Siirry pääsisältöön

Punaviini Bouchard Côte de Beaune Villages 2015 - hyvän vuosikerran Pinot Noiria Bourgognesta


Hyvän vuosikerran Pinot Noiria Bourgognesta, Viinihetki

Vuoden 2018 maaliskuussa Suomen Alkoon alkoi tulla kuukausittain erikoiseriä, jotka ovat harvinaisuuksia maailmalla tai tuovat tuulahduksen nousussa olevista trendeistä. Erikoiserät ovat saatavissa Alkon verkkokaupasta ja Alkon ns. huippu- ja erikoismyymälöistä. 
Tämän kertaisen viinihetken pikkupullo, ranskalainen punaviini Cote De Beaune-Villages 2015 on peräisin Alko ensimmäisestä maaliskuun -18 erikoiserästä.  Mm. pienet pullokoot harvinaisimmista viineistä ovat yksi erikoiserän tunnusmerkkejä. Pikkusuolaiseksi viinin kanssa sopivat Savuliha-bruschetat.

Bouchard Cote De Beaune-Villages 2015


Cote De Beaune-Villages 2015 on 100% Pinot Noir rypäleestä valmistettu punaviini. Pinot Noir -rypäle on kotoisin Ranskan Bourgonesta, se kypsyy varhain ja on sopeutunut pohjoiseen, viileähköön ilmastoon. 
Rypäleen tunnistaa helposti vaaleasta väristä, kirpeän raikkaasta hapokkuudesta ja punaisten marjojen sävyttämästä tuoksusta. Edullisimmat Pinot Noir-viinit on tarkoitettu useimmiten nautittaviksi nuorina. Parhaimpia viinejä voidaan kuitenkin ikäännyttää kellarissa vuosia.
Vuonna 1731 perustettu Bouchard Père & Fils on suurimpia maanomistajia Ranskan Beaunen alueella. Viinitalo viljelee 130 hehtaaria viinitarhoja, joista 2/3 on Bourgognen arvostetuimpia Grand- ja Premier Cru -tarhoja.
Lisäksi talo ostaa sekä rypäleitä että viiniä eri viljelijöiltä. Bouchardilla on viljelijöiden kanssa pitkäaikaisia sopimuksia ja talo tarjoaa neuvoja ja apua omien kemistiensä ja enologiensa kautta. Alkolla on jo perustamisestaan (v. 1932) lähtien ollut asiakassuhde Bouchardiin.  

Kokemukset ja havainnot


Lasissa Cote De Beaune-Villages 2015 oli ulkonäöltään kirkas, läpinäkyvä ja kimmeltävän ruubiininpunainen. Viskositeetti oli kohtalaisen korkea.  Puhtaassa, tyypillisessä Pinot Noirin  marjaisassa tuoksussa erottui aluksi erityisen voimakkaana vadelman aromeja. Myöhemmin tuoksu lasissa kehittyi monivivahteiseen mausteisempaan suuntaan ja lopputuoksussa oli erotettavissa myös kukkaisia, orvokkisia sävyjä.
Aluksi viinin maussa korostui raikas melko, korkea hapokkuus. Myös tanniineja oli vielä jäljellä jonkin verran. Keskitäyteläinen maku oli hedelmäinen, puolukkainen ja mausteinen. Viini oli tasapainoinen ja mehukas. Kokonaisuutena viini oli mielestämme lajikkeelle tyypillinen, selväpiirteinen eurooppalainen hyvä perusburgundi. 
Viinin luonnetta kuvaa perinteinen ooppera-alkusoitto:

Mozart: Alkusoitto opperasta Ryöstö Seraljista 

Todennäköisesti Savuliha-bruschettan sisältämä tomaatti toi viinin makuun hieman lisää makeutta. Myös viinin tuoksu tuli voimakkaampana ja moniulotteisempana esille Pinot Noirille tarkoitetuissa laseissa, joihin vaihdoimme maistelulasit ruokailun yhteydessä.
_____________________________________

Pisteet: 15/20p


Hinta - Alko


__________________________________Hyvän vuosikerran Pinot Noiria Bourgognesta, Viinihetki


Savuliha-bruschetat (6 annosta)


1 vehnäpatonki tai ciapatta
oliiviöljyä
2 valkosipulinkynttä hienonnettuna
Pinnalle:
tilkka oliviiöljyä
9 kpl kirsikka- tai miniluumutomaattia 
1 valkosipulikynsi hienonnettuna
Lisäksi:
½ punasipulia 
½ sitruunan mehu
1/3 ruukkua korianteria hienonnettua
mustapippuria myllystä
Pinnalle:
100 g sisäpaistisuolalihaa
Viipaloi vehnäpatonki tai ciapatta ja laita leikkauspinta ylöspäin leivinpaperilla vuoratulle uunipellille. Valuta jokaisen palan päälle hieman oliiviöljyä ja hienonna päälle valkosipulia.
Paahda leipäviipaleita 250-asteisessa uunissa noin 5 minuuttia. Kuumenna tilkka oliiviöljyä pannulla ja lisää puolitetut kirsikka- tai miniluumutomaatit ja hienonnettu valkosipulinkynsi. Kääntele hetki kovalla lämmöllä, kunnes tomaatit hieman pehmenevät. 
Laita tomaatit kulhoon, hienonna joukkoon punasipuli ja purista sekaan sitruunan mehu. Hienonna korianteri ja pyöräytä joukkoon rouhitun mustapippurin kanssa. Jaa seos leipäviipaleiden päälle ja taita päälle viipale sisäpaistisuolalihaa.
_____________________________________

Lue myös: 

Maistelumenu ja iäkäs Bourgognen punaviini
_____________________________________

Tilaa Viiniviesti!

_____________________________________