Siirry pääsisältöön

Punaviini Chateau Marquis d’Alesme Becker 2006 ja pekoniin kääritty pihvi

Aateliskalenteriviiiä ja pekoniin käärittyä pihviä, Viinihetki
Kunnon sisäfileepihvin mieliteko ohjasi tämän viinihetken viinivalinnan Ranskan kuuluisimmalle viinialueelle Medociin. Viinipiireissä tunnettu Bordeaux'n alueen viinien luokitusjärjestelmä kulkee nimellä "aateliskalenteri" eli Classification de Grand Cru Classés du Médoc. Se on peräisin vuodelta 1855. Aateliskalenteriin kuuluu noin 60 huippuviinitilaa.


Chateau Marquis d’Alesme Becker 2006


Punaviini tulee Bordeaux’sta Margauxin alueen viinitarhoilta. Tila Chateau Marquis d’Alesme Becker on Bordeaux’n vanhimpia ja perustettu vuonna 1585. Tilan nykyinen omistaja on Nathalie Perrodo.
Chateau Marquis d’Alesme Becker 2006  koostuu, kuten yleensä bordeaux’laiset viinit, useammasta eri lajikkeesta seuraavasti: Merlot (45%), Cabernet Sauvignon (30%), Cabernet Franc (15%), Petit Verdot (10%).

Medocin viinitarhat sijaitsevat paksujen soraesiintymien päällä. Karkea kasvualusta on ihanteellinen erityisesti Cabernet Sauvignonille, joka olosuhteiden ansiosta tuottaa tanniinisia ja pitkäikäisiä viinejä. Alueen ilmasto on läheisen Atlantin vuoksi vaihteleva, joten vuosikertojen välille muodostuu selkeitä eroja.

Maistelukokemukset


Lasissa viini oli ulkonäöltään hiukan utuinen. Väri oli syvän kirsikanpunainen, viskositeetiltaan korkea. Tuoksultaan viini oli voimakkaan paahteinen ja maultaan pitkä, täyteläinen ja runsaan hedelmäinen. 

Myös kohtalaista hapokkuutta ja tanniinisuutta oli edelleen havaittavissa, vaikka viini olikin iältään jo 11 -vuotias. Tuoksu- ja makuvivahteissa oli aistittavissa herukkaisuutta sekä lyijykynän ja savun aromeja.

Pekoniin käärityn pihvin ja bordeaux’lainen lämminsalaatin makumaailmaan viini sopi erinomaisesti. Punaiseksi jätetty pihvi kesytti ihanteellisesti viinin vielä melko terhakkaa tanniinisuutta. Viinihetken yhteenvetona totesimme, että klassinen, paljon kehuttu yhdistelmä; Bordeaux’lainen punaviini ja naudan sisäfilepihvi, on yhdistelmänä verraton.


Pisteet 15/20p



Lisätietoa:



______________________________________

Pekoniin kääritty pihvi ja bordeaux’lainen lämminsalaatti (4:lle)

Aateliskalenteriviiniä ja pekoniin käärittyä pihviä, Viinihetki

4 sisäfileepihviä (a’ noin 150 g) naudasta, porosta tai peurasta
4 viipaletta pekonia,
suolaa, mustapippuria

Ota liha hyvissä ajoin huoneenlämpöön ennen paistamista. Kierrä pekoniviipaleet pihvien ympärille ja kiinnitä cactailtikulla tai langalla. Paista pihvit voi-öljyseoksessa kuumalla pannulla tai parilalla noin 3 minuuttia kummaltakin puolelta. Huom! käännä vain kerran. Mausta pihvit ja nosta ne 175-asteiseen uuniin 2-3 minuutiksi. Tällöin kypsyysaste on medium. Jos haluat kypsemmän pihvin, jatka uunikypsennystä vielä 4-5- minuuttia.

Bordeaux’lainen lämmin salaatti


500 g kirsikkatomaatteja
2 rkl  oliiviöljyä
1 rkl  punaviiniä
1 tl  sormisuolaa
1 tl  sokeria
mustapippuria
250 g vihreitä leikkopapuja
400 g härkäpapuja
6 rkl oliiviöljyä
muutama valkosipulikynsi
suolaa, mustapippuria
1 rasia villirucolaa

Huuhdo tomaatit, kuivaa ja nosta uunipellille. Pirskottele päälle öljy ja punaviini sekä mausteet. Kypsennä tomaatteja 150-asteisen uunin keskiosassa noin tunti, kunnes ne pehmenevät. Keitä papuja muutama minuutti suolalla maustetussa vedessä. Leikkaa härkäpavut noin sormenlevyiseksi paloiksi. Hienonna valkosipulit ja kuullota pannulla pehmeäksi. Lisää pannulle kaikki pavut ja paista muutama minuutti. Mausta suolalla ja pippurilla. Asettele lautasille rucola, sekä pavut ja tomaatit. Nosta pihvit päällimmäiseksi ja tarjoile.

___________________________________________

Lue myös:



____________________________________________


SUOSITUIMMAT

Lustau Fino 3 En Rama De Jerez De La Frontera - kuivaa sherryä ja tapaksia

Viinihetki espanjalaisittain. Sherry ja tapakset kuuluvat erottamattomana osana Espanjan andalusialaiseen ruokakulttuuriin . Sherryn sanotaan olevan hyvä viinivalinta, kun pöytään katetaan pientä syötävää. Sana ”tapa” tarkoittaa espanjan kielessä kantta. Se viittaa pieneen leipäpalaan, jolla viinilasi suojattiin kärpäsiltä. Leipäpalan päällä oli usein ilmakuivattua kinkkua tai juustoa. Nykyisin tapasvalikoimat ovat hyvin monipuolisia ja raaka-aineiltaan värikkäitä. Lustau Fino 3 En Rama De Jerez De La Frontera Sherry valmistetaan nykyisin lähes aina yhdestä rypälelajikkeesta, Palominosta . Sen osuus Jerezin viljelyalasta on 95 %. Muita lajikkeita ovat Pedro Ximénenez ja Palomino de Jerez. Bodega s Lustau julkaisi keväällä 2017 uuden sarjan 3 en Rama sherryistä . Nämä ovat kolme biologisesti vanhennettua viiniä, jotka tulevat jokaisesta Sherryn alueen kolmesta kaupungista: Fino Jerez de la Fronterasta, Manzanilla Sanlúcar de Barramedasta ja Fino El Puerto de San

Harvinaisia rypälelajikkeita

Innostavinta viiniharrastuksessa on maistella viinejä erilaisista rypäleistä , oppia rypäleiden ominaisuuksia ja oppia tunnistamaan niitä. Rypäleet ovat kiinnostavia myös siksi, että rypälelajikkeita on runsaasti - niissä riittää opiskeltavaa. Parhaiten tietyn rypäleen ominaisuuksia voi havainnoida maistelemalla viiniä, joka on valmistettu ainoastaan yhdestä rypäleestä. Jos rypälelajikkeet eivät ole ennestään tuttuja, on tutustuminen helpointa aloittaa yleisimmistä lajikkeista kuten esimerkiksi Chardonnay ja Cabernet Sauvignon. Tälle sivulle on koottu linkkejä Viinihetken blogiteksteihin, joissa on esitelty hiukan tuntemattomampi rypäle ja siitä 100%:sti tehty viini . Joitakin esiteltyjä rypäleitä voi esiintyä   sekoiteviineissä (esim. Pinot Meunier), mutta tavoitteena on ollut löytää viinejä, jotka on valmistettu ainoastaan yhdestä rypäleestä. AGLIANICO - punaviini CARIGNAN - punaviini CARRICANTE - valkoviini DORNFELDER - punaviini NERELLO MASCALESE - punaviin

Makea valkoviini Unkarista - Tokaji

Vaihteluksi kuiville puna- ja valkoviineille halusimme pitkästä aikaa suun makeaksi.   Blogissa on aiemmin arvioitu useita ranskalaisia Sauternesin alueen makeita valkoviinejä.  Myös Unkarista löytyy maailmankuulu makea valkoviini, Tokaji , johon aikoinaan viininmaistelumme alkuvuosina ihastuimme, mutta joka sittemmin on jäänyt lähes unohduksiin.  Unohduksissa ollutta viiniä ei tietenkään löytynyt myöskään viinikaapistamme. Alkon valikoimissa Tokaji-viinejä on muutamia, joista maisteltavaksi hankimme vuosikerraltaan nuorimman  St Stephans Crown Tokaji 5 Puttonyos 2013. Jalohomeisen viinin synty Unkarin Tokajin alueella on pitkä historia viininviljelyssä. Sen ensimmäinen tarhaluokitus tehtiin jo vuonna 1641 ja Tokajia pidetään myös ensimmäisenä viinialueena, jossa opittiin käyttämään jalohomeisia rypäleitä viinin valmistuksessa.  Historiatietojen mukaan sodat repivät Tokajin aluetta yli 300 vuotta sitten, eikä väestöllä tuolloin ollut juurikaan aikaa paneutua viin