Siirry pääsisältöön

Punaviini Chateau Marquis d’Alesme Becker 2006 ja pekoniin kääritty pihvi

Aateliskalenteriviiiä ja pekoniin käärittyä pihviä, Viinihetki
Kunnon sisäfileepihvin mieliteko ohjasi tämän viinihetken viinivalinnan Ranskan kuuluisimmalle viinialueelle Medociin. Viinipiireissä tunnettu Bordeaux'n alueen viinien luokitusjärjestelmä kulkee nimellä "aateliskalenteri" eli Classification de Grand Cru Classés du Médoc. Se on peräisin vuodelta 1855. Aateliskalenteriin kuuluu noin 60 huippuviinitilaa.


Chateau Marquis d’Alesme Becker 2006


Punaviini tulee Bordeaux’sta Margauxin alueen viinitarhoilta. Tila Chateau Marquis d’Alesme Becker on Bordeaux’n vanhimpia ja perustettu vuonna 1585. Tilan nykyinen omistaja on Nathalie Perrodo.
Chateau Marquis d’Alesme Becker 2006  koostuu, kuten yleensä bordeaux’laiset viinit, useammasta eri lajikkeesta seuraavasti: Merlot (45%), Cabernet Sauvignon (30%), Cabernet Franc (15%), Petit Verdot (10%).

Medocin viinitarhat sijaitsevat paksujen soraesiintymien päällä. Karkea kasvualusta on ihanteellinen erityisesti Cabernet Sauvignonille, joka olosuhteiden ansiosta tuottaa tanniinisia ja pitkäikäisiä viinejä. Alueen ilmasto on läheisen Atlantin vuoksi vaihteleva, joten vuosikertojen välille muodostuu selkeitä eroja.

Maistelukokemukset


Lasissa viini oli ulkonäöltään hiukan utuinen. Väri oli syvän kirsikanpunainen, viskositeetiltaan korkea. Tuoksultaan viini oli voimakkaan paahteinen ja maultaan pitkä, täyteläinen ja runsaan hedelmäinen. 

Myös kohtalaista hapokkuutta ja tanniinisuutta oli edelleen havaittavissa, vaikka viini olikin iältään jo 11 -vuotias. Tuoksu- ja makuvivahteissa oli aistittavissa herukkaisuutta sekä lyijykynän ja savun aromeja.

Pekoniin käärityn pihvin ja bordeaux’lainen lämminsalaatin makumaailmaan viini sopi erinomaisesti. Punaiseksi jätetty pihvi kesytti ihanteellisesti viinin vielä melko terhakkaa tanniinisuutta. Viinihetken yhteenvetona totesimme, että klassinen, paljon kehuttu yhdistelmä; Bordeaux’lainen punaviini ja naudan sisäfilepihvi, on yhdistelmänä verraton.


Pisteet 15/20pLisätietoa:______________________________________

Pekoniin kääritty pihvi ja bordeaux’lainen lämminsalaatti (4:lle)

Aateliskalenteriviiniä ja pekoniin käärittyä pihviä, Viinihetki

4 sisäfileepihviä (a’ noin 150 g) naudasta, porosta tai peurasta
4 viipaletta pekonia,
suolaa, mustapippuria

Ota liha hyvissä ajoin huoneenlämpöön ennen paistamista. Kierrä pekoniviipaleet pihvien ympärille ja kiinnitä cactailtikulla tai langalla. Paista pihvit voi-öljyseoksessa kuumalla pannulla tai parilalla noin 3 minuuttia kummaltakin puolelta. Huom! käännä vain kerran. Mausta pihvit ja nosta ne 175-asteiseen uuniin 2-3 minuutiksi. Tällöin kypsyysaste on medium. Jos haluat kypsemmän pihvin, jatka uunikypsennystä vielä 4-5- minuuttia.

Bordeaux’lainen lämmin salaatti


500 g kirsikkatomaatteja
2 rkl  oliiviöljyä
1 rkl  punaviiniä
1 tl  sormisuolaa
1 tl  sokeria
mustapippuria
250 g vihreitä leikkopapuja
400 g härkäpapuja
6 rkl oliiviöljyä
muutama valkosipulikynsi
suolaa, mustapippuria
1 rasia villirucolaa

Huuhdo tomaatit, kuivaa ja nosta uunipellille. Pirskottele päälle öljy ja punaviini sekä mausteet. Kypsennä tomaatteja 150-asteisen uunin keskiosassa noin tunti, kunnes ne pehmenevät. Keitä papuja muutama minuutti suolalla maustetussa vedessä. Leikkaa härkäpavut noin sormenlevyiseksi paloiksi. Hienonna valkosipulit ja kuullota pannulla pehmeäksi. Lisää pannulle kaikki pavut ja paista muutama minuutti. Mausta suolalla ja pippurilla. Asettele lautasille rucola, sekä pavut ja tomaatit. Nosta pihvit päällimmäiseksi ja tarjoile.

___________________________________________

Lue myös:____________________________________________


SUOSITUIMMAT

Portugalilaista lihapataa ja täyteläistä punaviiniä - Rabo de Galo Reserva 2018

Rabo de Galo Reserva 2018 on hyvä ruokaviin i ja varsinkin talvisille lihapadoille sen voimakas maku sopii erittäin hyvin. Portugalilainen lihapata, Estufado Madresilva – naudanlihasta, porkkanoista, herkkusienistä, tomaateista, sipulista, valkosipulista ja hillosipuleista liedellä haudutettu portugalilainen lihapata keitettyjen perunoiden kera oli herkullinen. Lue lisää viinistä ja viinimaa Portugalista ...

Makea valkoviini Unkarista - Tokaji

Vaihteluksi kuiville puna- ja valkoviineille halusimme pitkästä aikaa suun makeaksi.   Blogissa on aiemmin arvioitu useita ranskalaisia Sauternesin alueen makeita valkoviinejä.  Myös Unkarista löytyy maailmankuulu makea valkoviini, Tokaji , johon aikoinaan viininmaistelumme alkuvuosina ihastuimme, mutta joka sittemmin on jäänyt lähes unohduksiin.  Unohduksissa ollutta viiniä ei tietenkään löytynyt myöskään viinikaapistamme. Alkon valikoimissa Tokaji-viinejä on muutamia, joista maisteltavaksi hankimme vuosikerraltaan nuorimman  St Stephans Crown Tokaji 5 Puttonyos 2013. Jalohomeisen viinin synty Unkarin Tokajin alueella on pitkä historia viininviljelyssä. Sen ensimmäinen tarhaluokitus tehtiin jo vuonna 1641 ja Tokajia pidetään myös ensimmäisenä viinialueena, jossa opittiin käyttämään jalohomeisia rypäleitä viinin valmistuksessa.  Historiatietojen mukaan sodat repivät Tokajin aluetta yli 300 vuotta sitten, eikä väestöllä tuolloin ollut juurikaan aikaa paneutua viin

Alkuviini Pietra 2016 – luonteikasta punaviiniä Susumaniello -rypäleestä

Hyvä makupari: Pietra Susumaniello 2016 ja italialainen lampaanmaitojuusto Pecorino Romano  (edessä) Vuoden rypäleteema jatkuu. Tällä kertaa vuorossa oli punainen rypäle Susumaniello Etelä-Italian itärannikolta Apuliasta (Pugliasta). Pietra Susumaniello 2016 - viiniharvinaisuuden saimme lahjaksi tyttäreltämme keväällä 2019.  Tämän viinin kanssa olisi voinut tarjota vahvaa liharuokaa, jopa riistaa. Viinille on kuitenkin suositeltu myös vahvoja, suolaisia juustoja. Tällainen on esimerkiksi Pecorino Romano , italialainen lampaanmaitojuusto , jota maistelimme viinin kanssa. Susumaniello -rypäle Susumaniello on yksi maailman harvinaisimmista viinirypälajikkeista. Rypäleen alkuperästä on monenlaisia teorioita. Todennäköisesti rypäle on tullut Italian Apuliaan Adrianmeren yli ehkä Kreikasta tai Kroatian Dalmatian rannikolta. Nykyisin sitä viljellään lähes yksinomaan Apulian Salenton ja Brindisin kaupunkia ympäröivillä alueilla. Susumaniello-rypäle on väriltää