Siirry pääsisältöön

Punaviini Jaffelin Beaune 1er Cru Les Cent Vignes 2008 alppijuustolle


Keskikesän juustoviiniksi valikoitui kevyen marjaisa ranskalainen punaviini Bourgognesta. Huomasimme, että Pinot Noir –rypäleestä valmistettu punaviini on vielä blogissamme arvioimatta. Viinikaapistamme löytyikin juuri sopivassa kypsyysiässä oleva 100 % Pinot Noir maisteltavaksi.


Jaffelin Beaune 1er Cru Les Cent Vignes 2008 

Punaista Bourgognea alppijuustolle, Viinihetki


Viini on lähtöisin Ranskan Cote d´Orin, ”kultaisen rinteen” eteläiseltä Cote du Beaunen alueelta. Cote du Beaune on enimmäkseen valkoviinialuetta, mutta sieltä tulee myös hyviä punaviinejä.

Pinot Noiria pidetään yhtenä vaikeimmin viljeltävistä rypäleistä. Se on viininviljelijöiden keskuudessa nirson lajikkeen maineessa. Pinot Noir on valikoiva kasvupaikan suhteen: se vaatii maaperää, jossa on kalkkia. Se on myös altis erilaisille kasvitaudeille. Se homehtuu helposti, jos kasvukautena sataa runsaasti.

Pinot Noir ei sopeudu lämpimämpään ilmastoon, vaan tuottaa silloin tunkkaisia viinejä, joissa on hilloksi keitetyn hedelmän epämiellyttävä maku. Pinot Noir –viinit eivät runsaan hapokkuutensa vuoksi erotu edukseen seurusteluviineinä, mutta ruoan seurassa ne ovat loistavia.

Maistelukokemukset


Maisteltavana ollut Jaffelin Beaune 1er Cru Les Cent Vignes 2008 oli ulkonäöltään kirkas, läpinäkyvä ja väriltään upea vivahteikas tiilenpunainen.
Tuoksu oli rypäleelle tyypillinen, marjaisa ja paahteinen. Maussa tuli esille voimakas hapokkuus sekä puolukan ja karpalon makuvivahteita.
Kehittyneelle Pinot Noirille tyypillisiä lannan, navetan tai maalaispihojen aromeja emme havainneet, joten todennäköisesti viiniä olisi voinut vielä säilyttää muutaman vuoden.
Maku oli pitkä ja kokonaisuutena viini oli tasapainoinen.
Pisteet 15,5 / 20p, pronssiLisätietoa:


____________________________________________

Punaista Bourgognea alppijuustolle, Viinihetki

Ranskalainen Gruyere

Viinin seurana nautittiin juustoja ja välimerellistä oliivileipää. Gruyeren lisäksi tarjolla oli Castellon valkohomejuusto.

Gruyère  on alun perin sveitsiläinen lehmämaidosta valmistettu kova, kypsytetty juusto Se on saanut nimensä Fribourgin kantonissa sijaitsevan Gruyèresin kaupungin mukaan. Nyt tarjolla ollut Gruyére juusto oli kuitenkin ranskalaista Franche-Comtén alueella tuotettua. Juusto on kevyesti murukoloista, ja siinä on pieniä halkeamia.

Viinin ja juustojen maut sopivat hyvin yhteen. Erityisesti Cruyere hapokkaana juustona pehmensi viinin tanniinisuutta ja hapokkuutta. Myös hitaasti kypsytetyt maanläheiset pataruoat voisivat sopia Bourgognen punaviinien kanssa.
  

_______________________________________________

Lue myös:


_________________________________________


SUOSITUIMMAT

Punaviini Il Barone Rosso 2018 ja Tagliatellea metsäsieni-sinihomejuustokastikkeella

Lokakuun viileään päivään sopi hyvin italialainen kevyt punaviini Il Barone Rosso 2018 ja pastaruoka Tagliatellea metsäsieni-sinihomejuustokastikkeella (Resepti) Rosa Viini & Ruoka yhteistyö sai jatkoa tämän maukkaan yhdistelmän muodossa. Il Barone Rosso 2018 Il Barone Rosson tuottaja on viinitila, joka on pysynyt saman perheen omistuksessa jo kolmen sukupolven ajan. Tämä punaviini on yksi heidän suosituimmista tuotteistaan. Viini on 100% Sangiovese -rypäleestä valmistettu. Sangiovese on Italian viljellyin rypälelajike ja maan arvostus punaviinimaana on pitkälti Sangiovesen ansiota. Toscanasta kotoisin oleva rypäle viihtyy parhaiten lämpimässä ilmastossa ja vaatii melko pitkän kasvukauden. Parhaat viininsä se tuottaa kasvaessaan kalkkipitoisessa sorassa. Maistelukokemukset Lasissa viini oli kirkas, väriltään rubiinipunainen ja syvyydeltään kohtalaisen voimakas. Viskositeetti oli yllättävän korkea. Tuoksu oli nuorelle viinille tyypillinen ja voimakkaan

Piqueras Gold Label 2016 – ryhdikästä punaviiniä kreikkalaiselle perinneruoalle

  Pitkästä, pitkästä aikaa teimme kreikkalaista kansallisruokaa, Stifadoa . Tätä herkkua olemme aikoinaan syöneet Kreikan matkoilla ja siihen ihastuneena olemme sittemmin valmistaneet sitä myös kotikeittiössä. Tällä kertaa tämän herkullisen lihapadan tekemiseen innoitti vuolukivestä valmistettu Uunikko -pata, joka sopii erinomaisesti kaikkiin pitkää haudutusta vaativiin pataruokiin. Samalla kokeilimme uutta Stifado-ohjetta Rosa Viini & Ruokakerhon reseptivalikoimasta. Viiniksi tälle reseptille valitsimme espanjalaisen luomupunaviinin, Piqueras Gold Label 2016 (näytepullo, Rosa Viini & Ruoka) Piqueras Gold Label 2016 Piqueras Gold Label 2016 tulee Espanjan Almansasta. Viini on kolmen rypäleen sekoitus: Monastrell 70%, Garnacha Tintorera 20% ja Syrah 10%. Viinitarha sijaitsee 800-900 metrin korkeudessa ja on luonnonmukaisesti viljelty. Maaperä on hiekkaista ja kalkkikivipitoista.  Piqueras Gold Label 2016 on saanut tänä vuonna useita kansainvälisiä pal

Punaviini Nugan Alfredo Passo Appassimento 2016 ja hunajaisia grillipihvejä

Vielä on kesää jäljellä ja suunnitelmissa oli grillata ulkona, mutta sateisesta säästä johtuen pihagrilli vaihtuikin parillapannuun. Possupihvien lisäksi pannulla tirisi puolikkaita puna- ja valkosipuleita sekä limeä. Rosa Ruoka&Viini -yhteistyön merkeissä meille tarjoutui mahdollisuus maistaa australialainen italiaisella appassimento - menetelmällä tehty punaviini, Nugan Alfredo Passo Appassimento 2016. Nugan Alfredo Passo Appassimento 2016 Nugan Alfredo Passo Appassimento on kunnianosoitus Nugan Estate -viinitilan perustajalle Alfredo Nuganille ja hänen intohimoiselle visiolleen laadukkaista ja upeista viineistä. Nykyään Nugan Estate -viinitilaa johtavat hänen lapsenlapsensa. Nugan Estate on tunnettu runsaista ja täyteläisistä punaviineistään. Tämä maistelemamme punaviini on peräisin premium -viinitarhasta, joka sijaitsee Riverinassa Australian Uudessa Etelä-Walesissa (New South Wales).  Australian New South Wales on tunnettu siitä, että viiniköynnös