Siirry pääsisältöön

Gevrey Chambertin Les Cazetiers 2001 - iäkäs Bourgognen punaviini ja maistelumenu



Olemme löytäneet viini- ja ruokaharrastukseemme uuden ulottuvuuden, maistelumenun, joka sisältää erilaisten ruoka-aineiden  makuja pieninä suupaloina. Lisäksi ruoka-annoksen tarjolle panoon kiinnitetään erityistä huomiota. Tavoitteena on luoda myös iloa silmälle.
Maistelumenun yhteydessä tarjottavan viinin tulisi hellävaraisesti tukea ruoka-aineiden makuvivahteita. Tähän tarkoitukseen soveltui viinikaapissamme säilytyksessä ollut 17 vuotta vanha punaviini Bourgognesta, Louis Jadotin Gevrey Chambertin Les Cazetiers 2001

Gevrey Chambertin Les Cazetiers 2001


Viini on lähtöisin Ranskan Côte d´Orin, ”kultaisen rinteen” pohjoiselta Côte de Nuits’n alueelta Chambertinin kylästä. Se on valmistettu 100 %:sti Pinot Noir -rypäleestä. Les Cazetiers -viinitarha on yksi parhaimmista Premier Cru -tarhoista Chambertinin kylän alueella.
Pinot Noir -rypäleen vahvuus on sen monipuolisuus. Se tulee niin hyvin toimeen erilaisten ruokalajien kanssa, että sitä kuvaillaan usein diplomaattiseksi viiniksi. Vaikka viiniviljelijät pitävät usein Pinot Noiria oikukkaana rypälejajikkeena viljellä, se näyttäytyy ruokailijalle kevyenä ja eleganttina vaihtoehtona.

Maistelukokemukset


Lasissa viini oli väriltään tiilenpunainen, läpinäkyvä, kirkas ja kimmeltävä. Viskositeetiltaan se oli notkea. 
Viini tuoksu oli voimakas, kehittynyt ja monikerroksinen. Aluksi aromeista tuli esiin marjaisuuta ja paahteisuutta. Jonkin aikaa lasissa avauduttuaan viinin kehittyneisyys ilmeni mietona tallin ja lannan tuoksuna, joka on tyypillistä iäkkäämmille Pinot Noir -viineille.
Viinin maussa korostui runsas hapokkuus sekä pehmeät, silkkiset tanniinit. Maku oli hedelmäinen, täyteläinen ja pitkään suussa viipyvä.  Siinä erottui marjaisuuden lisäksi myös mausteisuutta. Kokonaisuutena viini oli tasapainoinen ja valmis nautittavaksi.
___________________________________________

Pisteet: 17/20 p

Lisätietoa: 

Viinitalo Louis Jadot, Gevrey-Chambertin-Les-Cazetier


___________________________________________
Maistelumenu 

Maistelumenu, Viinihetki
Maistelumenu, viinihetki
Kananmuna merileväkaviaarilla. Naudanlihaa, kookos- ja kermakastikeella

Maistelumenu, ViinihetkiMaistelumenu, Viinihetki
Punajuuri-vuohenjuustotorni. Ananasta Rosmariini-Sabayonkastikkeella.
Maistelumenu koostui neljästä maisteluannoksesta, jotka sisälsivät seuraavia raaka-aineita:
  • kanamuna, merileväkaviaari
  • vuohenjuusto, paistettu punajuuri, päärynähilloke,
  • naudan sisäfile, kookoskastike, ruskea kermakastike, nauhapasta, tuore herkkusieni
  • paistettu ananas, sinihomejuusto, romariinisiirapilla maustettu Sabayon -kastike
Gevrey Chambertin Les Cazetiers 2001 -punaviini tuki erityisen hyvin naudanlihaa sisältävän annoksen makuja. Myös paistetun punajuuren hiukan makeahko makuvivahde luontui hyvin viinin marjaisuuden kanssa.

Lisää maistelumenusta ja sen valmistamisesta
_____________________________________________

Lue myös:

____________________________________________

SUOSITUIMMAT

Orgaaninen punaviini Heartwood Zinfandel 2015

Tällä kertaa meille viinihetken tarjosi pitkäaikainen ystävämme, joka on myös innokas viiniharrastaja. Italialainen  Heartwood Zinfandel 2015 oli matkannut maisteluhetkeemme Ruotsin Haaparannasta, sillä Suomen Alkossa sitä ei ole tarjolla. Luomuviinejä olemme aiemminkin maistelleet, mutta harvakseltaan, johtuen ilmeisesti siitä, että mitään ahaa -elämyksiä ne eivät ole tähän saakka tarjonneet. Tämän viinin etiketissä mainittiin teksti organic wine . Orgaanisia viinejä valmistetaan luonnonmukaisesti viljellyistä rypäleistä, joissa ei käytetä hyönteismyrkkyjä, kasvinsuojeluaineita eikä keinolannoitteita. Säilöntäaineita ei myöskään käytetä missään osassa prosessia (ks. linkki tekstin lopussa, orgaaninen viini). Lasissa tämä viini oli väriltään läpinäkymätön, syvä, lähes musta. Tuoksu ei yllättäen avautunut juuri ollenkaan, vaikka viini oli dekantoituna karahvissa tunnin verran ennen nauttimista. Olisiko voinut olla pidempäänkin? Maultaan viini oli yllättävän kevyt Zinf

Pipoli Aglianico Del Vulture 2017 – mausteista ja marjaista punaviiniä Aglianico-rypäleestä

Vuoden viimeiseen rypäletastingiin valitsimme viinin edelleen tuliperäiseltä alueelta Etelä-Italiasta, mutta tällä kertaa mantereen puolelta. Edellisen rypäletastingin viini oli peräisin Sisiliasta Etnan rinteiltä. Tämänkertainen viini tulee Monte Vulturen rinteillä kasvaneista rypäleistä. Aglianico -rypäleestä tehtyjä viinejä suositellaan yleensä vahvojen liharuokien seuralaiseksi, mutta halusimme nyt kokeilla sen sopivuutta uunissa paahdetun ankan kumppanina. Mahdollisesti maailman vanhin viljelty rypäle – Aglianico Tämä muinaisen rypäleen nimi Aglianico on vakiintunut käyttöön 1500-luvun alusta. Tätä ennen rypälettä kutsuttiin nimellä Ellenico. Rypäleen alkuperästä ollaan monta mieltä. Erään teorian mukaan Kreikan uudisasukkaat toivat sen eteläiseen Italiaan noin 800 eaa, jolloin sen nimi oli Vitis hellenica (kreikkalainen viiniköynnös). Rypäle oli Rooman vallan aikana todennäköisesti silloisen maailman kalleimman viinin Falernian tärkein rypälelajike. Toisen teor

Alkuviini Pietra 2016 – luonteikasta punaviiniä Susumaniello -rypäleestä

Hyvä makupari: Pietra Susumaniello 2016 ja italialainen lampaanmaitojuusto Pecorino Romano  (edessä) Vuoden rypäleteema jatkuu. Tällä kertaa vuorossa oli punainen rypäle Susumaniello Etelä-Italian itärannikolta Apuliasta (Pugliasta). Pietra Susumaniello 2016 - viiniharvinaisuuden saimme lahjaksi tyttäreltämme keväällä 2019.  Tämän viinin kanssa olisi voinut tarjota vahvaa liharuokaa, jopa riistaa. Viinille on kuitenkin suositeltu myös vahvoja, suolaisia juustoja. Tällainen on esimerkiksi Pecorino Romano , italialainen lampaanmaitojuusto , jota maistelimme viinin kanssa. Susumaniello -rypäle Susumaniello on yksi maailman harvinaisimmista viinirypälajikkeista. Rypäleen alkuperästä on monenlaisia teorioita. Todennäköisesti rypäle on tullut Italian Apuliaan Adrianmeren yli ehkä Kreikasta tai Kroatian Dalmatian rannikolta. Nykyisin sitä viljellään lähes yksinomaan Apulian Salenton ja Brindisin kaupunkia ympäröivillä alueilla. Susumaniello-rypäle on väriltää