Siirry pääsisältöön

Trapiche Finca Jorge Miralles Malbec 2009 - mehevää punaviiniä mehevälle pihville

Mehevää Malbecia mehevälle pihville, Viinihetki

17.4 on kansainvälinen Malbec-päivä. Sitä ennakoiden valitsimme maisteltavaksi argentiinalaisen yhden tarhan rypäleistä tuotetun 100 % Malbec-viinin, Trapiche Finca Jorge Miralles Malbec 2009. Mikä sopisi paremmin argentiinalaisen Malbecin kanssa kuin argentiinalainen asado-illallinen eli iso mehevä entrecôte- pihvi perinteisen maustekastikkeen chimichurrin ja salaatin kanssa.

Mikä on Malbec-päivä?


17.4.1985 aloitettiin Argentiinassa maan viinituotannon elvyttäminen. Tuohon päivään juontaa juurensa Malbec-päivän vietto, joka ensimmäisen kerran pidettiin maailmanlaajuisena 17.4.2011 (Malbec World Day).


Itse asiassa Malbec -päivän vieton juuret ovat paljon kauempana, jo 1800 luvulla. 17.4.1853 Argentiinan presidentti Domingo Faustino Sarmiento teki lainsäädännöllisen aloitteen tavoitteena uudistaa maan viinituotanto. Tällöin maahan perustettiin myös viinitekijöiden koulu. 
Tämän tapahtuman ansiosta Argentiinan viinintuotanto alkoi kehittyä ja maahan tuotiin uusia eurooppalaisia rypälelajikkeita, joista yhtenä lajikkeena Ranskasta tuotu Malbec.

Malbec-rypäle – Argentiinan rubiini


Malbec kuuluu perinteisiin ranskalaisiin rypäleisiin. Sitä on viljelty jo satoja vuosia Ranskassa Bordeaux’n, Cahorsin ja Loiren alueilla. Nykyään Malbec on jäänyt syrjään vanhalla mantereella, mutta löytänyt uuden hyvän kodin Argentiinasta, josta on tullut sen merkittävin viljelysalue. Argentiinan Mendozan alueelle rypäleköynnöksiä istutettiin vuonna 1860.
Malbec-rypäleet ovat mustansinisiä ja niiden kuoren paksuus vaihtelee kasvupaikan ja lämpötilan mukaan. Rypäleet ovat suhteellisen pieniä ja väri- sekä uutosaineita niissä on runsaasti. Malbec tuottaa kuumissa olosuhteissa tummia ja täyteläisen mausteisia viinejä. Kun lämpötila laskee muutaman asteen, saa lajike marjaisemman ja kukkeamman aromin.

Trapiche Finca Jorge Miralles Malbec 2009


Trapichen viinitalo on perustettu vuonna 1883 ja se kuuluu Argentiinan viinintuottajien kärkijoukkoon. Pääosa Trapichen viinitarhoista sijaitsee Mendozan laaksossa, joka on Argentiinan parhaimpia viiniviljelyalueita ja kuuluisa Malbec-viineistään. Jopa 90 % Trapichen viinitalon tuotannosta menee vientiin.
Viinitalolla on konsepti nimeltään Trapiche Terroir Series Singel Vineyard Malbec, jossa Trapichen viininviljelijöiden parhaimmisto nostetaan esiin nimeämällä vuoden kolme parasta Single Vineyard Malbecia kasvattajansa mukaan. Tämän viinin viljelijä on Jorge Miralles.
Rypäleet ovat kasvaneet Ucon laaksossa Mendozan viinialueella. Viiniköynnösten keski-ikä on 11 vuotta. Viini on käynyt villihiivoilla pienissä betonisammioissa 25 vrk ajan. Sitä on kypsytetty 18 kk uusissa ranskalaisissa tammitynyreissä ja sen jälkeen noin 12 kk pulloissa.

Maistelukokemukset


Lasissa viini oli läpinäkymätön ja väriltään tumman kirsikanpunainen, jopa laimentamattoman, paksun mustaherukkamehun oloinen. Viskositeetti oli erittäin korkea; lasin reunoilta erottuivat todella hitaasti valuvat ”kyyneleet”. 
Tuoksu oli kehittynyt ja kohtalaisen voimakas. Alkutuoksussa aromeista erottui yrttisiä mausteita, marjaisuutta (erityisesti herukat). Lopputuoksussa nousi esiin paahtuneisuutta, savua ja pekonin vivahteita.
Maultaan viini oli runsaan täyteläinen, hedelmäinen ja pirteän hapokas. Tanniinit olivat jo sopivasti pehmentyneet. Maun aromeista erottui tuoksua myötäillen marjaisuutta ja paahteisuutta. Pitkä jälkimaku oli runsas ja tasapainoinen. Lämmittävän korkea alkoholipitoisuus (15%) makeuden (sokeria 3,61g/l) illuusio toi mielikuvan Pohjois-Italian Veneton alueen Amarone-viinistä. 
Tämä selväpiirteinen, voimakas ja mehukas viini sopi erinomaisesti grillipannulla paistetulle entrecôte-pihville. Viini voisi sopia hyvin myös koville suolaisille juustoille sekä nautiskeluviiniksi. 


Pisteet: 15/20


Lisätietoa: 

Viinin tummaa ja voimakasta luonnetta kuvaa Argentiinan kuuluisimman säveltäjän Astor Piazzollan tango.

Kuuntele: Libertango

____________________________________________
Mehevää Malbecia mehevälle pihville, Viinihetki


Grillipannulla paistettu entrecôte argentiinalaiseen tyyliin (4:lle)

 • 3-4 cm paksuinen entrecôte eli välikyljys (4 kpl) 
 • oliiviöljyä
 • suolaa, mustapippuria ja jauhettua chiliä

Anna pihvien lämmetä huoneenlämmössä tunti, pari ennen grillaamista. Kuivaa lihat hyvin talouspaperiin. Sipaise kevyesti öljyllä, mausta suolalla, pippurilla ja chilillä. Grillaa hyvällä hiilloksella tai grillipannulla molemmin puolin. Laske aikaa minuutti jokaista lihan paksuussenttiä kohden. Anna vetäytyä löyhässä foliopaketissa noin 10 minuuttia.

Chimichurri (maustekastike)

 • 8 valkosipulin kynttä
 • 3 laakerinlehteä
 • 1 rkl kuivattua oreganoa
 • 1 rkl tuoretta hienonnettua timjamia
 • 1 rkl tuoretta hienonnettua basilikaa
 • 1 rkl tuoretta hienonnettua persiljaa
 • 3 tl suolaa
 • 1 tl mustapippuria
 • 1 rkl makeaa chilikastiketta
 • 2 rkl hienonnettua punaista paprikaa
 • 1½ dl öljyä
 • ½ dl viinietikkaa
 • 2½ dl kiehuvaa vettä
Hienonna valkosipulit. Mittaa kaikki ainekset kannelliseen tölkkiin tai pulloon. Ravista niin kauan, että ainekset ovat kokonaan sekoittuneet. Jätä jääkaappiin vuorokaudeksi tekeytymään, minkä jälkeen kastike on valmis käytettäväksi. Kastike säilyy jääkaapissa useita päiviä.
Tarjoa lisänä salaattia.
____________________________________________

Lue myös:


Seuraa Viinihetki -blogia – Tilaa Viiniviesti!


________________________________________SUOSITUIMMAT

Orgaaninen punaviini Heartwood Zinfandel 2015

Tällä kertaa meille viinihetken tarjosi pitkäaikainen ystävämme, joka on myös innokas viiniharrastaja. Italialainen  Heartwood Zinfandel 2015 oli matkannut maisteluhetkeemme Ruotsin Haaparannasta, sillä Suomen Alkossa sitä ei ole tarjolla. Luomuviinejä olemme aiemminkin maistelleet, mutta harvakseltaan, johtuen ilmeisesti siitä, että mitään ahaa -elämyksiä ne eivät ole tähän saakka tarjonneet. Tämän viinin etiketissä mainittiin teksti organic wine . Orgaanisia viinejä valmistetaan luonnonmukaisesti viljellyistä rypäleistä, joissa ei käytetä hyönteismyrkkyjä, kasvinsuojeluaineita eikä keinolannoitteita. Säilöntäaineita ei myöskään käytetä missään osassa prosessia (ks. linkki tekstin lopussa, orgaaninen viini). Lasissa tämä viini oli väriltään läpinäkymätön, syvä, lähes musta. Tuoksu ei yllättäen avautunut juuri ollenkaan, vaikka viini oli dekantoituna karahvissa tunnin verran ennen nauttimista. Olisiko voinut olla pidempäänkin? Maultaan viini oli yllättävän kevyt Zinf

Pipoli Aglianico Del Vulture 2017 – mausteista ja marjaista punaviiniä Aglianico-rypäleestä

Vuoden viimeiseen rypäletastingiin valitsimme viinin edelleen tuliperäiseltä alueelta Etelä-Italiasta, mutta tällä kertaa mantereen puolelta. Edellisen rypäletastingin viini oli peräisin Sisiliasta Etnan rinteiltä. Tämänkertainen viini tulee Monte Vulturen rinteillä kasvaneista rypäleistä. Aglianico -rypäleestä tehtyjä viinejä suositellaan yleensä vahvojen liharuokien seuralaiseksi, mutta halusimme nyt kokeilla sen sopivuutta uunissa paahdetun ankan kumppanina. Mahdollisesti maailman vanhin viljelty rypäle – Aglianico Tämä muinaisen rypäleen nimi Aglianico on vakiintunut käyttöön 1500-luvun alusta. Tätä ennen rypälettä kutsuttiin nimellä Ellenico. Rypäleen alkuperästä ollaan monta mieltä. Erään teorian mukaan Kreikan uudisasukkaat toivat sen eteläiseen Italiaan noin 800 eaa, jolloin sen nimi oli Vitis hellenica (kreikkalainen viiniköynnös). Rypäle oli Rooman vallan aikana todennäköisesti silloisen maailman kalleimman viinin Falernian tärkein rypälelajike. Toisen teor

Alkuviini Pietra 2016 – luonteikasta punaviiniä Susumaniello -rypäleestä

Hyvä makupari: Pietra Susumaniello 2016 ja italialainen lampaanmaitojuusto Pecorino Romano  (edessä) Vuoden rypäleteema jatkuu. Tällä kertaa vuorossa oli punainen rypäle Susumaniello Etelä-Italian itärannikolta Apuliasta (Pugliasta). Pietra Susumaniello 2016 - viiniharvinaisuuden saimme lahjaksi tyttäreltämme keväällä 2019.  Tämän viinin kanssa olisi voinut tarjota vahvaa liharuokaa, jopa riistaa. Viinille on kuitenkin suositeltu myös vahvoja, suolaisia juustoja. Tällainen on esimerkiksi Pecorino Romano , italialainen lampaanmaitojuusto , jota maistelimme viinin kanssa. Susumaniello -rypäle Susumaniello on yksi maailman harvinaisimmista viinirypälajikkeista. Rypäleen alkuperästä on monenlaisia teorioita. Todennäköisesti rypäle on tullut Italian Apuliaan Adrianmeren yli ehkä Kreikasta tai Kroatian Dalmatian rannikolta. Nykyisin sitä viljellään lähes yksinomaan Apulian Salenton ja Brindisin kaupunkia ympäröivillä alueilla. Susumaniello-rypäle on väriltää