Loppukesän maistelumenun viiniksi valitsimme maailman
tunnetuimman agentin, James Bondin suosikkisamppanjan Bollingerin ”Bollyn” huippuvuodelta
1996. Kyseinen merkki on ollut myös Iso-Britannian hovin virallinen samppanja 1880 -luvulta
alkaen.
Viini on ollut ”piilossa” viinikaapissamme jo yli 15 vuotta
odottamassa arvoistaan juhlaa. Nyt on kertynyt yhteistä matkaa jo niin paljon,
että oli aika kaivaa arvoviini kaapin kätköistä ja rakentaa sen seuraksi viiden
eri makuyhdistelmän maistelumenu. Samalla tuli testattua, miten 22 -vuotias
vuosikertasamppanja taipuu ruokaviiniksi.
Bollinger Grande Année 1996
Jacques Bollinger nuoremman kuoltua vuonna 1941, samppanjatalo
siirtyi hänen leskirouvansa Elisabeth ”Lily” Bollingerin hallintaan. Hän johti
Bollingeria aina vuoteen 1971 asti ja loi vakaan perustan Bollingerin nousulle
maailmanmaineeseen.
Bollingerin tuotanto on 2,5 miljoonaa pulloa vuodessa. Viinitalon
omistuksessa on 164 hehtaaria viinitarhoja, mikä kattaa yli 60 %
rypäletarpeesta. Loput rypäleet hankitaan pitkäaikaisilta sopimusviljelijöiltä.
Bollinger Grande Année 1996 koostuu Pinot Noir-rypäleestä (70%) ja Chardonnay
-rypäleestä (30%).
Bollinger valmistaa Grande Annéeta vain parhaimpina satovuosina vain Premier- ja Grand Cru- viinitarhojen rypäleistä. Grande Annéen
käyminen tapahtuu kokonaan tammitynnyreissä ja sitä kypsytetään pulloissa 5
vuotta. Viineihin käytetään ainoastaan Cuvée -samppanja eli ensimmäinen ja paras
osa rypälepuristeesta.
Vuosi 1996 oli Champagnen alueella erittäin poikkeuksellinen
vuosi. Rypäleissä oli ennätyskorkea hapokkuus, joka asetti haasteita viinintekijöille.
Tuon vuoden maineikkaiden viinintuottajien viinit kuuluvat kaikkien aikojen
parhaimmistoon.
Maistelukokemukset
Väriltään Bollinger Grande Année 1996 oli kirkas ja syvän kullankeltainen.
Kuplat olivat pienet ja hitaasti nousevat. Tuoksu oli puhdas, voimakas ja
kehittynyt. Monivivahteisissa aromeissa päällimmäisenä erottui briossi ja sienet ja lisäksi halkaistun punaisen omenan tummuva pinta. Myös
valkohomejuuston, ostereiden ja paahtoleivän vivahteita oli havaittavissa.
Maku oli runsaan hedelmäinen ja voimakkaan täyteläinen. Hapokkuus
oli korkea. Tasapainoinen maku oli erittäin pitkä.
Viinin luonnetta sopii kuvaamaan rauhallinen ja ylväs
klassinen pianomusiikki, kuten esim.
Sergei Rachamaninoff: pianokonsertto no.2
______________________________
Pisteet 18 / 20p
Hinta - Alko
______________________________
Maistelumenu:
Katkarapuja ja avokadodippiä |
Parmesancrisp, tuorejuustoa ja kylmäsavulohta |
Kampasimpukka ja mansikkasalsa |
Paistettua kuhaa, hernepyree ja kuminavaahto |
Juustoja (vuohenjuusto, valkohomejuusto) ja marjoja paahtoleivällä |
Tässä maistelumenussa Bollinger Grande Année 1996 sopi
erityisen hyvin kylmäsavulohen, parmesanin, kampasimpukoiden ja vuohenjuuston seuraksi.
Samppanja yleisesti toimii hyvin useimpien kalojen ja äyriäisten kanssa. Hummeri
ja ”Bolly” voisivat olla erityisen hyvä makuyhdistelmä.
_____________________________
_____________________________
Lue lisää maistelulautasista:
Lue myös:
_____________________________