Olemme löytäneet viini- ja ruokaharrastukseemme uuden
ulottuvuuden, maistelumenun, joka sisältää erilaisten ruoka-aineiden makuja
pieninä suupaloina. Lisäksi ruoka-annoksen tarjolle panoon kiinnitetään
erityistä huomiota. Tavoitteena on luoda myös iloa silmälle.
Maistelumenun yhteydessä tarjottavan viinin tulisi hellävaraisesti
tukea ruoka-aineiden makuvivahteita. Tähän
tarkoitukseen soveltui viinikaapissamme säilytyksessä ollut 17 vuotta vanha punaviini
Bourgognesta, Louis Jadotin Gevrey Chambertin Les Cazetiers 2001.
Gevrey Chambertin Les Cazetiers 2001
Viini on lähtöisin Ranskan Côte d´Orin, ”kultaisen rinteen” pohjoiselta
Côte de Nuits’n alueelta
Chambertinin kylästä. Se on valmistettu 100 %:sti Pinot Noir -rypäleestä. Les
Cazetiers -viinitarha on yksi parhaimmista Premier Cru -tarhoista Chambertinin
kylän alueella.
Pinot Noir -rypäleen vahvuus on sen
monipuolisuus. Se tulee niin hyvin toimeen erilaisten ruokalajien kanssa, että sitä
kuvaillaan usein diplomaattiseksi viiniksi. Vaikka viiniviljelijät pitävät
usein Pinot Noiria oikukkaana rypälejajikkeena viljellä, se näyttäytyy
ruokailijalle kevyenä ja eleganttina vaihtoehtona.
Maistelukokemukset
Lasissa viini oli väriltään tiilenpunainen,
läpinäkyvä, kirkas ja kimmeltävä. Viskositeetiltaan se oli notkea.
Viini tuoksu oli voimakas,
kehittynyt ja monikerroksinen. Aluksi aromeista tuli esiin marjaisuuta ja paahteisuutta.
Jonkin aikaa lasissa avauduttuaan viinin kehittyneisyys ilmeni mietona
tallin ja lannan tuoksuna, joka on tyypillistä iäkkäämmille Pinot Noir -viineille.
Viinin maussa korostui runsas
hapokkuus sekä pehmeät, silkkiset tanniinit. Maku oli hedelmäinen, täyteläinen ja pitkään
suussa viipyvä. Siinä erottui marjaisuuden lisäksi myös mausteisuutta.
Kokonaisuutena viini oli tasapainoinen ja valmis nautittavaksi.
___________________________________________
___________________________________________
Pisteet: 17/20 p
Lisätietoa:
Viinitalo Louis Jadot, Gevrey-Chambertin-Les-Cazetier
___________________________________________
Maistelumenu
Kananmuna merileväkaviaarilla. Naudanlihaa, kookos- ja kermakastikeella |
Punajuuri-vuohenjuustotorni. Ananasta Rosmariini-Sabayonkastikkeella. |
- kanamuna, merileväkaviaari
- vuohenjuusto, paistettu punajuuri, päärynähilloke,
- naudan sisäfile, kookoskastike, ruskea kermakastike, nauhapasta, tuore herkkusieni
- paistettu ananas, sinihomejuusto, romariinisiirapilla maustettu Sabayon -kastike
Gevrey Chambertin Les Cazetiers 2001 -punaviini tuki erityisen hyvin
naudanlihaa sisältävän annoksen makuja. Myös paistetun punajuuren hiukan makeahko
makuvivahde luontui hyvin viinin marjaisuuden kanssa.
Lisää maistelumenusta ja sen valmistamisesta
_____________________________________________Lisää maistelumenusta ja sen valmistamisesta
Lue myös:
____________________________________________