Siirry pääsisältöön

Campo Viejo Rosado 2016 - rosee-viiniä Espanjasta


Espanjalainen rosado, Viinihetki

Kesän alkajaisiksi avasimme lahjaksi saadun espanjalaisen tunnetun tuottajan, Campo Viejon valmistaman kuivan rosé-viinin. Viinin seuralaiseksi valmistimme kananrintaa kuubalaisittan.

Campo Viejo Rosado 2016


Campo Viejo Rosado 2016 on kotoisin Espanjan pohjoisosasta Riojan alueelta. Riojasta tulevat Espanjan tunnetuimmat viinit, joihin Espanjan maine viinimaana on alun perin perustunut. Erityisesti tammitetut, pehmeät punaviinit, joissa Tempranillo on hallitseva rypäle, tekevät Riojasta yhden Espanjan kuluisimmista viinialueista.
Campo Viejo Rosado 2016 on 100 % Tempranillo-viini. Tempranillo-rypäle on kotoisin Pohjois-Espanjasta. Nykyisin sitä viljellään laajasti ympäri Espanjaa. Muita viljelyalueita ovat mm. Portugali, Etelä-Ranska, USA ja Argentiina.
Rypäle on suhteellisen pieni, paksukuorinen ja väriltään harmaa tai ruskean violetti. Se pitää syvähiekkaisista kalkkipitoisista rinteistä ja kestää hyvin pakkasta sekä kesän kuumuutta, mutta ei kuivuutta. Tempranillo on satoisa ja tarvitsee melko lyhyen kasvukauden. Rypäle sisältää paljon väriaineita, aromeja, happoja ja tanniinia.
Tuottaja Campo Viejo on yksi tunnetuimmista espanjalaisista viinibrändeistä.

Maistelukokemukset 


Viini oli ulkonäöltään kirkas, heleän lohenpunainen ja viskositeetiltaan keskinkertainen. Tuoksu oli rosé -viiniksi voimakas. Aluksi aromeista erottui pähkinää ja toffeeta, myöhemmin karpaloa ja puolukkaa. 
Runsaan hedelmäinen maku oli kuiva, raikas, kohtalaisen hapokas ja kevyen tanniininen. Maun aromeissa erottui karpaloa, puolukkaa ja sitruksisuutta. Jälkimaku oli pitkä, tempranillo-rypäleen tyyli jäljellä, mutta ohuempana.
Kuubalaisittain täytetty kananrinta nosti viinistä esiin makeahkoja vivahteita ja viini sopi erittäin hyvin ruoan kanssa. Tämä erinomainen ruokaviini voisi maistua myös erilaisten mausteisten tapasten, tortillojen ja vaikkapa chilimaustetun valkoisen liharuoan kanssa. 
_____________________________________


Pisteet: 14 / 20p


Lisätietoa: Viinitalo Campo Viejo

 ____________________________________

Espanjalainen rosado, Viinihetki


Kuubalaisittain täytetty kananrinta


  • 3 kanan rintapalaa
  • voimakasta juustoa (esim. emmental) siivuina
  • suolakurkkua puolikkaina siivuina
  • ohuita paprikasiivuja

maustekastike:
  • sinappia n ½ dl
  • hunajaa 2 rkl
  • valkosipulijauhetta 1 tl
  • suolaa
  • mustapippuria 

Valmistusohje:
Kaada sinappi pieneen kulhoon, lisää hunaja, valkosipulijauhe, suola ja pippuri, sekoita hyvin. Tee kanan rintapaloihin poikittaisviillot noin 1 cm välein. Sivele maustekastiketta rintapaloille sekä sisään viiltoihin. Laita juustosiivu, puolikas suolakurkun siivu ja paprikasuikale viiltoihin. Asettele täytetyt rintapalat voideltuun uunivuokaan. Paista uuniin keskitasolla 225 asteessa n. 30 minuuttia. Tarjoile rintapalat vihreän salaatin ja yrttipatongin kera.
 __________________________________

Lue myös:

Glorioso Crianza 2012 - mutkaton espanjalainen


_________________________________

SUOSITUIMMAT

Makea valkoviini Unkarista - Tokaji

Vaihteluksi kuiville puna- ja valkoviineille halusimme pitkästä aikaa suun makeaksi.   Blogissa on aiemmin arvioitu useita ranskalaisia Sauternesin alueen makeita valkoviinejä.  Myös Unkarista löytyy maailmankuulu makea valkoviini, Tokaji , johon aikoinaan viininmaistelumme alkuvuosina ihastuimme, mutta joka sittemmin on jäänyt lähes unohduksiin.  Unohduksissa ollutta viiniä ei tietenkään löytynyt myöskään viinikaapistamme. Alkon valikoimissa Tokaji-viinejä on muutamia, joista maisteltavaksi hankimme vuosikerraltaan nuorimman  St Stephans Crown Tokaji 5 Puttonyos 2013. Jalohomeisen viinin synty Unkarin Tokajin alueella on pitkä historia viininviljelyssä. Sen ensimmäinen tarhaluokitus tehtiin jo vuonna 1641 ja Tokajia pidetään myös ensimmäisenä viinialueena, jossa opittiin käyttämään jalohomeisia rypäleitä viinin valmistuksessa.  Historiatietojen mukaan sodat repivät Tokajin aluetta yli 300 vuotta sitten, eikä väestöllä tuolloin ollut juurikaan aikaa paneutua viin

Punaviini Château Monbrison 1994 – arvokkaasti ikääntynyt ranskalainen

Viime aikoina olemme maistelleet peräkkäin useita nuoria viinejä. Vastapainoksi otimme maisteltavaksi viinikaapissamme säilytyksessä olleen tänä vuonna tasavuosia täyttävän punaviinin Ranskan Bordeaux’n alueelta, Château Monbrison 1994. Tämä viini sai meidät uppoutumaan muistoihin.  Kun tämän kyseisen viinin rypäleet kasvoivat ja kypsyivät Margaux’n kylässä Ranskassa, perheemme asui Suomen tunnetuimmassa ympyräkaupungissa ja olimme viettämässä kesää meren rannalla. Meille entisille Järvi-Suomen asukeille meri elementtinä teki suuren vaikutuksen. Juhannus meren rannalla oli ikimuistoinen. Tuon kesän jälkeen asuinpaikkakuntamme onkin jo vaihtunut useamman kerran. On juhlallinen hetki avata iäkäs viinipullo ja juoda omaa sekä viinin historiaa. 😊  Viinin ikääntymisen salaisuus ”Jos viini olisi auto, tanniineista rakentuisi runko. Alkoholi toimisi moottorina ja sokeri pehmentäisi kyytiä pyöreillä renkailla. Hapokkuus on viinin akku, joka herättää kokonaisuuden henkiin.”

Runsaan tanniinista ja hapokasta punaviiniä Carignan-rypäleestä

Viinihetken harvinaisten rypäleiden sarjassa oli tällä kertaa maisteluvuorossa Carignan . Tätä rypälettä käytetään useimmiten Välimeren alueen viinisekoituksissa. Lajikeviininä (100 % Carignan) on melko harvinainen maailman viinialueilla.  Espanjan kuuluisin viinintuottaja Miguel Torres on kuitenkin panostanut Carignan-rypäleen viljelyyn Chilessä. Tällainen harvinaisuus löytyi Alkon chileläisten punaviinien valikoimasta: Cordillera Carignan 2014 . Carignan – kuuman ilmaston tumma lajike Rypäleestä useimmin käytetty nimi Carignan on ranskalaista alkuperää, vaikka rypäle onkin kotoisin Koillis- Espanjan Aragoniasta . Espanjassa siitä käytetään usein nimeä Mazuelo tai Cariñena. Carignan on Ranskan viljellyin rypälelajike, mutta sen viljelyala on reilusti supistumassa Grenachen ja Mouvedren tieltä. Espanjassa Carignania viljellään eniten Kataloniassa ja Riojassa. Yhdysvalloissa Kalifornian viinialueen laatutuottajat käyttävät Carignan-rypälettä usein Zinfandel-rypäleen ku