Mikä on Malbec-päivä?
Itse asiassa Malbec -päivän vieton juuret ovat paljon kauempana, jo 1800 luvulla. 17.4.1853 Argentiinan presidentti Domingo Faustino Sarmiento teki
lainsäädännöllisen aloitteen tavoitteena uudistaa maan viinituotanto. Tällöin
maahan perustettiin myös viinitekijöiden koulu.
Tämän tapahtuman ansiosta Argentiinan viinintuotanto alkoi
kehittyä ja maahan tuotiin uusia eurooppalaisia rypälelajikkeita, joista yhtenä
lajikkeena Ranskasta tuotu Malbec.
Malbec-rypäle – Argentiinan rubiini
Malbec kuuluu perinteisiin ranskalaisiin rypäleisiin. Sitä
on viljelty jo satoja vuosia Ranskassa Bordeaux’n, Cahorsin ja Loiren alueilla.
Nykyään Malbec on jäänyt syrjään vanhalla mantereella, mutta löytänyt uuden
hyvän kodin Argentiinasta, josta on tullut sen merkittävin viljelysalue. Argentiinan
Mendozan alueelle rypäleköynnöksiä istutettiin vuonna 1860.
Malbec-rypäleet ovat mustansinisiä ja niiden kuoren paksuus
vaihtelee kasvupaikan ja lämpötilan mukaan. Rypäleet ovat suhteellisen pieniä
ja väri- sekä uutosaineita niissä on runsaasti. Malbec tuottaa kuumissa
olosuhteissa tummia ja täyteläisen mausteisia viinejä. Kun lämpötila laskee
muutaman asteen, saa lajike marjaisemman ja kukkeamman aromin.
Trapiche Finca Jorge Miralles Malbec 2009
Trapichen viinitalo on perustettu vuonna 1883 ja se kuuluu
Argentiinan viinintuottajien kärkijoukkoon. Pääosa Trapichen viinitarhoista sijaitsee
Mendozan laaksossa, joka on Argentiinan parhaimpia viiniviljelyalueita ja
kuuluisa Malbec-viineistään. Jopa 90 % Trapichen viinitalon tuotannosta menee
vientiin.
Viinitalolla on konsepti nimeltään Trapiche Terroir Series
Singel Vineyard Malbec, jossa Trapichen viininviljelijöiden parhaimmisto
nostetaan esiin nimeämällä vuoden kolme parasta Single Vineyard Malbecia
kasvattajansa mukaan. Tämän viinin viljelijä on Jorge Miralles.
Rypäleet ovat kasvaneet Ucon laaksossa Mendozan viinialueella.
Viiniköynnösten keski-ikä on 11 vuotta. Viini on käynyt villihiivoilla pienissä
betonisammioissa 25 vrk ajan. Sitä on kypsytetty 18 kk uusissa ranskalaisissa
tammitynyreissä ja sen jälkeen noin 12 kk pulloissa.
Maistelukokemukset
Lasissa viini oli läpinäkymätön ja väriltään tumman kirsikanpunainen,
jopa laimentamattoman, paksun mustaherukkamehun oloinen. Viskositeetti oli
erittäin korkea; lasin reunoilta erottuivat todella hitaasti valuvat ”kyyneleet”.
Tuoksu oli kehittynyt ja kohtalaisen voimakas. Alkutuoksussa
aromeista erottui yrttisiä mausteita, marjaisuutta (erityisesti herukat). Lopputuoksussa
nousi esiin paahtuneisuutta, savua ja pekonin vivahteita.
Maultaan viini oli runsaan täyteläinen, hedelmäinen ja
pirteän hapokas. Tanniinit olivat jo sopivasti pehmentyneet. Maun aromeista
erottui tuoksua myötäillen marjaisuutta ja paahteisuutta. Pitkä jälkimaku oli
runsas ja tasapainoinen. Lämmittävän korkea alkoholipitoisuus (15%) makeuden (sokeria
3,61g/l) illuusio toi mielikuvan Pohjois-Italian Veneton alueen Amarone-viinistä.
Tämä selväpiirteinen, voimakas ja mehukas viini sopi
erinomaisesti grillipannulla paistetulle entrecôte-pihville. Viini voisi sopia
hyvin myös koville suolaisille juustoille sekä nautiskeluviiniksi.
Pisteet: 15/20
Viinin tummaa ja voimakasta luonnetta kuvaa Argentiinan
kuuluisimman säveltäjän Astor Piazzollan tango.
Kuuntele: Libertango
____________________________________________
Grillipannulla paistettu entrecôte argentiinalaiseen tyyliin (4:lle)
- 3-4 cm paksuinen entrecôte eli välikyljys (4 kpl)
- oliiviöljyä
suolaa, mustapippuria ja jauhettua chiliä
Anna pihvien lämmetä huoneenlämmössä tunti, pari ennen
grillaamista. Kuivaa lihat hyvin talouspaperiin. Sipaise kevyesti öljyllä,
mausta suolalla, pippurilla ja chilillä. Grillaa hyvällä hiilloksella tai
grillipannulla molemmin puolin. Laske aikaa minuutti jokaista lihan paksuussenttiä
kohden. Anna vetäytyä löyhässä foliopaketissa noin 10 minuuttia.
Chimichurri (maustekastike)
- 8 valkosipulin kynttä
- 3 laakerinlehteä
- 1 rkl kuivattua oreganoa
- 1 rkl tuoretta hienonnettua timjamia
- 1 rkl tuoretta hienonnettua basilikaa
- 1 rkl tuoretta hienonnettua persiljaa
- 3 tl suolaa
- 1 tl mustapippuria
- 1 rkl makeaa chilikastiketta
- 2 rkl hienonnettua punaista paprikaa
- 1½ dl öljyä
- ½ dl viinietikkaa
- 2½ dl kiehuvaa vettä
Hienonna valkosipulit. Mittaa kaikki ainekset kannelliseen tölkkiin
tai pulloon. Ravista niin kauan, että ainekset ovat kokonaan sekoittuneet. Jätä
jääkaappiin vuorokaudeksi tekeytymään, minkä jälkeen kastike on valmis käytettäväksi.
Kastike säilyy jääkaapissa useita päiviä.
Tarjoa lisänä salaattia.
____________________________________________
____________________________________________
Lue myös:
Seuraa Viinihetki -blogia – Tilaa Viiniviesti!
________________________________________