Siirry pääsisältöön

Punaviini Jaffelin Beaune 1er Cru Les Cent Vignes 2008 alppijuustolle


Keskikesän juustoviiniksi valikoitui kevyen marjaisa ranskalainen punaviini Bourgognesta. Huomasimme, että Pinot Noir –rypäleestä valmistettu punaviini on vielä blogissamme arvioimatta. Viinikaapistamme löytyikin juuri sopivassa kypsyysiässä oleva 100 % Pinot Noir maisteltavaksi.


Jaffelin Beaune 1er Cru Les Cent Vignes 2008 

Punaista Bourgognea alppijuustolle, Viinihetki


Viini on lähtöisin Ranskan Cote d´Orin, ”kultaisen rinteen” eteläiseltä Cote du Beaunen alueelta. Cote du Beaune on enimmäkseen valkoviinialuetta, mutta sieltä tulee myös hyviä punaviinejä.

Pinot Noiria pidetään yhtenä vaikeimmin viljeltävistä rypäleistä. Se on viininviljelijöiden keskuudessa nirson lajikkeen maineessa. Pinot Noir on valikoiva kasvupaikan suhteen: se vaatii maaperää, jossa on kalkkia. Se on myös altis erilaisille kasvitaudeille. Se homehtuu helposti, jos kasvukautena sataa runsaasti.

Pinot Noir ei sopeudu lämpimämpään ilmastoon, vaan tuottaa silloin tunkkaisia viinejä, joissa on hilloksi keitetyn hedelmän epämiellyttävä maku. Pinot Noir –viinit eivät runsaan hapokkuutensa vuoksi erotu edukseen seurusteluviineinä, mutta ruoan seurassa ne ovat loistavia.

Maistelukokemukset


Maisteltavana ollut Jaffelin Beaune 1er Cru Les Cent Vignes 2008 oli ulkonäöltään kirkas, läpinäkyvä ja väriltään upea vivahteikas tiilenpunainen.
Tuoksu oli rypäleelle tyypillinen, marjaisa ja paahteinen. Maussa tuli esille voimakas hapokkuus sekä puolukan ja karpalon makuvivahteita.
Kehittyneelle Pinot Noirille tyypillisiä lannan, navetan tai maalaispihojen aromeja emme havainneet, joten todennäköisesti viiniä olisi voinut vielä säilyttää muutaman vuoden.
Maku oli pitkä ja kokonaisuutena viini oli tasapainoinen.
Pisteet 15,5 / 20p, pronssiLisätietoa:


____________________________________________

Punaista Bourgognea alppijuustolle, Viinihetki

Ranskalainen Gruyere

Viinin seurana nautittiin juustoja ja välimerellistä oliivileipää. Gruyeren lisäksi tarjolla oli Castellon valkohomejuusto.

Gruyère  on alun perin sveitsiläinen lehmämaidosta valmistettu kova, kypsytetty juusto Se on saanut nimensä Fribourgin kantonissa sijaitsevan Gruyèresin kaupungin mukaan. Nyt tarjolla ollut Gruyére juusto oli kuitenkin ranskalaista Franche-Comtén alueella tuotettua. Juusto on kevyesti murukoloista, ja siinä on pieniä halkeamia.

Viinin ja juustojen maut sopivat hyvin yhteen. Erityisesti Cruyere hapokkaana juustona pehmensi viinin tanniinisuutta ja hapokkuutta. Myös hitaasti kypsytetyt maanläheiset pataruoat voisivat sopia Bourgognen punaviinien kanssa.
  

_______________________________________________

Lue myös:


_________________________________________


SUOSITUIMMAT

Orgaaninen punaviini Heartwood Zinfandel 2015

Tällä kertaa meille viinihetken tarjosi pitkäaikainen ystävämme, joka on myös innokas viiniharrastaja. Italialainen  Heartwood Zinfandel 2015 oli matkannut maisteluhetkeemme Ruotsin Haaparannasta, sillä Suomen Alkossa sitä ei ole tarjolla. Luomuviinejä olemme aiemminkin maistelleet, mutta harvakseltaan, johtuen ilmeisesti siitä, että mitään ahaa -elämyksiä ne eivät ole tähän saakka tarjonneet. Tämän viinin etiketissä mainittiin teksti organic wine . Orgaanisia viinejä valmistetaan luonnonmukaisesti viljellyistä rypäleistä, joissa ei käytetä hyönteismyrkkyjä, kasvinsuojeluaineita eikä keinolannoitteita. Säilöntäaineita ei myöskään käytetä missään osassa prosessia (ks. linkki tekstin lopussa, orgaaninen viini). Lasissa tämä viini oli väriltään läpinäkymätön, syvä, lähes musta. Tuoksu ei yllättäen avautunut juuri ollenkaan, vaikka viini oli dekantoituna karahvissa tunnin verran ennen nauttimista. Olisiko voinut olla pidempäänkin? Maultaan viini oli yllättävän kevyt Zinf

Pipoli Aglianico Del Vulture 2017 – mausteista ja marjaista punaviiniä Aglianico-rypäleestä

Vuoden viimeiseen rypäletastingiin valitsimme viinin edelleen tuliperäiseltä alueelta Etelä-Italiasta, mutta tällä kertaa mantereen puolelta. Edellisen rypäletastingin viini oli peräisin Sisiliasta Etnan rinteiltä. Tämänkertainen viini tulee Monte Vulturen rinteillä kasvaneista rypäleistä. Aglianico -rypäleestä tehtyjä viinejä suositellaan yleensä vahvojen liharuokien seuralaiseksi, mutta halusimme nyt kokeilla sen sopivuutta uunissa paahdetun ankan kumppanina. Mahdollisesti maailman vanhin viljelty rypäle – Aglianico Tämä muinaisen rypäleen nimi Aglianico on vakiintunut käyttöön 1500-luvun alusta. Tätä ennen rypälettä kutsuttiin nimellä Ellenico. Rypäleen alkuperästä ollaan monta mieltä. Erään teorian mukaan Kreikan uudisasukkaat toivat sen eteläiseen Italiaan noin 800 eaa, jolloin sen nimi oli Vitis hellenica (kreikkalainen viiniköynnös). Rypäle oli Rooman vallan aikana todennäköisesti silloisen maailman kalleimman viinin Falernian tärkein rypälelajike. Toisen teor

Alkuviini Pietra 2016 – luonteikasta punaviiniä Susumaniello -rypäleestä

Hyvä makupari: Pietra Susumaniello 2016 ja italialainen lampaanmaitojuusto Pecorino Romano  (edessä) Vuoden rypäleteema jatkuu. Tällä kertaa vuorossa oli punainen rypäle Susumaniello Etelä-Italian itärannikolta Apuliasta (Pugliasta). Pietra Susumaniello 2016 - viiniharvinaisuuden saimme lahjaksi tyttäreltämme keväällä 2019.  Tämän viinin kanssa olisi voinut tarjota vahvaa liharuokaa, jopa riistaa. Viinille on kuitenkin suositeltu myös vahvoja, suolaisia juustoja. Tällainen on esimerkiksi Pecorino Romano , italialainen lampaanmaitojuusto , jota maistelimme viinin kanssa. Susumaniello -rypäle Susumaniello on yksi maailman harvinaisimmista viinirypälajikkeista. Rypäleen alkuperästä on monenlaisia teorioita. Todennäköisesti rypäle on tullut Italian Apuliaan Adrianmeren yli ehkä Kreikasta tai Kroatian Dalmatian rannikolta. Nykyisin sitä viljellään lähes yksinomaan Apulian Salenton ja Brindisin kaupunkia ympäröivillä alueilla. Susumaniello-rypäle on väriltää