Keskikesän juustoviiniksi valikoitui kevyen marjaisa ranskalainen punaviini Bourgognesta. Huomasimme, että Pinot Noir –rypäleestä valmistettu punaviini on vielä blogissamme arvioimatta. Viinikaapistamme löytyikin juuri sopivassa kypsyysiässä oleva 100 % Pinot Noir maisteltavaksi.
Jaffelin Beaune 1er Cru Les Cent Vignes 2008
Viini on lähtöisin Ranskan Cote d´Orin, ”kultaisen rinteen” eteläiseltä
Cote du Beaunen alueelta. Cote du Beaune on enimmäkseen valkoviinialuetta,
mutta sieltä tulee myös hyviä punaviinejä.
Pinot Noiria pidetään yhtenä vaikeimmin viljeltävistä rypäleistä.
Se on viininviljelijöiden keskuudessa nirson lajikkeen maineessa. Pinot Noir on
valikoiva kasvupaikan suhteen: se vaatii maaperää, jossa on kalkkia. Se on myös
altis erilaisille kasvitaudeille. Se homehtuu helposti, jos kasvukautena sataa
runsaasti.
Pinot Noir ei sopeudu lämpimämpään ilmastoon, vaan tuottaa
silloin tunkkaisia viinejä, joissa on hilloksi keitetyn hedelmän epämiellyttävä
maku. Pinot Noir –viinit eivät runsaan hapokkuutensa vuoksi erotu edukseen
seurusteluviineinä, mutta ruoan seurassa ne ovat loistavia.
Maistelukokemukset
Maisteltavana ollut Jaffelin Beaune 1er Cru Les Cent Vignes 2008 oli ulkonäöltään kirkas, läpinäkyvä ja väriltään upea vivahteikas tiilenpunainen.
Tuoksu oli rypäleelle tyypillinen, marjaisa ja paahteinen. Maussa tuli esille voimakas hapokkuus sekä puolukan ja karpalon makuvivahteita.
Kehittyneelle Pinot Noirille tyypillisiä lannan, navetan tai maalaispihojen aromeja emme havainneet, joten todennäköisesti viiniä olisi voinut vielä säilyttää muutaman vuoden.
Ranskalainen Gruyere
Viinin seurana nautittiin juustoja ja välimerellistä oliivileipää. Gruyeren lisäksi tarjolla oli Castellon valkohomejuusto.Gruyère on alun perin sveitsiläinen lehmämaidosta valmistettu kova, kypsytetty juusto Se on saanut nimensä Fribourgin kantonissa sijaitsevan Gruyèresin kaupungin mukaan. Nyt tarjolla ollut Gruyére juusto oli kuitenkin ranskalaista Franche-Comtén alueella tuotettua. Juusto on kevyesti murukoloista, ja siinä on pieniä halkeamia.
Viinin ja juustojen maut sopivat hyvin yhteen. Erityisesti Cruyere hapokkaana juustona pehmensi viinin tanniinisuutta ja hapokkuutta. Myös hitaasti kypsytetyt maanläheiset pataruoat voisivat sopia Bourgognen punaviinien kanssa.
_______________________________________________
Lue myös:
_________________________________________