Siirry pääsisältöön

Punaviini Chateau Desmirail 2005 - bordeauxblendiä lehtipihville


Bordeauxblendiä lehtipihville, Viinihetki
Jotta saisimme tilaa uusille viineille, viinikaappimme tyhjennysprojekti jatkuu… Tähän viinihetkeen kaivoimme esiin 13 -vuotiaan bordeauxblendin Ranskan Margaux’n kylästä Cantenacin kunnasta. Viinin seuralaiseksi tuli ensimmäisenä mieleen naudanlihapihvi ja siihen sopiva salaatti.

Chateau Desmirail 2005


Bordeaux on 123 0000 tarhahehtaarillaan maailman suurin yhtenäinen viinialue. Perinteet huippuviinien valmistajana ovat tehneet tästä alueesta muiden vastaavien viinien esikuvan. Muita laatuviinejä verrataan usein Bordeauxin viineihin.
Aateliskalenteri eli Pariisin vuoden 1855 maailmannäyttelyyn laadittu parhaiden bordeauxilaisten grand cru classé -luokitus nosti viinien arvostuksen huippuunsa. Aateliskalenterissa on viisi luokkaa ja tämä nyt maisteltavana ollut viini Chateau Desmirail 2005 kuuluu kolmanteen luokkaan, 3ème Grand Cru Classé.
Bodeauxin viineille on tunnusomaista, että ne valmistetaan rypälelajikkeita sekoittamalla (bordeauxblend). Päälajikkeita ovat Cabernet Sauvignon ja Merlot, jotka saavat usein seurakseen muitakin rypäleitä. Vuoden 2005 Chateau Desmirailissa sekoitusuhde on Cabernet Sauvignon 61 % ja Merlot 39 %. 
Rypälelajikeilla on bordeauxblendissä omat roolinsa. Cabernet Sauvignon muodostaa kokonaisuuden selkärangan ja Merlot antaa ”lihan” rungon ympärille. Viinin kypsyttäminen tammitynnyreissä on keskeinen tekijä Bordeaux’n viinityylissä.
Viinitalo Chateau Desmirailin on perustanut Jean Desmirail 1600-luvulla. Nykyisin tila kuuluu tunnetulle Lurtonin viiniperheelle. Vuodesta 1992 tilaa on johtanut Denis Lurton. Viinitilan koko on 34 hehtaaria ja viiniköynnökset ovat iältään noin 25 -vuotiaita.

Maistelukokemukset 


Lasissa viini oli ulkonäöltään kirkas, syvä ja väriltään tumman kirsikanpunainen hiukan ruskehtavalla reunalla. Viskositeetti oli korkea. Tuoksu oli puhdas ja Bordeaux -alueen viineille tyypillinen. Aromeista erottui aluksi marjaisuutta, kuten mustaherukkaa ja lisäksi hienoinen savun häivähdys. Tastingin edetessä tuoksu yllättäen hiukan notkahti. 
Viinin maku oli kuiva ja kohtalaisen hapokas. Tanniinit olivat runsaat, mutta pehmeät.  Maun aromeissa havaittiin metsämarjoja, kuten puolukkaa. Myös luumun ja tumman oliivin makuvivahteita sekä paahteisuutta löytyi. Jälkimaku oli Bordeaux -viiniksi melko lyhyt ja ei niin monivivahteinen kuin odotimme. Noin 1.5 tunnin dekantointi ei vaikuttanut juurikaan viinin makuun.
Viinin luonnetta kuvaavaksi musiikiksi sopii yksinkertaisen rytmin omaava teknokappale, kuten

Darude: Sandstorm

Parhaiten viini pääsee oikeuksiinsa reilun pihviaterian kanssa. Ruokaviini.
__________________________________

Pisteet 13/20p, hyvä


______________________________

Bordeauxblendiä lehtipihville, Viinihetki


Naudanlehtipihvi ja päärynä-parmesansalaatti (kahdelle)

  • 2 kpl naudan lehtipihviä
  • 2 rkl oliiviöljyä
  • 1 rkl voita
  • mustapippuria ja suolaa
Päärynä-parmesansalaatti
  • 1 nippu rucolaa
  • 1 päärynä
  • 1 dl pinjansiemeniä paahdettuna
  • 2 rkl oliiviöljyä
  • 2 rkl balsamicosiirappia
  • parmesanlastuja
  • suolaa, mustapippuria
Valmistusohje
Kuumenna pannu kuumaksi ja lisää oliiviöljyä ja nokare voita. Kun rasva on hieman ruskistunut, asettele pihvit pannulle paistumaan ja paista n. 1 minuutti puoleltaan. Mausta pihvit suolalla ja rouhitulla mustapippurilla paistamisen aikana tai sen jälkeen.
Revi pesty rucola halutessasi hieman pienemmäksi. Kuori ja kuutioi päärynä. Paahda pinjan siemeniä kuivalla paistinpannulla ja sekoita edellisten joukkoon. Laita parmesanlastuja salaatin päälle. Kaada päälle oliiviöljyä ja balsamicosiirappia juuri ennen tarjoilua ja asettele pihvit lautasille.
____________________________________

Lue myös:

Aateliskalenteriviiniä ja pekoniin kääritty pihvi
____________________________________

Tilaa Viiniviesti!

___________________________________

SUOSITUIMMAT

Punaviini Il Barone Rosso 2018 ja Tagliatellea metsäsieni-sinihomejuustokastikkeella

Lokakuun viileään päivään sopi hyvin italialainen kevyt punaviini Il Barone Rosso 2018 ja pastaruoka Tagliatellea metsäsieni-sinihomejuustokastikkeella (Resepti) Rosa Viini & Ruoka yhteistyö sai jatkoa tämän maukkaan yhdistelmän muodossa. Il Barone Rosso 2018 Il Barone Rosson tuottaja on viinitila, joka on pysynyt saman perheen omistuksessa jo kolmen sukupolven ajan. Tämä punaviini on yksi heidän suosituimmista tuotteistaan. Viini on 100% Sangiovese -rypäleestä valmistettu. Sangiovese on Italian viljellyin rypälelajike ja maan arvostus punaviinimaana on pitkälti Sangiovesen ansiota. Toscanasta kotoisin oleva rypäle viihtyy parhaiten lämpimässä ilmastossa ja vaatii melko pitkän kasvukauden. Parhaat viininsä se tuottaa kasvaessaan kalkkipitoisessa sorassa. Maistelukokemukset Lasissa viini oli kirkas, väriltään rubiinipunainen ja syvyydeltään kohtalaisen voimakas. Viskositeetti oli yllättävän korkea. Tuoksu oli nuorelle viinille tyypillinen ja voimakkaan

Piqueras Gold Label 2016 – ryhdikästä punaviiniä kreikkalaiselle perinneruoalle

  Pitkästä, pitkästä aikaa teimme kreikkalaista kansallisruokaa, Stifadoa . Tätä herkkua olemme aikoinaan syöneet Kreikan matkoilla ja siihen ihastuneena olemme sittemmin valmistaneet sitä myös kotikeittiössä. Tällä kertaa tämän herkullisen lihapadan tekemiseen innoitti vuolukivestä valmistettu Uunikko -pata, joka sopii erinomaisesti kaikkiin pitkää haudutusta vaativiin pataruokiin. Samalla kokeilimme uutta Stifado-ohjetta Rosa Viini & Ruokakerhon reseptivalikoimasta. Viiniksi tälle reseptille valitsimme espanjalaisen luomupunaviinin, Piqueras Gold Label 2016 (näytepullo, Rosa Viini & Ruoka) Piqueras Gold Label 2016 Piqueras Gold Label 2016 tulee Espanjan Almansasta. Viini on kolmen rypäleen sekoitus: Monastrell 70%, Garnacha Tintorera 20% ja Syrah 10%. Viinitarha sijaitsee 800-900 metrin korkeudessa ja on luonnonmukaisesti viljelty. Maaperä on hiekkaista ja kalkkikivipitoista.  Piqueras Gold Label 2016 on saanut tänä vuonna useita kansainvälisiä pal

Punaviini Nugan Alfredo Passo Appassimento 2016 ja hunajaisia grillipihvejä

Vielä on kesää jäljellä ja suunnitelmissa oli grillata ulkona, mutta sateisesta säästä johtuen pihagrilli vaihtuikin parillapannuun. Possupihvien lisäksi pannulla tirisi puolikkaita puna- ja valkosipuleita sekä limeä. Rosa Ruoka&Viini -yhteistyön merkeissä meille tarjoutui mahdollisuus maistaa australialainen italiaisella appassimento - menetelmällä tehty punaviini, Nugan Alfredo Passo Appassimento 2016. Nugan Alfredo Passo Appassimento 2016 Nugan Alfredo Passo Appassimento on kunnianosoitus Nugan Estate -viinitilan perustajalle Alfredo Nuganille ja hänen intohimoiselle visiolleen laadukkaista ja upeista viineistä. Nykyään Nugan Estate -viinitilaa johtavat hänen lapsenlapsensa. Nugan Estate on tunnettu runsaista ja täyteläisistä punaviineistään. Tämä maistelemamme punaviini on peräisin premium -viinitarhasta, joka sijaitsee Riverinassa Australian Uudessa Etelä-Walesissa (New South Wales).  Australian New South Wales on tunnettu siitä, että viiniköynnös