Siirry pääsisältöön

Valkoviini Henri Bourgeois Sancerre Les Baronnes Blanc 2015 - Loiren laaksosta


Laatuviini Loiren laaksosta, Viinihetki



Perinteisen Juhannusaaton grillaus- ”sähellyksen” sijaan nautiskelimmekin rauhoittavasta viinihetkestä ranskalaisen Henri Bourgeois Sancerre Les Baronnes Blanc 2015 -valkoviinin ja parsavoileipien kera. - Ei hassumpi vaihtokauppa.

Sancerre Les Baronnes 2015

Viini tulee Ranskasta Loiren laaksosta, Chavingnolin ja Sancerren välisten kukkuloiden rinteiltä. Se on valmistettu Sauvignon Blanc –rypäleestä (100 %). Viiniköynnösten ikä on 20 - 40 vuotta. Viinin käyminen on tapahtunut terässäiliöissä ja sitä on kypsytetty 5 kuukautta.


Maistelukokemukset


Ulkonäöltään viini on oli kirkas, hennon limetinvihreä ja viskositeetti kohtalainen. Tuoksussa oli voimakkaasti Sauvignon Blanc –rypäleelle tyypillistä mustaherukkaa ja sitrusta. Maku oli pitkä, kuiva, hapokas ja hedelmäinen sekä terhakkaan sitruksinen ja mineraalinen.


Pisteet: 15.5 / 20, pronssi

Hinta - Alko

Lisätietoa: Henri Bourgeois

_____________________________
Laatuviini Loiren laaksosta, Viinihetki

















Juusto-Hollandaise  -kastikkeella kuorrutetut parsaleivät ja Sancerre Les Baronnes 2015 olivat tasapainoinen kokonaisuus. Mieto, valkoinen parsa, Hollandaise –kastikkeen rasvaisuus ja viinin sopivan hapokas ”rapsakkuus” loivat yhdessä erinomaisen toisiaan tukevan makuyhdistelmän.

_______________________________________________________

Lue myös:

Valkoviini Wine Gallery Bordeaux Blanc 2015

_____________________________________

SUOSITUIMMAT

Orgaaninen punaviini Heartwood Zinfandel 2015

Tällä kertaa meille viinihetken tarjosi pitkäaikainen ystävämme, joka on myös innokas viiniharrastaja. Italialainen  Heartwood Zinfandel 2015 oli matkannut maisteluhetkeemme Ruotsin Haaparannasta, sillä Suomen Alkossa sitä ei ole tarjolla. Luomuviinejä olemme aiemminkin maistelleet, mutta harvakseltaan, johtuen ilmeisesti siitä, että mitään ahaa -elämyksiä ne eivät ole tähän saakka tarjonneet. Tämän viinin etiketissä mainittiin teksti organic wine . Orgaanisia viinejä valmistetaan luonnonmukaisesti viljellyistä rypäleistä, joissa ei käytetä hyönteismyrkkyjä, kasvinsuojeluaineita eikä keinolannoitteita. Säilöntäaineita ei myöskään käytetä missään osassa prosessia (ks. linkki tekstin lopussa, orgaaninen viini). Lasissa tämä viini oli väriltään läpinäkymätön, syvä, lähes musta. Tuoksu ei yllättäen avautunut juuri ollenkaan, vaikka viini oli dekantoituna karahvissa tunnin verran ennen nauttimista. Olisiko voinut olla pidempäänkin? Maultaan viini oli yllättävän kevyt Zinf

Pipoli Aglianico Del Vulture 2017 – mausteista ja marjaista punaviiniä Aglianico-rypäleestä

Vuoden viimeiseen rypäletastingiin valitsimme viinin edelleen tuliperäiseltä alueelta Etelä-Italiasta, mutta tällä kertaa mantereen puolelta. Edellisen rypäletastingin viini oli peräisin Sisiliasta Etnan rinteiltä. Tämänkertainen viini tulee Monte Vulturen rinteillä kasvaneista rypäleistä. Aglianico -rypäleestä tehtyjä viinejä suositellaan yleensä vahvojen liharuokien seuralaiseksi, mutta halusimme nyt kokeilla sen sopivuutta uunissa paahdetun ankan kumppanina. Mahdollisesti maailman vanhin viljelty rypäle – Aglianico Tämä muinaisen rypäleen nimi Aglianico on vakiintunut käyttöön 1500-luvun alusta. Tätä ennen rypälettä kutsuttiin nimellä Ellenico. Rypäleen alkuperästä ollaan monta mieltä. Erään teorian mukaan Kreikan uudisasukkaat toivat sen eteläiseen Italiaan noin 800 eaa, jolloin sen nimi oli Vitis hellenica (kreikkalainen viiniköynnös). Rypäle oli Rooman vallan aikana todennäköisesti silloisen maailman kalleimman viinin Falernian tärkein rypälelajike. Toisen teor

Alkuviini Pietra 2016 – luonteikasta punaviiniä Susumaniello -rypäleestä

Hyvä makupari: Pietra Susumaniello 2016 ja italialainen lampaanmaitojuusto Pecorino Romano  (edessä) Vuoden rypäleteema jatkuu. Tällä kertaa vuorossa oli punainen rypäle Susumaniello Etelä-Italian itärannikolta Apuliasta (Pugliasta). Pietra Susumaniello 2016 - viiniharvinaisuuden saimme lahjaksi tyttäreltämme keväällä 2019.  Tämän viinin kanssa olisi voinut tarjota vahvaa liharuokaa, jopa riistaa. Viinille on kuitenkin suositeltu myös vahvoja, suolaisia juustoja. Tällainen on esimerkiksi Pecorino Romano , italialainen lampaanmaitojuusto , jota maistelimme viinin kanssa. Susumaniello -rypäle Susumaniello on yksi maailman harvinaisimmista viinirypälajikkeista. Rypäleen alkuperästä on monenlaisia teorioita. Todennäköisesti rypäle on tullut Italian Apuliaan Adrianmeren yli ehkä Kreikasta tai Kroatian Dalmatian rannikolta. Nykyisin sitä viljellään lähes yksinomaan Apulian Salenton ja Brindisin kaupunkia ympäröivillä alueilla. Susumaniello-rypäle on väriltää