Siirry pääsisältöön

Bollinger Grande Année 1996 - hienostunut 22 -vuotias samppanja "Bolly"



Loppukesän maistelumenun viiniksi valitsimme maailman tunnetuimman agentin, James Bondin suosikkisamppanjan Bollingerin ”Bollyn” huippuvuodelta 1996. Kyseinen merkki on  ollut myös Iso-Britannian hovin virallinen samppanja 1880 -luvulta alkaen.
Viini on ollut ”piilossa” viinikaapissamme jo yli 15 vuotta odottamassa arvoistaan juhlaa. Nyt on kertynyt yhteistä matkaa jo niin paljon, että oli aika kaivaa arvoviini kaapin kätköistä ja rakentaa sen seuraksi viiden eri makuyhdistelmän maistelumenu. Samalla tuli testattua, miten 22 -vuotias vuosikertasamppanja taipuu ruokaviiniksi.

Bollinger Grande Année 1996


Samppanjoiden ehdotonta eliittiä olevan Bollingerin viinitalon perustivat Ranskan Champagnen alueelle  vuonna 1829 saksalainen Jacques Bollinger (vanhempi), ranskalainen Paul Renaudin ja maanomistaja de Villermont,  jolloin syntyi Champagne Renaudin Bollinger. Tämän nimisenä samppanjatalo säilyi 1960-luvulle asti, jolloin nimi muuttui Bollingeriksi.
Jacques Bollinger nuoremman kuoltua vuonna 1941, samppanjatalo siirtyi hänen leskirouvansa Elisabeth ”Lily” Bollingerin hallintaan. Hän johti Bollingeria aina vuoteen 1971 asti ja loi vakaan perustan Bollingerin nousulle maailmanmaineeseen. 
Bollingerin tuotanto on 2,5 miljoonaa pulloa vuodessa. Viinitalon omistuksessa on 164 hehtaaria viinitarhoja, mikä kattaa yli 60 % rypäletarpeesta. Loput rypäleet hankitaan pitkäaikaisilta sopimusviljelijöiltä. Bollinger Grande Année 1996 koostuu Pinot Noir-rypäleestä (70%) ja Chardonnay -rypäleestä (30%).
Bollinger valmistaa Grande Annéeta vain parhaimpina satovuosina vain Premier- ja Grand Cru- viinitarhojen rypäleistä. Grande Annéen käyminen tapahtuu kokonaan tammitynnyreissä ja sitä kypsytetään pulloissa 5 vuotta. Viineihin käytetään ainoastaan Cuvée -samppanja eli ensimmäinen ja paras osa rypälepuristeesta.
Vuosi 1996 oli Champagnen alueella erittäin poikkeuksellinen vuosi. Rypäleissä oli ennätyskorkea hapokkuus, joka asetti haasteita viinintekijöille. Tuon vuoden maineikkaiden viinintuottajien viinit kuuluvat kaikkien aikojen parhaimmistoon.

Maistelukokemukset


Väriltään Bollinger Grande Année 1996 oli kirkas ja syvän kullankeltainen. Kuplat olivat pienet ja hitaasti nousevat. Tuoksu oli puhdas, voimakas ja kehittynyt. Monivivahteisissa aromeissa päällimmäisenä erottui briossi ja sienet ja lisäksi halkaistun punaisen omenan tummuva pinta. Myös valkohomejuuston, ostereiden ja paahtoleivän vivahteita oli havaittavissa.
Maku oli runsaan hedelmäinen ja voimakkaan täyteläinen. Hapokkuus oli korkea. Tasapainoinen maku oli erittäin pitkä.
Viinin luonnetta sopii kuvaamaan rauhallinen ja ylväs klassinen pianomusiikki, kuten esim.

Sergei Rachamaninoff: pianokonsertto no.2

______________________________

Pisteet 18 / 20p

Hinta - Alko

Lisätietoa: Viinitalo Bollinger
______________________________

Maistelumenu:


Hienostunut 22-vuotias samppanja, "Bolly"
Katkarapuja ja avokadodippiä

Hienostunut 22-vuotias samppanja, "Bolly", Viinihetki
Parmesancrisp, tuorejuustoa ja kylmäsavulohta

Hienostunut 22-vuotias samppanja, "Bolly", Viinihetki
Kampasimpukka ja mansikkasalsa

Hienostunut 22-vuotias samppanja, "Bolly", Viinihetki
Paistettua kuhaa, hernepyree ja kuminavaahto

Hienostunut 22-vuotias samppanja, "Bolly"
Juustoja (vuohenjuusto, valkohomejuusto) ja marjoja paahtoleivällä

Tässä maistelumenussa Bollinger Grande Année 1996 sopi erityisen hyvin kylmäsavulohen, parmesanin, kampasimpukoiden ja vuohenjuuston seuraksi. Samppanja yleisesti toimii hyvin useimpien kalojen ja äyriäisten kanssa. Hummeri ja ”Bolly” voisivat olla erityisen hyvä makuyhdistelmä.
_____________________________
Lue lisää maistelulautasista:

Lue myös: 

_____________________________

SUOSITUIMMAT

Lustau Fino 3 En Rama De Jerez De La Frontera - kuivaa sherryä ja tapaksia

Viinihetki espanjalaisittain. Sherry ja tapakset kuuluvat erottamattomana osana Espanjan andalusialaiseen ruokakulttuuriin . Sherryn sanotaan olevan hyvä viinivalinta, kun pöytään katetaan pientä syötävää. Sana ”tapa” tarkoittaa espanjan kielessä kantta. Se viittaa pieneen leipäpalaan, jolla viinilasi suojattiin kärpäsiltä. Leipäpalan päällä oli usein ilmakuivattua kinkkua tai juustoa. Nykyisin tapasvalikoimat ovat hyvin monipuolisia ja raaka-aineiltaan värikkäitä. Lustau Fino 3 En Rama De Jerez De La Frontera Sherry valmistetaan nykyisin lähes aina yhdestä rypälelajikkeesta, Palominosta . Sen osuus Jerezin viljelyalasta on 95 %. Muita lajikkeita ovat Pedro Ximénenez ja Palomino de Jerez. Bodega s Lustau julkaisi keväällä 2017 uuden sarjan 3 en Rama sherryistä . Nämä ovat kolme biologisesti vanhennettua viiniä, jotka tulevat jokaisesta Sherryn alueen kolmesta kaupungista: Fino Jerez de la Fronterasta, Manzanilla Sanlúcar de Barramedasta ja Fino El Puerto de San

Harvinaisia rypälelajikkeita

Innostavinta viiniharrastuksessa on maistella viinejä erilaisista rypäleistä , oppia rypäleiden ominaisuuksia ja oppia tunnistamaan niitä. Rypäleet ovat kiinnostavia myös siksi, että rypälelajikkeita on runsaasti - niissä riittää opiskeltavaa. Parhaiten tietyn rypäleen ominaisuuksia voi havainnoida maistelemalla viiniä, joka on valmistettu ainoastaan yhdestä rypäleestä. Jos rypälelajikkeet eivät ole ennestään tuttuja, on tutustuminen helpointa aloittaa yleisimmistä lajikkeista kuten esimerkiksi Chardonnay ja Cabernet Sauvignon. Tälle sivulle on koottu linkkejä Viinihetken blogiteksteihin, joissa on esitelty hiukan tuntemattomampi rypäle ja siitä 100%:sti tehty viini . Joitakin esiteltyjä rypäleitä voi esiintyä   sekoiteviineissä (esim. Pinot Meunier), mutta tavoitteena on ollut löytää viinejä, jotka on valmistettu ainoastaan yhdestä rypäleestä. AGLIANICO - punaviini CARIGNAN - punaviini CARRICANTE - valkoviini DORNFELDER - punaviini NERELLO MASCALESE - punaviin

Makea valkoviini Unkarista - Tokaji

Vaihteluksi kuiville puna- ja valkoviineille halusimme pitkästä aikaa suun makeaksi.   Blogissa on aiemmin arvioitu useita ranskalaisia Sauternesin alueen makeita valkoviinejä.  Myös Unkarista löytyy maailmankuulu makea valkoviini, Tokaji , johon aikoinaan viininmaistelumme alkuvuosina ihastuimme, mutta joka sittemmin on jäänyt lähes unohduksiin.  Unohduksissa ollutta viiniä ei tietenkään löytynyt myöskään viinikaapistamme. Alkon valikoimissa Tokaji-viinejä on muutamia, joista maisteltavaksi hankimme vuosikerraltaan nuorimman  St Stephans Crown Tokaji 5 Puttonyos 2013. Jalohomeisen viinin synty Unkarin Tokajin alueella on pitkä historia viininviljelyssä. Sen ensimmäinen tarhaluokitus tehtiin jo vuonna 1641 ja Tokajia pidetään myös ensimmäisenä viinialueena, jossa opittiin käyttämään jalohomeisia rypäleitä viinin valmistuksessa.  Historiatietojen mukaan sodat repivät Tokajin aluetta yli 300 vuotta sitten, eikä väestöllä tuolloin ollut juurikaan aikaa paneutua viin