Siirry pääsisältöön

Bollinger Grande Année 1996 - hienostunut 22 -vuotias samppanja "Bolly"Loppukesän maistelumenun viiniksi valitsimme maailman tunnetuimman agentin, James Bondin suosikkisamppanjan Bollingerin ”Bollyn” huippuvuodelta 1996. Kyseinen merkki on  ollut myös Iso-Britannian hovin virallinen samppanja 1880 -luvulta alkaen.
Viini on ollut ”piilossa” viinikaapissamme jo yli 15 vuotta odottamassa arvoistaan juhlaa. Nyt on kertynyt yhteistä matkaa jo niin paljon, että oli aika kaivaa arvoviini kaapin kätköistä ja rakentaa sen seuraksi viiden eri makuyhdistelmän maistelumenu. Samalla tuli testattua, miten 22 -vuotias vuosikertasamppanja taipuu ruokaviiniksi.

Bollinger Grande Année 1996


Samppanjoiden ehdotonta eliittiä olevan Bollingerin viinitalon perustivat Ranskan Champagnen alueelle  vuonna 1829 saksalainen Jacques Bollinger (vanhempi), ranskalainen Paul Renaudin ja maanomistaja de Villermont,  jolloin syntyi Champagne Renaudin Bollinger. Tämän nimisenä samppanjatalo säilyi 1960-luvulle asti, jolloin nimi muuttui Bollingeriksi.
Jacques Bollinger nuoremman kuoltua vuonna 1941, samppanjatalo siirtyi hänen leskirouvansa Elisabeth ”Lily” Bollingerin hallintaan. Hän johti Bollingeria aina vuoteen 1971 asti ja loi vakaan perustan Bollingerin nousulle maailmanmaineeseen. 
Bollingerin tuotanto on 2,5 miljoonaa pulloa vuodessa. Viinitalon omistuksessa on 164 hehtaaria viinitarhoja, mikä kattaa yli 60 % rypäletarpeesta. Loput rypäleet hankitaan pitkäaikaisilta sopimusviljelijöiltä. Bollinger Grande Année 1996 koostuu Pinot Noir-rypäleestä (70%) ja Chardonnay -rypäleestä (30%).
Bollinger valmistaa Grande Annéeta vain parhaimpina satovuosina vain Premier- ja Grand Cru- viinitarhojen rypäleistä. Grande Annéen käyminen tapahtuu kokonaan tammitynnyreissä ja sitä kypsytetään pulloissa 5 vuotta. Viineihin käytetään ainoastaan Cuvée -samppanja eli ensimmäinen ja paras osa rypälepuristeesta.
Vuosi 1996 oli Champagnen alueella erittäin poikkeuksellinen vuosi. Rypäleissä oli ennätyskorkea hapokkuus, joka asetti haasteita viinintekijöille. Tuon vuoden maineikkaiden viinintuottajien viinit kuuluvat kaikkien aikojen parhaimmistoon.

Maistelukokemukset


Väriltään Bollinger Grande Année 1996 oli kirkas ja syvän kullankeltainen. Kuplat olivat pienet ja hitaasti nousevat. Tuoksu oli puhdas, voimakas ja kehittynyt. Monivivahteisissa aromeissa päällimmäisenä erottui briossi ja sienet ja lisäksi halkaistun punaisen omenan tummuva pinta. Myös valkohomejuuston, ostereiden ja paahtoleivän vivahteita oli havaittavissa.
Maku oli runsaan hedelmäinen ja voimakkaan täyteläinen. Hapokkuus oli korkea. Tasapainoinen maku oli erittäin pitkä.
Viinin luonnetta sopii kuvaamaan rauhallinen ja ylväs klassinen pianomusiikki, kuten esim.

Sergei Rachamaninoff: pianokonsertto no.2

______________________________

Pisteet 18 / 20p

Hinta - Alko

Lisätietoa: Viinitalo Bollinger
______________________________

Maistelumenu:


Hienostunut 22-vuotias samppanja, "Bolly"
Katkarapuja ja avokadodippiä

Hienostunut 22-vuotias samppanja, "Bolly", Viinihetki
Parmesancrisp, tuorejuustoa ja kylmäsavulohta

Hienostunut 22-vuotias samppanja, "Bolly", Viinihetki
Kampasimpukka ja mansikkasalsa

Hienostunut 22-vuotias samppanja, "Bolly", Viinihetki
Paistettua kuhaa, hernepyree ja kuminavaahto

Hienostunut 22-vuotias samppanja, "Bolly"
Juustoja (vuohenjuusto, valkohomejuusto) ja marjoja paahtoleivällä

Tässä maistelumenussa Bollinger Grande Année 1996 sopi erityisen hyvin kylmäsavulohen, parmesanin, kampasimpukoiden ja vuohenjuuston seuraksi. Samppanja yleisesti toimii hyvin useimpien kalojen ja äyriäisten kanssa. Hummeri ja ”Bolly” voisivat olla erityisen hyvä makuyhdistelmä.
_____________________________
Lue lisää maistelulautasista:

Lue myös: 

_____________________________

SUOSITUIMMAT

Orgaaninen punaviini Heartwood Zinfandel 2015

Tällä kertaa meille viinihetken tarjosi pitkäaikainen ystävämme, joka on myös innokas viiniharrastaja. Italialainen  Heartwood Zinfandel 2015 oli matkannut maisteluhetkeemme Ruotsin Haaparannasta, sillä Suomen Alkossa sitä ei ole tarjolla. Luomuviinejä olemme aiemminkin maistelleet, mutta harvakseltaan, johtuen ilmeisesti siitä, että mitään ahaa -elämyksiä ne eivät ole tähän saakka tarjonneet. Tämän viinin etiketissä mainittiin teksti organic wine . Orgaanisia viinejä valmistetaan luonnonmukaisesti viljellyistä rypäleistä, joissa ei käytetä hyönteismyrkkyjä, kasvinsuojeluaineita eikä keinolannoitteita. Säilöntäaineita ei myöskään käytetä missään osassa prosessia (ks. linkki tekstin lopussa, orgaaninen viini). Lasissa tämä viini oli väriltään läpinäkymätön, syvä, lähes musta. Tuoksu ei yllättäen avautunut juuri ollenkaan, vaikka viini oli dekantoituna karahvissa tunnin verran ennen nauttimista. Olisiko voinut olla pidempäänkin? Maultaan viini oli yllättävän kevyt Zinf

Pipoli Aglianico Del Vulture 2017 – mausteista ja marjaista punaviiniä Aglianico-rypäleestä

Vuoden viimeiseen rypäletastingiin valitsimme viinin edelleen tuliperäiseltä alueelta Etelä-Italiasta, mutta tällä kertaa mantereen puolelta. Edellisen rypäletastingin viini oli peräisin Sisiliasta Etnan rinteiltä. Tämänkertainen viini tulee Monte Vulturen rinteillä kasvaneista rypäleistä. Aglianico -rypäleestä tehtyjä viinejä suositellaan yleensä vahvojen liharuokien seuralaiseksi, mutta halusimme nyt kokeilla sen sopivuutta uunissa paahdetun ankan kumppanina. Mahdollisesti maailman vanhin viljelty rypäle – Aglianico Tämä muinaisen rypäleen nimi Aglianico on vakiintunut käyttöön 1500-luvun alusta. Tätä ennen rypälettä kutsuttiin nimellä Ellenico. Rypäleen alkuperästä ollaan monta mieltä. Erään teorian mukaan Kreikan uudisasukkaat toivat sen eteläiseen Italiaan noin 800 eaa, jolloin sen nimi oli Vitis hellenica (kreikkalainen viiniköynnös). Rypäle oli Rooman vallan aikana todennäköisesti silloisen maailman kalleimman viinin Falernian tärkein rypälelajike. Toisen teor

Alkuviini Pietra 2016 – luonteikasta punaviiniä Susumaniello -rypäleestä

Hyvä makupari: Pietra Susumaniello 2016 ja italialainen lampaanmaitojuusto Pecorino Romano  (edessä) Vuoden rypäleteema jatkuu. Tällä kertaa vuorossa oli punainen rypäle Susumaniello Etelä-Italian itärannikolta Apuliasta (Pugliasta). Pietra Susumaniello 2016 - viiniharvinaisuuden saimme lahjaksi tyttäreltämme keväällä 2019.  Tämän viinin kanssa olisi voinut tarjota vahvaa liharuokaa, jopa riistaa. Viinille on kuitenkin suositeltu myös vahvoja, suolaisia juustoja. Tällainen on esimerkiksi Pecorino Romano , italialainen lampaanmaitojuusto , jota maistelimme viinin kanssa. Susumaniello -rypäle Susumaniello on yksi maailman harvinaisimmista viinirypälajikkeista. Rypäleen alkuperästä on monenlaisia teorioita. Todennäköisesti rypäle on tullut Italian Apuliaan Adrianmeren yli ehkä Kreikasta tai Kroatian Dalmatian rannikolta. Nykyisin sitä viljellään lähes yksinomaan Apulian Salenton ja Brindisin kaupunkia ympäröivillä alueilla. Susumaniello-rypäle on väriltää