Siirry pääsisältöön

Gevrey Chambertin Les Cazetiers 2001 - iäkäs Bourgognen punaviini ja maistelumenu



Olemme löytäneet viini- ja ruokaharrastukseemme uuden ulottuvuuden, maistelumenun, joka sisältää erilaisten ruoka-aineiden  makuja pieninä suupaloina. Lisäksi ruoka-annoksen tarjolle panoon kiinnitetään erityistä huomiota. Tavoitteena on luoda myös iloa silmälle.
Maistelumenun yhteydessä tarjottavan viinin tulisi hellävaraisesti tukea ruoka-aineiden makuvivahteita. Tähän tarkoitukseen soveltui viinikaapissamme säilytyksessä ollut 17 vuotta vanha punaviini Bourgognesta, Louis Jadotin Gevrey Chambertin Les Cazetiers 2001

Gevrey Chambertin Les Cazetiers 2001


Viini on lähtöisin Ranskan Côte d´Orin, ”kultaisen rinteen” pohjoiselta Côte de Nuits’n alueelta Chambertinin kylästä. Se on valmistettu 100 %:sti Pinot Noir -rypäleestä. Les Cazetiers -viinitarha on yksi parhaimmista Premier Cru -tarhoista Chambertinin kylän alueella.
Pinot Noir -rypäleen vahvuus on sen monipuolisuus. Se tulee niin hyvin toimeen erilaisten ruokalajien kanssa, että sitä kuvaillaan usein diplomaattiseksi viiniksi. Vaikka viiniviljelijät pitävät usein Pinot Noiria oikukkaana rypälejajikkeena viljellä, se näyttäytyy ruokailijalle kevyenä ja eleganttina vaihtoehtona.

Maistelukokemukset


Lasissa viini oli väriltään tiilenpunainen, läpinäkyvä, kirkas ja kimmeltävä. Viskositeetiltaan se oli notkea. 
Viini tuoksu oli voimakas, kehittynyt ja monikerroksinen. Aluksi aromeista tuli esiin marjaisuuta ja paahteisuutta. Jonkin aikaa lasissa avauduttuaan viinin kehittyneisyys ilmeni mietona tallin ja lannan tuoksuna, joka on tyypillistä iäkkäämmille Pinot Noir -viineille.
Viinin maussa korostui runsas hapokkuus sekä pehmeät, silkkiset tanniinit. Maku oli hedelmäinen, täyteläinen ja pitkään suussa viipyvä.  Siinä erottui marjaisuuden lisäksi myös mausteisuutta. Kokonaisuutena viini oli tasapainoinen ja valmis nautittavaksi.
___________________________________________

Pisteet: 17/20 p

Lisätietoa: 

Viinitalo Louis Jadot, Gevrey-Chambertin-Les-Cazetier


___________________________________________
Maistelumenu 

Maistelumenu, Viinihetki
Maistelumenu, viinihetki
Kananmuna merileväkaviaarilla. Naudanlihaa, kookos- ja kermakastikeella

Maistelumenu, ViinihetkiMaistelumenu, Viinihetki
Punajuuri-vuohenjuustotorni. Ananasta Rosmariini-Sabayonkastikkeella.
Maistelumenu koostui neljästä maisteluannoksesta, jotka sisälsivät seuraavia raaka-aineita:
  • kanamuna, merileväkaviaari
  • vuohenjuusto, paistettu punajuuri, päärynähilloke,
  • naudan sisäfile, kookoskastike, ruskea kermakastike, nauhapasta, tuore herkkusieni
  • paistettu ananas, sinihomejuusto, romariinisiirapilla maustettu Sabayon -kastike
Gevrey Chambertin Les Cazetiers 2001 -punaviini tuki erityisen hyvin naudanlihaa sisältävän annoksen makuja. Myös paistetun punajuuren hiukan makeahko makuvivahde luontui hyvin viinin marjaisuuden kanssa.

Lisää maistelumenusta ja sen valmistamisesta
_____________________________________________

Lue myös:

____________________________________________

SUOSITUIMMAT

Makea valkoviini Unkarista - Tokaji

Vaihteluksi kuiville puna- ja valkoviineille halusimme pitkästä aikaa suun makeaksi.   Blogissa on aiemmin arvioitu useita ranskalaisia Sauternesin alueen makeita valkoviinejä.  Myös Unkarista löytyy maailmankuulu makea valkoviini, Tokaji , johon aikoinaan viininmaistelumme alkuvuosina ihastuimme, mutta joka sittemmin on jäänyt lähes unohduksiin.  Unohduksissa ollutta viiniä ei tietenkään löytynyt myöskään viinikaapistamme. Alkon valikoimissa Tokaji-viinejä on muutamia, joista maisteltavaksi hankimme vuosikerraltaan nuorimman  St Stephans Crown Tokaji 5 Puttonyos 2013. Jalohomeisen viinin synty Unkarin Tokajin alueella on pitkä historia viininviljelyssä. Sen ensimmäinen tarhaluokitus tehtiin jo vuonna 1641 ja Tokajia pidetään myös ensimmäisenä viinialueena, jossa opittiin käyttämään jalohomeisia rypäleitä viinin valmistuksessa.  Historiatietojen mukaan sodat repivät Tokajin aluetta yli 300 vuotta sitten, eikä väestöllä tuolloin ollut juurikaan aikaa paneutua viin

Punaviini Château Monbrison 1994 – arvokkaasti ikääntynyt ranskalainen

Viime aikoina olemme maistelleet peräkkäin useita nuoria viinejä. Vastapainoksi otimme maisteltavaksi viinikaapissamme säilytyksessä olleen tänä vuonna tasavuosia täyttävän punaviinin Ranskan Bordeaux’n alueelta, Château Monbrison 1994. Tämä viini sai meidät uppoutumaan muistoihin.  Kun tämän kyseisen viinin rypäleet kasvoivat ja kypsyivät Margaux’n kylässä Ranskassa, perheemme asui Suomen tunnetuimmassa ympyräkaupungissa ja olimme viettämässä kesää meren rannalla. Meille entisille Järvi-Suomen asukeille meri elementtinä teki suuren vaikutuksen. Juhannus meren rannalla oli ikimuistoinen. Tuon kesän jälkeen asuinpaikkakuntamme onkin jo vaihtunut useamman kerran. On juhlallinen hetki avata iäkäs viinipullo ja juoda omaa sekä viinin historiaa. 😊  Viinin ikääntymisen salaisuus ”Jos viini olisi auto, tanniineista rakentuisi runko. Alkoholi toimisi moottorina ja sokeri pehmentäisi kyytiä pyöreillä renkailla. Hapokkuus on viinin akku, joka herättää kokonaisuuden henkiin.”

Runsaan tanniinista ja hapokasta punaviiniä Carignan-rypäleestä

Viinihetken harvinaisten rypäleiden sarjassa oli tällä kertaa maisteluvuorossa Carignan . Tätä rypälettä käytetään useimmiten Välimeren alueen viinisekoituksissa. Lajikeviininä (100 % Carignan) on melko harvinainen maailman viinialueilla.  Espanjan kuuluisin viinintuottaja Miguel Torres on kuitenkin panostanut Carignan-rypäleen viljelyyn Chilessä. Tällainen harvinaisuus löytyi Alkon chileläisten punaviinien valikoimasta: Cordillera Carignan 2014 . Carignan – kuuman ilmaston tumma lajike Rypäleestä useimmin käytetty nimi Carignan on ranskalaista alkuperää, vaikka rypäle onkin kotoisin Koillis- Espanjan Aragoniasta . Espanjassa siitä käytetään usein nimeä Mazuelo tai Cariñena. Carignan on Ranskan viljellyin rypälelajike, mutta sen viljelyala on reilusti supistumassa Grenachen ja Mouvedren tieltä. Espanjassa Carignania viljellään eniten Kataloniassa ja Riojassa. Yhdysvalloissa Kalifornian viinialueen laatutuottajat käyttävät Carignan-rypälettä usein Zinfandel-rypäleen ku