Siirry pääsisältöön

De Alberto Ecologico Verdejo 2016 - luomuvalkoviiniä ja sinisimpukoita


Luomuviiniä ja sinisimpukoita, Viinihetki

Juhannuksen luomulinjaa jatkettiin tänä viikonloppuna espanjalaisella luomuvalkoviinillä ja sinisimpukoilla. 

De Alberto Ecologico Verdejo 2016


Viini on valmistettu 100%:sti Verdejo-rypäleestä, joka on yksi Espanjan laadukkaimmista vaaleista rypälelajikkeista. Rypäle on arvioiden mukaan tullut Espanjaan Pohjois-Afrikasta Algaidasta. Sitä viljellään Espanjassa Ruedan alueella, Segoviassa, Avilsissa ja Kanarian saarilla. 
Verdejon kotiseutu Ruedassa on Castilla y Leóniin viinialueella. Rypäle pitää viileästä kasvuympäristöstä, mikä tarkoittaa Ruedan alueella lähes kilometrin korkeutta merenpinnasta. Talvi on pitkä ja jopa kylmä, hallaa voi olla vielä maalis/huhtikuussa. Kesällä päivälämpötila voi nousta + 40 asteeseen.
Verdejo kasvaa niukassa, hyvin vettä läpäisevässä ja melko soraisessa maaperässä, joka sisältää runsaasti kalsiumia ja magnesiumia. Ruedassa hapokkuuden ja raikkauden vaaliminen on koko viininteon perusta. Sadonkorjuu tapahtuu aamuöisin. Lämpötila on silloin 10-15 asteen paikkeilla, joten korjatut rypäleet säilyvät raikkaina.
Verdejon aromit voi helposti sekoittaa Sauvignon Blanc -rypäleen aromeihin. Molemmissa on samanlaista yrttisyyttä sekä sitrusmaista hedelmäisyyttä. Verdejossa on kuitenkin enemmän greippimäisiä vivahteita, eikä se ole aivan yhtä hapokas kuin Sauvignon Blanc.
Viinin De Alberto Ecologico Verdejo 2016 tuottaja on Hijos de Alberto Gutierrex.  Viinillä on luomuviinisertifikaatti.

Maistelukokemukset


Viini oli ulkonäöltään kirkas, kullankeltainen ja nuoreksi viiniksi sen värin syvyys oli kohtalaisen voimakas. Viskositeetti oli korkea ja lasissa viini oli öljymäisen raskasliikkeinen. Tuoksu oli puhdas ja varsinkin alussa voimakas ja Sauvignon Blanc -tyylinen. Kasvismaiset aromit korostuivat tuoksussa. Lopputuoksussa viivähti yllättäen myös olutmaisia vivahteita. 
Maku oli kuiva (sokeria 1,2g/l), kohtalaisen hapokas ja täyteläinen. Kasvimaiset aromit toistuivat mm. parsan, kaalin, oliivien ja artisokan vivahteina. Pitkä, hedelmäinen maku oli tasapainoinen ja jäntevä.
Viinin luonnetta ja tätä merellistä ateriaa kuvaavaksi musiikiksi sopii mielestämme hyvin:
Simpukoiden kanssa De Alberto Ecologico Verdejo 2016 sai uusia ulottuvuuksia. Se terhakoitui, hapokkuus korostui ja viini osoittautui selvästi ruokaviiniksi. Nuoresta iästään huolimatta viini oli täysin valmis nautittavaksi.
__________________________________

Pisteet 12 / 20p

Hinta - Alko 

_______________________________
___________________________________

Luomuviiniä ja sinisimpukoita, Viinihetki

Sinisimpukoita valkoviinissä 
  • 1 pkt (450g) sinisimpukoita
  • 1 rkl voita
  • 2 salottisipulia
  • 2 valkosipulinkynttä
  • 3 dl kuivaa valkoviiniä
  • ½ kalaliemikuutio
  • ½ dl vettä
  • ½ dl kevytkermaa
  • ¼ tl valkopippuria
  • ripaus suolaa
  • 1 dl tilliä hienonnettuna
Lisäksi yrttipatonkia

Valmistusohje:

Kuori ja hienonna sipulit ja valkosipuli. Kuumenna rasva kasarissa. Kuullota sipulia ja valkosipulia hetki. Lisää valkoviini, kalaliemikuutio, vesi ja kerma. Mausta pippurilla ja suolalla.
Lisää jäiset simpukat ja keitä kannen alla 3-5 minuuttia. Ripottele pinnalle tuoretta tilliä ja tarkista maku. Tarjoa simpukat heti patongin kanssa. 
________________________________

Lue myös: 


________________________________

SUOSITUIMMAT

Trapiche Finca Jorge Miralles Malbec 2009 - mehevää punaviiniä mehevälle pihville

17.4 on kansainvälinen Malbec-päivä. Sitä ennakoiden valitsimme maisteltavaksi argentiinalaisen yhden tarhan rypäleistä tuotetun 100 % Malbec-viinin, Trapiche Finca Jorge Miralles Malbec 2009. Mikä sopisi paremmin argentiinalaisen Malbecin kanssa kuin argentiinalainen asado-illallinen eli iso mehevä entrecôte- pihvi perinteisen maustekastikkeen chimichurrin ja salaatin kanssa. Mikä on Malbec-päivä? 17.4.1985 aloitettiin Argentiinassa maan viinituotannon elvyttäminen. Tuohon päivään juontaa juurensa Malbec-päivän vietto, joka ensimmäisen kerran pidettiin maailmanlaajuisena 17.4.2011 (Malbec World Day). Itse asiassa Malbec -päivän vieton juuret ovat paljon kauempana, jo 1800 luvulla. 17.4.1853 Argentiinan presidentti Domingo Faustino Sarmiento teki lainsäädännöllisen aloitteen tavoitteena uudistaa maan viinituotanto. Tällöin maahan perustettiin myös viinitekijöiden koulu.  Tämän tapahtuman ansiosta Argentiinan viinintuotanto alkoi kehittyä ja maahan tuotiin uusia

Makea valkoviini Unkarista - Tokaji

Vaihteluksi kuiville puna- ja valkoviineille halusimme pitkästä aikaa suun makeaksi.   Blogissa on aiemmin arvioitu useita ranskalaisia Sauternesin alueen makeita valkoviinejä.  Myös Unkarista löytyy maailmankuulu makea valkoviini, Tokaji , johon aikoinaan viininmaistelumme alkuvuosina ihastuimme, mutta joka sittemmin on jäänyt lähes unohduksiin.  Unohduksissa ollutta viiniä ei tietenkään löytynyt myöskään viinikaapistamme. Alkon valikoimissa Tokaji-viinejä on muutamia, joista maisteltavaksi hankimme vuosikerraltaan nuorimman  St Stephans Crown Tokaji 5 Puttonyos 2013. Jalohomeisen viinin synty Unkarin Tokajin alueella on pitkä historia viininviljelyssä. Sen ensimmäinen tarhaluokitus tehtiin jo vuonna 1641 ja Tokajia pidetään myös ensimmäisenä viinialueena, jossa opittiin käyttämään jalohomeisia rypäleitä viinin valmistuksessa.  Historiatietojen mukaan sodat repivät Tokajin aluetta yli 300 vuotta sitten, eikä väestöllä tuolloin ollut juurikaan aikaa paneutua viin

Harvinaisia rypälelajikkeita

Innostavinta viiniharrastuksessa on maistella viinejä erilaisista rypäleistä , oppia rypäleiden ominaisuuksia ja oppia tunnistamaan niitä. Rypäleet ovat kiinnostavia myös siksi, että rypälelajikkeita on runsaasti - niissä riittää opiskeltavaa. Parhaiten tietyn rypäleen ominaisuuksia voi havainnoida maistelemalla viiniä, joka on valmistettu ainoastaan yhdestä rypäleestä. Jos rypälelajikkeet eivät ole ennestään tuttuja, on tutustuminen helpointa aloittaa yleisimmistä lajikkeista kuten esimerkiksi Chardonnay ja Cabernet Sauvignon. Tälle sivulle on koottu linkkejä Viinihetken blogiteksteihin, joissa on esitelty hiukan tuntemattomampi rypäle ja siitä 100%:sti tehty viini . Joitakin esiteltyjä rypäleitä voi esiintyä   sekoiteviineissä (esim. Pinot Meunier), mutta tavoitteena on ollut löytää viinejä, jotka on valmistettu ainoastaan yhdestä rypäleestä. AGLIANICO - punaviini CARIGNAN - punaviini CARRICANTE - valkoviini DORNFELDER - punaviini NERELLO MASCALESE - punaviin