Siirry pääsisältöön

Biodynaamista samppanjaa Fleur de l’Europe Brut Nature blogin 3 -vuotisjuhlan kunniaksi

Biodynaamista samppanjaa Fleur de l’Europe Brut Nature blogin 3 -vuotisjuhlan kunniaksi

Viinihetki 3 vuotta!

Viinihetki-blogi on nyt saavuttanut 3 vuoden iän ja kirjoitusten määrä lähentelee sataa. Olemme pysyneet tyylillemme uskollisina ja kuvailleet maistelemiamme viinejä samoin kriteerein kuin aiemminkin.

Uutena blogiteksteihin on tullut mukaan aromikortti, jonka tavoitteena on havainnollistaa kuvin maisteltavien viinien aromimaailmaa. Blogista löytyy nyt myös ensimmäinen viinimatkakuvaus (Viinimatkalla Ranskan Champagnessa) sekä lyhyitä tietoiskun omaisia viinivideoita sekä viinitietovisoja.

Vuoden 2019 teemana olivat harvinaiset rypäleet ja artikkeleita ko. aiheen ympärille kertyi 10. Tänä vuonna jatkamme rypäleteemaa keskittyen yhden mielenkiintoisen viinimaan, Portugalin, rypäleisiin.

Opas viiniharrastukseen

Viinihetki-blogin tavoitteena on kuvata viiniharrastuksen monipuolisuutta; viinien maailmaa, viininmaistelua, viinin ja ruoan yhdistämistä, viinimatkoja jne. sekä kannustaa tämän mielenkiintoisen ja herkullisen harrastuksen piiriin.

Olemme havainneet, että viiniharrastukseen ohjaavaa perusopasta ei ole tällä hetkellä tarjolla tai ainakaan emme ole itse sellaiseen törmänneet. Siksi laadimme selkeän ja käytännönläheisen pienen E-kirjan harrastusta aloitteleville ”Viinihetki - Taitoa, taitoa ja taidetta lasissa . Opas on julkaistu helmikuussa 2020.

Viinihetken uudet sivut!

Maaliskuussa 2020 Viinihetki -blogilla alkoi uusi aikakausi sen muuttaessa uudelle WordPress -julkaisualustalle. Pääpiirteissään sivuston sisältö pysyy ennallaan. Uusi osoite on viinihetki.fi. Vanhan sivuston sisältö Blogger julkaisualustalla säilyy ennallaan joitakin poikkeuksia lukuun ottamatta. Sisältöä ei ole tarkoitus siirtää uudelle sivustolle vaan uusi ja vanha sivusto linkittyvät toisiinsa sisältöjensä kautta.

Tervetuloa!

https://viinihetki.fi/


___________________________

Biodynaamista samppanjaa Fleur de l’Europe Brut Nature blogin 3 -vuotisjuhlan kunniaksi, Viinihetki

Viinihetki -blogin 3 vuotisjuhlan ja uuden web-sivuston kunniaksi maistelimme biodynaamista samppanjaa, Fleury Fleur de l’Europe Champagne Brut Nature.

Lue lisää ...

________________________________________

SUOSITUIMMAT

Punaviini Château Monbrison 1994 – arvokkaasti ikääntynyt ranskalainen

Viime aikoina olemme maistelleet peräkkäin useita nuoria viinejä. Vastapainoksi otimme maisteltavaksi viinikaapissamme säilytyksessä olleen tänä vuonna tasavuosia täyttävän punaviinin Ranskan Bordeaux’n alueelta, Château Monbrison 1994. Tämä viini sai meidät uppoutumaan muistoihin.  Kun tämän kyseisen viinin rypäleet kasvoivat ja kypsyivät Margaux’n kylässä Ranskassa, perheemme asui Suomen tunnetuimmassa ympyräkaupungissa ja olimme viettämässä kesää meren rannalla. Meille entisille Järvi-Suomen asukeille meri elementtinä teki suuren vaikutuksen. Juhannus meren rannalla oli ikimuistoinen. Tuon kesän jälkeen asuinpaikkakuntamme onkin jo vaihtunut useamman kerran. On juhlallinen hetki avata iäkäs viinipullo ja juoda omaa sekä viinin historiaa. 😊  Viinin ikääntymisen salaisuus ”Jos viini olisi auto, tanniineista rakentuisi runko. Alkoholi toimisi moottorina ja sokeri pehmentäisi kyytiä pyöreillä renkailla. Hapokkuus on viinin akku, joka herättää kokonaisuuden henkiin.”

Harvinaisia rypälelajikkeita

Innostavinta viiniharrastuksessa on maistella viinejä erilaisista rypäleistä , oppia rypäleiden ominaisuuksia ja oppia tunnistamaan niitä. Rypäleet ovat kiinnostavia myös siksi, että rypälelajikkeita on runsaasti - niissä riittää opiskeltavaa. Parhaiten tietyn rypäleen ominaisuuksia voi havainnoida maistelemalla viiniä, joka on valmistettu ainoastaan yhdestä rypäleestä. Jos rypälelajikkeet eivät ole ennestään tuttuja, on tutustuminen helpointa aloittaa yleisimmistä lajikkeista kuten esimerkiksi Chardonnay ja Cabernet Sauvignon. Tälle sivulle on koottu linkkejä Viinihetken blogiteksteihin, joissa on esitelty hiukan tuntemattomampi rypäle ja siitä 100%:sti tehty viini . Joitakin esiteltyjä rypäleitä voi esiintyä   sekoiteviineissä (esim. Pinot Meunier), mutta tavoitteena on ollut löytää viinejä, jotka on valmistettu ainoastaan yhdestä rypäleestä. AGLIANICO - punaviini CARIGNAN - punaviini CARRICANTE - valkoviini DORNFELDER - punaviini NERELLO MASCALESE - punaviin

Makea valkoviini Unkarista - Tokaji

Vaihteluksi kuiville puna- ja valkoviineille halusimme pitkästä aikaa suun makeaksi.   Blogissa on aiemmin arvioitu useita ranskalaisia Sauternesin alueen makeita valkoviinejä.  Myös Unkarista löytyy maailmankuulu makea valkoviini, Tokaji , johon aikoinaan viininmaistelumme alkuvuosina ihastuimme, mutta joka sittemmin on jäänyt lähes unohduksiin.  Unohduksissa ollutta viiniä ei tietenkään löytynyt myöskään viinikaapistamme. Alkon valikoimissa Tokaji-viinejä on muutamia, joista maisteltavaksi hankimme vuosikerraltaan nuorimman  St Stephans Crown Tokaji 5 Puttonyos 2013. Jalohomeisen viinin synty Unkarin Tokajin alueella on pitkä historia viininviljelyssä. Sen ensimmäinen tarhaluokitus tehtiin jo vuonna 1641 ja Tokajia pidetään myös ensimmäisenä viinialueena, jossa opittiin käyttämään jalohomeisia rypäleitä viinin valmistuksessa.  Historiatietojen mukaan sodat repivät Tokajin aluetta yli 300 vuotta sitten, eikä väestöllä tuolloin ollut juurikaan aikaa paneutua viin