Jotta saisimme tilaa uusille viineille, viinikaappimme
tyhjennysprojekti jatkuu… Tähän viinihetkeen kaivoimme esiin 13 -vuotiaan bordeauxblendin
Ranskan Margaux’n kylästä Cantenacin kunnasta. Viinin seuralaiseksi tuli
ensimmäisenä mieleen naudanlihapihvi ja siihen sopiva salaatti.
Chateau Desmirail 2005
Bordeaux on 123 0000 tarhahehtaarillaan maailman suurin
yhtenäinen viinialue. Perinteet huippuviinien valmistajana ovat tehneet tästä
alueesta muiden vastaavien viinien esikuvan. Muita laatuviinejä verrataan usein
Bordeauxin viineihin.
Aateliskalenteri eli Pariisin vuoden 1855 maailmannäyttelyyn
laadittu parhaiden bordeauxilaisten grand cru classé -luokitus nosti viinien
arvostuksen huippuunsa. Aateliskalenterissa on viisi luokkaa ja tämä nyt
maisteltavana ollut viini Chateau Desmirail 2005 kuuluu kolmanteen luokkaan, 3ème
Grand Cru Classé.
Bodeauxin viineille on tunnusomaista, että ne valmistetaan rypälelajikkeita
sekoittamalla (bordeauxblend). Päälajikkeita ovat Cabernet Sauvignon ja Merlot,
jotka saavat usein seurakseen muitakin rypäleitä. Vuoden 2005 Chateau Desmirailissa sekoitusuhde on Cabernet Sauvignon 61 % ja Merlot 39 %.
Rypälelajikeilla on bordeauxblendissä omat roolinsa. Cabernet
Sauvignon muodostaa kokonaisuuden selkärangan ja Merlot antaa ”lihan” rungon ympärille.
Viinin kypsyttäminen tammitynnyreissä on keskeinen tekijä Bordeaux’n
viinityylissä.
Viinitalo Chateau Desmirailin on perustanut Jean Desmirail
1600-luvulla. Nykyisin tila kuuluu tunnetulle Lurtonin viiniperheelle. Vuodesta
1992 tilaa on johtanut Denis Lurton. Viinitilan koko on 34 hehtaaria ja
viiniköynnökset ovat iältään noin 25 -vuotiaita.
Maistelukokemukset
Lasissa viini oli ulkonäöltään kirkas, syvä ja väriltään
tumman kirsikanpunainen hiukan ruskehtavalla reunalla. Viskositeetti oli korkea.
Tuoksu oli puhdas ja Bordeaux -alueen viineille tyypillinen. Aromeista erottui
aluksi marjaisuutta, kuten mustaherukkaa ja lisäksi hienoinen savun häivähdys.
Tastingin edetessä tuoksu yllättäen hiukan notkahti.
Viinin maku oli kuiva ja kohtalaisen hapokas. Tanniinit
olivat runsaat, mutta pehmeät. Maun
aromeissa havaittiin metsämarjoja, kuten puolukkaa. Myös luumun ja tumman oliivin
makuvivahteita sekä paahteisuutta löytyi. Jälkimaku oli Bordeaux -viiniksi
melko lyhyt ja ei niin monivivahteinen kuin odotimme. Noin 1.5 tunnin dekantointi ei
vaikuttanut juurikaan viinin makuun.
Viinin luonnetta kuvaavaksi musiikiksi sopii yksinkertaisen
rytmin omaava teknokappale, kuten
Darude: Sandstorm
Parhaiten viini pääsee oikeuksiinsa reilun pihviaterian kanssa.
Ruokaviini.
__________________________________
__________________________________
Pisteet 13/20p, hyvä
Lisätietoa: Viinitalo Chateau Desmirail
Naudanlehtipihvi ja päärynä-parmesansalaatti (kahdelle)
- 2 rkl oliiviöljyä
- 1 rkl voita
- mustapippuria ja suolaa
Päärynä-parmesansalaatti
- 1 nippu rucolaa
- 1 päärynä
- 1 dl pinjansiemeniä paahdettuna
- 2 rkl oliiviöljyä
- 2 rkl balsamicosiirappia
- parmesanlastuja
- suolaa, mustapippuria
Valmistusohje
Kuumenna pannu kuumaksi ja lisää oliiviöljyä ja nokare
voita. Kun rasva on hieman ruskistunut, asettele pihvit pannulle paistumaan ja paista
n. 1 minuutti puoleltaan. Mausta pihvit suolalla ja rouhitulla mustapippurilla
paistamisen aikana tai sen jälkeen.
Revi pesty rucola halutessasi hieman pienemmäksi. Kuori ja
kuutioi päärynä. Paahda pinjan siemeniä kuivalla paistinpannulla ja sekoita
edellisten joukkoon. Laita parmesanlastuja salaatin päälle. Kaada päälle
oliiviöljyä ja balsamicosiirappia juuri ennen tarjoilua ja asettele pihvit
lautasille.
____________________________________
____________________________________
Lue myös:
Tilaa Viiniviesti!
___________________________________