Siirry pääsisältöön

Bollinger Grande Année 1996 - hienostunut 22 -vuotias samppanja "Bolly"Loppukesän maistelumenun viiniksi valitsimme maailman tunnetuimman agentin, James Bondin suosikkisamppanjan Bollingerin ”Bollyn” huippuvuodelta 1996. Kyseinen merkki on  ollut myös Iso-Britannian hovin virallinen samppanja 1880 -luvulta alkaen.
Viini on ollut ”piilossa” viinikaapissamme jo yli 15 vuotta odottamassa arvoistaan juhlaa. Nyt on kertynyt yhteistä matkaa jo niin paljon, että oli aika kaivaa arvoviini kaapin kätköistä ja rakentaa sen seuraksi viiden eri makuyhdistelmän maistelumenu. Samalla tuli testattua, miten 22 -vuotias vuosikertasamppanja taipuu ruokaviiniksi.

Bollinger Grande Année 1996


Samppanjoiden ehdotonta eliittiä olevan Bollingerin viinitalon perustivat Ranskan Champagnen alueelle  vuonna 1829 saksalainen Jacques Bollinger (vanhempi), ranskalainen Paul Renaudin ja maanomistaja de Villermont,  jolloin syntyi Champagne Renaudin Bollinger. Tämän nimisenä samppanjatalo säilyi 1960-luvulle asti, jolloin nimi muuttui Bollingeriksi.
Jacques Bollinger nuoremman kuoltua vuonna 1941, samppanjatalo siirtyi hänen leskirouvansa Elisabeth ”Lily” Bollingerin hallintaan. Hän johti Bollingeria aina vuoteen 1971 asti ja loi vakaan perustan Bollingerin nousulle maailmanmaineeseen. 
Bollingerin tuotanto on 2,5 miljoonaa pulloa vuodessa. Viinitalon omistuksessa on 164 hehtaaria viinitarhoja, mikä kattaa yli 60 % rypäletarpeesta. Loput rypäleet hankitaan pitkäaikaisilta sopimusviljelijöiltä. Bollinger Grande Année 1996 koostuu Pinot Noir-rypäleestä (70%) ja Chardonnay -rypäleestä (30%).
Bollinger valmistaa Grande Annéeta vain parhaimpina satovuosina vain Premier- ja Grand Cru- viinitarhojen rypäleistä. Grande Annéen käyminen tapahtuu kokonaan tammitynnyreissä ja sitä kypsytetään pulloissa 5 vuotta. Viineihin käytetään ainoastaan Cuvée -samppanja eli ensimmäinen ja paras osa rypälepuristeesta.
Vuosi 1996 oli Champagnen alueella erittäin poikkeuksellinen vuosi. Rypäleissä oli ennätyskorkea hapokkuus, joka asetti haasteita viinintekijöille. Tuon vuoden maineikkaiden viinintuottajien viinit kuuluvat kaikkien aikojen parhaimmistoon.

Maistelukokemukset


Väriltään Bollinger Grande Année 1996 oli kirkas ja syvän kullankeltainen. Kuplat olivat pienet ja hitaasti nousevat. Tuoksu oli puhdas, voimakas ja kehittynyt. Monivivahteisissa aromeissa päällimmäisenä erottui briossi ja sienet ja lisäksi halkaistun punaisen omenan tummuva pinta. Myös valkohomejuuston, ostereiden ja paahtoleivän vivahteita oli havaittavissa.
Maku oli runsaan hedelmäinen ja voimakkaan täyteläinen. Hapokkuus oli korkea. Tasapainoinen maku oli erittäin pitkä.
Viinin luonnetta sopii kuvaamaan rauhallinen ja ylväs klassinen pianomusiikki, kuten esim.

Sergei Rachamaninoff: pianokonsertto no.2

______________________________

Pisteet 18 / 20p

Hinta - Alko

Lisätietoa: Viinitalo Bollinger
______________________________

Maistelumenu:


Hienostunut 22-vuotias samppanja, "Bolly"
Katkarapuja ja avokadodippiä

Hienostunut 22-vuotias samppanja, "Bolly", Viinihetki
Parmesancrisp, tuorejuustoa ja kylmäsavulohta

Hienostunut 22-vuotias samppanja, "Bolly", Viinihetki
Kampasimpukka ja mansikkasalsa

Hienostunut 22-vuotias samppanja, "Bolly", Viinihetki
Paistettua kuhaa, hernepyree ja kuminavaahto

Hienostunut 22-vuotias samppanja, "Bolly"
Juustoja (vuohenjuusto, valkohomejuusto) ja marjoja paahtoleivällä

Tässä maistelumenussa Bollinger Grande Année 1996 sopi erityisen hyvin kylmäsavulohen, parmesanin, kampasimpukoiden ja vuohenjuuston seuraksi. Samppanja yleisesti toimii hyvin useimpien kalojen ja äyriäisten kanssa. Hummeri ja ”Bolly” voisivat olla erityisen hyvä makuyhdistelmä.
_____________________________
Lue lisää maistelulautasista:

Lue myös: 

_____________________________

SUOSITUIMMAT

Punaviini Il Barone Rosso 2018 ja Tagliatellea metsäsieni-sinihomejuustokastikkeella

Lokakuun viileään päivään sopi hyvin italialainen kevyt punaviini Il Barone Rosso 2018 ja pastaruoka Tagliatellea metsäsieni-sinihomejuustokastikkeella (Resepti) Rosa Viini & Ruoka yhteistyö sai jatkoa tämän maukkaan yhdistelmän muodossa. Il Barone Rosso 2018 Il Barone Rosson tuottaja on viinitila, joka on pysynyt saman perheen omistuksessa jo kolmen sukupolven ajan. Tämä punaviini on yksi heidän suosituimmista tuotteistaan. Viini on 100% Sangiovese -rypäleestä valmistettu. Sangiovese on Italian viljellyin rypälelajike ja maan arvostus punaviinimaana on pitkälti Sangiovesen ansiota. Toscanasta kotoisin oleva rypäle viihtyy parhaiten lämpimässä ilmastossa ja vaatii melko pitkän kasvukauden. Parhaat viininsä se tuottaa kasvaessaan kalkkipitoisessa sorassa. Maistelukokemukset Lasissa viini oli kirkas, väriltään rubiinipunainen ja syvyydeltään kohtalaisen voimakas. Viskositeetti oli yllättävän korkea. Tuoksu oli nuorelle viinille tyypillinen ja voimakkaan

Piqueras Gold Label 2016 – ryhdikästä punaviiniä kreikkalaiselle perinneruoalle

  Pitkästä, pitkästä aikaa teimme kreikkalaista kansallisruokaa, Stifadoa . Tätä herkkua olemme aikoinaan syöneet Kreikan matkoilla ja siihen ihastuneena olemme sittemmin valmistaneet sitä myös kotikeittiössä. Tällä kertaa tämän herkullisen lihapadan tekemiseen innoitti vuolukivestä valmistettu Uunikko -pata, joka sopii erinomaisesti kaikkiin pitkää haudutusta vaativiin pataruokiin. Samalla kokeilimme uutta Stifado-ohjetta Rosa Viini & Ruokakerhon reseptivalikoimasta. Viiniksi tälle reseptille valitsimme espanjalaisen luomupunaviinin, Piqueras Gold Label 2016 (näytepullo, Rosa Viini & Ruoka) Piqueras Gold Label 2016 Piqueras Gold Label 2016 tulee Espanjan Almansasta. Viini on kolmen rypäleen sekoitus: Monastrell 70%, Garnacha Tintorera 20% ja Syrah 10%. Viinitarha sijaitsee 800-900 metrin korkeudessa ja on luonnonmukaisesti viljelty. Maaperä on hiekkaista ja kalkkikivipitoista.  Piqueras Gold Label 2016 on saanut tänä vuonna useita kansainvälisiä pal

Punaviini Nugan Alfredo Passo Appassimento 2016 ja hunajaisia grillipihvejä

Vielä on kesää jäljellä ja suunnitelmissa oli grillata ulkona, mutta sateisesta säästä johtuen pihagrilli vaihtuikin parillapannuun. Possupihvien lisäksi pannulla tirisi puolikkaita puna- ja valkosipuleita sekä limeä. Rosa Ruoka&Viini -yhteistyön merkeissä meille tarjoutui mahdollisuus maistaa australialainen italiaisella appassimento - menetelmällä tehty punaviini, Nugan Alfredo Passo Appassimento 2016. Nugan Alfredo Passo Appassimento 2016 Nugan Alfredo Passo Appassimento on kunnianosoitus Nugan Estate -viinitilan perustajalle Alfredo Nuganille ja hänen intohimoiselle visiolleen laadukkaista ja upeista viineistä. Nykyään Nugan Estate -viinitilaa johtavat hänen lapsenlapsensa. Nugan Estate on tunnettu runsaista ja täyteläisistä punaviineistään. Tämä maistelemamme punaviini on peräisin premium -viinitarhasta, joka sijaitsee Riverinassa Australian Uudessa Etelä-Walesissa (New South Wales).  Australian New South Wales on tunnettu siitä, että viiniköynnös