Siirry pääsisältöön

Gevrey Chambertin Les Cazetiers 2001 - iäkäs Bourgognen punaviini ja maistelumenuOlemme löytäneet viini- ja ruokaharrastukseemme uuden ulottuvuuden, maistelumenun, joka sisältää erilaisten ruoka-aineiden  makuja pieninä suupaloina. Lisäksi ruoka-annoksen tarjolle panoon kiinnitetään erityistä huomiota. Tavoitteena on luoda myös iloa silmälle.
Maistelumenun yhteydessä tarjottavan viinin tulisi hellävaraisesti tukea ruoka-aineiden makuvivahteita. Tähän tarkoitukseen soveltui viinikaapissamme säilytyksessä ollut 17 vuotta vanha punaviini Bourgognesta, Louis Jadotin Gevrey Chambertin Les Cazetiers 2001

Gevrey Chambertin Les Cazetiers 2001


Viini on lähtöisin Ranskan Côte d´Orin, ”kultaisen rinteen” pohjoiselta Côte de Nuits’n alueelta Chambertinin kylästä. Se on valmistettu 100 %:sti Pinot Noir -rypäleestä. Les Cazetiers -viinitarha on yksi parhaimmista Premier Cru -tarhoista Chambertinin kylän alueella.
Pinot Noir -rypäleen vahvuus on sen monipuolisuus. Se tulee niin hyvin toimeen erilaisten ruokalajien kanssa, että sitä kuvaillaan usein diplomaattiseksi viiniksi. Vaikka viiniviljelijät pitävät usein Pinot Noiria oikukkaana rypälejajikkeena viljellä, se näyttäytyy ruokailijalle kevyenä ja eleganttina vaihtoehtona.

Maistelukokemukset


Lasissa viini oli väriltään tiilenpunainen, läpinäkyvä, kirkas ja kimmeltävä. Viskositeetiltaan se oli notkea. 
Viini tuoksu oli voimakas, kehittynyt ja monikerroksinen. Aluksi aromeista tuli esiin marjaisuuta ja paahteisuutta. Jonkin aikaa lasissa avauduttuaan viinin kehittyneisyys ilmeni mietona tallin ja lannan tuoksuna, joka on tyypillistä iäkkäämmille Pinot Noir -viineille.
Viinin maussa korostui runsas hapokkuus sekä pehmeät, silkkiset tanniinit. Maku oli hedelmäinen, täyteläinen ja pitkään suussa viipyvä.  Siinä erottui marjaisuuden lisäksi myös mausteisuutta. Kokonaisuutena viini oli tasapainoinen ja valmis nautittavaksi.
___________________________________________

Pisteet: 17/20 p

Lisätietoa: 

Viinitalo Louis Jadot, Gevrey-Chambertin-Les-Cazetier


___________________________________________
Maistelumenu 

Maistelumenu, Viinihetki
Maistelumenu, viinihetki
Kananmuna merileväkaviaarilla. Naudanlihaa, kookos- ja kermakastikeella

Maistelumenu, ViinihetkiMaistelumenu, Viinihetki
Punajuuri-vuohenjuustotorni. Ananasta Rosmariini-Sabayonkastikkeella.
Maistelumenu koostui neljästä maisteluannoksesta, jotka sisälsivät seuraavia raaka-aineita:
  • kanamuna, merileväkaviaari
  • vuohenjuusto, paistettu punajuuri, päärynähilloke,
  • naudan sisäfile, kookoskastike, ruskea kermakastike, nauhapasta, tuore herkkusieni
  • paistettu ananas, sinihomejuusto, romariinisiirapilla maustettu Sabayon -kastike
Gevrey Chambertin Les Cazetiers 2001 -punaviini tuki erityisen hyvin naudanlihaa sisältävän annoksen makuja. Myös paistetun punajuuren hiukan makeahko makuvivahde luontui hyvin viinin marjaisuuden kanssa.

Lisää maistelumenusta ja sen valmistamisesta
_____________________________________________

Lue myös:

____________________________________________

SUOSITUIMMAT

Punaviini Il Barone Rosso 2018 ja Tagliatellea metsäsieni-sinihomejuustokastikkeella

Lokakuun viileään päivään sopi hyvin italialainen kevyt punaviini Il Barone Rosso 2018 ja pastaruoka Tagliatellea metsäsieni-sinihomejuustokastikkeella (Resepti) Rosa Viini & Ruoka yhteistyö sai jatkoa tämän maukkaan yhdistelmän muodossa. Il Barone Rosso 2018 Il Barone Rosson tuottaja on viinitila, joka on pysynyt saman perheen omistuksessa jo kolmen sukupolven ajan. Tämä punaviini on yksi heidän suosituimmista tuotteistaan. Viini on 100% Sangiovese -rypäleestä valmistettu. Sangiovese on Italian viljellyin rypälelajike ja maan arvostus punaviinimaana on pitkälti Sangiovesen ansiota. Toscanasta kotoisin oleva rypäle viihtyy parhaiten lämpimässä ilmastossa ja vaatii melko pitkän kasvukauden. Parhaat viininsä se tuottaa kasvaessaan kalkkipitoisessa sorassa. Maistelukokemukset Lasissa viini oli kirkas, väriltään rubiinipunainen ja syvyydeltään kohtalaisen voimakas. Viskositeetti oli yllättävän korkea. Tuoksu oli nuorelle viinille tyypillinen ja voimakkaan

Piqueras Gold Label 2016 – ryhdikästä punaviiniä kreikkalaiselle perinneruoalle

  Pitkästä, pitkästä aikaa teimme kreikkalaista kansallisruokaa, Stifadoa . Tätä herkkua olemme aikoinaan syöneet Kreikan matkoilla ja siihen ihastuneena olemme sittemmin valmistaneet sitä myös kotikeittiössä. Tällä kertaa tämän herkullisen lihapadan tekemiseen innoitti vuolukivestä valmistettu Uunikko -pata, joka sopii erinomaisesti kaikkiin pitkää haudutusta vaativiin pataruokiin. Samalla kokeilimme uutta Stifado-ohjetta Rosa Viini & Ruokakerhon reseptivalikoimasta. Viiniksi tälle reseptille valitsimme espanjalaisen luomupunaviinin, Piqueras Gold Label 2016 (näytepullo, Rosa Viini & Ruoka) Piqueras Gold Label 2016 Piqueras Gold Label 2016 tulee Espanjan Almansasta. Viini on kolmen rypäleen sekoitus: Monastrell 70%, Garnacha Tintorera 20% ja Syrah 10%. Viinitarha sijaitsee 800-900 metrin korkeudessa ja on luonnonmukaisesti viljelty. Maaperä on hiekkaista ja kalkkikivipitoista.  Piqueras Gold Label 2016 on saanut tänä vuonna useita kansainvälisiä pal

Punaviini Nugan Alfredo Passo Appassimento 2016 ja hunajaisia grillipihvejä

Vielä on kesää jäljellä ja suunnitelmissa oli grillata ulkona, mutta sateisesta säästä johtuen pihagrilli vaihtuikin parillapannuun. Possupihvien lisäksi pannulla tirisi puolikkaita puna- ja valkosipuleita sekä limeä. Rosa Ruoka&Viini -yhteistyön merkeissä meille tarjoutui mahdollisuus maistaa australialainen italiaisella appassimento - menetelmällä tehty punaviini, Nugan Alfredo Passo Appassimento 2016. Nugan Alfredo Passo Appassimento 2016 Nugan Alfredo Passo Appassimento on kunnianosoitus Nugan Estate -viinitilan perustajalle Alfredo Nuganille ja hänen intohimoiselle visiolleen laadukkaista ja upeista viineistä. Nykyään Nugan Estate -viinitilaa johtavat hänen lapsenlapsensa. Nugan Estate on tunnettu runsaista ja täyteläisistä punaviineistään. Tämä maistelemamme punaviini on peräisin premium -viinitarhasta, joka sijaitsee Riverinassa Australian Uudessa Etelä-Walesissa (New South Wales).  Australian New South Wales on tunnettu siitä, että viiniköynnös