbec-päivä. Sitä ennakoiden valitsimme maisteltavaksi argentiinalaisen yhden tarhan rypäleistä tuotetun 100 % Malbec-viinin, Trapiche Finca Jorge Miralles Malbec 2009. Mikä sopisi paremmin argentiinalaisen Malbecin kanssa kuin argentiinalainen asado-illallinen eli iso mehevä entrecôte- pihvi perinteisen maustekastikkeen chimichurrin ja salaatin kanssa.

Mikä on Malbec-päivä?


17.4.1985 aloitettiin Argentiinassa maan viinituotannon elvyttäminen. Tuohon päivään juontaa juurensa Malbec-päivän vietto, joka ensimmäisen kerran pidettiin maailmanlaajuisena 17.4.2011 (Malbec World Day).


Itse asiassa Malbec -päivän vieton juuret ovat paljon kauempana, jo 1800 luvulla. 17.4.1853 Argentiinan presidentti Domingo Faustino Sarmiento teki lainsäädännöllisen aloitteen tavoitteena uudistaa maan viinituotanto. Tällöin maahan perustettiin myös viinitekijöiden koulu. 
Tämän tapahtuman ansiosta Argentiinan viinintuotanto alkoi kehittyä ja maahan tuotiin uusia eurooppalaisia rypälelajikkeita, joista yhtenä lajikkeena Ranskasta tuotu Malbec.

Malbec-rypäle – Argentiinan rubiini


Malbec kuuluu perinteisiin ranskalaisiin rypäleisiin. Sitä on viljelty jo satoja vuosia Ranskassa Bordeaux’n, Cahorsin ja Loiren alueilla. Nykyään Malbec on jäänyt syrjään vanhalla mantereella, mutta löytänyt uuden hyvän kodin Argentiinasta, josta on tullut sen merkittävin viljelysalue. Argentiinan Mendozan alueelle rypäleköynnöksiä istutettiin vuonna 1860.
Malbec-rypäleet ovat mustansinisiä ja niiden kuoren paksuus vaihtelee kasvupaikan ja lämpötilan mukaan. Rypäleet ovat suhteellisen pieniä ja väri- sekä uutosaineita niissä on runsaasti. Malbec tuottaa kuumissa olosuhteissa tummia ja täyteläisen mausteisia viinejä. Kun lämpötila laskee muutaman asteen, saa lajike marjaisemman ja kukkeamman aromin.

Trapiche Finca Jorge Miralles Malbec 2009


Trapichen viinitalo on perustettu vuonna 1883 ja se kuuluu Argentiinan viinintuottajien kärkijoukkoon. Pääosa Trapichen viinitarhoista sijaitsee Mendozan laaksossa, joka on Argentiinan parhaimpia viiniviljelyalueita ja kuuluisa Malbec-viineistään. Jopa 90 % Trapichen viinitalon tuotannosta menee vientiin.
Viinitalolla on konsepti nimeltään Trapiche Terroir Series Singel Vineyard Malbec, jossa Trapichen viininviljelijöiden parhaimmisto nostetaan esiin nimeämällä vuoden kolme parasta Single Vineyard Malbecia kasvattajansa mukaan. Tämän viinin viljelijä on Jorge Miralles.
Rypäleet ovat kasvaneet Ucon laaksossa Mendozan viinialueella. Viiniköynnösten keski-ikä on 11 vuotta. Viini on käynyt villihiivoilla pienissä betonisammioissa 25 vrk ajan. Sitä on kypsytetty 18 kk uusissa ranskalaisissa tammitynyreissä ja sen jälkeen noin 12 kk pulloissa.

Maistelukokemukset


Lasissa viini oli läpinäkymätön ja väriltään tumman kirsikanpunainen, jopa laimentamattoman, paksun mustaherukkamehun oloinen. Viskositeetti oli erittäin korkea; lasin reunoilta erottuivat todella hitaasti valuvat ”kyyneleet”. 
Tuoksu oli kehittynyt ja kohtalaisen voimakas. Alkutuoksussa aromeista erottui yrttisiä mausteita, marjaisuutta (erityisesti herukat). Lopputuoksussa nousi esiin paahtuneisuutta, savua ja pekonin vivahteita.
Maultaan viini oli runsaan täyteläinen, hedelmäinen ja pirteän hapokas. Tanniinit olivat jo sopivasti pehmentyneet. Maun aromeista erottui tuoksua myötäillen marjaisuutta ja paahteisuutta. Pitkä jälkimaku oli runsas ja tasapainoinen. Lämmittävän korkea alkoholipitoisuus (15%) makeuden (sokeria 3,61g/l) illuusio toi mielikuvan Pohjois-Italian Veneton alueen Amarone-viinistä. 
Tämä selväpiirteinen, voimakas ja mehukas viini sopi erinomaisesti grillipannulla paistetulle entrecôte-pihville. Viini voisi sopia hyvin myös koville suolaisille juustoille sekä nautiskeluviiniksi. 


Pisteet: 15/20


Lisätietoa: 

Viinin tummaa ja voimakasta luonnetta kuvaa Argentiinan kuuluisimman säveltäjän Astor Piazzollan tango.

Kuuntele: Libertango

____________________________________________
Mehevää Malbecia mehevälle pihville, Viinihetki


Grillipannulla paistettu entrecôte argentiinalaiseen tyyliin (4:lle)

  • 3-4 cm paksuinen entrecôte eli välikyljys (4 kpl) 
  • oliiviöljyä
  • suolaa, mustapippuria ja jauhettua chiliä

Anna pihvien lämmetä huoneenlämmössä tunti, pari ennen grillaamista. Kuivaa lihat hyvin talouspaperiin. Sipaise kevyesti öljyllä, mausta suolalla, pippurilla ja chilillä. Grillaa hyvällä hiilloksella tai grillipannulla molemmin puolin. Laske aikaa minuutti jokaista lihan paksuussenttiä kohden. Anna vetäytyä löyhässä foliopaketissa noin 10 minuuttia.

Chimichurri (maustekastike)

  • 8 valkosipulin kynttä
  • 3 laakerinlehteä
  • 1 rkl kuivattua oreganoa
  • 1 rkl tuoretta hienonnettua timjamia
  • 1 rkl tuoretta hienonnettua basilikaa
  • 1 rkl tuoretta hienonnettua persiljaa
  • 3 tl suolaa
  • 1 tl mustapippuria
  • 1 rkl makeaa chilikastiketta
  • 2 rkl hienonnettua punaista paprikaa
  • 1½ dl öljyä
  • ½ dl viinietikkaa
  • 2½ dl kiehuvaa vettä
Hienonna valkosipulit. Mittaa kaikki ainekset kannelliseen tölkkiin tai pulloon. Ravista niin kauan, että ainekset ovat kokonaan sekoittuneet. Jätä jääkaappiin vuorokaudeksi tekeytymään, minkä jälkeen kastike on valmis käytettäväksi. Kastike säilyy jääkaapissa useita päiviä.
Tarjoa lisänä salaattia.
____________________________________________

Lue myös:


Seuraa Viinihetki -blogia – Tilaa Viiniviesti!


________________________________________



SUOSITUIMMAT

Lustau Fino 3 En Rama De Jerez De La Frontera - kuivaa sherryä ja tapaksia

Viinihetki espanjalaisittain. Sherry ja tapakset kuuluvat erottamattomana osana Espanjan andalusialaiseen ruokakulttuuriin . Sherryn sanotaan olevan hyvä viinivalinta, kun pöytään katetaan pientä syötävää. Sana ”tapa” tarkoittaa espanjan kielessä kantta. Se viittaa pieneen leipäpalaan, jolla viinilasi suojattiin kärpäsiltä. Leipäpalan päällä oli usein ilmakuivattua kinkkua tai juustoa. Nykyisin tapasvalikoimat ovat hyvin monipuolisia ja raaka-aineiltaan värikkäitä. Lustau Fino 3 En Rama De Jerez De La Frontera Sherry valmistetaan nykyisin lähes aina yhdestä rypälelajikkeesta, Palominosta . Sen osuus Jerezin viljelyalasta on 95 %. Muita lajikkeita ovat Pedro Ximénenez ja Palomino de Jerez. Bodega s Lustau julkaisi keväällä 2017 uuden sarjan 3 en Rama sherryistä . Nämä ovat kolme biologisesti vanhennettua viiniä, jotka tulevat jokaisesta Sherryn alueen kolmesta kaupungista: Fino Jerez de la Fronterasta, Manzanilla Sanlúcar de Barramedasta ja Fino El Puerto de San

Harvinaisia rypälelajikkeita

Innostavinta viiniharrastuksessa on maistella viinejä erilaisista rypäleistä , oppia rypäleiden ominaisuuksia ja oppia tunnistamaan niitä. Rypäleet ovat kiinnostavia myös siksi, että rypälelajikkeita on runsaasti - niissä riittää opiskeltavaa. Parhaiten tietyn rypäleen ominaisuuksia voi havainnoida maistelemalla viiniä, joka on valmistettu ainoastaan yhdestä rypäleestä. Jos rypälelajikkeet eivät ole ennestään tuttuja, on tutustuminen helpointa aloittaa yleisimmistä lajikkeista kuten esimerkiksi Chardonnay ja Cabernet Sauvignon. Tälle sivulle on koottu linkkejä Viinihetken blogiteksteihin, joissa on esitelty hiukan tuntemattomampi rypäle ja siitä 100%:sti tehty viini . Joitakin esiteltyjä rypäleitä voi esiintyä   sekoiteviineissä (esim. Pinot Meunier), mutta tavoitteena on ollut löytää viinejä, jotka on valmistettu ainoastaan yhdestä rypäleestä. AGLIANICO - punaviini CARIGNAN - punaviini CARRICANTE - valkoviini DORNFELDER - punaviini NERELLO MASCALESE - punaviin

Makea valkoviini Unkarista - Tokaji

Vaihteluksi kuiville puna- ja valkoviineille halusimme pitkästä aikaa suun makeaksi.   Blogissa on aiemmin arvioitu useita ranskalaisia Sauternesin alueen makeita valkoviinejä.  Myös Unkarista löytyy maailmankuulu makea valkoviini, Tokaji , johon aikoinaan viininmaistelumme alkuvuosina ihastuimme, mutta joka sittemmin on jäänyt lähes unohduksiin.  Unohduksissa ollutta viiniä ei tietenkään löytynyt myöskään viinikaapistamme. Alkon valikoimissa Tokaji-viinejä on muutamia, joista maisteltavaksi hankimme vuosikerraltaan nuorimman  St Stephans Crown Tokaji 5 Puttonyos 2013. Jalohomeisen viinin synty Unkarin Tokajin alueella on pitkä historia viininviljelyssä. Sen ensimmäinen tarhaluokitus tehtiin jo vuonna 1641 ja Tokajia pidetään myös ensimmäisenä viinialueena, jossa opittiin käyttämään jalohomeisia rypäleitä viinin valmistuksessa.  Historiatietojen mukaan sodat repivät Tokajin aluetta yli 300 vuotta sitten, eikä väestöllä tuolloin ollut juurikaan aikaa paneutua viin