Siirry pääsisältöön

Gevrey Chambertin Les Cazetiers 2001 - iäkäs Bourgognen punaviini ja maistelumenuOlemme löytäneet viini- ja ruokaharrastukseemme uuden ulottuvuuden, maistelumenun, joka sisältää erilaisten ruoka-aineiden  makuja pieninä suupaloina. Lisäksi ruoka-annoksen tarjolle panoon kiinnitetään erityistä huomiota. Tavoitteena on luoda myös iloa silmälle.
Maistelumenun yhteydessä tarjottavan viinin tulisi hellävaraisesti tukea ruoka-aineiden makuvivahteita. Tähän tarkoitukseen soveltui viinikaapissamme säilytyksessä ollut 17 vuotta vanha punaviini Bourgognesta, Louis Jadotin Gevrey Chambertin Les Cazetiers 2001

Gevrey Chambertin Les Cazetiers 2001


Viini on lähtöisin Ranskan Côte d´Orin, ”kultaisen rinteen” pohjoiselta Côte de Nuits’n alueelta Chambertinin kylästä. Se on valmistettu 100 %:sti Pinot Noir -rypäleestä. Les Cazetiers -viinitarha on yksi parhaimmista Premier Cru -tarhoista Chambertinin kylän alueella.
Pinot Noir -rypäleen vahvuus on sen monipuolisuus. Se tulee niin hyvin toimeen erilaisten ruokalajien kanssa, että sitä kuvaillaan usein diplomaattiseksi viiniksi. Vaikka viiniviljelijät pitävät usein Pinot Noiria oikukkaana rypälejajikkeena viljellä, se näyttäytyy ruokailijalle kevyenä ja eleganttina vaihtoehtona.

Maistelukokemukset


Lasissa viini oli väriltään tiilenpunainen, läpinäkyvä, kirkas ja kimmeltävä. Viskositeetiltaan se oli notkea. 
Viini tuoksu oli voimakas, kehittynyt ja monikerroksinen. Aluksi aromeista tuli esiin marjaisuuta ja paahteisuutta. Jonkin aikaa lasissa avauduttuaan viinin kehittyneisyys ilmeni mietona tallin ja lannan tuoksuna, joka on tyypillistä iäkkäämmille Pinot Noir -viineille.
Viinin maussa korostui runsas hapokkuus sekä pehmeät, silkkiset tanniinit. Maku oli hedelmäinen, täyteläinen ja pitkään suussa viipyvä.  Siinä erottui marjaisuuden lisäksi myös mausteisuutta. Kokonaisuutena viini oli tasapainoinen ja valmis nautittavaksi.
___________________________________________

Pisteet: 17/20 p

Lisätietoa: 

Viinitalo Louis Jadot, Gevrey-Chambertin-Les-Cazetier


___________________________________________
Maistelumenu 

Maistelumenu, Viinihetki
Maistelumenu, viinihetki
Kananmuna merileväkaviaarilla. Naudanlihaa, kookos- ja kermakastikeella

Maistelumenu, ViinihetkiMaistelumenu, Viinihetki
Punajuuri-vuohenjuustotorni. Ananasta Rosmariini-Sabayonkastikkeella.
Maistelumenu koostui neljästä maisteluannoksesta, jotka sisälsivät seuraavia raaka-aineita:
  • kanamuna, merileväkaviaari
  • vuohenjuusto, paistettu punajuuri, päärynähilloke,
  • naudan sisäfile, kookoskastike, ruskea kermakastike, nauhapasta, tuore herkkusieni
  • paistettu ananas, sinihomejuusto, romariinisiirapilla maustettu Sabayon -kastike
Gevrey Chambertin Les Cazetiers 2001 -punaviini tuki erityisen hyvin naudanlihaa sisältävän annoksen makuja. Myös paistetun punajuuren hiukan makeahko makuvivahde luontui hyvin viinin marjaisuuden kanssa.

Lisää maistelumenusta ja sen valmistamisesta
_____________________________________________

Lue myös:

____________________________________________

SUOSITUIMMAT

Trapiche Finca Jorge Miralles Malbec 2009 - mehevää punaviiniä mehevälle pihville

17.4 on kansainvälinen Malbec-päivä. Sitä ennakoiden valitsimme maisteltavaksi argentiinalaisen yhden tarhan rypäleistä tuotetun 100 % Malbec-viinin, Trapiche Finca Jorge Miralles Malbec 2009. Mikä sopisi paremmin argentiinalaisen Malbecin kanssa kuin argentiinalainen asado-illallinen eli iso mehevä entrecôte- pihvi perinteisen maustekastikkeen chimichurrin ja salaatin kanssa. Mikä on Malbec-päivä? 17.4.1985 aloitettiin Argentiinassa maan viinituotannon elvyttäminen. Tuohon päivään juontaa juurensa Malbec-päivän vietto, joka ensimmäisen kerran pidettiin maailmanlaajuisena 17.4.2011 (Malbec World Day). Itse asiassa Malbec -päivän vieton juuret ovat paljon kauempana, jo 1800 luvulla. 17.4.1853 Argentiinan presidentti Domingo Faustino Sarmiento teki lainsäädännöllisen aloitteen tavoitteena uudistaa maan viinituotanto. Tällöin maahan perustettiin myös viinitekijöiden koulu.  Tämän tapahtuman ansiosta Argentiinan viinintuotanto alkoi kehittyä ja maahan tuotiin uusia

Makea valkoviini Unkarista - Tokaji

Vaihteluksi kuiville puna- ja valkoviineille halusimme pitkästä aikaa suun makeaksi.   Blogissa on aiemmin arvioitu useita ranskalaisia Sauternesin alueen makeita valkoviinejä.  Myös Unkarista löytyy maailmankuulu makea valkoviini, Tokaji , johon aikoinaan viininmaistelumme alkuvuosina ihastuimme, mutta joka sittemmin on jäänyt lähes unohduksiin.  Unohduksissa ollutta viiniä ei tietenkään löytynyt myöskään viinikaapistamme. Alkon valikoimissa Tokaji-viinejä on muutamia, joista maisteltavaksi hankimme vuosikerraltaan nuorimman  St Stephans Crown Tokaji 5 Puttonyos 2013. Jalohomeisen viinin synty Unkarin Tokajin alueella on pitkä historia viininviljelyssä. Sen ensimmäinen tarhaluokitus tehtiin jo vuonna 1641 ja Tokajia pidetään myös ensimmäisenä viinialueena, jossa opittiin käyttämään jalohomeisia rypäleitä viinin valmistuksessa.  Historiatietojen mukaan sodat repivät Tokajin aluetta yli 300 vuotta sitten, eikä väestöllä tuolloin ollut juurikaan aikaa paneutua viin

Harvinaisia rypälelajikkeita

Innostavinta viiniharrastuksessa on maistella viinejä erilaisista rypäleistä , oppia rypäleiden ominaisuuksia ja oppia tunnistamaan niitä. Rypäleet ovat kiinnostavia myös siksi, että rypälelajikkeita on runsaasti - niissä riittää opiskeltavaa. Parhaiten tietyn rypäleen ominaisuuksia voi havainnoida maistelemalla viiniä, joka on valmistettu ainoastaan yhdestä rypäleestä. Jos rypälelajikkeet eivät ole ennestään tuttuja, on tutustuminen helpointa aloittaa yleisimmistä lajikkeista kuten esimerkiksi Chardonnay ja Cabernet Sauvignon. Tälle sivulle on koottu linkkejä Viinihetken blogiteksteihin, joissa on esitelty hiukan tuntemattomampi rypäle ja siitä 100%:sti tehty viini . Joitakin esiteltyjä rypäleitä voi esiintyä   sekoiteviineissä (esim. Pinot Meunier), mutta tavoitteena on ollut löytää viinejä, jotka on valmistettu ainoastaan yhdestä rypäleestä. AGLIANICO - punaviini CARIGNAN - punaviini CARRICANTE - valkoviini DORNFELDER - punaviini NERELLO MASCALESE - punaviin