Siirry pääsisältöön

De Alberto Ecologico Verdejo 2016 - luomuvalkoviiniä ja sinisimpukoita


Luomuviiniä ja sinisimpukoita, Viinihetki

Juhannuksen luomulinjaa jatkettiin tänä viikonloppuna espanjalaisella luomuvalkoviinillä ja sinisimpukoilla. 

De Alberto Ecologico Verdejo 2016


Viini on valmistettu 100%:sti Verdejo-rypäleestä, joka on yksi Espanjan laadukkaimmista vaaleista rypälelajikkeista. Rypäle on arvioiden mukaan tullut Espanjaan Pohjois-Afrikasta Algaidasta. Sitä viljellään Espanjassa Ruedan alueella, Segoviassa, Avilsissa ja Kanarian saarilla. 
Verdejon kotiseutu Ruedassa on Castilla y Leóniin viinialueella. Rypäle pitää viileästä kasvuympäristöstä, mikä tarkoittaa Ruedan alueella lähes kilometrin korkeutta merenpinnasta. Talvi on pitkä ja jopa kylmä, hallaa voi olla vielä maalis/huhtikuussa. Kesällä päivälämpötila voi nousta + 40 asteeseen.
Verdejo kasvaa niukassa, hyvin vettä läpäisevässä ja melko soraisessa maaperässä, joka sisältää runsaasti kalsiumia ja magnesiumia. Ruedassa hapokkuuden ja raikkauden vaaliminen on koko viininteon perusta. Sadonkorjuu tapahtuu aamuöisin. Lämpötila on silloin 10-15 asteen paikkeilla, joten korjatut rypäleet säilyvät raikkaina.
Verdejon aromit voi helposti sekoittaa Sauvignon Blanc -rypäleen aromeihin. Molemmissa on samanlaista yrttisyyttä sekä sitrusmaista hedelmäisyyttä. Verdejossa on kuitenkin enemmän greippimäisiä vivahteita, eikä se ole aivan yhtä hapokas kuin Sauvignon Blanc.
Viinin De Alberto Ecologico Verdejo 2016 tuottaja on Hijos de Alberto Gutierrex.  Viinillä on luomuviinisertifikaatti.

Maistelukokemukset


Viini oli ulkonäöltään kirkas, kullankeltainen ja nuoreksi viiniksi sen värin syvyys oli kohtalaisen voimakas. Viskositeetti oli korkea ja lasissa viini oli öljymäisen raskasliikkeinen. Tuoksu oli puhdas ja varsinkin alussa voimakas ja Sauvignon Blanc -tyylinen. Kasvismaiset aromit korostuivat tuoksussa. Lopputuoksussa viivähti yllättäen myös olutmaisia vivahteita. 
Maku oli kuiva (sokeria 1,2g/l), kohtalaisen hapokas ja täyteläinen. Kasvimaiset aromit toistuivat mm. parsan, kaalin, oliivien ja artisokan vivahteina. Pitkä, hedelmäinen maku oli tasapainoinen ja jäntevä.
Viinin luonnetta ja tätä merellistä ateriaa kuvaavaksi musiikiksi sopii mielestämme hyvin:
Simpukoiden kanssa De Alberto Ecologico Verdejo 2016 sai uusia ulottuvuuksia. Se terhakoitui, hapokkuus korostui ja viini osoittautui selvästi ruokaviiniksi. Nuoresta iästään huolimatta viini oli täysin valmis nautittavaksi.
__________________________________

Pisteet 12 / 20p

Hinta - Alko 

_______________________________
___________________________________

Luomuviiniä ja sinisimpukoita, Viinihetki

Sinisimpukoita valkoviinissä 
  • 1 pkt (450g) sinisimpukoita
  • 1 rkl voita
  • 2 salottisipulia
  • 2 valkosipulinkynttä
  • 3 dl kuivaa valkoviiniä
  • ½ kalaliemikuutio
  • ½ dl vettä
  • ½ dl kevytkermaa
  • ¼ tl valkopippuria
  • ripaus suolaa
  • 1 dl tilliä hienonnettuna
Lisäksi yrttipatonkia

Valmistusohje:

Kuori ja hienonna sipulit ja valkosipuli. Kuumenna rasva kasarissa. Kuullota sipulia ja valkosipulia hetki. Lisää valkoviini, kalaliemikuutio, vesi ja kerma. Mausta pippurilla ja suolalla.
Lisää jäiset simpukat ja keitä kannen alla 3-5 minuuttia. Ripottele pinnalle tuoretta tilliä ja tarkista maku. Tarjoa simpukat heti patongin kanssa. 
________________________________

Lue myös: 


________________________________

SUOSITUIMMAT

Lustau Fino 3 En Rama De Jerez De La Frontera - kuivaa sherryä ja tapaksia

Viinihetki espanjalaisittain. Sherry ja tapakset kuuluvat erottamattomana osana Espanjan andalusialaiseen ruokakulttuuriin . Sherryn sanotaan olevan hyvä viinivalinta, kun pöytään katetaan pientä syötävää. Sana ”tapa” tarkoittaa espanjan kielessä kantta. Se viittaa pieneen leipäpalaan, jolla viinilasi suojattiin kärpäsiltä. Leipäpalan päällä oli usein ilmakuivattua kinkkua tai juustoa. Nykyisin tapasvalikoimat ovat hyvin monipuolisia ja raaka-aineiltaan värikkäitä. Lustau Fino 3 En Rama De Jerez De La Frontera Sherry valmistetaan nykyisin lähes aina yhdestä rypälelajikkeesta, Palominosta . Sen osuus Jerezin viljelyalasta on 95 %. Muita lajikkeita ovat Pedro Ximénenez ja Palomino de Jerez. Bodega s Lustau julkaisi keväällä 2017 uuden sarjan 3 en Rama sherryistä . Nämä ovat kolme biologisesti vanhennettua viiniä, jotka tulevat jokaisesta Sherryn alueen kolmesta kaupungista: Fino Jerez de la Fronterasta, Manzanilla Sanlúcar de Barramedasta ja Fino El Puerto de San...

Portugalilaista lihapataa ja täyteläistä punaviiniä - Rabo de Galo Reserva 2018

Rabo de Galo Reserva 2018 on hyvä ruokaviin i ja varsinkin talvisille lihapadoille sen voimakas maku sopii erittäin hyvin. Portugalilainen lihapata, Estufado Madresilva – naudanlihasta, porkkanoista, herkkusienistä, tomaateista, sipulista, valkosipulista ja hillosipuleista liedellä haudutettu portugalilainen lihapata keitettyjen perunoiden kera oli herkullinen. Lue lisää viinistä ja viinimaa Portugalista ...

Joulupäivän menu 2019

Valkoviini Domaine Ostertag Muenchberg Riesling 2011 (Ranska) (Pisteet 15,5 / 20p) Samettinen sosekeitto ja siikatartarleipä Punaviini Chateau Carbonnieux 2005 (Ranska) (Pisteet 15,5 / 20p) Mandariiniankka, mandariinikastike, Viikuna-Vuohenjuustosalaatti ja Kasviskuskus Jälkiruokaviini, makea Fine Rich Madeira 1995 (Portugali) (Pisteet 15 / 20p) Piparijäädyke piparikastikkeella ______________________________________ Lue myös: Joulupäivän menu 2020 Joulupäivän menu 2017 ______________________________________