Siirry pääsisältöön

Bollinger Grande Année 1996 - hienostunut 22 -vuotias samppanja "Bolly"Loppukesän maistelumenun viiniksi valitsimme maailman tunnetuimman agentin, James Bondin suosikkisamppanjan Bollingerin ”Bollyn” huippuvuodelta 1996. Kyseinen merkki on  ollut myös Iso-Britannian hovin virallinen samppanja 1880 -luvulta alkaen.
Viini on ollut ”piilossa” viinikaapissamme jo yli 15 vuotta odottamassa arvoistaan juhlaa. Nyt on kertynyt yhteistä matkaa jo niin paljon, että oli aika kaivaa arvoviini kaapin kätköistä ja rakentaa sen seuraksi viiden eri makuyhdistelmän maistelumenu. Samalla tuli testattua, miten 22 -vuotias vuosikertasamppanja taipuu ruokaviiniksi.

Bollinger Grande Année 1996


Samppanjoiden ehdotonta eliittiä olevan Bollingerin viinitalon perustivat Ranskan Champagnen alueelle  vuonna 1829 saksalainen Jacques Bollinger (vanhempi), ranskalainen Paul Renaudin ja maanomistaja de Villermont,  jolloin syntyi Champagne Renaudin Bollinger. Tämän nimisenä samppanjatalo säilyi 1960-luvulle asti, jolloin nimi muuttui Bollingeriksi.
Jacques Bollinger nuoremman kuoltua vuonna 1941, samppanjatalo siirtyi hänen leskirouvansa Elisabeth ”Lily” Bollingerin hallintaan. Hän johti Bollingeria aina vuoteen 1971 asti ja loi vakaan perustan Bollingerin nousulle maailmanmaineeseen. 
Bollingerin tuotanto on 2,5 miljoonaa pulloa vuodessa. Viinitalon omistuksessa on 164 hehtaaria viinitarhoja, mikä kattaa yli 60 % rypäletarpeesta. Loput rypäleet hankitaan pitkäaikaisilta sopimusviljelijöiltä. Bollinger Grande Année 1996 koostuu Pinot Noir-rypäleestä (70%) ja Chardonnay -rypäleestä (30%).
Bollinger valmistaa Grande Annéeta vain parhaimpina satovuosina vain Premier- ja Grand Cru- viinitarhojen rypäleistä. Grande Annéen käyminen tapahtuu kokonaan tammitynnyreissä ja sitä kypsytetään pulloissa 5 vuotta. Viineihin käytetään ainoastaan Cuvée -samppanja eli ensimmäinen ja paras osa rypälepuristeesta.
Vuosi 1996 oli Champagnen alueella erittäin poikkeuksellinen vuosi. Rypäleissä oli ennätyskorkea hapokkuus, joka asetti haasteita viinintekijöille. Tuon vuoden maineikkaiden viinintuottajien viinit kuuluvat kaikkien aikojen parhaimmistoon.

Maistelukokemukset


Väriltään Bollinger Grande Année 1996 oli kirkas ja syvän kullankeltainen. Kuplat olivat pienet ja hitaasti nousevat. Tuoksu oli puhdas, voimakas ja kehittynyt. Monivivahteisissa aromeissa päällimmäisenä erottui briossi ja sienet ja lisäksi halkaistun punaisen omenan tummuva pinta. Myös valkohomejuuston, ostereiden ja paahtoleivän vivahteita oli havaittavissa.
Maku oli runsaan hedelmäinen ja voimakkaan täyteläinen. Hapokkuus oli korkea, mutta ei kiristävä. Tasapainoinen maku oli erittäin pitkä ja tanakka.  
Viinin luonnetta kuvaa rauhallinen ja ylväs klassinen pianomusiikki, kuten esim.

Sergei Rachamaninoff: pianokonsertto no.2

______________________________

Pisteet 18 / 20p

Hinta - Alko

Lisätietoa: Viinitalo Bollinger
______________________________

Maistelumenu:


Hienostunut 22-vuotias samppanja, "Bolly"
Katkarapuja ja avokadodippiä

Hienostunut 22-vuotias samppanja, "Bolly", Viinihetki
Parmesancrisp, tuorejuustoa ja kylmäsavulohta

Hienostunut 22-vuotias samppanja, "Bolly", Viinihetki
Kampasimpukka ja mansikkasalsa

Hienostunut 22-vuotias samppanja, "Bolly", Viinihetki
Paistettua kuhaa, hernepyree ja kuminavaahto

Hienostunut 22-vuotias samppanja, "Bolly"
Juustoja (vuohenjuusto, valkohomejuusto) ja marjoja paahtoleivällä

Tässä maistelumenussa Bollinger Grande Année 1996 sopi erityisen hyvin kylmäsavulohen, parmesanin, kampasimpukoiden ja vuohenjuuston seuraksi. Samppanja yleisesti toimii hyvin useimpien kalojen ja äyriäisten kanssa. Hummeri ja ”Bolly” voisivat olla erityisen elegantti makuyhdistelmä.
_____________________________
Lue lisää maistelulautasista:

Lue myös: 

_____________________________