Siirry pääsisältöön

Gevrey Chambertin Les Cazetiers 2001 - iäkäs Bourgognen punaviini ja maistelumenu



Olemme löytäneet viini- ja ruokaharrastukseemme uuden ulottuvuuden, maistelumenun, joka sisältää erilaisten ruoka-aineiden  makuja pieninä suupaloina. Lisäksi ruoka-annoksen tarjolle panoon kiinnitetään erityistä huomiota. Tavoitteena on luoda myös iloa silmälle.
Maistelumenun yhteydessä tarjottavan viinin tulisi hellävaraisesti tukea ruoka-aineiden makuvivahteita. Tähän tarkoitukseen soveltui viinikaapissamme säilytyksessä ollut 17 vuotta vanha punaviini Bourgognesta, Louis Jadotin Gevrey Chambertin Les Cazetiers 2001

Gevrey Chambertin Les Cazetiers 2001


Viini on lähtöisin Ranskan Côte d´Orin, ”kultaisen rinteen” pohjoiselta Côte de Nuits’n alueelta Chambertinin kylästä. Se on valmistettu 100 %:sti Pinot Noir -rypäleestä. Les Cazetiers -viinitarha on yksi parhaimmista Premier Cru -tarhoista Chambertinin kylän alueella.
Pinot Noir -rypäleen vahvuus on sen monipuolisuus. Se tulee niin hyvin toimeen erilaisten ruokalajien kanssa, että sitä kuvaillaan usein diplomaattiseksi viiniksi. Vaikka viiniviljelijät pitävät usein Pinot Noiria oikukkaana rypälejajikkeena viljellä, se näyttäytyy ruokailijalle kevyenä ja eleganttina vaihtoehtona.

Maistelukokemukset


Lasissa viini oli väriltään tiilenpunainen, läpinäkyvä, kirkas ja kimmeltävä. Viskositeetiltaan se oli notkea. 
Viini tuoksu oli voimakas, kehittynyt ja monikerroksinen. Aluksi aromeista tuli esiin marjaisuuta ja paahteisuutta. Jonkin aikaa lasissa avauduttuaan viinin kehittyneisyys ilmeni mietona tallin ja lannan tuoksuna, joka on tyypillistä iäkkäämmille Pinot Noir -viineille.
Viinin maussa korostui runsas hapokkuus sekä pehmeät, silkkiset tanniinit. Maku oli hedelmäinen, täyteläinen ja pitkään suussa viipyvä.  Siinä erottui marjaisuuden lisäksi myös mausteisuutta. Kokonaisuutena viini oli tasapainoinen ja valmis nautittavaksi.
___________________________________________

Pisteet: 17/20 p

Lisätietoa: 

Viinitalo Louis Jadot, Gevrey-Chambertin-Les-Cazetier


___________________________________________
Maistelumenu 

Maistelumenu, Viinihetki
Maistelumenu, viinihetki
Kananmuna merileväkaviaarilla. Naudanlihaa, kookos- ja kermakastikeella

Maistelumenu, ViinihetkiMaistelumenu, Viinihetki
Punajuuri-vuohenjuustotorni. Ananasta Rosmariini-Sabayonkastikkeella.
Maistelumenu koostui neljästä maisteluannoksesta, jotka sisälsivät seuraavia raaka-aineita:
  • kanamuna, merileväkaviaari
  • vuohenjuusto, paistettu punajuuri, päärynähilloke,
  • naudan sisäfile, kookoskastike, ruskea kermakastike, nauhapasta, tuore herkkusieni
  • paistettu ananas, sinihomejuusto, romariinisiirapilla maustettu Sabayon -kastike
Gevrey Chambertin Les Cazetiers 2001 -punaviini tuki erityisen hyvin naudanlihaa sisältävän annoksen makuja. Myös paistetun punajuuren hiukan makeahko makuvivahde luontui hyvin viinin marjaisuuden kanssa.

Lisää maistelumenusta ja sen valmistamisesta
_____________________________________________

Lue myös:

____________________________________________

SUOSITUIMMAT

Harvinaisia rypälelajikkeita

Innostavinta viiniharrastuksessa on maistella viinejä erilaisista rypäleistä , oppia rypäleiden ominaisuuksia ja oppia tunnistamaan niitä. Rypäleet ovat kiinnostavia myös siksi, että rypälelajikkeita on runsaasti - niissä riittää opiskeltavaa. Parhaiten tietyn rypäleen ominaisuuksia voi havainnoida maistelemalla viiniä, joka on valmistettu ainoastaan yhdestä rypäleestä. Jos rypälelajikkeet eivät ole ennestään tuttuja, on tutustuminen helpointa aloittaa yleisimmistä lajikkeista kuten esimerkiksi Chardonnay ja Cabernet Sauvignon. Tälle sivulle on koottu linkkejä Viinihetken blogiteksteihin, joissa on esitelty hiukan tuntemattomampi rypäle ja siitä 100%:sti tehty viini . Joitakin esiteltyjä rypäleitä voi esiintyä   sekoiteviineissä (esim. Pinot Meunier), mutta tavoitteena on ollut löytää viinejä, jotka on valmistettu ainoastaan yhdestä rypäleestä. AGLIANICO - punaviini CARIGNAN - punaviini CARRICANTE - valkoviini DORNFELDER - punaviini NERELLO MASCALESE - puna...

Portugalilaista hapokasta valkoviiniä, Quinta de Chocapalha Arinto 2016 ja leivitettyä turskaa

  Quinta de Chocapalha Arinto 2016. Ruokapariksi viinin kanssa kokkasimme portugalilaisen keittiön ydinraaka-aineesta turskasta tehtyjä kalafileitä Viana do Castelon tapaan, Filettes De Peixe à Vianense...  Siirry lukemaan sivustolle viinihetki.fi... https://viinihetki.fi/hapokas-portugalilainen-valkoviini-ja-turskaa/ ______________________________

Biodynaamista samppanjaa Fleur de l’Europe Brut Nature blogin 3 -vuotisjuhlan kunniaksi

Viinihetki 3 vuotta! Viinihetki-blogi on nyt saavuttanut 3 vuoden iän ja kirjoitusten määrä lähentelee sataa. Olemme pysyneet tyylillemme uskollisina ja kuvailleet maistelemiamme viinejä samoin kriteerein kuin aiemminkin. Uutena blogiteksteihin on tullut mukaan aromikortti, jonka tavoitteena on havainnollistaa kuvin maisteltavien viinien aromimaailmaa. Blogista löytyy nyt myös ensimmäinen viinimatkakuvaus (Viinimatkalla Ranskan Champagnessa) sekä lyhyitä tietoiskun omaisia viinivideoita sekä viinitietovisoja . Vuoden 2019 teemana olivat  harvinaiset rypäleet ja artikkeleita ko. aiheen ympärille kertyi 10. Tänä vuonna jatkamme rypäleteemaa keskittyen yhden mielenkiintoisen viinimaan, Portugalin, rypäleisiin. Opas viiniharrastukseen Viinihetki-blogin tavoitteena on kuvata viiniharrastuksen monipuolisuutta; viinien maailmaa, viininmaistelua, viinin ja ruoan yhdistämistä, viinimatkoja jne. sekä kannustaa tämän mielenkiintoisen ja herkullisen harrastuksen piiriin. Ol...