Siirry pääsisältöön

Punaviini Chateau Desmirail 2005 - bordeauxblendiä lehtipihville


Bordeauxblendiä lehtipihville, Viinihetki
Jotta saisimme tilaa uusille viineille, viinikaappimme tyhjennysprojekti jatkuu… Tähän viinihetkeen kaivoimme esiin 13 -vuotiaan bordeauxblendin Ranskan Margaux’n kylästä Cantenacin kunnasta. Viinin seuralaiseksi tuli ensimmäisenä mieleen naudanlihapihvi ja siihen sopiva salaatti.

Chateau Desmirail 2005


Bordeaux on 123 0000 tarhahehtaarillaan maailman suurin yhtenäinen viinialue. Perinteet huippuviinien valmistajana ovat tehneet tästä alueesta muiden vastaavien viinien esikuvan. Muita laatuviinejä verrataan usein Bordeauxin viineihin.
Aateliskalenteri eli Pariisin vuoden 1855 maailmannäyttelyyn laadittu parhaiden bordeauxilaisten grand cru classé -luokitus nosti viinien arvostuksen huippuunsa. Aateliskalenterissa on viisi luokkaa ja tämä nyt maisteltavana ollut viini Chateau Desmirail 2005 kuuluu kolmanteen luokkaan, 3ème Grand Cru Classé.
Bodeauxin viineille on tunnusomaista, että ne valmistetaan rypälelajikkeita sekoittamalla (bordeauxblend). Päälajikkeita ovat Cabernet Sauvignon ja Merlot, jotka saavat usein seurakseen muitakin rypäleitä. Vuoden 2005 Chateau Desmirailissa sekoitusuhde on Cabernet Sauvignon 61 % ja Merlot 39 %. 
Rypälelajikeilla on bordeauxblendissä omat roolinsa. Cabernet Sauvignon muodostaa kokonaisuuden selkärangan ja Merlot antaa ”lihan” rungon ympärille. Viinin kypsyttäminen tammitynnyreissä on keskeinen tekijä Bordeaux’n viinityylissä.
Viinitalo Chateau Desmirailin on perustanut Jean Desmirail 1600-luvulla. Nykyisin tila kuuluu tunnetulle Lurtonin viiniperheelle. Vuodesta 1992 tilaa on johtanut Denis Lurton. Viinitilan koko on 34 hehtaaria ja viiniköynnökset ovat iältään noin 25 -vuotiaita.

Maistelukokemukset 


Lasissa viini oli ulkonäöltään kirkas, syvä ja väriltään tumman kirsikanpunainen hiukan ruskehtavalla reunalla. Viskositeetti oli korkea. Tuoksu oli puhdas ja Bordeaux -alueen viineille tyypillinen. Aromeista erottui aluksi marjaisuutta, kuten mustaherukkaa ja lisäksi hienoinen savun häivähdys. Tastingin edetessä tuoksu yllättäen hiukan notkahti. 
Viinin maku oli kuiva ja kohtalaisen hapokas. Tanniinit olivat runsaat, mutta pehmeät.  Maun aromeissa havaittiin metsämarjoja, kuten puolukkaa. Myös luumun ja tumman oliivin makuvivahteita sekä paahteisuutta löytyi. Jälkimaku oli Bordeaux -viiniksi melko lyhyt ja ei niin monivivahteinen kuin odotimme. Noin 1.5 tunnin dekantointi ei vaikuttanut juurikaan viinin makuun.
Viinin luonnetta kuvaavaksi musiikiksi sopii yksinkertaisen rytmin omaava teknokappale, kuten

Darude: Sandstorm

Parhaiten viini pääsee oikeuksiinsa reilun pihviaterian kanssa. Ruokaviini.
__________________________________

Pisteet 13/20p, hyvä


______________________________

Bordeauxblendiä lehtipihville, Viinihetki


Naudanlehtipihvi ja päärynä-parmesansalaatti (kahdelle)

 • 2 kpl naudan lehtipihviä
 • 2 rkl oliiviöljyä
 • 1 rkl voita
 • mustapippuria ja suolaa
Päärynä-parmesansalaatti
 • 1 nippu rucolaa
 • 1 päärynä
 • 1 dl pinjansiemeniä paahdettuna
 • 2 rkl oliiviöljyä
 • 2 rkl balsamicosiirappia
 • parmesanlastuja
 • suolaa, mustapippuria
Valmistusohje
Kuumenna pannu kuumaksi ja lisää oliiviöljyä ja nokare voita. Kun rasva on hieman ruskistunut, asettele pihvit pannulle paistumaan ja paista n. 1 minuutti puoleltaan. Mausta pihvit suolalla ja rouhitulla mustapippurilla paistamisen aikana tai sen jälkeen.
Revi pesty rucola halutessasi hieman pienemmäksi. Kuori ja kuutioi päärynä. Paahda pinjan siemeniä kuivalla paistinpannulla ja sekoita edellisten joukkoon. Laita parmesanlastuja salaatin päälle. Kaada päälle oliiviöljyä ja balsamicosiirappia juuri ennen tarjoilua ja asettele pihvit lautasille.
____________________________________

Lue myös:

Aateliskalenteriviiniä ja pekoniin kääritty pihvi
____________________________________

Tilaa Viiniviesti!

___________________________________

SUOSITUIMMAT

Portugalilaista lihapataa ja täyteläistä punaviiniä - Rabo de Galo Reserva 2018

Rabo de Galo Reserva 2018 on hyvä ruokaviin i ja varsinkin talvisille lihapadoille sen voimakas maku sopii erittäin hyvin. Portugalilainen lihapata, Estufado Madresilva – naudanlihasta, porkkanoista, herkkusienistä, tomaateista, sipulista, valkosipulista ja hillosipuleista liedellä haudutettu portugalilainen lihapata keitettyjen perunoiden kera oli herkullinen. Lue lisää viinistä ja viinimaa Portugalista ...

Makea valkoviini Unkarista - Tokaji

Vaihteluksi kuiville puna- ja valkoviineille halusimme pitkästä aikaa suun makeaksi.   Blogissa on aiemmin arvioitu useita ranskalaisia Sauternesin alueen makeita valkoviinejä.  Myös Unkarista löytyy maailmankuulu makea valkoviini, Tokaji , johon aikoinaan viininmaistelumme alkuvuosina ihastuimme, mutta joka sittemmin on jäänyt lähes unohduksiin.  Unohduksissa ollutta viiniä ei tietenkään löytynyt myöskään viinikaapistamme. Alkon valikoimissa Tokaji-viinejä on muutamia, joista maisteltavaksi hankimme vuosikerraltaan nuorimman  St Stephans Crown Tokaji 5 Puttonyos 2013. Jalohomeisen viinin synty Unkarin Tokajin alueella on pitkä historia viininviljelyssä. Sen ensimmäinen tarhaluokitus tehtiin jo vuonna 1641 ja Tokajia pidetään myös ensimmäisenä viinialueena, jossa opittiin käyttämään jalohomeisia rypäleitä viinin valmistuksessa.  Historiatietojen mukaan sodat repivät Tokajin aluetta yli 300 vuotta sitten, eikä väestöllä tuolloin ollut juurikaan aikaa paneutua viin

Alkuviini Pietra 2016 – luonteikasta punaviiniä Susumaniello -rypäleestä

Hyvä makupari: Pietra Susumaniello 2016 ja italialainen lampaanmaitojuusto Pecorino Romano  (edessä) Vuoden rypäleteema jatkuu. Tällä kertaa vuorossa oli punainen rypäle Susumaniello Etelä-Italian itärannikolta Apuliasta (Pugliasta). Pietra Susumaniello 2016 - viiniharvinaisuuden saimme lahjaksi tyttäreltämme keväällä 2019.  Tämän viinin kanssa olisi voinut tarjota vahvaa liharuokaa, jopa riistaa. Viinille on kuitenkin suositeltu myös vahvoja, suolaisia juustoja. Tällainen on esimerkiksi Pecorino Romano , italialainen lampaanmaitojuusto , jota maistelimme viinin kanssa. Susumaniello -rypäle Susumaniello on yksi maailman harvinaisimmista viinirypälajikkeista. Rypäleen alkuperästä on monenlaisia teorioita. Todennäköisesti rypäle on tullut Italian Apuliaan Adrianmeren yli ehkä Kreikasta tai Kroatian Dalmatian rannikolta. Nykyisin sitä viljellään lähes yksinomaan Apulian Salenton ja Brindisin kaupunkia ympäröivillä alueilla. Susumaniello-rypäle on väriltää