Juhannuksen luomulinjaa jatkettiin tänä viikonloppuna espanjalaisella
luomuvalkoviinillä ja sinisimpukoilla.
De Alberto Ecologico Verdejo 2016
Viini on valmistettu 100%:sti Verdejo-rypäleestä, joka on
yksi Espanjan laadukkaimmista vaaleista rypälelajikkeista. Rypäle on arvioiden
mukaan tullut Espanjaan Pohjois-Afrikasta Algaidasta. Sitä viljellään Espanjassa
Ruedan alueella, Segoviassa, Avilsissa ja Kanarian saarilla.
Verdejon kotiseutu Ruedassa on Castilla y Leóniin
viinialueella. Rypäle pitää viileästä kasvuympäristöstä, mikä tarkoittaa Ruedan
alueella lähes kilometrin korkeutta merenpinnasta. Talvi on pitkä ja jopa
kylmä, hallaa voi olla vielä maalis/huhtikuussa. Kesällä päivälämpötila voi
nousta + 40 asteeseen.
Verdejo kasvaa niukassa, hyvin vettä läpäisevässä ja melko
soraisessa maaperässä, joka sisältää runsaasti kalsiumia ja magnesiumia. Ruedassa hapokkuuden
ja raikkauden vaaliminen on koko viininteon perusta. Sadonkorjuu
tapahtuu aamuöisin. Lämpötila on silloin 10-15 asteen paikkeilla, joten
korjatut rypäleet säilyvät raikkaina.
Verdejon aromit voi helposti sekoittaa Sauvignon Blanc
-rypäleen aromeihin. Molemmissa on samanlaista yrttisyyttä sekä sitrusmaista
hedelmäisyyttä. Verdejossa on kuitenkin enemmän greippimäisiä vivahteita, eikä se
ole aivan yhtä hapokas kuin Sauvignon Blanc.
Viinin De Alberto Ecologico Verdejo 2016 tuottaja on Hijos
de Alberto Gutierrex. Viinillä on luomuviinisertifikaatti.
Maistelukokemukset
Viini oli ulkonäöltään kirkas, kullankeltainen ja nuoreksi
viiniksi sen värin syvyys oli kohtalaisen voimakas. Viskositeetti oli korkea ja
lasissa viini oli öljymäisen raskasliikkeinen. Tuoksu oli puhdas ja varsinkin alussa
voimakas ja Sauvignon Blanc -tyylinen. Kasvismaiset aromit korostuivat
tuoksussa. Lopputuoksussa viivähti yllättäen myös olutmaisia vivahteita.
Maku oli kuiva (sokeria 1,2g/l), kohtalaisen hapokas ja täyteläinen.
Kasvimaiset aromit toistuivat mm. parsan, kaalin, oliivien ja artisokan vivahteina.
Pitkä, hedelmäinen maku oli tasapainoinen ja jäntevä.
Viinin luonnetta ja tätä merellistä ateriaa kuvaavaksi
musiikiksi sopii mielestämme hyvin:
Simpukoiden kanssa De Alberto Ecologico Verdejo 2016 sai
uusia ulottuvuuksia. Se terhakoitui, hapokkuus korostui ja viini osoittautui
selvästi ruokaviiniksi. Nuoresta iästään huolimatta viini oli täysin valmis
nautittavaksi.
__________________________________
__________________________________
Pisteet 12 / 20p
Hinta - Alko
_______________________________
___________________________________
Sinisimpukoita valkoviinissä
- 1 pkt (450g) sinisimpukoita
- 1 rkl voita
- 2 salottisipulia
- 2 valkosipulinkynttä
- 3 dl kuivaa valkoviiniä
- ½ kalaliemikuutio
- ½ dl vettä
- ½ dl kevytkermaa
- ¼ tl valkopippuria
- ripaus suolaa
- 1 dl tilliä hienonnettuna
Lisäksi yrttipatonkia
Valmistusohje:
Kuori ja hienonna sipulit ja valkosipuli. Kuumenna rasva
kasarissa. Kuullota sipulia ja valkosipulia hetki. Lisää valkoviini, kalaliemikuutio,
vesi ja kerma. Mausta pippurilla ja suolalla.
Lisää jäiset simpukat ja keitä kannen alla 3-5 minuuttia.
Ripottele pinnalle tuoretta tilliä ja tarkista maku. Tarjoa simpukat heti patongin kanssa.
________________________________
________________________________
Lue myös:
________________________________