Viinihetken lokakuun riistateeman tiimoilta innostuimme muistelemaan
Lapissa vietettyjä vuosia ja herkullisia pororuokia. Poro kuuluu itsestään
selvyytenä lappilaiseen ruokapöytään ja sitä kautta se tuli tutuksi myös meille, savolais-karjalaiselle pariskunnalle lähes 10 vuoden Lapissa vietetyn vuoden aikana.
Viinikaapista löytyi jo Lapissa asuessamme hankittu ja 7 vuotta
säilytyksessä pidetty chileläinen punaviini KAI Carmerene 2008, jonka oletimme
olevan maultaan riittävän voimakas tälle riistaherkulle.
KAI Carmenere 2008
KAI Carmenere 2008 on pääosin valmistettu Carmenere
-rypäleestä (92%). Muina rypäleinä viinissä ovat Syrah (5%) ja Petit Verdot (3%).
Carmenere on alkuperältään bordeauxlainen vanha rypälelajike, jota on viljelty
Gironden suistossa ainakin 1700-luvuta lähtien.
Carmenere tuotiin Ranskasta Chileen vuonna 1851 ennen Euroopassa
riehunutta viinikirva-epidemiaa, joka tuhosi lähes kaikki vanhan mantereen
viiniköynnökset 1800-luvun loppupuolella. Lajiketta ei heikkosatoisena uudelleen
istutettu tuhojen jälkeen ja sen viljelyala Euroopassa näivettyi muutamaan kymmeneen
hehtaariin.
Lajike levisi Bordeaux´sta maailmalle Merlot- ja Cabernet Sauvignon
-rypäleiden mukana yli 200 vuotta sitten. Chileläisillä tarhoilla sitä oli
istutettu Merlot’n sekaan ja sinne se unohtuikin pitkäksi ajaksi. Kun chileläisiä
rypäleitä ryhdyttiin Chilen viinibuumin myötä analysoimaan tarkemmin
1990-luvulla, paljastui, että iso osa Merlot’ksi luullusta punaviinistä olikin
tosiasiassa vanhaa Carmenerea.
Muutamassa vuodessa chileläiset viininviljelijät onnistuivat
tekemään Carmeneresta paikallisen merkkituotteen. Näin siitä vähitellen tuli
Chilen ”kansallisrypäle”.
Carmenere -rypäle on keskikoinen, väriltään
musteensininen ja sitä peittää harmaa vahakerros. Se on sopeutunut melko
lämpimään ilmastoon ja tuottaa tummanpunaista, lähes mustansävyistä ja
intensiivisen aromikasta viiniä.
Viinin
tuottaja on Errázurizin viinitalo, jonka perusti Don Maximiano Errázuriz vuonna 1870 Chileen Aconcaguan laaksoon noin 100 km
Santiagosta pohjoiseen. Errázurizin filosofia perustuu Don Maximianon
lausahdukseen ” From the best land, the best wine”.
Maistelukokemukset
Lasissa viini oli raskasliikkeinen, ulkonäöltään
läpinäkymätön ja väriltään tumman kirsikanpunainen, lähes musta. Tuoksu oli puhdas,
voimakas ja vivahteikas. Alkuaromeissa erottui mm. karhunvadelmaa, savua ja
paahteisuutta. Maussa kertautui tuoksun aromeja. Lisäksi havaitsimme pippurisia
vivahteita ja erittäin pitkässä jälkimaussa tummaa suklaata ja espressokahvia.
Voimakas, täyteläinen ja pureksittava maku toi mieleen jopa Pohjois-Italian täyteläiset
Amarone -viinit. Tanniinit olivat pehmeät ja viini oli valmista juotavaksi, joskin
sitä olisi voinut säilyttääkin vielä muutamia vuosia.
Viinin tummaa vivahteikkuutta ja Lapin muistoja kuvaa hyvin seuraava Ulla Pirttijärven sävellys
Poroateria nosti esiin viinistä myös hieman marjaisia, hillomaisia vivahteita, joita varsinaisessa maisteluvaiheessa emme havainneet.
Viini sopii mielestämme parhaiten voimakkaille riistaruoille.
____________________________________
____________________________________
Pisteet: 14,5 /20p
____________________________________
Poron sisäfile, puikulaperunat, neulapavut ja sienimuhennos (2 annosta)
- 2 poron sisäfilettä
- suolaa ja pippuria
- 2 salottisipulia
- 200g sekasieniä
- 2 rkl voita
- 0,5 dl vehnäjauhoja
- 2 dl ruokakermaa
- persiljaa
- suolaa ja mustapippuria
Valmistusohje
Pilko sienet ja sipulit. Kuullota pannulla. Kun neste on
haihtunut, ripottele pinnalle vehnäjauhot. Lisää kerma. Sekoita ja anna hautua
hetki. Mausta muhennos suolalla ja mustapippurilla. Lisää pilkottu persilja.
Paista poron sisäfileet nopeasti molemmin puolin, jätä
mediumiksi. Mausta suolalla ja mustapippurilla. Kuumenna pannulla samassa rasvassa
neulapavut. Tarjoa lisäkkeenä keitettyjä puikulaperunoita ja halutessasi pehmeää
leipää.
Jälkiruoaksi lämmitettyä leipäjuustoa lakkahillon kera. |
Katso myös:
Joulupäivän menu 2017 (poroa pääruokana)
Tilaa Viiniviesti!
_________________________________