Siirry pääsisältöön

Punaviini Jaffelin Beaune 1er Cru Les Cent Vignes 2008 alppijuustolle


Keskikesän juustoviiniksi valikoitui kevyen marjaisa ranskalainen punaviini Bourgognesta. Huomasimme, että Pinot Noir –rypäleestä valmistettu punaviini on vielä blogissamme arvioimatta. Viinikaapistamme löytyikin juuri sopivassa kypsyysiässä oleva 100 % Pinot Noir maisteltavaksi.


Jaffelin Beaune 1er Cru Les Cent Vignes 2008 

Punaista Bourgognea alppijuustolle, Viinihetki


Viini on lähtöisin Ranskan Cote d´Orin, ”kultaisen rinteen” eteläiseltä Cote du Beaunen alueelta. Cote du Beaune on enimmäkseen valkoviinialuetta, mutta sieltä tulee myös hyviä punaviinejä.

Pinot Noiria pidetään yhtenä vaikeimmin viljeltävistä rypäleistä. Se on viininviljelijöiden keskuudessa nirson lajikkeen maineessa. Pinot Noir on valikoiva kasvupaikan suhteen: se vaatii maaperää, jossa on kalkkia. Se on myös altis erilaisille kasvitaudeille. Se homehtuu helposti, jos kasvukautena sataa runsaasti.

Pinot Noir ei sopeudu lämpimämpään ilmastoon, vaan tuottaa silloin tunkkaisia viinejä, joissa on hilloksi keitetyn hedelmän epämiellyttävä maku. Pinot Noir –viinit eivät runsaan hapokkuutensa vuoksi erotu edukseen seurusteluviineinä, mutta ruoan seurassa ne ovat loistavia.

Maistelukokemukset


Maisteltavana ollut Jaffelin Beaune 1er Cru Les Cent Vignes 2008 oli ulkonäöltään kirkas, läpinäkyvä ja väriltään upea vivahteikas tiilenpunainen.
Tuoksu oli rypäleelle tyypillinen, marjaisa ja paahteinen. Maussa tuli esille voimakas hapokkuus sekä puolukan ja karpalon makuvivahteita.
Kehittyneelle Pinot Noirille tyypillisiä lannan, navetan tai maalaispihojen aromeja emme havainneet, joten todennäköisesti viiniä olisi voinut vielä säilyttää muutaman vuoden.
Maku oli pitkä ja kokonaisuutena viini oli tasapainoinen.




Pisteet 15,5 / 20p, pronssi



Lisätietoa:


____________________________________________

Punaista Bourgognea alppijuustolle, Viinihetki

Ranskalainen Gruyere

Viinin seurana nautittiin juustoja ja välimerellistä oliivileipää. Gruyeren lisäksi tarjolla oli Castellon valkohomejuusto.

Gruyère  on alun perin sveitsiläinen lehmämaidosta valmistettu kova, kypsytetty juusto Se on saanut nimensä Fribourgin kantonissa sijaitsevan Gruyèresin kaupungin mukaan. Nyt tarjolla ollut Gruyére juusto oli kuitenkin ranskalaista Franche-Comtén alueella tuotettua. Juusto on kevyesti murukoloista, ja siinä on pieniä halkeamia.

Viinin ja juustojen maut sopivat hyvin yhteen. Erityisesti Cruyere hapokkaana juustona pehmensi viinin tanniinisuutta ja hapokkuutta. Myös hitaasti kypsytetyt maanläheiset pataruoat voisivat sopia Bourgognen punaviinien kanssa.
  

_______________________________________________

Lue myös:


_________________________________________


SUOSITUIMMAT

Portugalilaista lihapataa ja täyteläistä punaviiniä - Rabo de Galo Reserva 2018

Rabo de Galo Reserva 2018 on hyvä ruokaviin i ja varsinkin talvisille lihapadoille sen voimakas maku sopii erittäin hyvin. Portugalilainen lihapata, Estufado Madresilva – naudanlihasta, porkkanoista, herkkusienistä, tomaateista, sipulista, valkosipulista ja hillosipuleista liedellä haudutettu portugalilainen lihapata keitettyjen perunoiden kera oli herkullinen. Lue lisää viinistä ja viinimaa Portugalista ...

Harvinaisia rypälelajikkeita

Innostavinta viiniharrastuksessa on maistella viinejä erilaisista rypäleistä , oppia rypäleiden ominaisuuksia ja oppia tunnistamaan niitä. Rypäleet ovat kiinnostavia myös siksi, että rypälelajikkeita on runsaasti - niissä riittää opiskeltavaa. Parhaiten tietyn rypäleen ominaisuuksia voi havainnoida maistelemalla viiniä, joka on valmistettu ainoastaan yhdestä rypäleestä. Jos rypälelajikkeet eivät ole ennestään tuttuja, on tutustuminen helpointa aloittaa yleisimmistä lajikkeista kuten esimerkiksi Chardonnay ja Cabernet Sauvignon. Tälle sivulle on koottu linkkejä Viinihetken blogiteksteihin, joissa on esitelty hiukan tuntemattomampi rypäle ja siitä 100%:sti tehty viini . Joitakin esiteltyjä rypäleitä voi esiintyä   sekoiteviineissä (esim. Pinot Meunier), mutta tavoitteena on ollut löytää viinejä, jotka on valmistettu ainoastaan yhdestä rypäleestä. AGLIANICO - punaviini CARIGNAN - punaviini CARRICANTE - valkoviini DORNFELDER - punaviini NERELLO MASCALESE - puna...

Portugalilaista hapokasta valkoviiniä, Quinta de Chocapalha Arinto 2016 ja leivitettyä turskaa

  Quinta de Chocapalha Arinto 2016. Ruokapariksi viinin kanssa kokkasimme portugalilaisen keittiön ydinraaka-aineesta turskasta tehtyjä kalafileitä Viana do Castelon tapaan, Filettes De Peixe à Vianense...  Siirry lukemaan sivustolle viinihetki.fi... https://viinihetki.fi/hapokas-portugalilainen-valkoviini-ja-turskaa/ ______________________________