Kunnon sisäfileepihvin mieliteko ohjasi tämän viinihetken viinivalinnan Ranskan kuuluisimmalle viinialueelle Medociin. Viinipiireissä tunnettu Bordeaux'n alueen viinien luokitusjärjestelmä kulkee nimellä "aateliskalenteri" eli Classification de Grand Cru Classés du Médoc. Se on peräisin vuodelta 1855. Aateliskalenteriin kuuluu noin 60 huippuviinitilaa.
Medocin viinitarhat sijaitsevat paksujen soraesiintymien päällä. Karkea kasvualusta on ihanteellinen erityisesti Cabernet Sauvignonille, joka olosuhteiden ansiosta tuottaa tanniinisia ja pitkäikäisiä viinejä. Alueen ilmasto on läheisen Atlantin vuoksi vaihteleva, joten vuosikertojen välille muodostuu selkeitä eroja.
Lasissa viini oli ulkonäöltään hiukan utuinen. Väri oli syvän kirsikanpunainen, viskositeetiltaan korkea. Tuoksultaan viini oli voimakkaan paahteinen ja maultaan pitkä, täyteläinen ja runsaan hedelmäinen.
Myös kohtalaista hapokkuutta ja tanniinisuutta oli edelleen havaittavissa, vaikka viini olikin iältään jo 11 -vuotias. Tuoksu- ja makuvivahteissa oli aistittavissa herukkaisuutta sekä lyijykynän ja savun aromeja.
Pekoniin käärityn pihvin ja bordeaux’lainen lämminsalaatin makumaailmaan viini sopi erinomaisesti. Punaiseksi jätetty pihvi kesytti ihanteellisesti viinin vielä melko terhakkaa tanniinisuutta. Viinihetken yhteenvetona totesimme, että klassinen, paljon kehuttu yhdistelmä; Bordeaux’lainen punaviini ja naudan sisäfilepihvi, on yhdistelmänä verraton.
____________________________________________
Chateau Marquis d’Alesme Becker 2006
Punaviini tulee Bordeaux’sta Margauxin alueen viinitarhoilta. Tila Chateau Marquis d’Alesme Becker on Bordeaux’n vanhimpia ja perustettu vuonna 1585. Tilan nykyinen omistaja on Nathalie Perrodo.
Chateau Marquis d’Alesme Becker 2006 koostuu, kuten yleensä bordeaux’laiset viinit, useammasta eri lajikkeesta seuraavasti: Merlot (45%), Cabernet Sauvignon (30%), Cabernet Franc (15%), Petit Verdot (10%).Medocin viinitarhat sijaitsevat paksujen soraesiintymien päällä. Karkea kasvualusta on ihanteellinen erityisesti Cabernet Sauvignonille, joka olosuhteiden ansiosta tuottaa tanniinisia ja pitkäikäisiä viinejä. Alueen ilmasto on läheisen Atlantin vuoksi vaihteleva, joten vuosikertojen välille muodostuu selkeitä eroja.
Maistelukokemukset
Myös kohtalaista hapokkuutta ja tanniinisuutta oli edelleen havaittavissa, vaikka viini olikin iältään jo 11 -vuotias. Tuoksu- ja makuvivahteissa oli aistittavissa herukkaisuutta sekä lyijykynän ja savun aromeja.
Pekoniin käärityn pihvin ja bordeaux’lainen lämminsalaatin makumaailmaan viini sopi erinomaisesti. Punaiseksi jätetty pihvi kesytti ihanteellisesti viinin vielä melko terhakkaa tanniinisuutta. Viinihetken yhteenvetona totesimme, että klassinen, paljon kehuttu yhdistelmä; Bordeaux’lainen punaviini ja naudan sisäfilepihvi, on yhdistelmänä verraton.
Pisteet 15/20p
Lisätietoa:
______________________________________
Pekoniin kääritty pihvi ja bordeaux’lainen lämminsalaatti (4:lle)
4 sisäfileepihviä (a’ noin 150 g) naudasta, porosta tai peurasta
4 viipaletta pekonia,
suolaa, mustapippuria
suolaa, mustapippuria
Ota liha hyvissä ajoin huoneenlämpöön ennen paistamista. Kierrä pekoniviipaleet pihvien ympärille ja kiinnitä cactailtikulla tai langalla. Paista pihvit voi-öljyseoksessa kuumalla pannulla tai parilalla noin 3 minuuttia kummaltakin puolelta. Huom! käännä vain kerran. Mausta pihvit ja nosta ne 175-asteiseen uuniin 2-3 minuutiksi. Tällöin kypsyysaste on medium. Jos haluat kypsemmän pihvin, jatka uunikypsennystä vielä 4-5- minuuttia.
Bordeaux’lainen lämmin salaatti
500 g kirsikkatomaatteja
2 rkl oliiviöljyä
1 rkl punaviiniä
1 tl sormisuolaa
1 tl sokeria
mustapippuria
250 g vihreitä leikkopapuja
400 g härkäpapuja
6 rkl oliiviöljyä
muutama valkosipulikynsi
suolaa, mustapippuria
1 rasia villirucolaa
2 rkl oliiviöljyä
1 rkl punaviiniä
1 tl sormisuolaa
1 tl sokeria
mustapippuria
250 g vihreitä leikkopapuja
400 g härkäpapuja
6 rkl oliiviöljyä
muutama valkosipulikynsi
suolaa, mustapippuria
1 rasia villirucolaa
Huuhdo tomaatit, kuivaa ja nosta uunipellille. Pirskottele päälle öljy ja punaviini sekä mausteet. Kypsennä tomaatteja 150-asteisen uunin keskiosassa noin tunti, kunnes ne pehmenevät. Keitä papuja muutama minuutti suolalla maustetussa vedessä. Leikkaa härkäpavut noin sormenlevyiseksi paloiksi. Hienonna valkosipulit ja kuullota pannulla pehmeäksi. Lisää pannulle kaikki pavut ja paista muutama minuutti. Mausta suolalla ja pippurilla. Asettele lautasille rucola, sekä pavut ja tomaatit. Nosta pihvit päällimmäiseksi ja tarjoile.
___________________________________________
Lue myös:
____________________________________________