Vuoden 2018 maaliskuussa Suomen Alkoon alkoi tulla kuukausittain
erikoiseriä, jotka ovat harvinaisuuksia maailmalla tai
tuovat tuulahduksen nousussa olevista trendeistä. Erikoiserät ovat saatavissa
Alkon verkkokaupasta ja Alkon ns. huippu- ja erikoismyymälöistä.
Tämän kertaisen viinihetken pikkupullo, ranskalainen punaviini Cote De Beaune-Villages 2015 on peräisin Alko ensimmäisestä maaliskuun -18 erikoiserästä. Mm.
pienet pullokoot harvinaisimmista viineistä ovat yksi erikoiserän tunnusmerkkejä.
Pikkusuolaiseksi viinin kanssa sopivat Savuliha-bruschetat.
Bouchard Cote De Beaune-Villages 2015
Cote De Beaune-Villages 2015 on 100% Pinot Noir rypäleestä
valmistettu punaviini. Pinot Noir -rypäle on kotoisin Ranskan Bourgonesta, se
kypsyy varhain ja on sopeutunut pohjoiseen, viileähköön ilmastoon.
Rypäleen tunnistaa helposti vaaleasta väristä, kirpeän
raikkaasta hapokkuudesta ja punaisten marjojen sävyttämästä tuoksusta. Edullisimmat Pinot Noir-viinit on tarkoitettu useimmiten nautittaviksi nuorina. Parhaimpia
viinejä voidaan kuitenkin ikäännyttää kellarissa vuosia.
Vuonna 1731 perustettu Bouchard Père
& Fils on suurimpia maanomistajia Ranskan Beaunen alueella. Viinitalo
viljelee 130 hehtaaria viinitarhoja, joista 2/3 on Bourgognen
arvostetuimpia Grand- ja Premier Cru -tarhoja.
Lisäksi talo ostaa sekä rypäleitä että viiniä eri
viljelijöiltä. Bouchardilla on viljelijöiden kanssa pitkäaikaisia sopimuksia
ja talo tarjoaa neuvoja ja apua omien kemistiensä ja enologiensa kautta. Alkolla
on jo perustamisestaan (v. 1932) lähtien ollut asiakassuhde Bouchardiin.
Kokemukset ja havainnot
Lasissa Cote De Beaune-Villages 2015 oli ulkonäöltään
kirkas, läpinäkyvä ja kimmeltävän ruubiininpunainen. Viskositeetti oli
kohtalaisen korkea. Puhtaassa, tyypillisessä
Pinot Noirin marjaisassa tuoksussa erottui aluksi erityisen voimakkaana
vadelman aromeja. Myöhemmin tuoksu lasissa kehittyi monivivahteiseen mausteisempaan
suuntaan ja lopputuoksussa oli erotettavissa myös kukkaisia, orvokkisia sävyjä.
Aluksi viinin maussa korostui raikas melko, korkea
hapokkuus. Myös tanniineja oli vielä jäljellä jonkin verran. Keskitäyteläinen maku oli hedelmäinen,
puolukkainen ja mausteinen. Viini oli tasapainoinen ja mehukas. Kokonaisuutena viini oli
mielestämme lajikkeelle tyypillinen, selväpiirteinen eurooppalainen hyvä perusburgundi.
Viinin luonnetta kuvaa perinteinen ooppera-alkusoitto:
Mozart: Alkusoitto opperasta Ryöstö Seraljista
Todennäköisesti Savuliha-bruschettan sisältämä tomaatti toi viinin makuun hieman lisää makeutta.
Myös viinin tuoksu tuli voimakkaampana ja moniulotteisempana esille Pinot Noirille tarkoitetuissa
laseissa, joihin vaihdoimme maistelulasit ruokailun yhteydessä.
_____________________________________
_____________________________________
Pisteet: 15/20p
Lisätietoa: Viinitalo Bouchard Père & Fils
__________________________________
Savuliha-bruschetat (6 annosta)
1 vehnäpatonki tai ciapatta
oliiviöljyä
2 valkosipulinkynttä hienonnettuna
Pinnalle:
tilkka oliviiöljyä
9 kpl kirsikka- tai miniluumutomaattia
1 valkosipulikynsi hienonnettuna
Lisäksi:
½ punasipulia
½ sitruunan mehu
1/3 ruukkua korianteria hienonnettua
mustapippuria myllystä
Pinnalle:
100 g sisäpaistisuolalihaa
Viipaloi vehnäpatonki tai ciapatta ja laita leikkauspinta
ylöspäin leivinpaperilla vuoratulle uunipellille. Valuta jokaisen palan päälle
hieman oliiviöljyä ja hienonna päälle valkosipulia.
Paahda leipäviipaleita 250-asteisessa uunissa noin 5
minuuttia. Kuumenna tilkka oliiviöljyä pannulla ja lisää puolitetut kirsikka-
tai miniluumutomaatit ja hienonnettu valkosipulinkynsi. Kääntele hetki kovalla
lämmöllä, kunnes tomaatit hieman pehmenevät.
Laita tomaatit kulhoon, hienonna joukkoon punasipuli ja
purista sekaan sitruunan mehu. Hienonna korianteri ja pyöräytä joukkoon
rouhitun mustapippurin kanssa. Jaa seos leipäviipaleiden päälle ja taita päälle viipale sisäpaistisuolalihaa.
_____________________________________
_____________________________________
Lue myös:
Tilaa Viiniviesti!
_____________________________________