Siirry pääsisältöön

Campo Viejo Rosado 2016 - rosee-viiniä Espanjasta


Espanjalainen rosado, Viinihetki

Kesän alkajaisiksi avasimme lahjaksi saadun espanjalaisen tunnetun tuottajan, Campo Viejon valmistaman kuivan rosé-viinin. Viinin seuralaiseksi valmistimme kananrintaa kuubalaisittan.

Campo Viejo Rosado 2016


Campo Viejo Rosado 2016 on kotoisin Espanjan pohjoisosasta Riojan alueelta. Riojasta tulevat Espanjan tunnetuimmat viinit, joihin Espanjan maine viinimaana on alun perin perustunut. Erityisesti tammitetut, pehmeät punaviinit, joissa Tempranillo on hallitseva rypäle, tekevät Riojasta yhden Espanjan kuluisimmista viinialueista.
Campo Viejo Rosado 2016 on 100 % Tempranillo-viini. Tempranillo-rypäle on kotoisin Pohjois-Espanjasta. Nykyisin sitä viljellään laajasti ympäri Espanjaa. Muita viljelyalueita ovat mm. Portugali, Etelä-Ranska, USA ja Argentiina.
Rypäle on suhteellisen pieni, paksukuorinen ja väriltään harmaa tai ruskean violetti. Se pitää syvähiekkaisista kalkkipitoisista rinteistä ja kestää hyvin pakkasta sekä kesän kuumuutta, mutta ei kuivuutta. Tempranillo on satoisa ja tarvitsee melko lyhyen kasvukauden. Rypäle sisältää paljon väriaineita, aromeja, happoja ja tanniinia.
Tuottaja Campo Viejo on yksi tunnetuimmista espanjalaisista viinibrändeistä.

Maistelukokemukset 


Viini oli ulkonäöltään kirkas, heleän lohenpunainen ja viskositeetiltaan keskinkertainen. Tuoksu oli rosé -viiniksi voimakas. Aluksi aromeista erottui pähkinää ja toffeeta, myöhemmin karpaloa ja puolukkaa. 
Runsaan hedelmäinen maku oli kuiva, raikas, kohtalaisen hapokas ja kevyen tanniininen. Maun aromeissa erottui karpaloa, puolukkaa ja sitruksisuutta. Jälkimaku oli pitkä, tempranillo-rypäleen tyyli jäljellä, mutta ohuempana.
Kuubalaisittain täytetty kananrinta nosti viinistä esiin makeahkoja vivahteita ja viini sopi erittäin hyvin ruoan kanssa. Tämä erinomainen ruokaviini voisi maistua myös erilaisten mausteisten tapasten, tortillojen ja vaikkapa chilimaustetun valkoisen liharuoan kanssa. 
_____________________________________


Pisteet: 14 / 20p


Lisätietoa: Viinitalo Campo Viejo

 ____________________________________

Espanjalainen rosado, Viinihetki


Kuubalaisittain täytetty kananrinta


  • 3 kanan rintapalaa
  • voimakasta juustoa (esim. emmental) siivuina
  • suolakurkkua puolikkaina siivuina
  • ohuita paprikasiivuja

maustekastike:
  • sinappia n ½ dl
  • hunajaa 2 rkl
  • valkosipulijauhetta 1 tl
  • suolaa
  • mustapippuria 

Valmistusohje:
Kaada sinappi pieneen kulhoon, lisää hunaja, valkosipulijauhe, suola ja pippuri, sekoita hyvin. Tee kanan rintapaloihin poikittaisviillot noin 1 cm välein. Sivele maustekastiketta rintapaloille sekä sisään viiltoihin. Laita juustosiivu, puolikas suolakurkun siivu ja paprikasuikale viiltoihin. Asettele täytetyt rintapalat voideltuun uunivuokaan. Paista uuniin keskitasolla 225 asteessa n. 30 minuuttia. Tarjoile rintapalat vihreän salaatin ja yrttipatongin kera.
 __________________________________

Lue myös:

Glorioso Crianza 2012 - mutkaton espanjalainen


_________________________________

SUOSITUIMMAT

Lustau Fino 3 En Rama De Jerez De La Frontera - kuivaa sherryä ja tapaksia

Viinihetki espanjalaisittain. Sherry ja tapakset kuuluvat erottamattomana osana Espanjan andalusialaiseen ruokakulttuuriin . Sherryn sanotaan olevan hyvä viinivalinta, kun pöytään katetaan pientä syötävää. Sana ”tapa” tarkoittaa espanjan kielessä kantta. Se viittaa pieneen leipäpalaan, jolla viinilasi suojattiin kärpäsiltä. Leipäpalan päällä oli usein ilmakuivattua kinkkua tai juustoa. Nykyisin tapasvalikoimat ovat hyvin monipuolisia ja raaka-aineiltaan värikkäitä. Lustau Fino 3 En Rama De Jerez De La Frontera Sherry valmistetaan nykyisin lähes aina yhdestä rypälelajikkeesta, Palominosta . Sen osuus Jerezin viljelyalasta on 95 %. Muita lajikkeita ovat Pedro Ximénenez ja Palomino de Jerez. Bodega s Lustau julkaisi keväällä 2017 uuden sarjan 3 en Rama sherryistä . Nämä ovat kolme biologisesti vanhennettua viiniä, jotka tulevat jokaisesta Sherryn alueen kolmesta kaupungista: Fino Jerez de la Fronterasta, Manzanilla Sanlúcar de Barramedasta ja Fino El Puerto de San

Harvinaisia rypälelajikkeita

Innostavinta viiniharrastuksessa on maistella viinejä erilaisista rypäleistä , oppia rypäleiden ominaisuuksia ja oppia tunnistamaan niitä. Rypäleet ovat kiinnostavia myös siksi, että rypälelajikkeita on runsaasti - niissä riittää opiskeltavaa. Parhaiten tietyn rypäleen ominaisuuksia voi havainnoida maistelemalla viiniä, joka on valmistettu ainoastaan yhdestä rypäleestä. Jos rypälelajikkeet eivät ole ennestään tuttuja, on tutustuminen helpointa aloittaa yleisimmistä lajikkeista kuten esimerkiksi Chardonnay ja Cabernet Sauvignon. Tälle sivulle on koottu linkkejä Viinihetken blogiteksteihin, joissa on esitelty hiukan tuntemattomampi rypäle ja siitä 100%:sti tehty viini . Joitakin esiteltyjä rypäleitä voi esiintyä   sekoiteviineissä (esim. Pinot Meunier), mutta tavoitteena on ollut löytää viinejä, jotka on valmistettu ainoastaan yhdestä rypäleestä. AGLIANICO - punaviini CARIGNAN - punaviini CARRICANTE - valkoviini DORNFELDER - punaviini NERELLO MASCALESE - punaviin

Makea valkoviini Unkarista - Tokaji

Vaihteluksi kuiville puna- ja valkoviineille halusimme pitkästä aikaa suun makeaksi.   Blogissa on aiemmin arvioitu useita ranskalaisia Sauternesin alueen makeita valkoviinejä.  Myös Unkarista löytyy maailmankuulu makea valkoviini, Tokaji , johon aikoinaan viininmaistelumme alkuvuosina ihastuimme, mutta joka sittemmin on jäänyt lähes unohduksiin.  Unohduksissa ollutta viiniä ei tietenkään löytynyt myöskään viinikaapistamme. Alkon valikoimissa Tokaji-viinejä on muutamia, joista maisteltavaksi hankimme vuosikerraltaan nuorimman  St Stephans Crown Tokaji 5 Puttonyos 2013. Jalohomeisen viinin synty Unkarin Tokajin alueella on pitkä historia viininviljelyssä. Sen ensimmäinen tarhaluokitus tehtiin jo vuonna 1641 ja Tokajia pidetään myös ensimmäisenä viinialueena, jossa opittiin käyttämään jalohomeisia rypäleitä viinin valmistuksessa.  Historiatietojen mukaan sodat repivät Tokajin aluetta yli 300 vuotta sitten, eikä väestöllä tuolloin ollut juurikaan aikaa paneutua viin