Siirry pääsisältöön

Bollinger Grande Année 1996 - hienostunut 22 -vuotias samppanja "Bolly"



Loppukesän maistelumenun viiniksi valitsimme maailman tunnetuimman agentin, James Bondin suosikkisamppanjan Bollingerin ”Bollyn” huippuvuodelta 1996. Kyseinen merkki on  ollut myös Iso-Britannian hovin virallinen samppanja 1880 -luvulta alkaen.
Viini on ollut ”piilossa” viinikaapissamme jo yli 15 vuotta odottamassa arvoistaan juhlaa. Nyt on kertynyt yhteistä matkaa jo niin paljon, että oli aika kaivaa arvoviini kaapin kätköistä ja rakentaa sen seuraksi viiden eri makuyhdistelmän maistelumenu. Samalla tuli testattua, miten 22 -vuotias vuosikertasamppanja taipuu ruokaviiniksi.

Bollinger Grande Année 1996


Samppanjoiden ehdotonta eliittiä olevan Bollingerin viinitalon perustivat Ranskan Champagnen alueelle  vuonna 1829 saksalainen Jacques Bollinger (vanhempi), ranskalainen Paul Renaudin ja maanomistaja de Villermont,  jolloin syntyi Champagne Renaudin Bollinger. Tämän nimisenä samppanjatalo säilyi 1960-luvulle asti, jolloin nimi muuttui Bollingeriksi.
Jacques Bollinger nuoremman kuoltua vuonna 1941, samppanjatalo siirtyi hänen leskirouvansa Elisabeth ”Lily” Bollingerin hallintaan. Hän johti Bollingeria aina vuoteen 1971 asti ja loi vakaan perustan Bollingerin nousulle maailmanmaineeseen. 
Bollingerin tuotanto on 2,5 miljoonaa pulloa vuodessa. Viinitalon omistuksessa on 164 hehtaaria viinitarhoja, mikä kattaa yli 60 % rypäletarpeesta. Loput rypäleet hankitaan pitkäaikaisilta sopimusviljelijöiltä. Bollinger Grande Année 1996 koostuu Pinot Noir-rypäleestä (70%) ja Chardonnay -rypäleestä (30%).
Bollinger valmistaa Grande Annéeta vain parhaimpina satovuosina vain Premier- ja Grand Cru- viinitarhojen rypäleistä. Grande Annéen käyminen tapahtuu kokonaan tammitynnyreissä ja sitä kypsytetään pulloissa 5 vuotta. Viineihin käytetään ainoastaan Cuvée -samppanja eli ensimmäinen ja paras osa rypälepuristeesta.
Vuosi 1996 oli Champagnen alueella erittäin poikkeuksellinen vuosi. Rypäleissä oli ennätyskorkea hapokkuus, joka asetti haasteita viinintekijöille. Tuon vuoden maineikkaiden viinintuottajien viinit kuuluvat kaikkien aikojen parhaimmistoon.

Maistelukokemukset


Väriltään Bollinger Grande Année 1996 oli kirkas ja syvän kullankeltainen. Kuplat olivat pienet ja hitaasti nousevat. Tuoksu oli puhdas, voimakas ja kehittynyt. Monivivahteisissa aromeissa päällimmäisenä erottui briossi ja sienet ja lisäksi halkaistun punaisen omenan tummuva pinta. Myös valkohomejuuston, ostereiden ja paahtoleivän vivahteita oli havaittavissa.
Maku oli runsaan hedelmäinen ja voimakkaan täyteläinen. Hapokkuus oli korkea. Tasapainoinen maku oli erittäin pitkä.
Viinin luonnetta sopii kuvaamaan rauhallinen ja ylväs klassinen pianomusiikki, kuten esim.

Sergei Rachamaninoff: pianokonsertto no.2

______________________________

Pisteet 18 / 20p

Hinta - Alko

Lisätietoa: Viinitalo Bollinger
______________________________

Maistelumenu:


Hienostunut 22-vuotias samppanja, "Bolly"
Katkarapuja ja avokadodippiä

Hienostunut 22-vuotias samppanja, "Bolly", Viinihetki
Parmesancrisp, tuorejuustoa ja kylmäsavulohta

Hienostunut 22-vuotias samppanja, "Bolly", Viinihetki
Kampasimpukka ja mansikkasalsa

Hienostunut 22-vuotias samppanja, "Bolly", Viinihetki
Paistettua kuhaa, hernepyree ja kuminavaahto

Hienostunut 22-vuotias samppanja, "Bolly"
Juustoja (vuohenjuusto, valkohomejuusto) ja marjoja paahtoleivällä

Tässä maistelumenussa Bollinger Grande Année 1996 sopi erityisen hyvin kylmäsavulohen, parmesanin, kampasimpukoiden ja vuohenjuuston seuraksi. Samppanja yleisesti toimii hyvin useimpien kalojen ja äyriäisten kanssa. Hummeri ja ”Bolly” voisivat olla erityisen hyvä makuyhdistelmä.
_____________________________
Lue lisää maistelulautasista:

Lue myös: 

_____________________________

SUOSITUIMMAT

Portugalilaista lihapataa ja täyteläistä punaviiniä - Rabo de Galo Reserva 2018

Rabo de Galo Reserva 2018 on hyvä ruokaviin i ja varsinkin talvisille lihapadoille sen voimakas maku sopii erittäin hyvin. Portugalilainen lihapata, Estufado Madresilva – naudanlihasta, porkkanoista, herkkusienistä, tomaateista, sipulista, valkosipulista ja hillosipuleista liedellä haudutettu portugalilainen lihapata keitettyjen perunoiden kera oli herkullinen. Lue lisää viinistä ja viinimaa Portugalista ...

Harvinaisia rypälelajikkeita

Innostavinta viiniharrastuksessa on maistella viinejä erilaisista rypäleistä , oppia rypäleiden ominaisuuksia ja oppia tunnistamaan niitä. Rypäleet ovat kiinnostavia myös siksi, että rypälelajikkeita on runsaasti - niissä riittää opiskeltavaa. Parhaiten tietyn rypäleen ominaisuuksia voi havainnoida maistelemalla viiniä, joka on valmistettu ainoastaan yhdestä rypäleestä. Jos rypälelajikkeet eivät ole ennestään tuttuja, on tutustuminen helpointa aloittaa yleisimmistä lajikkeista kuten esimerkiksi Chardonnay ja Cabernet Sauvignon. Tälle sivulle on koottu linkkejä Viinihetken blogiteksteihin, joissa on esitelty hiukan tuntemattomampi rypäle ja siitä 100%:sti tehty viini . Joitakin esiteltyjä rypäleitä voi esiintyä   sekoiteviineissä (esim. Pinot Meunier), mutta tavoitteena on ollut löytää viinejä, jotka on valmistettu ainoastaan yhdestä rypäleestä. AGLIANICO - punaviini CARIGNAN - punaviini CARRICANTE - valkoviini DORNFELDER - punaviini NERELLO MASCALESE - puna...

Portugalilaista hapokasta valkoviiniä, Quinta de Chocapalha Arinto 2016 ja leivitettyä turskaa

  Quinta de Chocapalha Arinto 2016. Ruokapariksi viinin kanssa kokkasimme portugalilaisen keittiön ydinraaka-aineesta turskasta tehtyjä kalafileitä Viana do Castelon tapaan, Filettes De Peixe à Vianense...  Siirry lukemaan sivustolle viinihetki.fi... https://viinihetki.fi/hapokas-portugalilainen-valkoviini-ja-turskaa/ ______________________________